andrzejg
12.03.13, 16:47
Swego czasu było głośno o zwyżkach cen za wywóz śmieci...i od stycznia płacę 100 % więcej
Myslałem ,że na tym koniec, bo nie drazyłem tematu. Jednak okazuje się , że problem jest inny.
Gminy (przynajmniej moja) wzięły się za gospodarkę odpadami. Z tej okazji dostałem ulotkę z firmy ALBA o chęci zajęci się tym problemem. Zaciekawiony zadzwoniłem i poprosiłem o ofertę mailową. Otrzymałem oto taka odpowiedź:
Witam,
w nawiązaniu do naszej rozmowy,rozwiązanie, które Pan zasugerował wygląda następująco: przy zamianie obecnego pojemnika 1100 litrów na 2 pojemniki: 660 litrów na odpady komunalne + 660 litrów na opakowaniowe odpady zmieszane, a są to: wszelkie opakowania, np.karton,papier, makulatura, opakowania z tworzyw sztucznych, puszki alu, folie
opakowaniowe, itp.
Przy założeniu, że pojemnik na odpady komunalne opróżniany jest 2x w tygodniu, a pojemnik na zmieszane odpady opakowaniowe 1x na tydzień, miesięczna opłata w WPO Alba
wyniesie 1254,14zł. Zatem na rozwiązaniu tym mogą Państwo zaoszczędzić MIESIĘCZNIE 755,84zł. Po zmianie ustawy, która wejdzie w życie z dniem 01.07.2013, jeżeli nie skorzysta Pan/Pani z naszego rozwiązania miesięczna opłata za wywóz odpadów będzie wynosiła 2010zł.Nasze rozwiązanie pozwala Panu/Pani na oszczędności w skali miesiąca na
poziomie 38%. Opłata ta zostanie narzucona przez Gminę i nie będziecie mieli Państwo już żadnej mozliwości negocjacji ceny, ani częstotliwości wywozu.
Zaznaczam, iż częstotliwość wywozu odpadów opakowaniowych mogą
Państwo w każdej chwili zmienić.
W razie pytań proszę o kontakt na numer infolinii podanej w załączonej
ulotce lub bezpośrednio na mój e-mail.
Pozdrawiam xxx
Są rózne sposoby na gospodarke odpadami:
1. Apelowanie do sumienia ludzi
2. Odpowiednia cena za surowce wtórne, która zachęci do sortowania odpadów
3. Nakaz administracyjny
4. Bodziec finansowy obciąząjący producenta odpadów (przeciwieństwo do pkt. 2)
Władze naszej gminy wybrały pkt. 4.
Osobiście już szykuję się do segregacji odpadów , aby obnizyć koszty. Może maja rację działając tak bezwzględnie? Ale wkurzają mnie niemiłosiernie.
A.