Dodaj do ulubionych

Gospodarka odpadami

12.03.13, 16:47
Swego czasu było głośno o zwyżkach cen za wywóz śmieci...i od stycznia płacę 100 % więcej
Myslałem ,że na tym koniec, bo nie drazyłem tematu. Jednak okazuje się , że problem jest inny.
Gminy (przynajmniej moja) wzięły się za gospodarkę odpadami. Z tej okazji dostałem ulotkę z firmy ALBA o chęci zajęci się tym problemem. Zaciekawiony zadzwoniłem i poprosiłem o ofertę mailową. Otrzymałem oto taka odpowiedź:

Witam,
w nawiązaniu do naszej rozmowy,rozwiązanie, które Pan zasugerował wygląda następująco: przy zamianie obecnego pojemnika 1100 litrów na 2 pojemniki: 660 litrów na odpady komunalne + 660 litrów na opakowaniowe odpady zmieszane, a są to: wszelkie opakowania, np.karton,papier, makulatura, opakowania z tworzyw sztucznych, puszki alu, folie
opakowaniowe, itp.

Przy założeniu, że pojemnik na odpady komunalne opróżniany jest 2x w tygodniu, a pojemnik na zmieszane odpady opakowaniowe 1x na tydzień, miesięczna opłata w WPO Alba
wyniesie 1254,14zł. Zatem na rozwiązaniu tym mogą Państwo zaoszczędzić MIESIĘCZNIE 755,84zł. Po zmianie ustawy, która wejdzie w życie z dniem 01.07.2013, jeżeli nie skorzysta Pan/Pani z naszego rozwiązania miesięczna opłata za wywóz odpadów będzie wynosiła 2010zł.Nasze rozwiązanie pozwala Panu/Pani na oszczędności w skali miesiąca na
poziomie 38%. Opłata ta zostanie narzucona przez Gminę i nie będziecie mieli Państwo już żadnej mozliwości negocjacji ceny, ani częstotliwości wywozu.

Zaznaczam, iż częstotliwość wywozu odpadów opakowaniowych mogą
Państwo w każdej chwili zmienić.

W razie pytań proszę o kontakt na numer infolinii podanej w załączonej
ulotce lub bezpośrednio na mój e-mail.

Pozdrawiam xxx

Są rózne sposoby na gospodarke odpadami:

1. Apelowanie do sumienia ludzi
2. Odpowiednia cena za surowce wtórne, która zachęci do sortowania odpadów
3. Nakaz administracyjny
4. Bodziec finansowy obciąząjący producenta odpadów (przeciwieństwo do pkt. 2)

Władze naszej gminy wybrały pkt. 4.

Osobiście już szykuję się do segregacji odpadów , aby obnizyć koszty. Może maja rację działając tak bezwzględnie? Ale wkurzają mnie niemiłosiernie.

A.
Obserwuj wątek
    • rycho7 nauki Matki Natury 12.03.13, 18:16
      andrzejg napisał:

> 4. Bodziec finansowy obciąząjący producenta odpadów
      > Władze naszej gminy wybrały pkt. 4.
      > Osobiście już szykuję się do segregacji odpadów , aby obnizyć koszty.

W naturze materia przeplywa w obiegu zamknietym. Nic sie nie marnuje. Ludzkosc jak chce przezyc to musi robic dokladnie tak jak natura. Ewentualnie modlic sie o dostawy surowcow z zaswiatow i odbior smieci w kosmos bezenergetycznie.

Musisz u siebie wdrozyc wielokomorowe kosze na smieci i sortowac "u zrodla". W idealnym ukladzie z kilkunastoma komorami na rozne plastiki wedlug oznaczen na nich. Zawsze "u zrodla" jest najtaniej (w rachunku ciagnionym). Pozniej awanturuj sie zeby smieciarki tez mialy odpowiednia ilosc komor.

Do mnie dotarlo dopiero gdy dowiedzialem sie, ze w zlomie komputerowym stezenie zlota jest ponad 100 krotnie wyzsze niz we wspoczesnych rudach kopalni zlota.
      • andrzejg Re: nauki Matki Natury 12.03.13, 18:19
        rycho7 napisał:

> Musisz u siebie wdrozyc wielokomorowe kosze na smieci i sortowac "u zrodla". W
        > idealnym ukladzie z kilkunastoma komorami na rozne plastiki wedlug oznaczen na
        > nich. Zawsze "u zrodla" jest najtaniej (w rachunku ciagnionym). Pozniej awantur
        > uj sie zeby smieciarki tez mialy odpowiednia ilosc komor.

baaaa

Ja już od dawna wiedziałem ,że z surowcami to jest wiekie marnotrawstwo
        Posegreguję. Nie ma problemu,tylko podejrzewam,że te buc i tak wymieszają wszystko , a potem będą segregować od nowa

A.
        • wkkr Problem w tym, że 13.03.13, 14:53
          z jednej strony samorządy w drodze uchwały, arbitralnie ustalają ceny na odbiór śmieci w wysokości X na głowę mieszkańca. Nie muszę dodawać, że z reguły są to kwoty o kilkaset procent większe od płaconych dotychczas.
          Z drugiej strony te same samorządy ogłaszają przetargi na obsługę systemu. Firma która wygrywa będzie otrzymywać kwotę Y. Zapewne będzie to kwota na granicy opłacalności całego interesu.
          Zapewne suma X będzie znacząco większa od kwoty Y
          Pytanie brzmi:
          Co władze zrobią z tymi pieniędzmi? Czy będą to dochody gminy?
          Jeśli tak to w całej tej zabawie nie chodzi o porządek ze śmieciami, tylko zwyczajnie o nowe obciążenie podatkowe.
          ===
          Skutek uboczny to zapewne dramatyczne pogorszenie jakości usług, bo przecież jakoś na swoje muszą wyjść ci którzy wygrają przetargi minimalnymi cenami.
          • rycho7 transparentnosc 13.03.13, 16:03
            wkkr napisał:

> Co władze zrobią z tymi pieniędzmi?

W Twoim wywodzie najzabawniejszym elementem jest demokracja (fasada) samorzadowa.
            • wkkr Już wiem co zrobia 15.03.13, 13:19
              Opłata śmieciowa ma status taki sam jak podatki i będą to dochody gmin.
              ===
              W całej tej zabawie nie chodzi o śmieci, czystości porządek tylko o to by zedrzeć z ludzi kolejne pieniądze.
              PS
              Najśmieszniejsze jest to że teraz samorządy jako strona procederu wcale nie będą zainteresowane w tym by system dobrze działał.
              Oni będą zainteresowani maksymalizacją zysków.
              Nieuczciwi przedsiębiorcy tylko zyskają po pozbędą się jakiejkolwiek konkurencji.
              Przewiduję że pod władzą nowej ustawy problem śmieci spotęguje się.
              • pikrat Re: Już wiem co zrobia 19.03.13, 11:43
                wkkr napisał:

> Opłata śmieciowa ma status taki sam jak podatki i będą to dochody gmin.
                > ===
                > W całej tej zabawie nie chodzi o śmieci, czystości porządek tylko o to by zedrz
                > eć z ludzi kolejne pieniądze.
                > PS
                > Najśmieszniejsze jest to że teraz samorządy jako strona procederu wcale nie będ
                > ą zainteresowane w tym by system dobrze działał.
                > Oni będą zainteresowani maksymalizacją zysków.
                > Nieuczciwi przedsiębiorcy tylko zyskają po pozbędą się jakiejkolwiek konkurencj
                > i.
                > Przewiduję że pod władzą nowej ustawy problem śmieci spotęguje się.

Bardzo możliwe, że masz rację. W moim miasteczku opłata śmieciowa, wg moich wyliczeń będzie ponad dwukrotnie wyższa od uiszczanej obecnie. Niestety to Sejm Rzeczypospolitej zapalił zielone światło samorządom i warto o tym pamiętać.
      • warszawa_stolica_smieci Re: nauki Matki Natury 28.03.13, 11:08
        Najnowsze informacje na temat ustawy śmieciowej na stronie Warszawa Stolicą Śmieci. Mamy dość
        arogancji i bezmyślności urzędników, jesteśmy i działamy!
      • pijatyka Re: z komorami na rozne plastiki 10.04.13, 21:45
        Na dziś to bujanie w obłokach; na początek nauczmy ludzi nie wrzucać wszystkich śmieci (organicznych razem ze szkłem, papierem itd.) do jednego kubła - kiedy zaczną wrzucać plastki (wszystkich rodzajów) do osobnego pojemnika to już będzie gigantyczny postęp.
        • rycho7 Re: z komorami na rozne plastiki 10.04.13, 22:03
          pijatyka napisała:

> na początek nauczmy ludzi nie wrzucać wszystkich śmieci

Moj program minimum to oddzielenie trucizn.
        • pikrat Re: z komorami na rozne plastiki 10.04.13, 22:38
          pijatyka napisała:

> Na dziś to bujanie w obłokach; na początek nauczmy ludzi nie wrzucać wszystkich
          > śmieci (organicznych razem ze szkłem, papierem itd.) do jednego kubła - kiedy
          > zaczną wrzucać plastki (wszystkich rodzajów) do osobnego pojemnika to już będzi
          > e gigantyczny postęp.

Nie będzie postępu. Przeciwnie, będzie regres. Do tej pory segregowałem śmieci zbierając plastiki, papier i szkło i woziłem to do pojemników wystawianych na osiedlu. Teraz podniosą mi stawkę ponad dwukrotnie - już policzyłem na podstawie zużywanej wody. Do tego segregowanie śmieci w miejscu zamieszkania wiąże się z tym, że wszelkie opakowania muszą być umyte co jeszcze bardziej zwiększy zużycie wody, więc w przyszłym okresie rozliczeniowym zapłacę jeszcze więcej. Nie ma głupich. Wybieram stawkę wyższą i śmieci nie segreguję. Będzie mnie to kosztowało parę groszy więcej ale nikt nie będzie wybrzydzał, że coś jest niedomyte a ja za 30 złotych miesięcznie mam złodziei gdzieś.
    • dachs Re: Gospodarka odpadami 13.03.13, 17:45
      Andrzeju, nie rozumiem tego passusu:
      Po zmianie ustawy, która wejdzie w życie z dniem 01.07.2013, jeże
      > li nie skorzysta Pan/Pani z naszego rozwiązania miesięczna opłata za wywóz odpa
      > dów będzie wynosiła 2010zł(...)]Opłata ta zostanie narzucona przez Gminę i nie będziecie mieli Państwo już żadnej mozliwości negocjacji ceny, ani częstotliwości wywozu.

Jednym z filarów nowej ustawy jest likwidacja bezpośredniego kontaktu mieszkaniec - firma wywożąca śmieci.
      Głównym jej celem zmuszenie Ciebie do segregacji śmieci.
      Zatem:
      1. To gmina powinna Ci przysłać takie pismo. Ale niech będzie, urzędasom się nie chce, więc obarczyli tym firmę. Firma nie ma wpływu na Twoje opłaty - bo te i tak ustala samorząd - ale być może jej wewnętrzne rozliczenia z gminą powodują, że ekologiczne rozwiązanie jest dla niej korzystniejsze. To by było bardzo dobrze.
      2. Pozbawienie Cię możliwości późniejszej możliwości negocjacji ceny, czy częstotliwości wywozu jest sprzeczne z duchem Ustawy. Ciekawe, na jakiej podstawie samorząd ustanowił takie przepisy? Samej Ustawy, czy rozporządzeń wykonawczych do niej.
      • andrzejg Re: Gospodarka odpadami 14.03.13, 10:20
        Już wszystko wiem.

Od 1 lipca wchodzi nowa ustawa i opaty za odpady komunalne będą podatkiem odprowadzanym do gminy. Osobny kontener będzie na opakowania i tu będę płacił firmie. Firma wystąpiła z ofertą , bo walczy o klienta.

W ten oto prosty sposób zmusili mnie do segregacji odpadów. Zrobiłem przegląd odpadów jakie generuję i stwierdziłem ze zdumieniem,że odpadów komunalnych mam tyle co kot napłakał.Opakowania są głównym odpadem w mojej firmie. Tłuszcz odbiera inna specjalistyczna firma, a okruchy idą na wieś do kurek. Z firmą podpisuję umowę na niezbędne minimum , dzięki czemu rachunki mi spadna zamiast wzrosnąć. Doszedłem do wniosku,że za 65 zł (cena wywozu kubła 1100 l) opłaci mi sie zbierać makulaturę i od czasu do czasu wysłac samochód do skupu makuatury.

Zawsze wiedziałem,że najlepszą motywacją jest kij i marchewka, czego właśnie sam doświadczyłem

A.
        • dachs Re: Gospodarka odpadami 14.03.13, 11:01
          To jest naprawdę dobra wiadomość, bo już wietrzyłem jakąś urzędniczą indolencję.
          Pozdrawiam
          • oleg3 Re: Gospodarka odpadami 14.03.13, 13:28
            dachs napisał:

> To jest naprawdę dobra wiadomość, bo już wietrzyłem jakąś urzędniczą indolencję

Ja wczoraj dostałem list od prezydenta mojego miasta. Generalnie sytuacja wygląda tak. Nieruchomości dzielą się na 3 kategorie:
            1) mieszkam
            2) mieszkam i prowadzę firmę
            3) prowadzę firmę.
            Ta 3-cia kategoria musi zawierać umowy indywidualne. Dwie pierwsze kategorie płacą gminie stawki ustalone przez Radę Gminy.

U mnie sytuacja jest remisowa. Płaciłem od pojemnika 13 zł (2 rzadziej 3 razy miesięcznie) teraz będę płacił 25 zł za miesiąc (stawka od osoby 5 zł miesięcznie; niesegregowane 8 zł). Plastik, szkło i papier odbierali bezpłatnie. Teraz mam dostawać darmowe worki na posegregowane odpady. O ile będzie to działać bez zgrzytów to nawet zyskam na workach i wygodzie. Tyle, że muszę złożyć do 29-go marca obszerną deklarację śmieciową. U nas Rada ustaliła niskie stawki, bo u nas naród oszczędny.

Pozdrowienia Borsuku. smile
    • warszawa_stolica_smieci Re: Gospodarka odpadami 19.03.13, 11:19
      Mamy dosyć bezczynności urzędników w sprawie gospodarki odpadami w Warszawie! Zapraszamy na naszą stronę Warszawa Stolicą Śmieci
      • rycho7 tak zowut Priwislianskij Kraj 19.03.13, 11:25
        warszawa_stolica_smieci napisał(a):

> Warszawa Stolicą Śmieci

Prawda miedzy oczy. Niektorzy jedynie mowili o pomylce Traktatu Wersalskiego.
    • rycho7 kto chce mnie zagospodarowac, zutylizowac 28.03.13, 13:07
      andrzejg napisał:

> Swego czasu

W towarzystwie watku o psychiatryku niniejszy watek nabiera nowych znaczen i wigoru.

Widze po reakcjach wielu wspol-szambonurkow jak bardzo nie odpowiadaja im moje poglady i koniecznosc konfrontowania ich pogladow nawet biernie poprzez sasiedztwo. Jak to ladnie ujal Andrzej nikt nie puszcza wolno takiego swira. Mniemam iz to tak zwane ujecie obywatelskie. Gdyby to jeszcze obywatelka ujmowala z niewymowne.

Odpady sa grozne bo wiatr historii wywiewa je w gore.
      • andrzejg Re: kto chce mnie zagospodarowac, zutylizowac 10.04.13, 22:07
        rycho7 napisał:

> andrzejg napisał:
        >
        > > Swego czasu
        >
        > W towarzystwie watku o psychiatryku niniejszy watek nabiera nowych znaczen i wi
        > goru.
        >
        > Widze po reakcjach wielu wspol-szambonurkow jak bardzo nie odpowiadaja im moje
        > poglady i koniecznosc konfrontowania ich pogladow nawet biernie poprzez sasiedz
        > two. Jak to ladnie ujal Andrzej nikt nie puszcza wolno takiego swira.

Serio...nie pamiętam kiedy coś tagiego napisałem w stosunku do Twojego nicka. Mi tam nie przeszkadza Twoja , czasami niezrozumiała dla mnie , pisanina.

A.
        • rycho7 Re: kto chce mnie zagospodarowac, zutylizowac 11.04.13, 06:56
          andrzejg napisał:

> Serio...nie pamiętam kiedy coś tagiego napisałem w stosunku do Twojego nicka.

Slowo wylatuje wrobelkiem a wraca wolem.

Nie twierdze, ze napisales w stosunku do mnie. Napisalem "na kanwie". Fakt, ze to utrudnia zrozumienie. Ja sie nie naprezam, aby mi zylka nie pekla w swiecie, w ktorym mendia sa nieprzyzwoicie zawlaszczone. W koncu udalo sie, ze mendia sa wolne od prawdy. Zawieraja jedynie manipulacje pod targiet reklamowy.

W sytuacji zawlaszczonych mendiow nie mam szans na przekonanie kogokolwiek do czegokolwiek poza mainstreamem. Totez sygnalizuje, obsikuje zagadnienia, nie dbajac o przekonywanie. Trace mniej energii i czasu, nie narazajac sie na leczenie psychiatryczne, wypadek drogowy lub zawal serca na widok agienta Tomka.

Istnieje nikla szansa, ze Ty i inni zrozumieja poniewczasie. Ale jakie to wtedy bedzie mialo znaczenie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka