Dodaj do ulubionych

Świat wg Elbanowskich

31.10.13, 13:41
Szkoły i rodzice w całym kraju są zaskoczeni, a nierzadko oburzeni rzeczami, jakie 24 października podczas sejmowej debaty o sześciolatkach opowiadał o ich placówkach Tomasz Elbanowski, inicjator akcji "Ratuj Maluchy". Jedna ze szkół rozważa nawet pozew sądowy, by bronić swojej reputacji. Sprawdziliśmy, jak naprawdę wyglądają warunki w sześciu szkołach, na których przykłady powoływał się Elbanowski.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,14874357,_Pozdrawiamy_te_osobe__ktora_opowiada_stek_bzdur_o.html#MT
Obserwuj wątek
    • oleg3 Ile ci płacą 31.10.13, 13:53
      za bezmyślne wspieranie właaaadzy? Pewnie nic.Jesteś więc pospolitym durniem; jak mnie uczyli "na wojsku" klasyczną ofiarą wojny ideologicznej.

Miłego Dnia
      • wikul Jeżeli, skończony chamie, nie masz nic mądrego... 31.10.13, 14:04
        oleg3 napisał:

> za bezmyślne wspieranie właaaadzy? Pewnie nic.Jesteś więc pospolitym durniem; j
        > ak mnie uczyli "na wojsku" klasyczną ofiarą wojny ideologicznej.
        >
        > Miłego Dnia

Jeżeli, skończony chamie, nie masz nic mądrego do napisania na ten temat to stul mordę i wstrzymaja się z komentarzami. To że podeptali cię ostatnio w kilku watkach, za głupoty które wypisujesz, nie upoważnia cię do odgrywania się na innych swoim wrodzonym chamstwem i nabyta bufonadą.
        • oleg3 Pozdrowienia dla archiwisty :) 31.10.13, 14:20
          n/t
          • wikul Re: Pozdrowienia dla archiwisty :) 31.10.13, 14:25
            Wal się durniu !
            • oleg3 Spadaj 31.10.13, 14:39
              Powiedziało gó... śliwie:
              - Spadnij, ja cię uszczęśliwię.
      • t_ete Re: Ile ci płacą 31.10.13, 16:38
        oleg3 napisał:

> za bezmyślne wspieranie właaaadzy? Pewnie nic.Jesteś więc pospolitym durniem; j
        > ak mnie uczyli "na wojsku" klasyczną ofiarą wojny ideologicznej.

Przyznam ze nie rozumiem Twojego komentarza. Pan Elbanowski przywolal przyklady konkretnych szkol (co mialo uzasadnic twierdzenie ze podstawowki nie sa nalezycie przygotowane do przyjecia 6-latkow) - teraz okazuje sie, ze nie trafil z przykladami ... Szkoly sie obrazily bo pewnie mocno inwestowaly w te place zabaw czy dywaniki a facet mowi ze maja tylko klepiska do grzebania patykiem...

Nie wiem czy na forum dyskutowaliscie o referendum (projekt Elbanowskich) ale gdy zobaczylam jakie maja byc w nim pytania ... i kiedy uslyszalam histeryczny krzyk pani Elbanowskiej w TV - to pomyslalam sobie, ze czasami pomyslodawcy sami 'ukatrupiaja' swoje pomysly.

tete

• oleg3 Re: Ile ci płacą 31.10.13, 16:56
          t_ete napisała:

> Przyznam ze nie rozumiem Twojego komentarza.

Jeżeli idzie o Wikula to kwestia "całokształtu" jego tfurczości o 6-latkach. Jeżeli idzie o GW to istnieją kłamstwa zwykłe, kwalifikowane i statystyczne.
        • oleg3 t_ete 31.10.13, 17:24
          Moim dzieciom to już nie pomoże, bo czasu nie da się zawrócić. Ale mam w pamięci poczynania kolejnych ministerek Oświaty z nominacji PDT.

Syn 3 lata robił to samo! Jako 5-latek w przedszkolu ze "starszakami", jako 6-latek w szkolnej "zerówce" i jako siedmiolatek w "pierwszej klasie". W "zerówce" obowiązywał ministerialny zakaz nauki polskich liter. Można było uczyć angielskich!

Ja tego nigdy nie zapomnę.
          • t_ete Re: t_ete 31.10.13, 20:30
            oleg3 napisał:

> Moim dzieciom to już nie pomoże, bo czasu nie da się zawrócić. Ale mam w pamięc
            > i poczynania kolejnych ministerek Oświaty z nominacji PDT.
            >
            > Syn 3 lata robił to samo! Jako 5-latek w przedszkolu ze "starszakami", jako 6-l
            > atek w szkolnej "zerówce" i jako siedmiolatek w "pierwszej klasie". W "zerówce"
            > obowiązywał ministerialny zakaz nauki polskich liter. Można było uczyć angiels
            > kich!
            >
            > Ja tego nigdy nie zapomnę.

Ty wiesz i ja takoz - ze to idiotyzmy straszne. Nie wiem dlaczego 'oswiatowa materia' jest tak trudna do zmian. Moze to fatalny mariaz ministerialnego chaosu decyzyjnego z tradycyjnym nauczycielskim betonem ?

Wydawalo mi sie ze najgorzej bedzie ze zmianami w opiece zdrowotnej - ale jakos idzie (powoli jak zolw ociezale ale jednak).

Natomiast pomysl by dzieci 6-letnie trafily do szkol nie wydaje mi sie szczegolnie dla dzieci szkodliwy. Oczywiscie pod warunkiem, ze szkola jest do tego dostosowana. Ale bez przegiec ...przeciez to nie musza byc jakies wyjatkowe warunki.

Histeryczny krzyk 'ratujcie dzieci' wydaje mi sie przesadzony...

Tylko nie utyskuj ze mam serce z kamienia. Dzieci rozwijaja sie piorunujaco, sa super chlonne i nie ma sensu tracic czasu z nauka. Chcialabym tylko miec pewnosc, ze zajma sie nimi dobrzy nauczyciele ...

tete

• kasz0 Korczak defekuje 02.11.13, 19:27
              t_ete napisała:

> Nie wiem dlaczego 'oswiatowa materia' jest tak trudna do zmian.

Kluczowym pojeciem w tej kwestii jest "zmian". Pytanie czy cos trzeba zmieniac i dlaczego.

Natura ludzka jest w miare stabilna. Problematyczny jest opis, czy tez etalon opisu tej natury.

Wspolczesnie istnieja genialne wrecz opisy procedur edukacyjnych. Niestety ich genialnosc skrajnie odbiega od rutyny ministerialnych biurwow.

Rozwiazanie jest odwiecznie banalne. Zatrudnij do swoich pociech Dlugosza. Jak Cie nie stac to sie powies albo nie marudz.

Rozwiazanie jest proste. Oplacic edukatorow na taki poziomie aby wstrzymac reprodukcje sily roboczej.
        • wikul Re: Ile ci płacą 31.10.13, 20:07
          t_ete napisała:

> Przyznam ze nie rozumiem Twojego komentarza. Pan Elbanowski przywolal przyklady
          > konkretnych szkol (co mialo uzasadnic twierdzenie ze podstawowki nie sa nalezy
          > cie przygotowane do przyjecia 6-latkow) - teraz okazuje sie, ze nie trafil z pr
          > zykladami ... Szkoly sie obrazily bo pewnie mocno inwestowaly w te place zabaw
          > czy dywaniki a facet mowi ze maja tylko klepiska do grzebania patykiem...

Oceniłaś to z właściwą sobie delikatnością. Zwróć uwagę z jaką chamską furią mnie zaatakował i jakie poważne personalne zarzuty zawarł w swoim poście. Przecież ja go w ogóle nie zaczepiałem. Powinien się leczyć a nie mętnie tłumaczyć się przy pomocy dziwacznych uogólnień.
          • t_ete Re: Ile ci płacą 31.10.13, 20:39
            wikul napisał:

> Oceniłaś to z właściwą sobie delikatnością. Zwróć uwagę z jaką chamską furią mn
            > ie zaatakował i jakie poważne personalne zarzuty zawarł w swoim poście. Przecie
            > ż ja go w ogóle nie zaczepiałem. Powinien się leczyć a nie mętnie tłumaczyć się
            > przy pomocy dziwacznych uogólnień.

Dowaliliscie sobie nawzajem. Az mi sie przykro zrobilo.

Odczytalam zarzut Olega tak - ze wklejasz bezrefleksyjnie link z GW - ktore to zrodlo Oleg uznaje za klamliwe i na pasku 'wladzy'.

Wiem, ze nie traktujesz GW jak zrodla prawdy objawionej.

Ten link mogl byc po prostu pczatkiem dyskusji.

Ja mysle, ze prawda jest jak zwykle 'po srodku'. Ani swiat nie wyglada tak jak go Panstwo Elbanowscy 'maluja' ani nie jest tak, ze wszystkie szkoly sa rewelacyjnie przygotwane do przyjecia 6-latkow.

Szkoda, ze nie ma rzeczowej analizy na ten temat.

tete

• wikul Re: Ile ci płacą 31.10.13, 22:32
              t_ete napisała:

> Odczytalam zarzut Olega tak - ze wklejasz bezrefleksyjnie link z GW - ktore to
              > zrodlo Oleg uznaje za klamliwe i na pasku 'wladzy'.
              >
              > Wiem, ze nie traktujesz GW jak zrodla prawdy objawionej.

Bądź tak dobra i zauważaj kto pierwszy atakuje, właszcza gdy nie ma powodu. Kłamstwa Elbanowskich zostały ujawniane już w trakcie debaty sejmowej. Dzwonili z wymienionych we wniosku szkół oburzeni na kłamstwa zawarte w uzasadnieniu. Cała Polska to słyszała. Jeżeli ktoś tego nie słyszał nie powinien zabierać głosu.
              Link był tylko uzupełnieniem wiedzy którą każdy kto ma zamiar o tym dyskutować powinien posiadać.

> Ten link mogl byc po prostu pczatkiem dyskusji.

Na to liczyłem, ale nie ze strony O.

> Ja mysle, ze prawda jest jak zwykle 'po srodku'. Ani swiat nie wyglada tak jak
              > go Panstwo Elbanowscy 'maluja' ani nie jest tak, ze wszystkie szkoly sa rewelac
              > yjnie przygotwane do przyjecia 6-latkow.
              > Szkoda, ze nie ma rzeczowej analizy na ten temat.
              > tete

Przepraszam, w tym środku nie ma symetrii. Ogromna większość szkół jest przygotowana do reformy a wrzask medialny i lamenty polityków mają niewiele wspólnego z prawdą.

www.natemat.com.pl/dzieci-w-szkole/szesciolatki-krytyka-i-odpowiedzi.html
              • krates-8 Wychowawca z długim kijem... 01.11.13, 00:38
                nigdy dziecka nie uderzy
                dwa trzy dwa trzy
                i reforma wdrożona

wikul napisał:

> du. Kłamstwa Elbanowskich zostały ujawniane już w trakcie debaty sejmowej. Dzwo
                > nili z wymienionych we wniosku szkół oburzeni na kłamstwa zawarte w uzasadnieni
                > u. Cała Polska to słyszała. Jeżeli ktoś tego nie słyszał nie powinien zabierać
                > głosu.

słyszałem
                i czytałem sprostowania
                jak z radia erewań
                albo jak głosy oburzonych czytelników
                trybuny ludu czy czerwonego sztandaru

"Dzieci nie siedzą na "gołej zimnej ziemi", ponieważ w klasie położona jest podłoga panelowa. Zakup dywanu został odłożony w czasie z powodu braku środków finansowych"

urocze 8)

naprawdę to nie ma żadnego znaczenia
                czy szkoły są przygotowane czy nie
                z durnej reformy lepiej się wycofać
                a przymus dla wszystkich 6-latków
                jest durny
                • pikrat Re: Wychowawca z długim kijem... 01.11.13, 09:27
                  "Dzieci nie siedzą na "gołej zimnej ziemi", ponieważ w klasie położona jest
                  > podłoga panelowa. Zakup dywanu został odłożony w czasie z powodu braku środków
                  > finansowych"
                  >

>
                  > urocze 8)
                  >

Zlikwidować fundusz kościelny a za zaoszczędzone środki kupić dywaniki oraz reaktywować fabrykę dywanów Kowary. Będzie jeszcze bardziej uroczo, gdzieś tak na 9)
                  • krates-8 Idź do Tuska 02.11.13, 00:21
                    i powiedz mu
                    że ja się zgadzam
                    co mu jeszcze przeszkadza
                    by to zrobić?
                    • pikrat Re: Idź do diabła 02.11.13, 10:53
                      n/t
              • oleg3 Re: Ile ci płacą 01.11.13, 14:25
                wikul napisał:

> Ogromna większość szkół jest przygotowana do reformy a wrzask medialny i lamenty
                > polityków mają niewiele wspólnego z prawdą.

[qute]
                Najwyższa Izba Kontroli kwestionuje przygotowanie szkół na przyjęcie najmłodszych dzieci.

Opublikowany wczoraj komunikat z kontroli przeprowadzonej przez Izbę jest dla resortu edukacji, który przekonuje do wysyłania 6-latków do szkół, miażdżący. Wynika z niego, że ze sprawdzonych w ubiegłym roku placówek zaledwie 12,5 proc. spełniało wymagane warunki. W blisko 80 proc. stwierdzono naruszenia wymagań w zakresie bezpieczeństwa i higieny, blisko 60 proc. nie zapewniało młodszym uczniom miejsca zabaw, ponad 56 proc. nie spełniało wymogów opieki świetlicowej, a połowa – zalecanych wymagań dla sal lekcyjnych.

www.rp.pl/artykul/1057461.html[/quote]

NIK która kategoria w twojej wyliczance? Wrzask medialny czy lamentujący politycy. Symptomatyczne, że w twoim świecie nie ma rodziców 6latków.
                • oleg3 Re: Ile ci płacą 01.11.13, 20:23
                  wikul napisał:

> Ogromna większość szkół jest przygotowana do reformy

By nie było, że rzepa kłamie

www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-przygotowaniu-szkol-do-przyjecia-szesciolatkow.html
                  www.nik.gov.pl/plik/id,5569,vp,7208.pdf

2.1 ogólna ocena kontrolowanej działalności
                  Mimo upływu ponad trzech lat szkolnych okresu przejściowego na wprowadzenie obowiązku
                  szkolnego dla dzieci sześcioletnich, szkoły podstawowe nie są wystarczająco przygotowane
                  do objęcia nauką dzieci sześcioletnich.

Minister Edukacji Narodowej nie podjął w pełni skutecznych działań w celu wsparcia gmin
                  w przygotowaniu szkół do objęcia dzieci sześcioletnich obowiązkiem szkolnym.
                  warunki przygotowania szkoły do obejmowania nauką dzieci sześcioletnich w roku szkolnym
                  2012/2013 spełniły tylko cztery spośród 32 kontrolowanych szkół (12,5%).

stwierdzono, że:
                  - 16 szkół (50%) nie spełniało zalecanych wymagań dla sali lekcyjnej;
                  - 18 szkół (56,3%) nie spełniało wymagań określonych dla opieki świetlicowej lub nie zapewniało ciepłego posiłku;
                  - 19 szkół (59,4%) nie spełniało warunku posiadania łącznie miejsca zabaw dla uczniów i placu zabaw (w tym trzy szkoły bez miejsca zabaw i placów zabaw oraz 16 szkół tylko bez placu zabaw);
                  - wszystkie szkoły spełniały wymóg zatrudniania do nauczania wczesnoszkolnego i prowadzenia zajęć opiekuńczo-wychowawczych w świetlicy nauczycieli posiadających odpowiednie kwalifikacje.

w 25 kontrolowanych szkołach (78,1%) stwierdzono niespełnianie wymagań w zakresie
                  bezpieczeństwa i higieny
                  , w tym w 18 szkołach (56,3%) dla części uczniów klas I nie zapewniono dostosowanych do wymagań ergonomii mebli szkolnych w sali lekcyjnej, pracowni komputerowej lub świetlicy szkolnej.
                  analogiczny rodzaj i natężenie niekorzystnych zjawisk w przygotowaniu szkół został stwierdzony w kontrolach przeprowadzonych przez rzecznika praw dziecka w 2011 r.

ponadto, w wyniku kompleksowej kontroli przeprowadzonej w 2011 r. przez państwową
                  Inspekcje sanitarną obejmującej 11.958 szkół podstawowych, stwierdzono m.in., że: w 754 (6,3%) przypadkach wystąpiły nieprawidłowości dotyczące bezpieczeństwa uczniów, w 975 (8,1%) – stanu higieny, w 475 (4%) – niedostosowania mebli do wzrostu uczniów, w 762 (6,4%) – tygodniowego rozkładu lekcji

W latach 2009–2012 w kontrolowanych gminach nie podejmowano celowych programów
                  kompleksowego przygotowania szkół do objęcia obowiązkiem szkolnym dzieci sześcioletnich
                  oraz nie wprowadzono standardów jakie powinna spełniać szkoła przygotowana na przyjęcie
                  uczniów sześcioletnich. Standard przygotowania szkoły (wymagań) do objęcia nauką dzieci
                  sześcioletnich nie został również określony w powszechnie obowiązujących przepisach
                  prawa.
                • wikul Chociaż raz nie popisuj się ignorancją 01.11.13, 20:24
                  oleg3 napisał:

> Opublikowany wczoraj komunikat z kontroli przeprowadzonej przez Izbę jest dla r
                  > esortu edukacji, który przekonuje do wysyłania 6-latków do szkół, miażdżący. Wy
                  > nika z niego, że ze sprawdzonych w ubiegłym roku placówek zaledwie 12,5 proc. s
                  > pełniało wymagane warunki. W blisko 80 proc. stwierdzono naruszenia wymagań w z
                  > akresie bezpieczeństwa i higieny, blisko 60 proc. nie zapewniało młodszym uczni
                  > om miejsca zabaw, ponad 56 proc. nie spełniało wymogów opieki świetlicowej, a p
                  > ołowa – zalecanych wymagań dla sal lekcyjnych.
                  > NIK która kategoria w twojej wyliczance? Wrzask medialny czy lamentujący polit
                  > ycy. Symptomatyczne, że w twoim świecie nie ma rodziców 6latków.

Znam ten raport lepiej od ciebie wiec niepotrzebny mi nie działający link. Gdybym go nie znał nie zakładał bym tego wątku. Dobrze jest jednak przeczytać całość i zapoznać się z aktualnymi szczegółami.

W wystąpieniach do gmin oraz do dyrektorów szkół NIK sformułowała łącznie 119 wniosków. Część ze stwierdzonych nieprawidłowości została usunięta jeszcze w trakcie trwania kontroli. Pozostałe - jak informują kontrolowani - są sukcesywnie eliminowane. Izba uważa, że usunięcie wszystkich wskazanych w raporcie nieprawidłowości jest możliwe jeszcze w roku szkolnym 2013/2014.

www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-przygotowaniu-szkol-do-przyjecia-szesciolatkow.html

P.S. Nie wiesz czy w moim świecie są rodzice sześciolatków czy nie, więc się nie mądrzyj.
                  • a000000 Re: Chociaż raz nie popisuj się ignorancją 02.11.13, 00:32
                    wikul napisał:

Część ze stwierdzonych nieprawidłowości została usunięta jeszcze
                    > w trakcie trwania kontroli.

Statystyki. O rzeczach.
                    A co z niedojrzałością emocjonalną małych dzieci?
                    Pisanie i czytanie to jeszcze nie dowód, że dziecko jest gotowe do zmiany środowiska.
                    Jestem przeciwna obligatoryjnemu obowiązkowi szkolnemu sześciolatków. Owszem, niektóre dzieci sobie poradzą. Ale wiele z nich zapłaci uszczerbkiem w psychice i emocjach.
                    Zbyt wielka cena za utrzymanie zatrudnienia wśród nauczycieli.
                    • pikrat Re: Chociaż raz nie popisuj się ignorancją 02.11.13, 10:51
                      a000000 napisała:

> wikul napisał:
                      >
                      > Część ze stwierdzonych nieprawidłowości została usunięta jeszcze
                      > > w trakcie trwania kontroli.
                      >
                      > Statystyki. O rzeczach.
                      > A co z niedojrzałością emocjonalną małych dzieci?
                      > Pisanie i czytanie to jeszcze nie dowód, że dziecko jest gotowe do zmiany środo
                      > wiska.
                      > Jestem przeciwna obligatoryjnemu obowiązkowi szkolnemu sześciolatków. Owszem, n
                      > iektóre dzieci sobie poradzą. Ale wiele z nich zapłaci uszczerbkiem w psychice
                      > i emocjach.
                      > Zbyt wielka cena za utrzymanie zatrudnienia wśród nauczycieli.

Nóż w kieszeni się otwiera... "niedojrzałość dzieci"... jakoś nie piszesz, ze dzieci są niedojrzałe jeśli chodzi o przedszkolną indoktrynację w wykonaniu KK?

Rzeczywiście. Dla nauczycieli religii to konieczność dodatkowego "nauczania" w ramach tego samego etatu. W przedszkolach indoktrynowali w ramach kółek zainteresowań płatnych przez rodziców w sekretariacie przedszkola, tak jak za rytmikę czy angielski.
                      A propos.... w przedszkolach dzieci mogą uczyć się angielskiego a szkole sześciolatek polskiego już nie może zdaniem oszołomstwa?
                    • wikul Re: Chociaż raz nie popisuj się ignorancją 02.11.13, 18:24
                      a000000 napisała:

> A co z niedojrzałością emocjonalną małych dzieci?
                      > Pisanie i czytanie to jeszcze nie dowód, że dziecko jest gotowe do zmiany środo
                      > wiska.
                      > Jestem przeciwna obligatoryjnemu obowiązkowi szkolnemu sześciolatków. Owszem, n
                      > iektóre dzieci sobie poradzą. Ale wiele z nich zapłaci uszczerbkiem w psychice
                      > i emocjach.

Ręce opadają, więc zacytuję forumowicza który podpisał się jako 76 - letni moher.

Rozpoczynałem szkołę jako sześciolatek. Moim zeszytem i podręcznikiem była kamienna tablica w drewniannych ramkach. Po jednej stronie były linie a po drugiej kratki /czerwone/. Pisało się kamiennym rysikiem a wycierało mokrą szmatką. Dzisiaj piszę na klawiaturze computera i pękam ze śmiechu słuchając przemądrzalskich na temat sześciolatków.

www.natemat.com.pl/dzieci-w-szkole/szesciolatki-krytyka-i-odpowiedzi.html
                      • wikul I jeszcze ... 02.11.13, 18:29
                        eduentuzjasci.pl/pl/wydarzenia/852-wyniki-badania-6-i-7-latkow-na-starcie-szkolnym.html
                  • oleg3 Re: Chociaż raz nie popisuj się ignorancją 02.11.13, 14:36
                    Bóg z tobą.
                    • oleg3 Re: Chociaż raz nie popisuj się ignorancją 22.11.13, 09:38
                      oleg3 napisał:
                      > Bóg z tobą.

Chodziło i o to, że nie warto rozmawiać z osobą ignorującą rzeczywistość.
                      Teraz zaś ciekawi mnie co też Wikul napisze w tej sprawie po takim stwierdzeniu nowego ministra EN

Cytat
                      Nie ma badań na temat tego, ile szkół nie jest gotowych. Pani to sprawdzi? I będą pieniądze na poprawę warunków?

- Odpowiedzialnie mogę o tym rozmawiać, dopiero kiedy obejmę urząd. W każdym razie rozumiem obawy rodziców i wierzę, że są szkoły, w których może być nie najlepiej.

Tak chce pani przekonać Elbanowskich i cały ruch Ratuj Maluchy?

- Mamy słowo przeciwko słowu. Oni mówią, że szkoły nie będą gotowe, a ja, że zrobię wszystko, aby były. Poproszę ich o cierpliwość, niech poczekają na efekty.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,14994837,Kluzik_Rostkowska__Nie_jestem_ministrem_nauczycieli_.html#BoxSlotII3img#ixzz2lMUEa9Iy

• kalllka Re: Ile ci płacą 01.11.13, 00:20
              Na temat swiata Lbanowscy sie nie wypowiadali. Nie mieli potrzeby, badz informacji, na bazie ktorych mogliby swoj projekt- skonfrontowac z innymi.
              To zreszta charakterystyczne dla polskiej myśli politycznej, ze boi sie konfrontacji zestawienia i polemiki na międzynarodowym poziomie. Nieprzygotowana pozbawiona wzorow spada coraz niżej dolujac w polskie media.
              w szczegolnosci- prasa przyzwyczjona do latwizny w zarobkowaniu lansuje dziennikarke o poxiomie prowincjonalych pyskowek; wciaz bezmyslnie kopiuje urbanowski- bez styl , hodujac pokolenie gamoniowatych czytelników posługujących pismem obrazkowym ( od pikrata np)
              Co do " Awantury o Basię" ( na forum i prasie)
              Mysle, ze olegowi puscily nerwy juz w tym momencie gdy domyślil, co translator wikula chcial (muu) linkiem "przekazać"
              • pikrat Re: Ile ci płacą 01.11.13, 09:33
                No i widzisz sama, głupia pindo, że mój "gamoniowaty styl" trafił w ciebie jak należy. To dodaje mi otuchy i dowodzi, że warto.

A extra dla ciebie mam kolejny obrazek...

https://scontent-a-cdg.xx.fbcdn.net/hphotos-ash4/1000698_552218234843070_448639904_n.jpg
                • kalllka Re: Ile ci płacą 01.11.13, 12:56
                  Trafiles; jestem tu z powodu tegoż wlasnie bezstylu,... którym w dodatku poslugujesz jak cepem.
                  wiec zapewniam cie, ze albo sie zcywilizujesz- zmieniajac sposób "przekonywania"- przedstawiania swoich podgladow albo wylecisz w kosmos bezpowrotnie.
                  • pikrat Re: Ile ci płacą 01.11.13, 13:11
                    Jestem w kosmosie ale skąd możesz o tym, z perspektywy rury kanalizacyjnej, wiedzieć?
                    A teraz wracaj tam skąd wypełzłaś.
    • krates-8 Re: Świat wg biurwy z minedu 31.10.13, 19:06
      "szkoły są zaskoczone a nierzadko oburzone"
      bo mają głęboko w d... głosy rodziców
      mnie nie przekonały
      tłumaczenia obrażonych dyrektorów
      i prawomyślnych rodzicielskich aktywów klasowych
      z nadesłanych pism i zdjęć widać wyraźnie
      że dzieciaki tłoczą się na świetlicach
      a poza zabawą na dywanie (podarowanym przez rodzica!)
      i wraplaniem się w telewizję
      nie mają nic innego czym mogłyby się zająć
      ponadto
      niezależnie od tego jak dobrze
      przygotowane są szkoły
      do przyjęcia sześciolatków
      a także od tego
      jakim debilem jest inicjator zbierania podpisów
      głos miliona obywateli
      nie powinien być tak bezczelnie ignorowany
      przez ministerialne biurwy
      rodzice powinni sami decydować
      czy poślą do szkoły siedmiolatka
      czy sześciolatka
      a jeśli tak będzie dla dziecka lepiej
      nawet młodszego lub starszego
      no ale wygoda ministerstwa wymaga wpierdzielenia
      wszystkich do jednego wora
      • t_ete Re: Świat wg biurwy z minedu 31.10.13, 20:44
        krates-8 napisał:

> głos miliona obywateli
        > nie powinien być tak bezczelnie ignorowany

Pd czym pdpisal sie milion obywateli ? Jak brzmialo pytanie i wokol jakiego pytania odbywala sie kampania ?

A jak wygladaja pytania referendalne w projekcie ?

Tak samo ?

tete

• krates-8 Re: Świat wg biurwy z minedu 31.10.13, 21:48
          milion osób podpisało się pod wnioskiem
          o poddanie pod referendum ogólnokrajowe
          sprawy o szczególnym znaczeniu dla państwa i obywateli
          dotyczącej systemu edukacji,
          zawierającemu następujące propozycje pytań w tej sprawie:
          1. Czy jesteś za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków?
          2. Czy jesteś za zniesieniem obowiązku przedszkolnego pięciolatków?
          3. Czy jesteś za przywróceniem w liceach ogólnokształcących pełnego kursu historii oraz innych przedmiotów?
          4. Czy jesteś za stopniowym powrotem do systemu: 8 lat szkoły podstawowej + 4 lata szkoły średniej?
          5. Czy jesteś za ustawowym powstrzymaniem procesu likwidacji publicznych szkół i przedszkoli?
          • t_ete Re: Świat wg biurwy z minedu 31.10.13, 22:02
            krates-8 napisał:

> milion osób podpisało się pod wnioskiem
            > o poddanie pod referendum ogólnokrajowe
            > sprawy o szczególnym znaczeniu dla państwa i obywateli
            > dotyczącej systemu edukacji,
            > zawierającemu następujące propozycje pytań w tej sprawie:
            > 1. Czy jesteś za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków?
            > 2. Czy jesteś za zniesieniem obowiązku przedszkolnego pięciolatków?
            > 3. Czy jesteś za przywróceniem w liceach ogólnokształcących pełnego kursu histo
            > rii oraz innych przedmiotów?
            > 4. Czy jesteś za stopniowym powrotem do systemu: 8 lat szkoły podstawowej + 4 l
            > ata szkoły średniej?
            > 5. Czy jesteś za ustawowym powstrzymaniem procesu likwidacji publicznych szkół
            > i przedszkoli?

Tak jest w projekcie.
            Ale czy wlasnie pod tym podpisal sie milion obywateli ? Obserwowalam wylacznie kampanie dotyczaca 6-latkow w szkolach.
            Poza tym .... bez urazy ... ale pytania 3 i 5 ...to nie sa pytania referendalne. To mozna na jakims wiecu wykrzyczec.

A powrot do 8 klasowej szkoly podstawowej to na fali tesknoty za 'kiedys bylo lepiej' ?

tete
            • krates-8 Re: Świat wg biurwy z minedu 31.10.13, 23:54
              t_ete napisała:
              > Tak jest w projekcie.
              > Ale czy wlasnie pod tym podpisal sie milion obywateli ?

tak jest w formularzu
              i pod tym podpisywali się obywatele

> Poza tym .... bez urazy ... ale pytania 3 i 5 ...to nie sa pytania referendalne

pytanie 5. zgoda jest tak ogólnikowe że może znaczyć cokolwiek
              pytanie 3. przy odrobinie dobrej woli
              dałoby się poprawić
              bo intencja wnioskodawców jest jasna
              chcą przywrócenia stanu sprzed reformy
              btw
              bywały pytania jeszcze mniej referandalne
              poznajesz?

1. Czy jesteś za tym, aby zobowiązania wobec emerytów i rencistów oraz pracowników sfery budżetowej, wynikające z orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego, były zaspokojone z prywatyzowanego majątku państwowego?
              2. Czy jesteś za tym, aby część prywatyzowanego majątku państwowego zasiliła powszechne fundusze emerytalne?
              3. Czy jesteś za tym, aby zwiększyć wartość świadectw udziałowych Narodowych Funduszy Inwestycyjnych przez objęcie tym programem dalszych przedsiębiorstw?
              4. Czy jesteś za uwzględnieniem w programie uwłaszczeniowym bonów prywatyzacyjnych?

sejm mógłby zatem zarządzić referendum
              z pytaniami 1,2,4 i 3 poprawionym
              gdyby szanował głos ludu

> . To mozna na jakims wiecu wykrzyczec.

jedno nie przeszkadza drugiemu
              nie będzie referendum
              to ludzie będą mogli tylko krzyczeć na wiecach

> A powrot do 8 klasowej szkoly podstawowej to na fali tesknoty za 'kiedys bylo l
              > epiej' ?

być może
              ale może też
              uważają że to jest lepsze rozwiązanie
              nie chcą przywrócenia prl
              tylko porządnych
              czteroklasowych liceów ogólnokształcących
              minister ma swoje racje i nawet argumenty
              ale jest zbyt głupia
              by przekonać do nich rodziców
              choć dość cwana by o tym wiedzieć
              dlatego dla pewności
              nie będzie żadnego referendum
              • snajper55 Re: Świat wg biurwy z minedu 02.11.13, 03:48
                krates-8 napisał:

> nie będzie referendum
                > to ludzie będą mogli tylko krzyczeć na wiecach

Nieprawda. Ludzie będą mogli pójść do wyborów i zmienić rządzących.

S.
                • krates-8 Tak, niereformowalny rząd trzeba usunąć /nt 03.11.13, 15:49

• snajper55 Re: Tak, niereformowalny rząd trzeba usunąć /nt 03.11.13, 21:53
                    Jeśli tak będzie chciała większość głosujących. Większości może się on nadal podobać.

S.
                    • krates-8 Nie musi się podobać, niestety 04.11.13, 21:58
                      wystarczy że konkurenci
                      będą się podobać jeszcze mniej
    • pikrat Re: Świat wg Elbanowskich 31.10.13, 20:41
      Ten cały Elbanowski nie wzbudził mojej sympatii. Przeciwnie, wzbudził zdecydowaną antypatię. Za całokształt. Żadna jego wypowiedź w Sejmie nie zasługiwała na uwagę a milion podpisów? Cóż.... parafianki są w stanie zebrać i dwa jeśli znajdzie się ktoś taki jak ten płaczek i panikarz.
      A tymczasem moja wnuczka uczęszcza jako sześciolatek do szkoły i WSZYSTKO jest O.K.
      O cóż zatem chodzi? O miejsce na listach wyborczych PiS?
      • wikul Re: Świat wg Elbanowskich 31.10.13, 23:00
        pikrat napisał:

> Ten cały Elbanowski nie wzbudził mojej sympatii. Przeciwnie, wzbudził zdecydowa
        > ną antypatię. Za całokształt. Żadna jego wypowiedź w Sejmie nie zasługiwała na
        > uwagę a milion podpisów? Cóż.... parafianki są w stanie zebrać i dwa jeśli znaj
        > dzie się ktoś taki jak ten płaczek i panikarz.
        > A tymczasem moja wnuczka uczęszcza jako sześciolatek do szkoły i WSZYSTKO jest
        > O.K.
        > O cóż zatem chodzi? O miejsce na listach wyborczych PiS?

No właśnie, miałem podobne odczucia. Mój 3.l. wnuczek zamiast spać na leżakowaniu w przedszkolu mówi coś po niemiecku a nauczycielka nie wie o czym. Gdy mówi do dziadka w tym samym języku, dziadek dzwoni do córki żeby mu przetłumaczyła co powiedział. Od babci wymaga by nauczyła go liczyć po japońsku do dziesięciu. Potrafi liczyć chyba w pięciu językach. Dzieci chłoną wiedzę, to jest ich zabawa. Tradycyjnymi zabawkami są znudzeni.
        Piętnastoletni chłopcy zakładają firmy. Janusz Kaniewski, jeden z najbardziej wszechstronnych i uznanych projektantów młodego pokolenia, znany na całym świecie. Zaczynał też w wieku 15 lat.

www.presseurop.eu/pl/content/article/1404721-pietnastoletni-biznesmeni
        • krates-8 Re: Świat wg Elbanowskich 01.11.13, 00:19
          wikul napisał:

> Potrafi liczyć chyba w pięciu językach. Dzieci chłoną wiedzę, to jest ich zabaw
          > a. Tradycyjnymi zabawkami są znudzeni.

nie bój nie bój
          zderzy się ze szkołą
          może się ockniesz
          szkoła realizuje bo musi program ministerialny
          a jego poziom został w klasach I-III
          obniżony ze względu na sześciolatków
          efekt jest taki
          że zajęcia w szkole są na niższym poziomie
          niż w starszakach w przedszkolu
          co prawda dzieci uczą się czytać pisać i liczyć
          ale te zdolne już to umieją
          dla twojego wnuka
          to oznacza niespotykaną wcześniej nudę
          i trudne do skorygowania w domu przekonanie
          że szkoła jest dla idiotów
          jedyna nadzieja że trafi na sensowną nauczycielkę
          szanse oceniam na 1:4

>
          > www.presseurop.eu/pl/content/article/1404721-pietnastoletni-biznesmeni
          • wikul Re: Świat wg Elbanowskich 08.11.13, 23:25
            krates-8 napisał:

> wikul napisał:
            >
            > > Potrafi liczyć chyba w pięciu językach. Dzieci chłoną wiedzę, to jest ich
            > zabaw
            > > a. Tradycyjnymi zabawkami są znudzeni.
            >

> nie bój nie bój
            > zderzy się ze szkołą
            > może się ockniesz

Nie boję się, nie ma czego. Porozmawiaj ze starszymi w jakich warunkach się uczyli (także 6-latki) i czy przeżywali z tego powodu jakąś wielką traumę.
    • wikul Re: Świat wg Elbanowskich 09.11.13, 22:39
      Szczuka: Pani Elbanowska przedstawia edukację jako horror, tortury, bolszewię...

- Pani Elbanowska przedstawia system państwowej edukacji w Polsce jako jakiś horror. Jako odbieranie dzieci i nową bolszewię. Tortury, które mają być zadane tym dzieciom wydzieranym rodzicom. Nosi to znamiona obłędu - mówiła w radiowej "Jedynce" Kazimiera Szczuka.
      W debacie na temat referendum chodziło wyłącznie o kolejną rozgrywkę pomiędzy opozycją a rządem - ocenia Kazimiera Szczuka.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14925283,Szczuka__Pani_Elbanowska_przedstawia_edukacje_jako.html#BoxWiadTxt
      • t_ete Re: Świat wg Elbanowskich 09.11.13, 23:51
        wikul napisał:

Nosi to znamiona obłędu - mówiła w radiowej "
        > Jedynce" Kazimiera Szczuka.

Obled chyba nie ale zachowuje sie histerycznie. Rozum idzie w odstawke.
        No ... ja troche wiem jak to jest. Zbiera sie podpisy - to jest misja, ktorej sie podporzadkowuje 'reszte zycia'. Misja jest najwazniejsza. I nie wypala. To bardzo trudne emocjonalnie.

Troche jej wspolczuje bo zaangazowala 'cala siebie' - a teraz PiS wykorzysta to co przez kilka lat budowala - jako 'bron na Tuska'. Tylko i wylacznie. Bo przeciez PiS wczesniej byl 'za' ...

tete

• pikrat Re: Świat wg Elbanowskich 10.11.13, 09:54
          Chyba nie będzie przesady w tym, jeśli napiszę, że jej poczynaniami kierowała... nienawiść?
          Nie będzie przesady również w tym, jeżeli napiszę, że to ofiara wychowania w katolickiej miłości bliźniego?
          Na sejmowym balkonie było więcej takich zacietrzewionych parafianek, którym z twarzy wyzierała chrystusowa miłość...
          • t_ete Re: Świat wg Elbanowskich 10.11.13, 12:31
            pikrat napisał:

> Chyba nie będzie przesady w tym, jeśli napiszę, że jej poczynaniami kierowała..
            > . nienawiść?

No wlasnie pisalam o emocjach, ktore (czasami) gore nad rozumem biora. Nie sadze by kierowala sie 'nienawiscia'. Raczej troska o dzieci - w swoim rozumieniu.

> Nie będzie przesady również w tym, jeżeli napiszę, że to ofiara wychowania w ka
            > tolickiej miłości bliźniego?

Owszem. Chyba nie przesadze gdy napisze ze przynajmniej polowa doroslych mieszkancow naszego kraju byla tak 'wychowywana'. Tyle ze nauka 'kochaj blizniego jak siebie samego' czesto idzie w las. Chocby brak szacunku dla myslacych inaczej - mamy na kazdym kroku.

Mnie tez czesto zaskakuje - jak to mozliwe by ludzie godzili religijna zarliwosc z wprost wyrazana nienawiscia do tych, ktorzy maja inne poglady.

> Na sejmowym balkonie było więcej takich zacietrzewionych parafianek, którym z t
            > warzy wyzierała chrystusowa miłość...

Emocje Pikracie. Misja sie nie powiodla - hamulce przestaly dzialac.

tete
            • krates-8 Profesjonalny portret psychologiczny! 14.11.13, 23:57
              jestem pod wrażeniem
              czy możecie podobnie zanalizować
              poniższy materiał
              i zarysować profil
              pierwszoplanowej bohaterki
              proszę

ja jakoś dziwnie słabnę
              w 58 sekundzie
              • t_ete Re: Profesjonalny portret psychologiczny! 15.11.13, 08:07
                Spot zenada. Kiepski pomysl i drewniane wykonanie.

Nie wiem kto 'blysnal' zeby uswietnic nauczycielskie swieto takim spotem ale wg. mnie pojecie mial zadne.

Pani Minister zlecila i zagrala ? Blad.

Jak to Bog powiedzial Styce : ty mnie nie maluj na kleczkach, ty mnie maluj dobrze !

tete

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka