Dodaj do ulubionych

Spadek PKB.

24.11.16, 14:59
wgospodarce.pl/opinie/31063-nie-dajmy-sie-zwariowac-polski-pkb-nie-tyle-maleje-co-normalnieje
"Wiele samorządów, a w tym również dużych miast, nie ma dziś, nie tylko dużych dotacji z UE, ale jest też tak potężnie zadłużonych, że nie bardzo może pożyczyć na tzw. wkład własny na nowe projekty inwestycyjne. Niektórzy samorządowcy, zwłaszcza prezydenci miast tak zaszaleli z inwestycjami w poprzedniej, budżetowej perspektywie unijnej, że ni jak nie da się już zbudować kolejnych ścieżek rowerowych, term, oczyszczalni czy centrów sztuki i dialogu. Wielu obawia się, że tym razem nie przejdą ustawiane przetargi, kolejne remonty, świeżo co oddanej do użytku drogi czy tak jak było w przypadku GDDKiA nie da się zapłacić za kilometr drogi-bubla dwa razy i to rekordową cenę (100-200 mln zł/km). Obecność CBA w urzędach marszałkowskich uniemożliwia powtórkę z fikcyjnego tworzenia zleceń dla wybranych, wątpliwych umów czy tworzenia tzw. grup producenckich - nie zgodnie z przepisami, a przecież to wszystko wpływało na statystyczny wzrost polskiego PKB.
Warto też przypomnieć, że to Unia wymusiła doliczanie do wzrostu PKB dochodów z przemytu towarów akcyzowych, handlu narkotykami i prostytucji - w poprzednim roku oszacowano to na dodatkowe 0,8 proc. do polskiego PKB. To też tworzyło wzrost PKB, ale z tym również jest znacznie „gorzej”, bo tzw. pakiet paliwowy znacząco ograniczył przemyt paliw, a CBŚP co chwila likwiduje przemyt papierosów, perfum, podrabianych towarów, a nawet nielegalne fabryki papierosów."

Czyli te poprzedni wzrost PKB za PO byl tylko na papierze.
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Spadek PKB. 24.11.16, 16:08

Mocno odbiega od skali spadku bezrobocia plus zatrudnienia prawie miliona Ukraińców, nawet jeżeli tymczasowo. To musi dać daleko więcej niż trzyprocentowy wzrost, więc w przyszłym roku będą rewizje do 3.6 procent. Obecne dane są zaniżone...
      • marynazmlyna Re: Spadek PKB. 24.11.16, 18:58
        qwardian napisał:

> Mocno odbiega od skali spadku bezrobocia plus zatrudnienia prawie miliona Ukrai
        > ńców, nawet jeżeli tymczasowo.

Czy Ukraincy moga korzystac z zasilkow dla bezrobotnych?
    • kalllka Re: Spadek PKB. 24.11.16, 16:22
      A ty nadal wszystkich swoich adwersarzy /intelektualnych/ wrzucasz do jednego PO-wora.

Na mojego prezydenta, Żyda z pochodzenia- człowieka który wyciągnął miasto z zapaści gospodarczej /myślowej/ biorąc kredyty na modernizacje zasobów komunalnych, dróg /także rowerowych/ na nowoczesny program komunikacyjny- spinający klamra współpracy gospodarczo /turystyka opieka/ kulturalnej rubieże zachodnie+ ziomkostwo sudeckie... nawet najbardziej zatwardziałe mohairy głosowały.
      I powiem ci,maryn, ze nikomu nie przyjchodzi do głowy narzekać, ze tak zaplanowane kredyty trzeba spłacać...
      Po prostu.
      Więc bardzo cię proszę, nie próbuj paść się odcinać kuponów z ogólnikowych- hiobowo ustawionych wieści.

• qwardian Re: Spadek PKB. 24.11.16, 17:16

Maryn? To ja się wypisuję, ponad to co moja psychika może znieść i zaakceptować...
        • kalllka Re: Spadek PKB. 24.11.16, 17:31
          Ano maryn.
          Ale nie bądź taki zasadniczy,quardanie... płeć za niego nie przemawiała.
          Tak a propo płci, zastanawiałeś się kiedyś jak rozmawiasz gdy rozmawiasz.. w sieci /?/

• qwardian Re: Spadek PKB. 24.11.16, 18:05

Owszem różni ludzie są i różnie piszą, ja nie jestem ideałem, ale jest sprawą honoru i przyzwoitości, żeby nie stosować tanich chwytów, kobieta zawsze przyciąga kogoś l'attention...
            • kalllka Re: Spadek PKB. 24.11.16, 18:25
              No widzisz...
              A mnie quardian kojarzy z lewicującym dziennikiem.
              Tak a'propo uprzedzeń,
              Pamietam wydarzenie z gat. srednio nieważne,
              uprzejmy gość z GB-reprezentant jakiejś firmy ratingowej, zastanawiał się w związku z obecnością na jednej z wielu ówczesnych narad marketingowych do spraw wszystkich...nad jakims uporzadkowaniem-uprofilowaniem polskiego rynku.zaproponowal trzy warianty: ...
              Jakie,nie wiadomo bo wyciszono jego wypowiedz spiesząc się dac głos komu innemu. Demokratycznie oczywiście.
              Dla mnie z tej powiastki morał płynie
              -gdyby dali głos dziewczynie
              Dudy mina nie byłaby w winie
              • qwardian Re: Spadek PKB. 24.11.16, 18:42

Miał negatywne perspektywy, a ja twierdzę odwrotnie. Nic się na tym Wszechświecie nie sprzedaje jak kobieta, ale tylko największe umysły rozumieją dlaczego.
                • kalllka Re: Spadek PKB. 24.11.16, 19:39
                  Możliwe jednak, ze nic jak kobieta sprzedaje się lepiej.
    • marynazmlyna Nawet rząd nie stawiał tak optymistycznych prognoz 26.11.16, 16:19
      wpolityce.pl/gospodarka/316846-spada-bezrobocie-sytuacja-na-rynku-pracy-coraz-lepsza-nawet-rzad-nie-stawial-tak-optymistycznych-prognoz
      Stopa bezrobocia spadla do 8,2% co POwcom i innej opozycji w glowie sie nie miesci.
      • marynazmlyna Jak PO wstrzymuje inwestycje. 26.11.16, 20:00
        www.youtube.com/watch?v=BWfMzL8E1Wk
        W Lublinie bylo 1,5 mln zl do wydania,no wiec bylo kilka wersji jak ta kase zagospodarowac:

1-Mozna bylo wydac ta kase na remont drog.
        2-Mozna bylo wydac ta kase na remont domow dla biednych
        3-Mozna bylo zorganizowac 3 -dniowa wycieczke do Izraela.

Zgadnijcie ktora opcje wybral prezydent miasta Lublina?

Gdyby ktos nie wiedzial,to prezydent miasta Lublina jest czlowiekiem z PO a w radzie nadzorczej portu lotniczego Lublion siedzi sam Waldek Pawlak(ten z Nocnej Zmiany).

Towarzysze z PO wybrali wycieczke do Izraela i teraz przyglada sie calej sprawie CBA,bo przeciez te lewackie capy pojecia nie maja jak rzadzic,ale dorwaly sie do koryta i raz zdobytego koryta NIGDY nie oddadza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka