Dodaj do ulubionych

Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i

05.01.17, 17:35

banda komunistycznych zbrodniarzy?

Nie wierzę w to, nie wierzę, kiedy słucham 33 Psalmu w wykonaniu chóru moskiewskiego klasztoru:

33 Псалом Хор Московского Сретенского монастыря

Tekst:

Благословлю Господа на всякое время, выну хвала Его во устех моих. О Господе похвалится душа моя, да услышат кротцыи и возвеселятся. Возвеличите Господа со мною и вознесем имя Его вкупе. Взысках Господа и услыша мя, и от всех скорбей моих избави мя. Приступите к Нему и просветитеся, и лица ваша не постыдятся. Сей нищий воззва, и Господь услыша и, и от всех скорбей eго спасе и. Ополчится Ангел Господень окрест боящихся Его, и избавит их. Вкусите и видите, яко благ Господь; блажен муж, иже уповает Нань. Бойтеся Господа, вси святии Его, яко несть лишения боящимся Его. Богатии обнищаша и взалкаша, взыскающии же Господа не лишатся всякаго блага.

Wykonanie:

Хор Сретенского монастыря

www.youtube.com/watch?v=k9sA7F91ZiI
Nie mogę się powstrzymać, jeszcze jedno nagranie:

Псалом 50 Псалом Хор Сретенского монастыря

www.youtube.com/watch?v=QqCaM_rtoX8
Obserwuj wątek
    • cepekolodziej Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 05.01.17, 19:50
      To jak?

Ja sam - nie wiem, kto to Putin. Pytanie - "czyje interesy reprezentuje" chyba niespecjalnie na miejscu.

Może, w takim razie - "jakie interesy reprezentuje"?

Co sądzą mądrzy (zauważcie, proszę, nie chciałem, celowo, użyć terminu "mądrale" ?
      • monalisa2016 Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 05.01.17, 20:06
        Czekałeś że sie zbiegną z okrzykami jakie serwują im media?
        Sam widzisz tytuły wątków, czy nie wystarczy to?
        • cepekolodziej Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 05.01.17, 20:27
          Wystarczy.

Ale jednak chciałbym poznać argumenty za istnienie rosyjskiego podczlowieka.

Putin mnie nie obchodzi, ani ziębi ani grzeje. Czynownik, i tyle. U nas był taki - mniejszej miary - Gomułka. Tak mi się jakoś kojarzy. Na miarę Rosji musi być ktoś rozsądniejszy, inteligentniejszy, politycznie wytrawniejszy, kulturalniejszy.

Jakoś nie pamiętam, żeby zabierał kiedykolwiek głos w polskich sprawach. I chyba dlatego jakoś jego istnienia nie zauważam.

Jasna sprawa, co innego Ukraińcy, którym nie daje aspokojnie żyć. A tu zwyczajnie - zetknęły się terytorialne ambicje dwu wielkich eurpejskich państw. Sprzeczne interesy.

Ale - mówiąc całkiem otwarcie - gdybym miał do wyboru, jako sąsiada, ukraińskiego patryjotę Banderę, i rosyjskiego patryjotę Putina, wybrałbym tego drugiego.
          • monalisa2016 Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 05.01.17, 21:45
            cepekolodziej napisał:

> Wystarczy.
            >
            > Ale jednak chciałbym poznać argumenty za istnienie rosyjskiego podczlowieka.

smile odnoszę wrażenie ze musi być nadczłowiekiem skoro tak ochoczo media sie nim zajmują przypisując mu rożne rzeczy. Najzabawniej zajmuje sie nim The Daily Mail promując go na cara Rosji z jednoczesnym przypisywaniem mu rożnych pochodzen. smile Spójrzmy na codzienne media nie ma dnia ani zawartości bez nazwiska Putina smile Media musza z czegoś żyć. smile
            >
            > Putin mnie nie obchodzi, ani ziębi ani grzeje. Czynownik, i tyle. U nas był tak
            > i - mniejszej miary - Gomułka. Tak mi się jakoś kojarzy. Na miarę Rosji musi by
            > ć ktoś rozsądniejszy, inteligentniejszy, politycznie wytrawniejszy, kulturalnie
            > jszy.
            > Jakoś nie pamiętam, żeby zabierał kiedykolwiek głos w polskich sprawach. I chyb
            > a dlatego jakoś jego istnienia nie zauważam.

Nie ten rocznik bym mogła sie na temat Gomułki wypowiadać. Wiki z doświadczenia nie jest miarodajnym źródłem bym mogła sobie obiektywny obraz wymalować.

Putin, pamiętam pierwszą oficjalną wizytę Putina w Niemczech, jego przemówienie w języku niemieckim zarówno wstępną jak tą w Bundestagu, UZNANIA. Wyciągnął przyjazną rękę do europejskiego zachodu która nie została w przypadku zaoceanicznych "przyjacielskich wpływów" zrozumiana wiec mamy to co mamy.
            Skoro Amerykanie w dniu urodzin Putina wywieszają ogromne banery z jego podobizna jak i życzeniami, w Niemczech ma 85% poparcia (Źródło sondaże N-TV), w Austrii tak samo chyba ma to jakieś znaczenie.

>
            > Jasna sprawa, co innego Ukraińcy, którym nie daje aspokojnie żyć. A tu zwyczajn
            > ie - zetknęły się terytorialne ambicje dwu wielkich eurpejskich państw. Sprzecz
            > ne interesy.

Za to mają bułeczki od pani Nuland, zarządzanie przez J. Bidena, wizy z unii jak i jednokierunkowy wolny handel kierunek Ukraina. smile

> Ale - mówiąc całkiem otwarcie - gdybym miał do wyboru, jako sąsiada, ukraińskie
            > go patryjotę Banderę, i rosyjskiego patryjotę Putina, wybrałbym tego drugiego.
            >

smile
            • cepekolodziej Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 05.01.17, 22:50
              > wolny handel kierunek Ukraina.

Ładne, ale: uczestniczymy jako wolno-kraj w tym handlowym procederze?
              • monalisa2016 Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 05.01.17, 23:12
                Tak, z sutymi rachuneczkami do zapłacenia, z uszczuploną krajową produkcją, czyli gospodarką planową dyktowaną z Brukseli, smile a ukraińskie bezrobocie eksportuje sie do innych krajów. Ukraina sie wyludnia.
                • monalisa2016 Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 05.01.17, 23:13
                  Tragedia głupoty Ukraińców którzy bezmyślnie wspierali Majdan.
                  • cepekolodziej Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 05.01.17, 23:28
                    Wyjaśnij proszę - bo nie chwytam?
                    • monalisa2016 Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 05.01.17, 23:37
                      Co życzysz sobie do wyjaśnienia, tragedie wykorzystanych Ukraińców na Majdanie czy planowa gospodarka z Brukseli?
                      • cepekolodziej Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 05.01.17, 23:45
                        Raczej Majdan.

Zajmowałem się czym innym - i uciekło. Jest termin, naładowany znaczeniami (cholera, wtargnęło: "loaded with meaning"), Majdan. Co obejmuje?
                        • monalisa2016 Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 06.01.17, 00:15
                          Przecież było wiadome już za Juszczenki i pięknej Juci ze Ukraina nie ma żadnych perspektyw w najbliższym czasie przystąpienia do Unii jako pełnowartościowy członek tylko jako partner, tak jak np. wiecznie czekająca na to Turcja (chyba jak sie nie mylę od 40 lat).
                          Janukowicz zrozumiał to w Wilnie jaką grę prowadzi Unia z Ukrainą, odmówił podpisania umowy, przez to był pretekst do Majdanu jako środek dla osaczenia Rosji.
                          Majdan i przewrót, to znaczy strącenia Janukowicza był planowany dużo wcześniej za oceanem przez specjalne do tego amerykańskie fabryki myśli.
                          Kliczko był szkolony przez długie lata przez NATO do obięcia władzy, nie było to przecież tajemnicą na zachodzie, były zdjęcia jego z kwatery NATO, a że Nuland życzyła sobie Jaza wiec Jaz (Jac) obiął władzę zamiast Kliczko.
                          Dziwne że to nie dotarło do Ukraińców przecież mają tak jak każdy internet czyli dostęp do wszelakich środków informacji.
                          • cepekolodziej Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 06.01.17, 01:03
                            Qrde, pogubiłem się. Kliczko - to chyba nie ten bokser Klitschko? O Jazie (Jacie) nigdy nawet nie słyszałem.

Wygląda na to, że rozmawiasz tu z kimś dość durnowatym, i nie ma w tym ani krzty przesady. Wtedy coś pisałem i puszczałem masę wiadomości mimo uszu. Chociaż to sprawy naszego bliskiego sąsiada, i dotykają też jakoś nas. Ale - mimo uszu.

Wielki kraj, bogate zasoby, ludzkie, rolnicze i przemysłowe, to i proces transformacji musi być złożony. Dla mnie na razie pozostaje nieczytelny. Bo i nadal nie wiem, co z tym Majdanem, co tam właściwie się działo/stało?

Będę się musiał dokształcić. Dobra, mam namiar:

pl.wikipedia.org/wiki/Euromajdan

www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1005752,Moskiewskie-umowy-Kliczko-ostro-krytykuje-Janukowycza.

Jeszcze Nuland ---

Nie mają Ukraińcy łatwo. Ale myśmy chyba nie mieli łatwiej?
                            • monalisa2016 Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 06.01.17, 01:15
                              Naturalnie Vitali Kliczko bokser był szkolony przez długie lata przez NATO do obiecia władzy na Ukrainie, to nie było tajemnica na zachodzie.

Vitali Kliczko w kwaterze NATO w Brukseli z swoja szefowa ktora go szkolila do obiecia wladzy / rok 2011 / 7 zdjec. smile
                              www.nato.int/cps/en/natolive/photos_81120.htm?selectedLocale=en
                              • cepekolodziej Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 06.01.17, 10:45
                                Na pewnych etapach jakoś tak dzielki się doświadczenie rzeczywistości na strefy: centralnie ważne, jakoś ważne, zasługujące na odrobinę uwagi, i marginalia.

W moim osobistym czasie (przy wypełnianiu długo odkładanych zamierzeń) Ukraina, Majdan, Rosja/Krym mieściły się gdzieś w strefie pośredniej, na pograniczu spraw jakoś ważnych i marginalnych. Informacje dopływają, ale nie przydaje się im specjalnego znaczenia.

I teraz brak mi wiedzy. Majdan - wiem, centralny plac w Kijowie; były wielkie demonstracje. Kliczko - tak, bokser, oglądałemj jego walki, chyba o mistrzostwo świata w. ciężkiej. Krym - tak Rosja, wprowadziła wojska na. Janukowycz? Nazwisko znane. Ale - kto zacz? Program polityczny?

Itd. Itp.

Wiesz, może więcej mam wiedzy o etnografii Rusi Zakarpackiej, niż o dzisiejszej sytucji Ukrainy jako całości.
                                • cepekolodziej Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 06.01.17, 15:08
                                  Ale kiedy trzeba mi czegoś serdecznie... nie słucham ani ukraińskiej ani rosyjskiej muzyki.

Dla mnie - morawska. Jedyna, która trafia do głębi, i - nie wstydzę się - może, przez swoje rytmy, przez harmonię śpiewu, cymbałów, skrzypiec, basu i klarnetu ma moc wywołać łzy.

Cóż, znałem osobę stamtąd. Uwiodła tą muzyką. A może raczej - to ta muzyka mnie uwiodła.

Wiem, nie pisze się w jakimś Aquanecie o sprawach prywatnych. I tu: to znowu ta muzyka.

Dzisiaj przerabia się muzyczne morawskie i słowackie motywy i sprzedaje jako kawiarniano-restauracyjną pop-music. Już to zaczął Karel Gott.

Ta, chociaż o konsumpcji, nie daje się przerobić na knajpianą. To zdaje się tzw. "werbuńk", piosenka rekrucka, XIX w.: chłopaki szły na kilka lat do wojska, wynajmowały se dostepny "zespół" - cymbały, klarnet, skrzypce, basy - i w lekko pijanym widzie, w kapelusikach z kwiatkiem - do bram koszar.

Nie pij Jasiu, nie pij wody
                                  narobi ci woda szkody
                                  napij się ty raczej wina
                                  to jest lepsza medycyna

Tu w brzmieniu morawsko-słowackim:

www.youtube.com/watch?v=ZdIoylHFZPQ [jest piosenek więcej, następują po sobie]

Nepij, Jano, nepij vodu,
                                  voda je ti len na škodu,
                                  napij sa ty radšej vína,
                                  to je dobrá medecína.

Prečo sa ty za mnú vláčíš,
                                  keď ma ani něopáčíš
                                  ani večer, ani ráno
                                  ať už si ty sprostý Jano.

Svobodnému není dobre,
                                  oženit sa není dobre
                                  lebo žena ťažké jarmo,
                                  musíš uživit nadarmo.

Pěknú ženu nechcem míti,
                                  lebo je s ňú ťažké žíti
                                  keby mně ju druhý lúbil,
                                  co by som já smutný robil.
                                  • cepekolodziej Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 06.01.17, 15:24

Niezależnie od tego, czy ta muzyka jest morawska czy słowacka - 'this music hits me home'.
                                  • monalisa2016 Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 06.01.17, 15:32
                                    @cepekolodziej

Co za oświecenie?
                                    Rosyjskie i ukraińskie dźwięki muzyki chóralnej wyszły ci już z głowy przeniosłeś się duchowo na Morawy? smile

Zdjęcia Kliczko w kwaterze NATO zniechęciły cię aż tak? smile
                                    Są jeszcze inne zdjęcia z nim w necie, konkretnie z kim się spotykał podczas jeszcze wcześniejszego pobytu w USA, ale szukać igły w stogu siana już nie będę.

Majdan i Ukraina nie były żadnym przypadkiem, to były plany przygotowywane od lat przez strategów za wielką wodą.
                                    • cepekolodziej Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 06.01.17, 15:44
                                      Żadne oświecenie. Z tą morawską (oraz czeską i słowacką) muzyką miałem bardziej niż częsty kontakt od '65. Qrde, to już pół wieku.

Wstydzę się.

Nic mi nie wyszło z głowy. Zasób nagrań, który nadal mam, to winylowe płyty Supraphonu. Już od dawna nie mam adaptera. Płyty leżą. A teraz odkryłem, że wszystko - właściwie wszystko - jest na Tubie. "Puszczam" sobie - i się wzruszam. Bo to własnie, ta muzyka, mnie najbardziej osobiście dotyka.
                                      • kalllka Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 06.01.17, 15:54
                                        Na winyle wciąż nowoczesne patefony adaptery, czekają,., nie to bym cię zniechęcała do yt /choć polska tym bardziej rosyjska wersja mnie nie przekonują../
                                        ...no i odtwarzanie trzeszczącej płyty przywołuje prawdziwe wzruszenia..
    • cepekolodziej Chór Aleksandrowa 06.01.17, 16:59

Żal, niedługo miesiąc, wciaż żal. Tworzyli wspaniałą muzykę.

Hej sokoły

www.youtube.com/watch?v=eWuMx5m3-OI
      Fale Amuru

www.youtube.com/watch?v=APp1WCyNS5w
      Napisała w komentarzu Kama G.:

> Byłam w okolicach Charkowa a wieczorami śpiewali mieszkancy to były koncerty jakich już nigdy nie usłyszałam.Co za głosy zlewały sie jak by ktoś dyrygował z jednej konca wsi do drugiej grupy .To byli pracownicy kolchozów prości ludzie kochali muzykę i śpiew .>

Tak własnie mówił mi ojciec o śpiewaniu w Puszczy Nalibockiej. Na pograniczu.

I Marsz Radetkzky'ego (dusza Austro-Węgier):

www.youtube.com/watch?v=mMIiHkhr1KE
      I jeszcze - "Słowiki, słowiki"

www.youtube.com/watch?v=IJj1yesQq-I
      Pieśń kojarzona chyba najbardziej ze stalinizmem ---

Dla mnie - jest ponadczasowa. Ale - czy jej wykonania nie były traktowane instrumentalnie? Nie obchodzi mnie to. Jeśli mówić o 'ruskiej duszy' - to ona tkwi w wiosennym śpiewie tych słowików.

-
      • kalllka Re: Chór Aleksandrowa 06.01.17, 17:31
        No, i dwa miesiące od śmierci Cohena i rok od Bowie'go.
        • cepekolodziej Re: Chór Aleksandrowa 07.01.17, 08:37
          Dziwny klip, ale - tak - to ten głos.

37 906 604 wyświetleń

www.youtube.com/watch?v=IEVow6kr5nI
          • cepekolodziej Re: Chór Aleksandrowa 07.01.17, 08:41
            Patrzę na jego twarz, -
      • cepekolodziej Re: Chór Aleksandrowa 06.01.17, 17:59
        Nie chcę, nie mogę, nie potrafię widzieć w nich wroga - i mówię to jako w drugim pokoleniu wypędzony.

Co robić, kiedy są mi bliscy - właśnie przez muzykę?
        • kalllka Re: Chór Aleksandrowa 06.01.17, 18:09
          A kto ci karze widzieć w nich wroga?
          Daje ci tylko /łagodnie/ do zrozumienia ze skrajne emocje /język/ nikomu nie służą.
          • cepekolodziej Re: Chór Aleksandrowa 06.01.17, 18:25
            Kto mi każe?

Jest na tym forum paru takich, którzy chcieli by w każdym przejawie rosyjskości dostrzegać nie tylko pogłos, ale wręcz hasła sowieckiego komunistycznego imperializmu.

Za słabi są, żeby mi kazać. Ale niejako zmuszają do wyrażenia stanowiska: nie, boys, nie sprawicie, żebym ja - jako w drugim pokoleniu wypędzony - widział w nich śmiertelnych wrogów, za wielu miałem spośród nich przyjaciół, za wiele przeczytałem z ich wielkiej literatury i poezji - w oryginale, mind you, boys - za bardzo szanuję ich muzyczną tradycję.

Putin? Jak to Putin, czynownik na czele imperium. A to imperium dopiero zaczęło się przeobrażać. W Polsce transformacja wciąż jeszcze trwa. Chciano by, żeby ogromny, wielonarodowy kraj, zmodernizował się natychmiast i pożegnał ostatecznie z więcej niż półwiekową złą przeszłością?
            • monalisa2016 Re: Chór Aleksandrowa 06.01.17, 18:46
              cepekolodziej napisał:

> Putin? Jak to Putin, czynownik na czele imperium. A to imperium dopiero zaczęło
              > się przeobrażać.

Ono przeobraziło sie już dawno czyżbyś dopiero sie obudził? smile

W Polsce transformacja wciąż jeszcze trwa.

A kiedy sie skończy? smile

Chciano by, żeby o
              > gromny, wielonarodowy kraj, zmodernizował się natychmiast i pożegnał ostateczni
              > e z więcej niż półwiekową złą przeszłością?

Warszawy przez noc nie zbudowano, musieli najpierw mimo wielkich trudności postawić kraj na nogi, sama Clinton przestraszyła sie szybkim rozwojem Rosji (jest ujęte na wideo na YouTube) i zaczęła wraz z swoimi kumplami rzucać kłody pod nogi jej.

Jaka półwiekowa przeszłość, przecież o tej półwiekowej przeszłości zadecydowali zachodni alianci do których tuli sie teraz Polska. smile

• marynazmlyna Re: Chór Aleksandrowa 06.01.17, 18:13
          cepekolodziej napisał:

> Nie chcę, nie mogę, nie potrafię widzieć w nich wroga - i mówię to jako w drugi
          > m pokoleniu wypędzony.

Dorosles do ich poziomu umyslowego i sie zatrzymales.

> Co robić, kiedy są mi bliscy - właśnie przez muzykę?

Jedz do nich i przyjmij obywatelstwo.Bedziesz ich mial na co dzien.
          • cepekolodziej Re: Chór Aleksandrowa 06.01.17, 18:33
            A niby dlaczego mam do nich jechać i przyjmować ich obywatelstwo?

Jestem Polakiem, mam polskie obywatelstwo i nie mam zamiaru tego zmieniać - tylko dlatego, że jakiś maryn uważa swoje ujmowanie patriotyzmu za jedynie słuszne?

A swoją drogą, chciałbym, wciąż chciałbym dorosnąć do poziomu umysłowego kilku moich rosyjskich mistrzów. Będzie trudno, bo w odróżnieniu od nich już niezbyt rosnę - oni wciąż rosną.
            • cepekolodziej Re: Chór Aleksandrowa 06.01.17, 18:38

www.youtube.com/watch?v=vVc4blA9baw
              • monalisa2016 Re: Chór Aleksandrowa 06.01.17, 18:49
                Polecam:
                www.youtube.com/results?search_query=dmitri+hvorostovsky
                • cepekolodziej Re: Chór Aleksandrowa 06.01.17, 19:32
                  Pożegnanie Słowianki / Biczewska

www.youtube.com/watch?v=PF6a1-6-dJc
                  • cepekolodziej Re: Chór Aleksandrowa 07.01.17, 01:29

Spotkałem w życiu tylko jednego Rosjanina, którego bym zdecydowanie nie chciał za sąsiada.
                    • monalisa2016 Re: Chór Aleksandrowa 07.01.17, 02:20
                      cepekolodziej napisał:

>
                      > Spotkałem w życiu tylko jednego Rosjanina, którego bym zdecydowanie nie chciał
                      > za sąsiada.

Zdradzę cos z prywaty:
                      Po lewej jak i po prawej stronie mam za sąsiadów Amerykanów, na przeciwko przez ulice ludzi pochodzenia z Rosji.
                      Tu zdobyć zaufanie nie jest lekko ale amerykańscy sąsiedzi jak sie sprowadzili do ich nowych domicyli wykroczyli z reguły, na zapoznanie sie zaprosili sąsiadów na Barbecue.
                      Ta tradycja z odwzajemnianiem powtarza sie od czasu do czasu latem, atmosfera przyjazna wręcz zaufana jako sąsiedzi mimo ze politycznych tematów tez sie nie omija.

Teraz w pracy, oprócz tubylców mamy kolegów pochodzących z Rosji, także ludzi na kontraktach poczowszy od Japonii, przez Korea, Chiny, ... Europe po Brazylię i Stany, atmosfera super.
                      Dlaczego nie może być tak miedzy państwami, politykami tylko szczucie z każdej strony jednego na drugiego czy to z medialnej czy politycznej strony z zaszczepianiem nienawiści u naiwnych, łykających propagandę ludziom.
                      • cepekolodziej Re: Chór Aleksandrowa 07.01.17, 08:18
                        > tubylców ?

Zazdroszczę. Kiedyś, dawno temu, bardzo, tak miałem. Daleko poza Europą.
    • lont12 co za głupie pytanie 07.01.17, 02:57
      przecież ustalone zostało wyraźnie i niepodważalnie że Putin to Hitler
      • cepekolodziej Re: co za głupie pytanie 07.01.17, 08:05
        Drogi Loncie,

zgadzam się, pytanie istotnie mało inteligentne.
      • cepekolodziej Re: co za głupie pytanie 07.01.17, 14:04

> Putin to Hitler

Oraz Czang-kaj-szek i Truman - w jednym.

Złożona osobowość.

Akurat na nasze czasy.
    • cepekolodziej Re: Czy Rosja to Putin? Czy Putin to Stalin i 09.01.17, 00:06
      www.youtube.com/watch?v=JLJ97EIOJME

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka