Gość: jaszczomp IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.12.04, 19:51 taki okrutny. Dlaczego zmusza matkę do wyboru : ratować starsze czy młodsze dziecko, męża: ratować żonę czy dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hugo_w2 Re: BOG jest... 30.12.04, 20:02 ..Bog nikogo do niczego nie zmusza...człowiek decyduje...w odroznieniu od ludzi, Bog szanuje suwerenność człowieka..i nie ingeruje w jego poczynania... obciążanie boga, za nieszczęścia i niecności tego swiata, jest intelektualnym nieporozumieniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Re: BOG jest... IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.12.04, 20:09 Jasne - sami sobie winni, że przyszło im tam żyć albo, że innym zachciało się wybrać na urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:07 a oglądałeś film "Wybór Zofii"? Fala Tsunami była bardziej litościwa "wypuszczone" dziecko też przeżyło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.12.04, 20:12 Aaaaaaaaaa ! i to ma być przykład na miłosierdzie Boga ? A co z tymi zapewne dziesiątkami tysięcy, które nie przeżyły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:20 jaszczombie tobie się już pomyliły wyroki boskie z działaniami ludzkimi a przecież jest napisane:"moje drogi nie są waszymi drogami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.12.04, 20:25 Nie cytuj mi wybiórczo "co jest napisane" Co to za Pasterz, który lekką ręką gubi swoją trzódkę, szczególnie tę bezbronną ? Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg 30.12.04, 20:10 pismo głosi, że nic się nie dzieje bez jego wiedzy i przyzwolenia. widocznie bliższy jest mu jerzy urban niż setki niewinnych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Nie bardzo rozumiem... IP: *.sympatico.ca 30.12.04, 20:17 Czy Pan Bog bardziej kocha Urbana od innych i uratowal go w czasie katastrofy? Podobno Urban jest bogaty i kogos tam przekupil. Kogo przekupil - Pana Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j. Re: Nie bardzo rozumiem... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.04, 20:35 Ci, którzy utonęli odeszli do Boga. Urban dostał nowy czas, może nowy kredyt, by Bóg mógł i jego przyjąć do siebie. Tak to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg 30.12.04, 20:14 Co ty się Boga czepisza!? Myślisz że Najwyższy siedzi sobie w jakiejś kanciapie pełnej monitorów, przycisków, zegarów itp. i ręcznie wszystkim steruje - tu tornado... tam tsunami... dla tych państwa mały pożar... a tego gościa niech szlag trafi bo swoje już przeżył i niczym mnie nie zaskoczy... ************** Masz bardzo dziwne wyobrażenie o Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg 30.12.04, 20:17 abstrakt2003 napisał: > Co ty się Boga czepisza!? > Myślisz że Najwyższy siedzi sobie w jakiejś kanciapie pełnej monitorów, przycis > ków, zegarów itp. i ręcznie wszystkim steruje - tu tornado... tam tsunami... dl > a tych państwa mały pożar... a tego gościa niech szlag trafi bo swoje już przeż > ył i niczym mnie nie zaskoczy... > ************** > Masz bardzo dziwne wyobrażenie o Bogu. nie bądź taki infantylny, autor tego wątku nie tak sobie wyobraża boga w niebiesiech. pismo głosi, że bóg jest wszędzie więc był na plażach w momencie tragedii, której nie zapobiegł. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg 30.12.04, 20:24 Infantylny jest pierwszy post w tym wątku. ******************* Bóg nie interweniuje w takich sytuacja poniewaz ON nie łamie praw przez siebie stworzonych - dotyczy to także praw przyrody. PS Co ma spaść to spadnie, co ma utonąć to utonie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly michnik Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:28 nagralem nie w kanciapie, a w siodmym niebie nie pelno monitorow, tylko jedenasrostrunowy ekran nie przycisk, tylko duch bozy nie zegary, tylko brak czasu nie recznie, bo od czego mam cala armie wyposazona w najnowoczesniejszy sprzet o jakim co najwyzej swiety sobie zamarzy a fale tsunami? to drobiazg już dla naukowców zeby wiedzieli skad sie biora gorzej maja ze zlokalizowaniem takich abstraktow jak 2003 Odpowiedz Link Zgłoś
hugo_w2 Re: BOGA istnieje, tylko czlowiek zawodzi... 30.12.04, 20:25 ..bog wyposażył czlowieka w intelektualny instrument i nie może być odpowiedzialny za nieumiejętność z jego korzystania..rozumiem, ze temat ma związek z ostatnią tragedią morskiego trzesienia ziemi w rejonie azji.. ..otoz, czlowiek jest odpowiedzalny m.in za stworzenie systemu wczesnego ostrzegania...a, dlaczego w mechanizmie rozpoznania militarnego zagrozenia, zbudował system wczesnego wykrywania... a w strukturach cywilnych nie ? ..czyli, wszystko jasne.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp To bardzo wygodna teoria hugo-w2, pozwala bowiem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.12.04, 20:35 obarczać złem wyłącznie człowieka, zaś dobro przypisywać Stwórcy. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk52 no i bardzo dobrze 30.12.04, 20:49 > obarczać złem wyłącznie człowieka, zaś dobro przypisywać Stwórcy. Bo taka jest w gruncie rzeczy prawda. Bóg to jest tylko dobro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Re: no i bardzo dobrze IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.12.04, 21:00 Bogu znudziło się być samotnym bytem więc stworzył człowieka na obraz i podobieństwo swoje. Czyżby zrobił to jedynie po to, by go tak tragicznie doświadczać ? Wzam,ianza to oczekuje, by w Niego bezgranicznie wierzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
antyk52 Re: no i bardzo dobrze 30.12.04, 21:13 Czyż nie przez złe doświadczenia i cierpienia stajemy się jeszcze mocniejsi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Nie p**prz antyk52. Nie mówimy o doświadczeniach IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.12.04, 21:30 typu: byłem majętny wszystko straciłem i pogodzony, mądrzejszy, zaczynam wszystko od nowa. Mówimy o bezsensownej niezawinionej śmierci setek tysięcy ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk52 Re: Nie p**prz antyk52. Nie mówimy o doświadczeni 30.12.04, 21:32 Z wszystkiego da się wyciągnąć jakąś nauke, wystarczy sie tylko postarać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: diabelek Re: no i bardzo dobrze IP: *.sympatico.ca 30.12.04, 21:02 antyk52 napisał: > Bo taka jest w gruncie rzeczy prawda. Bóg to jest tylko dobro. ========= Tak, tak ... i znowu wszystko na nas zwala > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Klepiesz Hugo te sama mantre, a Jaszczomp zapropo IP: *.proxy.aol.com 30.12.04, 20:56 zaproponowal dosc niekonwencjonalne podejscie do tego starego tematu, stawiajac pytanie: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczego sprobuj wypowiedziec sie w formie odpowiedzi na powyzsze pytanie. Jaszczomp niczego nie narzuca Odpowiedz Link Zgłoś
hugo_w2 Re: Klepiesz Hugo te sama mantre, a Jaszczomp zap 30.12.04, 21:30 "Wenn euer Glaube nur so groß ist wie ein Senfkorn, dann werdet ihr zu diesem Berg sagen: "Rück von hier nach dort!" und er wird wegrücken. Nichts wird euch unmöglich sein." Matthäus 17,20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Czy jestes Niemcem czy tez Folksdojczem? IP: *.proxy.aol.com 30.12.04, 21:35 jezyk obcy widze znasz wiec pytam z czystej ciekawosci bo nie mam nic przeciwko jednemu czy drugiemu. Niemiec tez czlowiek. Tylko forum jest polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo_w2 Re: jestem punktem zawieszonym w przestrzeni.. 30.12.04, 21:41 ...jestem punktem zawieszonym w przestrzeni....juz to kiedys na FA obwieściłem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Re: jestem punktem zawieszonym w przestrzeni.. IP: *.proxy.aol.com 30.12.04, 21:47 O, i nawet masz swiadomosc wlasnego zawieszenia. Interesujace. A czy moglbys przetlomaczyc to powyzej, z waszego na nasze? Swoja droga sprobuj jednak odpowiedziec na jego pytanie. Jaszczomp naprawde nic nie narzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo_w2 Re: jestem punktem zawieszonym w przestrzeni.. 30.12.04, 21:53 "Będziecie tam służyli bogom obcym: dziełom rąk ludzkich z drzewa i z kamienia, które nie widzą, nie słyszą, nie jedzą i nie czują. Wtedy będziecie szukali Pana, Boga waszego, i znajdziecie Go, jeżeli będziecie do Niego dążyli z całego serca i z całej duszy. (...) Bogiem miłosiernym jest Pan, Bóg wasz, nie opuści was, nie zgładzi i nie zapomni o przymierzu, które poprzysiągł waszym przodkom." (Pwt 4, 28–29; 31). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu_roy Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg IP: *.nyc.rr.com 30.12.04, 21:05 JEST bo ludzie w NIEGO wierza. Podobnie jak w Yeti albo w potwora z Loch Ness. Nie ma wielkiej wroznicy, to wystarczy jako dowod ze istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 30.12.04, 21:17 Zgoda, tylko że wiara w Yeti jest raczej nie szkodliwa. Zaś na wierze w Boga wygląda na to, można się "zawieść" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan, mściwy Bóg IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 30.12.04, 23:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=19002858 no i mściwy giwi który posłał to na Oślą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp Re: TO TY OPUSCIŁEŚ BOGA, A NIE ON CIEBIE... IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 31.12.04, 00:23 Jeżeli powiedzmy 50% ofiar "opuściło Boga" to za co On ukarał tę resztę ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janas Re: TO TY OPUSCIŁEŚ BOGA, A NIE ON CIEBIE... IP: *.pool.mediaWays.net 31.12.04, 00:26 Bog istnieje bo o nim mowimy . Bog zostal nam zaszczepiony czy kto chcial czy nie w wieku 8,9 lat -.taka psychologia dziecka . Dzis jak chce rozmawiac o Bogu slysze tylko : miej synu wiare i nadzieje i nic wiecej ...reszta to ble ble ble Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jansz Re: BOG JEST IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 01:47 Jakie znaczenie w wieczności ma to czy ktos umrze dzis czy za 50 lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
0golone_jajka Re: BOGA NIE MA ?. Jeżeli jednak jest, to dlaczeg 31.12.04, 01:59 Oczywistym jest, że wszyscy bogowie jacy kiedykolwiek zostali stworzeni przez ludzi, żyją tylko i wyłącznie w ludzkiej wyobraźni. I to tak długo, albo krótko - zależy jak na to patrzeć, jak długo żyją ich wyznawcy. Dawni bogowie już nie istnieją. Czy ktoś dziś poważnie wierzy, że Zeus mieszka sobie gdzieś tam na Olimpie???? To dobre dla dzieci, ewentualnie młodzieży szkolnej. Choć i dorosły w mitach znajdzie rozrywkę i refleksję. Za 100, 200, może 300 lat ludzie śmiać się będą z chrześcijan, a Biblia będzie przerabiana zaraz po Mitach greckich, jako świadectwo wierzeć z "tamtej epoki". To tylko kwestia czasu. Boga nie ma, więc nie może być on ani bardziej miłosierny, ani bardziej okrutny niż Koszałek Opałek i inne krasnoludki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiewca Każdy ma takiego Boga - na jakiego zasługuje IP: 80.51.234.* 31.12.04, 02:12 A ateiści nie mają takich zmartwień. Najwyżej przy kieliszku chleba zastanawiają się nad stosunkiem przypadku do determinizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kluczyk5 Re: Każdy ma takiego Boga - na jakiego zasługuje 31.12.04, 07:43 Gość portalu: Śmiewca napisał(a): > A ateiści nie mają takich zmartwień. > Najwyżej przy kieliszku chleba zastanawiają się nad stosunkiem przypadku do > determinizmu. a nad bochenkiem wina rozwiązują noblistyczny dylemat jak ten dualizm podzielić aby wszystkich zadowolić a siebie najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś