Dodaj do ulubionych

"Pycha, chciwość, wstyd. " :O)

13.03.20, 15:03
Kościół niweczy wysiłek Polaków ws. koronawirusa"

Eliza Michalik
13 marca 2020, 09:31

>>
Największym źródłem zakażenia mogą być za chwilę wierni kościoła katolickiego, bo w czasie gdy eksperci coraz głośniej i coraz bardziej niecierpliwie mówią o potrzebie radykalnych ograniczeń, a premier zakazuje publicznych zgromadzeń biskupi ogłaszają, że mszy powinno być więcej. Postawa hierarchów naprawdę szokuje: liczy się tylko własna korzyść i strach, że przez miesiące wierni nauczą się żyć bez kościoła i zorientują się, że księża nie są im wcale potrzebni do szczęścia. No i – last but not least – liczą się oczywiście pieniądze, bo wpływy z tacy, jak oszacował portal money.pl już w 2011 roku to ponad miliard złotych rocznie. Gra idzie więc nie o nauki duchowe – jak próbował wmawiać nam minister Jarosław Gowin (o tym za chwilę), ale o to co zawsze: o kasę i władzę.

Miałam nadzieję, że w tej sytuacji rząd zrobi to, co każdy normalny, kierujący się interesem państwa rząd zrobić powinien, to jest po prostu zakaże Kościołowi narażania życia i zdrowia ludzi i nie będzie z nim dyskutował w sytuacji, która jest oczywista i żadnej dyskusji nie wymaga.

Uznacie mnie, i słusznie, za skrajnie naiwną, ale naprawdę sądziłam, że w obliczu pandemii i zagrożenia życia wielu ludzi polski kościół katolicki choć raz zobaczy coś więcej, niż czubek własnego nosa i odwoła msze. Wiadomo przecież że będą one źródłem nowych zakażeń.

Ale Episkopat nie tylko mszy nie odwołał, ale jeszcze zalecił odprawiać ich więcej. Nasuwa mi się w tym miejscu pytanie, które mogłoby być bardzo niesmacznym dowcipem, w złym stylu: ilu zdaniem księży trzeba chorych z koronawirusem, żeby zarazić cztery kolejne osoby?

Odpowiedź brzmi: jednego. Jeden chory zaraża cztery inne osoby, co oznacza, ze otwarte świątynie niweczą kompletnie wysiłek reszty społeczeństwa, dodajmy – niewyobrażalny wysiłek – żeby przez dwa kolejne tygodnie poddawać się narodowej kwarantannie.

Ludzie tracą zarobki, boją się o swoich rodziców, dzieci, partnerów i o siebie, gospodarkę czeka recesja, a ich dramatyczne zaciskanie pasa, o czym świetnie wiedzą, bardzo się wysilają ze móc zostać ze swoimi dziećmi w domu przez najbliższe dwa tygodnie, w wielu wypadkach nie mając pieniędzy na opiekunów i nie mogąc prosić o pomoc starszych rodziców, ze względu na ryzyko jakie niesie dla nich koronawirus. Ludzie rezygnują ze swoich przyzwyczajeń i przyjemności, olbrzymim środkiem sił i nakładów zmieniają całe swoje życie dla dobra innych – żeby ograniczyć epidemię, żeby zarażonych było jak najmniej.

I na to wszystko, na ten cały niewyobrażalny wysiłek i poświęcenie i solidarność wchodzi Kościół ze swoimi mszami rozsiewając wirusa na prawo i lewo i niwecząc, obracając w pył tak ogromny wysiłek dziesiątków milionów ludzi. Co za samolubstwo! W takiej chwili! Cóż za wyrachowanie i nieczułość! Arogancja. Pycha. Chciwość. Nieumiarkowanie.

Wstyd.

Prawda jest też jednak taka, że Kościół mógłby sobie chcieć i mszy i wielu innych rzeczy i mogłoby to zostać jego problemem, gdyby nie uległość ministrów polskiego rządu.W tym miejscu chcę powiedzieć jasno: każdego, kto twierdzi, jak minister Gowin, że Kościół powinien zachować autonomię manifestującą się niestosowaniem zaleceń władz państwowych, uważam za niepoczytalnego szaleństwa, który stanowi poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa publicznego.

A kiedy minister zdrowia odpowiedzialny za walkę z koronawirusem, Łukasz Szumowski, mówi: Zwiększenie liczby mszy jest zasadne i sensowne, chodzi o zwiększenie odległości do 1 metra między wiernymi. Im mniej osób naraz w jednym miejscu, tym lepiej” – to już wiem, że nie leci z nami żaden pilot. Ponieważ minister kłamie. Nie wiem po co, skoro w dobie internetu ustalenie prawdy zajmuje minutę, ale kłamie. Odległość uznawana za względnie bezpieczną wynosi 4,5 metra, a i to niczego nie gwarantuje, a zwiększenie liczby mszy nie jest sensowne, ale przeciwnie - z epidemiologicznego punktu widzenia kompletnie bezsensowne. Stąd wiem, ze u pana ministra górę nad troską o życie Polaków wzięło wyrachowanie (popierać kościół się opłaci) lub/i fanatyzm religijny – bo mówić tak w tej sytuacji to jest czysty fanatyzm.

Dopiero dzień później Szumowski zmodyfikował nieco swoją opinię i zaczął zachęcą do oglądania transmisji z mszy w telewizji i internecie.

Nie mówiąc już o tym, że obaj ministrowie nie mają racji: Nie, Kościół katolicki nie jest państwem w państwie, jest organizacją jak każda inna i musi się podporządkować prawu. I jeśli obowiązuje zakaz zgromadzeń publicznych to mszy ma nie być i tyle.

Nie pierwszy raz przerażająca nieodpowiedzialność Kościoła pokazuje jego priorytety: władza nad ludźmi, wpływy, także polityczne i pieniądze. Po trupach do celu. >>

natemat.pl/302253,pycha-chciwosc-wstyd-skandaliczna-postawa-kosciola-wobec-koronawirusa
Wczoraj widzialem na YT jakas relacje z jednego z kosciolow w Polsce. Kosciol byl srednio zatloczony a widac bylo wylacznie pomarszczonych dziadkow i przywiedle babcie.

Dzis znajduje oswiadczenie jakiegos biskupa ktory z rozbrajajaca szczeroscia informuje, ze biskupi sa w podeszlym wieku a wiec silnie narazeni na zakazenie, a wiec rozsadnym posunieciem bylo odwolanie posiedzenia Episkopatu.

Co za, qrwa, banda nikczemnikow.
Obserwuj wątek
    • sinevajirapag Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 16:01
      benek napisał:

> Co za, qrwa, banda nikczemnikow.

Lekceważą głównego płatnika tacowego, niewdzięcznicy.
      A wypowiedź Szumowskiego bardzo, jak na nasze warunki, odważna smile

• benek231 "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 21:10
        sinevajirapag napisał:

> Lekceważą głównego płatnika tacowego, niewdzięcznicy.
        > A wypowiedź Szumowskiego bardzo, jak na nasze warunki, odważna smile
        **
        Bodaj przedwczoraj wyczytalem gdzies, ze biskupi zagrozili rzadzacym, iz w razie nakazu zamkniecia kosciolow wystapia do panstwa odszkszkodowanie w wysokosci 2mld. zl. To wyjasnia dlaczego rzad nie zdecydowal sie na nakaz zamkniecia kosciolow.

Popatrz jakie spryciule. Potrafia kazda sytuacje odkrecic na wlasna korzysc.
        ==

PS.... Czy juz rozumiesz dlaczego tutejsi koscielni tak nie cierpia Elizy Michalik?
    • oleg3 Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 21:30
      Jakim trzeba być bucem, żeby z rozsądnego pomysłu robić nieodpowiedzialne działanie. Bucem, durniem i chamem.
      > a premier zakazuje publicznych zgromadzeń biskupi ogłaszają, że mszy powinno być więcej

Toż po to mszy ma być więcej, by na jednej mszy gromadziło się mniej wiernych. Czy to za trudne do pojęcia dla wyznawców Rozumu?
      • andrzejg Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 21:40
        Ciekawe jak rozwiążą ograniczenie zgromadzeń do 50 osób. Religijny h też. Oleją?
        • oleg3 Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 22:27
          andrzejg napisał:

> Ciekawe jak rozwiążą ograniczenie zgromadzeń do 50 osób. Religijny h też. Oleją?

Komunikat Przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski

W związku z wprowadzeniem stanu zagrożenia epidemicznego w Polsce oraz stosując się do rozporządzeń organów państwowych z 13 marca br., które ograniczyły liczbę uczestników zgromadzeń do 50 osób, w tej wyjątkowej sytuacji, proszę biskupów diecezjalnych o wydanie decyzji, aby podczas każdej Mszy św. i nabożeństw wewnątrz kościoła mogło przebywać maksymalnie 50 osób.

Przypominam również o dyspensie wydawanej przed biskupów diecezjalny od obowiązku uczestnictwa w niedzielnych i świątecznych Mszach Świętych, zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego. Osoby, które z niej korzystają, proszę o duchową łączność ze wspólnotą Kościoła za pośrednictwem transmisji w środkach społecznego przekazu.

Zachęcam również, aby księża biskupi wydawali diecezjalne zarządzenia dotyczące opieki duszpasterskiej nad wiernymi w czasie epidemii, w nawiązaniu do moich poprzednich komunikatów i Zarządzenia Rady Stałej KEP z 12 marca br.

Proszę kapłanów i osoby życia konsekrowanego, aby każdego dnia o godzinie 20.30 – bez udziału wiernych – odmawiali w kościele różaniec w intencji osób chorych oraz tych, którzy się nimi opiekują, jak również służb medycznych i sanitarnych, a także o pokój serc i łaskę nawrócenia. Proszę wiernych, aby w tym samym czasie w swoich rodzinach odmawiali różaniec w duchowej łączności z kapłanami.

Wszystkich wiernych i pasterzy zapewniam o mojej modlitwie i duchowej łączności.

+ Stanisław Gądecki
          Metropolita Poznański
          Przewodniczący Konferencji Episkopatu Polski

Warszawa, 13 marca 2020 roku
      • andrzejg Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 21:43
        Umiesz liczyć?
        1 × 1000 = 10 x 100 ?

Czy prawdopodobieństwo zarażenia jest mniejsze? O ile?
        • oleg3 Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 22:21
          Z tym pytaniem zwróć się do premiera, ministra zdrowia i do Tete. Was antyklerykałów kompletnie pojebało.

"Jednym ze środków bezpieczeństwa w związku z epidemią koronawirusa jest ograniczenie zgromadzeń do 50 osób" - poinformował w piątek premier Mateusz Morawiecki.

Ograniczenie dotyczy - jak powiedział premier - marszów, demonstracji, uroczystości religijnych i wszelkich zgromadzeń wiążących się z działalnością instytucji centralnych, samorządowych i osób prywatnych. "Ograniczenie dotyczy tych wszystkich miejsc, gdzie ludzie mogliby się gromadzić i stwarzać dla siebie nawzajem niebezpieczeństwo" - powiedział Morawiecki.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/polska/news-koronawirus-rzad-wprowadza-stan-zagrozenia-epidemicznego,nId,4379960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
          • andrzejg Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 22:26
            Dlatego pytałem się jak sobie poradzą z tym 50-osobowym ograniczeniem.
            A Ty? Mogę do Ciebie mówić katolicki pojeb, który ma klepy na oczach?
            Wiem ,że jesteś czulutki na punkcie krytyki działań ludzi związanych z kościołem.
            Wiem ,że dla Ciebie nie jest ważne jaka będzie Polska, biedna czy bogata, byleby była katolicka.
            To wreszcie się obudź, aby jak najmniej katolików wymarło poprzez głupotę i chciwość kleru.
            • oleg3 Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 22:29
              Głupota mnie wqurwia Andrzeju.
              • andrzejg Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 22:29
                Czyja?
                • oleg3 Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 22:41
                  M.in. twoja.
                  • andrzejg Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 13.03.20, 22:46
                    W którym miejscu?
                    • oleg3 Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 14.03.20, 09:55
                      andrzejg napisał:

> W którym miejscu?

Poszukaj sobie.Mnie przecież nie uwierzysz.
                      • andrzejg Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 14.03.20, 10:18
                        Ty logik, jesteś nielogiczny.
                        Podnieś się za swoje włosy.
                        • oleg3 Re: "Pycha, chciwość, wstyd. " :O) 14.03.20, 16:13
                          Cienko u ciebie z logiką Andrzeju. Logika jest interpersonalna, a nawet (Leibniz) obowiązuje we wszystkich światach możliwych. Nie jest konieczny mój udział w znalezienie logicznego wielbłąda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka