Dodaj do ulubionych

Simona Weil [R.I.P]

30.06.17, 19:33
Wszystkie nasze media mowia o smierci, w wieku 89 lat, Simony Weil, pieknej kobiety, zeslanej do Oswiecimia francuskiej Zydowki, ministra w rzadzie Giscarda, ktory wprowadzil prawo kobiet do aborcji w latach 70-tych, i wieloletniej przewodniczacej Parlamentu Europejskiego.

W zgodnej opinii i mojej zony i wszystkich kobiet, ktore dzisiaj slyszalem przez radio, otrzymanie prawa do aborcji "uwolnilo" kobiety i dalo im prawo do dysponowania swoim cialem tak jak chca i tak jak sie sie pozwala doroslym i powaznym ludziom. W tym sensie pani Weil sie przysluzyla bardzo emancypacji Francuzek.

Drugim Jej osiagnieciem, ktore ja sam potrafie zrozumiec, bylo popieranie zblizenia miedzy Francja a Niemcami i to mimo Jej pobytu w Oswiecimiu. Pani Weil umiala postawic interes Jej Ojczyzny ponad swymi negatywnymi doswiadczeniami. Powiem, ze i ja sam poznawszy Niemcow zrozumialem, ze nauczyli sie na bledach i rasizmem juz, jako panstwo, nie beda grzeszyli.

Niech spoczywa w spokoju.

PF
Obserwuj wątek
    • arceszk Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 19:53
      Przez chwilę - dezorientacja. Simone Weil

Simone Weilová. Po raz pierwszy czytałem ją po czesku, tak się złożyło.

Ale to Simone Veil. Pamięć o Auschwitz.

R.I.P.
      • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 19:57
        Dzieki za korekcje.

Pozdro

PF
      • boavista4 Re: Wielka Somone Weil juz w niebie. 30.06.17, 20:02
        Zblizenie Niemiecko Grancuskie, neokolonizacja i wysiedlenie sasiadow Eretzu to wielkie osiagniecie polotyczne ktorego celem kest stworzenie wielkiego Eretzu, ruina Europy i jej chrzescijanskiej kultury. Pani Weil miala w tym udzial, dlatego zasluguje na uwage.
    • gini Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 20:08
      W zgodnej opinii i mojej zony i wszystkich kobiet, ktore dzisiaj slyszalem przez radio, otrzymanie prawa do aborcji "uwolnilo" kobiety i dalo im prawo do dysponowania swoim cialem tak jak chca i tak jak sie sie pozwala doroslym i powaznym ludziom. W tym sensie pani Weil sie przysluzyla bardzo emancypacji Francuzek.

Do tego bym dysponowala swoim cialem niepotrzebna mi aborcja .

Ciekawe ile ciapatych wyemancypowala.
      • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 20:18
        "Do tego bym dysponowala swoim cialem niepotrzebna mi aborcja"

Chodzi o prawo do aborcji a nie o o prawo o dysponowanie wlasnym cialem.

PF
        • gini Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 20:27
          W zgodnej opinii i mojej zony i wszystkich kobiet, ktore dzisiaj slyszalem przez radio, otrzymanie prawa do aborcji "uwolnilo" kobiety i dalo im prawo do dysponowania swoim cialem

Odpisalam ci tylko na bzdure, ktora wyprodukowales.
          • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 20:31
            A jestes za czy przeciw prawu do aborcji?

PF
            • arceszk Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 20:43
              Drogi PFie,

nie wiem.

ale - podejrzewam, że miałem okazję doświadczyć bytu na tym cudownie niezwykłym świecie dlatego, że nie było prawa umożliwiającego aborcje. Niechciana ciąża, matka chora na gruźlicę, wojenna nędza - wszystko mogło sprzyjać usunięciu zarodka.

Czyli - mnie.

Matka pewnie mogłaby żyć kilka lat dłużej.

Nie wiem.

Ale podejrzewam, że prawo do aborcji może oznaczać prawo do poszerzenia sfery życiowej wygody.
              • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 21:17
                Kobiety we Francji byly bardzo dlugo traktowane wlasnie jako osoby 2-giej kategorii. Z ktorych zdaniem nikt sie nie liczyl. Moja zona opowiadala mi, ze jak kupowala samochod (za czasow jej mlodosci) to jej sprzedawca czesto jej mowil: niech Pani przyjdzie z mezem to pogadamy. A to bylo pokolenie urodzone w latach 50-tych.

Mysle, ze glownym dzielem pani Weil jest wlasnie "urosniecie" kobiet do roli pelnych obywatelek.

PF

• gini Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 21:46
                  No yak wspolczuje twijej zinie, nie mogla sysponowac wlassnym cialem dipiero pani Veil jej to umozliwila,

Kpbiety na traktory!!!

Te feministki to bym podusila wlasnymi rekami, jak i cale postempactwo.

Co nie widzi , ze kobieta rozni sie od mezczyzny .Wuwalczyly te uprawnienie i teraz kobiety musza tyrac podwojnieprzyrost natuturalny jest maly, ale dalej c hca abortowac bialyc h i sprowadzac ciapatych.

Jakos o prawa ciapatych kobiet nikt nie walczy.
              • benek231 Re: Simona Weil [R.I.P] 01.07.17, 01:56
                arceszk napisał:

wszystko mogło sprzyjać usunięciu zarodka.
                >
                > Czyli - mnie.
                Czy sadzisz, ze ludzkosc ponioslaby wielka strate?

Albo moze nie, bo ludzkosc i wielka jest i brzmi patetycznie. Czy sadzisz, ze nam na forum byloby przykro z powodu twojej nieobecnosci tutaj?
                • arceszk Re: Simona Weil [R.I.P] 01.07.17, 09:12
                  Co do 'ja' - mniejsza.

Ale: jesteś pewien, że Ty - właśnie TY - byłbyś tu obecny?
                  • benek231 Re: Simona Weil [R.I.P] 01.07.17, 20:23
                    arceszk napisał:
                    >
                    > Ale: jesteś pewien, że Ty - właśnie TY - byłbyś tu obecny?
                    Akurat ja jestem pewien, ze mnie nie byloby tutaj. ale tez nie sadze by ludzkosc mogla ucierpiec z tego powodu, albo ze to pobozne forum mogloby sie za mna stesknic.

Krotko mowiac dynda mi to czy bylbym obecny, czy tez nie, gdyz tego rodzaju dywagacje stawiam na rowni z rozwazaniami typu " co zrobilbys gdy bys by koniem".
                • benek231 Re: Simona Weil [R.I.P] - Arceszk!! 02.07.17, 03:31
                  Nie odpowiedziales na moje pytania postawione nieco wczesniej. Ja wiem, ze one mialy zmusic ciebie do myslenie - moze zbyt trudne to bylo. To nie jest powod do wstydu. Ale odwrocenie pytania skierowanego do ciebie nie jest odpowiedzia na nie.

arceszk napisał:
                  >
                  > wszystko mogło sprzyjać usunięciu zarodka.
                  > >
                  > > Czyli - mnie.
                  > ***
                  > Czy sadzisz, ze ludzkosc ponioslaby wielka strate?
                  >
                  > Albo moze nie, bo ludzkosc i wielka jest i brzmi patetycznie. Czy sadzisz, ze n
                  > am na forum byloby przykro z powodu twojej nieobecnosci tutaj?

Zatem...
                  • arceszk Re: Simona Weil [R.I.P] - Arceszk!! 02.07.17, 17:04
                    Nie odpowiadam na to pytanie - bo jest nie pri cziom, że się tak wyrażę.

W moim wpisie była auto-ironia. Ale to nie zawsze łatwe do zauważenia. Trudno.
            • gini Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 20:44
              Uwazam, ze tej chwili, jest taka masa srodkow antykoncepcyjnych, ze zadne pigulki po ani aborcja nie jest potrzebna .

Zdaje sie, ze roznimy sie czyms od zwierzat.
              • lont12 "Zdaje sie, ze roznimy sie czyms od zwierzat" 01.07.17, 01:25
                jesteśmy od nich gorsi, bo one nie grzeszą
      • qwardian Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 20:20
        Do dysponowania czymkolwiek potrzebne są własne dzieci, albo przyjdą obce i zabiorą dobytek...
    • qwardian Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 20:16
      www.johnstonsarchive.net/policy/abortion/ab-france.html

Grubo ponad 6 milionów ofiar w przeciągu nieco ponad 40-tu lat. No i w końcu Norymberga ją dosięgła..
      • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 30.06.17, 20:19
        Ta Norymberga dopadnie i Ciebie i mnie. Kiedys.

PF
        • boavista4 Re: Pelcia godny podziwu 01.07.17, 00:52
          pomomo zgodnej opini, on lubi wystawiac sie na posmiewisko. Odwazny !
      • lont12 Przerażający spadek Simony Weil 01.07.17, 01:19
        Każdego roku ponad 25% Francuzów, zamiast się urodzić, zostaje wyskrobanych.
    • lont12 rasizm wiecznie żywy 01.07.17, 01:07
      poznawszy Niemcow zrozumialem, ze nauczyli sie na bledach i rasizmem juz, jako panstwo, nie beda grzeszyli

Przede wszystkim powyższe zdanie zawiera nieprawdę, a nawet wydźwięk rasistowski, bo tylko niektórzy Niemcy są dziś potomkami dawnych Niemców. Zapominasz że dzisiejsi Niemcy to w dużej części, wciąż rosnącej, muzułmanie nie mający nic wspólnego z niemiecką przeszłością i błędem jest twierdzenie że uczą się oni na błędach niemieckich, gdy tymczasem oni właśnie realizują rasizm wobec rasy białej, rasizm którego do tej pory nie przerabialiśmy.
      • polski_francuz Re: rasizm wiecznie żywy 01.07.17, 19:19
        Zbytnio komplikujesz. Allez AGH-ku uprosc rozumowanie. Jestes wszak inzynierem.

PF
      • arceszk Re: rasizm wiecznie żywy 03.07.17, 11:06
        ?

A - no tak, zapomniałem, że jest na to nazwa: palantynizm.
        • lont12 Re: rasizm wiecznie żywy 03.07.17, 11:22
          C.P. Kołodziej?
    • benek231 Re: Simona Weil [i] 01.07.17, 01:51
      polski_francuz napisał:
      Niech spoczywa w spokoju.
      >
      > PF
      Przylaczam sie. Zrobila duzo dobrego dla kobiet, dla ludzi.

R.I.P.
      • polski_francuz Re: Simona Weil [i] 01.07.17, 19:18
        No to jest nas juz dwoch.

PF
        • lont12 Re: Simona Weil [i] 02.07.17, 00:51
          a pomyśleć że mogło was nie być
    • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 01.07.17, 07:43
      Prawo do mordowania swoich dzieci to zdaniem polskiego_pajaca osiągnięcie. Namów żonę, by zamordowała waszą córkę.
      • boavista4 Re: Niech zona pefci nie morduje corki ! 01.07.17, 09:18
        Niech mu odbierze komputer, bedzie spokoj nawet we Francji.
      • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 01.07.17, 19:17
        Skoncentruj sie drogi kolego. Wojsko czy policja tez maja prawo do zabijania. Czynia to, miejmy nadzieje, rozwaznie i w interesie Spoleczenstwa czy Narodu. Wierzmy w to, ze i kobiety decyduja rozwaznie kiedy ciaze nalezy przerwac a kiedy nie.

Albowiem kobiety sa rownie rozwazne jak i mezczyzni.

PF
        • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 01.07.17, 19:22
          Nie "przerwać ciążę", lecz "zamordować niewinne dziecko".
          • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 01.07.17, 20:28
            Czy Ty uwazasz, drogi kolego, kobiety za rownie rozwazne co i mezczyzni?

PF
            • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 07:54
              A co ma piernik do wiatraka? Kobiety są bardziej emocjonalne w reakcjach, lecz jednocześnie bardziej poukładane i metodyczne.
              • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 08:35
                Zalozmy. I czy te cechy pozwalaja im podjac wazne decyzje?

PF
                • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 09:36
                  Przez "ważna decyzja" rozumiesz "dzieciobójstwo"?
                  • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 10:36
                    Pod wazna decyzja rozumiem decyzje dotyczaca czyjegos zycia lub smierci.

PF
                    • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 11:31
                      Znakomicie. No i?
                      • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 11:38
                        No i moga podjac te decyzje czy nie? O to siem rozchodzi.

PF
                        • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 11:51
                          Decyzję o zamordowaniu dziecka? Pewnie, że mogą. Ty też możesz zadecydować, że czas udusić córkę i zarżnąć nożem żonę. Morderstwo to przecież jeden ze skutków wolnego wyboru.
                          • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 14:48
                            Morderstwo nie jest we Francji dozwolone. Skoncentruj sie kolego.

PF
                            • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 18:09
                              Jest dozwolone. Można do woli mordować swoje dzieci. Nie kłam głupio.
        • gini Re: Simona Weil [R.I.P] 01.07.17, 19:49
          Porownujesz zabicie, bbandziora, do zabicia wlasnego dziecka?N ie pisz w liczbie mnogiej,mnie nie interesuje w co wierzysz. dziecko poza tym nie jest jedynie wlasnoscia kobiety , odpowiedzialnosc, za poczecie dziecka ponosza dwie osoby , wiec dlaczego chcesz obarczac jedynie taka decyzja jedynie kobiety?

Rozwazna kobieta i rozwazny mezczyzna, wiedza, ze dzieci nie znajduje sie w kapuscie,i zastanawiac sie, przed a nie po .
          • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 01.07.17, 20:26
            Alez droga Eugenio, dzieci rodza, poki co, kobiety. Takze sie nimi, glownie, zajmuja za ich mlodych lat. Ich glos n/t dyskutowany jest decydujacy.

Ciekawym, czy to Ty czy Twoj maz/partner sie waszymi dziecmi zajmowali za ich mlodych lat?

PF
            • gini Re: Simona Weil [R.I.P] 01.07.17, 20:51
              Tak rodza, kobiety wiem, bo kilka razy rodzilam, ale moje dzieci mialy ojcow.Dlatego dwoje rozwaznych ludzi, gdy ida do lozka, zdaja sobie sprawe, ze to nie tylko przyjemnosc, ale takze odpowiedzialnosc, bo seks to jest narzedzie, ktore dala czlowiekowi natura, by sie rozmnazal przede wszystkim.By nie wyginal gatunek.

Naturalnie, ze obydwoje zajmowalismy sie dziecmi, a ty nie masz swoich dzieci?
              • elka-sulzer Re: Simona Weil [R.I.P] 01.07.17, 21:40
                Those who are uprooted are destined to uproot others.” Simone Weil, the French Jewish mystic who embraced Christianity. Sort of.

Tak wiec swego czasu "wykorzenieni" Zydzi ... stali sie predysponowani do "wykorzeniania" Palestynczykow?
                Czy inne narody ... np. rdzenni indianie obu Ameryk beda podobnie usprawiedliwieni gdy nadejdzie pora wykorzeniania bialych najezdzcow i okupantow?
            • gini Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 20:10
              Rodza ale zeby zaszly w ciaze , potrzebny jest mezczyzna , nie wiesz.Moje dziei wychowyalam razem z mezem, zmienial pieluchy, wychodzil na spacer kapal itd...

Ty zdaje sie nie masz dzieci , wiec nie wiesz jak to dziala .

moj glos w sprawie aborcji , nie zgadzam sie, poniewaz istnieje cos takiego jak antykoncepcja,jak ktos niechce dzieeci a chce siee pieprzyc jak krolik , to niech sie wysterylzuje .
              • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 22:13
                Ja?

Alez mam coreczke. I pomagalem w jej rosnieciu i z radoscia i z duma, ze sie moge na cos przydac. I ciesze sie, ze moga czyms pomoc w jej kolejnych krokach zyciowych.

Skad te wnioski? Wyglada, jakbys rozmawiala z sama sobia. Zapytaj sie to Ci chetnie odpowiem.

Skad te glupoty o kroliku? O czym Ty piszesz i do kogo?

Trudno, bardzo trudno zrozumiec.

PF
                • gini Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 23:14
                  Naturalnie, ze ty nie rozumiesz tego co czytasz , o tym to ja wiem od bardzo dawna, ale oprocz ciebie , sa jeszcze ludzie, ktorzy potrafia czytac ze zrozumieniem.
                  Reszte jutro, bo dzis, mialam trudny dzien, jestem zmeczona i ide spac .

Jezeli czegos nie rozumiesz, to jak bede miala wiecej czasu, potlumacze po pare razy , no coz, nie wszystkich Bozia obdarzyla rozumem, ty pewnie stales w kolejce po urode jak Bozia rozum dawala, mam nadzieje, ze urody wystarczylo.
                  • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 07:53
                    "sa jeszcze ludzie, ktorzy potrafia czytac ze zrozumieniem"

Mozna czytac ze zrozumieniem teksty, ktore maja jakis sens. Skoki od sasa do lasa i rozmowy z sama soba niestety nie daja sie zrozumiec.

"Jezeli czegos nie rozumiesz, to jak bede miala wiecej czasu, potlumacze po pare razy"

Proponuje raczej by sie spokojnie zastanowila nad tym co sama myslisz. Jakie sa Twoje poglady i jak sie one maja do twego rzeczywistego zycia i do tego co sie wokol Ciebie w Molenbeeku dzieje.

" ty pewnie stales w kolejce po urode jak Bozia rozum dawala"

Po czym to poznac? Zalezy od Twojej oceny czy sa jakies obiektywne metody sprawdzenia? Jak myslisz?

PF
                    • gini Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 08:19
                      wylozylam, nie zrozumiales, ty sie zastanow co sie dzieje w Calais i w calej Francji, w ktorej trwa stan wyjatkowy placzusiu.
                      • polski_francuz Cichutko placze 05.07.17, 10:03
                        "wylozylam, nie zrozumiales, ty sie zastanow co sie dzieje w Calais i w calej Francji, w ktorej trwa stan wyjatkowy"

Bardzo chetnie. Ale watek jest n/t pani Weil i Jej wkladu w zmiane roli kobiet w spoleczenstwie francuskim.

"placzusiu"

Co zrobic, pekly szelki.

PF
        • lont12 Re: Simona Weil [R.I.P] 02.07.17, 00:57
          Można prawo rozwinąć jeszcze bardziej i dopuścić tak zwaną skrobankę poporodową, że posłużę się pomysłem science-fiction z twórczości Philipa K Dicka. Przecież wielu rodziców niezadowolonych jest ze swojego narodzonego już dziecka, które mogli by usunąć (zakładając że t.zw. dusza w to dziecko jeszcze nie wstąpiła) i w ten sposób ulżyć swemu cierpieniu i ułatwić sobie życie.
    • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 13:06
      polski_francuz napisał:

> W zgodnej opinii i mojej zony i wszystkich kobiet, ktore dzisiaj slyszalem prze
      > z radio, otrzymanie prawa do aborcji "uwolnilo" kobiety i dalo im prawo do dysp
      > onowania swoim cialem tak jak chca i tak jak sie sie pozwala doroslym i powazny
      > m ludziom. W tym sensie pani Weil sie przysluzyla bardzo emancypacji Francuzek.

Nie "swoim" jełopku, tylko cudzym. Ciałem własnego dziecka. Wyjątkowa obrzydliwość aby własne dziecko traktować jak za przeproszeniem pryszcza...
      • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 14:46
        "jełopku"

Pan tez ksiaze jak sadze. Alez wpadlem: sami kulturalni.

Z wyrazami szacunku

PF
        • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 15:10
          polski_francuz napisał:

> Pan tez ksiaze jak sadze. Alez wpadlem: sami kulturalni.

Powiedział nienaganną niemieczzyzną, równo przystrzyżony, wygolony, wypachniony, z idealnie skrojonym garniturem i białą koszulą, Hans Frank w momencie zaciągania mu pętli na szyi.
          • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 15:28
            Co prawda to prawda, niezle mowie po niemiecku. Ale, po niemiecku nie mowi sie aluzjami tylko dosadnie: kawa na lawe. Jesli chcesz przekazac miedzy wierszami to trzeba uzywac francuskiego, mon cher.

No to po jakiemu chcesz komunikowac?

PF
            • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 15:31
              polski_francuz napisał:

> Co prawda to prawda, niezle mowie po niemiecku. Ale, po niemiecku nie mowi sie
              > aluzjami tylko dosadnie: kawa na lawe. Jesli chcesz przekazac miedzy wierszami
              > to trzeba uzywac francuskiego, mon cher.
              >
              > No to po jakiemu chcesz komunikowac?

To jak jest "jełop" po niemiecku? Dummkopf może być?
              • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 17:44
                Wie gesagt, wir können auf Deutsch unsere Ideen austauschen. Leider, einen Ideenaustausch beinhaltet keine Beleidigungen. Da, musst Du, lieber Kollege, eher russische Sprache benutzen.

Dein

PF
                • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 20:21
                  polski_francuz napisał:

> Wie gesagt, wir können auf Deutsch unsere Ideen austauschen. Leider, einen Idee
                  > naustausch beinhaltet keine Beleidigungen. Da, musst Du, lieber Kollege, eher r
                  > ussische Sprache benutzen.

"Ich bin auslander und spreche nicht gut Deutsch. Ich bin auslander und spreche nicht gut Deutsch. Ich verstehe nicht was Sie sagen. Ich verstehe nicht was Sie sagen. Ich bin auslander und spreche nicht gut Deutsch."

Ta piosenka to jedna z niewielu rzeczy, które zapamiętałem z nauki niemieckiego z lat młodzieńczych, also...
          • gini Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 17:40
            Wytlumacze ci kulturalnie.Gdy kobieta oddaje swoja nerke, do przeszczepu, dysponuje, swoim cialem, dziecko to nie jest jej czesc ciala.

Dziecko to jest dziecko.
            Wiec nie dziw sie , ze sie ludzie denerwuja, gdy czytaja bzdury ktore wypisujesz.
            Jak twoja polowica zechce popelnic samobojstwo, to wtedy bedzie dysponowala, swoim cialem.Ty masz takie samo prawo jak ona.

• polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 17:46
              "Dziecko to jest dziecko"

Pytanie jest czy kobieta nie moze decydowac o losie swego jeszcze nieurodzonego dziecka?

PF
              • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 18:12
                A może decydować o losie już urodzonego? I dlaczego tylko kobieta? Ojciec ma takie same prawa.
              • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 20:34
                polski_francuz napisał:

> "Dziecko to jest dziecko"
                >
                > Pytanie jest czy kobieta nie moze decydowac o losie swego jeszcze nieurodzonego
                > dziecka?

Ależ oczywiście, że może. Tylko musi się liczyć z tego konsekwencjami i odpowiedzialnością za ten czyn. Zresztą identycznie jak w przypadku dziecka już urodzonego, czy też ojca i w ogóle wszystkich innych ludzi.

Ponadto zawsze mogła i Pani Simona Weil niczego tu nie zmieniła. Także nikt żadnym matkom nie "dał prawa do dysponowania swoim ciałem", bo nikt im go nigdy nie zabierał. Jedyne co dał to bezkarność w przypadku zabicia nienarodzonego dziecka i zdjęcie odpowiedzialności za morderstwo takiego dziecka. Ergo cofnął nas do ciemnych czasów barbarzyństwa (nawet nie "ciemnego średniowiecza", tylko znacznie, znacznie bardziej wstecz).
                • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 21:37
                  Widzisz, patrzysz sie na to dosc filozoficznie. I mozna ten punkt widzenia uszanowac. Nie chce dyskutowac o poczetym zyciu, bo na ten temat nie mam zdania.

Ja sie patrze na to dosc socjalnie. I danie wladzy kobietom mi sie wydaje rozsadne. Znam kobiety z 5 krajow gdzie zylem, lubilem i lubie je i staram sie je zrozumiec. Wydajem mi sie, ze maja i rozsadek i sa pragmatyczne na te nowa/wieksza wladze zasluguja.

I to glownie chce powiedziec. I dlatego pani Weil mi sie godna szacunku wydaje.

PF
                  • gini Re: Simona Weil [R.I.P] 03.07.17, 22:29
                    Nie wiem czy ty piszesz o kobietach , czy uwazasz, ze normalnej kobiecie, marzy sie jedynie zabijanie dzieci?
                    Normalnaa kobieta posiada cos takiego jak instynkt macierzynski, kocha swoje dziecko, gdy tylko wie, ze to dziecko w niej zyje, najwiekszym nieszczesciem jest samoistne poronienie, dramatem jest smierc dzziecka dla obojga rodzicow .

Pamietam z tego forum, Pana, ktory podpisywaal sie JB, opisywal swoje przezycia, zwiazane, z przyjsciem na swiat chorego dziecka, leczenie, w koncu smierc tego dziecka.
                    Walczyl, o Nie , waalczyla jego zona, a ty tu piszesz, jakies brednie socjalne, o jakichs niby kobietach, ktore chca jedynie zabijac dzieci .

Koszmar skad sie biora, tacy zimni bezlitosni ludzie, zdaje sie, ze przyczyna jest wychowywanie w oparach marksizmu, jak napisal dzis moj znajomy, bo ty, tu niedawno, wspominales cieplutko czasy komuny .
                    Nie placz, ze cie obrazam, odpowiadam na twoj idiotyczny wpis.

• polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 08:01
                      Staram sie, droga Eugenio, zrozumiec Twoja "linie polityczna" tzn kregoslup tego co myslisz, ale niestety mi sie to nie udaje. Z pierwszymi zdaniami Twego wpisu moge sie zgodzic. I dla mnie posiadanie dziecka jest szczesciem i darem Niebios.

Koniec Twego wpisu jest dla mnie niezrozumialy. Skad sie biora kobiety, ktore chac zabijac dzieci? Co ma do tego sentyment do mlodych lat spedzonych w Polsce komunistycznej?

I dlaczego moj wpis jest idiotyczny? Moz go niezrozumialas? Bardzo chetnie postaram sie bardziej pedagogicznie wytlumaczyc co mam na mysli.

PF
                  • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 09:50
                    Peefie niezmiernie ubolewam nad tym, że Tobie i Twojej żonie została "odebrana władza" nad mordowaniem kogo tylko sobie zażyczycie. I rozumiem Twoje zadowolenie, że państwo francuskie zwróciło Wam tą władzę chociaż w tym małym zakresie - nienarodzonych, bezbronnych dzieci. Dzisiejsi Francuzi to zaprawdę godni potomkowie wielkich Franków, to zapewne wymaga nieludzkiej odwagi i męstwa (o pardon, żeństwa) zabić coś tak małego i bezbronnego.
                    • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 09:55
                      Policja i wojsko tez moze zabijac. Ale przeciez nie robia tego tak sobie, dla przyjemnosci.

PF
                      • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 10:12
                        polski_francuz napisał:

> Policja i wojsko tez moze zabijac. Ale przeciez nie robia tego tak sobie, dla p
                        > rzyjemnosci.

Zgadza się. A dlaczego to robią?
                        • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 10:26
                          Z koniecznosci.

PF
                          • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 10:56
                            Ciapaci też was mordują z konieczności. Dlaczego więc im w realizacji ich konieczności przeszkadzacie?
                          • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 11:20
                            polski_francuz napisał:

> Z koniecznosci.

I jest to konieczność uzasadniona. W przypdku aborcji takiego uzasadnienia nie ma.
                            • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 19:45
                              "W przypadku aborcji takiego uzasadnienia nie ma."

Nie ma jednego przypadku aborcji. Jak i nie ma jednego przypadku interwencji policji czy wojska. Policjant czy zolnierz musza sami rozstrzygac. Podobnie i kobiety.

PF
                              • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 00:51
                                polski_francuz napisał:

> "W przypadku aborcji takiego uzasadnienia nie ma."
                                >
                                > Nie ma jednego przypadku aborcji.

Ale żaden z nich nie ma uzasadnienia usprawiedliwiającego ten czyn w odróżnieniu od służb mundurowych.

Drogi peefie wszystko ma swoje konsekwencje i skutki. Zalegalizowanie mordowania nienarodzonych dzieci również. Powiedziało się A, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby powiedzieć B i C. Nie minie 50 lat i Francuzi będą mogli mordować nienarodzone dzieci w każdym stadium, ba te narodzone takoż. Kalekie, upośledzone, chorowite, słabe. Będą zrzucać ze skały jak w Sparcie, bo dlaczego nie?
                                Kolejna Simona Veil, tak przesiąknięta metodami swoich oprawców, że aż postanawiająca sama je wprowadzić w życie, ubierze to w piękne słowa o "wolności decydowania i odzyskaniu władzy" i "oświeceni" do granic obłędu polscy i nie-polscy francuzi przyjmą to z ogromnym entuzjazmem.
                                Napisałeś o zbliżeniu francusko-niemieckim. No rzeczywiście nastąpiło, aż za wielkie chyba, bo takiej realizacji nazistowskich programów kontroli urodzeń i eugeniki to Adolf prawdopodobnie nie spodziewał się w najpiękniejszych majakach sennych.
                                • snajper55 Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 02:31
                                  sz0k napisał:

> Drogi peefie wszystko ma swoje konsekwencje i skutki. Zalegalizowanie mordowani
                                  > a nienarodzonych dzieci również.

Nie ma czegoś takiego jak nienarodzone dziecko, tak jak nie ma czegoś takiego jak nieupieczone ciasto czy niewybudowany dom. Z dzieckiem mamy do czynienia dopiero po porodzie.

dziecko to «człowiek od urodzenia do wieku młodzieńczego»

sjp.pwn.pl/szukaj/dziecko.html
                                  Czytając wpisy takich jak ty, słuchając takich jak ty przypomina się Orwell i zmiany znaczenia słów w nowomowie. Ty i tobie podobni tak właśnie robicie dziś.

S.
                                  • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 06:57
                                    Purysta się znalazł, specjalista od polskich obozów koncentracyjnych. Czytaj wszystko, cwaniaczku:

sjp.pwn.pl/doroszewski/dziecko;5424635.html
                                  • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 09:18
                                    - Mamo co za cudowana wiadomość, Ewa poczęła nasze trzecie dziecko!
                                    - Nie synku, nie możesz tak mówić, dziecko to będzie dopiero po narodzeniu!
                                    - No, dobrze. Mamo, mamo, co za cudowna wiadomość, Ewa poczęła naszego trzeciego człowieka!
                                    - Nie, tak też źle. To nie jest jeszcze człowiek!
                                    - Mamo, co za wspaniała wiadomość, Ewa poczęła naszą trzecią zygotę!
                                    - O, tak znakomicie syneczku.
                                  • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 09:22
                                    snajper55 napisał:

> nie ma czegoś takiego jak nieupieczone ciasto czy niewybudowany dom.

Mówiłem żebyś się nie wychylał z okopu snajperek, ale ty postanowiłeś jednak samemu wymierzyć sobie soczystego headshota...
                                • polski_francuz Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 07:42
                                  "Powiedziało się A, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby powiedzieć B i C."

A zostalo powiedziane przez pania Weil w latach 70, blisko 50 lat temu. B i C to wzrost pewnosci siebie kobiet i ich, coraz wieksza, obecnosc w zyciu politycznym i ekonomicznym. Sugerowany BiC, czyli mordowanie inwalidow nie nastapil. Wrecz przeciwnie ich zycie jest to coraz latwiejsze. Sa specjalne schody, windy czy toalety. Firmy dostaje premie of panstwa za ich zatrudnienie.

"Napisałeś o zbliżeniu francusko-niemieckim"

Niemcy stali sie mniej "sztywni" i bardziej francuscy. Burdel lotniska BER kolo Berlina niestety to potwierdza. Warto by bylo, zeby Francuzi nieco usztywnieli. W szczegolnosci w wydatkach publicznych.

PF
                                  • benek231 Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 07:50
                                    Czlowieku, w osobach Kretyna czy tego drugiego glupka, Sz0ka, masz do czynienia z religijnymi fanatykami, operujacymi koscielna nowomowa, i usilujacymi wrobic ja osobom niezainteresowanym ich kretynska oferta. Zdrowy rozsadek na nich nie dziala, maja we lbach totalny koktajl szajsu ze swiecona woda.

Wierze, ze Snajper nie znizy sie do "dyskusji" z tm plynnym gownem w ludzkiej skorze, Kretynem. To bydle jest gorsze niz Ebola, czyli lepiej trzymac sie niego z daleka.
                                  • sz0k Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 09:26
                                    www.tvp.info/26981568/eutanazja-dziecka-w-belgii-pierwsza-na-swiecie
                                    • benek231 Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 17:24
                                      sz0k napisał:

> www.tvp.info/26981568/eutanazja-dziecka-w-belgii-pierwsza-na-swiecie
                                      W przeciwienstwie do was, wy katoliccy obludnicy, Holendrzy maja ludzkie uczucia, ktore nie pozwalaja im na przygladanie sie bezsensownej mece czlowieka, a zwlaszcza dziecka. Wy bydlaki stalibyscie przy lozku i dziesiec lat modlac sie od niechcenia i przygladali bezsensownym i meczarniom dzieciaka, ktorego szanse na szybka smierc sa kiepskie, ale za to szanse na poprawe zadne.
                                      Potraficie jedynie zaoferowac kretynski argument, ze nigdy nie wiadomo co Bog zdecyduje, wiec nie mozna go wyreczac.
                                      Czlowieczenstwo mierzy sie zdolnoscia do wspolodczuwania z drugim czlowiekiem. Wy zamiast tej zdolnosci macie kleche.
                                      • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 06.07.17, 08:49
                                        "Czlowieczenstwo mierzy sie zdolnoscia do wspolodczuwania z drugim czlowiekiem."

Dajesz przykłady współodczuwania codziennie. Matka Kretynka z Oregonu.
                                        • benek231 Re: Simona Weil [R.I.P] 07.07.17, 03:12
                                          xiazeluka napisała:

> "Czlowieczenstwo mierzy sie zdolnoscia do wspolodczuwania z drugim czlowiekiem.
                                          > "
                                          >
                                          > Dajesz przykłady współodczuwania codziennie. Matka Kretynka z Oregonu.
                                          Jesli o ciebie chodzi to zwroc uwage, Kretyn, ze ja wyraznie mowilem o "drugim czlowieku". Ty jestes plynne gowno w ludzkiej skorze wiec czlowiekiem nie jestes, z cala pewnoscia.
                                          • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 07.07.17, 09:20
                                            No cóż, Ciebie nawet Murzyni nie pomylą z człowiekiem. Masz pewne szanse u sparaliżowanych niewidomych.
                    • snajper55 Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 11:32
                      sz0k napisał:

> Peefie niezmiernie ubolewam nad tym, że Tobie i Twojej żonie została "odebrana
                      > władza" nad mordowaniem kogo tylko sobie zażyczycie. I rozumiem Twoje zadowolen
                      > ie, że państwo francuskie zwróciło Wam tą władzę chociaż w tym małym zakresie -
                      > nienarodzonych, bezbronnych dzieci.

To nie są dzieci, tak jak jajo nie jest ptakiem, nasiono - drzewem, kawior - rybą a żyto - wódką.

S.
                      • sz0k snajper nie wychylaj się zanadto z tych okopów 04.07.17, 11:52
                        Bo Ci łeb odstrzelą.
                      • xiazeluka Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 12:39
                        Jajka, nasiona, ryby i zboża nie są ssakami. Ty nigdy zarodkiem nie byłeś?

Tekst z filmu "Dzieciak rządzi":

- Ja się nie urodziłem, ja zostałem zatrudniony.
                      • benek231 Re: Simona Weil [R.I.P] 04.07.17, 20:08
                        snajper55 napisał:

To nie są dzieci, tak jak jajo nie jest ptakiem, nasiono - drzewem, kawior - rybą a żyto - wódką.
                        Czy masz nadzieje, ze cos wytlumaczysz fanatycznym klero-faszystom(?)
                        • snajper55 Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 02:22
                          benek231 napisał:

> snajper55 napisał:
                          >
                          > To nie są dzieci, tak jak jajo nie jest ptakiem, nasiono - drzewem, kawior - r
                          > ybą a żyto - wódką.
                          > ***
                          > Czy masz nadzieje, ze cos wytlumaczysz fanatycznym klero-faszystom(?)

Nie mam nadziei, ale ten brak nie jest powodem aby milczeć gdy oni pieprzą bzdury o dzieciach czy pisklętach poczętych.

S.
                          • benek231 Re: Simona Weil [R.I.P] 05.07.17, 02:36
                            snajper55 napisał:

Nie mam nadziei, ale ten brak nie jest powodem aby milczeć gdy oni pieprzą bzdury o dzieciach czy pisklętach poczętych.
                            Czy problem jest w tym, ze oni nie potrafia nie pieprzyc bzdur, czy tez w tym, ze ty musisz robic swoje?
    • starywro-bel Re: Simona Weil [R.I.P] 07.07.17, 03:45
      Ja bede proeadzol akcje polityczns na rzecz popierania pedalstwa i lezbijstwa we Francy bo ten styl zycia pozwoli polskiemu_payatzowi na bucie wyemancypowanym i wolnym ACDC.
      Narod ktory popiera pedalstwo nie ma biologicznego juz prawa na rozmnazanie sie. I to dobrze, kto potrzebuje polskich_payatzow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka