Dodaj do ulubionych

Prezydent zaprasza

24.09.15, 12:56

Prezydent Andrzej Duda zaprosił szefową MSW Teresę Piotrowską na dziś na spotkanie na godz.16 - poinformowała szefowa prezydenckiej kancelarii Małgorzata Sadurska.

Szefowa MSW Teresa Piotrowska nie przyjęła zaproszenia Andrzeja Dudy na spotkanie, które miało się odbyć w środę po południu. Premier Ewa Kopacz podkreśliła, że odpowiednią formułą dla takich rozmów jest Rada Gabinetowa (www.tvn24.pl)

Czy ktoś - bez partyjnego zacietrzewienia - potrafi wyjaśnić czy prezydent RP może zaprosić do Pałacu pojedynczego ministra czy tylko gabinet in corpore?
Obserwuj wątek
    • superspec Nie wiem. 24.09.15, 13:04
      Tak na chłopski rozum to prezydent powinien mieć możliwość zaproszenia pojedynczego ministra do siebie. Po co mu cały rząd. Przecież to byłby sztuczny tłok i ktoś mógłby mu wyciągnąć portfel.smile
      • oleg3 Re: Nie wiem. 24.09.15, 13:09
        Ja też nie wiem. Na chłopski rozum: poszukajmy precedensu. Czy w III RP zdarzył się przypadek olania przez ministra zaproszenia prezydenta? Ja nie pamiętam.
    • oleg3 Konstytucjonaliści 24.09.15, 13:06
      Konstytucjonaliści: minister nie ma obowiązku przyjąć zaproszenia prezydenta

- Nie ma obowiązku, żeby minister przyjmował zaproszenie głowy państwa, prezydent nie ma możliwości zmuszenia ministra do tego, aby ten przyjechał. Wszystko należy traktować w kategoriach zwyczajnej kultury politycznej - powiedział prof. Marek Chmaj.

Przyznał, że minister zaproszony przez głowę państwa - zgodnie z regułami kultury politycznej - jeżeli ma możliwość, powinien zaproszenia prezydenta przyjąć. Ale - zastrzegł - jeżeli nie przyjmie zaproszenia, to nie ma za to żadnych sankcji.

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Konstytucjonalisci-minister-nie-ma-obowiazku-przyjac-zaproszenia-prezydenta,wid,17866630,wiadomosc.html?ticaid=115a45

• superspec Sprawa wyjaśniona. 24.09.15, 13:08
        Brak kultury u Kopacz.smile
    • pikrat Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 13:11
      Politycznie bardzo słuszna decyzja. Prezydent nie uznaje pierwszego ministra wiec ministrowie nie uznają prezydenta. Przy okazji przyznam się do ogromnej naiwności, mianowicie wyobrażałem sobie, że ten młody człowiek, obojętnie jak doszedł do tego, że został pierwszym obywatelem, będzie prezydentem na serio. Niestety bardzo wiele wskazuje, że nie skorzystał z tej szansy i jest marionetką sterowaną przez Kaczyńskiego. Tak to widać z nizin społecznych nie skalanych miłością do PiS. Osobna sprawa to prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że to spotkanie potrzebne jest w kampanii wyborczej PiS, by zdyskredytować panią minister a przez nią cały rząd. Powtarzam, decyzja bardzo słuszna. Ciekawe czy pan prezydent dostanie pozwolenie na spotkanie z Kopaczową. Jestem pewny, że nie bo wyszedłby po tym spotkaniu na niezbyt mądrego i Jaro nie zarydzykuje.
      • lepian4 Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 13:20
        Dudzie zostal jedynie banalny wyboru: byc marionetka Kopacz, albo gdy sie postawi, przyjmowac zarzuty, ze jest marionetka Kaczynskiego. Jesli kiedys bedzie inaczej, to w istotnie niczego to nie zmieni.
        • oleg3 Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 13:37
          Prezydent nie jest niczyją marionetką. Ma samodzielną pozycję opartą na mandacie pochodzącym z wyborów powszechnych. Nawet jeżeli Konstytucja b. ogranicza jego kompetencje. Ma i tak b. dużo politycznych argumentów.
          • pikrat Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 13:43
            oleg3 napisał:

> Prezydent nie jest niczyją marionetką. Ma samodzielną pozycję opartą na mandaci
            > e pochodzącym z wyborów powszechnych. Nawet jeżeli Konstytucja b. ogranicza jeg
            > o kompetencje. Ma i tak b. dużo politycznych argumentów.

Nikt tu nie dyskutuje o teorii...
          • jaceq Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 16:25
            oleg3 napisał:

> Prezydent nie jest niczyją marionetką.

Tak głosi teoria. W zasadzie była zgodna z praktyką. Z jednym wyjątkiem: PLK był marionetką swojego brata i robił wszystko to, co ów mu kazał, a nawet więcej: meldował mu się jak kot kapralowi. Teraz wszystko wskazuje, że prezydent Duda będzie marionetką brata PLK.
      • oleg3 Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 13:29
        pikrat napisał:
        > wyobrażałem sobie, że ten młody człowiek, obojętnie jak doszedł do tego, że został
        > pierwszym obywatelem, będzie prezydentem na serio

Prosiłem - bez partyjnego zacietrzewienia!

> Politycznie bardzo słuszna decyzja.
        To kolejny, z serii katastrofalnych, błąd doktor Ewy. Parę punktów procentowych w plecy.
        • pikrat Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 13:41
          oleg3 napisał:

> pikrat napisał:
          > > wyobrażałem sobie, że ten młody człowiek, obojętnie jak doszedł do tego,
          > że został
          > > pierwszym obywatelem, będzie prezydentem na serio
          >
          > Prosiłem - bez partyjnego zacietrzewienia!
          >
          A jakiej to partii "zacietrzewienie" wykrył twój czujnik zacietrzewienia?

> > Politycznie bardzo słuszna decyzja.
          > To kolejny, z serii katastrofalnych, błąd doktor Ewy. Parę punktów procentowych
          > w plecy.

W plecy PiS, Marzycielu.

Abstrahując od wszystkiego... tak się składa, że prawdopodobnie marzenie landknechta się spełni ale czy landknecht będzie od tego szczęśliwszy - wątpię. Landknecht jest mądrym człowiekiem i wie, że jego pupile kłamią. Nie spełnią bardzo wielu obietnic wyborczych a landknecht znajdzie się w gronie ciemnego ludu, niestety. Będę ci wtedy szczerze współczuwał. Serio.
    • perla Polsce jest potrzebny system prezydencki 24.09.15, 13:20
      np. taki jaki jest w Rosji właśnie.
      • oleg3 Re: Polsce jest potrzebny system prezydencki 24.09.15, 13:34
        Niekoniecznie model rosyjski. Ale prezydent wybierany w wyborach powszechnych musi dominować nad rządem. Albo niech prezydenta wybiera Zgromadzenie Narodowe.

• manny-jestem Re: Polsce jest potrzebny system prezydencki 24.09.15, 13:49
          Zgoda, albo wladza w rekach prezydenta albo premiers a nie takie pomieszanie. Ale niewatpliwie odmowa Piotrowskiej to niemily i zupelnie niepotrzebny prztyczek. Pragmatyka ucieka Kopacz kiedy chodzi o PiS a nie Berlin?
          • oleg3 Re: Polsce jest potrzebny system prezydencki 24.09.15, 14:03
            manny-jestem napisał:
            > Pragmatyka ucieka Kopacz kiedy chodzi o PiS a nie Berlin?

Ja nie twierdzę, że dr Ewa jest racjonalna i pragmatyczna. Tylko ostrożność procesowa i szacunek dla szefa rządu powstrzymuje mnie przed nawiązaniem do gęsi. Ja tylko twierdzę, że pójście na kolizję z Berlinem źle służy Polsce. I wcale się nie zdziwię, jak USA i Kanada - w ramach solidarności atlantyckiej - przyjmą po 50 tys. uchodźców. Merkel wywołała wędrówkę ludów i to jest twarda rzeczywistość. Oczywiście to USA zniszczyły infrastrukturę polityczną na Bliskim Wschodzie w w Północnej Afryce.
      • pikrat Re: Polsce jest potrzebny system prezydencki 24.09.15, 13:34
        perla napisał:

> np. taki jaki jest w Rosji właśnie.

Świetny pomysł tylko skąd wziąć drugiego Kwaśniewskiego?
        • superspec Z Izby Wytrzeźwień.:))))n/t 24.09.15, 13:40

• pikrat Z psychiatryka 24.09.15, 13:42
            n/t
            • manny-jestem Re: Z psychiatryka 24.09.15, 13:54
              Szczurek, smierdzacy dran jestes.
              • pikrat Re: Z psychiatryka 24.09.15, 14:08
                manny-jestem napisał:

> Szczurek, smierdzacy dran jestes.

Spadaj desancie Rydzyka i Pisowski śmierdzielu. Fuj!
              • oleg3 Re: Z psychiatryka 24.09.15, 14:24
                manny-jestem napisał:
                > Szczurek, smierdzacy dran jestes.

Jest!
                • pikrat Re: Z psychiatryka 24.09.15, 14:59
                  oleg3 napisał:

> manny-jestem napisał:
                  > > Szczurek, smierdzacy dran jestes.
                  >
                  >
                  > Jest!
                  >
                  >
                  smile
            • jaceq Re: Z psychiatryka 24.09.15, 16:28
              Akurat w psychiatryku drugiego Kwacha bym nie szukał. Wygląda to teraz tak, że psychiatryk rozlał się po ulicach i cieszy się wolnością. Drugiego Kwacha raczej nigdzie się nie znajdzie. Może Biedroń, jak trochę dorośnie.
      • benek231 To jeszcze nie ma systemu prezydenckiego? :O) 24.09.15, 21:06
        Bo Duda zachowuje sie tak jakby taki system juz byl, albo wlasnie byl ustanawiany.

Bardzo dobrze, ze Kopacz dala debilowi po nosie.
        • oleg3 Kretyn napisał 25.09.15, 10:19
          > Bardzo dobrze, ze Kopacz dala debilowi po nosie.
          • benek231 A Pedofil Oleg nie ma argumentow :O) 25.09.15, 17:26
            bo w dodatku jest wodoglowiem - swieconka clupie w Olega lepetynie. A moze i szajs.
            • oleg3 Absolwent Letniej Szkoły SB 25.09.15, 20:19
              (bez matury) surprised)

Piszesz na żenująco niskim poziomie. Prymitywnie. Jak ty dostałeś ten sbecki dyplom? Samo obrzucanie błotem to za mało. Trzeba odrobinę inteligencji.
              • benek231 Byc moze. Ale z pewnoscia nie pedofil, jak ty :O) 25.09.15, 20:34
                Tylko pedofil wezmie w obrone innego pedofila, poprzez atakowanie jego ofiary. Ta kobieta nie zaslugiwala bys nazwal ja qrwa. Zaslugujesz na to ty.

forum.gazeta.pl/forum/w,13,158727329,158727329,Trafialam_na_zboczencow_oszustow_zonatych.html
                • oleg3 Dobrze, że linkujesz. 26.09.15, 07:52
                  Moja hipoteza ma podstawy, twoja jest oszczerstwem.
    • pro100 nikab i czador powinny rozwiązć problem 24.09.15, 14:05
      wstydliwości pani, za przeproszeniem, psiapiólko-ministry. zamiast odpowiedzi na pytania może hałłakować.
    • andrzejg Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 15:09
      Czy w strukturach władzy nie obowiązuje pewnego typu droga służbowa? Moim zdaniem prezydent powinien wysłać zapytanie do premiera z prośbą o oddelegowanie odpowiedniego urzędnika. Takie zapraszanie podwładnych jest zwykłym mieszaniem w kotle. Jakbyś postrzegał swojego podwładnego, który w sprawach nad którymi masz pieczę leciałby w podskokach do kogokolwiek?
      • pikrat Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 15:11
        To oczywiste, ale nie dla pisowców. Oni mają zupełnie inny ogląd rzeczywistości.
      • jaceq Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 16:32
        Jest taka praktyka. Kwachu, jak chciał przesłuchać jakiegoś ministra, to pytał (tzn. urząd pytał) o zgodę jego przełożonego. Za Kaczora praktyka ta była zachowana, dopiero po 2007 Zimny Lech o niej "zapomniał". Bul czasem wzywał jakiegoś ministra na dywan, nie bez wiedzy Pedeta. Ten teraz nie ma pojęcia o politycznej kindersztubie, a raczej nie mają pojęcia jego doradcy i główny mocodawca: prezes.
      • oleg3 Re: Prezydent zaprasza 25.09.15, 10:17
        andrzejg napisał:

> Czy w strukturach władzy nie obowiązuje pewnego typu droga służbowa?

Oczywiście obowiązuje. Jeżeli odwołujesz się do biznesu, to prezydent jest szefem Rady Nadzorczej, a premier prezesem zarządu. Rozmowa głównego księgowego z szefem Rady jest czymś zupełnie naturalnym. Chyba wszyscy pracują w tej samej firmie? Prez. Duda nie prosił ministra o donos na premiera. Wystarczyło zachować pozor. Minister jedzie do prezydenta i mówi mu - w 4 oczy - , że może przedstawić informacje na najbliższym posiedzeniu RBN. A dziennikarzom mówi, że z powodu "dynamik sytuacji" informacje przekazane Panu Prezydentowi już są prawdopodobnie nieaktualne.
        • andrzejg Re: Prezydent zaprasza 26.09.15, 10:35
          To prezydent zaprasza, a minister ma zachować pozór?

Olegu. To niepoważne.
          Niby to jest jedna firma i kompetencje się zazębiają, a nawet nakładają, ale wypada zachować choćby pozór drogi służbowej, a nie wymagać kombinowania z drugiej strony

A.
          • oleg3 Re: Prezydent zaprasza 26.09.15, 11:17
            andrzejg napisał:

> To prezydent zaprasza, a minister ma zachować pozór?
            > Olegu. To niepoważne.

O ile wiem to minister nie ma za sobą mandatu wyborów powszechnych i to prezydent wręcza ministrowi nominację. A co zdarzyło się w czwartek? Minister była w Pałacu!
            • andrzejg Re: Prezydent zaprasza 26.09.15, 11:43
              oleg3 napisał:

> O ile wiem to minister nie ma za sobą mandatu wyborów powszechnych i to prezyde
              > nt wręcza ministrowi nominację. A co zdarzyło się w czwartek? Minister była w
              > Pałacu!

Była po wcześniejszej odmowie. Szefowa ją wysłała.

A.
              • oleg3 Re: Prezydent zaprasza 28.09.15, 08:33
                andrzejg napisał:

> Była po wcześniejszej odmowie. Szefowa ją wysłała.
                A dzień wcześniej jej zabroniła. Jasno widać, że PEK przegrała rundę z PAD, bo polski zwyczaj sankcjonuje prawo prezydenta do zapraszania każdego urzędnika na rozmowę do Pałacu.
                • andrzejg Re: Prezydent zaprasza 28.09.15, 09:43
                  Pozwolisz, że o PEK nie będę się wypowiadał.
                  • pikrat Re: Prezydent zaprasza 28.09.15, 09:52
                    andrzejg napisał:

> Pozwolisz, że o PEK nie będę się wypowiadał.

A to dlaczego, Andrzeju? PEK robi co może i broni sie przed JAWNĄ dyskredytacją prowadzoną w "dobrym" kaczyńskim stylu. Tak samo był traktowany prezydent Komorowski.
                    • andrzejg Re: Prezydent zaprasza 28.09.15, 12:25
                      pikrat napisał:

>
                      > A to dlaczego, Andrzeju? PEK robi co może

ale się gubi
                      Czasami , jak zrobi się nawet błąd, trzeba do końca iść w zaparte.
                      Tym bardziej, że to błąd nieistotny, nieszkodzący państwu.

A.
                      • pikrat Re: Prezydent zaprasza 28.09.15, 13:58
                        andrzejg napisał:

> pikrat napisał:
                        >
                        > >
                        > > A to dlaczego, Andrzeju? PEK robi co może
                        >
                        > ale się gubi
                        > Czasami , jak zrobi się nawet błąd, trzeba do końca iść w zaparte.
                        > Tym bardziej, że to błąd nieistotny, nieszkodzący państwu.
                        >
                        > A.

Możesz mieć rację, ale Kopacz mimo bijącej od niej energii jest jednak "słabą kobietą". Co dopiero ta pisowska miągwa z beczącym głosem... i kompletną ignorancją. Na każde pytanie odpowiada jakimś wykrętem a potem twierdzi, że Kopacz nic nie robi. Że też jej nikt do tej pory serdecznie po pisowsku nie wybuczał. Widać, że starannie i w komunistycznym stylu dobierają publiczność by pani premier in spe miała widownie dla swoich głupawych wystąpień. Dzisiaj chciała pogłaskać krowy ale się nie dały, jedynie osioł pozwolił sobie la lekkie zbliżenie. To symbol, że PiS tolerować mogą tylko osły wink
                  • oleg3 Re: Prezydent zaprasza 28.09.15, 11:12
                    andrzejg napisał:

> Pozwolisz, że o PEK nie będę się wypowiadał.

Za to ja napiszę, że PAD zaliczył wpadkę z nocnym spotkaniem z J. Kaczyńskim. Polacy nie lubią takich scenerii.
    • qwardian Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 15:23

Przede wszystkim trzeba stać z daleka od wszystkiego co Platforma podpisuje, więc lepiej, że propozycji Prezydenta Dudy nie przyjęła. A system nie jest funkcjonalny, stąd potrzeba nowej konstytucji i tak ważną w kalendarzu jest data 25 października...
    • pikrat Re: Prezydent zaprasza 24.09.15, 19:20
      jak wszystko się zmienia. Prezydent i ministerka są już PO spotkaniu. A i jeszcze jedno... sondaż jakby bardziej pomyślny dla PO - tylko 4 % różnicy. Do odrobienia? Mam nadzieję, że tak...

PS. Nie chciałem cię denerwować ale sytuacja jest dynamiczna.
      • superspec CBOS 24.09.15, 19:27
        ze względu na sposób finansowania i sposób sprawowania nadzoru jest krytykowany przez niektóre media, które zarzucają mu nieobiektywność
        pl.wikipedia.org/wiki/Centrum_Badania_Opinii_Spo%C5%82ecznej
        • pikrat Re: CBOS 24.09.15, 20:30
          A jak w środowisku anarchistów?
          • superspec Jak Tobie podoba się ta mapka?:) 25.09.15, 09:38
            d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/14/3b/5604e2f5a6a7d_o.jpg?98980
            • pikrat Re: Jak Tobie podoba się ta mapka?:) 25.09.15, 16:31
              Propaganda. W Zachodniopomorskim PiS nigdy nie wygrał (tak mnie się jakoś wydaje)
              • superspec Wiesz można wygrać wybory a później nie rządzić. 25.09.15, 16:41
                Ma to miejsce w województwie Lubelskim. PiS wygrał wybory samorządowe do sejmiku a nie rządzi. To tak na pocieszenie.smile
    • krates-8 Re: Prezydent zaprasza 25.09.15, 00:53
      nie jest fair (a ścicślej to objaw arogancji) gadać służbowo z podwładnym innego szefa
      kopacz powinna lojalnie stanąć przed swoim ministrem
      przypominąc że to ona bierze odpowiedzialność za rząd i ministrów
      i że będzie robić swoje dopóki nie zostanie odwołana
      a jesli prezydentowi zależy to niech zaprosi kopacz samą albo z piotrowską
      • krates-8 przypominając /winno być 25.09.15, 10:00

• oleg3 Re: Prezydent zaprasza 25.09.15, 11:43
        krates-8 napisał:

> nie jest fair (a ścicślej to objaw arogancji) gadać służbowo z podwładnym innego szefa

Prezydent Bronisław Komorowski spotkał się w środę z ministrem finansów
        28.01 | Podejmowane dotychczas działania dot. rozwiązania problemu kredytów we frankach szwajcarskich idą w dobrym kierunku - ocenił w środę prezydencki minister Olgierd Dziekoński po spotkaniu prezydenta Bronisława Komorowskiego z ministrem finansów Mateuszem Szczurkiem.
        tvn24bis.pl/wideo/prezydent-bronislaw-komorowski-spotkal-sie-w-srode-z-ministrem-finansow,1384422.html
        • pikrat Re: Prezydent zaprasza 25.09.15, 16:33
          Tak, ale to był PRAWDZIWY PREZYDENT a nie marionetka. Dostrzegasz różnicę?
        • krates-8 źle się wyraziłem 25.09.15, 23:03
          nie chodzi o spotkanie czy gadanie (w ramach uzgodnionej z premierem wpółpracy z rządem)
          ale o wzywanie ministra (nawet jeśli nazywa się zapraszaniem)
          z pominięciem premiera
          premier organizuje i odpowiada za pracę rządu
          prezydent o ile mi wiadomo nie ma w zakresie swoich kompetencji
          nadzorowania ministrów
          dlatego powinien wezwać na dywanik premierkę
          i zażądać wyjaśnień w sprawie poczynań jej urzędasów
          tzn zaprosić grzecznie
          • pikrat Re: źle się wyraziłem 26.09.15, 09:31
            Czasem coś mądrze napiszesz...
            • krates-8 czasem coś zrozumiesz /nt 27.09.15, 19:01

• oleg3 W środę 25.09.15, 13:22
      Zakończyło się spotkanie minister spraw wewnętrznych Teresy Piotrowskiej z prezydentem Andrzejem Dudą. – Przedstawiłam stanowisko rządu – powiedziała na briefingu Piotrowska. – Jako że było to moje pierwsze spotkanie z prezydentem, przekazałam mu drobny upominek, obrazek ze św. Andrzejem Bobolą – dodała. – Spotkanie przebiegło w takiej atmosferze, o jaką panu prezydentowi chodziło – poinformował wcześniej, na osobnym briefingu, Krzysztof Szczerski.

– Pan prezydent przyjął informacje minister Piotrowskiej – potwierdził Szczerski, zaznaczając, że zastrzeżenia Andrzeja Dudy co do porozumienia z Brukseli nie zostały całkowicie rozwiane. – Panu prezydentowi zależy, by spotkania w sprawie imigrantów przebiegały nie w atmosferze konfrontacyjnej, a takie słowa padały z ust Ewy Kopacz, a z troski o polskie bezpieczeństwo – dodał, podkreślając, że właśnie z tej troski wynikło to spotkanie.

Piotrowska potwierdziła, że spotkanie przebiegło w dobrej atmosferze. Jak dodała, korzystając z okazji, że było to jej pierwsze spotkanie z prezydentem, przekazała mu obrazek ze św. Andrzejem Bobolą, który jest patronem zarówno Polski, jak i prezydenta Dudy.

żródło

Nie wierzę by koledzy (bo chyba nie było koleżanki - ciocia (była w wątku?) to też kolega - z pozycji fundamentalnych kwestionujący prawo prezydenta RP do rozmowy służbowej z ministrem zmienili zdanie. Minister pojechała do Pałacu i nic się nie stało.

• oleg3 Re: W środę. Błąd kalendarza n/t 25.09.15, 13:26

• andrzejg w świetle ostatniej wizyty 26.09.15, 10:33
      a nie mógł wpaść do niej wieczorową porą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka