Gość: Ocaleniec IP: *.ipt.aol.com 18.07.04, 19:49 Masakra w Koniuchach SKOPIUJ - Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ocaleniec Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: *.ipt.aol.com 18.07.04, 19:59 Twierdzenie, ze wies "ufortyfikowano" jest klamstwem. Koniuchy byly wioska taka jak inne. Czesc mezczyzn, udreczona zgwalceniem ich kobiet, postarala sie, jak tonacy chwytajacy sie brzytwy, o kilka zardzewialych karabinow, wierzac naiwnie, ze nimi odstraszy gwalcacych i rabujacych bandytow. "Wczasujacy" Zydzi, podajacy sie za partyzantow nie zabili choc jednego zolnierza niemieckiego przez 6 lat wojny, ale w Koniuchach zamordowali 300 Polaków, w tym kobiety i dzieci. Przez 6 lat wojny"wczasowicze" nie zdobyli zadnej broni z arsenalow niemieckich. Wszystka bron, jaka mieli np. w Koniuchach, otrzymali od Sowietow i "zdobyli" obrabowujac i mordujac polskich rolnikow. Berja utrzymywal "wczasowiczow" w polskich lasach, poniewaz oni mieli utworzyc kierownictwo i trzon UB natychmiast po "wyzwoleniu" Polski. "Wczasowiczem" w lasach lubelskich byl Mykola Demko (ps. Mieczyslaw Moczar), minister MSW i byl nim Salomon Morel, komendant obozow smierci w Swietochlowicach i Jaworznie, oraz wiezienia w Katowicach. Po przej_ciu frontu sowiecko-niemieckiego Morel paradowal w mundurze polskiego sierzanta, który sciagnal z zamordowanego przez niego AK-owca. Moczar wystawil Morelowi falszywe zaswiadczenie: "bral udzial w walce z okupantem hitlerowskim w lasach lubelszczyzny". Oddzialy niemieckie nie wchodziy do lasów lubelszczyzny, bo tam obawialy sie AK-owców. "Wczasowicze" korzystali z bezpieczenstwa pod skrzydlami AK-owcow. Moskiewscy Zydzi przechowywali "wczasowiczow" w lasach dla ekspansji zydostwa po wojnie - Kaganowicze za marionetka Stalinem i klika Henry Morgenthaua za marionetka Rooseveltem. Opiekowal sie nimi Centralny Sztab Partyzancki w Moskwie tak jak sztab Armii Czerwonej utworzeniem dwoch dywizji piechoty im. Kosciuszki, przygotowujac "Ludowe Wojsko Polskie" zydokomuny. ================================================================== "Wczasowicze" musieli przetrwac wojne, zeby zabijac Polakow. ================================================================== Kaganowicze zepchneli wyzywienie i zaopatrzenie tych zydowskich rezerw w lasach na rolnikow i ci zdawali sobie z tego sprawe. Ich osobista obrona byla zarazem obrona przed tym, co nastapilo: pol wieku niewoli w zydowskiej kazni. Bandyci napisali stosy ksiazek i wyprodukowali wielogodzinne filmy "dokumentalne". Chcieli sfabrykowac mit o walce Zyda z okupantem obcego mu kraju. Mit upadl, bo ich "zeznania" mozna bylo sprawdzic latwiej i szybciej niz "zeznania" o komorach gazowych. NKWD-owskie i UB-eckie ludobojstwo, mordy, uwiezienia, przesladowania, terror i zeslania odslonily prawde o nich juz w pierwszych dniach po wkroczeniu zydokomunistow na ziemie polske. Szarancza z lasu pozerala plony. Czy wiec rolnicy nie powinni byli - zamiast ukrywac zywnosc, dobytek i kobiety - raczej wynajac siedmiu samurajow, jak wiesniacy w filmie Kurosawy? Tak, tylko skad mozna byloby ich wziac? Z jednej strony Niemcy, z drugiej zydobolszewicy. A czy Armia Krajowa nie mogla ochronic chlopow przed bolszewickimi "wczasowiczami", tak jak samuraje wiesniakow w filmie Kurosawy: "Siedmiu Samurajow"? Nie, poniewaz zydosowieci ja zwalczali. Zas Churchill nie zaopatrzyl jej, chcac sie jej pozbyc. Ponadto zamordowal generala Sikorskiego przy uzyciu brytyjskiego agenta MI6, Zyda z Krakowa, Jozefa Retingera. ________________________________________________ Za informacja Moniki Rotulskiej. Zob. wspolmorderce gen. Sikorskiego, Rettingera: www.bilderberg.org/bildhist.htm#Memoirs Znajdz zdjecie pod tytulem: Memoir of an Eminence Gris. (Rettinger obok swojej ofiary, de Gaule?a Polakow, generala Sikorskiego) Wiecej: www.geocities.com/jedwabne/index.htm Kliknij wpierw: "Zbrodnia w Koniuchach", a nastepnie: "Zgineli bo byli Polakami". _____________________________________________________ )* Administracyjnie Koniuchy nalezaly do powiatu Lida w dawnym wojewodztwie nowogrodzkim; obecnie to jest Bialorus. SKOPIUJ - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: *.daminet.pl 18.07.04, 20:32 Pamiętamy.Trzeba też zdać sobie sprawę, że Naliboki i Koniuchy to tylko dwie wioski co do których istnieje solidna dokumentacja zbrodni(potwierdzenie wymordowania wioski przez żydowskich partyzantów istnieje tekże w archiwach online Yad Vashem) o.Prawdopodobnie ofiar terroru "komunistów" walczących o państwo Izrael było więcej(tu polecam wspomnienia części zbrodniarzy,którzy przyznają że walczyli nie o komunizm lecz o swoją grupę etniczną)...Oczywiście jest to temat tabu, którego nikt nie nagłośni... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Do oszaleńca. 18.07.04, 20:30 Gość portalu: Ocaleniec napisał(a): > Morderca polskich rolnikow, Chaim Lazar, napisal: > > "Sztab brygady [zydowskiej] zdecydowal zrownac Koniuchy z ziemia, > aby dac przyklad innym. Brygada nie była żadną brygadą żydowską. Była brygadą partyzantów sowieckich (Rosjan, Litwinów, Żydów, Białorusinów, innych narodowości). > [W kwietniu 1944 roku] pewnego wieczoru > 120 najlepszych partyzantow ze wszystkich [zydowskich] obozow, > uzbrojonych w najlepsza bron, wyruszylo w strone tej wsi. Obozy nie były żydowskie. Prawdziwy cytat: >Sztab brygady zdecydował zrównać Koniuchy z ziemią, aby dać przykład innym. Pewnego wieczoru 120 najlepszych partyzantów ze wszystkich obozów, uzbrojonych w najlepszą broń, wyruszyło w stronę tej wsi. Między nimi było około 50 Żydów, którymi dowodził Jaakow (Jakub) Prenner.< Na 120 partyzantów było 50 Żydów. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Do oszaleńca. IP: *.daminet.pl 18.07.04, 20:35 "Na 120 partyzantów było 50 Żydów." Ciekawe zaś kto dowodził akcją...Poza tym czy to zwalnia z odpowiedzialności za zbrodnię ? Pozwala na chwalenie się nią w książkach ? Nadawanie członkom tej grupy orderów-tak owszem uczestnicy tej akcji dostali ordery od państwa Izrael i są traktowani jako bohaterowie IIWŚ. Społeczność Polska przeprosiła(czy słusznie to inna sprawa) za udział nielicznych obywateli w atakach przeciwko żydom, poprzez Kwaśniewskiego. Kiedy społeczność żydowska odpowie za zbrodnie swoich pobratymców w Nalibokach i Koniuchach ? Nie mówiąc o powojennej Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Do oszaleńca. 18.07.04, 21:47 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > "Na 120 partyzantów było 50 Żydów." > Ciekawe zaś kto dowodził akcją...Poza tym czy to zwalnia z odpowiedzialności > za zbrodnię ? Pozwala na chwalenie się nią w książkach ? Nadawanie członkom > tej grupy orderów-tak owszem uczestnicy tej akcji dostali ordery od państwa > Izrael i są traktowani jako bohaterowie IIWŚ. A czy ktoś napisał, że pozwaka ????? Natomiast nie wolno fałszować historii i pisać o sowieckiej byrygadzie partyzanckiej - żydowska. > Społeczność Polska przeprosiła(czy słusznie to inna sprawa) za udział > nielicznych obywateli w atakach przeciwko żydom, poprzez Kwaśniewskiego. Nie przeprosiła. Kwaśniewski przepraszał jedynie w imieniu tych, których sumienie poruszone zostało. Jak można by sądzić z wypowiedzi na tym forum, przepraszał w imieniu mniejszości. > Kiedy społeczność żydowska odpowie za zbrodnie swoich pobratymców w Nalibokach > i Koniuchach ? Nie mówiąc o powojennej Polsce... Może wtedy jak Przeproszą społeczności Rosji, Litwy, Białorusi, Kazachstanu, Turkmenii, Ukrainy, Łotwy, Azerbejdżanu i innych narodów Związku Radzieckiego. Dlaczego jedynie Żydów tak wyróżniasz ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Do oszaleńca. IP: *.daminet.pl 18.07.04, 22:15 "A czy ktoś napisał, że pozwaka ????? Natomiast nie wolno fałszować historii i pisać o sowieckiej byrygadzie partyzanckiej - żydowska. " Kula w płot panie snajper. Żydowscy historycy, instytut Yad Vashem, członkowie tych organizacji-oni wszyscy mówią otwarcie że był to oddział żydowski walczący w imieniu Żydów, a nie komunizmu...Czyżby fałszowali historię ? "Dlaczego jedynie Żydów tak wyróżniasz ?" Bo w przeciwieństwie do narodów które wymieniłeś relacje Polsko-Żydowskie są ważną częścią dyskursu publicznego w naszym kraju. Na ogół ujmowaną jednostronnie, zbrodnie dokonywane przez Żydów są przemilczane przez GW, a przecież to też część historii.W dodatku ważną bo ukazującą głębię i skomplikowaną sieć wzajemnych powiązań między dwoma narodami. Ukrywanie zbrodni dokonywanych przez przedstawicieli społeczności żydowskiej(a chyba nie zaprzeczysz że takie miały miejsce, skoro sami żydzi je potwierdzają) będzie jedynie fałszowaniem historii. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Do oszaleńca. 18.07.04, 22:26 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > "A czy ktoś napisał, że pozwaka ????? Natomiast nie wolno fałszować historii > i pisać o sowieckiej byrygadzie partyzanckiej - żydowska." > Kula w płot panie snajper. Żydowscy historycy, instytut Yad Vashem, członkowie > tych organizacji-oni wszyscy mówią otwarcie że był to oddział żydowski walczą > cy w imieniu Żydów, a nie komunizmu...Czyżby fałszowali historię ? Nie. Oddział Prennera był żydowski, a nie brygada. Wstawianie w cytowany tekst bez żadnego uzasadnienia słów >żydowska<, <żydowskich< jest zwykłym oszustwem. Ani brygada nie była żydowska, ani obozy nie były żydowskie. Co zreszta widać po składzie narodowościowym zorganizowanego oddziału. > "Dlaczego jedynie Żydów tak wyróżniasz ?" > Bo w przeciwieństwie do narodów które wymieniłeś relacje Polsko-Żydowskie są > ważną częścią dyskursu publicznego w naszym kraju. Na ogół ujmowaną > jednostronnie, zbrodnie dokonywane przez Żydów są przemilczane przez GW, Tylko że nie są to najczęściej żadne zbrodnie żydowskie, tylko sowieckie lub komunistyczne. Na takiej samej zasadzie ja zbrodnię w KOniuchach nazwę zbrodnią Litewską i będę się domagał przeprosin od Litwy. A zbrodnie NKWD zbrodniami Polskimi (wszak Dzierżyński to Polak). S. Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Do oszaleńca. 18.07.04, 22:18 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Społeczność Polska przeprosiła(czy słusznie to inna sprawa) za udział Ja tam nie przepraszałem. Chociaż zabitych mi żal. > nielicznych obywateli w atakach przeciwko żydom, poprzez Kwaśniewskiego. Ustalmy jedno, Moczymorda moim prezydentem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 A nie mówiłem ? ;)) _______nt 18.07.04, 22:27 pollak napisał: > Gość portalu: Wojtek napisał(a): > > > Społeczność Polska przeprosiła(czy słusznie to inna sprawa) za udział > > Ja tam nie przepraszałem. Chociaż zabitych mi żal. > > > nielicznych obywateli w atakach przeciwko żydom, poprzez Kwaśniewskiego. > > Ustalmy jedno, Moczymorda moim prezydentem nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt IP: *.daminet.pl 18.07.04, 22:30 I ? Nagle ktoś się cofnął w czasie i zbrodnie zostały wymazane z rzeczywistości ? Nie mordowali Polaków w Koniuchach i Nalibokach ? Proszę... Równie dobrze można podważyć Katyń bo to hitlerowscy go ukazali światu. Fakt pozostaje faktem. Koniuchy, Naliboki i inne zbrodnie nie oddejdą w nicość. Będą pamiętane.A fakt że chce się je przemilczeć tylko wzmocni podejrzenia, że coś nie jest w porządku z rzekomym rozliczaniem zbrodni... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt 18.07.04, 22:41 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > I ? Nagle ktoś się cofnął w czasie i zbrodnie zostały wymazane z > rzeczywistości ? Nie mordowali Polaków w Koniuchach i Nalibokach ? > Proszę... > Równie dobrze można podważyć Katyń bo to hitlerowscy go ukazali światu. > Fakt pozostaje faktem. Koniuchy, Naliboki i inne zbrodnie nie oddejdą w nicość > Będą pamiętane.A fakt że chce się je przemilczeć tylko wzmocni podejrzenia, że > coś nie jest w porządku z rzekomym rozliczaniem zbrodni... Człowieku, wyważasz otwarte drzwi. O Koniuchach czy Nalibokach normalnie się rozmawia, co zresztą widać. Nikt niczego nie przemilcza. Nikt nie twierdzi, że tych zbrodni nie było. Tylko trzeba trzymać się faktów, a nie kałmać o żydowskiej brygadzie czy żydowskich obozach. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt IP: *.daminet.pl 18.07.04, 22:48 "Tylko trzeba trzymać się faktów, a nie kałmać o żydowskiej brygadzie czy żydowskich obozach." A więc twierdzisz że Yad Vashem i żydowscy historycy kłamią ? www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0375405461/104-3127678-9745558?v=glance&vi=reviews "Cohen traces the plight of Vilna, Lithuania ghetto survivors who became guerrilla fighters in the Jewish Brigade. Led by a poet and saboteur named Abba Kovner, who shared a bed with his 17-year-old female lieutenants, these Zionist partisans took revenge on Nazis and other enemies of Jews throughout Europe at the close of World War II" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Jeszcze jedno pytanie ? IP: *.daminet.pl 18.07.04, 22:50 Skoro twierdzisz że o tych zbrodniach mówi się otwarcie i nie chce przemilczeć mam pytanie: Ile było artykułów o Jedwabnym w GW a ile o Koniuchach i Nalibokach ? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Jeszcze jedno pytanie ? 18.07.04, 23:02 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Skoro twierdzisz że o tych zbrodniach mówi się otwarcie i nie chce przemilczeć > mam pytanie: > Ile było artykułów o Jedwabnym w GW a ile o Koniuchach i Nalibokach ? Nie mam pojęcia. Nie liczę. Jeśli zliczasz takie rzeczy powiedz mi, ile artykułów było o mordzie w Borowie ? No i co wynika z tego, że nie było ani jednego ? W żadnej gazecie ani czasopiśmie. Czyżby dlatego, że to nie Żydzi tam mordowali ? Za to o zabiciu 38 osób w Koniuchach mogę Ci znaleźć dziesiątki artykułów w najrozmaitszych pismach. S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt 18.07.04, 22:58 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > "Tylko trzeba trzymać się faktów, a nie kałmać o > żydowskiej brygadzie czy żydowskich obozach." > > A więc twierdzisz że Yad Vashem i żydowscy historycy kłamią ? Nie. Twierdzę, iż kłamie autor postu wstawiając w cytowany tekst, bez żadnego uzasadnienia, słowa >żydowska<, >żydowski<. Brygada nie była żydowska, w jej skład wchodził jedynie oddział żydowski. Wszystkie oddziały nie były żydowskie, żydowski był jedynie oddział Prennera. > <a href="www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0375405461/104-3127678- > "Cohen traces the plight of Vilna, Lithuania ghetto survivors who became > guerrilla fighters in the Jewish Brigade. Led by a poet and saboteur named > Abba Kovner, who shared a bed with his 17-year-old female lieutenants, these > Zionist partisans took revenge on Nazis and other enemies of Jews throughout > Europe at the close of World War II" Gdzie tu jest cokolwiek o Koniuchach, bo znaleźć nie mogę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt IP: *.daminet.pl 18.07.04, 23:15 "Brygada nie była ży dowska, w jej skład wchodził jedynie oddział żydowski. Wszystkie oddziały nie były żydowskie, żydowski był jedynie oddział Prennera. " Cohen twierdzi inaczej.No cóż miło jednak, że przyznałeś że oddział żydowski dokonał zbrodni. "Gdzie tu jest cokolwiek o Koniuchach, bo znaleźć nie mogę." Książka opowiada o losach żydowskiego oporu i o oddziale który dokonał zbrodni. Mówi też o Jewish Brigade-to na twój zarzut że jest to kłamstwo.Zresztą instytut w Yad Vashem również mówi o oddziale żydowskim: "Operations Diary of a Jewish Partisan Unit in Rudniki Forest www.yad-vashem.org.il/about_holocaust/documents/part3/doc211.html" Zresztą oddziały te powstały niezależnie od ZSRR z inicjatywy przywódców żydowskich.Oczywiście liczba żydowskich partyzantów którzy dokonali tego mordu różni się w zależności od relacji i wymaga ustalenia, nie wymaga tego natomiast sam fakt iż oddziały partyzantów żydowskich dokonywały pogromów na ludności polskiej.Jest to dobrze udokumentowane w pracach historyków zajmujących sie historią oproru żydwoskiej ludności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek No i proszę cię o odpowiedż wreszcie IP: *.daminet.pl 18.07.04, 23:17 Ile jest tych artykułów o Jedwabnym a ile o Koniuchach w GW. Bo zdaje się, że twierdzisz iż nie jest to przemilczany temat. Możesz podać tą liczbę ? Chętnie zobaczę porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: No i proszę cię o odpowiedż wreszcie 18.07.04, 23:29 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Ile jest tych artykułów o Jedwabnym a ile o Koniuchach w GW. > Bo zdaje się, że twierdzisz iż nie jest to przemilczany temat. > Możesz podać tą liczbę ? > Chętnie zobaczę porównanie. Nie podam Ci liczby, bo jak pisałem nie liczę artykułów. Jedwabne było zakłamane, prawdę o Jedwabnem dopiero niedawno odkryto, dlatego też było wiele o tej zbrodni artykułów. Poza tym niektórzy próbowali ukryć prawdę podsycając jedynie atmosferę sensacji. Prawdy o Koniuchach nikt nie podważał, to i sensacji nie było. Pytałem się Ciebie dlaczego zamilczana jest zbrodnia w Borowie. Odpowiesz ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki Re: No i proszę cię o odpowiedż wreszcie IP: 81.210.25.* 18.07.04, 23:34 snajper ci prawdy nie powie bo reprezentuje ją wybiórczo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki a po co GW ma pisać o takich faktach? IP: 81.210.25.* 18.07.04, 23:38 byłoby to niepoprawne politycznie.wolą wałkować jedwabne na wszystkie sposoby Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt 18.07.04, 23:26 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > "Brygada nie była żydowska, w jej skład wchodził jedynie oddział żydowski. > Wszystkie oddziały nie były żydowskie, żydowski był jedynie oddział Prennera." > > Cohen twierdzi inaczej. Mógłbyś zacytować ? No i kto to jest Cohen ? Mówisz o Leonardzie Cohenie ? > No cóż miło jednak, że przyznałeś że oddział żydowski dokonał zbrodni. Będę dokładny. Nie dokonał, tylko brał udział. Większość morderców Żydami nie była. > "Gdzie tu jest cokolwiek o Koniuchach, bo znaleźć nie mogę." > > Książka opowiada o losach żydowskiego oporu i o oddziale który dokonał zbrodni Nie znalazłem tam ani słowa o zbrodni w Koniuchach. > ówi też o Jewish Brigade-to na twój zarzut że jest to kłamstwo. No bo jest to kłamstwo. Podajesz wypowiedź o czymś, co mówiący nazywa Żydowską Brygadą. Czyżbyś twierdził, że jest to ta brygada z której wysłano 120 osobowy oddział do ataku na Koniuchy ? Na jakiej podstawie ? > Zresztą instytut w Yad Vashem również mówi o oddziale żydowskim: > "Operations Diary of a Jewish Partisan Unit in Rudniki Forest > <a href="http://www.yad-bout_holocaust/documents/part3/doc211.html"</a> No ale oni piszą o żydowskim oddziale partyzanckim. To samo ja cały czas piszę. Jednym z oddziałów brygady był oddział żydowski. > Zresztą oddziały te powstały niezależnie od ZSRR z inicjatywy przywódców > żydowskich. Oddziały partyzanckie z reguły powstają samorzutnie. Dlaczego używasz liczby mnogiej ? Czy mógłbyś na przykład wymienić tych żydowskich przywódców tych żydowskich oddziałów ? > Oczywiście liczba żydowskich partyzantów którzy dokonali tego mordu > różni się w zależności od relacji i wymaga ustalenia, Ja we wszyskich relacjach spotkałem się z tą samą ilością - mniej niż połowa atakujących. > nie wymaga tego natomiast > sam fakt iż oddziały partyzantów żydowskich dokonywały pogromów na ludności > polskiej. Nie oddziały żydowskie, tylko oddziały partyzantki radzieckiej. Znów pomijasz wszystkie inne narodowości. Już Ci pisałem, że na tej zasadzie ja będę nazywał NKWD polską organizacją. Bo pracowali w niej Polacy. > Jest to dobrze udokumentowane w pracach historyków zajmujących sie > historią oproru żydwoskiej ludności. No to czego Ci jeszcze brakuje do szczęścia, skoro masz niby tak dobrze wszystko udokumentowane ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt IP: *.daminet.pl 19.07.04, 00:02 "Mógłbyś zacytować ? No i kto to jest Cohen ? Mówisz o Leonardzie Cohenie ?" Widzę, że kiepsko z twoją pamięcią...Lub po prostu udajesz że czytałeś link, który ci podałem. Cohen jest autorem książki do której recenzji dałem link(rzekomo przeczytałeś, a nawet autora nie zapamiętałeś) "Większość morderców Żydami nie była." A skąd ta dokładna wiedza, kto ile kul wystrzelił ? Zresztą to bez znaczenia większego-uczestniczyli jako jednostka wojskowa reprezentująca żydowską społeczność w mordzie na Polakach.Chaim Lazaar-inny żydowski historyk- w swej książce "Destruction and Resistance" twierdzi że to właśnie dowództwo żydowskiego ruchu oporu podjęło decyzję o wymordowaniu Polaków w Koniuchach: "The Brigade Headquarters decided to raze Koniuchy to the ground to set an example to others. One evening a hundred and twenty of the best partisans from all the camps, armed with the best weapons they had, set out in the direction of the village. There were about 50 Jews among them, headed by Yaakov Prenner. At midnight they came to the vicinity of the village and assumed their proper positions. The order was not to leave anyone alive. Even livestock was to be killed and all property was to be destroyed" Rich Cohen (The Avengers", New York, Alfred A. Knopf, 2000, 145) writes: 'The peasants ducked into houses. Partisans threw grenades onto roofs and the houses exploded into flame. Other houses were torched. Peasants ran from their front doors and raced down the streets. The partisans chased them, shooting men, women and children. .../... Caught in a cross fire, hundreds of peasants were killed' To te cytaty o które tak prosiłeś. "Nie znalazłem tam ani słowa o zbrodni w Koniuchach" Proszę bardzo cytat u góry mówi o tej zbrodni-trzeba było zresztą się wczytać w recenzję-na następnych stronach jest on podany. " Podajesz wypowiedź o czymś, co mówiący nazywa Żydowską Brygadą. Czyżbyś twierdził, że jest to ta brygada z której wysłano 120 osobowy oddział do ataku na Koniuchy ? Na jakiej podstawie ?" Taką nazwę nadali tej ugrupowaniu partyzantów żydowskich historycy żydowscy. A czy zgodna z wymaganiami wojskowych określeń to inna sprawa. "Jednym z oddziałów brygady był oddział żydowski." Brygada ta nazywana jest "Jewish Brigade" proszę oto cytat: www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0066210747/104-3127678-9745558?v=glance "As the group grew, the brothers sent word to the nearby ghettos in Lida and Novogrudek to join the steadily increasing brigade. For the Jews gated in by the ghetto walls, slated for death, word of the Bielski group was barely believable. For those who dared to believe and managed to escape, the Bielski brothers offered more than food and protection-they offered hope. The brigade grew to an astonishing 1,200 Jews" Jak więc widzisz nie był to oddział sowiecki, lecz ugrupowanie złożone z walczących Żydów-no chyba że znów powiesz że żydowscy historycy kłamią. "Czy mógłbyś na przykład wymienić tych żydowskich przywódców tych żydowskich oddziałów ?" Przywódcą brygady był Tuvia Bielski motlc.wiesenthal.com/text/x03/xm0358.html Przy okazji-na stronce tej ładnie jest wyjaśnione, że oddziały sowieckie nie były częścią brygady, lecz tylko z nią współpracowały. "Nie oddziały żydowskie, tylko oddziały partyzantki radzieckiej. Znów pomijasz wszystkie inne narodowości. Już Ci pisałem, że na tej zasadzie ja będę nazywał NKWD polską organizacją" Jesteś w błędzie. Oddziały te były samodzielnymi oddziałami żydowskich partyzantów, którzy współpracowali z Sowiecką Armią. Na każdej stronie poświąconej ich pamięci znajdziesz "Jewish Partisant Unit" "Jewish Partisants" "Jewish Brigade" "Jewish Commander". Ich istnienie jest bardzo czczone, gdyż stanowią świadectwo aktywnego oporu i walki. Na przykład : www.yadvashem.org/about_holocaust/faqs/answers/faq_31.html "Who are some of the best-known Jewish leaders during the Holocaust, and what did they accomplish?" "Tuvia Bielski – A Jewish partisan leader in the forests of Belorussia, Bielski set up a "family camp" in the forest for Jews who had escaped the Germans. Despite the difficulty of protecting a large group of civilians of all ages, and pressure from the Soviet partisan movement to disband the camp, he stubbornly continued to protect it. His group ultimately included some 1,200 people, most of whom survived" "No to czego Ci jeszcze brakuje do szczęścia, skoro masz niby tak dobrze wszystko udokumentowane ?" Sądowej oceny tej zbrodni, przeprosin ze strony przedstawicieli społeczności żydowoskiej.Wzniesienia pomnika ku czci zamordowanych przez żydowskie oddziały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Dla uporządkowania IP: *.daminet.pl 19.07.04, 00:15 Naliboki-Tuvia Bielski Koniuchy-Abba Kovner"Jewish Brigade" Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dla uporządkowania 19.07.04, 00:43 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Naliboki-Tuvia Bielski > In the Naliboki wood [sic] 3000 of the 20 000 partisans were Jews,< www.starwon.com.au/~korey/Krzys%20Janiewicz/tuvia_bielski_and_his_partisans.htm Takie to były żydowskie oddziały. 3 tys na 20 tys. )) > Koniuchy-Abba Kovner"Jewish Brigade" >22 3/44 As part of the general plans of 38 Ch. Magid the "Lithuanian Brigade" two Lipenholc units of "Avenger" and "To Victory" destroyed 120 poles along the railroad line Vilna_Lida, in the section near Merecz.< www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/Rudniki.html Taka to była brygada. Litewska Brygada. ) Widzę, że dla Ciebie to MUSZĄ być Żydzi i tylko Żydzi. )))) S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt 19.07.04, 00:36 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > "Mógłbyś zacytować ? No i kto to jest Cohen ? Mówisz o Leonardzie Cohenie ?" > > Widzę, że kiepsko z twoją pamięcią...Lub po prostu udajesz że czytałeś link, > który ci podałem. > Cohen jest autorem książki do której recenzji dałem link(rzekomo przeczytałeś > a nawet autora nie zapamiętałeś) Czytałem, natomiast nie znalazłem tam nic o Koniuchach. Ty znalazłeś ? > "Większość morderców Żydami nie była." > A skąd ta dokładna wiedza, kto ile kul wystrzelił ? Nie pisałem, kto ile kul wystrzelił, tylko ilu było Żydów w atakującym oddziale. Skąd wiedza ? Z relacji świadków a dokładniej uczestników. > Zresztą to bez znaczenia > większego-uczestniczyli jako jednostka wojskowa reprezentująca żydowską > społeczność w mordzie na Polakach. Ooo, ktoś ich wybierał, aby reprezentowali całą społeczność ? To bandyci z Kredyt Banku może reprezentowali mieszkańców Warszawy ????? > Chaim Lazaar-inny żydowski historyk- w swej > książce "Destruction and Resistance" twierdzi że to właśnie dowództwo > żydowskiego ruchu oporu podjęło decyzję o wymordowaniu Polaków w Koniuchach: > "The Brigade Headquarters decided to raze Koniuchy to the ground to set an > example to others. One evening a hundred and twenty of the best partisans from > all the camps, armed with the best weapons they had, set out in the direction > of the village. There were about 50 Jews among them, headed by Yaakov Prenner. > At midnight they came to the vicinity of the village and assumed their proper > positions. The order was not to leave anyone alive. Even livestock was to be > killed and all property was to be destroyed" Chim Lazar nie jest żadnym chistorykiem, tylko uczestnikiem tamtego napadu. oza tym gdzie on pisze o decyzji >dowództwo żydowskiego ruchu oporu<. Kłamiesz. > Rich Cohen (The Avengers", New York, Alfred A. Knopf, 2000, 145) writes: 'The > peasants ducked into houses.Partisans threw grenades onto roofs and the houses > exploded into flame. Other houses were torched. Peasants ran from their front > doors and raced down the streets. The partisans chased them, shooting men, > women and children. .../... Caught in a cross fire, hundreds of peasants were > killed' > To te cytaty o które tak prosiłeś. Nie, to nie są cytaty o które prosiłem. Nic w nich nie ma o żydowskie brygadzie. > "Nie znalazłem tam ani słowa o zbrodni w Koniuchach" > Proszę bardzo cytat u góry mówi o tej zbrodni-trzeba było zresztą się wczytać > w recenzję-na następnych stronach jest on podany. Na stronie, do której link podałeś nie ma nic o Koniuchach. > " Podajesz wypowiedź o czymś, co mówiący nazywa Żydowską > Brygadą. Czyżbyś twierdził, że jest to ta brygada z której wysłano 120 osobowy > oddział do ataku na Koniuchy ? Na jakiej podstawie ?" > > Taką nazwę nadali tej ugrupowaniu partyzantów żydowskich historycy żydowscy. A > czy zgodna z wymaganiami wojskowych określeń to inna sprawa. Miałeś mi właśnie to wykazać cytatami, czego do tej pory nie uczyniłeś. > "Jednym z oddziałów brygady był oddział żydowski." > > Brygada ta nazywana jest "Jewish Brigade" proszę oto cytat: > www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0066210747/104-3127678-9745558?v=glance Znów podajesz link do strony, na której nie ma słowa o Koniuchach. Po co ? > "As the group grew, the brothers sent word to the nearby ghettos in Lida and > Novogrudek to join the steadily increasing brigade. For the Jews gated in by > the ghetto walls, slated for death, word of the Bielski group was barely > believable. For those who dared to believe and managed to escape, the Bielski > brothers offered more than food and protection-they offered hope. The brigade > grew to an astonishing 1,200 Jews" > Jak więc widzisz nie był to oddział sowiecki, lecz ugrupowanie złożone z > walczących Żydów-no chyba że znów powiesz że żydowscy historycy kłamią. Gdzie jest choćby słowo o Koniuchach ???? > "Czy mógłbyś na przykład wymienić tych żydowskich przywódców tych > żydowskich oddziałów ?" > Przywódcą brygady był Tuvia Bielski > motlc.wiesenthal.com/text/x03/xm0358.html > Przy okazji-na stronce tej ładnie jest wyjaśnione, że oddziały sowieckie nie > były częścią brygady, lecz tylko z nią współpracowały. Na jakiej podstawie twierdzisz, że jest to oddział, który brał udział w ataku na Koniuchy ???? > "Nie oddziały żydowskie, tylko oddziały partyzantki radzieckiej. Znów pomijasz > wszystkie inne narodowości. Już Ci pisałem, że na tej zasadzie ja będę nazywał > NKWD polską organizacją" > > Jesteś w błędzie. Oddziały te były samodzielnymi oddziałami żydowskich > partyzantów, którzy współpracowali z Sowiecką Armią. Na każdej stronie > poświąconej ich pamięci znajdziesz "Jewish Partisant Unit" "Jewish > Partisants" "Jewish Brigade" "Jewish Commander". Ich istnienie jest bardzo > czczone, gdyż stanowią świadectwo aktywnego oporu i walki. W ataku na Koniuchy brało udziałl 120 partyzantów, z czego 50 było z oddziału Żydowskiego. Reszta to byli Rosjanie, Liwtwini i inne narodowosci. > Na przykład : > www.yadvashem.org/about_holocaust/faqs/answers/faq_31.html > "Who are some of the best-known Jewish leaders during the Holocaust, and what > did they accomplish?" > "Tuvia Bielski – A Jewish partisan leader in the forests of Belorussia, B > ielski > set up a "family camp" in the forest for Jews who had escaped the Germans. > Despite the difficulty of protecting a large group of civilians of all ages, > and pressure from the Soviet partisan movement to disband the camp, he > stubbornly continued to protect it. His group ultimately included some 1,200 > people, most of whom survived" Gdzie tu jest cokolwiek o Koniuchach ??? > "No to czego Ci jeszcze brakuje do szczęścia, skoro masz niby tak dobrze > wszystko udokumentowane ?" > > Sądowej oceny tej zbrodni, przeprosin ze strony przedstawicieli społeczności > żydowoskiej. A dlaczego żydowskiej, skoro Żydzi stanowili mniejszość oddziału ??? > Wzniesienia pomnika ku czci zamordowanych przez żydowskie oddziały. A to sobie zbuduj, skoro czujesz taką potrzebę. A dlaczego w Borowie nie chcesz pomnika ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt IP: *.daminet.pl 19.07.04, 01:18 "O ktoś ich wybierał, aby reprezentowali całą społeczność " Sprawcy zbrodni w Koniuchach i Nalibokach są uznawani przez żydowską społeczność za bohaterów, a więc to ona uznała ich za swoich reprezentatów. "Chim Lazar nie jest żadnym chistorykiem, tylko uczestnikiem tamtego napadu.> oza tym gdzie on pisze o decyzji >dowództwo żydowskiego ruchu oporu<. K łamiesz." Nie kłamie, oto cytat "Destruction and Resistance: "The Brigade Headquarters decided to raze Koniuchy to the ground to set an example to others. ... " "Nie, to nie są cytaty o które prosiłem. Nic w nich nie ma o żydowskie brygadzie" Kłamiesz. W tekstach pisze wyrażnie o żydowskich oddziałach. "Miałeś mi właśnie to wykazać cytatami, czego do tej pory nie uczyniłeś. " No no rozkazujący ton panie Snajper panu się włącza A pan mi poda wreszcie liczbę artykułów o Koniuchach i Nalibokach a liczbę artykułów o Jedwabnym ? Zresztą doprawdy żałosne, chcesz cytaty o tym że były to oddziały żydowskie ? Proszę bardzo : www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/Rudniki.html "Operations Diary of a Jewish Partisan Unit in Rudniki Forest" "9 1/44 In the operation to destroy the 30 Jacob Prener armed village of Koniuchy, 30 fighters took part, of the units "Avenger" and "To Victory." A tu mamy zdjęcie Prenera wraz z innymi żydowskimi przywódcami FPO www.holocaustsurvivors.org/cgi-bin/data.show.pl?di=record&da=photos&ke=75 FPO: www.deathcamps.org/occupation/vilnius%20ghetto.html Under the leadership of Yitzhak Witenberg, the "United Partisans Organisation" (FPO - Fareinikte Partisaner Organizatzie) was a combination of Communists and various Zionist organisations. Their first proclamation was unusually prescient: "All the roads of the Gestapo lead to Ponary. And Ponary is death! ... Hitler aims to destroy all the Jews of Europe. The Jews of Lithuania are fated to be the first in line. Let us not go as sheep to the slaughter A teraz Naliboki : motlc.wiesenthal.com/text/x03/xr0358.html "Bielski was mobilized. When the Germans invaded the region he fled to the forest, and from there to his village of birth. After their parents and other members of their family were slaughtered in the Novogrudok ghetto, Bielski and his brothers Zusya, Asael, and Aharon, escaped to the forests. Securing arms, they created a seventeen - member partisan core there, consisting mostly of members of Bielski's family. Elected as commander, Tuvia Bielski sent emissaries to the ghettos in the vicinity, inviting the inmates to join his group. Hundreds of the surviving Jews in the ghettos of the Novogrudok region -- men, women, and children Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt 19.07.04, 01:58 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > "O ktoś ich wybierał, aby reprezentowali całą społeczność " > Sprawcy zbrodni w Koniuchach i Nalibokach są uznawani przez żydowską > społeczność za bohaterów, a więc to ona uznała ich za swoich reprezentatów. A gdzie i kiedy ta społeczność w tej sprawie się wypowiedziała ??? > "Chim Lazar nie jest żadnym chistorykiem, tylko uczestnikiem tamtego napadu. > 2; oza tym gdzie on pisze o decyzji >dowództwo żydowskiego ruchu oporu<. K > łamiesz." > > Nie kłamie, oto cytat "Destruction and Resistance: > "The Brigade Headquarters decided to raze Koniuchy to the ground to set an > example to others. ... " No i gdzie tu jest napisane o decyzji >dowództwa żydowskiego ruchu oporu<. Kłamiesz. > "Nie, to nie są cytaty o które prosiłem. Nic w nich nie ma o żydowskie > brygadzie" > Kłamiesz. W tekstach pisze wyrażnie o żydowskich oddziałach. Ale nie ma ani słowa o Koniuchach, oszuście. > "Miałeś mi właśnie to wykazać cytatami, czego do tej pory nie uczyniłeś. " > > No no rozkazujący ton panie Snajper panu się włącza A pan mi poda wreszcie > liczbę artykułów o Koniuchach i Nalibokach a liczbę artykułów o Jedwabnym ? Już Ci na to odpowiadałem kilka razy. > Zresztą doprawdy żałosne, chcesz cytaty o tym że były to oddziały żydowskie ? > Proszę bardzo : > www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Holocaust/Rudniki.html > "Operations Diary of a Jewish Partisan Unit in Rudniki Forest" > > "9 1/44 In the operation to destroy the 30 Jacob Prener armed village of > Koniuchy, 30 fighters took part, of the units "Avenger" and "To Victory." Toż pisałe, że w mordzie brał udział oddział Prennera. Dowodzisz, że miałem rację ? Nie musisz. > A tu mamy zdjęcie Prenera wraz z innymi żydowskimi przywódcami FPO > www.holocaustsurvivors.org/cgi-bin/data.show.pl?di=record&da=photos&ke=75 > FPO: > www.deathcamps.org/occupation/vilnius%20ghetto.html > Under the leadership of Yitzhak Witenberg, the "United Partisans Organisation" > (FPO - Fareinikte Partisaner Organizatzie) was a combination of Communists and > various Zionist organisations. Their first proclamation was unusually > prescient: "All the roads of the Gestapo lead to Ponary. And Ponary is > death! ... Hitler aims to destroy all the Jews of Europe. The Jews of Lithuania > are fated to be the first in line. Let us not go as sheep to the slaughter Czy Ty czytasz to, co cytujesz ???? >was a combination of Communists and > various Zionist organisations.< Żydzi byli jedynie częścią brygady. W ataku na Koniuchy stanowili mniejszość. Jak wyjaśnimy sobie Koniuchy, to będziemy mogli pogadać o Nalibokach. > " dlaczego żydowskiej, skoro Żydzi stanowili mniejszość oddziału ???" > > Jak już mówiłem są oni uznawani za bohaterów, jest to niedopuszczalne aby > ludzie którzy wymordowali dzieci, kobiety, starców byli uznawani za > reprezentatów tak bliskiego nam narodu jakim są Żydzi, Nie są uznawani za reprezentantów. Kłamiesz. > w dodatku nie można tu mówić o większości mniejszośći, zbrodnia pozostaje > zbrodnią. Niewątpliwie, ale nie jedynie żydowską. > Żydzi oddają hołd tym ludziom. A w jaki sposób ten hołd oddają ???? > Żaden naród nie może sobie pozwolić na życie w zakłamaniu-także i > Żydzi. A kto kłamie, poza autorem postu otwierającego ten wątek no i Tobą ? > Trudno żądać przeprosin od Rosjan, którzy byli zniewoleni przez > komunistów, To rosyjscy partyzanci byli zniewoleni przez komunistów, a Żydzi nie byli ? Dlaczego komuniści nie niewolili Żydów, a niewolili Litwinów, Ukraińców, Rosjan ? > natomiast można żądać przeprosin od narodu których katów naszych > rodaków wybrał na swych bohaterów. Nie wybrał. Kłamiesz. > Fakt wymordowania Polaków przez oddziały > żydowksich partyzantów-walczących w imieniu żydowskiej sprawy-pozostaje > faktem. Nie byli to partyzanci żydowscy, tylko sowieccy, wśród których część stanowili Żydzi. Kłamiesz. > Tak samo jak fakt,że to wydarzenie pozostaje przemilczane w mediach. Nie jest przemilczane. Kłamiesz. > Tym > niemniej jeśli żydom zależy na dobrych stosunkach z Polakami muszą zdobyć się > na równie szlachetny gest na jaki zdobyli się Polacy ( a przecież my nie > odznaczaliśmy ludzi z Jedwabnego-tak jak żydzi morderców z Naliboków iKoniuch) > i poprosić nas o przebaczenie za te przerażliwe zbrodnie. Myślę, że w ten > sposób oczyściłoby się wiele zepsutej krwi. Czy byłby piękniejszy widok niż > premier Izraela proszący o wybaczenie rodziny ofiar zamordowanych w tych > nieszczęśliwych latach ? Czy byłby piękniejszy gest niż pomnik ufundowany > przez żydowską społeczność jako gest prośby o przebaczenie. > Mam nadzieję że tego się doczekam.Że społeczność tak dotknięta zbrodnią, będzie > w stanie spojrzeć krytycznie na swych pobratymców i potępić tego co dokonali w > Koniuchach, Nalibokach i innych strasznych kartach wspólnej historii. Tak jak > my Polacy uczyniliśmy to wobec nich poprzez naszego prezydenta. Najpierw przestań w kółko kłamać, bo wstyd przynosisz Polakom. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt IP: *.daminet.pl 19.07.04, 02:24 Kłamiesz, kłamiesz, kłamiesz...To jedno słowo powtarzasz w kółko, niczym magiczne zaklęcie mające obronić cię przed prawdą. Prawdą którą jest oczywista. Żydowskie oddziały brały udział dobrowolnie w mordowaniu Polaków. Nikt nie musiał zmuszać oddziałów Bielskich do tego-sowieccy partyzanci korzystali z ich pomocy natomiast w regionie nie byli dominującą siłą. "Ale nie ma ani słowa o Koniuchach, oszuście." Kłamczuszku-jest. W książce Cohena.Którą cytowałem. "Już Ci na to odpowiadałem kilka razy." A więc jaka jest to liczba ? "Toż pisałe, że w mordzie brał udział oddział Prennera. Dowodzisz, że miałem > rację ? Nie musisz" A więc przyznajesz że żydowski oddział dokonał masakry. "Czy Ty czytasz to, co cytujesz ???? >was a combination of Communists and various Zionist organisations.< Żydzi byli jedynie częścią brygady. W ataku na Koniuchy stanowili mniejszość" Co w żadnym wypadku nie zwalnia ich z odpowiedzialności za zbrodnię której dokonali. "Jak wyjaśnimy sobie Koniuchy, to będziemy mogli pogadać o Nalibokach." Gdybyś był NKWDzistą może mógłbyś sobie pozwolić na taki ton.Na szczęście nie jesteś i nie możesz dyktować o czym piszę, zbrodnia dokonana przez partyzantkę braci Bielskich jest równie istotna. "Nie są uznawani za reprezentantów. Kłamiesz" Przykro mi ale jeśli na stronie Yad Vashem oddaje się im hołd to jest to jakiś symbol.Zresztą nie jest to dziwne-dokonali zdumiewiejącej rzeczy-uratowali się i prowadzili skuteczną walkę z Niemcami. Co oczywiście nie zwalnia ich z odpowiedzialności za mord jakiego dokonali. "A w jaki sposób ten hołd oddają ???? " Proszę: www.yadvashem.org/about_holocaust/faqs/answers/faq_31.html www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0805062602/ref=pd_sim_books_4/104- 3127678-9745558?v=glance&s=books(Unsung heroes of Holocaust-jest w niej mowa o Bielskich) www.flholocaustmuseum.org/history_wing/resistance/index.cfm ("Particularly outstanding were the Bielski Partisans who saved 1200 Jews in the forests and ghettos of Eastern Poland" ) msnbc.msn.com/id/3069227/(War Heroes) A kto kłamie, poza autorem postu otwierającego ten wątek no i Tobą ? Czyli twierdzisz,że odziały partyzantki żydowskiej nie uczestniczyły w akcjach w Nalibokach i Koniuchach ? Kiepsko-członkowie tych oddziałów sami się do tego przyznali a dokumentacja jest nawet w Yad Vashem... "Nie byli to partyzanci żydowscy, tylko sowieccy, wśród których część stanowili Żydzi. Kłamiesz." Kłamiesz. Nikt nie uważa ich za sowieckich partyzantów-zarówno w książkach, filmach jak i stronach Yad Vashem określani są jako partyzanci żydowscy.Czy twierdzisz więc że Yad Vashem kłamie nazywając ich żydowskimi partyzantami ? "Dlaczego komuniści nie niewolili Żydów, a niewolili Litwinów, Ukraińców, Rosjan ?" Oddziałów biorących udział w tych akcjach nie utworzył ZSRR lecz Żydzi tworzący ruch oporu. "Nie jest przemilczane.Kłamiesz" No to ile artykułów mamy w GW o Koniuchach i Nalibokach ? "Najpierw przestań w kółko kłamać, bo wstyd przynosisz Polakom" W czym popełniam kłamstwo ? Nie ja piszę że w akcj w Koniuchach uczestniczyły oddziały partyzantki żydowskiej.No chyba że twierdzisz że dokumentacja działań oddziału żydowskiej partyzantki w lesie Rudniki jaką prezentuje Yad Vashem jest sfałszowana i że panowie Cohen i Lazaar kłamią w swych książkach...I że te wszystkie strony wspominające bohaterstwo żydowskich partyzantów dowodzonych przez braci Bielskich fałszują historię podając że był to żydowski ruch oporu, podczas gdy według ciebie byli to no właśnie ? Kim oni według ciebie byli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt IP: *.daminet.pl 19.07.04, 02:32 www.ushmm.org/wlc/en/ "In western Belorussia, the western Ukraine, and eastern Poland, family camps were established in which Jewish civilians repaired weapons, made clothing, cooked for the fighters, and assisted Soviet partisan operations. As many as 10,000 Jews survived the war by taking refuge with Jewish partisan units. The camp established by Tuvia Bielski in the Naliboki Forest in 1942, for example, gave refuge to more than 1,200 Jews. " Mowa jest tu o Jewish partisan units.Które jak wynika z tekstu assystowały sowieckim partyzantom. Czyli jak widać teza że były to oddziały sowieckie jest błędne.Obie strony współpracowały ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek I kolejny dowód. IP: *.daminet.pl 19.07.04, 02:36 Na to że owe oddziały były samodzielne a nie sowieckie : www.ushmm.org/research/center/index.utp?content=resistance/awards/bielski.php "In the summer of 1943, the Nazis went deep into the Nalibocka Forest to fight Jewish partisan units, including the Bielski partisans. The Soviet army commander in the region, who was allied with Tuvia Bielski, called upon him to divide the camp between fighters and civilians so that the able-bodied would not be hindered by those among them unable to resist. Tuvia Bielski refused." Jak widać-mowa o tym że owe ugrupowania były sprzymierzone, co więcej Bielski mógł sobie pozwolić nawet na odmowę wykonania poleceń sowieckiego oficera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostoja prawicy Re: Kim był Mykoła Demko? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.04, 02:38 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt 19.07.04, 02:37 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > www.ushmm.org/wlc/en/ > "In western Belorussia, the western Ukraine, and eastern Poland, family camps > were established in which Jewish civilians repaired weapons, made clothing, > cooked for the fighters, and assisted Soviet partisan operations. As many as > 10,000 Jews survived the war by taking refuge with Jewish partisan units. The > camp established by Tuvia Bielski in the Naliboki Forest in 1942, for example, > gave refuge to more than 1,200 Jews. " > Mowa jest tu o Jewish partisan units.Które jak wynika z tekstu assystowały > sowieckim partyzantom. Czyli jak widać teza że były to oddziały sowieckie jest > błędne.Obie strony współpracowały ze sobą. To jest wątek o Koniuchach. Chcesz rozmawiać o Nalibokach, to załóż o nich wątek. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt IP: *.daminet.pl 19.07.04, 02:41 "Chcesz rozmawiać o Nalibokach, to załóż o nich wątek." Nie chcesz rozmawiać o Nalibokach to nie pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt 19.07.04, 02:42 Skup się, pomyśl o co Ci chodzi, spróbuj to zwerbalizować. Jak to zrobisz, to może pogadamy. Znudziło mi się odpowiadać na niezwiązane z tematem cytaty, na bezczelne kłamstwa i przeinaczenia, na bezrozumne oczekiwania, na najzwyklejsze oszustwa. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt IP: *.daminet.pl 19.07.04, 02:51 Znudziło mi się odpowiadać na niezwiązane z tematem cytaty, na bezczelne kłamstwa i przeinaczenia, na bezrozumne oczekiwania, na najzwyklejsz> oszustwa. Nie ma tu ich za dużo. Ja jedynie cytuję że powszechnie uważa się że oddziały Bielskiego i oddziały były partyzantką żydowskiego ruchu oporu i że są oni przez wielu uważani za bohaterów-co zresztą mnie dziwi. Tym niemniej białe plamy działalności tej partyzantki powinny być wyjaśnione, podobnie jak działalność oddziałów pod dowództwem Abby Kovnara (które miały mniejszą autonomię-tym niemniej nie można nazwać ich oddziałami sowieckimi,były raczej pod sowieckim dowództwem. Nie moją sprawą jest osądzenie winnych-to powinien zrobić IPN.Tym niemniej dobrze się stanie gdy sprawa zostanie osądzona. A prawda jest taka, że zarówno uczestnicy jak i dokumentacja potwierdzają że zbrodnia została dokonana.Skalę winy i szczegółową odpowiedzialność nie mi oceniać. Tym niemniej twoje złoszczenie się na historyczne fakty jest dość bezproduktywne-historii nie zmienisz... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt 19.07.04, 03:04 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Ja jedynie cytuję że powszechnie uważa się że oddziały Bielskiego i oddziały > były partyzantką żydowskiego ruchu oporu I jakie oddziały ? Coś Ci uciekło. Niewątpliwie istniały żydowskie oddziały partyzanckie i nikt temu nie przeczy. Choćby oddział Pennera, który brał udział w ataku na Koniuchy. > i że są oni przez wielu uważani za bohaterów-co zresztą mnie dziwi. Nie spotkałem się, iż mordercy z Koniuch byli uważani za bohaterów. Inni żydowscy partyzanci owszem. No i słusznie są uważani. Jak i inni partyzanci. > Tym niemniej białe plamy działalności tej partyzantki powinny być wyjaśnione, Niewątpliwie wszystkie białe plamy powinny być wyjaśnione, choć trudno mord w Koniuchach nawać białą plamą, bo wiadomo o nim w zasadzie prawie wszystko. > podobnie jak działalność oddziałów pod dowództwem Abby Kovnara (które miały > mniejszą autonomię-tym niemniej nie można nazwać ich oddziałami sowieckimi, > były raczej pod sowieckim dowództwem. Nie moją sprawą jest osądzenie winnych- > to powinien zrobić IPN. IPN prowadzi śledztwo w sprawie mordu w Koniuchach. > Tym niemniej dobrze się stanie gdy sprawa zostanie osądzona. A prawda jest > taka, że zarówno uczestnicy jak i dokumentacja potwierdzają że zbrodnia > została dokonana. Nikt temu nie przeczy. > Skalę winy i szczegółową odpowiedzialność nie mi oceniać. > Tym niemniej twoje złoszczenie się na historyczne fakty jest dość > bezproduktywne-historii nie zmienisz... Ja się nie złoszczę na fakty, tylko na przekłamywanie faktów i na przykład pisanie, że żydowscy uczestnicy mordu w Koniuchach byli reprezentantami społeczeństwa żydowskiego. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt IP: *.daminet.pl 19.07.04, 11:28 Miałem napisać, że mnie NIE dziwi iż bracia Bielscy są uważani za bohaterów biorąc pod uwagę że dokonali aktywnego ruchu oporu. Tym niemniej wszystko wskazuje że dopuścili się także zbrodni na polskiej wiosce. "jakie oddziały ? Coś Ci uciekło" Oddziały pod dowództwem Abby Kovnera "IPN prowadzi śledztwo w sprawie mordu w Koniuchach." W sprawie Jedwabnego zakończenie śledztwa ani pełna ekshumacja nie była potrzebna do reakcji mediów i polityków. Także i tu nie powinno być inaczej. "że żydowscy uczestnicy mordu w Koniuchach byli reprezentantami społeczeństwa żydowskiego." Przykro mi ale zarówno te oddziały jak i oddział Bielskich są przedstawiane z czcią przez organizacje żydowskie upamiętniające wojnę, co czyni ich w pewien sposób reprezentantami tej społeczności. "Niewątpliwie istniały żydowskie oddziały partyzanckie i nikt temu nie przeczy. Choćby oddział Pennera, który brał udział w ataku na Koniuchy." Tym bardziej na miejscu są więc przeprosiny i prośba o przebaczenie ze strony przedstawicieli tej społeczności.W końcu dokonały tego zorganizowane oddziały walczące w imieniu ich narodu.Znacznie łatwiej więc wskazać tu odpowiedzialność niż w przypadku niezorganizowanego amoku podburzonego tłumu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostoja prawicy Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt. A to,że IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.04, 03:06 żydowscy członkowie tych Band /nie licząc tych z NKWD/ znając polskie realia zasilili szeregi Bespieczeństwa Publicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt 19.07.04, 09:40 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Tym niemniej twoje złoszczenie się na historyczne fakty jest dość > bezproduktywne-historii nie zmienisz... ale probowac zawsze mozna tu jest link do prastarej debaty na ten temat wyglada na to ze bijesz glowa w mur pozwol raczej Snajperowi nie zgadzac sie ze stronami Yad Vashem niech napisze do nich ze klamia piszac o partyzantach "Jevish" zamiast poprawniej wg Snajpera "Soviet" i przyznaj wreszcie ze nie sa oni przez Zydow chwaleni tylko....wymieniani a w ogole... to cytowanie zydowskich stron to z Twojej strony wyjatkowa podlosc! zdrowia zycze Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A nie mówiłem ? ;)) _______nt 19.07.04, 10:44 nurni napisał: > ale probowac zawsze mozna Niektózy od lat próbują widząc jedynie Żydów w oddziale atakującym KOniuchy. > tu jest link do prastarej debaty na ten temat > > wyglada na to ze bijesz glowa w mur Niwątpliwie. Faktów nie zmieni. > pozwol raczej Snajperowi nie zgadzac sie ze stronami Yad Vashem > niech napisze do nich ze klamia piszac o partyzantach "Jevish" > zamiast poprawniej wg Snajpera "Soviet" Oddział Pennera był żydowskim oddziałem, ale nie jedynie on Koniuchy atakował. Ale >miłośnicy< Żydów jedynie ich widzą. Nawet już całą brgadę awansowali na żydowską. ) > i przyznaj wreszcie ze nie sa oni przez Zydow chwaleni > tylko....wymieniani A nie prościej zacytować to chwalenie ? Rozumiem, nie prościej, bo chwaleni nie są. > a w ogole... > to cytowanie zydowskich stron to z Twojej strony wyjatkowa podlosc! Tak uważasz ? Ciekawe... > zdrowia zycze A ja rozumu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
nurni o rozumie i fanatyzmie 19.07.04, 10:58 snajper55 napisał: > > zdrowia zycze > > A ja rozumu. rozum rzecz wrodzona zyczenia nieustajace Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: o rozumie i fanatyzmie 19.07.04, 13:13 nurni napisał: > snajper55 napisał: > > > > zdrowia zycze > > > > A ja rozumu. > > rozum rzecz wrodzona Tylko w przypadku takich wybrańców jak Ty. Inni muszą się uczyć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swen Re: o rozumie i fanatyzmie IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 19.07.04, 13:45 oj nureń czy ty sie juz nie zmnienisz i ta biedna gini jeszcze zdemoralizowales Odpowiedz Link Zgłoś
nurni wielonikowcu i wieloplciowcu 19.07.04, 13:51 rozmawiamy tu o sld-wskich prowokatorach o Indianinach ...moze innym razem co sprowadza do Polski? brutalnie odebrana legitymacja partyjna w 68 roku? tak czy siak...powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swen Re: wielonikowcu i wieloplciowcu IP: 217.153.181.* / 217.153.181.* 19.07.04, 13:55 hi hi hi czujny jak bolszewik Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wielonikowcu i wieloplciowcu 19.07.04, 14:34 Gość portalu: swen napisał(a): > hi hi hi czujny jak bolszewik Nie tylko czujny jak bolszewik. Beskompromisowy jak bolszewik także. ) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: wielonikowcu i wieloplciowcu IP: *.daminet.pl 19.07.04, 14:36 Wydaje mi się że snajper to także rewizjonista. Uważa że Yad Vashem i żydowscy historycy fałszują historię pisząc o żydowskiej partyzance, a to chyba rewizjonistyczne podejście. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wielonikowcu i wieloplciowcu 19.07.04, 14:44 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Wydaje mi się że snajper to także rewizjonista. Uważa że Yad Vashem i żydowscy > historycy fałszują historię pisząc o żydowskiej partyzance, Nie, ani tak nie uważam, ani czegoś takiego nie napisałem. Za to fałszują historię ci, co piszą, że w Koniuchach mordowali jedynie partyzanci żydowscy. > a to chyba rewizjonistyczne podejście. W ogólnym sensie byłoby to podejście rewizjonistyczne. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: wielonikowcu i wieloplciowcu IP: *.daminet.pl 19.07.04, 14:48 "Za to fałszują historię ci, co piszą, że w Koniuchach mordowali jedynie partyzanci żydowscy" Zgodzisz się na zdanie że w Koniuchach i Nalibokach mordowali partyzanci żydowscy i sowieccy ? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: wielonikowcu i wieloplciowcu 19.07.04, 15:52 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Zgodzisz się na zdanie że w Koniuchach i Nalibokach mordowali partyzanci > żydowscy i sowieccy ? Zgodzę. Takie zdanie także oddaje stan faktyczny. S. Odpowiedz Link Zgłoś
cruq Re: Do oszaleńca. 19.07.04, 10:18 Nie było sowieckiego państwa na tych terenach. Mordowali żydzi. Nienawiść żydów do Polaków dała swój wyraz wraz z okupacją sowiecką. I trwała do lat 50-tych. Żydzi modrdowali Polaków z czystej nienawiści. Gdyby Hitler zechciał, żydzi paliliby w Auschwitz Polaków. I shoah byłoby zapomniane jak pogrom, a właściwie masakra Polaków w Koniuchach. Takich wsi były co najmniej setki. Masowe mordy żydów na Polakach to norma. A że potrafili do tego nakłonić Litwinów czy Białorusinów to tylko potwierdza tragedię naszych rodaków. W morzu nienawiści polska mniejszość narodowa została utopiona w krwi. To samo robili Niemcy. Odzziały litewskiego SS, białorusini i ukraińcy współpracowali przy eksterminacji Polaków, zarówno pod dowództwem Niemców jak i żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Do oszaleńca. 19.07.04, 10:51 cruq napisał: > Nie było sowieckiego państwa na tych terenach. Ale byli sowieccy partyzanci. Państwa żydowskiego też nie było, ale jakoś nikt nie ma oporu przed nazywaniem partyzantów żydowskimi. > Mordowali żydzi. Nienawiść żydów > do Polaków dała swój wyraz wraz z okupacją sowiecką. I trwała do lat 50-tych. > Żydzi modrdowali Polaków z czystej nienawiści. Na przykład w Jedwabnem. > Gdyby Hitler zechciał, żydzi > paliliby w Auschwitz Polaków. I shoah byłoby zapomniane jak pogrom, a właściwie > masakra Polaków w Koniuchach. Ale porównanie ! Miliony pezciwko 38 osobom. > Takich wsi były co najmniej setki. Masowe mordy > żydów na Polakach to norma. Tak, oczywiście. Od lat Żydzi organizowali Polakom pogromy, wprowadzili getto ławkowe, sklepy Polakom niszczyli. Pewnie by nas w końcu wymordowali, gdyby nie nasz zbawca Hitler. > A że potrafili do tego nakłonić Litwinów czy > Białorusinów to tylko potwierdza tragedię naszych rodaków. W morzu nienawiści > polska mniejszość narodowa została utopiona w krwi. Szczególnie w Polsce, gdzie Żydzi byli jak powszechnie wiadomo większością narodową. > To samo robili Niemcy. Odzziały litewskiego SS, białorusini i ukraińcy > współpracowali przy eksterminacji Polaków, zarówno pod dowództwem Niemców jak > i żydów. A najgorsi byli Niemcy pod dowództwem Żydó. S. PS, No i jak nurni, kolejny prowokator, czy zwykłe patriotyczne serduszko ? ) S. Odpowiedz Link Zgłoś
cruq Re: Do oszaleńca. 19.07.04, 11:18 snajper55 napisał: Mordowali żydzi. Nienawiść żydów do Polaków dała swój wyraz wraz z okupacją sowiecką. I trwała do lat 50-tych. Żydzi modrdowali Polaków z czystej nienawiści. Na przykład w Jedwabnem. cruq-Na przykład w Jedwabnem. Tu zgadzam sie z tobą. Gdyby Hitler zechciał, żydzi paliliby w Auschwitz Polaków. I shoah byłoby zapomniane jak pogrom, a właściwie masakra Polaków w Koniuchach. Ale porównanie ! Miliony pezciwko 38 osobom. W Jedwabnem Polacy wykonali wyrok śmierci na 4 żydach-mordercach Polaków (m.in. na Całce aka Wassersztajn-bracie pomyleńca, który wymiślił historię opisaną przez Grossa). Takich wsi były co najmniej setki. Masowe mordy żydów na Polakach to norma. Tak, oczywiście. Od lat Żydzi organizowali Polakom pogromy, wprowadzili getto ławkowe, sklepy Polakom niszczyli. Pewnie by nas w końcu wymordowali, gdyby nie nasz zbawca Hitler. Mordy na Polakch miały miejsce od Wilna po Husiatyn. Skończyły sie z nadejściem Hitlera. Żydów zastąpili Litwini, Białorusini i Ukraińcy. Szczególnie w Polsce, gdzie Żydzi byli jak powszechnie wiadomo większością narodową. Tak. Tu też się zgodzę. W miasteczkach (sztetach), gdzie odbywały się pogromy Polaków żydzi stanowili ponad 70% mieszkańców. Tam nie znalazł się żaden żyd, który chował Polaka. Jeśli znasz takiego, to sfinansuję Polskie YV. > A najgorsi byli Niemcy pod dowództwem Żydó. > > S. Do tego nie doszło. Ale gdyby Niemcy dali taką możliwość żydom, tak by sie skończyło. Vide postawa żydów w czasie I wojny światowej, gdzie wspólnie z Niemcami wyznaczyli dla Polaków rolę "Untermensch". PS, No i jak nurni, kolejny prowokator, czy zwykłe patriotyczne serduszko ? ) Patriotyczne serduszko. Odpowiedz Link Zgłoś
cruq Re: Ty tak na poważnie, czy dla jaj?_n/t 19.07.04, 11:29 Dla jaj. Jaka sobie robią żydowscy historycy. Wychwalają jak to Polaków rezaty. Jaja sobie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Do oszaleńca. IP: *.daminet.pl 19.07.04, 11:19 "Ale byli sowieccy partyzanci. Państwa żydowskiego też nie było, ale jakoś nikt nie ma oporu przed nazywaniem partyzantów żydowskimi." Sami się tak nazywali. Zresztą państwa polskiego też kiedyś nie było a istniały polskie powstania.Nie mój problem jeśli próbujesz odrzucić prosty fakt historyczny. Yad Vashem, historycy, sami partyzanci-oni wszyscy mówią o partyzance żydowskiej występującej oddzielnie obok sowieckich oddziałów z którymi kooperowała... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Do oszaleńca. 19.07.04, 13:17 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > "Ale byli sowieccy partyzanci. Państwa żydowskiego też nie było, ale jakoś > nikt nie ma oporu przed nazywaniem partyzantów żydowskimi." > > Sami się tak nazywali. Zresztą państwa polskiego też kiedyś nie było a istnia > ły polskie powstania.Nie mój problem jeśli próbujesz odrzucić prosty fakt > historyczny. Co ja niby próbuję odrzucić ???? Ja odrzucam bzdurny pogląd, że nie było partzantki sowieckiej, bo nie było na tych terenach Związku Radzieckiego. > Yad Vashem, historycy, sami partyzanci-oni wszyscy mówią o > partyzance żydowskiej występującej oddzielnie obok sowieckich oddziałów z > którymi kooperowała... No więc jednak była partyzantka sowiecka. Miło, że się ze mną zgadzasz. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Do oszaleńca. IP: *.daminet.pl 19.07.04, 14:21 "No więc jednak była partyzantka sowiecka. Miło, że się ze mną zgadzasz" No cóż, może gdybyś był oficerem NKWD w 45roku mógłbyś mi wciskać swoje zdanie w moje usta. Na szczęście dla mnie nim nie jesteś. Jak jasno widać oddziały żydowskie brały udział w masakrach.Co więcej oddziały te nie były założone przez ZSRR, nie reprezentowały ZSRR, i miały szeroką autonomię(w końcu Bielski mógł sobie pozwalać na sprzeciw sugestiom sowieckich oficerów). Partyzantka sowiecka owszem była OBOK oddziałów żydowskich. Usilnie chcesz sfałszować historię.Problem w tym, że za mną stoją historycy i instytucje żydowskie, które potwierdzają iż nie oddziały Bielskiego, oddziały w Rudnikach były partyzantką żydowską WSPÓŁPRACUJĄCĄ z partyzantką sowiecką. Co więcej państwa które uważałaby Sowietów za swych bohaterów i podwaliny państwowości już nie ma.Natomiast istnieje społeczność która uważa partyzantów Bielskiego, Kovnera za swych bohaterów.Polacy przeprosili słowami swego prezydenta za incydent wywołany przez podburzony tłum, w tym przypadku mamy do czynienia z zaplanowaną akcją ludobójstwa dokonaną przez oddziały wojskowe- odpowiedzialność jest więc większa.Mówiłeś że Kwaśniewski przeprosił jedynie w imieniu tych którzy żałują tego co się stało. Mam nadzieję że wśród społeczności żydowskiej znajdą się również tacy którzy będą żałowali czynu swych pobratymców i w ich imienu przeprosi nasz naród premier Izraela. Mam również nadzieję, że GW rozpocznie podobną debatę na temat tych zbrodni i jej wpływu na stosunki polsko-żydowskie jak było to w przypadku Jedwabnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spin doctors Re: Do oszaleńca. IP: *.avenel01.nj.comcast.net 05.08.04, 07:23 cruq napisał: "Nie było sowieckiego państwa na tych terenach. Ale byli sowieccy partyzanci. Państwa żydowskiego też nie było, ale jakoś nikt nie ma oporu przed nazywaniem partyzantów żydowskimi." to był oddział pod żydowskim przywództwem i na jego rozkaz zostało popełnione straszliwe morderstwo. nie wolno zapominać o tej zbrodni jak i o wielu innych popełnianych na polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Wg jakich kryteriów to liczycie? 05.08.04, 09:48 snajper55 napisał: > Na 120 partyzantów było 50 Żydów. Sowieci winę za swoje zbrodnie zrzucają na Żydów, to stały element ich propagandy od roku 68, obecny także wcześniej. To sowiecki zwyczaj nazywania Żydem każdego czerwonego, który wypadł z łask lub miał być kozłem ofiarnym. Liczba 50 jest fałszywa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spin doctors Re: Wg jakich kryteriów to liczycie? IP: *.avenel01.nj.comcast.net 05.08.04, 10:00 sami żydzi pisali sobie pochwalne książki na ten temat. kozłami ofiarnymi są polacy, których żydzi wielokrotnie oczerniają. niewielki z tego efekt. Sztab brygady zdecydował zrównać Koniuchy z ziemią, aby dać przykład innym ... było około 50 Żydów, którymi dowodził Jaakow (Jakub) Prenner. O północy dotarli w okolicę ... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wg jakich kryteriów to liczycie? 05.08.04, 11:43 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > Na 120 partyzantów było 50 Żydów. > > Sowieci winę za swoje zbrodnie zrzucają na Żydów, to stały element ich > propagandy od roku 68, obecny także wcześniej. To sowiecki zwyczaj nazywania > Żydem każdego czerwonego, który wypadł z łask lub miał być kozłem ofiarnym. > > Liczba 50 jest fałszywa A dlaczego tak uważasz ? Znasz jakieś materiały podające inną liczbę ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Wszystkie poważne źródła wymieniają skład oddziału 05.08.04, 11:55 snajper55 napisał: > > Liczba 50 jest fałszywa > > A dlaczego tak uważasz ? Znasz jakieś materiały podające inną liczbę ? Rosjanie, Litwini i Żydzi, ewentualnie: Litwini, Rosjanie i Żydzi. Mimo że nie umieszczają przy tym liczb jest oczywiste, że Żydów nie mogło być więcej niż 1/4 a więc było ich najwyżej 30. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wszystkie poważne źródła wymieniają skład odd 05.08.04, 12:11 dokowski napisał: > Rosjanie, Litwini i Żydzi, ewentualnie: Litwini, Rosjanie i Żydzi. Mimo że nie > umieszczają przy tym liczb jest oczywiste, że Żydów nie mogło być więcej niż > 1/4 a więc było ich najwyżej 30. To nie jest oczywiste, to nawet nie jest prawdopodobne. Z ilości narodowości nie mżesz wyciągać ŻADNYCH wniosków, co do ilości członków tych narodowości. Chaim Lazar, uczestnik tego pordu, pisze: >Sztab brygady zdecydował się zrównać Koniuchy z ziemią, aby dać przykład innym. Pewnego wieczoru stu dwudziestu partyzantów ze wszystkich obozów, uzbrojonych w najlepszą broń wyruszyło w stronę tej wsi. Między nimi było pięćdziesięciu Żydów, którymi dowodził Jaakow Prenner.< Jeśli masz jakieś nieznane wiarygodne źródła - podaj je. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Przeciez to są bzdury. Sugerujesz, że w tym ... 05.08.04, 13:40 snajper55 napisał: > Między nimi było pięćdziesięciu Żydów, którymi dowodził Jaakow Prenner ... oddziale struktura dowodzenia była wg narodowości? Pododdziałem litewskim dowodził Litwin, pododdziałem rosyjskim - Rosjanin, a pododdziałem żydowskim - Żyd? To straszne jak sowiecka propaganda antysemicka zrobiła ludziom wodę z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Przeciez to są bzdury. Sugerujesz, że w tym . 05.08.04, 13:55 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > Między nimi było pięćdziesięciu Żydów, którymi dowodził Jaakow Prenner > > ... oddziale struktura dowodzenia była wg narodowości? Pododdziałem litewskim > dowodził Litwin, pododdziałem rosyjskim - Rosjanin, a pododdziałem żydowskim - > Żyd? To straszne jak sowiecka propaganda antysemicka zrobiła ludziom wodę z > mózgu. Ja cytuję słowa uczestnika tamtejszych zdarzeń. Oddział Jaakowa Prennera był oddziałem żydowskim, złożonym z Żydów. Co do innych pododziałów nie wiem, czy były narodowe, czy nie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski A większość funkcjonariuszy UB była Żydami? 05.08.04, 17:12 snajper55 napisał: > Ja cytuję słowa uczestnika tamtejszych zdarzeń. Oddział Jaakowa Prennera był > oddziałem żydowskim, złożonym z Żydów. Szkoda, że cytujesz bezmyślnie Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A większość funkcjonariuszy UB była Żydami? 06.08.04, 10:55 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > Ja cytuję słowa uczestnika tamtejszych zdarzeń. Oddział Jaakowa Prennera > > był oddziałem żydowskim, złożonym z Żydów. > > Szkoda, że cytujesz bezmyślnie A Ty bezmyślnie piszesz. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Wyciągam wnioski z kolejności wymieniania 05.08.04, 13:42 snajper55 napisał: > To nie jest oczywiste, to nawet nie jest prawdopodobne. Rosjan było więcej niż Żydów, Litwinów było więcej niż Żydów - to jest pewny wniosek Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Wyciągam wnioski z kolejności wymieniania 05.08.04, 13:58 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > To nie jest oczywiste, to nawet nie jest prawdopodobne. > > Rosjan było więcej niż Żydów, Litwinów było więcej niż Żydów - to jest pewny > wniosek To wcale nie jest pewnt wniosek. To jest brednia. Żydów było 50, gdyby i Rosjan, i Litwinów było więcej, to oddział musiałby liczyć przynajmniej 152 osoby, a liczył jedynie 120 osób. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Brednią jest nazywanie Rosjan i Litwinów Żydami... 05.08.04, 17:06 snajper55 napisał: > To wcale nie jest pewnt wniosek. To jest brednia. Żydów było 50, gdyby i > Rosjan, i Litwinów było więcej, to oddział musiałby liczyć przynajmniej 152 > osoby, a liczył jedynie 120 osób. Źródła z którymi się zetknąłem nie podają dokładnego składu narodowościowego tego oddziału partyzantów, wymieniają tylko nacje. Nigdzie nie jest powiedziane, że w skład oddziału Prennera wchodzili sami Żydzi. Absurdem jest wiara w to, że struktura dowodzenia w sowieckiej partyzantce była oparta na podziałach etnicznych. Oddział dowodzony przez Żyda nie powinien był automatycznie nazywany żydowskim, nawet jeśli było w nim kilku czy kilkunastu Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Brednią jest nazywanie Rosjan i Litwinów Żyda 05.08.04, 21:52 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > To wcale nie jest pewnt wniosek. To jest brednia. Żydów było 50, gdyby i > > Rosjan, i Litwinów było więcej, to oddział musiałby liczyć przynajmniej 152 > > osoby, a liczył jedynie 120 osób. > > Źródła z którymi się zetknąłem nie podają dokładnego składu narodowościowego > tego oddziału partyzantów, wymieniają tylko nacje. Żródła podają liczebność oddziału żydowskiego (50) oraz liczebność napastników (120). > Nigdzie nie jest powiedziane, że w skład oddziału Prennera wchodzili sami > Żydzi. Jest. > Absurdem jest wiara w to, że struktura dowodzenia w sowieckiej partyzantce > była oparta na podziałach etnicznych. Nikt tego nie twierdzi. Natomiast oddziały żydowskie były jednolite etnicznie. > Oddział dowodzony przez Żyda nie powinien był automatycznie nazywany żydow > skim, nawet jeśli było w nim kilku czy kilkunastu Żydów. Też tak uważam. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski W sowieckiej partyzantce nie było oddziałów żydows 06.08.04, 10:36 snajper55 napisał: > oddziały żydowskie były jednolite etnicznie. to antysemici wymyślili tę nazwę - w intencji: obraźliwy epitet - żeby napietnować oddziały dowodzone przez Żydów lub takie, w których służyli Żydzi Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: W sowieckiej partyzantce nie było oddziałów ż 06.08.04, 10:54 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > oddziały żydowskie były jednolite etnicznie. > > to antysemici wymyślili tę nazwę - w intencji: obraźliwy epitet - żeby > napietnować oddziały dowodzone przez Żydów lub takie, w których służyli Żydzi >Antysemita< Chaim Lazar, jeden z uczestników tamtegomordu napisał: >Między nimi było około 50 Żydów, którymi dowodził Jaakow Prenner.< >Antysemici< pewnie też stworzyli Operations Diary of a Jewish Partisan Unit in Rudniki Forest. No i pewnie >antysemici< na Koniuchy napadli, z antysemickich powodów ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Czytaj co piszesz 06.08.04, 12:34 snajper55 napisał: > >Antysemita< Chaim Lazar, jeden z uczestników tamtegomordu napisał: > 2;Między nimi było około 50 Żydów, którymi dowodził Jaakow Prenner.< Dlaczego nie napisał: "Było nas, Żydów, około 50. Dowodził nami Jaakow Prenner"? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Czytam. 06.08.04, 13:18 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > >Antysemita< Chaim Lazar, jeden z uczestników tamtegomordu napisał: > > Między nimi było około 50 Żydów, którymi dowodził Jaakow Prenner.< > > Dlaczego nie napisał: "Było nas, Żydów, około 50. Dowodził nami Jaakow Pren > ner" ? A zapytaj się go o to. Jakub Prenner dowodził oddziałem >Śmierć faszystom< złożonym z uciekinierów z wileńskiego getta. Był to oddział żydowski, bo z getta Żydzi uciekali i to Żydzi do oddziału Prennera należeli. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Bezpieczniej byłoby napisać: 06.08.04, 16:52 snajper55 napisał: > A zapytaj się go o to. A więc wątpliwości są uzasadnione > Jakub Prenner dowodził oddziałem >Śmierć faszystom< złożonym z > uciekinierów z wileńskiego getta. Był to oddział żydowski, bo z getta > Żydzi uciekali i to Żydzi do oddziału Prennera należeli. A nie lepiej uznać, że: "Jakub Prenner dowodził oddziałem >Śmierć faszystom<, w którego składzie było wielu uciekinierów z wileńskiego getta. Dlatego oddział ten nazywano >żydowskim<". Takie sformułowanie jest o wiele bardziej wiarygodne i nie jest sprzeczne ze źródłami podającymi skład całej grupy jako "Litwini, Rosjanie i Żydzi", z którego wynika, że Żydzi byli trzecią co do liczebności nacją. Przecież dobrze wiadomo, jak sowieci preparowali dowody, aby zwalić na Żydów winę za swoje zbrodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Bezpieczniej byłoby napisać: 06.08.04, 23:39 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > A zapytaj się go o to. > > A więc wątpliwości są uzasadnione Nie, nie są. > > Jakub Prenner dowodził oddziałem >Śmierć faszystom< złożonym z > > uciekinierów z wileńskiego getta. Był to oddział żydowski, bo z getta > > Żydzi uciekali i to Żydzi do oddziału Prennera należeli. > > A nie lepiej uznać, że: > > "Jakub Prenner dowodził oddziałem >Śmierć faszystom<, w którego składzie było > wielu uciekinierów z wileńskiego getta. Dlatego oddział ten nazywano > >żydowskim<". Nie, nie lepiej. > Takie sformułowanie jest o wiele bardziej wiarygodne Jest całkowicie fałszywe. To był oddział złożony z uciekinierów z getta, a więc z Żydów. > i nie jest sprzeczne ze > źródłami podającymi skład całej grupy jako "Litwini, Rosjanie i Żydzi", z > którego wynika, że Żydzi byli trzecią co do liczebności nacją. Nieprawda. Nie wynika, że Żydzi byli trzecią co do liczebności nacją. Byli albo pierwszą, albo drugą. > Przecież dobrze wiadomo, jak sowieci preparowali dowody, aby zwalić na Żydów > winę za swoje zbrodnie. Ty się w końcu zdecyduj, czy Chaim Lazar był antysemitą czy komuchem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Prawdopodobnie jednym i drugim 09.08.04, 10:11 snajper55 napisał: > > > A zapytaj się go o to. > > > > A więc wątpliwości są uzasadnione > > Nie, nie są. A gdzie argumenty? Był uczystnikiem czy nie? > > i nie jest sprzeczne ze > > źródłami podającymi skład całej grupy jako "Litwini, Rosjanie i Żydzi", z > > > którego wynika, że Żydzi byli trzecią co do liczebności nacją. > > Nieprawda. Nie wynika, że Żydzi byli trzecią co do liczebności nacją. > Byli albo pierwszą, albo drugą. Znów bez argumentów. Upierasz się tylko na jednym niewiarygodnym opisie. > > Przecież dobrze wiadomo, jak sowieci preparowali dowody, aby zwalić na > > Żydów winę za swoje zbrodnie. > > Ty się w końcu zdecyduj, czy Chaim Lazar był antysemitą czy komuchem. Był tym i tym - to bardzo częste połączenie Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Prawdopodobnie jednym i drugim 09.08.04, 10:19 dokowski napisał: > > > i nie jest sprzeczne ze źródłami podającymi skład całej grupy jako "Litwi > > > ni, Rosjanie i Żydzi", z którego wynika, że Żydzi byli trzecią co do licze > > > bności nacją. > > > > Nieprawda. Nie wynika, że Żydzi byli trzecią co do liczebności nacją. > > Byli albo pierwszą, albo drugą. > > Znów bez argumentów. Upierasz się tylko na jednym niewiarygodnym opisie. Ty chyba liczyć nie potrafisz. Skoro oddział liczył 120 osób trzech narodowości, a Żydów było 50, to mogli oni stanowić jedynie najliczniejszą grupę narodowościwą lub drugą co do liczebności. Jeśli 120 = x + y + 50, to nie może być tak, że i x, i y są większe od 50. > > > Przecież dobrze wiadomo, jak sowieci preparowali dowody, aby zwalić na > > > Żydów winę za swoje zbrodnie. > > > > Ty się w końcu zdecyduj, czy Chaim Lazar był antysemitą czy komuchem. > > Był tym i tym - to bardzo częste połączenie Żyd antysemitą ? Ty chyba jesteś nienormalny. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Nie rozumiesz, że podważyłem tę właśnie liczbę? 09.08.04, 13:29 snajper55 napisał: > Ty chyba liczyć nie potrafisz. Skoro oddział liczył 120 osób trzech > narodowości, a Żydów było 50 A Ty wciąż traktujesz ją jak aksjomat, zresztą nie dziwię Ci się, bo jako teza liczba 50 jest nie do obrony Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie rozumiesz, że podważyłem tę właśnie liczb 09.08.04, 13:41 dokowski napisał: > A Ty wciąż traktujesz ją jak aksjomat, zresztą nie dziwię Ci się, bo jako > teza liczba 50 jest nie do obrony A to niby dlaczego ? Jakie masz argumenty przeciwko relacjom uczestników tamtych zdarzeń ? Skoro masz lepsze źródło danych, to je podaj. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Argumenty już przedstawiłem, nie spróbowałeś ... 09.08.04, 14:03 snajper55 napisał: > Jakie masz argumenty ... nawet ich podważyć Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Argumenty już przedstawiłem, nie spróbowałeś 09.08.04, 14:59 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > Jakie masz argumenty > > ... nawet ich podważyć Oto Twoje >argumenty<: _________________________________________________ Liczba 50 jest fałszywa jest oczywiste, że Żydów nie mogło być więcej niż 1/4 a więc było ich najwyżej 30. Rosjan było więcej niż Żydów, Litwinów było więcej niż Żydów - to jest pewny wniosek Źródła z którymi się zetknąłem nie podają dokładnego składu narodowościowego tego oddziału to antysemici wymyślili tę nazwę z którego wynika, że Żydzi byli trzecią co do liczebności nacją. _______________________________________ To nie argumenty. To bezpodstawne stwierdzenia, fałszywe wnioski wyciągane nie wiadomo na podstawie czego, brednie do kwadratu, z któych wynika, że Yad Vashem to antysemici, bo używają nazwy Oddziały żyowskie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Nie bądź śmieszny i nie wymiękaj tak głupio 09.08.04, 15:24 Nie ustosunkowałeś się do dwóch głównych argumentów: 1. Kolejność w jakiej źródła historyczne wymieniają skład narodowościowy grup czy społeczności jest zawsze wg malejącego udziału. 2. Organizacja AL, GL i innych partyzantek była taka, że nie tworzono jednolitych etnicznie mniejszościowych oddziałów. To zresztą w ogóle jest głupi pomysł. Ten argument mogę rozwinąć. Otóż gdyby na terenie danego kraju panoszył się oddział partyzancki czysty etnicznie, to miejscowa ludność odnosiłaby się do niego wrogo, gdyż pomoc miejscowej ludności miałaby charakter pomagania obcym, nie zawsze lubianym. Partyzantka nie mogła istnieć bez wsi, która ją żywiła i dawała schronienie w trudnych chwilach (zima, niepogoda). Na czysty etnicznie oddział obcych zaraz by ktoś doniósł. Istniała co prawda Żydowska Organizacja Bojowa, ale oni bardzo się starali ny w porządku i nie mają nic wspólnego z Koniuchami Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie bądź śmieszny i nie wymiękaj tak głupio 09.08.04, 15:51 dokowski napisał: > Nie ustosunkowałeś się do dwóch głównych argumentów: > > 1. Kolejność w jakiej źródła historyczne wymieniają skład narodowościowy grup > czy społeczności jest zawsze wg malejącego udziału. Nieprawda, nie ma takiej reguły. Jeśli twierdzisz inaczej, to pokaż, gdzie jest ona zapisana. > 2. Organizacja AL, GL i innych partyzantek była taka, że nie tworzono > jednolitych etnicznie mniejszościowych oddziałów. To zresztą w ogóle jest głu > pi pomysł. Ten argument mogę rozwinąć. Otóż gdyby na terenie danego kraju pano > szył się oddział partyzancki czysty etnicznie, to miejscowa ludność odnosiła > by się do niego wrogo, gdyż pomoc miejscowej ludności miałaby charakter poma > gania obcym, nie zawsze lubianym. Partyzantka nie mogła istnieć bez wsi, która > ją żywiła i dawała schronienie w trudnych chwilach (zima, niepogoda). Na czys > ty etnicznie oddział obcych zaraz by ktoś doniósł. Powtórzę. Oddział Prennera składał się z uciekinierów z getta, a więc z Żydów. Oddział Prennera (i nie tylko on) jest nazywanay z powodu swojego składu oddziałem żydowskim. Jest tak nazywany nie przez jakichś antysemitów, tylko przez Yad Vashem czy samych członków tego oddziału. Więc przestań teoretyzować, tylko przyjmij do wiadomości, że był to oddział żydowski. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Nie mogę przyjąć do wiedomości czegoś, co nie ... 09.08.04, 16:55 snajper55 napisał: > przestań teoretyzować, tylko przyjmij do wiadomości, że był to oddział > żydowski. ... brzmi wiarygodnie (dlaczego facet nazywa siebie uczestnikiem, skoro nie był w tym oddziale) i jest bez sensu merytorycznie. Mam taki typ umysłu, że daje wiarę tylko informacji spełniającej pewne minimalne kryteria spójności logicznej. Informacja o 50 Żydach nie spełnia tych kryteriów, dlatego oceniam ją jako błędną. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nie mogę przyjąć do wiedomości czegoś, co nie 09.08.04, 22:30 dokowski napisał: >... brzmi wiarygodnie (dlaczego facet nazywa siebie uczestnikiem, skoro nie był > w tym oddziale) Chaim Lazar był członkiem tego oddziału. > i jest bez sensu merytorycznie. Jest całkowicie sensowne. > Mam taki typ umysłu, że daje wiarę tylko informacji spełniającej pewne minimal > ne kryteria spójności logicznej. Informacja o 50 Żydach nie spełnia tych kry > teriów, dlatego oceniam ją jako błędną. Jaki masz umysł widać dokładnie w naszej dyskusji. S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Pisze "oni", a nie "my", a więc to oczywisty ... 10.08.04, 09:35 snajper55 napisał: > Chaim Lazar był członkiem tego oddziału. ... fałsz. > Jest całkowicie sensowne. "Całkowicie"?! A więc naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy składem "Litwini, Rosjanie, Żydzi", a składem "Żydzi, Litwini, Rosjanie". Przykładowy skład 120 osób to 50 + 40 + 30. Naprawdę jest dla Ciebie bez różnicy w jakiej kolejności ich wymieniasz? Jeśli tak, to znaczy, że masz historyków za beznadziejnych bałaganiarzy, którzy piszą, co im ślina na klawiaturę przyniesie. I to jest dla Ciebie "całkowicie sensowne"?! Jeżeli chcesz wierzyć koniecznie w dużą ilość, winę i odpowiedzialność Żydów, to możesz przyjąć skład 45 + 40 + 35. Masz więc 35 Żydów, liczba 38 byłaby już zupełnie nieprawdopodobna. Ględzenie o większej ilość Żydów jest już tylko sowiecką propagandą antysemicką. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Problem nie w ilosci doku 10.08.04, 09:51 Problem w samoidentyfikacji, Zydzi z duma podkreslali, ze byli oddzialem zydowskim , sa ich wspomnienia na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pisze "oni", a nie "my", a więc to oczywisty 10.08.04, 10:54 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > Chaim Lazar był członkiem tego oddziału. > > ... fałsz. Dowody proszę. > > Jest całkowicie sensowne. > > "Całkowicie"?! A więc naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy składem "Litwini, > Rosjanie, Żydzi", a składem "Żydzi, Litwini, Rosjanie". Przykładowy skład 120 > osób to 50 + 40 + 30. Naprawdę jest dla Ciebie bez różnicy w jakiej kolejności > ich wymieniasz? Jeśli tak, to znaczy, że masz historyków za beznadziejnych > bałaganiarzy, którzy piszą, co im ślina na klawiaturę przyniesie. > > I to jest dla Ciebie "całkowicie sensowne"?! > > Jeżeli chcesz wierzyć koniecznie w dużą ilość, winę i odpowiedzialność Żydów, > to możesz przyjąć skład 45 + 40 + 35. Nic nie będę przyjmował, bo to są niczym nie uzasadnine wymysły. Oddział liczył 120 partyzantów, z czego 50 było Żydami. Tyle wiadomo, > Masz więc 35 Żydów, liczba 38 byłaby już > zupełnie nieprawdopodobna. Ględzenie o większej ilość Żydów jest już tylko > sowiecką propagandą antysemicką. Nie jest to żadna propaganda antysemicka. Chaim LAzar nie jest żadnym antysemitą, on jest Żydem. Yad Vashem pisze o oddziałach żydowskich. To też pewnie antysemici ? ))))) S. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Prawdopodobnie jednym i drugim 09.08.04, 10:35 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > Ty się w końcu zdecyduj, czy Chaim Lazar był antysemitą czy komuchem. > > Był tym i tym - to bardzo częste połączenie Yad Vashem to też pewnie według Ciebie antysemici, bo piszą o żydowskich oddziałach partyzanckich (Jewish Partisan Unit) ? www.yad-vashem.org.il/about_holocaust/documents/part3/doc211.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Ale nie twierdzą, że byli w nich sami Żydzi 09.08.04, 13:30 snajper55 napisał: > Yad Vashem to też pewnie według Ciebie antysemici, bo piszą o żydowskich > oddziałach partyzanckich (Jewish Partisan Unit) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Ale nie twierdzą, że byli w nich sami Żydzi 09.08.04, 13:42 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > Yad Vashem to też pewnie według Ciebie antysemici, bo piszą o żydowskich > > oddziałach partyzanckich (Jewish Partisan Unit) Oddziały są nazywane żydowskimi, składały sie z uciekinierów z getta, to kto w nich był ? Pewnie Innuici ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Uciekinierzy z getta nie tworzyli własnej ... 09.08.04, 14:09 snajper55 napisał: > Oddziały są nazywane żydowskimi, składały sie z uciekinierów z getta, to > kto w nich był ? Pewnie Innuici ? ... osobnej partyzantki, ale dołączali się do partyzantki już istniejącej Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Uciekinierzy z getta nie tworzyli własnej ... 09.08.04, 14:51 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > Oddziały są nazywane żydowskimi, składały sie z uciekinierów z getta, to > > kto w nich był ? Pewnie Innuici ? > > ... osobnej partyzantki, ale dołączali się do partyzantki już istniejącej Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Pamiętam z historii 09.08.04, 14:52 snajper55 napisał: > Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Pamiętam z historii 09.08.04, 15:04 dokowski napisał: > snajper55 napisał: > > > Na jakiej podstawie tak twierdzisz ? A w jakiej szkole uczono o partyzanckim oddziale żydowskim Jakuba Prennera ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Wg jakich kryteriów to liczycie? IP: *.nycap.rr.com 08.08.04, 00:57 POLECAM www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/index_jedwabne_9.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostoja prawicy Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.04, 01:32 na dawnych Kresach oraz w pasie granicznym obecnej RP ,często bywało,że całe chutory/wsie/ uciekały w ostępy leśne.Sporą grupę stanowili Żydzi,Białorusini.Osłonięci bagnami,przepastnymi lasami grupy te stanowiły nieraz pokazną siłę liczące niejednokrotnie wiele tysięcy członków z dziećmi,kobietami,starcami.Uzbrojenie dla nich dostarczała Moskwa.Były to zbolszewiałe oddziały w swej masie raczej niezdolne do regularnej bitwy z dobrze uzbrojonymi Niemcami,czy silnie chronionymi wioskami ukraińskimi tolerowanymi przez Niemców.Inna rzecz ma się z polskimi wioskami,które były bezbronne.Niemcy nie tolerowali uzbrojonych polskich osad wprzeciwieństwie do ukraińskich.Jęsli wsie nie były osłaniane przez AK,to stawały się łupem OUN-UPA lub takich właśnie band żydowskich,które wyprawiały się z nieprzebytych bagien i puszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gh24 Zydzi - mordercy polskich oficerow IP: *.ipt.aol.com 19.07.04, 13:27 Mordercy polskich oficerów Zydzi: Amons Aspis Azarkiewicz Drochomirecki Feldman Frenkiel Graff Hochberg Karczmarz Karliner Karpinski Mertz Milcyn Ligeza Litynski Skulbaczewski Swiatkowski Szechter Widaj Wizelberg Wnorowski Wolinska Wozniesinski Zob. www.polonica.net/MordercyPolakow.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gh24 Re: Zydzi - mordercy polskich oficerow IP: *.ipt.aol.com 19.07.04, 13:33 Poeta Antoni Slonimski, którego chyba nikt nie moze posadzic o ?antysemityzm", napisal: ?Prócz wstretu budzi jeszcze we mnie gniew, falszywy i nikczemy stosunek zydów do zagadnien narodowych. Naród ten, narzekajacy na szowinizm innych ludów, jest sam najbardziej szowinistycznym narodem swiata. Zydzi, którzy skarza sie na brak tolerancji u innych, sa najmniej tolerancyjni. Naród, który krzyczy o nienawisci, jaka budzi, sam potrafi najsilniej nienawidziec." (Na lamach filosemickiego pisma " Wiadomosci Literackie" w roku 1924.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gh24 Sharon ukrywa Morela sciganego przez Interpol IP: *.ipt.aol.com 19.07.04, 13:39 Stanislaw Kwiatkowski, Chairman Human Rights Committee at the Polish American Council of Florida 2537 Blackwood Circle West, Clearwater, FL 34623, U.S.A. Szanowny Pan Profesor Leszek Kubicki Minister Sprawiedliwosci Aleje Ujazdowskie 11 00950 Warszawa, Polska WNIOSEK Dot.: Zaniedbania sledztwa przeciwko Salomonowi Szlomo Morelowi podejrzanemu o zbrodnie przeciwko ludzkosci i narodowi polskiemu - sygn. akt V Ds 67/95/S. Szanowny Panie Ministrze! Human Rights Committee at the Polish Council of Florida - jako grupa obywatelska, w imieniu swoich czlonków i majaca wsparcie wielotysiecznych rzesz Polaków, zarówno obywateli Polski Rzeczypospolitej, jak i Polaków zamieszkalych poza granicami Kraju posiadajacymi obywatelstwo krajów zamieszkania - zwraca sie do Pana Ministra z wnioskiem: 1. O nadzór ministerialny, usuniecie zaniedban i o przyspieszenie sledztwa prowadzonego przez Prokurature Wojewódzka w Katowicach pod sygn. akt V Ds 67/95/S przeciwko obywatelowi polskiemu Salomonowi vel "Szlomo" Morelowi - podejrzanemu o popelnienie zbrodni przeciwko ludzkosci i narodowi polskiemu. 2. O przyznanie naszemu Komitetowi - jako organizacji spolecznej, której celem jest obrona praw czlowieka, dobrego imienia i interesów Polski, godnosci naszego Narodu, jak i tez dbalosci o sprawiedliwa ocene naszej polskiej historii - statutu Oskarzyciela Posilkowego w w/w sprawie. Uzasadnienie Ad 1 Niedbalosc i nieudolnosc, oraz szereg zaniedban w sledztwie zostaly zapoczatkowane wszcze------ciem sledztwa przez Komisje Instytutu Pamieci Narodowej zamiast przez wlasciwa Prokurature w Katowicach. Slamazarny i niefachowy sposób jego przeprowadzenia przez KPIN spowodowalo ostrzeze-nie, a w konsekwencji ucieczke podejrzanego z Polski. Karygodnym i niedopuszczalnym bylo bowiem wezwanie podejrzanego i nie zabezpieczenie sie przed jego ewentualnw ucieczkw przez zatrzymanie paszportu, badz osadzenie w areszcie czy zasto-sowanie innych niezbednych srodków prewencyjnych stosowanych zazwyczaj wobec podejrzanych o zbrodnie. Pomimo zaistnienia faktu ucieczki podejrzanego - co dodatkowo pozwala domniemywac, ze dokonal tego ze strachu przed ewentualnym procesem i ze juz samym tym faktem posrednio potwierdzil stawiane mu zarzuty - Prokuratura nie sporzadzila aktu oskarzenia i nie rozeslala listu gonczego stosowanego rutynowo w przypadku uchylania sie przed odpowiedzialnoscia. Nie wyslawszy listów gonczych, Prokuratura nie moze sporzadzic stosownego wniosku o pomoc w sciganiu do Interpolu, a zarazem nie moze wystapc z wnioskiem do wladz Izarela o ekstradycje podejrzanego Morela. Brak formalnej umowy ekstradycyjnej pomiedzy Polska a Izraelem nie jest i nie moze byc dla Prokuratury Polskiej zadnym czynnikiem zwalniajacym jej organa od scigania i podejmowania wszelkich prób ujecia zbrodniarza, którego sumienie obciazaja t y s i a c e niewinnych ofiar. Jako precedens powinna w tym przypadku sluzyc praktyka prawnicza stosowana w stosunkach miedzynarodowych. Przeciez takze nie istnieje umowa ekstradycyjna pomiedzy rzadami USA i Izraela a jednak w przypadku podejrzanych o popelnienie zbrodni przeciwko ludzkosci ekstradycja nastepuje i to pomimo tego, ze - jak wskazuje praktyka do chwili obecnej - na 10.000 zbadanych podejrzanych o zbrodnie wojenne skazano zaledwie 3 osoby. A jaka wage przywiazuje USA i Izrael do prawidlowego ukarania zbrodniarzy wojennych, o tym niechaj swiadczy fakt, ze wbrew minimalnej skutecznosci (3 skazania od 1979 roku) rzad w Waszyngtonie nadal wydatkuje 4,5 miliona dolarów rocznie na utrzymanie okolo 20-osobowego OSI (Office of Special Investigations). N.b. osobna kwestia jest efektywnosc OSI, jaka doswiadczyl na sobie pan John Demjaniuk i takze pan Franciszek Walus z Chicago, który byl na robotach w Niemczech zeslany, ale po wojnie zostal okrzykniety przez jedenastu swiadków z Izraela "Polska Bestia SS-manska" . Nie mozna zlekcewazyc dzisiaj faktu, ze przez caly okres powojenny wladze panstwa polskiego wspólpracowaly w zbieraniu dowodów i sciganiu zbrodniarzy wojennych pomimo nieistnienia zadnych stosunków z Izraelem, a zwiazane z tymi dzialaniami sluzb polskich koszta poniesli polscy podatnicy. Jestesmy przekonani, ze przy niewielkim wysilku sluzb, zarówno podlegajacych Panu Ministrowi i Ministrowi Spraw Zagranicznych, sprawa powyzsza jest do zalatwienia w krótkim czasie. Wymaga to jednak podjecia dzialan, a nie zaniechania takowych. Zachowanie Prokuratury i skandaliczny stan sledztwa sprawiaja wrazenie istnienia nieznanych, a bardzo wplywowych sil sabotujacych i hamujacych normalny przebieg postepowania i poczynan sluzb stosowania prawa. Sily te dbaja o slamazarny i niechlujny proces przeplywu informacji, oraz daza do spowodowania umorzenia sledztwa, badz do przewlekania go w nieskonczonosc lub raczej do odwleczenia go do chwili smierci podejrzanego Morela. Nasuwa sie tutaj nieprzyjemne, ale czyz nie uzasadnione podejrzenie, ze sily te chcz skopiowac zachowanie Prokuratury w Dortmundzie, która tamtejsze sledztwo umorzyla "tymczasowo". Szanowny Panie Ministrze, w chwili obecnej stan sledztwa powoduje, ze nawet w przypadku zgody wszystkich zainteresowanych stron na ekstradycje, takowa nie moglaby nastspic z powodu braku wystarczajacych dowodów, gdyz do chwili obecnej sledczy nie zgromadzili wystarczajacych dowodów niezbednych w procesie ekstradycji, a mianowicie: a) Nie sporzadzono dokumentacji medycznej potwierdzajacej okaleczenia i uszczerbek drowia swiadków-ofiar jeszcze zyjacych. b) Nie sporzadzono dokumentacji j.w. dotyczacej ofiar zmarlych po wyjsciu z obozu. c) Nie odnaleziono i nie udokumentowano masowych grobów ofiar ob. Morela i jego zydowskiej zalogi. d) Nie dokonano ekshumacji ofiar i nie ustalono przyczyn zgonów, ze zdjeciami fotograficzny--mi i rentgenowskimi. e) Nie przeprowadzono badan archeologicznych. f) Niewystarczajaco zgromadzono istniejace i dostepne materialy archiwalne i zeznania wiezniów bylego obozu, pracowników obozu, oraz ludzi bezposrednio zwiazanych ze stalinowskimi obozami smierci rejonu Oswiecim/Brzezinka. Obserwujac czy to brak pewnosci, brak doswiadczenia, czy tez leku(?) prowadzacych sle-dztwo przed trudnosciami, jakie moga wystapic w wyniku niewystarczajacych srodków finansowych, jaki i prawnych do przeprowadzenia takiego sledztwa sugerujemy natychmiastowe zwrócenie sie wlasciwych sluzb podleglych Panu o pomoc do Miedzynarodowego Trybunalu w Hadze. Ad 2 Udzial naszego Komitetu w w/w sprawie jako Oskarzyciela Posilkowego przyczyni sie walnie do jego usprawnienia, poniewaz dysponujemy mozliwosciami: - dotarcia do wielu informacji, ekspertyz, fachowców i literatury fachowej poza granicami Kraju; - organizowania miedzynarodowego politycznego poparcia poczynan organów stosowania prawa w Polsce; - naglosnienia sprawy w wielojezycznych mediach masowego przekazu informacji. Ponadto jestesmy w stanie spowodowac zaistnienie pewnych politycznych faktów, lub stworzenie odpowiedniego klimatu prowadzacego do zadoscuczynienia i oddania sprawiedliwosci niewinnie pomordowanym, zarówno Polakom, Niemcom, Ukraincom i innym, którzy byli jednako ofiarami opetanczych ideologii, zarówno brunatnych, czerwonych, niebieskich i im pokrewnych, wyroslych z tego samego pnia. Szanowny Panie Ministrze, oczekujemy od Pana szybkiej odpowiedzi i ustosunkowania sie do naszego Wniosku oraz sugestii w nim zawartych. Clearwater, 21 grudnia 1996 roku Z powazaniem w imieniu Komitetu, Stanislaw Kwiatkowski Przewodniczacy Do wiadomosci: American Independent Party Association of the Former Polish Political Prisoners Baltic American Freedom League Canadian-Polish Congress Christian Coalition Citizens Action Committee Citizens Committee in St. Priscilla Parish Citizens for Better America Deutsche National-Zeitung Estonian Republican Club Fundacja im. "Zaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gh24 Sharon ukrywa ludobojce i morderce, Morela IP: *.ipt.aol.com 19.07.04, 13:43 Fundacja im. "Zawojny" Gen. S. Maczek Museum Hungarian American Republican National Federation Instytut Obrony Dobrego Imienia Polski i Polaków Institute for Historical Review Kola Zolnierzy Armii Krajowej Kolo Polskich Weteranów Wojny na Litwie Lithuanian American Republican Association National Party Organizacja Polonia w Obronie Narodu PAPUREC Polish-American Congress Polish American Educational Committees Polish-American Guardian Society Polish American Republican Association Polish Historical Society Polish National Allience Radio Maryja Roman Catholic Faithful Samisdat Publishers Slovak American Republican Federation Stanczyk - miesiecznik Stowarzyszenie Polskich Kombatantów Taxpayers Party Polish National Allience Radio Maryja Roman Catholic Faithful Samisdat Publishers Slovak American Republican Federation Stanczyk - miesiecznik Stowarzyszenie Polskich Kombatantów Taxpayers Party U.S. Baltic Foundation Zwiazek Klubów Polskich Zwiazek Polek w Ameryce Prasa, radio i telewizja Inni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spin doctors Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: *.avenel01.nj.comcast.net 03.08.04, 00:17 koniuchy nie były jedynym odosobnionym przykładem lódobójstwa żydów na polakach. bracia bielscy również popisali się znęcaniem się na polskiej ludności i ak. co ciekawsze żydzi chwalą się tym, że mordowali ak-owców. jakub prenner dowódca oddziału był żydem. mordercy polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? 05.08.04, 11:44 Gość portalu: spin doctors napisał(a): > koniuchy nie były jedynym odosobnionym przykładem lódobójstwa żydów na > polakach. Dlaczego piszesz >Żydów<, skoro Żydzi byli mniejszością w oddziale morderców ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: 213.199.199.* 05.08.04, 12:10 > Dlaczego piszesz >Żydów<, skoro Żydzi byli mniejszością w oddziale mord > erców ? Przeciez tak pisze ow Prenner. Bardzo manifestuje ta zydowskosc swojego oddzialu, jest z niej dumny tak samo jak z uczynkow ktorych sie dopuscil. Nie widzi w nich nic niestosownego a wrecz przeciwnie, przeciez gineli Polacy a wszyscy wiedza w USA ze to sujusznicy Adolfa i antysemici. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? 05.08.04, 12:15 Gość portalu: ¥ napisał(a): > > Dlaczego piszesz >Żydów<, skoro Żydzi byli mniejszością w oddziale mord > > erców ? > > Przeciez tak pisze ow Prenner. Nie, nic takiego nie pisze. A jeśli twierdzisz inaczej, to go zacytuj. > Bardzo manifestuje ta zydowskosc swojego oddzialu, jest z niej dumny tak samo > jak z uczynkow ktorych sie dopuscil. Tylko że ten jego oddział był jedynie częścią całego oddziału, który zaatakował Koniuchy. A co z większością oddziału, co z tymi, którzy Żydami nie byli ? Oni są OK, bo nie są Żydami ? ) > Nie widzi w nich nic niestosownego a wrecz przeciwnie, przeciez gineli Polacy > a wszyscy wiedza w USA ze to sujusznicy Adolfa i antysemici. Wszyscy ? Polonia pewnie także ? A szczególnie Pan Moskal. )) S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: 213.199.199.* 05.08.04, 12:28 Miedzy nimi bylo okolo 50 dowodzonych przez Jaakowa (Jakuba) Prennera. Oddzial w sile kompanii pod dowodztwem Szlomo Branda Polnadzy chlopi wyskakiwali z okien, ale Zydzi, zaczajeni, wystrzelali ich. Wielu przedostalo sie do rzeki i przeplynelo na druga strone. Tam Zydzi Jaakowa Prennera sprawili im iscie rzeznicka jatke. Przedsiewzielismy karne kroki wobec kolaborantow, a jedna z wiosek, ktora byla notoryczna w swej wrogosci do Zydow, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: 213.199.199.* 05.08.04, 12:32 > Koniuchy. A co z większością oddziału, co z tymi, którzy Żydami nie byli ? > Oni > są OK, bo nie są Żydami ? ) No wlasnie ONI nie sa OK bo nie sa Zydami. Zydzi sa OK bo Zydow szyscy bija i robia im holokausty etc. To usprawiedliwia Zydow w 100-155%. > Wszyscy ? Polonia pewnie także ? A szczególnie Pan Moskal. )) Tak, Pan Moskal jak sobie nie roztrzaska glowki zydowskiego noworodka o sciane z rana to potem caly dzien rozdrazniony chodzi i ma zaparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? 05.08.04, 13:24 Jeśli morduje oddział 120 osób, wśród któych jest 50 Żydów, a ktoś twierdzi, że mordowali Żydzi, pomijając milczeniem pozostałych 70 morderców, to o czym to świadczy ? Bo według mnie o tym, że tego kogoś interesują jedynie Żydzi mordercy i nie o morderców mu chodzi, tylko o to, żeby Żydom dokopać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: 213.199.199.* 05.08.04, 13:32 > Jeśli morduje oddział 120 osób, wśród któych jest 50 Żydów, a ktoś twierdzi, > że > > mordowali Żydzi, Czyli twierdzisz że Zydzi nie mordowali bo bylo ich tylko 50? > pomijając milczeniem pozostałych 70 morderców, to o czym to > świadczy ? Och jeszce pamietam te twoje plomienne posty w obronie prawdziwosci tez Grossa choc nawet sam Ojciec Redaktor przyznal mu potem Nike za najlepsza powiesc [szkoda ze nie S-F/Fantasy], to o czym to wg Ciebie swiadczy? > mordercy i nie o morderców mu chodzi, tylko o to, żeby Żydom dokopać. > S. A potem pograc ich glowami w koszykowke! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? 05.08.04, 13:53 Gość portalu: ¥ napisał(a): > > Jeśli morduje oddział 120 osób, wśród któych jest 50 Żydów, a ktoś twierdzi, > > że mordowali Żydzi, > > Czyli twierdzisz że Zydzi nie mordowali bo bylo ich tylko 50? Twierdzę, że mordowali nie tylko Żydzi, więc nie można jedynie Żydów odpowiedzialnością za ten mord obarczać. Czy jeszcze jest coś niejasne ? > > pomijając milczeniem pozostałych 70 morderców, to o czym to > > świadczy ? > > Och jeszce pamietam te twoje plomienne posty w obronie prawdziwosci tez Grossa > choc nawet sam Ojciec Redaktor przyznal mu potem Nike za najlepsza powiesc > [szkoda ze nie S-F/Fantasy], to o czym to wg Ciebie swiadczy? Gross nie pisał o Koniuchach, jeśli się nie mylę. > > mordercy i nie o morderców mu chodzi, tylko o to, żeby Żydom dokopać. > > A potem pograc ich glowami w koszykowke! Co kto lubi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: 213.199.199.* 05.08.04, 13:56 > Twierdzę, że mordowali nie tylko Żydzi, Właśnie, snajper, wszyscy mordowali! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? 05.08.04, 13:59 Gość portalu: ¥ napisał(a): > > Twierdzę, że mordowali nie tylko Żydzi, > > Właśnie, snajper, wszyscy mordowali! A więc skoro nie tylko Żydzi mordowali, to dlaczego jedynie o Żydach mówić ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: *.bit / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:37 > A więc skoro nie tylko Żydzi mordowali, to dlaczego jedynie o Żydach mówić ? No wlasnie mowie ze Zydzi sa niewinni bo "nie tylko Zydzi mordowali". Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? 05.08.04, 16:40 Gość portalu: ¥ napisał(a): > > A więc skoro nie tylko Żydzi mordowali, to dlaczego jedynie o Żydach mówić ? > > No wlasnie mowie ze Zydzi sa niewinni bo "nie tylko Zydzi mordowali". Skoro tak twierdzisz... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: *.bit / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.04, 16:43 > Skoro tak twierdzisz... A ty sadzisz inaczej? Niebywałe! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? 05.08.04, 16:57 Gość portalu: ¥ napisał(a): > > Skoro tak twierdzisz... > > A ty sadzisz inaczej? > Niebywałe! Czyżbyś w końcu zrozumiał ? Nie, to chyba niemożliwe... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spin doctors Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: *.avenel01.nj.comcast.net 05.08.04, 19:11 co jest niezrozumiałe w tytule dziennika żydowskich bandytów "jewish partisans unit", czyli "oddział żydowskich partyzantów". żydzi w dzieniku zaliczają do oddziałów żydowskich również litewską brygadę którą zresztą przewodził żyd. "Według autorów listu, potwierdzenie mordu w Koniuchach można znaleźć także w dzienniku partyzantów żydowskich pt. "Operations Diary of a Jewish Partisan Unit in Rudniki Forest". Podano tam, że napad miał miejsce w styczniu 1944 r. i wzięli w nim udział partyzanci z oddziałów Jacoba Prennera ("Śmierć faszystom") i Shmuela Kaplinsky'ego ("Ku zwycięstwu") tzw. Litewskiej Brygady." Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? 05.08.04, 21:28 Gość portalu: spin doctors napisał(a): > co jest niezrozumiałe w tytule dziennika żydowskich bandytów "jewish partisans > unit", czyli "oddział żydowskich partyzantów". żydzi w dzieniku zaliczają do > oddziałów żydowskich również litewską brygadę którą zresztą przewodził żyd. > > "Według autorów listu, potwierdzenie mordu w Koniuchach można znaleźć także w > dzienniku partyzantów żydowskich pt. "Operations Diary of a Jewish Partisan > Unit in Rudniki Forest". Podano tam, że napad miał miejsce w styczniu 1944 r. > i wzięli w nim udział partyzanci z oddziałów Jacoba Prennera ("Śmierć faszys > tom") i Shmuela Kaplinsky'ego ("Ku zwycięstwu") tzw. Litewskiej Brygady." No i wszystko się zgadza. Tylko że poza oddziałem żydowskim, 50 osobowym, w mordzie brały udział inne oddziały, nieżydowskie. I tych nieżydów było więcej. Nie mozna więc jedynie Żydów odpowiedzialnością za tę zbrodnie obarczać. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Siwiński Ale zgoda.50 osobowy oddział morderców jest o 50 IP: 66.103.44.* 06.08.04, 17:00 osób za duży. To że uczetniczyli inni nas w żaden spoób nie zwalnia od straszliwej odpowiedzialnosci za zbrodnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jony W końcu fotumowy tuman snajper pojął IP: *.wdc1.dsl.speakeasy.net 07.08.04, 20:19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Siwiński Ale zgoda.50 osobowy oddział morderców jest o 50 IP: 66.103.44.* 06.08.04, 17:00 osób za duży. To że uczetniczyli inni nas w żaden spoób nie zwalnia od straszliwej odpowiedzialnosci za zbrodnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Lubelski Masz rację Snajper.Ale co na to nasi? IP: 5.5R* / 212.253.2.* 06.08.04, 18:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanislaw S. Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: *.detroit-19rh16rt-20rh15rt.mi.dial-access.att.net 06.08.04, 00:10 co z edukacja Polakow? Przeciez to nie byli Zydzi tylko komunisci, jak by im przyszlo mordowac Marsjan to tez by to zrobili tylko dlatego, ze Marsjanie (jak wiadomo) sa indywidualistami i nie lubia scentralizowanej wladzy w rekach papieza, lyb Hitlera lub Stalina itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 06.08.04, 16:15 Panie Stanislawie, oczywiscie tacy jak Pan czy ja uwazamy ich za komunistow. Oni niestety uwazaja sie za Zydow wypisujac niepotrzebne peany na rzecz morderstw w Koniuchach w ksiazkach poswieconych historii Zydow. Sama tez pamietam program nt. ochotnikow z Ameryki ktorzy pojechali w 1936 do Hiszpanii walczyc po stronie komunistow. Ani jeden sie nie zajaknal ze byl komunista. Wszyscy byli Zydami i kwita. Gość portalu: Stanislaw S. napisał(a): > co z edukacja Polakow? Przeciez to nie byli Zydzi tylko komunisci, jak by im > przyszlo mordowac Marsjan to tez by to zrobili tylko dlatego, ze Marsjanie (jak > > wiadomo) sa indywidualistami i nie lubia scentralizowanej wladzy w rekach > papieza, lyb Hitlera lub Stalina itd. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Maskra w Koniuchach - kim sa Zydzi dla nas? 06.08.04, 23:40 Gość portalu: Astra napisał(a): > Panie Stanislawie, oczywiscie tacy jak Pan czy ja uwazamy ich za komunistow. > Oni niestety uwazaja sie za Zydow wypisujac niepotrzebne peany na rzecz > morderstw w Koniuchach w ksiazkach poswieconych historii Zydow. Sama tez > pamietam program nt. ochotnikow z Ameryki ktorzy pojechali w 1936 do Hiszpanii > walczyc po stronie komunistow. Ani jeden sie nie zajaknal ze byl komunista. > Wszyscy byli Zydami i kwita. Wszyscy nie. 50 ze 120. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jony A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to IP: *.wdc1.dsl.speakeasy.net 07.08.04, 02:36 mało? Czy ciężar waszej, judaszowe plemię , winy jest mniejszy, przez to , że w mordzie uczetniczyli inni? Do prawdy, żydowska "logika" Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to 07.08.04, 16:37 Gość portalu: Jony napisał(a): > mało? Jeśli wśród 120 morderców jest 50 Żydów czy Polaków, to trudno za zbrodnię odpowiedzialnością obarczać jedynie Żydów czy Polaków. > Czy ciężar waszej, judaszowe plemię, winy jest mniejszy, przez to, że w > mordzie uczetniczyli inni? Dlaczego nazywasz Polaków judaszowym plemieniem ? > Do prawdy, żydowska "logika" Nie. Logika bez przymiotników. Nieprzyzwyczajony ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
jean-baptiste Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to 07.08.04, 19:15 Żydzi zamordowali Polaków bo im komuniści kazali. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to 07.08.04, 19:56 jean-baptiste napisał: > Żydzi zamordowali Polaków bo im komuniści kazali. Partyzanci sowieccy zamordowali mieszkańców Koniuchów bo chcieli zastraszyć i sterroryzować mieszkańców innych wiosek. Nie jestem przekonany, czy skład narodowościowy tego oddział lub ilość wśród nich brunetów jest taki istotny. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to IP: *.bit / *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.04, 21:43 > narodowościowy tego oddział lub ilość wśród nich brunetów jest taki istotny. Czyli uwazasz brunetow za 'nieistotnych', pierdolony rasisto? Snajper, tak miedzy nami, dokad taki Szewah Weiss nie zacznie mowic: "..Malinowski spod Wygwizdowa zrobil za malo dla ratowania Zydow..", tak zeby ow Malinowski mogl sie wytlumaczyc, a ow skurwiel mowi; "..Polacy zrobili malo dla ratowania Zydow..", to ja tez mam w dupie liczenie ilu Zydow zabijalo Polakow i chodzby tam byl tylko jeden to mam moralny jako Polak obowiazek napisac ze Zydzi zabijali Polakow. I przestan juz kurwa liczyc i jakies srednie wazone mediany logarytmiczne z tego skladu narodowosciowego wyciagac. Fakt pozostanie faktem; byli tam Zydzi ktorzy zabili Polakow i uwierz mi ze to nie my Polacy pierwsi zaczelismy stosowac ta odpowiedzialnosc zbiorowo-narodowosciowa tylko swinie z GW. Amene Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to 07.08.04, 21:52 Gość portalu: ¥ napisał(a): > > narodowościowy tego oddział lub ilość wśród nich brunetów jest taki istotny. > > Czyli uwazasz brunetow za 'nieistotnych', pierdolony rasisto? Coś Ci się pomyliło. Rasiści właśnie dużą wagę do narodowości przywiązują. > Snajper, tak miedzy nami, dokad taki Szewah Weiss nie zacznie mowic: > "..Malinowski spod Wygwizdowa zrobil za malo dla ratowania Zydow..", tak zeby > ow Malinowski mogl sie wytlumaczyc, a ow skurwiel mowi; > "..Polacy zrobili malo dla ratowania Zydow..", to ja tez mam w dupie liczenie > ilu Zydow zabijalo Polakow i chodzby tam byl tylko jeden to mam moralny jako > Polak obowiazek napisac ze Zydzi zabijali Polakow. > I przestan juz kurwa liczyc i jakies srednie wazone mediany logarytmiczne z > tego skladu narodowosciowego wyciagac. Fakt pozostanie faktem; byli tam Zydzi > ktorzy zabili Polakow i uwierz mi ze to nie my Polacy pierwsi zaczelismy > stosowac ta odpowiedzialnosc zbiorowo-narodowosciowa tylko swinie z GW. Każdy stosującu odpowiedzialność zbiorową, nieważne czy jest drugi, czwarty czy tysięczny z kolei, wart jest jedynie pogardy i kopa w dupę. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to IP: *.bit / *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 21:44 > Każdy stosującu odpowiedzialność zbiorową, nieważne czy jest drugi, czwarty czy > tysięczny z kolei, wart jest jedynie pogardy i kopa w dupę. Mam nadzieje ze go sobie juz wyplaciles. Bo do dupy Pana Szewacha to raczej niedosiegniesz Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to 08.08.04, 22:33 Gość portalu: ¥ napisał(a): > Mam nadzieje ze go sobie juz wyplaciles. > Bo do dupy Pana Szewacha to raczej niedosiegniesz Ja odpowiedzialności zbiorowej nie stosuję. Aby Szewach Weiss ją stosował też nie zauważyłem. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to IP: *.bit / *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 22:58 > Ja odpowiedzialności zbiorowej nie stosuję. Aby Szewach Weiss ją stosował też > nie zauważyłem. "Uwazam ze Polacy za malo pomagali Zydom". - grozila kara smierci ... trelemorele itp. "Tak, wiem ze pomogli duzo ale za malo" Ja wiem Snajper ze ten facet [podobno profesor ????] ma intelektualnych zdolnosci akurat [o ile do tego potzrebny jest intelekt] na tyle aby wytargowac dobra cene ze kilo słoniny na targu w Radomiu ale jednego mu nie mozna zarzucic; jak sie juz zwraca z pretensja do kogos to tylko do 'odpowiedzialnosci zbiorowej', niestety, do jutra Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to 08.08.04, 23:28 Gość portalu: ¥ napisał(a): > "Uwazam ze Polacy za malo pomagali Zydom". > - grozila kara smierci ... trelemorele itp. > "Tak, wiem ze pomogli duzo ale za malo" Wynika z tego, że uważa on, iż Polacy pomagali dużo, jednak mogli więcej. No i co ? Nie ma racji ? Zawsze można więcej. > Ja wiem Snajper ze ten facet [podobno profesor ????] ma intelektualnych > zdolnosci akurat [o ile do tego potzrebny jest intelekt] na tyle aby wytargowac > dobra cene ze kilo słoniny na targu w Radomiu ale jednego mu nie mozna > zarzucic; jak sie juz zwraca z pretensja do kogos to tylko > do 'odpowiedzialnosci zbiorowej', niestety, To nie jest żadna odpowiedzialność zbiorowa. Wyraża on swoją opinię o działalności Polaków w czasie II WŚ i tyle. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to IP: *.bit / *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 20:06 > To nie jest żadna odpowiedzialność zbiorowa. Wyraża on swoją opinię o > działalności Polaków w czasie II WŚ i tyle. Oczywiście. Ja zaś wyrażam opinię że w Koniuchach Żydzi zamordowali Polaków w czasie II WŚ. I nie jest to takze żadna odpowiedzialność zbiorowa. A zresztą mogli ich nie mordować ... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to 09.08.04, 22:33 Gość portalu: ¥ napisał(a): > Oczywiście. Ja zaś wyrażam opinię że w Koniuchach Żydzi zamordowali Polaków w > czasie II WŚ. I nie jest to takze żadna odpowiedzialność zbiorowa. Nie jest. Jest tylko fałszowaniem faktów, manipulacją. Obarczaniem odpowiedzialnością Żydów, pomijając milczeniem nieżydowskich sprawców tego mordu. Czyżbyś był Rosjaninem, że tak starasz się przemilczeć ich udział w morderstwie ? > A zresztą mogli ich nie mordować ... S. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Czesc snajper 55 10.08.04, 00:44 snajper55 napisał: > Gość portalu: ¥ napisał(a): > > > Oczywiście. Ja zaś wyrażam opinię że w Koniuchach Żydzi zamordowali Polak > ów w > > czasie II WŚ. I nie jest to takze żadna odpowiedzialność zbiorowa. > > Nie jest. Jest tylko fałszowaniem faktów, manipulacją. Obarczaniem > odpowiedzialnością Żydów, pomijając milczeniem nieżydowskich sprawców tego > mordu. Czyżbyś był Rosjaninem, że tak starasz się przemilczeć ich udział w > morderstwie ? Patrz, a jak piszesz o Jedwabnym to juz zapominasz o Niemcach, piszesz tylko o Polakach, ktorzy mordowali . Dlaczego wiec w przypadku Jedwabnego klamiesz i manipulujesz? Dlaczego obarczasz odpowiedzialnoscia tylko Polakow i pomijasz milczeniem niezydowskich sprawow? Czyzbys byl Niemcem snajper55 , ze chcesz przemilczec ich udzial w morderstwie? Gdzie jest odpowiedz, albo link na moje pytanie? Z tamtego watku sie wycofales, wiec podrzuce ci wszystko w tym. a i pozdrawiam goraco. > > > A zresztą mogli ich nie mordować ... > > S. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Czesc snajper 55 10.08.04, 01:01 Re: jeszcze tylko chcialbym snajper55 06.08.2004 10:33 odpowiedz na list odpowiedz cytując Gość portalu: spin doctors napisał(a): > oczywiście chodzi o ludność cywilną, posiadanie broni było karane śmiercią. a > broń w jedwabnym była użyta. > "results have been brought by the exhumation proceedings. In their course, > bullets and shell casings have been found which unequivocally indicate the > real role of the Germans." Nie znaleziono żadnych dowodów na użycie broni palnej do mordowania Żydów w Jedwabnem. Żydów w Jedwabnem ich polscy sąsiedzi mordowali za pomocą noży, siekier, drągów, wideł i tego typu narzędzi. Resztę spalili w stodole. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ¥ Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to IP: *.bit / *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 08:04 > Nie jest. Jest tylko fałszowaniem faktów, manipulacjš. Fałszowanie faktów? Czyli Żydzi nie zabili Polaków w Koniuchach? > Obarczaniem > odpowiedzialno?ciš Żydów, ???? > pomijajšc milczeniem nieżydowskich sprawców tego > mordu. W tym wštku jednak rozmawiamy o Żydzach. > Czyżby? był Rosjaninem, że tak starasz się przemilczeć ich udział w > morderstwie ? Jak będziemy rozmawiać o morderstwach dokonanych przez Rosjan to czekam niecierpliwie aż zaczniesz ich bronić także w ten sposób nieeeeee, juz to sobie wyobrażam .... Snajper: > Nie jest. Jest tylko fałszowaniem faktów, manipulacjš. > Obarczaniem > odpowiedzialno?ciš ROSJAN, > pomijajšc milczeniem ŻYDOWSKICH sprawców tego > mordu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to 10.08.04, 11:00 Gość portalu: ¥ napisał(a): > > Nie jest. Jest tylko fałszowaniem faktów, manipulacjš. > > Fałszowanie faktów? > Czyli Żydzi nie zabili Polaków w Koniuchach? Zabijali. Ale nie tylko Żydzi. Więc dlaczego tylko o Żydach mówić ? Może to nie o morderców chodzi, nie o ich ofiary, tylko o to, aby Żydom dokopać ? > > Obarczaniem > > odpowiedzialno?ciš Żydów, > > ???? > > > pomijajšc milczeniem nieżydowskich sprawców tego > > mordu. > > W tym wštku jednak rozmawiamy o Żydzach. Nie o Żydach. O mordercach z Koniuchów. > > Czyżby? był Rosjaninem, że tak starasz się przemilczeć ich udział w > > morderstwie ? > > Jak będziemy rozmawiać o morderstwach dokonanych przez Rosjan to czekam > niecierpliwie aż zaczniesz ich bronić także w ten sposób > nieeeeee, juz to sobie wyobrażam .... > > Snajper: > > Nie jest. Jest tylko fałszowaniem faktów, manipulacjš. > > Obarczaniem > > odpowiedzialno?ciš ROSJAN, > > pomijajšc milczeniem ŻYDOWSKICH sprawców tego > > mordu. Oczywiście, że tak ! Mówienie w kontekście tej zbrodni jedynie o jednej narodowości będzie manipulacją. I nie jest ważne, jaka to będzie narodowość. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: A co za szatańska wylicznaka? 50 morderców to 10.08.04, 11:06 snajper55 napisał: > Gość portalu: ¥ napisał(a): > > > > Nie jest. Jest tylko fałszowaniem faktów, manipulacjš. > > > > Fałszowanie faktów? > > Czyli Żydzi nie zabili Polaków w Koniuchach? > > Zabijali. Ale nie tylko Żydzi. Więc dlaczego tylko o Żydach mówić ? Może to nie > > o morderców chodzi, nie o ich ofiary, tylko o to, aby Żydom dokopać ? A jak to sie ma do Jedwabnego?Czy nie chodzi o to by tylko Polakom dokopac? > > > > Obarczaniem > > > odpowiedzialno?ciš Żydów, > > > > ???? > > > > > pomijajšc milczeniem nieżydowskich sprawców tego > > > mordu. > > > > W tym wštku jednak rozmawiamy o Żydzach. > > Nie o Żydach. O mordercach z Koniuchów. A w watku o Jedwabnym rozmawiamy tylko o Polakach co to zabijali swych sasiadow. Niemcow w ogole nie bylo . > > > > Czyżby? był Rosjaninem, że tak starasz się przemilczeć ich udział w > > > > morderstwie ? > > > > Jak będziemy rozmawiać o morderstwach dokonanych przez Rosjan to czekam > > niecierpliwie aż zaczniesz ich bronić także w ten sposób > > nieeeeee, juz to sobie wyobrażam .... > > > > Snajper: > > > Nie jest. Jest tylko fałszowaniem faktów, manipulacjš. > > > Obarczaniem > > > odpowiedzialno?ciš ROSJAN, > > > pomijajšc milczeniem ŻYDOWSKICH sprawców tego > > > mordu. > > Oczywiście, że tak ! Mówienie w kontekście tej zbrodni jedynie o jednej > narodowości będzie manipulacją. I nie jest ważne, jaka to będzie narodowość. > > S. Tak zmadrzales snajper?To sie ciesze, moze wreszcie mowienie jedynie o jednej tylko narodowosci w przypadku Jedwabnego uznasz za manipulacje , narodowosc niewazna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jony Ty rzeczywiście jesteś forumowym przygłupme. IP: *.wdc1.dsl.speakeasy.net 07.08.04, 20:07 50 żydowskich morderców, z plemnienia judaszowego przecie, to wystarczajace obciązenie dla was. Pozostali mają swoją, włsaną winę, ale wasza, żmije, nie jest przez to mniejsza. Przymiotnik "żydowska" przy logice używanej przez jest nieodzowny, bo z logiką ma ona współną tylko część nazwy, śmieciu forumowy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Ty rzeczywiście jesteś forumowym przygłupme. 07.08.04, 21:29 Gość portalu: Jony napisał(a): > 50 żydowskich morderców, z plemnienia judaszowego przecie, to wystarczajace > obciązenie dla was. Nie wiem tylko dlaczego zwracasz się do mnie w liczbie mnogiej. I dlaczego mają być dla mnie obciążeniem jacyś mordercy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Lemberger 50 naszych morderców.Kretynie czego chcesz dowieść IP: *.bryantstratton.edu 09.08.04, 00:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Lemberger Tochyba wystarczajcy powód do hańby, głupcze! IP: *.bryantstratton.edu 09.08.04, 00:28 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Lemberger A ty co, już wypierasz się swojeo żydostwa? NIe da IP: *.bryantstratton.edu 09.08.04, 13:56 da rady. Szalom idioto Siwiński. Lepiej szoruj pokład i przygotuj się do zwrotu przez sztag. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Nie mogę się wypierać czegoś, co nie jest moje. nt 09.08.04, 15:53 Gość portalu: Tomasz Lemberger napisał(a): > da rady. Szalom idioto Siwiński. Lepiej szoruj pokład i przygotuj się do zwrotu > > przez sztag. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesław Sielski Jeden z przykładów ich miłości do Polaków. IP: .252.* / 209.50.252.* 07.08.04, 14:49 Odpowiedz Link Zgłoś
janusz2_ Dyskusja nt. mordu w Koniuchach już na forum była 09.08.04, 20:26 Wątek liczy ponad trzysta postów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=2993901&v=2&s=0 Oczywiście w dyskusji odnoszono się rowniez do sprawy Jedwabnego, ponieważ niektórzy wg. róznych zasad oceniali te dwa zdarzenia. ----------------------------------------------------------------------- Re: SNAJPER, JEDWABNE I LUKASZENKA. IP: 2.4.STABLE* / 10.1.1.* Gość: snajper 17.09.2002 18:37 zarchiwizowany Gość portalu: polishAM napisał(a): > Kwasniewski nie mial prawa przepraszac za przestepstwo ktore mialo miejsce na > terenach objetych niepolska administracja. Tu nie administracja jest istotna, ale wspólnota narodowa z mordercami i z tymi, których sumienie jest tamtą zbrodnią poruszone. Wszak to w ich imieniu przepraszał. ----------------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gh25 [...] IP: *.ipt.aol.com 10.08.04, 00:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś