Dodaj do ulubionych

Sabahete Tolaj

17.02.13, 23:12
"O Sabahete dowiedziałam się kilka dni temu, kiedy byłam w Kosowie. W tym patriarchalnym i nie da się kryć zacofanym cywilizacyjnie Kosowie kobiety-policjantki nieczęsto się spotyka. Tolaj skończyła w dodatku szkołę lotniczą w Sarajewie, prowadziła helikoptery. W czasie nalotów NATO na Jugosławię Sabahete była w oddziale Wyzwoleńczej Armii Kosowa. NIe kryję, że mam negatywny stosunek do UCK i jej roli. Potrafię jednak zrozumieć i uszanować przyczyny, dla których Sabahete się przyłączyła do UCK. Po zakończeniu nalotów zaczęła pracę w policji kosowskiej, pracowała w jednostce tropiącej morderców, mafię a także pomagającym sędziom z trybunału w Hadze. Nie ma co ukrywać, że znalazła się po drugiej stronie barykady niż wielu jej kolegów z UCK, którzy zasilili szeregi mafii. No i cóż. Kto z mafią wojuje, do piachu wędruje… Sabahete i jej kolega z patrolu zostali zastrzeleni. W chwili śmierci policjantka miała zaledwie 35 lat.

Ich morderca trafił do więzienia z długoletnim wyrokiem, ale w nieznanych okolicznościach zdematerializował się.

Dlaczego o tym piszę? Bo o takich ludziach, jak Sabahete, trzeba przypominać. Ta dziewczyna dokonała czegoś niemożliwego, w skrajnie patriarchalnym Kosowie zajęła pozycję, o jakiej kobiety mogą tylko marzyć, jeśli oczywiście tego typu mają marzenia. Chciała żyć w wolnym Kosowie, albańskim Kosowie (potrafię zrozumieć jej punkt widzenia, ale go nie podzielam), wreszcie w normalnym, demokratycznym Kosowie a nie królestwie mafii. Takich ludzi w Kosowie jest sporo, są jednak w większości sterroryzowani przez mafijnych watażków."

Dominika Cosic

i jeszcze notka i co jest wart ten gòwniany haski trebunał:

"Ramush Haradinaj – (ur. 3 lipca 1968 roku w Glodjane w rejonie Dečani) – kosowski polityk.(...)
Oskarżany przez Międzynarodowy Trybunał Karny dla byłej Jugosławii o popełnienie zbrodni wojennych R.Haradinaj w marcu 2005 roku zrezygnował z urzędu premiera. 26 lutego 2007 r. wyjechał do Hagi. 5 marca 2007 r. rozpoczął się proces. Był oskarżany o udział w zabójstwie 39 osób we wrześniu 1998 r. w rejonie Glodjane. Po kilku miesiącach pobytu w więzieniu został z niego zwolniony do czasu ponownego podjęcia jego sprawy przez Trybunał. 3 kwietnia 2008 r. został oczyszczony z zarzutów i uwolniony. Kilku świadków, powołanych przez prokuraturę (w tym gen. Božidar Delić, działacz Serbskiej Partii Radykalnej) odmówiło składania zeznań przed Trybunałem. W 2010 Trybunał zdecydował się wznowić proces Haradinaja. Został on aresztowany 21 lipca 2010 i przewieziony do Hagi. W czasie trwania procesu 19 potencjalnych świadków oskarżenia straciło życie w niejasnych okolicznościach. 29 listopada 2012 Haradinaj został ponownie uniewinniony z powodu braku dowodów na popełnienie przypisywanych mu czynów(...)

I może jeszcze Carla del Ponte o mafii UCK:

"Carla Del Ponte, była naczelna prokurator haskiego Międzynarodowgo Trybunału Karnego dla Byłej Jugosławii (ICTY), wywołała prawdziwą burzę na Bałkanach. Oskarżyła bowiem Albańczyków o to, że w czerwcu 1999 r. uprowadzili około 300 Serbów i przedstawicieli innych narodowości. Kilkadziesiąt wybranych ofiar zostało zamordowanych w celu uzyskania organów do przeszczepów. Przerażającą akcję w stylu doktora Frankensteina zorganizowali jakoby dowódcy średniego i wysokiego szczebla Wyzwoleńczej Armii Kosowa (UCK).
(...)
Minęło wiele czasu, władze Kosowa nie są skłonne do współpracy. Być może ta mroczna sprawa na zawsze pozostanie tajemnicą."
Obserwuj wątek
    • rycho7 promujesz pana Anie? 18.02.13, 05:47
      jaceq napisał:

> W chwili śmierci policjantka miała zaledwie 35 lat.

Pominales pismacko najsmakowitszy kasek, ze pozostawila gromadke nieletnich dzieci. Przemilczawszy to dajesz do zrozumienia, ze byla bezdzietna. Znaczy, ze jako mezczyzna czula sie obco w swym kobiecym ciele. Szanuje transwestytow lub jak im tam.

> czasie trwania procesu 19 potencjalnych świadków oskarżenia straciło życie

Demokracja ma ten urok, ze nie musi byc bezprzymiotnikowa. Ja tez najwyzej cenie demokracje kreatywna. W 1937 Stalin kreowal swoj elektorat pod stienkoj. Byl najwiekszym z demokratow, Ojcem Narodu, Ojcem Jahwe czyli "spieprzaj dziadu" Joszuy.

> Minęło wiele czasu, władze Kosowa nie są skłonne do współpracy.

Czas Kimac. Moze sankcje izolacyjne? Wraz z Korea Polnocna wystrzelic na orbite, niech tam sprzataja smieci (kosmiczne).
      • rycho7 za trudny temat? 19.02.13, 19:59
        rycho7 napisał:

> jaceq napisał:
        >
        > > W chwili śmierci

Mam podac link do sklepu, ktory sprzedaje kosy? Musza byc na sztorc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka