Dodaj do ulubionych

Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia

14.10.04, 17:53
www.sun-sentinel.com/news/local/southflorida/sfl-rxcell14oct14,0,5506529.story?coll=sfla-home-headlines

Study finds cell phones could cause noncancerous tumors

A team of researchers at Institute of Environmental Medicine at the Karolinska Institute in Stockholm, Sweden, found almost a fourfold increase of the tumors, known as acoustic neuromas, on the side of the head where the phone was most often held.

-------
To tylko wyniki jednego badania. A jest ich wiecej.
Zresztą na zdrowy rozum jest to oczywiste. Przykładanie mocnego nadajnika do głowy musi być szkodliwe dla zdrowia. Podobnie jak szkodliwym musi być walenie sie młotkiem w głowę.

Ale są też tacy, którzy uważają, że promieniowanie tych telefonów wręcz jest zbawienne...smile
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=15966046&a=16087979
Obserwuj wątek
    • Gość: VlaD Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia IP: *.localdomain / *.kim.pl 14.10.04, 22:37
      No, wreszcie kawałek w miarę sensownego linku w temacie poruszonym niegdyś
      przez Gandalpha. Czekam na jego reakcję. Ciężko co prawda się odnosić nie do
      konkretnych badań, a do "popularnej" informacji o ich wynikach, ale jak dla
      mnie wstępnie wygląda na to, że rzecz, nie będąc może "pierwszej wagi", w pełni
      jednak uzasadnia - ba, wymusza! - dalsze badania nad wpływem telefonów
      komórkowych na ludzkie zdrowie.
      Szkoda tylko, Watto, że nie poruszyłeś tematu w wątku do którego tutaj odsyłasz.

P.S. Nie ma ktoś przypadkiem linku do konkretnych wyników badań? Byłbym
      wdzięczny.
      • Gość: lesio Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia IP: *.usouthal.edu 14.10.04, 22:59
        Watta post jest jak zwykle b. autorytatywny. Coz, chyba uwierzymy w
        efekty "walenia mlotkiem w glowe" - zapewne Autor ma jakies doswiadczenia?

Ponizej abstrakt pracy ze Szwecji:
        Neuroepidemiology 2003 Mar-Apr;22(2):124-9 (ISSN: 0251-5350)
        Hardell L; Hansson Mild K; Sandstrom M; Carlberg M; Hallquist A; Pahlson A
        Department of Oncology, University Hospital, Orebro, Sweden.
        lennart.hardell@oreboll.se.

Cases with tinnitus after using analogue cellular telephones are presented. An
        increased odds ratio of 3.45, 95% confidence interval (CI) 1.77-6.76, was found
        for vestibular schwannoma (VS) associated with the use of analogue cell phones.
        During the time period 1960-1998, the age-standardized incidence of VS in
        Sweden significantly increased yearly by +2.53% (CI 1.71-3.35). A significant
        increase in the incidence of VS was only found for the latter of the two time
        periods 1960-1979 and 1980-1998. For all other brain tumors taken together, the
        incidence significantly increased yearly by +0.80% (CI 0.59-1.02) for the time
        period 1960-1998, although the increase was only significant for benign tumors
        other than VS during 1960-1979. [Copyright 2003 S. Karger AG, Basel].

Praca taka sobie - nie dosc, ze retrospektywna, to nie bierze pod uwage zadnych
        dodatkowych czynnikow, ktore mogly miec wplyw na wystapienie tych nowotworow.
        Troche sensowniejsze badanie prospektywne, z Danii:
        Am J Epidemiol 2004 Feb 1;159(3):277-83 (ISSN: 0002-9262)
        Christensen HC; Schuz J; Kosteljanetz M; Poulsen HS; Thomsen J; Johansen C
        Institute of Cancer Epidemiology, Danish Cancer Society, Copenhagen, Denmark.
        collatz@cancer.dk.

Despite limited evidence, cellular telephones have been claimed to cause
        cancer, especially in the brain. In this Danish study, the authors examined the
        possible association between use of cellular telephones and development of
        acoustic neuroma. Between 2000 and 2002, they ascertained 106 incident cases
        and matched these persons with 212 randomly sampled, population-based controls
        on age and sex. The data obtained included information on use of cellular
        telephones from personal interviews, data from medical records, and the results
        of radiologic examinations. The authors obtained information on socioeconomic
        factors from Statistics Denmark. The overall estimated relative risk of
        acoustic neuroma was 0.90 (95% confidence interval: 0.51, 1.57). Use of a cell
        phone for 10 years or more did not increase acoustic neuroma risk over that of
        short-term users. Furthermore, tumors did not occur more frequently on the side
        of the head on which the telephone was typically used, and the size of the
        tumor did not correlate with the pattern of cell phone use. The results of this
        prospective, population-based, nationwide study, which included a large number
        of long-term users of cellular telephones, do not support an association
        between cell phone use and risk of acoustic neuroma.

I jeszcze, z USA (Wisconsin):
        Radiat Res 1999 May;151(5):513-31 (ISSN: 0033-7587)
        Moulder JE; Erdreich LS; Malyapa RS; Merritt J; Pickard WF; Vijayalaxmi
        Radiation Oncology, Medical College of Wisconsin, Milwaukee 53226, USA.
        There have been allegations in the media and in the courts that cell phones and
        other types of hand-held transceivers are a cause of cancer. There have also
        been numerous public objections to the siting of TV, radio and cell phone
        transmission facilities because of a fear of cancer induction. A recent
        publication in Radiation Research by Repacholi et al. (147, 631-640, 1997)
        which suggests that exposure to radiofrequency (RF) radiation may increase
        lymphoma incidence in mice has contributed to this controversy. The goal of
        this review is to provide biomedical researchers a brief overview of the
        existing RF radiation-cancer studies. This article begins with a brief review
        of the physics and technology of cell phones. It then reviews the existing
        epidemiological studies of RF radiation, identifying gaps in our knowledge.
        Finally, the review discusses the cytogenetics literature on RF radiation and
        the whole-animal RF-radiation carcinogenesis studies. The epidemiological
        evidence for an association between RF radiation and cancer is found to be weak
        and inconsistent, the laboratory studies generally do not suggest that cell
        phone RF radiation has genotoxic or epigenetic activity, and a cell phone RF
        radiation-cancer connection is found to be physically implausible. Overall, the
        existing evidence for a causal relationship between RF radiation from cell
        phones and cancer is found to be weak to nonexistent.
        • Gość: VlaD Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia IP: *.localdomain / *.kim.pl 14.10.04, 23:13
          Bardzo dziękuję za podesłane abstrakciki. W świetle powyższego wygląda, że
          Watciak jak zwykle nieco nabredził. Choć tym razem chyba i tak mniej głupio niż
          zazwyczaj wink

Czuję się zdopingowany, żeby przesiedzieć parę godzin w bibliotece i poczytać
          pełne wersje... Jeszcze raz dzięki. VlaD.
          • Gość: lesio Re: czego Ty oczekujesz od Watta? IP: *.usouthal.edu 14.10.04, 23:40
            Zrobil to, co zawsze robi: znalazl sensacyjny artykulik napisany przez
            dzienikarza, ktory niespecjalnie staral sie zapoznac z tematem - bo zniknelaby
            sensacja. Jedyne, co jest dziwne, to brak implikacji w tym tekscie, ze cos jest
            zle w USA. Niezwykle u pana Watto.
            • Gość: dziki Hehe! IP: *.dyn.optonline.net 15.10.04, 00:41
              >Jedyne, co jest dziwne, to brak implikacji w tym tekscie, ze cos jest
              >zle w USA. Niezwykle u pana Watto.

No wlasniesmile

• cs137 Moze tam sa i szkodliwe...Mnie to malo obchodzi,.. 14.10.04, 22:44
      ...bo niezmiernie rzadko uzywam. Wiem natomiast na pewno, ze Watto cos
      zaszkodzilo
      • Gość: VlaD Eh, Ceesie, dałbyś spokój... IP: *.localdomain / *.kim.pl 14.10.04, 22:59
        Raz się facetowi zdarzyło coś choć ze śladami sensu napisać (pewnie przez
        pomyłkę) i okrasić w miarę ciekawym linkiem, to może chociaż w tym wątku
        mógłbyś mu odpuścić?
    • gandalph Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia 15.10.04, 10:36
      watto napisał:

> www.sun-sentinel.com/news/local/southflorida/sfl-rxcell14oct14,0,5506529.story?coll=sfla-home-headlines
      >
      > Study finds cell phones could cause noncancerous tumors
      >
      > A team of researchers at Institute of Environmental Medicine at the
      Karolinska
      > Institute in Stockholm, Sweden, found almost a fourfold increase of the
      tumors,
      > known as acoustic neuromas, on the side of the head where the phone was most
      o
      > ften held.
      >
      >
      >
      >
      > -------
      > To tylko wyniki jednego badania. A jest ich wiecej.
      > Zresztą na zdrowy rozum jest to oczywiste. Przykładanie mocnego nadajnika do

> owy musi być szkodliwe dla zdrowia. Podobnie jak szkodliwym musi być walenie
      si
      > e młotkiem w głowę.
      >
      > Ale są też tacy, którzy uważają, że promieniowanie tych telefonów wręcz jest
      zb
      > awienne...smile
      > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=15966046&a=16087979

Podałeś, rebe, link to swoich własnych wypocin w wątku, który założyłem
      dotyczącym kłamstw ekohisteryków.
      Jeśli ktoś twierdzi, ze telefony komórkowe są zbawienne dla zdrowia ich
      użytkowników, to jest idiotą, tak samo jak ten co twierdzi, że są szkodliwe, na
      co nie ma żadnych dowodów. A przypomnę, jesli ktoś występuje z takimi
      hipotezami, to powinien przedstawić dowody na ich prawdziwość.
      Skądinąd wiadomo, że natężenia pól e-m wytwarzanych przez komórki są o niebo
      mniejsze od innych pól pochodzenia naturalnego. Naturalne pole ziemskie (w
      pobliżu powierzchni Ziemi) to ok. 100 V/m ); jakoś nie słyszałem o przypadkach,
      aby to coś komuś zaszkodziło. Jakim cudem zatem szkodliwe miałyby być pola
      rzędu mikrowoltów na metr?
      • Gość: # Po co zawierałem umowę z Zakł Energ IP: *.finemedia.pl 15.10.04, 10:53
        > Jeśli ktoś twierdzi, ze telefony komórkowe są zbawienne dla zdrowia ich
        > użytkowników, to jest idiotą

Łatwo obalic te uniwersytecka tezę jednym przypadkiem uratowania zdrowia
        przez wezwanie nim pomocy lekarskiej

ale już bez żartów czy mam elektrody rozsunąć pionowo, skośnie czy poziomo w
        poblizu ziemi na odległ 2,3 m, by uzyskac tak mi teraz potrzebne darmowe 230 V?

• gandalph Re: Po co zawierałem umowę z Zakł Energ 15.10.04, 11:00
          Gość portalu: # napisał(a):

> > Jeśli ktoś twierdzi, ze telefony komórkowe są zbawienne dla zdrowia ich
          > > użytkowników, to jest idiotą
          >
          > Łatwo obalic te uniwersytecka tezę jednym przypadkiem uratowania zdrowia
          > przez wezwanie nim pomocy lekarskiej
          >
          > ale już bez żartów czy mam elektrody rozsunąć pionowo, skośnie czy poziomo w
          > poblizu ziemi na odległ 2,3 m, by uzyskac tak mi teraz potrzebne darmowe 230
          V?
          >

Najlepiej sobie ułóż w kółko smile))
          • mistatwista Re: Po co zawierałem umowę z Zakł Energ 15.10.04, 22:11
            > Najlepiej sobie ułóż w kółko smile))

Kolega zadal powazne pytanie, ja tez bym chcial uslyszec merytoryczna
            odpowiedz. Tylko ze ja jestem zainteresowany jak z tego twojego 100V/m
            wyciagnac 4 kV na 50 Hz. Poradzisz cos?
            • gandalph Re: Po co zawierałem umowę z Zakł Energ 16.10.04, 23:40
              mistatwista napisał:

> > Najlepiej sobie ułóż w kółko smile))
              >
              > Kolega zadal powazne pytanie, ja tez bym chcial uslyszec merytoryczna
              > odpowiedz. Tylko ze ja jestem zainteresowany jak z tego twojego 100V/m
              > wyciagnac 4 kV na 50 Hz. Poradzisz cos?

A ja ci poważnie odpowiadam, że gdyby to było proste, już dawno by ktoś
              wymyślił sposób na to.
              Trzeba pamiętać, że każdy z nas powoduje zakłócenia tego pola, tzn. napięcie
              między czubkiem głowy i stopami spada praktycznie do zera, niestety.
      • watto Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia 15.10.04, 21:52
        > Podałeś, rebe, link to swoich własnych wypocin w wątku, który założyłem
        > dotyczącym kłamstw ekohisteryków.
        > Jeśli ktoś twierdzi, ze telefony komórkowe są zbawienne dla zdrowia ich
        > użytkowników, to jest idiotą, tak samo jak ten co twierdzi, że są szkodliwe, > co nie ma żadnych dowodów.

Właśnie podałem ci powyżej dowody. Tylko jeden, a widziałem co najmniej kilka wyników takich badań.

Podaje tylko fakt.
        Korzystają z tego ci co chcą. Ograniczenie użytkowania takich telefonów wpłynęłoby dobrze na głowę. Ale taka jest moda.. jak w Rzymie na kosmetyczny ołów.

Ja nie mogę przeszkadzać komuś walącemu sobie młotkiem w głowę. Jeżeli został ostrzeżony i dalej to robi, to jego problem.
        • gandalph Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia 16.10.04, 23:42
          watto napisał:

> > Podałeś, rebe, link to swoich własnych wypocin w wątku, który założyłem
          > > dotyczącym kłamstw ekohisteryków.
          > > Jeśli ktoś twierdzi, ze telefony komórkowe są zbawienne dla zdrowia ich
          > > użytkowników, to jest idiotą, tak samo jak ten co twierdzi, że są szkodli
          > we, > co nie ma żadnych dowodów.
          >
          > Właśnie podałem ci powyżej dowody. Tylko jeden, a widziałem co najmniej kilka
          w
          > yników takich badań.
          >
          > Podaje tylko fakt.
          > Korzystają z tego ci co chcą. Ograniczenie użytkowania takich telefonów
          wpłynę
          > łoby dobrze na głowę. Ale taka jest moda.. jak w Rzymie na kosmetyczny ołów.
          >
          > Ja nie mogę przeszkadzać komuś walącemu sobie młotkiem w głowę. Jeżeli
          został
          > ostrzeżony i dalej to robi, to jego problem.

To niestety nie są żadne dowody, lecz tylko opinia jednego z badaczy. Opinii
          jest wiele, również przeciwstawnych. Dopóki ktoś nie przedstawi takich dowodów
          (w co mocno wątpię), to będzie można mówić co najwyżej o agitacji.
      • mistatwista Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia 15.10.04, 22:06
        > Jakim cudem zatem szkodliwe miałyby być pola
        > rzędu mikrowoltów na metr?

Czlowieku ale tu nie chodzi o skladowa elektryczna tylko magnetyczna tego pola
        (A/m).
        • Gość: HrAdam Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.04, 23:38
          Tak to jest, gdy ktoś wypowiada o się o sprawach, o których nie ma pojęcia.
          Nigdy i nigdzie nia wykazano, że tak słabe pola - elektryczne czy magnetyczne -
          mają jakikolwiek wpływ na zdrowie. Emisja fali EM o długości 15 cm MOŻE
          spowodować wzrost temperatury w dielektryku (np. w mózgu - o ile ktoś go ma - o
          wymiarach porównywalnych z długością fali), podobnie jak w kuchence
          mikrofalowej robi to fala EM dł ok. 1 cm, ale przy stosowanej w telefonach mocy
          promieniowania wzost temperatury jest o kilka rzędów wielkości mniejszy niż
          podczas snu z głową zakrytą kołdrą nie mówiąc już o spacerze na słońcu.
          Jakoś nie obserwujemy masowego wymierania ani zachorowalności zwłaszcza
          młodzieży masowo i intensywnie używającej telefonów.
          Rewelacje o szkodliwości telefonów - jak dotychczas - to oparte na plotlach i
          dziennikarskich sensacjach dywagacje, podobnie zresztą jak obwinianie komórek o
          tzw. "ściąganie" piorunów - mit ostatnio dość intensywnie rozpowszechniany.
          • Gość: lesio Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia IP: *.usouthal.edu 16.10.04, 00:01
            1. Watto podaje FAKTY. Przeciez napisal, ze poza przytoczonym knotem WIDZIAL
            inne opracowania. Co jest, nie wierzysz?
            2. Nasz Dyzurny Komik tylko Cie OSTRZEGA przed uzywaniem telefonu - jezeli
            chcesz zachorowac nie zamierza Ci zabronic.
            3. Jesli chodzi o "sciaganie piorunow" - nie zrozumiales chyba MERITUM tej
            plotki: to podejmowanie tematu w sposob niezgodny z WYKLADNIA je sciaga.
            Wkrotce dostaniesz Watta odpowiedz i sie przekonasz, Puchatku. Tj.,
            przepraszam: KOZIOLKU-MATOLKU.
          • watto Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia 16.10.04, 00:06
            Gość portalu: HrAdam napisał(a):

> Tak to jest, gdy ktoś wypowiada o się o sprawach, o których nie ma pojęcia.
            > Nigdy i nigdzie nia wykazano, że tak słabe pola - elektryczne czy magnetyczne
            > mają jakikolwiek wpływ na zdrowie. Emisja fali EM o długości 15 cm MOŻE
            > spowodować wzrost temperatury w dielektryku (np. w mózgu - o ile ktoś go ma -
            > wymiarach porównywalnych z długością fali), podobnie jak w kuchence
            > mikrofalowej robi to fala EM dł ok. 1 cm, ale przy stosowanej w telefonach mocy

No tak to jest...
            Jeżeli ktoś sobie opowiada o wpływie pola elektromagnetycznego na dielektryki w kontekscie żywego organizmu.
            Mnie sie nie chce za dużo pisać w temacie, który jest dosc poboczny moim zainteresowaniom. Nie mam na to czasu..
            Ale prosta wskazówka dla mało myslących rzemieslników nauki i techniki.

Pole elektryczne jest scisle powiązane z magnetycznym.
            Co mierzy EKG albo EEG?
            I co z tego wynika? Ano to, że wokół organizmu wytwarza sie biopole. I to biopole jest zakłócane.
            Mam nadzieję, że słyszałes o procesach elektromagnetycznych np. w mózgu...
            Np. tutaj o tym, jak to można wykorzystać.
            www.nature.com/news/2004/041011/full/041011-9.html
            A dowody doswiadczalne na szkodliwosc własnie podałem z Institute of Environmental Medicine at the Karolinska Institute in Stockholm, Sweden.
            • Gość: HrAdam Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.04, 00:27
              Ględzenie o biopolach niekoniecznie mnie przekonuje, skoro brak zmierzonych i
              powtarzalnych wyników badań oddziaływania telefonu na organizmy. To, że w
              jednym instytucie coś się okazało, jeszcze nic ni znaczy, dopóki inne tego nie
              potwierdzą.
              Czy obserwowane pole jest elektryczne, czy magnetyczne, to zależy od układu
              odniesienia.
              Pozwolę sobie jeszcze raz zapytać: Gdzie są skutki tego morderczego
              promieniowania telefonów? Tylko w Polsce używa ich ponad 10 milionów osób,
              niektóre zapewne intensywnie. Czy nie musiało by to spowodować skokowego
              wzrostu śmiertelności lub chociaż zachorowalności? Póki co średni czas życia od
              1990 roku wzrósł o ponad cztery lata.
              • watto Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia 16.10.04, 19:15
                Gość portalu: HrAdam napisał(a):

> Ględzenie o biopolach niekoniecznie mnie przekonuje, skoro brak zmierzonych i
                > powtarzalnych wyników badań oddziaływania telefonu na organizmy.

Mnie nie interesuje, co ciebie przekonuje. Ja piszę jak jest, a ty możesz swobodnie walić sobie młotkiem w głowę.

Nowotwór i tym podobne zjawiska są niepowtarzalne w normalnych warunkach.
                A jednak sie zdarzają i dowiedzione jest, że pewne substancje wpływają na ich powstawanie.

Zapomnij wiec wreszcie, rzemieslniku nauki, o metodach których sie nauczyłes w swoim warsztacie.
                W sprawach zdrowia wykonuje sie badania statystyczne. Powtarzalnosc jest wiec tutaj związana wyłącznie z prawodopodobienstwem.
                Nie znaczy wiec to bynajmniej, że każdy w danym przypadku będzie miał raka, ale tylko to, że ryzyko raka jest zwiekszone w danych warunkach...

No wystarczy, bo ja podstawowych wykładów tu czynić nie będę.
                Trzeba cos wiedzieć o metodologii różnego rodzaju badań.

• Gość: lesio Re: No wlasnie. IP: *.usouthal.edu 16.10.04, 00:20
            Niech Ci tylko do glowy nie przyjdzie wyjasniac panu Watto co to sa "dane
            eksperymentalne". On przeciez wie. Maly glosik z lekka tylko zaburzajacy
            bioelektryczne pole Jego mozgu wszystko Mu powiedzial.
        • gandalph Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia 16.10.04, 23:42
          mistatwista napisał:

> > Jakim cudem zatem szkodliwe miałyby być pola
          > > rzędu mikrowoltów na metr?
          >
          > Czlowieku ale tu nie chodzi o skladowa elektryczna tylko magnetyczna tego
          pola
          > (A/m).
          Składowa magnetyczna w ogóle nie ma nic do rzeczy.
    • Gość: jac "ŻYCIE JAKO SMIERTELNA CHOROBA PRZENOSZONA........ IP: 213.17.204.* 16.10.04, 00:26
      "ŻYCIE JAKO SMIERTELNA CHOROBA PRZENOSZONA DROGA PŁCIOWĄ"
      Tak panowie, zycie jest niezdrowe.
      Wszystko szkodzi.
      Telefony, komputery, żarcie, picie, palenie, seks.

A CO NIE SZKODZI??
      Nie ma takiej rzeczy.
      No to może lepiej umrzeć?/
      Wtedy juz nic nie szkodzi.
    • chilum Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia 16.10.04, 14:54
      > Zresztą na zdrowy rozum jest to oczywiste. Przykładanie mocnego nadajnika do >głowy musi być szkodliwe dla zdrowia

Chcesz żyć dłużej i używać tel.komórkowego??
      Uzywaj słuchawek z mikrofonem.

Będziesz żył dłuzej o 100 lat od tych,którzy przykładają "mocne nadajniki" do głowy.

--
      " Talk is cheap "
      • watto Re: Telefony przenośne są szkodliwe dla zdrowia 16.10.04, 19:17
        chilum napisał:

> > Zresztą na zdrowy rozum jest to oczywiste. Przykładanie mocnego nadajnika
        > do >głowy musi być szkodliwe dla zdrowia
        >
        > Chcesz żyć dłużej i używać tel.komórkowego??
        > Uzywaj słuchawek z mikrofonem.
        >
        > Będziesz żył dłuzej o 100 lat od tych,którzy przykładają "mocne nadajniki" do
        > głowy.

To dobry pomysł...
        Ale nie zrozumiałes po angielsku. Tu nie chodzi o dłuższe życie, ale o unikniecie zakłóceń zdrowotnych organizmu. Takich jak np. nowotwory.
        • Gość: lesio Re: drogi "chilum", IP: *.hlcrs201.al.comcast.net 17.10.04, 00:54
          Nie dosc, ze "nie zrozumiales po angielsku", jest malo prawdopodobne, zebys
          zrozumial po polsku. Dla Twojej wiec wygody wyjasniam, ze gdy p. prof. Watto
          gornolotnie pisal o "zakloceniach zdrowodnych organizmu" - mial na mysli
          plebejsko brzmiace "choroby". Takie jak np. nowotwory.

Musisz wiecej czytac prof. Watto, to sie duzo nauczysz. Zwlaszcza o
          symptomatologii niektorych zaburzen psychicznych.
    • watto Mobile Phone Radiation Harms DNA, New Study Finds 21.12.04, 02:29
      www.reuters.co.uk/printerFriendlyPopup.jhtml?type=healthNews&storyID=7141560

MUNICH/AMSTERDAM (Reuters) - Radio waves from mobile phones harm body cells and damage DNA in laboratory conditions, according to a new study majority-funded by the European Union, researchers said on Monday.
      ...
      The research project, which took four years and which was coordinated by the German research group Verum, studied the effect of radiation on human and animal cells in a laboratory.

After being exposed to electromagnetic fields that are typical for mobile phones, the cells showed a significant increase in single and double-strand DNA breaks. The damage could not always be repaired by the cell. DNA carries the genetic material of an organism and its different cells.

"There was remaining damage for future generation of cells," said project leader Franz Adlkofer.

This means the change had procreated. Mutated cells are seen as a possible cause of cancer.

• Gość: teletele Re: Mobile Phone Radiation Harms DNA, New Study F IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.04, 04:48
        Szkodliwe bo kuszą złodziei i można zarobić w głowę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka