Dodaj do ulubionych

Bermuda Bowl

13.10.15, 16:09
News trochę zwietrzały. Nie dałem rady zamieścić go wcześniej. I w dodatku tylko dla brydżystów.

Bermuda Bowl
Cytat
26 września-10 października 2015, Chennai, Indie
1. Polska Poland
Piotr Gawryś, Krzysztof Jassem, Jacek Kalita, Michał Klukowski, Marcin Mazurkiewicz, Michał Nowosadzki
2. Szwecja Sweden:
Tommy Bergdahl, Fredrik Nystrom, Johan Sylvan, Johan Upmark, Niklas Warne, Frederic Wrang
3. Stany Zjednoczone USA
Ralph Katz, Robert Levin, Jeff Meckstroth, Nick Nickell, Eric Rodwell, Steve Weinstein

Od lat nie jestem z brydżem na bieżąco. Ani jako kibic ani jako gracz.

Piotr Gawryś
Krzysztof Jassem
Jacek Kalita
Michał Klukowski
Marcin Mazurkiewicz
Michał Nowosadzki
Obserwuj wątek
    • dachs Re: Bermuda Bowl 13.10.15, 19:42
      Zawsze miło, że nie tylko nogami.
      Ale zdaje sie, że nasi brydżyści zawsze byli przeciętnie lepsi od piłkarzy.
      • oleg3 Re: Bermuda Bowl 13.10.15, 20:37
        dachs napisał:

> Ale zdaje sie, że nasi brydżyści zawsze byli przeciętnie lepsi od piłkarzy.

Prawie zawsze. smile

W nudnych czasach przed internetem brydż był podstawową rozrywką studentów i magistrów. Grywało się do świtu. Miałem bibliotekę brydżową większą niż ekonomiczną.
        • jaceq Re: Bermuda Bowl 14.10.15, 11:56
          > brydż był podstawową rozrywką

Zgadza się. Nawet na polibudzie w palarni "za kotarą", na stojąco.
          Biblioteki nie miałem, ale pierwsze poważne kroki stawiałem po lekturze książek Korwina (wtedy występował jako J. Mikke) i Andrzeja Macieszczaka. Zwłaszcza druga "Bez impasu: Elementy logiki i psychologii w brydżu" - niezapomniana ("Brydż" to takie bardziej podstawy, nie dla absolutnych początkujących, raczej porządkujące już posiadaną wiedzę). Potem startowaliśmy z partnerką (pary mikstowe i kobiece nie płaciły wpisowego!) w turniejach par open w Stodole, nawet z powodzeniem.

W Bermuda Bowl miewaliśmy dotąd chyba najwyżej III miejsce, kilkakrotnie.
          • oleg3 Re: Bermuda Bowl 14.10.15, 12:15
            > W Bermuda Bowl miewaliśmy dotąd chyba najwyżej III miejsce, kilkakrotnie.

Tak. Tego akurat trofeum nasi brydżyści nigdy dotąd nie ugrali. Teraz chyba już wszystkie topowe turnieje mają Polaków na liście zwycięzców.

> "Bez impasu"
            Miałem, a jakże. Chyba już nie mam.

Na liście zwycięzców ostatniego Bermuda Bowl znajdziemy Michała Klukowskiego. Ciekawe czy to syn (krewny?) Juliana Klukowskiego. Stary Klukowski coś tam napisał i - jak pamiętam - czytałem dopóki się nie rozleciało (takie wtedy były książki).
            • jaceq Re: Bermuda Bowl 14.10.15, 12:33
              "Starego" Klukowskiego felietony brydżowe pamiętam, w GW publikowane.
              Michał to możliwe, że rodzina (prędzej wnuk, niż syn), bo Klukowski grywał też w mikście z żoną, taka brydżowa rodzina była (moja przymuszana do gry powiedziała: "z niewolnika nie będzie pracownika", choć podstawy teoretyczne miała niezłe).

Chociaż w wywiadzie pewnie by się pochwalił?

"– Grali moi rodzice i właśnie oni pewnego dnia zachęcili mnie, bym sam zaczął. (...)
              Rodzice grali sportowo czy wyłącznie towarzysko?
              – Jak najbardziej sportowo. Byli zawodnikami AZS Politechnika. Mówiąc po piłkarsku, grali na zapleczu ekstraklasy, czyli w II lidze brydżowej. W szczytowych okresach swojej kariery w drugiej drużynie Politechniki, za pierwszoligowym AZS-em, wielokrotnym mistrzem Polski."

www.wroclaw.pl/michal-klukowski-partner-jest-najwazniejszy
              • oleg3 Re: Bermuda Bowl 14.10.15, 13:14
                jaceq napisał:
                > prędzej wnuk, niż syn
                No tak. Sprawdziłem daty urodzin:
                Julian Piotr Klukowski - 29 lipca 1939
                Michał Klukowski - 25 maja 1996

Ciekawostka
                Julian jak donosi wikipedia.
                "Jest na pierwszym miejscu rankingu Seniorów zarówno w rankingu Światowym (WBF) jak i Europejskim (EBL). (Stan na 13 lutego 2012)"
                Michał jest najmłodszym zwycięzcą Bermuda Bowl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka