Dodaj do ulubionych

Awantura o minutę ciszy dla Mikulskiego

03.12.14, 21:02
To było do przewidzenia. Nie przepuszcza takiej okazji. Inni walczyli z Komuną do 1989 r. oni teraz. Nawet nie uszanują śmierci.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,17073313,Sikorski_chce_minuty_ciszy_ku_czci_Mikulskiego__Pieta_.html#BoxSlotI3img
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Awantura o minutę ciszy dla Mikulskiego 03.12.14, 22:14

Więcej szacunku dla munduru, jedynego przed którym sowieckie łachudry miały respekt.

A co do osoby Mikulskiego...

Stanisław Mikulski został powołany do wojska, gdzie w 1952 r. odebrał legitymację partyjną. Rok później wysłał do ojca list, w którym rozpaczał po śmierci przywódcy Związku Radzieckiego. "Napisałem do taty w liczbie mnogiej. Jak bardzo żałujemy, że odszedł nasz ukochany Józef Wissarionowicz i tak dalej. Sam z siebie napisałem. (...) List był szczery i współczujący, omalże skropiony łzami. Bo ja wierzyłem w nich, w naszą władzę" - napisał w autobiograficznej książce "Niechętnie o sobie".
    • oleg3 Hans Klos 04.12.14, 09:09
      jest częścią mojego dzieciństwa. "Stawka" to kultowy serial. Jednak wątpię, w sens uczczenia Stanisława Mikulskiego, w Sejmie. Za co?
      • dicksmith Re: Hans Klos 04.12.14, 09:25
        Ciekawe że gdy umarł Pan Samochodzik Ja Dago Nienacki (milicjant) to nie było żadnych zgrzytów
        • oleg3 Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 09:35
          dicksmith napisał:

> Ciekawe że gdy umarł Pan Samochodzik Ja Dago Nienacki (milicjant) to nie było żadnych zgrzytów

A miał swoje, pośmiertne, 5 minut w Sejmie?
          • andrzejg Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 10:46
            oleg3 napisał:

>
            > A miał swoje, pośmiertne, 5 minut w Sejmie?

Mikulski byłby niepocieszony, gdyby obyło się bez zgrzytów. Powstaje taka nowa moda.

Z drugiej strony, podobnie jak Ty, doceniając 'Stawkę' jako film będący prekursorem dzisiejszych Jamesów Bondów, nie widzę powodu dla sejmowej akcji. Jedyny powód , to danie pstryczka PiSowi , aby nie wyszedł z pobudzenia
            • oleg3 Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 11:18
              andrzejg napisał:

> Jedyny powód , to danie pstryczka PiSowi , aby nie wyszedł z pobudzenia

Oczywiście. I to mnie dołuje. Ranga sprawy błaha, ale wojna plemion: show must go on . Na szczęście nie musimy traktować serio takich wojen sejmowych. Niech Sejm uchwali, że S. Mikulski był aktorem XXL. Tylko co zrobimy jak - po najdłuższym życiu - odejdzie Gajos? Aktor wielki, troichę przyćmiony w "4pancernych" przez Szarika?
              • jaceq Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 11:31
                Na szczęście jest jeszcze Pan Turecki. A jakby było mało, to towarzysz Winnicki Jan.
                • oleg3 Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 11:45
                  jaceq napisał:

Mikulski był znanym aktorem. Jednak nie napiszę o nim: aktor wybitny.
                  Od dalszych komentarzy powstrzymuje mnie majestat śmierci.

R.I.P.
                  • jaceq Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 14:07
                    Można śmiało napisać, że był wybitny, zwłaszcza na tle tego materiału, który można oglądać teraz. Widziałem Go kilka razy w teatrze.

A tak na boku, to pisałem o Gajosie.
                    • oleg3 Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 14:25
                      > A tak na boku, to pisałem o Gajosie.

Wiem

>Widziałem Go kilka razy w teatrze.
                      Ja nie. I nie będę się spierał.

• jaceq Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 22:09
                        Nie bardzo szczajam co ma Gajos do majestatu śmierci zatem.
              • andrzejg Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 11:33
                oleg3 napisał:

>
                > Oczywiście. I to mnie dołuje. Ranga sprawy błaha, ale wojna plemion:
                > show must go on
                . Na szczęście nie musimy traktować serio takich wojen sejm
                > owych. Niech Sejm uchwali, że S. Mikulski był aktorem XXL. Tylko co zrobimy jak
                > - po najdłuższym życiu - odejdzie Gajos? Aktor wielki, troichę przyćmiony w "4
                > pancernych" przez Szarika?

a Szarików podobno było 4
                • oleg3 Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 12:00
                  andrzejg napisał:

> a Szarików podobno było 4

Nie wiem. Czytałem o dwóch. Zostały stosownie uhonorowane. Tak czytałem.
          • qwardian Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 12:22
            Był ORMO-wcem co niedwuznacznie sugerował w swoich powieściach...
            • oleg3 Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 12:41
              qwardian napisał:

> Był ORMO-wcem co niedwuznacznie sugerował w swoich powieściach...

Może i był. Sprawnie operował piórem. I raczej - o ile pamiętam - nie pisywał o utrwalaniu władzy ludowej. Dostojewskim nie był, ale jako autor popularnych powieścideł zdobył uznanie czytelników. Teraz kompletnie zapomniany.
              • jaceq Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 14:11
                oleg3 napisał:

> Może i był. Sprawnie operował piórem. I raczej - o ile pamiętam - nie pisywał o
                > utrwalaniu władzy ludowej.

Pisywał.
                lubimyczytac.pl/ksiazka/27605/wielki-las
                Departament I peerelowskiego MSW w pełnej krasie. Sądząc z materiałów jakie publikuje IPN, to wiedza Autora o temacie była, no, spora. Ale czytało się świetnie.
              • qwardian Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 19:30

Do dzisiaj zagorzali czytelnicy jeżdżą śladami bohaterów książek, a są to tereny wspaniałe, Iława z Jeziorakiem to perła na naszej planecie. Ale mnie pochłonął całkowicie miłością do architektury zabytkowej, nie potrafię przejechać spokojnie obok pałacu, zamku, kościoła, nie zapoznając się pobieżniej lub dokładniej z jego historią. Miał bardzo zawiłe powiązania partyjne, był również prześladowany we wcześniejszej działalności partyjnej i to wpłynęło na zmianę nazwiska (Nowicki), należał do frakcji brunatnego betonu w stu procentach ideologicznego, jedynego i ostatniego w PZPR...
                • jaceq Re: Raz w roku w Skiroławkach. 04.12.14, 22:05
                  Bardzo lubię, od wczesnej młodości książki o Samochodziku. Właśnie z powodów, o których piszesz, też dawno temu pokonywałem trasy szlakiem Samochodzika, nawet we Francji. Nawet nurkowałem w Jezioraku z Aquanetem... znaczy, chciałem napisać, z akwalungiem.
                  Lubiłem też jego późniejsze książki dla dorosłych, Skiroławki (doktor Niegłowicz obok sienkiewiczowskiego pana strażnika koronnego to jedna z moich ulubionych postaci literackich), Wielki las, no i arcydzieło o początkach państwa polskiego - trylogia o Dago, pradziadku Mieszka I.
                  • qwardian Re: Raz w roku w Skiroławkach. 05.12.14, 09:13

Patrząc wstecz, większość, prawie wszystkie moje samochody były terenówkami i ten co mam teraz też. To wszystko pod wpływem Nienackiego, jak jeden człowiek potrafi wpłynąć na los i z perspektywy cenię sobie ten wpływ...
    • perla Hans Kloss wygrał 2 wś 04.12.14, 13:07
      przy pomocy 4 pancernych i szarików dwóch.
      Tylko co ma z tym wspólnego zmarły Mikulski, który jak sam mówił przeklinał rolę Hansa, bo mu zrujnowała dalszą karierę.
      Jak to mówią mądrzejsi - należy odróżnić czyny człowieka od jego dzieła.
      Hansowi należy się order, Mikulskiemu spokój wieczny właśnie.
      • ciocia_piqa Re: Hans Kloss wygrał 2 wś 04.12.14, 18:57
        Ale przystojny był i krytyczny wobec siebie. Taką samokrytykę cenię wyżej niż tą złożoną przez posła - złodzieja Girzyńskiego, która w kręgach pisowskich traktowana jest jako bohaterstwo.

• jaceq Re: Hans Kloss wygrał 2 wś 04.12.14, 21:58
          Złodziej pospolity, ale za to jaki szlachetny (wg Prezesa) złodziej. W przeciwieństwie do 3 muszkieterów madryckich, przyłapany przyznał się od razu. Wystąpił z PiSu, ale głosował będzie zawsze, jak prezes każe, tak mu dopomóż Bóg.

Jak dla mnie to pospolita menda, niczym nie różniąca się od Hofmana, no może nie obszczywa miejsc publicznych i nie maca cudzych żon. Taki Nowak-Tiktak przynajmniej nic nie ukradł.
      • jaceq Re: Hans Kloss wygrał 2 wś 04.12.14, 22:08
        A Bond wygrał zimną wojnę. A Dirty Harry wygrał wojnę o ulice LA. A wogle to pieprzysz straszliwie, bo 2 wś wygrała parszywa dwunastka i to żydowskie oberkommando żydowskich gestapowców od Tarantino.
        • perla słusznie prawisz Jacek 05.12.14, 00:27
          jaceq napisał:

> A Bond wygrał zimną wojnę. A Dirty Harry wygrał wojnę o ulice LA. A wogle to pi
          > eprzysz straszliwie, bo 2 wś wygrała parszywa dwunastka i to żydowskie oberkomm
          > ando żydowskich gestapowców od Tarantino.

z tym, że zapomiałeś, iż była jeszcze wojna na Pacyfiku, którą wygrał mały chłopiec w Hiroszimie.
          A tak w ogóle, to co by zrobiła światowa kinematografia bez 2 wś, hę?
          Powstało sto tysięcy filmów o tej wojnie, z czego 1/4 o Holocauście.
          Zbili niezłą kasę na tym.
          A dziś to co mamy? Seriale, gdzie każy z każdym spał, i na dodatek się ożenił a potem rozwiódł.
          Moze 3 wś obudzi twórców filmowych, i znów stworzą filmy typu - napromiewany szeregowiec Rajn właśnie.

• jaceq Re: słusznie prawisz Jacek 06.12.14, 13:20
            Właśnie wczoraj obejrzałem "Furię" - polecam. Bardzo mało Holocaustu, właściwie wcale, bo to już kwiecień 45.
      • ada08 Re: Hans Kloss wygrał 2 wś 06.12.14, 08:01
        I co dalej? Jakie były losy Hansa Klossa tuż po wojnie? Wie ktoś może?

Bo ja słyszałam, że zaraz po wojnie Hans został wezwany do słynnej centrali, oczywiście w Moskwie, i tam błyskawicznie urządzono mu proces. Powód? Bywał na Zachodzie - w Polsce, w Berlinie i we Francji. Nawet w Turcji bywał. Znaczy - szpieg. Kulka w łeb. W drodze wyjątkowej łaskawości - 10 lat gułagu bez prawa do korespondencji (co to w praktyce oznaczało kazdy wie).
        Tak słyszałam.

A może jednak centrala go nie wezwała, został w Polsce i żył długo i szczęśliwie. Tylko - czym się zajmował? Ktoś z Was coś słyszał? Ciekawią mnie dalsze dzieje Hansa Klossa.
        a.

PS Oczywiście uważam, że serial o Hansie to najlepszy polski serial, fenomenalny serial. Wszystko tam jest doskonałe (z wyjatkiem prawdy historycznej, ma się rozumieć, ale przecież nie dla niej ten serial oglądamy).
        a.

• jaceq Re: Hans Kloss wygrał 2 wś 06.12.14, 13:44
          Tylko plotki słyszałem, że mimo, że Centrala wzywała, po wykonaniu ostatniego zadania (odnalezieniu pewnego SS-gruppenführera) Stasiu Kolicki nie wrócił, tylko wyjechał z kapitanami Plucińskim i Zapasiewiczem, ponieważ wolał mojego imiennika Daniel'sa od samogonu, dolary od rubli i Colta New Model Service od swoich starych P-08 i P-38 do zabawy. Na starość nawet pomagał chronić niemiecką konstytucję, ale przekabacony przez GRU został znacznie wcześniej, w celu otrucia Jacka Ruby'ego (inny mój imiennik, chociaż Żyd), by nie chlapał ozorem na prawo i lewo.

Oczywiście najlepszy serial, jaki powstał w Polsce i pewnie długo tak pozostanie. Co ciekawe, scenarzysta-składak Andrzej Zbych napisał też scenariusz do scenariusza serialu z polskim Bondem (Teleszyńskim), na pozór dziennikarzem, a de facto tajnym współpracownikiem gierkowskiej SB. Podobno redaktor Maj był nieślubnym dzieckiem nieślubnego dziecka, jakie Hans zrobił Elsie Schmiedtke, która tak naprawdę nie była cioteczną siostrą Hermanna.

To tyle plotek z eleganckiego świata wywiadu i dyplomacji.
    • jan_zizka zidiocenie i wariactwo,... 04.12.14, 19:24
      ...a kimże takim był Mikulski, żeby go czcić w sejmie? Hańba platfusim bucom, że wykorzystali tego człowieka i jego śmierć, żeby sobie narobić PRu kosztem odmóżdżonego pisiactwa.

Hańba Sikorskiemu. Ty też się, wikul, zastanów nad sobą, bo polityczna napjerdalanka likwiduje ci poczucie przyzwoitości.
      • wikul Re: zidiocenie i wariactwo,... 04.12.14, 21:29
        jan_zizka napisał:

> Hańba Sikorskiemu. Ty też się, wikul, zastanów nad sobą, bo polityczna napjerda
        > lanka likwiduje ci poczucie przyzwoitości.

Spróbuj (najlepiej pod własnym nickiem) zorientować się gdzie są skutki a gdzie przyczyny. Czyli kto zaczyna połajanki a potem płacze że jest obrażany.
        • jaceq Re: zidiocenie i wariactwo,... 04.12.14, 21:58
          John Żiżka jest dość starym i zacnym nickiem.
        • sz0k Re: zidiocenie i wariactwo,... 04.12.14, 22:18
          wikul napisał:

> jan_zizka napisał:
          >
          > > Hańba Sikorskiemu. Ty też się, wikul, zastanów nad sobą, bo polityczna na
          > pjerda
          > > lanka likwiduje ci poczucie przyzwoitości.
          >
          > Spróbuj (najlepiej pod własnym nickiem) zorientować się gdzie są skutki a gdzi
          > e przyczyny. Czyli kto zaczyna połajanki a potem płacze że jest obrażany.

Ty byś się przynajmniej raz w życiu nad tym zastanowił...
          • wikul Sikorski pogodził zwaśnionych 05.12.14, 19:14
            www.dziennikzachodni.pl/artykul/3673144,sejm-uczcil-minuta-ciszy-kazimierza-switonia-i-stanislawa-mikulskiego,id,t.html

Śmierć równa wszystkich.
        • pro100 i pomnik konstantemu rokossowskiemu 05.12.14, 08:34
          wikul napisał:

> jan_zizka napisał:
          >
          > > Hańba Sikorskiemu. Ty też się, wikul, zastanów nad sobą, bo polityczna na
          > pjerda
          > > lanka likwiduje ci poczucie przyzwoitości.
          >
          > Spróbuj (najlepiej pod własnym nickiem) zorientować się gdzie są skutki a gdzi
          > e przyczyny. Czyli kto zaczyna połajanki a potem płacze że jest obrażany.

-jak już dekiel odwala to na całość!
    • jaceq Re: Awantura o minutę ciszy dla Mikulskiego 06.12.14, 13:46
      Nawet tacy Niemcy mają swojego Hansa Klossa:

de.wikipedia.org/wiki/Hans_Kloss_(Maler)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka