27.10.25, 18:27

Skoro można tu wklejać różne rzeczy to też pozwolę sobie na wklejkę. "Chociaż wielu z nas robi, co w naszej mocy, aby ocalić planetę i sumiennie umieszcza nasze tworzywa sztuczne w pojemnikach do recyklingu —, to prawie wszystko jest jedną wielką farsą. Dlaczego? Ponieważ pojemniki do recyklingu nie zabierają materiałów nadających się do recyklingu do fantazyjnych obiektów, aby faktycznie je poddać recyklingowi. Tak naprawdę, po prostu 5% odpadów z tworzyw sztucznych w USA to odpowiednio poddany recyklingowi. Na całym świecie wskaźnik recyklingu tworzyw sztucznych jest nieco wyższy i wynosi 9% ale obie te liczby wskazują, że wysiłek włożony w ostrożne sortowanie materiałów nadających się do recyklingu ze śmieci jest prawie na nic, ponieważ większość naszego plastiku trafia albo na wysypisko śmieci, albo do środowiska.

Starannie skonstruowana obietnica recyklingu to prawie w całości kłamstwo wyprodukowane przez przemysł tworzyw sztucznych. Marzenie o recyklingu zostało przez nich wymyślone, aby odwrócić naszą uwagę od bardzo realnych problemów zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi. Dlatego prokurator generalny Kalifornii tak zrobił wszczął śledztwo oskarżając Big Oil utrwalania mitu, że recykling może rozwiązać kryzys tworzyw sztucznych poprzez trwająca od dziesięcioleci kampania dezinformacyjna. " - Całość na
www.earthday.org/plastic-recycling-is-a-lie/
Obserwuj wątek
    • maria88 Re: Recykling 27.10.25, 18:35
      Tak , zanieczyszczenie tworzywami sztucznymi naszej planety jest skandaliczne. Kiedyś ogladałam w tv na Gallileo reportaż na ten temat.
      • uoia Re: Recykling 27.10.25, 19:50
        Ja mysle, ze gdyby decydentom zalezalo na ocaleniu naszej planety to woda w butelkach plastikowych dawno zniknelaby ze sklepow. Pieniadze przeznaczane na oczyszczanie srodowiska z tego badziewia. przeznaczyliby na rozbudowe oczyszczalni i monitorowanie czystosci wody w wodociagach. Przeciez woda, ktora kupujemy to i tak zwyczajna kranowa. Nie wiemy w jakich warunkach byla przechowywana; woda sprzedawana jako zrodlana, krystaliczna, na etykiecie, miewa smak plastiku. Dziennie sprzedaje sie miliony butelek, producenci zacieraja rece, politycy udaja, ze cos robia, lobbysci odpowiednimi gratyfikacjami usokaja ich sumienia.
        • taki-sobie-nick Re: Recykling 28.10.25, 21:41
          uoia napisała:

> Ja mysle, ze gdyby decydentom zalezalo na ocaleniu naszej planety to

... przede wszystkim wprowadzonoby ogromne ograniczenia w produkcji* - przypominam, że codziennie sprzedaje się 1,8 miliarda butelek coca-coli (Forbes) i jeszcze większe ograniczenia w używaniu silników (=samochodów prywatnych).

*Pytanie, gdzie wtedy pracowaliby ludzie. No cóż, skoro już ponad 100 lat temu stworzono koncepcję sztucznego postarzania produktu (żeby szybciej się niszczył) i wciąż produkujemy coraz więcej, to chyba należało się nad tym zastanowić jakieś 50 lat temu?

Mam na myśli osoby decyzyjne, rzecz jasna.
    • krakkrakusek1au Re: Recykling 28.10.25, 03:33
      Unnas w Sydney mamy 3 kosze na śmieci. Jeden mały na wszystkie, odbierajá co tydzień. Drugi żółty i większy na śmieci do "recycling", odbierajá co 2 tygodnie. Jest jeszcze trzeci na odpady organiczne. Często widzę ludzi jak jest jeszcze ciemno przeszukujácych kosze recyclingowi w poszukiwaniu butelek szklanych i plastikowych. Przypuszczam, że niektórzy emeryci zbierajá te opakowania aby je sprzedać i dorobić sobie do emerytury bez wiedzy "Centralink"9(-to taki australijski ZUS). Z tego co wiem artykuły recyclingowi sá dodatkowo sortowane i przetwarzane np. na masę do budowy dróg... Ja jedná butelkę plastikowá to używam bardzo długo. Kiedy já opróżnię to napełniam przegotowaná i ochłodzoná wodá, albo wodá z "bubblers"- to takie darmowe saturatory wody filtrowanej dostępne na stacjach czy np w siłowniach. Woda z kranu jest w Sydney zdatna do picia- tak twierdzi rzád. Ja im nie ufam. Skoszonej trawy nie wyrzucam do kosza bo używam já jako nawóz w ogródku. W sklepach nie ma jednorazowych opakowań plastikowych na zakupy. Używamy toreb wielokrotnego użytku... Wierzę w sens dbania o naszá planetę. PS. W rejonie Tasmanii zanotowano najczystsze powietrze na kuli ziemskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka