Dodaj do ulubionych

Zero-jedynkowi Polacy

04.03.22, 23:29
Nie ma środka w mentalności. Skrajnie. Krawężnie.
Pewnie narażę się ale zaczyna mnie z lekka irytować pomoc Ukraińcom.
Mieszkania - nagle znajdują się w zasobach miast - dla uchodźców z Ukrainy!
Nie dla Polaków gniotacych się w DPS lub czekających na mieszkanie.
Nowe miejsca pracy, darmowe leki, przejazdy, 500 plus - halo, kto za te zabawe zapłaci?

"Dopomagajmy bliźnim wedle możliwości naszej ale strzeżmy sie abyśmy sami nie upadli".
Talmud.

W kolejce młodziez polska oddająca krew dla naszych odwiecznych "przyjaciół" z Ukrainy!
Juz widzę kolejkę ukraińców, chcących oddawać Polakom krew.
Lubię Ukrainę, często tam podróżowałam ale przesadzamy!

Duda tym niczego nie wygra w UE. W prasie francuskiej podobno szeroko pisano o pomocy, którą
uchodźcom dają kraje UE i o Polsce nie było nic, podobno dopiero straszny Sayriusz-Wolski
wkurzył się zresztą słusznie i sprostował. Podobno przepraszali i sprostowali.

I dla Polaków i dla Żydów Ukraina nie była ... przyjazna.

Wiem, że narażam się ale mam to gdzieś. Dosyć tego! Pierwszy dzień młodzi uciekali stamtąd "cywile"?
Mają prawo nie chcieć walczyć o swój kraj ale dlaczego ja mam z tego tytułu mieć ich prawie milion tutaj?
Każdy facet naprzód jest cywilem, potem powołany do woja.

No i dwa dni temu stoję sobie w kolejce w aptece, za mną rozrechotana trójka ukraińców
dwóch "mieśniaków" i dziewucha. I wiecie co oni powiedzieli po ukraińsku?

"Powiedzmy, żeśmy uchodźcy z Ukrainy i będzie bez kolejki, a nawet darmo"

Ewidentnie są tu już od dłuższego czasu. Śmieją się z Polaków!
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Zero-jedynkowi Polacy 04.03.22, 23:33
      Chwała Ukrainie!
      • esteemiriam Re: Zero-jedynkowi Polacy 04.03.22, 23:38
        Chwała Ukrainie.
        Niech ich Bóg błogosławi i zachowa jak najdalej od nas.
    • felusiak1 Re: Zero-jedynkowi Polacy 05.03.22, 05:38
      ten wpis ci się nie udał. Czasem jest lepiej pomysleć zanim palnie się coś. You can't unring the bell.
    • polski_francuz Historia idzie do przodu 05.03.22, 07:58
      esteemiriam napisała:

" Duda tym niczego nie wygra w UE. W prasie francuskiej podobno szeroko pisano o pomocy, którą uchodźcom dają kraje UE i o Polsce nie było nic, podobno dopiero straszny Sayriusz-Wolski wkurzył się zresztą słusznie i sprostował. Podobno przepraszali i sprostowali."

W prasie, ktora czytam (Le Figaro) obraz Polski jest pozytywny, jako kraju ktory przyjmuje uchodzcow z otwartymy rekami.

"I dla Polaków i dla Żydów Ukraina nie była ... przyjazna."

Niemcy sie z Polska pogodzili i poparli jej przyjecie do EU. Polska z Niemcami powoli, powoli, ale tez staje sie dobrym sasiadem. Historia idzie do przodu. Scholz byl w Izraelu rozmawial z nimi na poczatku kadencji.

Czas sie z tym pogodzic.

PF
      • sz0k Historia kołem się toczy 05.03.22, 09:03
        polski_francuz napisał:

> W prasie, ktora czytam (Le Figaro) obraz Polski jest pozytywny, jako kraju ktor
        > y przyjmuje uchodzcow z otwartymy rekami.

Dobrze o nas piszą? To należy się mieć na baczności w takim razie. Tylko czekać jak zaraz (po wojnie) zaczną nam znowu wciskać fizyków jądrowych z Bliskiego Wschodu...

> "I dla Polaków i dla Żydów Ukraina nie była ... przyjazna."
        >
        > Niemcy sie z Polska pogodzili i poparli jej przyjecie do EU. Polska z Niemcami
        > powoli, powoli, ale tez staje sie dobrym sasiadem. Historia idzie do przodu. Sc
        > holz byl w Izraelu rozmawial z nimi na poczatku kadencji.

Ojejku, jejku. I Niemiaszki to tak wszystko z dobroci serduszka zrobili, a nie po to żeby Polskę sobie podporządkować, tym razem nie militarnie, a ekonomicznie i gospodarczo.

> Czas sie z tym pogodzic.

Czas się pogodzić z tym, że jesteś profesorku niemiecką agenturą na tym żydowskim forum dla Polaków. Pytanie tylko czy za pieniądze, czy tylko z czystego włazidupstwa i lizusostwa.
        • polski_francuz Re: Historia kołem się toczy 05.03.22, 09:33
          sz0k napisał:

"Czas się pogodzić z tym, że jesteś profesorku niemiecką agenturą na tym żydowskim forum dla Polaków. Pytanie tylko czy za pieniądze, czy tylko z czystego włazidupstwa i lizusostwa."

Odpowiedz: z rozsadku i z milosci Ojczyzny.

PF

• sz0k Re: Historia kołem się toczy 07.03.22, 11:06
            polski_francuz napisał:

> sz0k napisał:
            >
            >
            > "Czas się pogodzić z tym, że jesteś profesorku niemiecką agenturą na tym żyd
            > owskim forum dla Polaków. Pytanie tylko czy za pieniądze, czy tylko z cz
            > ystego włazidupstwa i lizusostwa."

>
            > Odpowiedz: z rozsadku i z milosci Ojczyzny.

Dobrze, zatrzymajmy się na tym pierwszym, czyli "rozsądku". Stręczysz nam "przyjaźń z Niemcami". Fakty są takie, że mamy obecnie wojnę Rosji z Ukrainą. Wojnę, która jest sponsorowana, a więc możliwa, m.in. (o ile nie głównie) za pieniędze z Niemiec, które w imię "przyjaźni z Rosją", praktycznie kompletnie uzależniły się od gazu z tego państwa (1 rura, 2 rura, eko-szajba windująca ceny gazu i napychająca kabzę Putanescu).

W tym samym czasie, znienawidzony przez CIebie rząd PiS z okropnym Kaczorem na czele robił wszystko aby od gazu z Rosji się uniezależnić - gazoport w Świnoujściu, Baltic pipe, blokowanie NS2, ograniczenie dostaw z Rosji już do ok. 60% i planowane nie przedłużanie kontraktu z Gazpromem po jego wygaśnięciu pod koniec 2022.

Podsumowując Twoje wykwity - chcesz aby Polska do spółki z Niemiaszkami sponsorowała Rosję w jej podbijaniu Ukrainy. Brawo! Będąc agentem Berlina stajesz się automatycznie agentem Moskwy. Z czego oczywiście pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy, albo też rubl... tfu... oczywiście euro, skutecznie nałożyły Ci bielmo na oczęta.
            • qwardian Re: Historia kołem się toczy 07.03.22, 11:20
              Bogini naiwności, Szoku, wszystkie gazoporty, gazociągi und gazpromy są po to żeby unicestwić Żydów, wierz mi wiem coś o tym. Dlatego należy wspierać i promować Świnty, Katolicki, Polski Wyngiel.
              • sz0k Re: Historia kołem się toczy 07.03.22, 11:22
                qwardian napisał:

> Bogini naiwności, Szoku, wszystkie gazoporty, gazociągi und gazpromy są po to ż
                > eby unicestwić Żydów, wierz mi wiem coś o tym. Dlatego należy wspierać i promow
                > ać Świnty, Katolicki, Polski Wyngiel.

Czy ja wiem. Gaz to wiadomo w komorach, ale wunglem chyba jednak palili w piecach krematoryjnych.
                • qwardian Re: Historia kołem się toczy 07.03.22, 11:38
                  Do dnia dzisiejszego gazem, ale ulżyło mi na sercu, teraz dopiero przekonałeś mnie, że nie jesteś protestantem..
            • polski_francuz Proporcje 07.03.22, 11:34
              sz0k napisał:

"Dobrze, zatrzymajmy się na tym pierwszym, czyli "rozsądku". Stręczysz nam "przyjaźń z Niemcami". Fakty są takie, że mamy obecnie wojnę Rosji z Ukrainą. Wojnę, która jest sponsorowana, a więc możliwa, m.in. (o ile nie głównie) za pieniędze z Niemiec, które w imię "przyjaźni z Rosją", praktycznie kompletnie uzależniły się od gazu z tego państwa (1 rura, 2 rura, eko-szajba windująca ceny gazu i napychająca kabzę Putanescu)."

Rosja eksportuje surowce. Polska tez kupuje tam wegiel o ile wiem. Niemcy sie uzaleznili od gazu rosyjskiego i w to gra Putin. Mnie niepokoi inna rzecz: co bedzie jak Niemcy zainwestuja w armie te 100 mld €? I ta armia urosnie i stanie sie silna i bedzie sie jakos motywowac? Co wtedy? Jaka bedzie polska polityka? Aha, pewnie Stany pomoga? Nie pomoga. Swiety Boze nie pomoze.

" W tym samym czasie, znienawidzony przez CIebie rząd PiS z okropnym Kaczorem na czele robił wszystko aby od gazu z Rosji się uniezależnić - gazoport w Świnoujściu, Baltic pipe, blokowanie NS2, ograniczenie dostaw z Rosji już do ok. 60% i planowane nie przedłużanie kontraktu z Gazpromem po jego wygaśnięciu pod koniec 2022."

Pomysl o uzaleznieniu od wegla.

" Podsumowując Twoje wykwity - chcesz aby Polska do spółki z Niemiaszkami sponsorowała Rosję w jej podbijaniu Ukrainy. Brawo! Będąc agentem Berlina stajesz się automatycznie agentem Moskwy. Z czego oczywiście pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy, albo też rubl... tfu... oczywiście euro, skutecznie nałożyły Ci bielmo na oczęta."

Troche proporcji:

Polska: Niemcy=40:80
              Polska:Rosja=40:140
              (Polska+Niemcy): Rosja=120: 140

kiedys, moze, jakos (jak sie zapomni o Wolyniu i jak Rosja wyjdzie z Ukrainy):

(Polska+Ukraina):Rosja=80:140

Taki jest stosunek sil. Bardzo uproszczony, bo nie uwzglednia wieku populacji ani motywacji populacji.

Co do Kaczynskiego to jesli rozumiem stara sie o pomoc Stanow. Trzeba sie obudzic. To juz przerabiano przed 2 ws. I pewnie dlatego Polacy stoja w kolejkach po paszporty.

PF
              • sz0k Re: Proporcje 07.03.22, 12:32
                polski_francuz napisał:

> Rosja eksportuje surowce. Polska tez kupuje tam wegiel o ile wiem.

Podziękuj Niemcom od lat działającym w interesie Putina i Rosji. Niech nam jeszcze każą parę kopalń pozamykać brędzac coś o "ekologizmie".

> Niemcy sie u
                > zaleznili od gazu rosyjskiego i w to gra Putin. Mnie niepokoi inna rzecz: co be
                > dzie jak Niemcy zainwestuja w armie te 100 mld €? I ta armia urosnie i stanie s
                > ie silna i bedzie sie jakos motywowac? Co wtedy? Jaka bedzie polska polityka? A
                > ha, pewnie Stany pomoga? Nie pomoga. Swiety Boze nie pomoze.

Dlatego Polska ma robić teraz wszystko aby budować WŁASNĄ armię. Jaki wpływ mamy niby na zbrojenie się innych państw? My się mamy zajmować swoim. Ustawa o obronie Ojczyzny to dobry początek:
                www.gov.pl/web/obrona-narodowa/ustawa-o-obronie-ojczyzny-przyjeta-przez-rzad

> Pomysl o uzaleznieniu od wegla.

Polska ma mnóstwo własnego węgla. Bylebyśmy mogli go tylko swobodnie wydobywać, a nie poddawać się ekoterrorowi, pierdom o "zabójczym CO2 niszczącym ziemię" i udupiani handlem jakimiś limitami. Wszystko oczywiście w interesie naszych "przyjaciół" Niemiaszków.

> Troche proporcji:
                >
                > Polska: Niemcy=40:80
                > Polska:Rosja=40:140
                > (Polska+Niemcy): Rosja=120: 140

Chyba zestwy Ci się trochę pomyliły. Powinno być:

Polska:Niemcy+Rosja: 40:220

> Co do Kaczynskiego to jesli rozumiem stara sie o pomoc Stanow. Trzeba sie obudz
                > ic. To juz przerabiano przed 2 ws. I pewnie dlatego Polacy stoja w kolejkach po
                > paszporty.

Przed 2 ws. Polacy się starali o pomoc USA?
                Świat jest areną rozgrywki między globalnymi mocarstwami. Kiedyś głównie USA z ZSRR, teraz bardziej USA z Chinami. Putanescu nie mogąc się pogodzić z tym, że wypada powoli z kręgu wielkich, robi to co robi. Było nie było, Polska wielkim mocarstwem światowym nie jest. Niemcy też nie! Głównie ze względów militarnych, po 2 przegranych wojnach. Co nie znaczy, że bardzo by chcieli, ale kompletnie zmienili podejście i ich podboje opierają się teraz na uzależnianiu ekonomicznym - stąd UE. Jednak w przypadku konfliktu zbrojnego (a Rosja właśnie nam przypomina, że jego realność jest nadal aktualna) - to sorry Gregory, ale nie ma co w nich szukać oparcia. Zostaje tylko USA, albo Chiny. W naszym przypadku ten wybór został już dokonany - NATO to USA. Nie wolno więc przegapić tej aktualnej sytuacji, bo Ukraina ewidentnie stała się polem starej, zimnowojennej rozgrywki między USA a Rosją i jak najwięcej od USA wydębić przy tej okazji też dla siebie.

A Niemcom? Niemcom jako przydupasom Putina, którzy walnie przyczynili się do tej wojny, można teraz z czystym sumieniem pokazać soczystego "faka" i kazać spierdulać tam gdzie pieprz rośnie. Razem z całą swoją polską agenturą, ich stękaniem o "praworządności" i "łamaniu konstytucji w Polsce", edukowaniu nas o "ochronie środowiska" i jak to powinniśmy niszczyć nasz rodzimy przemysł energetyczny w interesie Niemiec (czyt. Putina). Także Adieu mon sieur le professeur!

• oleg3 Re: Proporcje 07.03.22, 13:13
                Profesorze. Niemcy poniosły klęskę. Największą od Adenauera. Teraz weszły ze swoim potencjałem do zwycięskiej koalicji. Muszą się w nowej roli uwiarygodnić. To trochę potrwa. Polska ma znowu "okienko strategiczne" między osłabioną Rosją i osłabionymi Niemcami.

Rola wolontariusza niemieckich interesów w Polsce nie wywołuje twojego dyskomfortu. Szkoda.

polski_francuz napisał:

• benek231 Kretyn lubelski wskoczyl w kiecke :O) 05.03.22, 08:29
      i kontynuuje swoje szczucie przeciwko Ukraincom, a na rzecz ruskich. "Zapomnial" jedynie dodawac "wlasnie".

Hej Perla, czy takze urosla ci cipka?

pierdla_z_krocza_i_napisala:

jak to ruska agentura

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu.
      Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze.
      • perla_z_roztocza Re: Kretyn lubelski wskoczyl w kiecke :O) 05.03.22, 08:38
        a co tam Kretynie52 u twojego Murzyna?
        Nadal z nim spółkujesz właśnie?
        • benek231 Kretyn lubelski wskoczyl w kiecke :O) 05.03.22, 18:01
          A moze sobie cipke przyszyles, Perlo Ksiezniczki? Co?
          Zartuje. Jeszcze nie bylo tak by tepak i gbur mogl udawac kulturalnego intelektualiste. Na odwrot jest to jak najbardziej mozliwe. Zwlaszcza gdy ktos rozwiniety stworzy sobie postac takiego tepaka i gbura, i narzuci mu szablonowy styl wypowiadania sie. Gdyz wowczas mozna go trzymac w kontrolowanych lingwistycznie ramach. O tak, w te strone jest to jak najbardziej mozliwe.
          Co oznacza, niemoto, ze to jednak ty jestes czyjas pacynka - glupkiem pociaganym za sznurki. A przy okazji, tym samym, osoba pociagajaca niejako dosztukowla sobie penisa. Co mnie ani ziebi ani grzeje bo i obojniaki maja prawo do egzystowania, ty antydemokratyczne gowno - wszystko jedno w jakim przebraniu.

pierdla_z_krocza_i_napisała:

bzdury

KretynLuka jest zoologicznym wrogiem demokracji, przynaleznosci Polski do UE, rasista, mizoginem, antysemita, homofobem, antyociepleniowcem, ksenofobem, antyszczepionkowcem, anty-TVNowcem czyli wrogiem wolnosci slowa i mediow, antymaseczkowcem, wrogiem praw kobiet i wolnosci obywatelskich, symetrysta, oraz katolickim fundamentalista-integrysta, entuzjasta Ordo Iuris, zacieklym wrogiem WOSPu.
          Xiazeluka znany tez jako Kretyn to czolowy nienawistnik, czolowa szczujnia tego Forum - plynne gowno w ludzkiej skorze.
    • perla_z_roztocza Re: Zero-jedynkowi Polacy 05.03.22, 08:30
      niestety ale jest dużo racji w tekście tym.
      Mamy Ukraińców, którzy są tu od kilku lat, mają wszystkie pozwolenia, pracują i za wszystko muszą płacić. Taka sytuacja rodzi konflikty i cwaniactwo.
      Prawo jest takie, że uchodźca nie może pracować, więc trzeba zmienić prawo.
      Ukraina jest krajem totalnie skorumpowanym. Więc aby wsiąść do pociągu do Polski trzeba dać 500 dolarów "wziatki". Dla ukraińskich pograniczników i kolejarzy nie ma znaczenia kto wsiada do pociągu, ważne czy dał w łapę. A to powoduje, że razem z kobietami i dziećmi przyjechało sporo takich o nie polskim kolorze. I już były napady rabunkowe z nożem, więc kibice ruszyli z odsieczą. Zachód nazwał nas rasistami, a rząd tłumaczy, że to przyjechali studenci. Studenci studentami ale niektórzy z nich mają powyrywane kartki w paszportach. Akurat te na których robi się adnotacje o próbie nielegalnego przekroczenia polskiej granicy gdzieś na bagnach w pobliżu Białorusi.
      Tak, to nie jest sytuacja zero jedynkowa właśnie.
      • esteemiriam Re: Zero-jedynkowi Polacy 05.03.22, 10:04
        Gdy każdy z obecnie krzyczących "slava" poczuje w kieszeni tę "slave"
        inaczej będziecie pisać.
        Polacy także byli uchodźcami, tylko państwa, do których uchodzili były
        bardzo dobrze sytuowane. A tu? Rozumiem, ż nawet udało sie im
        zlikwidować COVID bo przestano o nim pisać. A liczba zakażeń wzrasta.
        Czy te osoby mają robione testy? Nie.
        W ogóle mają gdzieś covid i tyle.

Jestem przeciwna udzielaniu nawet ofiarom wojny -
        pomocy kosztem jakości życia
        mieszkańców państwa.

Laszków budem rezac, tak słava, słava, słava rozumny Polaku.
        • perla_z_roztocza Re: Zero-jedynkowi Polacy 05.03.22, 10:13
          esteemiriam napisała:

> Polacy także byli uchodźcami

kiedy? bo nie przypominam sobie.
          No chyba, że za polskich uchodźców uznamy PeeFa czy takiego Kretyna52 właśnie.
          • polski_francuz Re: Zero-jedynkowi Polacy 05.03.22, 10:28
            perla_z_roztocza napisał:

" No chyba, że za polskich uchodźców uznamy PeeFa ..."

Mnie Pietia zaproponowano prace we Francji jak bylem bezrobotny. Powiedzialem "yes". Znaczy sie "oui". Czy uszedlem? Pewnie troche. Glupote zwalczam juz tylko na forum zamiast w skrzynce wyborczej. Z kiepskimi rezultatami.

Oby tête wrocila na forum to sie sie troche wyrownowazy. I rozsadek przewazy glupotesmile

PF
            • perla_z_roztocza Re: Zero-jedynkowi Polacy 05.03.22, 10:44
              takie bajeczki to profesor może opowiadać wnukom.
              W PRL-u bezrobotni byli ścigani jako pasożyci i siłą gnani do łopaty.
              Po prostu wyemigrowałeś bo tam była kiełbasa w sklepach i kolorowe pudełka.
              Więc nie rób z siebie uchodźcy właśnie.
              • esteemiriam Re: Zero-jedynkowi Polacy 05.03.22, 11:03
                Prawdopodobnie 1980 rok był dla PF cezurą.
                Był jakiś czas po idiotycznych studiach w Polsce, bez tzw specialite
                Jezyków nie znał to wzięli go do obozu uchodźców, lub - miał znajomych?
                Częste przypadki. Azyl dawano od ręki prawie.

Francja przyjmowała Polaków, można było "się urządzić". I on skorzystał.

Czy on profesor, nie obchodzi mnie, nie odnoszę takiego wrażenia kompletnie!
                Pewnie nauczyciel polskiego w szkółce parafialnej na prowincji Francji....

Michel Deguy to to nie jest, tamten był profesorem Sorbony, prawdopodobnie nie wie, o kim napisałam teraz, Derrida, te sprawy panie !
                a nieszkodliwy, czasem taka "mała swołocz" w nim drzemie i ocknie się...

Taki inteligencik z odzysku, żadne profesor, nawet "profesor".

• perla_z_roztocza Re: Zero-jedynkowi Polacy 05.03.22, 11:09
                  esteemiriam napisała:

> Taki inteligencik z odzysku, żadne profesor, nawet "profesor".

profesor to jego forumowa ksywa, choć właściwsza by była "bufon" właśnie.
                  • polski_francuz Wiesci ze zmywaka 05.03.22, 12:42

esteemiriam napisała:

" Taki inteligencik z odzysku, ... choć właściwsza by była "bufon" właśnie."

Sorry, za brak natychmiastowej reakcji. W sobotnie poranki robie porzadki w domu. Co do reszty to mam dwie uwagi. Nie chwale sie moimi tytulami ale od mlodosci forum uzywam ksywy "polski_francuz". I to co mowie waze po aptekarsku i rzadko kiedy klamstwa mi przechodza na klawiature.

W koncu, wybaczcie te uwage, ale sadzac ze inni klamia, dajecie kiepskie swiadectwo samym sobie. Co do inteligencji to kiedys sobie zmierzylem IQ na internetowym mierniku. Wyszlo 135, wiec na "inteligencika" zasluguje.

Pozdrawiam serdecznie.

PF
                    • perla_z_roztocza Re: Wiesci ze zmywaka 05.03.22, 13:07
                      polski_francuz napisał:

> rzadko kiedy klamstwa mi przechodza na klawiature.

czyli sam przyznałeś, że czasami kłamiesz.
                      Potrzebny ci inny miernik IQ właśnie.
                      • polski_francuz ppm vs. % 05.03.22, 13:21

" czyli sam przyznałeś, że czasami kłamiesz. Potrzebny ci inny miernik IQ właśnie."

Rzadko Pietia, raz na kilka dziesiatkow tysiecy wpisow. Czyli czasowo raz na 5-6 lat pisania forumowego. I to jeszcze wliczajac pomylki i zapomnienia jako klamstwa. Robie to by sie mentalnie zblizyc do ciebie i twej wspolniczki w interesach.

Mam swiadomosc bowiem, ze internet jest dostepny dla miliardow uzytkownikow.

Ponial Pietia?

PF
                        • perla_z_roztocza Re: ppm vs. % 05.03.22, 13:43
                          dobra dobra, napisałeś, że kłamiesz i żadne wykręty tego nie zmienią właśnie.
        • qwardian Re: Zero-jedynkowi Polacy 05.03.22, 11:06
          esteemiriam napisała:

> Polacy także byli uchodźcami, tylko państwa, do których uchodzili były bardzo dobrze sytuowane.

Byłem jednym z nielicznych, którzy zdecydowali się podjąć pracę w czarnym bantustanie, gdzie prezydentem był Lucas Mangope.
    • polski_francuz Duch przekory 05.03.22, 10:06
      esteemiriam napisała:

" Nie ma środka w mentalności. Skrajnie. Krawężnie. Pewnie narażę się ale zaczyna mnie z lekka irytować pomoc Ukraińcom."

Niezla obserwacja Poljakow. Tyle, ze ujal bym to nieco inaczej. Animuje nas "duch przekory". Dosc trudno przychodzi nam zadowolenie z tego co jest. O wiele bardziej motywuje nas chec przeciwstawienia sie.

Ale z tym bym nie walczyl. Walczyc nalezy z zazdroscia, ktora motywuje wielu. Zbyt wielu...

PF

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka