Dodaj do ulubionych

Wątek poetycki

08.01.16, 07:16
„Kto wie, ostatecznie na liście agentów pani Staniszkis figuruje pod numerem IPN BU 00191/413. Tak, dwa zera wskazują, że była tajnym współpracownikiem. A układ postkomuny (trzymający krzepko władzę) dobiera sobie autorytety z takiej półki, to prawie żelazna reguła” - pisze w swoim tekście Marek Baterowicz, który na stronie Solidarni2010.pl podpisany jest jako „poeta, prozaik i publicysta”.

[i]/W swoim wywodzie Baterowicz pomija jednak istotny dla sprawy szczegół – prof. Staniszkis otrzymała od Instytutu Pamięci Narodowej status osoby pokrzywdzonej. Jak łatwo się domyślić przysługuje on tylko osobom, które były ofiarami tajnych służb PRL, a nie ich współpracownikom czy oficerom.[i]

No i zaczyna się. Podoba Wam się to moi drodzy zwolennicy i wielbiciele PiSu? Tylko nie piszcie mi ,że PO to i tamto. Pod wspaniałymi rządami PiSu miało być prawie i sprawiedliwie, a będzie prawie sprawiedliwie.
Obserwuj wątek
    • andrzejg dla formalności link 08.01.16, 07:17
      www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/jadwiga-staniszkis-p%c5%82aci-za-krytyk%c4%99-pis-prawicowy-serwis-oskar%c5%bca-j%c4%85-o-wsp%c3%b3%c5%82prac%c4%99-z-sb/ar-AAguhDD?li=AAaGjkQ&ocid=SK2MDHP
    • oleg3 W kwestii formalnej 08.01.16, 08:11
      > podpisany jest jako „poeta, prozaik i publicysta

> Pod wspaniałymi rządami PiSu miało być

A jaki organ państwowy reprezentuje ten „poeta, prozaik i publicysta? Co ma wspólnego z PiS? Jest prezesem, wiceprezesem, prominentnym członkiem? Dla mnie to prywatna wypowiedź, obrzydliwa, ale dopuszczalna. Prof. Staniszkis może szukać rekompensaty w sądzie. Prawdopodobnie codziennie pojawia się w necie setka wpisów przypisujących jarkaczowi teczkę w Moskwie.
      • andrzejg czekam na równie zdecydowane odcięcie się prezesa/ 08.01.16, 08:44
        • qwardian Re: czekam na równie zdecydowane odcięcie się pre 08.01.16, 09:35

> czekam na równie zdecydowane odcięcie się prezesa

Z Panią Staniszkis ryzykowne jest odcinanie się od niej i akceptowanie jej, bo ona formułuje opinie, których nikt nie może jej zabronić, ani wyryć w kamieniu. Jedną opinią pośród milionów...

Oto niektóre herezje Jadwigi Staniszkis.

„W końcu odbudowano kraj, czyli zniszczone miasta, porty, nabrzeża; tworzono nowe osiedla czy fabryki i przeludniona wieś miała po prostu awansować do miasta. Pamiętajmy, że ta wieś często była niezelektryfikowana. Sama elektryczność, ubikacja czy szkoła w pobliżu naprawdę dawały tym ludziom poczucie awansu.

… Jako dzieciaki mieliśmy domy pełne książek, a biblioteki szkolne działały pełną parą. Pamiętam też biblioteki z książkami niepotrzebnymi, wyrzuconymi z innych państwowych bibliotek. To nie były tylko zakazane pozycje, ale też niepraktyczne z ideologicznych pobudek romansidła…

Pamiętam, że po 1956 roku wychodziły całe serie literatury południowo-amerykańskiej. Zresztą słynna Biblioteka Klasyków Filozofii zaczęła wychodzić jeszcze podczas stalinizmu. Esej ‘Rozważania dotyczące rozumu ludzkiego’ Johna Locke’a, czyli swoisty hymn na cześć wolności, wyszedł w 1955 r. I te wszystkie książki naprawdę leżały nawet na półach nauczycieli prowincjonalnych szkół. Mogli sobie na nie pozwolić, bo książki były niesamowicie tanie. Liczba książek, które można było kupić za przeciętną pensję, była z dzisiejszego punktu widzenia wręcz niewyobrażalna.

… Mnie wychowywano w komunistycznym etosie, że dobro wspólne zależy od mojej pracy. Na obozach byliśmy rozliczani z tego ile stonek – oczywiście zrzucanych przez Amerykanów – udało nam się uzbierać do słoiczków, ile wyzbieraliśmy ze zboża sporyszu. Patrzono nie na ględzenie o sporyszu, tylko na realnie wydłubane czarne ziarenka”.
          • andrzejg każdy rozumie po swojemu 08.01.16, 10:00
            Chodziło mi , aby prezes odciął się od praktyk stosowanych przez "poetę", niezależnie jakie odczucia ma do Staniszkis po ostatnich jej ekscesach
            • dicksmith Re: każdy rozumie po swojemu 08.01.16, 10:03
              prezes i poeta grają w innych ligach, prezes prezesuje w Warszawie, a poeta tworzy w Sydney i ma prawo do swoich poglądów
              • andrzejg Re: każdy rozumie po swojemu 08.01.16, 10:09
                niby tak, ale prezes miał duże wsparcie w Staniszkis podczas pobytu na opozycyjnych ławach. Teraz mógłby wznieść się ponad swoją małostkowość i uciąć temat.

Ale nie utnie. Buldogi już sa gotowe do akcji. Nasz poeta to tylko taki ratlerek.
                • dicksmith Re: każdy rozumie po swojemu 08.01.16, 10:13
                  znam poetę od wielu lat, on wierzy w to co pisze i nie jest na niczyich usługach
                  • andrzejg Re: każdy rozumie po swojemu 08.01.16, 10:38
                    dicksmith napisał:

> znam poetę od wielu lat, on wierzy w to co pisze i nie jest na niczyich usługac
                    > h

A skąd wiesz? Ma na to glejt?
                    Staniszkis ma pismo IPN , że jest osobą pokrzywdzoną
            • qwardian Re: każdy rozumie po swojemu 08.01.16, 10:18

andrzejg napisał:

> Chodziło mi , aby prezes odciął się od praktyk stosowanych przez "poetę".

Ja wiem o tym, ale to wylewanie dziecka z kąpielą...
          • dicksmith "ile wyzbieraliśmy ze zboża sporyszu" 08.01.16, 10:01
            Jak wiemy ze sporyszu produkuje się LSD. Być może nasz sydnejski poeta, tłumacz literatury romańskiej i szachista Marek Baterowicz nie pomylił się wcale imputując pani Staniszkis w swoim artykule zażywanie narkotyka o nazwie schettyna.
          • dachs Re: czekam na równie zdecydowane odcięcie się pre 08.01.16, 11:00
            A gdzie są - Gwardianie - obiecane herezje?
            Bo to co przytoczyłeś, to wierny opis wczesnych lat peerelu.
          • piq a co w tym, co stwierdziła Staniszkis,... 08.01.16, 22:07
            ...a co ty przytoczyłeś, jest nieprawdą???
            • qwardian Re: a co w tym, co stwierdziła Staniszkis,... 09.01.16, 22:56

passent.blog.polityka.pl/2014/07/19/herezje-profesor-staniszkis/
              Ja to przekazałem kursywą, skopiowane z Passenta, bo tak naprawdę opinie Pani Staniszkis nie opierają się na wyrafinowanych kalkulacjach, porównaniach, oraz szacunkach zysków i strat. Ona formułuje swoje myśli jak zdecydowana większość, zależnie od nastroju w danej chwili. Ani mi do głowy nie przychodzi zastanawiać się nad tym o czym mówi i pisze, jutro może powiedzieć coś dokładnie odwrotnego i co mi do tego...
    • qwardian Re: Wątek poetycki 08.01.16, 08:53

Staniszkis sypała w taki sam sposób jak Kieżun, Cieszewski, Wałęsa, Grudzińska, Merling, czy Wielgus.

www.lustracja.net/index.php/pozostali/157-jadwiga-staniszkis
      • oleg3 Re: Wątek poetycki 08.01.16, 09:10
        qwardian napisał:

> Staniszkis sypała

Być może. Nie chce mi się wnikać. I nie zamierzam wyrokować. Dla mnie istotne jest co innego:

- Czy prof. Staniszkis jest teraz na smyczy oficera prowadzącego
        - Czy wygłaszając peany na cześć Kaczyńskiego była na smyczy oficera prowadzącego.

Nie cierpię kalizmu.
        Dla mnie prof. Staniszkis jest egzaltowaną staruszką głoszącą na przemian banały i brednie. Nigdy jej poważnie nie traktowałem.
        • andrzejg bez obrazy 08.01.16, 10:05
          wczułeś się w role poety i odjechałeś

Być może. Nie chce mi się wnikać. I nie zamierzam wyrokować. Dla mnie istotne jest co innego:
          Czy Oleg jest teraz na smyczy oficera prowadzącego
          Czy wygłaszając peany na cześć Kaczyńskiego był na smyczy oficera prowadzącego.

Teraz pokaz mi , w którym miejscu nie zgadza się to z naszą wirtualna rzeczywistością.
          • oleg3 Re: bez obrazy 08.01.16, 10:14
            Bez obrazy postaraj się przeczytać to co napisałem.

• andrzejg Re: bez obrazy 08.01.16, 10:44
              oleg3 napisał:

> Bez obrazy postaraj się przeczytać to co napisałem.
              >

Przeczytałem wcześniej i to dwa razy, potem trzy razy się zastanowiłem nad odpowiedzią.
              Mówimy o teraźniejszości, nie o czasach PRL. Zgadza się?
              Zadałeś pytanie czy Staniszkis jest na pasku służb. Na jakiej podstawie? Na podstawie wypowiedzi staruszki z zaburzeniami, jak ją mile określiłeś? (tak swoją droga , to dużo jest ona starsza od Ciebie? 15 lat?) Wyszło mi wprost, że na podstawie Twojej działalności na forum , wcześniej jako landknechta, który miał za zadanie wsparcie formacji Kaczyńskiego, a teraz co najmniej przychylnego rządom PiSu, te same pytania można zadać w Twoim kierunku. Uprzedzając - w moim też.
              Tak więc wyluzuj Oleg.

A
              • oleg3 Re: bez obrazy 08.01.16, 10:57
                Ło rety Andrzeju. Troszkę mniej emocji.

Cierpliwie wyjaśniam. smile

> Mówimy o teraźniejszości, nie o czasach PRL. Zgadza się?
                Oczywiście. Konkretnie mówimy o traktowaniu wypowiedzi prof. Staniszkis: tych wspierających i tych krytykujących PiS.
                > Zadałeś pytanie czy Staniszkis jest na pasku służb. Na jakiej podstawie?
                To był popis retoryczny Andrzeju. Kluczem jest "kalizm". Nie może być tak, że jak Staniszkis dmie w pisowskie trąby to jest wybitną intelektualistka, a jak krytykuje PiS to jest TW.

> Na podstawie wypowiedzi staruszki z zaburzeniami, jak ją mile określiłeś?
                Nic nie pisałem o zaburzeniach. Napisałem, że jest dla mnie egzaltowaną staruszką.

> wcześniej jako landknechta
                Wiesz co Andrzej. Jak się nie masz czego czepić ... .
                > te same pytania można zadać w Twoim kierunku
                Zadawaj. To wolne forum.
                • andrzejg Re: bez obrazy 08.01.16, 11:01
                  oleg3 napisał:

> > Zadałeś pytanie czy Staniszkis jest na pasku służb. Na jakiej podstawie?
                  > To był popis retoryczny Andrzeju. Kluczem jest "kalizm". Nie może być tak, że j
                  > ak Staniszkis dmie w pisowskie trąby to jest wybitną intelektualistka, a jak kr
                  > ytykuje PiS to jest TW.
                  >

Kalizm z czyjej strony?

A.
                  • oleg3 Re: bez obrazy 08.01.16, 11:18
                    andrzejg napisał:

> Kalizm z czyjej strony?

Post był skierowany do qwardiana. Zarzut dotyczy pisowskich hunwejbinów w rodzaju tego poety.

Dla jasności. Moja opinia o prof. Staniszkis jest już leciwa. Masz tu link do prywatnego forum z 2008.

forum.gazeta.pl/forum/w,37189,86571853,86593807,Belkot_.html
                    Cytat
                    Autor: oleg3 ☺ 30.10.08, 08:17
                    Dodaj do ulubionych
                    Odpowiedz cytując Odpowiedz
                    Zobacz Manny wykład (wypowiedź?) Jadwigi Staniszkis dla Wirtualnej Polski
                    wiadomosci.wp.pl/kat,36474,title,Prof-Staniszkis-spor-o-determinizm-a-kryzys-finansowy,wid,10519257,felieton.html
                    Bełkot* w stanie (prawie) idealnym.

• dachs Re: bez obrazy 08.01.16, 11:23
                  oleg3 napisał:

> To był popis retoryczny Andrzeju. Kluczem jest "kalizm". Nie może być tak, że j
                  > ak Staniszkis dmie w pisowskie trąby to jest wybitną intelektualistka, a jak kr
                  > ytykuje PiS to jest TW.

No, to o co sie kłócicie? smile Andrzejowi dokładnie o to chodziło.
                  A problem ze Staniszkis jest taki, że "wybitność", to ona straciła już dawno, gdy nie była w stanie zajrzeć poza retoryczną fasade PiS i dała sie wziąć na plewy.
                  Jej obecne oburzenie jest całkiem zrozumiałe, tym bardziej, że złości się chyba najbardziej na siebie samą
                  • oleg3 Re: bez obrazy 08.01.16, 11:28
                    > No, to o co sie kłócicie? smile Andrzejowi dokładnie o to chodziło.

Wiem. Witaj Borsuku.
                  • andrzejg Re: bez obrazy 08.01.16, 11:28
                    dachs napisał:

>
                    > No, to o co sie kłócicie? smile Andrzejowi dokładnie o to chodziło.

My????
                    My wymieniamy poglądy dla lepszego zrozumienia rzeczywistości.
                    smile

Pozdrawiam w nowym roku

A.
                    • dachs Re: bez obrazy 08.01.16, 11:38
                      Witam i ja Was i życzę lepszego roku niż mieliśmy.
      • dicksmith Re: Wątek poetycki 10.01.16, 22:12
        wtedy sypał Szlajfer, a kiedy indziej Niesiołowski.
    • xiazeluka Re: Wątek poetycki 09.01.16, 22:16
      prof. Staniszkis otrzymała od Instytutu Pamięci Narodowej status osoby pokrzywdzonej.

Podobnie jak szpicel UB Bolek Wałęsa.
      • andrzejg Re: Wątek poetycki 10.01.16, 19:04
        xiazeluka napisała:

> prof. Staniszkis otrzymała od Instytutu Pamięci Narodowej status osoby pokrz
        > ywdzonej.

>
        > Podobnie jak szpicel UB Bolek Wałęsa.
        >

Będzie lepiej, teraz zaświadczenia będzie wydawał Prezes Polski. On wie lepiej.

A.
        • xiazeluka Re: Wątek poetycki 11.01.16, 08:35
          teraz zaświadczenia będzie wydawał Prezes Polski.

A skąd wiesz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka