Dodaj do ulubionych

Czy ktos zna przyklad asymilacji islamu?

IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 27.07.04, 06:15
Codziennie slysze tony wypowiedzi w radio i telewizji ze islam jest zgodny z
wartosciami demokratycznymi i wykazuje szacunek i tolerancje dla kazdej
kultury. Dlatego prosze czy ktos ma jakis przyklad z historii islamu kiedy
zamiast podporzadkowania i narzucania swojej religii, muzulmlanie postanowili
sie dostosowac i asymilowac do istniejacych warunkow? Czy przyklady
tolerowania innych religii nie dotyczyly przypadkiem checi pobierania
wyzszych podatkow od bardziej produktywnych elementow populacji.
Od odpowiedzi na to pytanie zalezy przyszlosc islamu i zachodu. Czy dzieci
muzulmlan urodzone i wychowane na Zachodzie sa bardziej lojalne do nowej
ojczyzny, czy uwazaja to tylko za kwestie czasu kiedy podporzadkuja sobie
reszte???
Obserwuj wątek
    • mr.hell ja znam to przemysł roponośny ];o) 27.07.04, 08:50
      i akcyza dla Tow. Bąka - biega na forum za mną i wiare krzewi w komunizm
      Szatana ];O)
      • Gość: V.C. Przykładów nie trzeba szukać daleko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 10:15
        Choćby polscy Tatarzy .
        • Gość: . I NA POLSKICH TATARACH SIE KONCZY !!! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 27.07.04, 10:39
          Mysmy, Brytyjczycy, tez wierzyli, chcieli wierzyc, ze synowie emigrantow z
          Pakistanu i innych panstw islamskich, tu urodzeni, tu wyksztalceni, zamozni, z
          europejskimi manierami, to juz nasi, Bryty. Ale starczyl jeden szalony immam,
          by to zludzenie pryslo jak banka mydlana: wielu tych "Brytow" zaczelo palic
          Union Jacka pod meczetami w Londynie i innych miastach, zaciagac do Talibow, a
          kilku, z miasta Derby - dzieki paszportom brytyjskim - pojechalo sie rozerwac w
          Izraelu.
        • janusz2_ Re: Przykładów nie trzeba szukać daleko 27.07.04, 11:29
          Gość portalu: V.C. napisał(a):

> Choćby polscy Tatarzy .

Twoja wypowiedź skonstruowana jest tak, że sugeruje, iż przykładów mógłbys
          podać całą masę, a podałeś "pierwszy z brzegu".
          Czy mógłbyś podać jeszcze jakieś? smile))
          • Gość: siedem Re: Przykładów nie trzeba szukać daleko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 11:34
            > podać całą masę, a podałeś "pierwszy z brzegu".
            > Czy mógłbyś podać jeszcze jakieś? smile))

krymscy tatarzy

5040

moze popiszmy o asymilacji jude?
            • gini Re: Przykładów nie trzeba szukać daleko 27.07.04, 12:09
              Gość portalu: siedem napisał(a):

> > podać całą masę, a podałeś "pierwszy z brzegu".
              > > Czy mógłbyś podać jeszcze jakieś? smile))
              >
              > krymscy tatarzy
              >
              > 5040
              >
              > moze popiszmy o asymilacji jude?

Zartujesz?Przeciez oni maja prawo do zachowania swej odrebnosci narodoweji
              religijnej!!
              • a.adas Przeczytałaś w końcu artykuł? 27.07.04, 13:27
                Ja ma dobre serce i wkleję link tutaj:
                serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,42786,2183629.html
                Potraktuj to jako spóźniony prezent...

Nikt nie ma zamiaru czepiać którejkolwiek religii, dopóki nie zagraża ona
                strukturom państwa w którym jest praktykowana. Jakoś nie przypominam sobie
                Żydów wzywajacych do obalenia danej religii w EUROPIE. Żydzi się asymilowali, i
                to dosyć łatwo i często, niekoniecznie zmieniając przy tym religię.
                Wspomnisz pewnie o chustach. To ja Ci zadam pytanie (wiem, nieładnie): a co z
                muzułmnkami, które nie chcą nosić chusty???
                Wracając do Tatarów. W Polsce zostało ich niewielu, bodaj kilkuset. A trzeba
                pamiętać, ze Rzeczpospolita i Litwa miały swych Tatarów już od Grunwaldu.
                Termin polscy Tatarzy nie jest bynajmniej nowy. Zachowując swoją religię i
                zwyczaje, uznawali polski porządek prawy i szanowali zwyczaje.

Pzdr
                adas
                • Gość: Blong Re: Przeczytałaś w końcu artykuł? IP: *.chello.upc.cz 27.07.04, 13:37
                  ten tez jest ciekawy /starszy/

www.znak.com.pl/eurodialog/ed/1/silajdzic.html.po
                  • a.adas Re: Przeczytałaś w końcu artykuł? 27.07.04, 14:52
                    Świetny wywiad. Tylko trochę przedawniony...
                    "Dlatego Sayyid Hossein Nasr ma w zupełności rację, kiedy mówi, że
                    przemieszczanie się z jednego uniwersum religijnego w inne jest nowym
                    doświadczeniem człowieka XX wieku. Dzisiejszy świat w całości żyje pod znakiem
                    pluralizmu. Nie ma bodaj jednego miejsca, w którym żyliby wyłącznie członkowie
                    jednej tradycji religijnej. Największym osiągnięciem zachodniej cywilizacji
                    jest jej uniwersalizm - planetarny charakter cywilizacji, która dotarła
                    wszędzie, stwarzając pole do wymiany kulturowej
                    (...)
                    Nowoczesna myśl teologiczna i filozoficzna musi brać pod uwagę wyzwania czasu -
                    odkąd ludzie zaczęli w codziennym środowisku życia i pracy spotykać
                    przedstawicieli innych tradycji religijnych i kulturalnych, pytanie o postawę
                    wobec nich nabrało szczególnej wagi. Proces dialogu międzywyznaniowego pomiędzy
                    członkami wielkich religii świata już się rozpoczął, a jego skutków trzeba
                    spodziewać się w XXI wieku."
                    Niestety, po WTC, świat jeszcze przyspieszył.

Ciekawe co by napisano o człowieku mówiącym coś takiego w USA czy Francji
                    (faszysta? brak tolerancji dla innych kultur?):

"Jedno jest pewne - muzułmanie muszą zrozumieć, że żyją wewnątrz kultury
                    świeckiego humanizmu, kultury, która dzięki swym osiągnięciom zdobyła
                    dominujący wpływ na prądy myślowe całego świata. Tej epoki kulturowo-
                    historycznej nie możemy zamienić sztucznie na jakąś inną epokę. Nie możemy się
                    cofnąć w czasie...
                    (...)
                    Muzułmanie nie mogą bezkrytycznie przyjmować fałszywych wartości permisywnej
                    zachodniej cywilizacji jako "postępu". Muszą przyjąć jej wiedzę i jej rozwój
                    technologiczny, ale dopiero wtedy, kiedy zostaną one, jak to trafnie nazywa Max
                    Weber, "zdemistyfikowane". Przecież i islam mógł rozwinąć swoją współczesną
                    naukę i technikę, lecz - jak słusznie zauważa Weizsäcker - nie chciał
                    (...)
                    Naszym wielkim problemem jest zaprzęganie religii w służbę nacjonalistycznej
                    polityki. Należę od dawna do nielicznych, którzy próbują proponować coś innego.
                    W myśl zasad Rewolucji Francuskiej religia powinna być oddzielona od państwa.
                    Aby mogła oddziaływać na życie człowieka poza polityką, powinny istnieć w
                    społeczeństwie dwa osobne systemy - instytucje religijne i polityczne, nie zaś
                    jeden, obierający drugi za narzędzie. Życie bez religii nie jest możliwe - ale
                    religii trzeba autonomii."

Sam artykuł jest ciekawy także dlatego, ze Silajdżić mówi o religiach ogólnie,
                    przyjmując historyczno - socjologiczną perspektywę.

adas

• gini Re: Przeczytałaś w końcu artykuł? 27.07.04, 14:02
                  a.adas napisał:

> Ja ma dobre serce i wkleję link tutaj:
                  > serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,42786,2183629.html
                  > Potraktuj to jako spóźniony prezent...
                  >
                  > Nikt nie ma zamiaru czepiać którejkolwiek religii, dopóki nie zagraża ona
                  > strukturom państwa w którym jest praktykowana. Jakoś nie przypominam sobie
                  > Żydów wzywajacych do obalenia danej religii w EUROPIE. Żydzi się asymilowali,
                  i
                  >
                  > to dosyć łatwo i często, niekoniecznie zmieniając przy tym religię.

Zydzi sie asymilowali dosc latwo?Zartujesz ze mnie?Do tej pory sie nie
                  asymiluja.
                  Ostatnio widzialam reportaz z Antwerpii z dzielnicy zydowskiej, powalilo mnie
                  prawie, jak zobaczylam dzieciaka z siedem lat w kapeluszu i z pejsami prawie do
                  kolan.
                  Az musze pojechac zobaczyc ten rezerwat.
                  Tyle, ze jak zwykle nie mam czasu, a to ode mnie dwadziescia minut.
                  Inna sprawa Zydow bylo duzo mniej niz muzulmanow mamy teraz w Europie, a
                  przypomnij sobie co ja pisalam, nie ja wlasciwie, cytowalam jednego pana
                  profesora ."Grupa zawsze dazy do dominacji" czy cos w tym stylu.
                  Astra ma obsesje na punkcie muzulmanow, ale Ty tez zdaje sie cytowales ciekawy
                  artykul o tym, ze Meksykanie sie nie asymiluja w USA.
                  Dlatego uwazam za idiotyzm tych polit poprawnych co to bajdurza o tym jaka
                  piekna jest wielokulturowosc, integracja, przezytek panstw narodowych itd...
                  Zawsze dojdzie do konfliktow, my oni czy to na styku, religia, etnicznosc itd...
                  Tyle, ze Astra widzi zlo tylko i wylacznie u muzulmanow.
                  Antyaborcyjna Astra wyrywalaby dzieci muzulmankom z brzuchow tuz przed
                  urodzeniem, bez skrupulow, sterylizowalaby i zabijala, chociaz na ustach ma
                  ciagle "Nie zabijaj" i rece zlozone do modlitwy, aureola jej tylko spada,
                  rozumiesz jak pisze o bliznich czyli muzulmanach.

> Wspomnisz pewnie o chustach. To ja Ci zadam pytanie (wiem, nieładnie): a co z
                  > muzułmnkami, które nie chcą nosić chusty???

Chusty mi sie zdecydowanie nie podobaja jestem za zakazem ich noszenia w szkole
                  w pracy itd...
                  Niech sobie nosza w domu, w parku na ulicy, jak juz musza.

> Wracając do Tatarów. W Polsce zostało ich niewielu, bodaj kilkuset. A trzeba
                  > pamiętać, ze Rzeczpospolita i Litwa miały swych Tatarów już od Grunwaldu.
                  > Termin polscy Tatarzy nie jest bynajmniej nowy. Zachowując swoją religię i
                  > zwyczaje, uznawali polski porządek prawy i szanowali zwyczaje.
                  >
                  > Pzdr
                  > adas

Tak mi sie zdaje, ze wiekszosc muzulmanow tez szanuje zwyczaje krajow
                  zachodnich, jednak zawsze sa ekstremisci , i tych krzykaczy widac najwiecej .
                  Co do asymilacji, niech Astra wezmie pod uwage, ze muzulmanie to dosc mloda
                  imigracja i troche za trudno po kilkudziesieciu latach ich oceniac...

A ostatnio opowiadal mi znajomy policjant, ze zlapal jednego takiego
                  islamiste , co o czwartej rano scial slupek samochodem.
                  Rzucil sie potem z piesciami na policjantow, jego stan moj znajomy okreslil w
                  ten sposob :Ania, on byl pijany nie jak jeden Polak, on byl pijany jak cala
                  Polska" -asymiluja sie wiec.
                  • Gość: gini A zaraz babcia Astra opowie bajke o tym jak IP: 62.205.125.* 27.07.04, 14:24
                    Katolickie Cortezy i Pizarry, zasymilowaly sie z ludnoscia tubulcza.
                    Posluchamy tez o tym, jak to w USJ u zasymilowali sie Anglicy z autochtonami .
                    Babciu Astro nie daj sie prosic, opowiadaj o asymilacji w wydaniu
                    chrzescijanskim.
                  • a.adas Re: Przeczytałaś w końcu artykuł? 27.07.04, 14:38
                    Gini, Żydzi asymilowali się, nie przesadzaj w drugą stronę smile Przynajmniej
                    gadali po polsku i uznawali Polskę za swój kraj (przynajmniej zamieszkania).
                    Gdzieś wyczytałem anegdotkę, ze w pierwszy Knesecie (pewnie zbrodniczym dla
                    Ciebie smile, podczas przerw gadano po polsku.
                    Z pejsami to też ortodoksja i fundamentalizm (w tym punkcie moze masz rację, ja
                    nie ma chust, to nie powinno być pejsów). I pomyśleć, że jakiś kretyn ciągle
                    piszę o dobrych "Żydach przeciw syjoizmowi". Sorry, ale tak krzyczą żydowscy
                    fanatycy religijni, wystarczy sie wczytać w podawany link. Żeby było
                    śmieszniej - amerykańscy.
                    Pzdr.
                    adas
                    • Gość: gini Re: Przeczytałaś w końcu artykuł? IP: 62.205.125.* 27.07.04, 14:55
                      Po pierwsze to podrzuc mi jeszcze troszke wolnego czasu , jak juz podrzuciles
                      link, z tydzien wystarczy ...
                      Po drugie nie pisz bzdur, mowimy o wiekszosci, wiekszosc sie ani nie
                      asymilowala, ani nie znala polskiego, nie prowokuj.
                      Adasiu, musze wyjsc, a pozniej , znow sie zabrac za budowe tego schronu ,
                      rozumiesz , ale przyrzekam, ze przeczytam, dzis.
                      Pozdrowka
                      • a.adas Re: Przeczytałaś w końcu artykuł? 27.07.04, 15:50
                        Gini, dalej znasz tylko polski? A moze znasz wszystkie trzy języki uzywane w
                        Belgii? Nie przesadzaj w drugą stronę. Takie same pretensje mogłabyś mieć do
                        Ukraińców, Białorusinów i Ukraińców czy Niemców. Też "nie chcieli" się
                        asymilować. Masz? (Wielonarodowa) Społeczność Rzeczypospolitej kształtowała się
                        setki lat. Język polski był potrzebny do normalnego funkcjonowania...
                        Ten link nie jest wyłącznie dla Ciebiesmile To raczej głos w dyskusji, zresztą jak
                        wszystkie inne:
                        www.antyk.org.pl/teksty/ozydach-03.htm
                        Lubisz się irytować? Jeśli tak to polecam książkę Amosa Oza "Dotknij wiatru,
                        dotknij wody" (Touch the water, touch the wind). Cóż, Oz nie jest żydowskim
                        prawomyślnym myslicielem, ale pozostaje Żydem. No i można się nauczyć jak
                        przeżyć w schronie...
                        Pa
                        adas
                        • gini Re: Przeczytałaś w końcu artykuł? 27.07.04, 16:01
                          a.adas napisał:

> Gini, dalej znasz tylko polski? A moze znasz wszystkie trzy języki uzywane w
                          > Belgii? Nie przesadzaj w drugą stronę. Takie same pretensje mogłabyś mieć do
                          > Ukraińców, Białorusinów i Ukraińców czy Niemców. Też "nie chcieli" się
                          > asymilować. Masz? (Wielonarodowa) Społeczność Rzeczypospolitej kształtowała
                          się
                          >
                          > setki lat. Język polski był potrzebny do normalnego funkcjonowania...
                          > Ten link nie jest wyłącznie dla Ciebiesmile To raczej głos w dyskusji, zresztą
                          jak
                          >
                          > wszystkie inne:
                          > www.antyk.org.pl/teksty/ozydach-03.htm
                          > Lubisz się irytować? Jeśli tak to polecam książkę Amosa Oza "Dotknij wiatru,
                          > dotknij wody" (Touch the water, touch the wind). Cóż, Oz nie jest żydowskim
                          > prawomyślnym myslicielem, ale pozostaje Żydem. No i można się nauczyć jak
                          > przeżyć w schronie...
                          > Pa
                          > adas

Adasiu, nie mam pretensji o brak asymilacji jedynie stwierdzam fakt .
                          Co do jezykow , ja francuski znam, ale przy okazji ktorychs tam wyborow,
                          stwierdzono, ze iles tam obywateli nie zna zadnego z trzech jezykow urzedowych.
                          Co innego dogadac sie lamana polszczyzna a co innego mowic po polsku.
                          To samo dotyczy niektorych Polakow w Belgii.
                          Pierwsze co robia to kupuja sobie satelite, by ogladac po polsku telewizor, x
                          domu naturalnie tylko polski , a jak trzeba sie dogadac to sie mowi "Ja pojsc
                          do domu."To sie przychodzi prosi zeby zadzwonic do patronki, zmienic godziny
                          pracy itd.. itd...
                          Wiem z doswiadczenia, bo znajoma wynajmuje mieszkanie Polakom i jak jest
                          problem to dzwoni do mnie zebym przyszla tlumaczyc, a mieszkaja w Belgii kilka
                          lat dluzej ode mnie .
                          Problemem nie jest , ze Zydzi sie nieasymilowali, problemem jest, ze ludzie w
                          ogole niechetnie sie asymiluja, powstaja wiec getta enklawy itd...

• gini Re: Babciu Astro 27.07.04, 16:05
                            Kiedy opowiesz wreszcie o asymilacji katolikow?Tu juz nie chodzi o kraje ale o
                            kontynenty .Jak to sie zasymilowali katolicy w Ameryce Lacinskiej , no i cos o
                            metodach wspolzycia z tubylcami, .
                    • snajper55 Re: Przeczytałaś w końcu artykuł? 27.07.04, 15:36
                      a.adas napisał:

> Gini, Żydzi asymilowali się, nie przesadzaj w drugą stronę smile

To jest rozumowanie na zasadzie:

- Czy Polacy są uczciwi ?
                      - A skąd. Mogę podać tysiące przykładów ich nieuczciwości.

- Czy Żydzi się asymilowali ?
                      - A skąd. Mogę podać tysiące przykładów tych niezasymilowanych.

S. wink))
                      • gini Re: Przeczytałaś w końcu artykuł? 27.07.04, 15:49
                        snajper55 napisał:

> a.adas napisał:
                        >
                        > > Gini, Żydzi asymilowali się, nie przesadzaj w drugą stronę smile
                        >
                        > To jest rozumowanie na zasadzie:
                        >
                        > - Czy Polacy są uczciwi ?
                        > - A skąd. Mogę podać tysiące przykładów ich nieuczciwości.
                        >
                        > - Czy Żydzi się asymilowali ?
                        > - A skąd. Mogę podać tysiące przykładów tych niezasymilowanych.
                        >
                        > S. wink))

Nie mowimy o przykladach, mowimy o grupie, ktora w wiekszej masie sie nie
                        zasymilowala , do konca zachowala odrebnosc .
                        Gdyby sie zasymilowali a mieli na to jakies osiemset lat, pewnie nie
                        mowilibysmy o 3.500 milionach Zydow na terenie Polski .
                        Sharon nie mialby do kogo apelowac we Francji bo Zydow by nie bylo po prostu
                        albo bylaby ich garstka .
            • Gość: . Tatarski Islam byl religia SYNKRETYCZNA. Pisalem IP: *.range81-156.btcentralplus.com 27.07.04, 13:22
              juz o tym kiedys na tym forum. A to zmienia postac rzeczy i ich optyke, chocby
              na dzihad.
          • Gość: V.C. Re: Przykładów nie trzeba szukać daleko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 12:06
            A Turcy ? Jakoś nie słychać o tureckich organizacjach terrorystycznych
            organizujących zamachy bombowe w Europie Zachodniej .
            • a.adas Re: Przykładów nie trzeba szukać daleko 27.07.04, 13:15
              W latach dwudziestych Kemal Ataturk wprowadził reformy mające przybliżyć Turcję
              do Europy. I od tego w Turcji rządzi dyktatura na wzór... latynoski - wojsko
              pilnuje demokracji. Przy zwycięstwie partii islamskich, wyników po prostu się
              nie uznaje. I dochodzi do takich paradoksów, ze łatwiej byc wojującym islamistą
              we Francji czy Niemczech niż w Turcji.
              A Turcja puka do EU i znowu jest strategicznym miejscem na mapie swiata. I
              bramą do Europy...
              Jeszcze jedno, Arabowie nie przpadają za Turkami i na odwrót - Arabowie przez
              kilkaset lat pozostawali pod władzą Sułtana.
              adas
            • Gość: . A Stambul? Slychac o tureckich organizacjach IP: *.range81-156.btcentralplus.com 27.07.04, 13:28
              terrorystycznych. I nie tylko o Kurdach mowa - jedna czy dwie organizacje sa
              zwiazane z Al Kaida, to one ponosza odpowiedzialnosc za zamachy w Stambule.
              Jacys "Jezdzcy"...
              Reszta Turcji zawdziecza swa cywilizowana postac Ataturkowi, ktory sam byl
              zdrajca Islamu np. dla Wlk. Muftiego. al Huseiniego, o ktorym tez tu byla mowa
              (i ojca paru grup terrorystycznych; guru Arafata!).
              • Gość: V.C. Re: A Stambul? Slychac o tureckich organizacjach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 21:51
                Od kiedy to Stambuł leży w Europie Zachodniej ? Napisałem wyraźnie , że na
                Zachodzie ( póko co ) nie ujawniły się żadne tureckie organizacje
                terrorystyczne .

Partia AKP , która rządzi w Turcji jest umiarkowaną , co prawda , partią
                islamistyczną .
                • Gość: . A CZEMU tylko Europa Zachodnia, a nie EU,do ktorej IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.07.04, 02:50
                  Turcja i tak wejdzie za czas jakis? A partia moze byc i islamistyczna -
                  konstytucji Ataturka przeciez nie zmienia.
                  • Gość: V.C. Re: A CZEMU tylko Europa Zachodnia, a nie EU,do k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 23:13
                    A Ty dalej swoje sad Co chcesz udowodnić ? Że Turcy to naród terrorystów ?

Wcale nie jest przesądzone , że Turcja zostanie przyjęta do UE . Mogą minąć
                    jeszcze długie lata . A może do tego czasu plaga terroryzmu zaniknie ?

A może - jeśli Allah pozwoli - cywilizacja islamska - podobnie jak nasza -
                    przeżyje swoje oświecenie ?

• Gość: Blong jak bym czytal hitlera o zydach IP: *.chello.upc.cz 27.07.04, 13:19
      tylko zastap muzulmanow w swoim tekscie i juz mamy nowa wersje mojej walki

o polskich tatarach to pewnie nigdy nie slyszalo zeby uzyc pierwszy przyklad z
      brzegu
      • Gość: Astra Ktora religia Abrahamowa jest czwarta? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 27.07.04, 15:45
        Ja slyszalam tylko o trzech, a powyzszy artykul pisze o czterech.
        Czy ktos moze mnie oswiecic?

A co do asymilacji, moze zmodyfikuje: czy ktos zna kraj w ktorym muzulmlanie
        po osiagnieciu 40% populacji nie chcieliby czegosc narzucic reszcie. No
        powiedzmy 30% albo 20%? Problem nie polega na asymilacji kilkuset Tatarow
        ale milionow. Kraje europejskie ktore oddzielily religie of wladzy swieckiej
        wlasciwie powielily schemat oddzielenia stanu swieckiego i duchownego ktory
        istnial od poczatku chrzescijanstwa. Oczywiscie nie przeszlo to bez bolu i
        obecnie niektore "swieckie" kraje sa de facto bardzo antyreligijne (np.
        Francja, Belgia), co nie ulatwi asymilacji. Taki schemat rozdzialu i zwiazanej
        z tym wrogosci miedzy wladza i religia nigdy nie istnial w islamie.
        Turcja to ciekawy przyklad ale zrobiony w kraju z 99% muzulmlan i gdzie
        muzulmlanie nie moga obwiniac "niewiernych" o cokolwiek. Poza tym, pomimo
        "europejskosci" Turcji, kosciol prawoslawny i inne religie poza islamem nigdy
        nie uzyskaly tam statusu prawnego, a premier Turcji mowi o proliferacji
        islamskich wartosci a w miedzyczasie objezdza Europe zeby przekonac liderow ze
        chrzescijanskie wartosci nie moga byc wspomniane w konstytucji. Zatem nawet w
        Turcji ten rozdzial religii od panstwa jest w najlepszym przypadku niestabilny.
        Jest jeszcze jeden punkt, chrzescijanie masowo emigrowali i emigruja ze
        "swieckiej" Turcji ale muzulmlanie nie emigruja masowo z Europy. Czyli cos z ta
        tolerancja nie jest tak.
        • snajper55 Re: Ktora religia Abrahamowa jest czwarta? 27.07.04, 16:28
          Gość portalu: Astra napisał(a):

> A co do asymilacji, moze zmodyfikuje: czy ktos zna kraj w ktorym muzulmlanie
          > po osiagnieciu 40% populacji nie chcieliby czegosc narzucic reszcie.

Jaki procent chrześcijan w UE wystarcza do tego, aby próbowali oni narzucić
          całej UE swoją wersję preambuły konstytucji unijnej ?

S.
          • Gość: . Snajper ci odpowiedzial:KOMUNIZM IP: *.range81-156.btcentralplus.com 27.07.04, 17:18
            • Gość: Astra Re: Snajper ci odpowiedzial:KOMUNIZM IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 27.07.04, 17:24
              Zgadza sie. Oni sa jeszcze bardziej agresywni w narzucaniu innym "jedynie
              slusznej" religii.
          • Gość: Astra Re: Ktora religia Abrahamowa jest czwarta? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 27.07.04, 17:22
            > Gość portalu: Astra napisał(a):
            >
            > > A co do asymilacji, moze zmodyfikuje: czy ktos zna kraj w ktorym muzulmla
            > nie
            Europa byla zbudowana na chrzescijanstwie i wiekszosc Europejczykow to
            chrzescijanie. Niestety nic nie zdolali narzucic.

> > po osiagnieciu 40% populacji nie chcieliby czegosc narzucic reszcie.
            >
            > Jaki procent chrześcijan w UE wystarcza do tego, aby próbowali oni narzucić
            > całej UE swoją wersję preambuły konstytucji unijnej ?
            >
            > S.

• Gość: Blong Re: Ktora religia Abrahamowa jest czwarta? IP: *.dialup.vol.cz 27.07.04, 20:48
              takze ty chcesz narzucic niechrzescijanom w europie - bo jest twoich
              wspolwyznawcow wiecej - jakies chrzescijanstwo do ich prawa ?
              a no fe, tys kryptomuzulmanin bo oni to tylko robia
              • Gość: . Niech maja meczety, ja im nie bronie. Ale niech ni IP: *.range81-156.btcentralplus.com 28.07.04, 02:53
                pala flag swych nowych panstw pod tymi meczetami, jak zdarza sie to w Londynie.
                A szkoly wyznaniowe niech sobie zakladaja za wlasne pieniadze, nie zas nie-
                muzulmanskich podatnikow.
        • Gość: Astra Re: Ktora religia Abrahamowa jest czwarta? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 27.07.04, 20:36
          Wiem ze chrzescijanie sa ulubionym przedmiotem atakow np. w sprawie
          konstytucji. Wyobrazmy sobie jednak sytuacje kiedy Chirac mowi o proliferacji
          wartosci chrzescijanskich i jedzie do Turcji albo jakiegokolwiek kraju
          islamskiego i przekonuje liderow ze wartosci islamskie nie moga byc wspomniane
          w ich konstytucji. Smieszne, prawda? Mam nadzieje ze uszedlby z zyciem.

> nie uzyskaly tam statusu prawnego, a premier Turcji mowi o proliferacji
          > islamskich wartosci a w miedzyczasie objezdza Europe zeby przekonac liderow
          ze
          > chrzescijanskie wartosci nie moga byc wspomniane w konstytucji.
          • snajper55 Re: Ktora religia Abrahamowa jest czwarta? 27.07.04, 22:57
            Gość portalu: Astra napisał(a):

> Wiem ze chrzescijanie sa ulubionym przedmiotem atakow np. w sprawie
            > konstytucji. Wyobrazmy sobie jednak sytuacje kiedy Chirac mowi o proliferacji
            > wartosci chrzescijanskich i jedzie do Turcji albo jakiegokolwiek kraju
            > islamskiego i przekonuje liderow ze wartosci islamskie nie moga byc wspomniane
            > w ich konstytucji. Smieszne, prawda? Mam nadzieje ze uszedlby z zyciem.

A jakiś muzułmanin przekonywał twórców konstytucji UE, aby odwołania do
            chrześcijaństwa nie wpisywali ? Nie, to chrześcijanie próbowali narzucić innym
            mieszkańcom Europy swoje zdanie.

S.
            • a.adas Turcja a UE 27.07.04, 23:15
              Sprawa z premierem Turcji ma jeszcze co najmniej dwa aspekty:
              - w Europie jest już kilka(dziesiat) milionów muzułman i teraz się rodzi
              pytanie: a oni nie budowali Europy? Niektorzy są w Europie od dobrych kilku
              pokoleń
              - drugi jest poważniejszy, Turcja czeka na otwarcie rokowań (negocjacji) w
              sprawie członkostwa w UE (co prawda wszyscy w UE odsuwają perspektywę przyjecia
              Turcji niemal w nieskończoność) i wzmianka mówiąca o chrześcijaństwie mogłaby
              skomplikować ewentualne negocjajacje jak i nastawienie Turków do UE. Podobna
              sytuacja jest z częścią Bałkanów i Cyprem. A Turcja znowu znajduje się w
              centrum świata i stanowi klucz do Europy, a z naszej strony do Azji (Bliskiego
              Wschodu).
              • snajper55 Re: Turcja a UE 27.07.04, 23:42
                a.adas napisał:

> Sprawa z premierem Turcji ma jeszcze co najmniej dwa aspekty:
                > - w Europie jest już kilka(dziesiat) milionów muzułman i teraz się rodzi
                > pytanie: a oni nie budowali Europy? Niektorzy są w Europie od dobrych kilku
                > pokoleń

Patrząc choćby na Hiszpanię można z czystym sumieniem powiedzieć - budowali.

> - drugi jest poważniejszy, Turcja czeka na otwarcie rokowań (negocjacji) w
                > sprawie członkostwa w UE (co prawda wszyscy w UE odsuwają perspektywę przyje
                > cia Turcji niemal w nieskończoność) i wzmianka mówiąca o chrześcijaństwie mo
                > głaby skomplikować ewentualne negocjajacje jak i nastawienie Turków do UE.

Ale dla niektórych Turcja nie jest ważna. Gdzie tam jej do Polski ! wink)

> Podobna sytuacja jest z częścią Bałkanów i Cyprem. A Turcja znowu znajduje się
                > w centrum świata i stanowi klucz do Europy, a z naszej strony do Azji (Bliskie
                > go Wschodu).

Poza tym bogactwo Europy pochodzi w pewnej części z kolonii. A tam nie
                chrześcijanie na to pracowali.

W samej Europie też nie wszystko chrześcijanom zawdzięczamy.

S.
        • Gość: Blong Re: Ktora religia Abrahamowa jest czwarta? IP: *.dialup.vol.cz 27.07.04, 20:43
          gdzie chrzescijanie nie narzucili swojej religii jak wepchneli tam swoj nochal ?
          pewnie australia, poludniowa afryka, cala ameryka itp. to stare chrzescijanskie
          tereny, gdzie muzulmanom do krwiozerczego chrzescijanstwa

i tak na marginesie w wielu /wiekszosci/ krajach islamskich /nie wszystkich/
          jest zapisana akceptacja co najmniej judaizmu i chrzescijanstwa

ale dobrze ze ci krwiozerczy muzulmanscy tatarzy co nam sie od wielu set lat
          narzucaja maja od twojej hitlerowskiej propagandy na chwile spokoj
          • Gość: Astra Re: Ktora religia Abrahamowa jest czwarta? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 28.07.04, 00:25

Juz nie pien sie Blong. Dzieki tej akceptacji mamy Sudan czy Nigerie.
            Inne wyznania maja sie podobnie (patrz Kaszmir). Nawet z "tolerancyjnej" Turcji
            uciekaja ile moga. Ale tym gorzej dla faktow.

> i tak na marginesie w wielu /wiekszosci/ krajach islamskich /nie wszystkich/
            > jest zapisana akceptacja co najmniej judaizmu i chrzescijanstwa
            • Gość: Blong Re: Ktora religia Abrahamowa jest czwarta? IP: *.dialup.vol.cz 29.07.04, 15:02
              to dzieki takim hitlerkom jak ty /tyle ze z inna religia/ uciekaja
              ale to ze dla twoich faktow jest gorzej z akceptacja /konstytucyjna/ innych
              wyznan /ty talibie narzujajacy innym chrzescijanstwo/ w krajach muzulmanskich
              to wolisz swoje fakty niz rzeczywistosc
    • abstrakt2003 Tak 27.07.04, 17:38
      Polscy Tatarzy. Od ponad 300 lat żyją w pełnej zgodzie z Chrześcijanami
      wszelkich obrządków dochowując wierności Rzeczypospolitej.
      • Gość: piotrq Polscy Tatarzy... IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 27.07.04, 21:48
        Tatarzy zaczęli się osiedlać na Litwie od XIV wieku(to już 600 lat z okładem).
        WX Witolda do dziś wspominają w modłach i zwą Białym Chanem. Tatarzy na
        wschodzie do dziś zachowali wiarę (babariba z Sokółki pewnie by mógł
        opowiedzieć), mają meczet w Bohonikach, a Krynki i Kruszyniany są tatarskie.

Pozostały napływ tatarski połączony z pełną asymilacją to najemni Tatarzy w
        wojsku koronnym (m.in. 6 chorągwi jazdy tatarskiej było w XVI wieku gwardią
        królewską, bo byli niesamowicie lojalni). Po odbyciu służby otrzymywali
        nadziały ziemi w dobrach królewskich, m.in. w okolicach Krakowa tatarsko-
        polskie osady to Radziejowice i Zembrzyce. Ci Tatarzy asymilowali się bardzo
        szybko i wkrótce roztopili się w miejscowym żywiole. Wiem, bom sam po części
        Tatar.

Dodam, że to najwierniejsze wojsko Rzeczypospolitej ostatni swój oddział
        wystawiło we wrześniu 1939 roku jako szwadron w składzie pułku ułanów
        wileńskich. Słowo "ułan" jest tatarskie i pochodzi od nazwiska jednego z
        rotmistrzów lekkiej jazdy (musiałbym sięgnąć do literatury, a mi się nie chce).
        Weszli do języka potocznego na określenie lekkiej jazdy, która istniała już w
        wojskach europejskich, gdyż Tatarzy polscy wynajmowali się jako żołnierze
        zaciężni. Były pułki ułanów w wojskach pruskich, austriackich, rosyjskich i
        francuskich na pewno (śmieszna jest pruska pikelhauba z maleńką metalową
        rogatywką na czubku smile)

Zasłużeni polscy Tatarzy to m.in. Sienkiewicz (nagroda Nobla, huhuhu, a teraz
        jeszcze z tej rodziny publicysta i ekspert oraz prezenterka pogody w TVN24),
        Szynkiewicz (najbliższy i najbardziej tajemniczy współpracownik Piłsudskiego do
        specjalnych poruczeń), Bielak (dowódca korpusu jazdy w powstaniu listopadowym),
        i jeszcze inni, których nie pomnę...
        • Gość: V.C. Re: Polscy Tatarzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 23:30
          Według "Słownika wyrazów obcych PWN" słowo "ułan , ohłan" pochodzi z z jęz.
          tureckiego i oznacza chłopca , pacholę , zucha .

PS Ja zaś znałem pewnego Tatara z Białegostoku . Był działaczem pewnej
          lewicowej (!) młodzieżówki . Opowiadał się za m.in. legalizacją marihuany i za
          zniesieniem obowiązkowej służby wojskowej smile
          • Gość: piotrq Re: ułani, ułani, malowane dzieci... IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 28.07.04, 18:08
            W książce "Tatarzy Polscy" jest cała ta historia opisana. Słowo 'ułan' było
            częścią nazwiska kilku rodzin polskich lub litewskich Tatarów (np. Ułan-
            Achmatowicze), przypuszczam że jako określenie gałęzi rodu. Jak znajdę tę
            xiążkę, to uzupełnię o nazwisko.
            A propos tego współpracownika Piłsudskiego, to teraz mam wątpliwości co do
            nazwiska - może Szynkiewicz, a może Sulkiewicz? Nie pamiętam. Piszę w końcu z
            pamięci.
            Jest jeszcze jeden prawie na pewno Tatar, ale go pewnie V.C. nie lubisz - były
            członek Rady Polityki Pieniężnej Grabowski smile
        • Gość: Astra Re: Polscy Tatarzy... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 28.07.04, 00:31
          Sienkiewicz to zly przyklad muzulmlaninasmile Swoja droga, ciekawa informacja.
          Piszesz ze po prostu ze Tatarzy sie spolonizowali ale to nie to samo co
          asymilacja islamu. Nawrocenie sie z islamu jest mozliwe tylko w tak izolowanych
          srodowiskach jak nasi Tatarzy. Inaczej pospadaly by im glowy.
          • Gość: V.C. Re: Polscy Tatarzy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.04, 00:35
            A kto niby miałby te głowy obcinać ?

Tylko nie dawaj od razu przykładu Zarkawiego .
            • Gość: Astra Re: Polscy Tatarzy... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 28.07.04, 02:05
              Jest dosyc muzulmlan ktorzy nasladuja Mahometa.
              A ten ucinal odstepcom (dokladniej rece i nogi).
              Na szczescie Tatarzy nie znali arabskiego.

> A kto niby miałby te głowy obcinać ?
              >
              > Tylko nie dawaj od razu przykładu Zarkawiego .

• abstrakt2003 Tatarzy znali arabski (koran czytali po arabsku) 28.07.04, 17:12

• Gość: piotrq nie znali. to język liturgiczny i martwy n/txt IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 28.07.04, 18:09
                  • abstrakt2003 arabski jest językiem liturgi lecz napewno nie 28.07.04, 19:02
                    jest martwy smile
                    • Gość: piotrq racja n/t IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 28.07.04, 19:33
          • abstrakt2003 Wa właśnie że tak!!! To bardzo dobry przykład!!! 28.07.04, 17:11
            Bo choć się zpolonizowali to pozostali wierni swojemu wyznaniu!
            • Gość: Astra Re: Wa właśnie że tak!!! To bardzo dobry przykład IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 28.07.04, 17:37
              O tak, czytali po arabsku ale bardzo malo z tego rozumieli.
              Przyjaznilam sie niegdys z Tatarem ktory twierdzil ze mniej
              rozumieli arabski niz ongis Polacy lacine w ktorej byly odprawiane
              msze.
              • abstrakt2003 Astra, o co ci chodzi? Na siłę chcesz udowodnić 28.07.04, 17:41
                że wszyscy muzułmanie są źli?
                Grubo się mylisz!
                • Gość: gloubiboulga Kto zna przyklad asymilacji 2-o pokolenia? Ja. IP: *.proxy.aol.com 28.07.04, 18:42
                  Znam od 40-u lat setki "tych" o ktôrych jest mowa. Te same proporcje:
                  czesc do dupy, czesc do wywalenia, czesc do "przylozenia". Tak jak my wszyscy
                  jestesmy. Do "dupy", do wywalenia i do dolozenia....
                  Osobiscie zaznaczam ze 3-a generacja jest calkiem inna od 1-ej. Znam i 1-a i 3 -
                  a , czyli znam tez 2-a.

Obiektywnie musze przyznac ze znam przyklady "nie-asymilacji" wsrôd osôb, o
                  ktôrych piszemy. Ale to dotyczy rôwniez Polakôw, czyli to jest normalne,
                  problemy z imi(emi)gracja.

PS: Gini pisze i môwi BARDZO dobrze po francusku. Prztlumaczyla mi jedna rzecz.
                  Nie wiem, czy to sprawi Pani Gini "service" ale czy to wazne? Pani
                  Gini nie potrzebuje mojego "avis". Merci beaucoup, Gini.
                  • Gość: Astra Nic nie rozumiem... : gloubiboulga IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 28.07.04, 21:52
                    czy Ty nie mowisz po francusku, ze potrzebujesz pomocy? Zawsze wygladasz na
                    sztandarowego Francuza.

>PS: Gini pisze i môwi BARDZO dobrze po francusku. Prztlumaczyla mi jedna
                    rzecz.
                    • Gość: gloubiboulga Re: Nic nie rozumiem... : gloubiboulga IP: *.proxy.aol.com 29.07.04, 13:41
                      Môwie po francusku. Czasem "potrzebuje" pomocy do tlumaczenia na polski.

"Sztandartowy Francuz"? Jestem harcerzem..(?!)..Merci, Astra!
                • Gość: Astra Re: Astra, o co ci chodzi? Na siłę chcesz udowodn IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 28.07.04, 20:55
                  W poprzednim watku chcialam tylko powiedziec ze Tatarzy wcale nie znaja tak
                  dobrze arabskiego jak twierdzisz. Dzieki temu nie znaja wielu obietnic ich
                  proroka np. tych hurys dla ktorych ktos w Iraku zamordowal dzisiaj 68
                  niewinnych ludzi.

A co do Tatarow, to nie powiem zlego slowa. Jak pisalam, przyjaznilam sie z
                  nimi. Na szczescie, byli izolowani od ortodoksyjnych nurtow islamu ktore tak
                  sie wszystkim daja we znaki.

• abstrakt2003 Astra! Co ty opowiadasz!??? Znajomość arabskiego 29.07.04, 16:45
                    nie jest niezbędna do poznania "wielu obietnic ich
                    proroka np. tych hurys dla ktorych ktos w Iraku zamordowal dzisiaj 68
                    niewinnych ludzi."
                    Koran już dawno został przetłumaczony na polski (więc o hurysa Tatarzy wiedzą)
                    • Gość: Astra Czy hadith tez jest przetlumaczone? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.07.04, 17:03
                      Nigdzie nie widzialam w koranie 72 hurys
                      dla ktorych zabijaja WSZYSCY asymilujacy sie muzulmlanie
                      o ktorych pisze blong ponizej.
                      • abstrakt2003 A o to to trzeba się zapytać forumowego 29.07.04, 17:25
                        obrońcy islamu niejakiego mirmilka. On napewno wie.
                        P.S.
                        Nie cierpię fanatyków ale stan ten mnie nie zaślepia!
                • Gość: Blong owszem, tylko o to jej chodzi IP: *.dialup.vol.cz 29.07.04, 15:08
                  dasz przyklad odrzucajacy wstepna teze - WSZYSCY muzulmanie sie nie asymiluja -
                  to zaczyna sugerowac de facto ze to nie muzulmanie
                  w jej hitlerowskiej propagandzie chodzi tylko o szerzenie nienawisci /w imie
                  jezusa i milosci jak tu juz pare razy deklarowala/
                • Gość: . Abstrakt, o co ci chodzi? Na siłę chcesz udowodn IP: *.range81-156.btcentralplus.com 29.07.04, 18:24
                  ze wszyscy Muzulmanie sa na poziomie Tatarow polskich? To przeciez grupa
                  wyjatkowa, polonizowana juz bodajze od XV wieku, "schizmatyczna" w stosunku do
                  ortodoksyjnego Islamu ze wzgledu na adaptacje don wczesniejszych kultow, a poza
                  tym to grupa od wiekow od glownego nurtu Islamu izolowana. Nie sa takze
                  Arabami - u nich Islam nigdy - i dzieki Bogu jak dotad - nie stawal sie
                  doktryna panstwowo-prawno-polityczna, Tatar nie ma pojecia o prawach szariatu,
                  chociazby.
                  • abstrakt2003 odsyłam do pierwszego postu 29.07.04, 18:44
                    ja odpowiedziałem na pytanie.
                    P.S.
                    Czytaj, potem pytaj!
    • jersey_gay +++_Promocja_____(tylko dla Islamistow)___++++++++ 28.07.04, 19:34
      +++_Promocja_____(tylko dla Islamistow)
      ___++++++++ ......................................

Proponuje wszystkim arabom glownie palestynom

akcje , promocje nie do odrzucenia :
      Chcesz bzyknac , chcesz hurys ? marzy ci sie impezka male ciupcianko ?
      rozerwij sie juz dzisiaj (dynamit zalecany ) i nie czekaj ani
      minuty , inni moga cie
      ubiec i bedziesz musial czekac w dlugiej kolejce w raju-paradiso u
      Allacha.
      Kto pierwszy ten lepszy.
      Allah-Ahbar
    • jersey_gay Dlaczego Arabowie ciagle morduja...nawet osly.... 28.07.04, 22:09
      Dlaczego Arabowie ciagle morduja...nawet osly....

Te bydlaki terorystyczne palestynskie dzisiaj obladowaly OSLA
      bombami i
      wyslaly w kierunku autobusu miejskiego kolo Jerozolimy.
      Osla rozerwalo na kawalki , uszkodzilo kilka samochodow !!!!
      Te bydlo arabskie zabija ludzi i zwierzeta , strzela do ptakow i
      kotow , a biedne osly uzywali juz kilka razy do swoich zboczonych
      celow.
      Ciekawe czy osiol tez dostanie 72 hurysy jako nagrode w raju --
      burdelu Allaha ???
      Czy moze bedzie dla shaidow-bohaterow arabskich ktorzy sie
      rozerwali
      do "uzytku" ???

Palestynscy mordercy tchorze uzywaja dzieci do szmuglowania ladunkow
      wybuchowych . W drodze do szkoly zatrzymano jednego ucznia
      palestynskiego ktory w tornistrze szmuglowal bombe 10 kg nafaszerowana
      kulkami metalowymi . Miejscem przeznaczenia bomby mial byc Tel-aviv
      lub Jerozolima . Palestynski terrorysta tchorz ktory wykorzystal
      dzieciaka na widok policji uciekl jak zajac zostawil tornister ,
      dzieciaka i bombe .
      "To byl prawdziwy arabski "bohater "

Large explosive device found by Israeli roadblock in 10-year old Palestinian
      schoolboy’s book-bag on his way home from school to Nablus village. Child held
      for questioning

• jersey_gay >>>Dola_kobiety_zgwalconej_ISLAM<<< 28.07.04, 22:15
      >>>Dola_kobiety_zgwalconej_ISLAM<<<
      " Czy to jest ludzka religia ??????

Ściął niewinną córkę
      Jednym cięciem tasaka irański wieśniak odrąbał głowę
      swej 7-letniej córeczki.

Iran
      Zabił dziewczynkę, bo po wsi gruchnęła wieść,
      że została ona zgwałcona przez
      jednego z wujków. Pośmiertne badania wykazały jednak,
      że dziewczynka była
      dziewicą.

- Broniłem swojej godności i honoru mojej rodziny - bełkotał ojciec
      na swoje
      usprawiedliwienie. Został aresztowany. Sąsiedzi domagali się,
      by go powiesić
      na miejscu. Ale zapewne ujdzie mu na sucho, bo,
      zgodnie z prawem islamskim
      obowiązującym w Iranie, kary śmierci żądać może jedynie ojciec
      ofiary mordu.
      A nie wydaje się, by wieśniak sam skazał siebie na
      najwyższy wymiar kary.

BO CZY NIE WIECIE , ZE WG ISLAMU ZGWALCONA I SPONIEWIERANA
      KOBIETA JEST SAMA SOBIE WINNA -----i za to trzeba ja
      ukarac.!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• lechu1 Figlarne hadisy i opowiesci proroka Mohameta___( 29.07.04, 16:20
      Zlote_mysli__Koranu___figlarnosc__islamistow__++>>>>>>>>>>>>>>

Dlaczego_te__fakty__z_koranu_sa_ukryte?DLACZEGO???
      Cytuje ,Allah i Wojo napisali:
      Niestety to prawda !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Oczekuje na rzeczowa odpowiec islamistow , bez inwektyw.

Sprawdzone_wszystko_prawda_SZOK________!!!!!!!
      "Figlarne" zycie proroka Islamu---w nasze kulturze ,wiezienie za PEDOFILIE I
      ZNECANIE SIE .
      Sami widzicie jaka rozbierznosc kultur...
      ..po przeczytaniu tego tekstu wlosy
      staja na glowie ...a to tylko ta "ladna" czesc przypowiesci o proroku
      Islamu. Fakty sprawdzone.
      Te "brzydkie" ukryli skrzetnie.
      Pozostaje pytanie na ktore nie odpowiedzieli nasi wygadani islamisci na
      forum :
      Czy powierzylbys swoja 8 letnia coreczke 53 letniemu Muhamedowi
      pod "opieke" ?????????

``````Oj_Kobietom_dzieciom_jest_"dobrze"_w_Islamie
      Autor: Gość: Allah IP: *.marketscore.com, / 10.100.4.*
      Data: 21-05-2002 12:12 + odpowiedz na list

Napisze wam prawde o ty falszywym proroku arabskim Mohamedzie wszystko wg
      Koranu i przypisow :

Muhamed naprawde mnie rozzloscil , " poslubil" 8-letnie dziecko
      Aiyshe ,corke przyjaciela (bawil sie z nia gdy miala 5 lat i upodobal ja
      sobie ).
      PO TYM "slubie" , natychmiast zgwalcil dziecko jak pierwszy lepszy
      PEDOFIL !!!!
      I takiego zwa prorokiem !
      Sam mial 9 zon i niezliczone konkubiny , innym Arabom przyzwolil tylko 4
      (cztery).
      Zaczne pisac o tym typku (Mohamecie) , bo bardzo zly jestem na te
      arabskie wypaczenia i klamstwa.
      Zeby bylo weselej swoja 12 letnia corke Fatime ,Mohamed oddal
      koledze i ten tez natychmiast zgwalcil (zmusil do powinnosci malzenskich)
      dziecko ku zadowoleniu tatusia , bo dziecko ,kobieta ma byc bezwzglednie
      posluszna meszczyznie w Islamie.
      (wszystkie te wybryki opisane w Koranie i przypisach)

A teraz pytanie do Arabow i Normalnej z Libanu (zony Palestynczyka)!!!!!!!!!!

Muhamed
      gdy gwalcil , powiedzmy ladniej (posiadl i zmusil do spelnienia obowiazku
      malzenskiego) dziecko Aiyshe mial 53 lata !!!!
      Teraz PYTAM ,ja ALLAH
      wszystkich Arabow na forum wlacznie z Normalna z Libanu !
      PYTAM I ZADAM ODPOWIEDZI .... Czy dalibyscie swoje dziecko 8-
      letnie ,dziewczynke siedzaca jeszcze na kolanach matki w rece jakiegos
      53 letniego zboczenca (dziadzia ) jako "zone" ?????
      To skandal ,ze taki otumanil miliony,milionow Arabow i nazwal
      sie prorokiem ,a byl tylko samozwancem .

Wszystkie dane dokladnie wg Koranu i przypisow (hadissy) muzulmanskiej
      wiary.
      Dzieciom obecnie daje sie takze alternatywe nie do odrzucenia w Islamie,
      wez bombe i rozerwij sie zabijaJAC INNYCH NIEWINNYCH LUDZI DLA DOBRA ISLAMU
      I ZDOBYCIA MIEJSCA W RAJU.
      Co jest kompletna bzdura i jeszcze jednym przekreceniem moich (Allaha)
      przykazan o milosci do ludzi.

• Gość: Astra Jesli polscy Tatarzy sa nielicznym przykladem to.. IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 29.07.04, 20:18
        bedzie nam ciezko.

Na podstawie modelu tatarskiego mozna powiedziec tyle:

(1) asymilowany islam to bardzo male grupki odizolowane
        od swiata islamu.
        (2) asymilowany islam, to islam ktory odrzuca pewne centralne
        elementy islamu takie jak sharia opisana w Hadisach.
        (3) Pozostaje nam wierzyc ze po pielgrzymkach do Mekki,
        polscy Tatarzy nie zaczna mowic o niewiernych i dzihadzie.

Tatarzy wtopili sie w polska kulture. Czy islam potrafi wtopic sie w
        cywilizacje naukowo-techniczna? Centralnym elementem takiej cywilizacji jest
        kwestionowanie wszelkich ustalonych opinii i dogmatow w tym religijnych.
        Takie podejscie jest zakazane w islamie i grozi kara smierci. Zreszta na tym
        forum widac jak reaguja zwolennicy islamu na jakakolwiek krytyke (vide blong).

Islam chetnie uzywa owocow cywilizacji technicznej ale nienawidzi jej korzeni.
        Przez stulecia islam byl na tyle izolowany od Zachodu i krytycznego podejscia.
        Mysle ze to co dzieje sie na tym forum i milionach innych jest zbawienne dla
        islamu bo przypomina dyskusje wewnatrz chrzescijanstwa w czasach Reformacji.
        Jesli islam nie jest w stanie zreformowac sie od wewnatrz, to musi sie
        zreformowac pod wplywem naciskow z zewnatrz. Dyskusje na tym forum sa jedna z
        form nacisku, szatanskie wersety Rushdiego itp. sa inna forma intelektualnej
        konfrontacji. Prawde mowiac, wole dyskusje islamistow na tym forum niz fatwe
        Chomeiniego czy podrzynanie gardel lub wysadzanie niewinnych w powietrze. Takie
        naduzycia zdarzaly sie w czasach Reformacji ale nigdy nie byly wpisane w
        Ewangelie. Dlatego islam musi jak najszybciej pozbyc sie albo zmarginalizowac
        te wersety Koranu ktore zachecaja do zakonczenia dyskusji metodami fizycznymi,
        chocby dlatego ze Zachod ma lepsze metody fizyczne bo wynalazl fizyke o ktorej
        Arabowie zapomnieli. Marginalizowanie wersetow Koranu moze wygladac na
        marginalizowanie stenografu podyktowanego przez Allaha. Rozumiem trudnosci.
        Jedni odwyjasniacze mowia ze wersety o podrzynaniu gardel czy uderzenia
        niewiernych terrorem dotycza tylko czasow Mahometa. Inni twierdza ze Koran
        jest na wszystkie czasy. Moze jednak zgodzic sie ze agresywne elementy dotycza
        tylko i wylacznie przeszlych czasow. Ile istnien w ten sposob moznaby uratowac
        od morderstw? A co do tych 72 hurys, to to zwykla plotka bo takiej liczby nie
        ma w Koranie... Moze po cichu pozbyc sie tego ambarasujacego burdeliku?
        Co na to muzulmlanie???
        • Gość: V.C. Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 23:24
          Jak to się stało , że Tatarzy ( tysiące kilometrów od Mekki ) przyjęli islam ?
          • Gość: Astra Re: Pytanie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 30.07.04, 00:47
            Oni przyjeli islam na Krymie jako czesc imperium Ottomanskiego ale pracowali
            jako gwardia zaciezna na zoldzie Witolda, ksiecia Litwy. Potem juz nie wrocili
            na Krym a nikt im nie przeszkadzal wyznawac co chcieli.

> Jak to się stało , że Tatarzy ( tysiące kilometrów od Mekki ) przyjęli islam
            ?

• Gość: V.C. Re: Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 01:49
              Thanks a lot . Kiedy nastapił ten "chrzest" Tatarów ?
    • lombat Re: Czy ktos zna przyklad asymilacji islamu? 30.07.04, 02:23
      Przykladem integracji w Polsce sa Tatarzy, osiedlieni na pograniczu litewsko
      - pruskim w XIV wieku, a dokladniej za Kiejstuta, pradziada Jagielly i Witolda.
      Na mocu traktatu miedzy Litwa i Chanatem przybylo na litwe wowczas 40 000 rodzin
      tatarskich i osiedlono wzdluz granicy zachodniej, w osadach warownych by
      straszyc Krzyzakow. Jako wojownikom przyslugiwaly im prawa rycerskie, po Unii
      w Krewie przylaczono ich, z pawnym ograniczeniem do szlachty Polskiej i nadano
      im polskie klejnoty. Ograniczenia te to glownie zakaz zawierania zwazkow z
      chrzescijankami, pod grozba utraty klejnotu. zawieranie zwiazkow z chlopkami
      powodowalo automatycznie deklasyfikacje. Nie wiem jkie zaostrzenia mialy kobiety
      zawierajace zwiazek ze szlachcicem, chrzescijaninem. Co ciekawe to ok 1/3
      populacji Tatarow byla wyznania mojzeszowego. Podlegala tym samym prawom i
      przywilejom. Po podziale Rzeczypospolitej, oraz po burzliwej historii tych ziem,
      czastka obszaru litewskiego jest w granicach RP, razem z osiedlonymi tam w 1376
      Tatarami, stad nazwa Tatarzy Polscy, ktorzy wcale nie sa polscy, tylko ciagle
      litewscy (Muslimowie). Miejsc pochodzenia to nie chanat Krymski, bo z tamtad
      nie wolno bylo, tylko dalsze chanaty. Glownie Baktria i Bucharia. Zalapalo sie
      troche rodzin z Mongolii.

PZDR.
      Lombat, pochadzacy z rodziny Tatarskiej.
      • Gość: Astra Re: Czy ktos zna przyklad asymilacji islamu? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 30.07.04, 07:04
        Zgadza sie, osadnictwo Tatarow zaczelo sie przed Witoldem ale ciagnelo sie
        przez stulecia. A to wyznanie mojzeszowe moze pochodzic z terenow
        chazarskich.

<<<powrót

Ulani, ułani, chłopcy malowani ...

Zbrojna jazda rycerska była w średniowieczu trzonem armii. W nowożytnych
        czasach, kiedy rozpowszechniło się już używanie broni palnej, oddziały konnicy
        nosiły różne nazwy: dragonia, rajtaria, kirasjerzy, husaria. Do polskiej
        konnicy przywarło w wieku XVIII miano "ułani". W okresie międzywojennym wojsko
        polskie posiadało 40 pułków kawalerii. W 1947 r. została rozwiązana jedyna
        dywizja konnicy polskiej. Skąd wywiodło się miano "ułan"?

Pochodzi ono od nazwiska dowódcy tatarskiego pułku lekkiej jazdy, należącego do
        wojsk koronnych w początkach XVIII w., ˇrotmistrza a później pułkownika,
        Aleksandra UŁANA.

Pierwszy kontakt Polaków z Tatarami nie był przyjazny. Najazd Tatarów
        mongolskich na ziemie polskie w XIII w. niósł ze sobą śmierć i pożogę. Drugie
        spotkanie, ale już z Tatarami tureckimi, nastąpiło w bitwie grunwaldzkiej, w
        1410 r. Doceniający waleczność Tatarów, książę Witold przywiódł ich wraz z
        swymi wojskami pod Grunwald. Byli to już tatarscy osadnicy zadomowieni na
        Litwie od czasów Geˇdymina i Kiejstuta. Osiedlani wzdłuż granicy Litwy i,
        będącej pod panowaniem Krzyżaków, Żmudzi, otrzymywali ziemię i szereg praw
        obywatelskich, w tym wolność wyznania. Wieść o dobrym traktowaniu Tatarów na
        Litwie przeniknęła na tereny opanowane przez Złotą Ordę, toteż poczęli z nich
        Tatarzy emigrować na Litwę, a od wieku XVI do Korony. W czasach panowania
        Zygmunta Augusta nadane zostało Tatarom przez sejm w Lublinie w 1569 r. szereg
        praw obywatelskich, m.in., zrównano ich w prawach ze szlachtą, z tym, że nie
        mogli brać udziału w życiu politycznym Polski. W owym czasie pojawiły się w
        wojsku koronnym chorągwie tatarskie, jako, że prócz uprawy ziemi, najbardziej
        lubianym zajęciem Tatarów była żołnierka.

W wieku XVII, kiedy skarb polski zalegał z wypłatą także dla żołnierzy
        pochodzenia tatarskiego, część z nich odeszła w 1672 r. z wojsk koronnych, ale
        większość spolonizowanych Tatarów pozostała w służbie polskiego króla. W 1659
        r. były w wojsku Rzeczypospolitej 23 chorągwie wojska tatarskiego. Większość
        wiernych Polsce tatarskich chorągwi wzięła udział w wojnie z Turcją. Kiedy król
        Jan III Soˇbieski zdobył 12.11.1674. r. twierdzę Bar, przyjął wówczas chcących
        wrócić do służby wojskowej w Polsce, zbuntowanych kiedyś przeciw niej, Tatarów-
        Lipków. Król, spłacając zaległy im żołd, nadawał na własność ziemie w
        ekonomiach królewskich na Podlasiu, wydając równocześnie przywilej zrównujący
        szlachtę tatarską z szlachtą polˇską. Sejm uchwali w 1677 r. konstytucję o
        "Tatarach Wielkiego Księsˇtwa Litewskiego".

W roku 1681 otrzymał z nadania królewskiego w Studziance na Podlasiu 8 włók
        ziemi (1 włóka = 17 ha) Tatar ? Adam Ułan "Korsacki". Po jego śmierci donację
        tę przejął syn jego ? Aleksander Ułan. Pułk tatarski prowadzony przez
        rotmistrza, a później pułkowniˇka Aleksandra Ułana, był nadwornym pułkiem króla
        Augusta II Sasa. Brał ten pułk udział w prowadzonej przez króla wojnie 7-
        letniej o jego austriaˇcką sukcesję. W walkach tych egzotyczni żołnieˇrze
        polscy, dzielni do szaleństwa, brawurowo szarżujący na przeciwˇnika, używający
        niezwykłej broni ? lanc z proporczykami ? budzili grozę przeciwników.

Na mocy przywilejów króla, otrzymał Aleksander Ułan w okresie lat 1711-1720
        dużą wieś w ekonomii brzeskiej ? Koszoły. Dowodzony przez pułkownika Aleksandra
        Ułana tatarski pułk zdobył miano nieˇzwyciężonego, a sława jego przetrwała
        śmierć dowódcy. Pułk ten poˇczęto nazywać "ułanowym" lub "ułańskim".

Tatarskie, regularne pułki wojsk królewskich, składały się z chorągwi
        uzbrojonych w szable, pistolety i dzidy-lance z małymi proporczykami.
        Umieszczone na tychże napisy miały teksty łacińskie i arabskie. Strojem ich był
        orientalny mundur w kształcie kaftana tureckiego, bufiaste spodnie, wysokie
        czapy, jak u huzarów, dużo rzemieni. Oficerowie wyróżniali się zawojami na
        głowie. W pułkach tych, zamiast trąbki sygnalizacyjnej, używano do wydawania
        rozkazów ? piszczałek. Wierność królowi przysięgali Tatarzy na szablę i Koran.,
        w imię Mahometa i Chrystusa - którego czczą jako proroka. W latach 1711-1717 na
        służbie króla pozostawało 5 chorągwi tatarˇskich.

W pułkach tatarskiej lekkiej jazdy wojsk królewskich, spotykało się
        pochodzących z rodu Aleksandra Ułana żołnierzy, wiernych. Polsce. W czasie
        Konfederacji Barskiej, w walce stoczonej pod Zemborzynem w 1764 r., dostał się
        do niewoli rosyjskiej kapitan Bohdan Ułan, ˇsyn Dawida a synowiec Aleksandra
        Ułana.

Konstytucja 3 Maja zagwarantowała Tatarom polskim wolność religijną.

Polscy Tatarzy uformowali w 1812 r., w łonie wojska polskiego, Ligę Tatarską, w
        której lekka jazda licząca blisko 1000 Tatarów, otrzymała oficjalne miano
        "ułani". Bili się tak dzielnie, że Napoleon włączył ich do swego 4 pułku
        lekkokonnych gwardii cesarskiej. Kapitan Samuel Murza Ułan doprowadził spod
        Moskwy do Paryża 3 oficerów i 30 żołˇnierzy ? tylu zostało z całego
        samodzielnego szwadronu tatarskiego. Tenże kapitan Samuel Murza Ułan ? bohater
        wojny napoleońskiej ?ˇ brał udział w powstaniu listopadowym. Zginął w bitwie
        pod Stopnicą.

Sławne gniazdo tatarskie na Podlasiu ? Studzianka, gdzie w XIX w. mieszkało 20
        rodów mahometańskich ? była Mekką podlaskich Tatarów. Część wsi Lebiedziewa,
        leżącej nieopodal, gdzie znajduje się cmentarz mahometański ? mizar, zwała się
        "Ułanowszczyzna" Dziś nosi miano Zastawek. Na Podlasiu mieszkało w XIX w. już
        tylko 40 rodów tatarskich. Wśród nich znane do dzisiaj Aleksandrowicze,
        Szablowscy, Sienkieˇwicze, Kozakiewicze. Używali języka polskiego, zmieniali
        nazwiska tatarskie na polskie, dodając końcówki: -ski, -cki do imienia własnego
        lub nazwy miejscowości; także końcówkę; -icz do imienia swego ojca. Łącznikiem
        z przodkami był jedynie wyznawany przez nich islam i powtarzana szahada ?
        główny jego dogmat:

"La allaha ilallach Mahammadun rasul allahi"

czyli:

"Nie ma żadnego Boga poza (jedynym) Bogiem Allachem, a Mahomet jest jego sługą
        i wysłannikiem".

Tatarzy swej ojczyźnie - Polsce - zostali w większości wierni. Walczyli w
        partyzanckich bojach Powstania Styczniowego, zsyłani byli na Sybir,
        rusyfikowano wsie tatarskie, jako represje za ich polskość. Współpracownikiem
        Józefa Piłsudskiego w nielegalnym ruchu wolnościowym był mahometanin,
        Aleksander Sulkiewicz, przypominający często, iż jego pradziad dowodził
        chorągwią pod Wiedniem. Zginął w mundurze legionisty I Brygady w 1916 r. W roku
        1919, już w odrodzonym Wojsku Polskim, znalazł się utworzony przez inteligencję
        tatarską ochotniczy pułk jazdy tatarskiej. W 13. pułku ułanów wileńskich
        zawiązał się w 1936 r. szwadron tatarˇski. Na naszywkach mundurowych nosili
        swój znak: półksiężyc z gwiazˇdami. Dowódcą szwadronu był rtm. Aleksander
        Jeliaszewicz. Ułani tatarscy z Wileńskiej Brygady Kawalerii przeszli we
        wrześniu 1939 r. szlak bojowy od Łodzi przez Puławy po Lubartów. Bitwa pod
        Tomaszowem była ich ostatnią, jako tatarskiej jednostki Wojska Polskiego.

Tatarzy, jako pojedynczy żołnierze, bili się później na wszysˇtkich frontach II
        wojny światowej. Na cmentarzu pod Monte Cassino znajduje się 6 mogił
        tatarskich.

Dziś w Polsce mieszka ok. 3000 Tatarów (przed wojną ok. 7000). Istnieje sześć
        gmin wyznaniowych mahometańskich ? stare w: Bohonikach, Kruszynianach i
        Warszawie; nowe w: Gdańsku, Szczecinie i Białymstoku.

Aktualnie w uroczystościach centralnych bierze udział Oddział Konnicy Polskiej
        w mundurach ułańskich.

Irena Styczyńska

• abstrakt2003 Brawo Astra! :) 30.07.04, 18:59
          Więc po co sie pytasz, skoro wiesz dużo wiecej niz wiekszość z nas?
          • Gość: Astra Re: Brawo Astra! :) IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 30.07.04, 19:34
            Tatarzy niestety sa wyjatkiem (bardzo chwalebnym wyjatkiem).
            Odrzucili prawo islamskie i Rzeczpospolita nie pozwolila im nawracac
            "lonami kobiet". Dzisiaj takie ograniczenia po stronie chrzescijanskiej sa
            niemozliwe. Ale po stronie muzulmlanskiej sa scisle przestrzegane.
            No i ta niezdolnosc islamu do krytycznego myslenia o sobie (nie maja problemow
            z krytycznym mysleniem o innych). A to jest strzelanie do wlasnej piety.
            • Gość: Astra Inny przyklad asymilacji we Francji IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 31.07.04, 18:42
              www.nytimes.com/2004/07/31/international/31fami.html?pagewanted=2&ei=5006&en=ceeca8362865a5a9&ex=1091937600&partner=ALTAVISTA1
              • Gość: Astra Tu jest poczatek... IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 31.07.04, 18:44
                www.nytimes.com/2004/07/31/international/31fami.html?pagewanted=1&ei=5006&en=ceeca8362865a5a9&ex=1091937600&partner=ALTAVISTA1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka