Dodaj do ulubionych

Oczom nie wierze

11.08.13, 00:18
- Chcemy pamiętać o tych, którzy służąc ojczyźnie, oddali swoje życie, aby cały świat dowiedział się o zbrodni katyńskiej - mówił podczas smoleńskiego marszu pamięci proboszcz katedry św. Jana ks. Bogdan Bartołd.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14420326,_Oddali_zycie__by_swiat_dowiedzial_sie_o_Katyniu_.html?lokale=szczecin#BoxWiadTxt
Mam nadzieje ze to jakies przeklamanie ... Przeciez to niemozliwe by ktos cos takiego powiedzial !
Oddali zycie by 'caly swiat dowiedzial sie o zbrodni katynskiej' ???

Z szacunkiem dla tych, ktorzy zgineli, z szacunkiem dla ich bliskich ... sad
Moge wylacznie wspolczuc tym, ktorzy nie zycza sobie dopisywania legendy. Ze zrozumieniem odnosze sie do tych, ktorzy tej legendy potrzebuja.

Nie mam serca dla tych, ktorzy te legendy tworza ...

tete
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Oczom nie wierze 11.08.13, 02:28
      t_ete napisała:

> Nie mam serca dla tych, ktorzy te legendy tworza ...

To nie jest tworzenie legendy, gdyż o czym ta legenda miałaby mówić? O tym, że sto osób poleciało oddać życie? Że sto osób poleciało, aby zginąć? Że to był cel ich lotu? Już w zeszłym roku, na Placu Zamkowym w czasie marszu budzącego Polskę padały z trybuny podobne bzdury:

"Oni nie polecieli tam na jakąś wycieczkę, jak niektórzy mówią. Oni tam polecieli, aby polec."

forum.gazeta.pl/forum/w,1157,139297981,139297981,To_nie_byla_katastrofa.html

Ale to nie jest budowanie legendy. To jest zwykłe bezrozumne szaleństwo.

S.
    • ada08 Re: Oczom nie wierze 11.08.13, 08:43
      t_ete napisała:

> - Chcemy pamiętać o tych, którzy służąc ojczyźnie, oddali swoje życie, aby c
      > ały świat dowiedział się o zbrodni katyńskiej - mówił podczas smoleńskiego mars
      > zu pamięci proboszcz katedry św. Jana ks. Bogdan Bartołd.

>
      ...
      > Mam nadzieje ze to jakies przeklamanie ... Przeciez to niemozliwe by ktos cos t
      > akiego powiedzial !
      > Oddali zycie by 'caly swiat dowiedzial sie o zbrodni katynskiej' ???
      >

Ależ możliwe, całkiem możliwe, by ktoś coś takiego powiedział.
      Całkiem możliwe, że proboszcz plecie głupstwa.
      Równie możliwe jak to, że w/w relacja jest typowym dla portalu gazeta.pl przejawem niechlujstwa. Bo może proboszcz nie powiedział:
      - Chcemy pamiętać o tych, którzy służąc ojczyźnie, oddali swoje życie, aby cały świat dowiedział się o zbrodni katyńskiej. ,
      a powiedział:
      - Chcemy pamiętać o tych, którzy służąc ojczyźnie, oddali swoje życie. Oby cały świat dowiedział się o zbrodni katyńskiej.
      a reporter usłyszał co chciał.

Można przytoczone w relacji zdanie interpretować też tak:
      Chcemy pamiętać o tych, którzy służąc ojczyźnie, oddali swoje życie; aby (dzięki naszej pamięci) cały świat dowiedział się o zbrodni katyńskiej.

Można jeszcze inaczej, to zależy od stopnia sprawności językowej, pomysłowości, interpunkcji, dobrej/złej woli itd.
      a.
      • ziner Re: Oczom nie wierze 11.08.13, 09:18
        Ada,
        Nie ważne jak będziesz czytała bełkot księżulka, to nie zmienisz faktu, że te 96 osób nie "oddało" swojego życia. Bo oni po prostu zginęli w katastrofie lotniczej, a takie "oddanie" wymaga decyzji.

Tak samo nie "oddali" swojego życia pasażerowie lotów LO 007 i LO 5055.

I "sprawność językowa", "pomysłowość", "interpunkcja" czy "dobra/zła wola" nic tu nie zmieni.

Ale jak widać niektórym nie wystarczają już brednie o zamachach i spiskach. Próbują stworzyć nową legendę, w której Lech Kaczyński będzie połączeniem Rejtana i Wołodyjowskiego. Będzie mężem opatrznościowym, nowym polskim Mesjaszem, ukrzyżowanym na katyńskiej brzozie.

Nasza dobra czy zła wola nie jest tu istotna. Po prostu nie zgadzamy się, by dla przyziemnej politycznej korzyści ktoś fałszował naszą historię. Nie zgadzamy się, by z trumien tych, którzy zginęli w Smoleńsku, cholerni politycy budowali sobie schody, po których chcą z powrotem wdrapać się na stołki. By ich zwłok używano niczym mięsa armatniego w PR rozgrywkach.
        • oko_ala_maroko Re: Oczom nie wierze 11.08.13, 13:50
          Jeżeli ta miernota, która psikus historii posadził na prezydenckim stolcu, była tak wybitna to jak wybitny musi być ten, któremu meldowała wykonanie zadania? Tak ukierunkowywuje się myślenie Polaków. O ile takie bzdury głoszą politycy to z trudem ale im wybaczam. Kiedy mówi to ksiądz w Domu Bożym to zastanawiam się czy Bóg, który w nim mieszka nie nazywa się czasem Mefistofeles?
          • ziner Re: Oczom nie wierze 11.08.13, 18:27
            oko_ala_maroko napisała:
            " O ile takie bzdury głoszą politycy to z trudem ale im wybaczam."

A ja nie. Kłamstwo jest kłamstwem. Niezależnie kto je wypowiada. Czy klecha, czy polityk. Dla mnie nie ma różnicy.
    • polski_francuz Zdrowy dystans 11.08.13, 10:01
      Kler sam sobie przyspiesza odsuniecie od zlobu wladzy. Zabieranie glosu i to tak politycznie-klamliwego "o oddaniu zycia za cos" w katastrofie samolotowej moze tylko zniechecic do kosciola obojetnych.

Popatrzylem na komentarze po artykule. "jak dlugo bedziemy musieli to znosic" dominuje...

PF
      • sowietolog1 Re: Zdrowy dystans 11.08.13, 21:04
        A pamiętasz, jaki to portal, i kto/za czyje pieniądze, płacone od posta, generuje na nim wpisy forumowe?
    • qwardian Służyć ludzkości jest pamiętać o zbrodni katyńskie 11.08.13, 18:54

Zbrodnia katyńska miała kapitalne znaczenie dla losów naszej planety. Od momentu jej ujawnienia wszystkie państwa powinny zwrócić się przeciw Diabłowi i rozpirzyć czerwoną zarazę w drobny puch. Kiedy kłamstwo w stolicach Wielkiej Brytani i Stanów Zjednoczonych zaczęło się materializować, elegant z wąsikiem przyjął, że świat jest szalony i on w tym szaleństwie prześcignie łobuzów z Londynu, Waszyngtonu i w tej dyscyplinie udowodnił, że jest lepszy od każdego z nich..

Dla księdza i takich jak ja zbrodnia katyńska ma dużo większe znaczenie na skali zbrodni, która miała miejsce na naszej planecie. Ta zbrodnia miała miejsce przed wybuchem II wojny i po wybuchu i konsekwencje jej przeoczenia spada na nasze barki bo myśmy ją zaakceptowali. Lech Kaczyński zaakceptował jej NIE i to jest prawidłowa interpretacja, której jak kretyn sprzeciwiałem się w moim odczuciu ja i dziewięćdziesiąt procent bo propaganda miłości jeb...ęła mnie włeb...
    • wikul Re: Oczom nie wierze 11.08.13, 22:01
      Nie ma takiej bredni której by nie powiedział i nie ma takiej niegodziwości której by nie zrobił nawiedzony zwolennik Rydzyka. Niezależnie od tego czy chodzi w sutannie czy nie.
    • benek231 A na smierc lecieli czworkami, i po kolei :O) 12.08.13, 20:22
      Ale ta wersja pojawi sie dopiero na 80ej miesiecznicy. Pozniej dodane bedzie towarzystwo aniolow, ponoc widzianych przez tamtejszych rolnikow.

Z trzeciej strony trzeba przyznac, ze Kaczynski poswiecil sporo czasu, i energii, wlasnie w celu rozpropagowania wiedzy o Katyniu. I zginal w wypadku(?) w trakcie tegoz propagowania. To nalezy mu przyznac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka