Gość: paulo Re: DO ANTY-K---to dla ciebie, abyś nie zapomniał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:14 A wiesz chociaż kim był Jan XIII? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan XXIII Re: DO ANTY-K---to dla ciebie, abyś nie zapomniał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:22 Nie kim był tylko jest, a jest demaskatorem "polskiego katolicyzmu" pełnego nienawiści, zazdrośći i zakłamania, zepsucia do szpiku kości więc jako Papież zza światów odsłaniam kulisy tej patologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulo Re: DO ANTY-K---to dla ciebie, abyś nie zapomniał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:13 A leczysz się u kogoś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan XXIII Re: DO ANTY-K---to dla ciebie, abyś nie zapomniał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:20 Nie,ale ja lecze chore jednostki jak ty z tzw "polskiego katolicyzmu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulo Re: DO ANTY-K---to dla ciebie, abyś nie zapomniał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:25 ha ha ha uzdrowiciel katolicyzmu.Zacznij sie leczyc bo to co wypisujesz kwalifikuje cie jako chorego psychicznie.Podajesz się za papę i w dodatku działasz z zaświatów.Ciekawy przypadek ale nie leczony może doprowdzic do tego że już w krótce zaczniesz podawać się za boga uzdrowiciela katolicyzmu. śpij dobrze i niech ci sie przyśni Leon XIII Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan XXIII Re: DO ANTY-K---to dla ciebie, abyś nie zapomniał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:28 Dzieki, a tobie niech się przyśni Rydzyk i Jankowski to wszak twoi idole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulo Re: DO ANTY-K---to dla ciebie, abyś nie zapomniał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:30 co do idoli to sie bardzo mylisz ale niech ci będzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawelek Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:18 a ja tam nie dalem ani grosza na orkiestere. ciekawe kiedy mnie zabija? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dan Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:40 Ja Owsiaka nie lubie tak jak wszyscy moi znajomi. A co do jego akcji, za te pieniądze które za to zgarnia to sam moge iśc na jego miejsce. A chwała należy się ludzią którzy wyłożyli pieniądze a nie temu oszustowi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... DEMOLKA NA CALEGO ))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 09.01.05, 23:45 O Jurku Owsiaku i Spółdzielni Długie Ucho Niezrównany twórca bonmotów, Lech Wałęsa, jeszcze na początku cudownej transformacji, wypowiedział taką oto, złotą myśl: „W polityce logika nie zawsze funkcjonuje, a nawet bardzo rzadko”. Ze wstydem wyznać muszę, że jako człowiek od dziecka przyzwyczajany do logicznego myślenia, kształcony w matematyce i fizyce, mam ogromne kłopoty z adaptowaniem się do tego, co wokół siebie dostrzegam. Podam najświeższy przykład. Najbliższa niedziela ogłoszona jest jako radosny dzień Jerzego Owsiaka i jego „Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy”. Jak co roku przed „wielkim finałem”, telewizja, na wszystkich kanałach, publicznych i niepublicznych, a w ślad za nią radia i wszelkiego rodzaju pisma i periodyki, apelują do naszych serc o wspomożenie tego niezwykłego charytatywnego przedsięwzięcia, które służyć ma chorym dzieciom rozsianym po całym kraju. Według pisma tak wpływowego jak „Wprost”, Jerzy Owsiak to nieledwie skrzyżowanie Matki Teresy z Billem Gatesem, „księżnej Diany z charyzmą Bono” (wstyd się przyznać, ale w moim domu nikt nie wie, kto to jest Bono!) „postać wyjątkowa na tle postaci wyjątkowych”, „jedyna na świecie akcja dobroczynna, która łączy wszystkie grupy społeczne”, Owsiak jest niczym Harrison, Andrew Carnegie i John Rockefeller w jednej osobie. Na dowód, że te peany nie są bez pokrycia na ulicach naszych miast pojawiły się ogromne bilbordy, których treść zwala z nóg i odsyła całe moje ścisłe wykształcenie na śmietnik. Oto treść najświeższej reklamy, która tym się różni od wielu innych, że zamieszczają ją w całości również wysokonakładowe pisma: Przez 12 lat Fundacja zebrała 53.616.501 USD Na sprzęt medyczny wydała 55.100.497 USD Jak to robimy? Bo 2+2 = 4 a nie 22 Co z taką informacją może począć człowiek usiłujący myśleć logicznie i korzystający z reguł dodawania liczb rzeczywistych? W pierwszym odruchu zaczynam podejrzewać, że to pomyłka: zebrali 55 milionów, a z tego wydali na sprzęt medyczny 53, pozostałe 2 miliony wydali na reklamę telewizyjną, bilbordy, podróże, zespoły etc. etc. Dwa miliony dolarów, przez 12 lat, to naprawdę grosze, zważywszy jak ogromna i intensywna była kampania za każdym razem, jacy artyści byli wynajmowani itd. itp. Myśl tę jednak odrzucam, bo muszę założyć, że tych bilbordów nie robili idioci, którzy nie wiedzą czy 55 jest większe od 53 czy na odwrót? Tym bardziej, że chwalą się oni swoją wiedzą matematyczną i donoszą, że u nich 2+2 = 4. Trzeba więc przyjąć, że twórcy tych reklam chcą naprawdę przekazać nam informację, że Jerzy Owsiak, robiąc przez 12 lat powszechną kwestę, wydał ok. 2 miliony dolarów więcej niż zebrał! Byłoby to zgodne z tym, co zarzucają mu od lat nieżyczliwi krytycy, twierdząc, że kampania reklamowa Owsiaka kosztuje więcej niż przynosi zbiórka, ale tutaj mamy napisane czarno na białym, a raczej biało na czarnym, że te pieniądze zostały wydane nie na kampanię reklamową lecz na zakup sprzętu medycznego! Czyżby Jerzy Owsiak był nie tylko Billem Gatesem i Księżną Dianą, ale wręcz miniaturą Państwa Polskiego, które każdego roku wydaje kilkanaście miliardów dolarów więcej niż zbiera? Tyle tylko, że przy takiej gospodarce, Polska się systematycznie zadłuża, rośnie polski dług państwowy, który spłacać będą musiały nasze dzieci i wnuki. Czy jest możliwe, żeby Fundacja Jerzego Owsiaka, w swojej wspaniałej akcji charytatywnej, systematycznie się zadłużała? Ale kto, w takim razie, będzie te długi spłacał i z czego? Tygodnik „Wprost” przedstawiając geniusz i charyzmę Jerzego Owsiaka dostrzegł ten problem i, tak trochę ni stąd ni zowąd, informuje: „De facto wydał o dwa miliony więcej – dzięki udanym inwestycjom”. Jeśli to prawda, to dowiadujemy się z tej notki, że Jerzy Owsiak jest, w gruncie rzeczy, utalentowanym biznesmenem, który zbiera w całej Polsce pieniądze na leczenie chorych dzieci i...znakomicie je inwestuje! No, tak, zbierać pieniądze na chore dzieci i inwestować je w przedsięwzięcia przynoszące zyski, a potem te zyski oddawać na chore dzieci, to jest naprawdę działalność, której nie powstydziłby się Andrew Carnegie ani John D. Rockefeller! Czy jednak, w państwie prawa, ludzie, którym rozdaje się serduszka w zamian za składkę na Wielką Orkiestrę nie powinni być uprzedzeni, że ta składka najpierw pójdzie na intratne inwestycje, a potem dopiero, kiedy przyniesie zysk, na chore dzieci? Czy w państwie prawa można zbierać pieniądze na cel charytatywny i przeznaczać je na zyskowne inwestycje? Jak z tego widzimy, w przypadku Wielkiej Orkiestry żadna znajomość logiki i matematyki nie jest nam w stanie pomóc. Możemy tylko zaakceptować fakt, że Jerzy Owsiak jest wielkim filantropem i genialnym menadżerem i oddawać jak najwięcej na szczytną działalność, którą prowadzi. Zrozumienie tego wszystkiego nie powinno nam być do szczęścia potrzebne. Niestety, Jerzy Owsiak to tylko jeden z ogromnej ilości niepojętych dziwów, które nas otaczają i wpisują się w historię ostatnich 15 lat naszej egzystencji. Pisząc, 14 lat temu, książkę „Via bank i FOZZ”, wstawiłem tam rozdział zatytułowany „Wczoraj łapacze – dzisiaj biznesmeni” i pytałem: jak to się dzieje, że w warunkach polskiego wolnego rynku i swobody działalności gospodarczej karierę biznesową bez kłopotów robią ludzie, którzy wczoraj zajmowali się wydajnie donosicielstwem, podsłuchiwaniem, kontrolowaniem korespondencji, śledzeniem zza węgła, natomiast niezwykle rzadko udaje się ta sztuka ludziom wykształconym, pomysłowym, znającym języki, ale nie mającym dobrych stosunków z byłą „Spółdzielnią Długie Ucho”? Jakoś nie pasowało mi to do praw logiki wolnego rynku, nie pasowało do 2+2 = 4. I oto, kilka dni temu, to samo pytanie usłyszałem w TVP, a odpowiadali na nie generałowie i pułkownicy, m.in. sławny gen. Petelicki, pułkownik Brochwic, gen. Czempiński i inni. I cóż nam powiedzieli ci wybitni specjaliści od czego innego? Ależ właśnie tak, jak najbardziej, kwalifikacje bezpieczniackie, tj. pardon, „wywiadowcze”, to jest najlepsza do pomyślenia szkoła biznesu, po co nam jakieś Harvardy, jakieś London Schools of Economics, najlepszym wprowadzeniem do przedsiębiorczości jest właśnie staż w wiadomych służbach! W tych „służbach” zawsze pracowała elita elit i nic dziwnego, że Wolna Polska nie może się bez nich obejść. Kończący swoją kadencję sędzia Bogusław Nizieński poinformował opinię publiczną, że według jego wiedzy w najwyższych organach państwa zajmuje stanowiska ok. 600 wczorajszych tajnych pracowników wiadomej „Spółdzielni”. Nie może im jednak przedstawić zarzutów, bo dokumentacja jest przetrzebiona do tego stopnia, że uniemożliwia procesowe przeprowadzenie spraw. Częściowo tylko udało mu się przeprowadzić przez sąd sprawę Józefa Oleksego, ale nie jest pewne co zrobią z tym kolejne sądy. A przecież osoba Józefa Oleksego jest sama w sobie dowodem wysokiej jakości pracowników „organów”: postać charyzmatyczna, na zmianę to premier, to marszałek Sejmu, znowu premier i marszałek, lider największej partii, kiedyś sekretarz wojewódzki PZPR, a przy tym, jak sam nam podpowiada: „odpowiedzialny człowiek honoru, całe życie w służbie dla Polski”. Czy mamy prawo, jak sędzia Nizieński, dodawać dwa do dwóch i wyprowadzać cztery? Czy nie powinniśmy raczej przyjąć, że kiedy Józef Oleksy, z Aleksandrem Kwaśniewskim, Czesławem Kiszczakiem, Jerzym Urbanem i innymi ustalali skład uczestników Okrągłego Stołu, to zależało im tylko na tym, żeby przy tym Stole znaleźli się wyłącznie gorący patrioci, ludzie prawi i szlachetni Polacy, „odpowiedzialni ludzie honoru”? Rok Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: DEMOLKA NA CALEGO ))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:01 WOŚP zebrane pieniądze umieszcza w banku, gdzie rosną procenty od lokaty, poczym wydaje je na sprzęt dla dzieci i w ten oto sposób dzięki instytucją jaką jest bank może wydać więcej niż zarobił czy to takie trudne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan XXIII Re: DEMOLKA NA CALEGO ))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:03 coś dla ciebie logicznego: RADIO MARYJA - program na jutro 9-11 - rydzowe przeboje 11-12 - motoryzacja: jak zamontować ambonę na maybachu 12-14 - psychlogia: jak zrobić pranie mózgu staruszkom, żeby oddawali całe renty i emerytury na grubego bęcwała 14-15 - modlitwa o zdrowie ojca dyrektora przerywana co 5 minut numerami kont 15-17 - motoryzacja: pimp my ride - jak przerobić Maserati na papamobile do podróżowania po Toruniu 17-19 - rezydencje najbogatszych Polaków - relacja z dzielnicy willowej Lichenia 19-9 numery kont i program hipnozujący bigotów i bigotki do oddania wszystkich oszczędności, sprzedania domów, wydziedziczenia dzieci i wpłacenia wszystkiego na konto grzybowego ojczulka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: DEMOLKA NA CALEGO ))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 10.01.05, 00:05 ...Janie ...to juz dawales ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan XXIII Re: DEMOLKA NA CALEGO ))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:14 ale usuwają ,to jakieś nielogiczne jak całe ostatnie 15 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzZzZ fakty IP: *.globit.net.pl / 213.77.3.* 10.01.05, 00:17 w moim miescie (kielce) na w szpitalu dzieciecym na jednym z oddialow (chyab ratownictwa ale nie wiem na 100%) z orkiestry pochodzi 80% sprzetu i co wy na to? co do rozliczen to ja czekam na to kiedy wreszcie znajdzie sie w tym kraju normalna prawdziwa (nie bojaca sie kleru)lewica i uporzadkuje kwestie finansowe kosciola kiedy wreszcie najwiesza instutucja w Polsce utrzymujaca sie de facto z ,,zebractwa" zacznie sie rozliczac i wtedy zobaczymy czy 10% procent na cele statutowe wosp to duzo w porownaniu z pieniedzmi, ktore kosciol wydaje na niewiadomoco i niewiadomopoco... pozdrawiam wszystkich grajacych dla wosp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Che Re: fakty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:26 Masz rację, ale z tymi impotentami nie ma co rozmawiać im się nie powiodło to zniszczyć Owsiaka, bo to złodziej, odniósł sukces to nie pasuje do naszego klubu niedorajdów życiowych, to przecież nie logiczne, jest częscią ostatniego 15 -lecia czyli zła ,a my budujemy IV RP -katolicką, Rydzykową i Faszystowską, a tam nie ma miejsca dla tak kolorowych i szlachetnych rzeczy jak WOŚP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzZZzz Re: fakty IP: *.globit.net.pl / 213.77.3.* 10.01.05, 00:32 IV RP to dopiero bedzie POPiS zobaczymy ale trzeba szybko uciekac z tego kraju bo Za pare lat moze byc za pozno dobrze ze wosp zaczyna grac poza granicami bedzie ewosp emigracyjna orkiestra siwatecznej pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do meeee meee Re: fakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:37 beeeeecz baranie beeeecz ty chyba ten tekst pisales ze dwa lata powinni cie zamknac z zakladzie dla niedorozwinietych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzzzzzzzZZZZ Re: fakty IP: *.globit.net.pl / 213.77.3.* 10.01.05, 00:40 chyba nie pajacu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Che Re: fakty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:40 Nie! nie można się poddawać, nie można oddać Polski faszystowsko - katolickiemu reżimowi, my nie będziemy potulni, nie będziemy bezczynni i bierni, weżmiemy co będzie pod ręką i staniemy po stronie rebelii i staniemy się bardziej czerwonii, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedes_z_Bakelitu Che siedz cicho trupie, bo juz dawno nie zyjesz! IP: *.dc.dc.cox.net 10.01.05, 00:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glupocienieee Re: DEMOLKA NA CALEGO ))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:40 Co za duren to napisal? To jakas katastrofa psychiatryczna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: DEMOLKA NA CALEGO ))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 10.01.05, 00:43 ...ograniczenie umyslu i jadanie codziennie tej samej papki...prowadzi do szoku i slinotoku namysl swieza i prawdziwa ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pol Re: DEMOLKA NA CALEGO ))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:46 Duren ostateczny... bueeee,meeee - nie ma tam lekarzy... no tak drogo kosztuja a to ciezka choroba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: DEMOLKA NA CALEGO ))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 10.01.05, 00:48 ...ale sie wysililes i jaka tolerancja betonowa ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedes_z_Bakelitu A ja jestem ciekaw, dlaczego O podaje kwoty w USD? IP: *.dc.dc.cox.net 10.01.05, 00:48 Przeciez Polacy wplacaja w zlotych, a kurs sie zmienia. 55 mln USD to rok temu bylo 205 mln zlotych, a teraz to juz tylko 165 mln. Tak wiec teoretycznie Owsiak moglby zebrac 53 mln zl, wydac 55 mln USD i i tak miec "na plusie" ok. 35 mln zlotych! Ciekawe, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: A ja jestem ciekaw, dlaczego O podaje kwoty w IP: *.avenel01.nj.comcast.net 10.01.05, 00:52 ...nie zadawaj pytan...nich ci sie serduszko raduje ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Che Ty daj księdzowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:56 Niech księża mają na super auta, apartamenty i baby na boku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: Ty daj księdzowi IP: *.avenel01.nj.comcast.net 10.01.05, 00:58 Che,Che...co jeden to lepszy...za duzo schabowych ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: DEMOLKA NA CALEGO ))) IP: *.sympatico.ca 10.01.05, 02:27 A o odsetkach slyszales?Przez 12 lat dosc sporo sie tego nazbiera.Przeciez zadnej kwoty ktora Oawsiak zbierze podczas finalu nie wydaje za jednym zamachem - sa wiec odsetki wiec owe 2 milioniki ktorych jest wiecej niz zebral sa wlasnie z owych odsetek.Logiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kit w oko! To coś słabo inwestował skoro tylko 2 mln... IP: *.rutex.slask.pl 11.01.05, 01:57 ...myslę ze pomogli mu zarobić znaaaacznieee więęęęeeeeceeejjjjjjj... Meee -jak i kiedy się skonczył proces o „Via bank i FOZZ”?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MrL Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.01.05, 00:36 Wlasnie wplacilem na orkiestre swoj datek, wiekszy niz rok temu. Co roku ogladam ich rozliczenie z zebranych pieniedzy, i co roku decyduje sie wplacic wiecej. Na radio maryja nic nie wplacilem, jak co roku. Chetnie zobacze jakiekolwiek rozliczenie jego finansow. Pozdrawiam wszystkich grajacych, przylepiajac czerwone serducho na monitorze. Osobno pozdrawiam tez wszystkich malkontentow, mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:42 Pozdrawiam. Tez mam serducho na monitorze, a moje wlasne sie raduje jak co roku. Smesami, telefonem, do puszki... dalem lacznie ponad 100 zl. ale jeszcze chyba wysle kilka smesow po 5... Niech znow bedzie kilejny rekord.... rekord naszych serc... Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Podpowiedz mi jak to się wysyła SMSem!!!! 10.01.05, 01:09 Najlepiej w temacie. Co się wpisuje w adresie. Też dałem na WOŚP, ale chcę jeszcze dołożyć. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MrL Re: Podpowiedz mi jak to się wysyła SMSem!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.01.05, 01:20 Wysylasz sms o tresci "serce" na numer 7547. Ja wlasnie jeden wysylam Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Chciałem w temacie, aby inni też widzieli!!!!!! 10.01.05, 01:34 Dziękuję, wysłałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... inny glos z innego forum ))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 10.01.05, 01:12 co za szmira (0) Alex (2005.01.10 00:43) Ci wszyscy podrygujacy i wrzeszczacy jak Owsiak korespondenci z roznych miast byli doprawdy zalosni. Kto policzyl cala kase, jaka telewizja wydaje na promowanie Owsiaka. W ten sposob, za taka kase, to nawet krowe mozna by wypromowac na dobroczynce ludzkosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Che Re: inny glos z innego forum ))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 01:17 Owsiaka wypromowały uratowane dzieci, w tym i moja siostrzenica twoja żałosna promocja i kłamliwy jadowity i przepełniony zazdrością bełkot na tym forum na nic sie nie zda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: inny glos z innego forum ))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 10.01.05, 01:20 ...zacytuj jedna mee wypowiedz ...przeciwko panu owsiakowi...to pogadamy ...Che, Che... ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Re: inny glos z innego forum ))) IP: *.client.comcast.net 10.01.05, 20:10 krowy nie mozna wypromowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erno CHWAŁA OWSIAKOWI !!! IP: *.toya.net.pl 10.01.05, 01:22 WOŚP to wspaniałe przedsięwzięcie a Jurek Owsiak to dla mnie swego rodzaju autorytet (choć to może zbyt duże słowo), dlatego czytając niektóre posty napawa mnie smutek a z drugiej strony rozbawienie poziomem niektórych argumentów forumowiczów anty-owsiakowych. Jakie macie dowody na to, że bierze część kasy dla siebie?? Jasne, część pieniędzy jest przeznaczana na Przystanek Woodstock, będący podziękowaniem za finał WOŚP. Co w tym złego? Jako organizator, Owsiak ma do tego prawo. Zapytajcie się lepiej Rydzyka i jemu podobnych czy zrobili coś, chociaż w 5 procentach tak szlachetnego jak Jurek Owsiak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... POCHWALA ...GLOWY ))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 10.01.05, 01:34 ...raduj sie i badz dumny...po co obrazasz wroga swego , kto cie tak nauczyl...czy ten z ktorego tak sie radujesz ))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedes_z_Bakelitu Poczytaj raporty finansowe Fundacji i pomysl... IP: *.dc.dc.cox.net 10.01.05, 01:35 moze wtedy zmienisz zdanie na temat swoich swego rodzaju autorytetow. Na przyklad w roku 2003 srednia pensja w Fundacji, nie liczac umow o dzielo i zlecen, to bylo prawie 4700 zlotych (!) wliczajac kierowce i urzednikow biurowych. Niezla synekura! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erno Re: Poczytaj raporty finansowe Fundacji i pomysl. IP: *.toya.net.pl 10.01.05, 02:20 Sedesie_z_Bakelitu, czytałem sprawozdania finansowe WOŚP. Co do przeciętnej pensji pracowników Fundacji (jak napisałeś 4 700 PLN) nie będę się kłócił bo po prostu nie wiem ile ona wynosi. wierzę ci na słowo. Wiem natomiast że Fundacja zatrudnia niewielu pracowników, co w połączeniu z ich pensjami nie daje dużych kosztów w porównaniu z całym przychodem WOŚP. Można powiedzieć że to kropla w morzu. A na marginesie, baardzo chciałbym poczytać sprawozdania np. Radia Ma Ryja i innych członów imperium rydzykowego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sedes_z_Bakelitu Re: Poczytaj raporty finansowe Fundacji i pomysl. IP: *.dc.dc.cox.net 10.01.05, 02:33 Wyliczenia zrobilem na podstawie sprawozdania WOSP za 2003 r, dostepnego w internecie, mam nadzieje, ze bledu nie popelnilem. To prawda, ze Fundacja ztrudnia niewielu pracownikow, ale uwazam, ze ludzie wydajacy pieniadze pochodzace ze zbiorek PUBLICZNCYH, uwiarygadnianych i posrednio dofinansowywanych przez instytucje publiczne powinni miec poczucie przyzwoitosci osobistej i nie wyciagac dla siebie nieproporcjonalnie wielkich korzysci osobistych! Porownaj to srednie wynagrodzenie ze srednia pensja w roku 2003, nie mowiac juz o pensji pielegniarek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erno Re: Poczytaj raporty finansowe Fundacji i pomysl. IP: *.toya.net.pl 10.01.05, 02:40 Pewnie że te pensje nie powinny być tak wysokie i dysproporcja jest tu oczywista. Ale weź pod uwagę, że cała rzesza ludzi pracuje tu za friko (nie wliczając ponad 100 tys. wolontariuszy) z czystej chęci pomagania innym! Dlatego uważam że ten argument jest troche naciągany. Nie można przez to negować sensu istnienia tego typu fundacji (nie tylko WOŚP rzecz jasna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Poczytaj raporty finansowe Fundacji i pomysl. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 19:38 Masz racje, ze nie mozna negowac sensu wynagrodzen tej niewielkiej grupki wspaniale pracujacych ludzi. Tylko kompletne bezmozgowie i nieudacznik moze mowic, ze 4 a nawet 5 trysiecy miesiecznie dla kilku etatowych pracownikow tego ogromnego przedsiewziecia to "niemoralne" wobec placy... pielegniarek. To takie durne komunistyczne myslenie. Zwykla glupia zawisc i zlos na wlasna miernosc... Sedes... jak sedes... zwykla, pospolita rzecz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostra Re: Poczytaj raporty finansowe Fundacji i pomysl. IP: *.ny325.east.verizon.net 10.01.05, 05:09 Sedes idz juz spac .Przed snem obowiazkowo wez leki. Dzisiaj dawka 2- krotna ,wszystko dla twojego zdrowia.Schizofrmia to powazna sprawa,to nie grypa .zadbaj o siebie.Jak sie rodziles to wiem Owsiak wtedy nie dzialal ,nie bylo dobrej diagnostyki i widzisz znowu ci sie pogorszylo .Chgyba po tej ostatniej lekcji religi,moze ten ksiadz nie sprawdzal twojej pieluchy tylko cie molestowal .Na nastepna religie pojde z toba ,tak bedzie bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Poczytaj raporty finansowe Fundacji i pomysl. IP: *.cca.pl 10.01.05, 15:05 Ta dysproporcja nie świadczy o tym, że w Fundacji zarabiają za dużo, tylko o tym, że inni zarabiają za mało. 4-5 tys. powinno być średnią ważoną krajową. Co to jest, 2 tys? Niemalże jałmużna. Pomijając haracz zdzierany przez państwo i ZUS. Jeżeli Fundacja jest w stanie zapewnić godziwe życie kilku(nastu) osobom, to tym bardziej chwała jej za to, co robi! Odpowiedz Link Zgłoś
stevills 4700zł??? 10.01.05, 12:09 I to ma być ta zabójczo wielka pensja? W warszawskich warunkach i przy takiej ilości pracy zapewne wielu ludzi liczyłoby sobie dużo, dużo więcej. Pozdrawiam Kamil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: 4700zł??? IP: *.uni.wroc.pl 10.01.05, 14:24 Pewnie wielu by chciało za takie lub mniejsze pieniądze pracować. Czy na te etaty były konkursy, czy po znajomości były przydzielane? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: 4700zł??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 19:40 Masz zupelna racje. Ludzie, ktorzy to organizuja to wielkiej klasy specjalisci i za te prace nalezy sie bardzo dobre wynagrodzenie. 4700 to na prawde niezbyt duzo... Ktos kto to krytykuje musi byc niezlym nieudacznikiem nie umiejacym zrobic NIC, wiec i zarobic.. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: CHWAŁA OWSIAKOWI !!! IP: *.uni.wroc.pl 10.01.05, 14:07 A co szlachetnego tak konkretnie Jurek zrobił? Nie chodzi o wydzieranie się przed kamerą, tylko co tak faktycznie zrobił? Jakiegoś wynalażku dokonał? Te urządzenia to powstały tak z nikąd od samego wrzasku? No to mam pomysł na dobrobyt, wystarczy abyśmy poszli wszyscy do telewizji z mikrofonami i przez cały rok ryczeli SIEMA!!! Wtedy przegonimy cywilizacyjnie cały świat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocham Ojdyra! OWSIAK - WYSŁANNIKEM SZATANA! IP: *.zpr.kwb-belchatow.pl 10.01.05, 01:45 Albowiem iście słusznym jest, że słuchanie innej muzyki niż pieśni nabożnych płynących z fal umiłowanego przez Pana Boga Radyja Maryja i nieczczenie świętości Ojca Dyrektora widnym objawem opętania przez Szatana biednych, zagubionych duszyczek młodzieży naszej. Szatan wszelako w swej chytrości nieprzebranej nie zadowala się już tylko opanowywaniem za pomocą Owsiaka dusz młodzieży nastoletniej. Uknuł plan straszliwy. Za pośrednictwem Owsiaka wysyła swe podstępne dary, by niemowlęce duszyczki już w powiciu poddać władztwu piekielnemu. Bowiem dusze niemowląt ratowanych przez owe dary piekielne wpadają we władztwo Szatana. Oto wyrosną z nich masoni, sataniści i bezbożnicy, tarzający się sprośnie w moralnym błocie kolejnych Owsiakowych Woodstoków. Więc godne to i sprawiedliwe, słuszne i zbawienne, by raczej owe duszyczki zasnęły słodko w Panu, niżby dzięki Owsiakowym machinom miały uratować swą nędzną, ziemską powłoczkę po to, by powiększyć szeregi Sług Szatana! Przeto w Imię Pańskie owe szatańskie inkubatory i inne aparaty winne być rozbite w proch i pył rękami Prawdziwych Polaków, jako że są to narzędzia Szatana. Alleluja i do przodu, Bracia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... AJA JA...AJA JA ))) IP: *.avenel01.nj.comcast.net 10.01.05, 01:55 ...dajcie jemu a on da waszym dzieciem...bo dzieci wasze nie maja na leczenie...a dlaczego nie maja bo nie dajecie...wiec dajcie...siema, latem sie spotykamy na przystanku...papuga...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIES Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.ma.charter.com 10.01.05, 02:05 A LOJCIEC RYDZYK ILE DAL? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia to jest XIII (13) a nie XII(12) FINAŁ IP: *.chello.pl 10.01.05, 02:31 i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beger od Owsa Owsik: jak koscioly beda puste to skad forsa IP: *.rb2.lax.centurytel.net 10.01.05, 02:42 Owsik pokory! Nie walcz z kosciolem bo skad dostaniesz forse jak zamkna Ci koscioly albo jak sie wyludnia. Skad tyle szmalu uzbierasz jak go nie dadza katolicy. To im wjezdzasz na sumienia. W konsu komuchy sumien nie maja i najwyzej maga ci ukrasc to co zebrales. Wiecej pokory Owsiku! Na Woodstock ci nie dadza, bo na drugi im zabraknie i pifko! Pozstali ludzie co wychodza z kosciolow!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bozena Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.ny325.east.verizon.net 10.01.05, 03:16 Dzieki Owsiakowi za Orkietre,dzieki wolantariuszom za prace i dzieki nam Polakom za serce,ktore mimo usilnej i wrogiej postawy przedstawicieli polskiego KK trwa i trwac bedzie i naprawde tylko to sie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak77 .. I ŚMIECH W OCZY TYM, KTÓRZY MAJĄ SWOJE "ALE..." IP: *.dami / 213.76.164.* 10.01.05, 03:33 juras jest jaki jest, ale pewno przez ostatnie 10 lat cała nasza wspaniała władza razem wzięta nie zrobiła więcej dobrego niż owsiak ... a o KK lepiej nie wspominać , bo kto ma oczy otwarte , ten wie ocb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pielgrzym Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 04:18 www.pielgrzymrulez.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Grała też orkiestra MICHALIKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 05:14 Razem z orkiestrą Jurka Owsiaka, w niedzielę grała również orkiestra abp. Michalika. Szkoda, że na tym tle doszło do niepotrzebnego konfliktu wywołanego przez TV TRWAM. Oczywiście orkiestra symfoniczna będzie się różnić poziomem muzycznym z kapelą podwórkową starszych panów czy pań, ale to wcale nie przeszkadza, by obydwie orkiestry sobie grały na pożytek dzieciakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uchachany Re: Grała też orkiestra MICHALIKA IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 10.01.05, 08:57 Zibi - orkiestra abepe to dopiero na wyborach zagra na fest! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 08:28 Nikt nikomu nie każe wrzucać grosików do puszek WOŚP, a więc każdy ma wybór. Możecie iść na pocztę zrobić przelew na NFZ i napewno uratujeci dużo dzieci. Ja widzę efekty tej akcji i to jest dla mnie najważniejsze. Prawda jest taka, że nikt nie zrobił tyle dla naszej służby zdrowia co WOŚP i chwała jej za to!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darien Re: Ruszył XIII Finał WOŚP 10.01.05, 08:33 3 lata temu Juruś powiedział publicznie do swych wolontariuszy żeby trzymali się z dala od czarnych - coś go nie słuchają, bo ciągle stoją pod kościołami. Obłudny jest P. Owsiak i tyle - mój pierwszy kontakt z nim miał miejsce w 1993 roku na koncercie WOSP w Radomiu - pomagałem z kumplami rozstawiac sprzęt przed koncertem - byliśmy uczniami Liceum Wojskowego - pogadał z nami, powiedzieliśmy skąd jesteśmy, zainteresował się, pochwalił determinację, a podczas koncertu wyzywał na armię. I jeszcze jedna fikcja - jakoby zespoły grające koncerty nie brały kasy - Kukiz po koncercie się nawalił i na dworcu i za część gaży z koncertu postawił wszystkim na dworcu PKP frytki Ta część wtedy to była bańka - 100 PLN 11,5 roku temu to nie było mało. Katolik (sam tak się określa w mediach), który zaprasza na Woodstock sektę?? Nie rozumiem tu czegoś. I Jeszcze pytanie - czy ktoś wie ile pieniędzy zebrano na ulicach (GW pisze o ulicach hipermarketachi przejściach granicznych, a ile ofiarowały firmy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fan_Kwaha Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 08:58 A co w tym czasie zrobiła Wielka Jola? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beny Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: .1.* / 195.127.197.* 10.01.05, 09:31 > I pomimo wszystko I pomimo wszystko chesz sie pokazac jako dobry czlowiek, ktory kopnal Owsiaka jak nakazuje przykazanie dobrego czlowieka. Co za mimo wszystko - jakie mimo wszystko? Masz jakies uwagi - prokuratura z przyjemnoscia cie wyslucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euro Poszlo z dymem!!!!!! IP: *.adsl.proxad.net 10.01.05, 09:58 Ma tylko jedno pytanie. Skoro w kraju jest taka bieda i trzeba Owsiak aby ratowac chore dzieci (dorosli pewnie maja ratowac sie sami), to kto i z czego zaplacil tak duza kase za fajerwerki w kazdym wieszym miescie Poski i za transmitowanie tego na zywo przez TVP? Jesli ktos ma pojecie o kosztach fajerwerkow (o tv nie wpomne) to wie ze to tez kosztowalo miliony! Moze swieczki by wystarczyly, ale byloby to mniej widowiskowe? A co z finasowaniem Woodstocka z ofiarowanych pieniedzy, czy bylismy o tym uprzedzeni? Jak na razie WOSP funkcjonuje wg. zasady dwajcie jedna reka, a my to rozpuscimy druga. Cos tu sie nie klei w waszj koncepcji dobroczynnosci Panie Owsiak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smolka Re: Poszlo z dymem!!!!!! IP: 212.160.172.* 10.01.05, 11:01 a ty Euro jakimi osiągnięciami możesz się pochwalić? Datkami na tacę? Wpłatami na konto RM? I co za nie zostało zrobione? Widziałeś jakieś zestawienia ile zebrano na tacę i ile i na co ta kasa poszła? Nikt w Polsce nie zrobił tyle dla dzieci co WOŚP. Osobiście, poprzez moje dzieci operowane w Centrum Zdrowia Dziecka skorzystałam z inwestycji WOŚP i nie wiem co by było gdyby tej aparatury nie było!!!! A żeby działała orkiestra, musi być oczywiście dyrygent, bo niestety orkiestra bez dyrygenta nie pojedzie. Jasne jak słońce. I jeszcze jedno, z kiepskim dyrygentem niestety efekty były by mierne albo żadne. Jakoś nikomu innemu nie udało się porwać za sobą takich tłumów. I nie ważne czy Jurek coś na tym zarabia - niech zarabia - należy mu się - to jest działalność, odpowiedzialność i zakres obowiązków znacznie szerszy niż np. prezesów spółek, których miesięczne przychody liczą się w dziesiątkach tysięcy zł. Na promocję, organizację imprez i fajerwerki idzie tyle kasy ile trzeba. Ważne jakie to daje efekty. A efekty są wyjątkowe i unikalne w skali światowej. Taka zawiść cechuje ludzi, którzy sami nic nie potrafią zrobić ani osiągnąć i widząc taki sukces czują się chyba zdruzgotani. Współczucia dla zawistników!!! (niestety w dużej mierze skrajnych katolików i wielbicieli Rydzyka - i to też nie jest pustosłowie, mam niestety taką osobę w rodzinie - bogobojna zawiść dewotki - straszne). Odpowiedz Link Zgłoś
stevills Re: Poszlo z dymem!!!!!! 10.01.05, 12:17 > Ma tylko jedno pytanie. Skoro w kraju jest taka bieda i trzeba Owsiak aby > ratowac chore dzieci (dorosli pewnie maja ratowac sie sami), to kto i z czego > zaplacil tak duza kase za fajerwerki w kazdym wieszym miescie Poski /CIACH W każdym mieście w kraju, jeśli były fajerwerki to były one fundowane przez sponsorów a nie przez fundację. Jeśli myślisz, że gdyby nie było fajerwerków to sponsorzy daliby te pieniądze na jakąś fundacje (niekoniecznie WOŚP) to jesteś w błędzie. To tak jak myślenie (trochę z innej beczki porównanie) producentów oprogramowania. Znaleźliśmy 1000 pirackich kopii Windows to znaczy, że tyle byśmy sprzedali w naszej cenie. Nie sądzę, żeby tak własnie było (mówię o obu przypadkach). > A co z finasowaniem > Woodstocka z ofiarowanych pieniedzy, czy bylismy o tym uprzedzeni? Tak, byłeś. Każda fundacja może przeznaczyć (i przeznacza) jakiś procent przychodów na działania statutowe. Jedni drukują kalendarzyki, inni rozdają długopisy czy wysyłają za te pieniądze kartki z życzeniami a WOŚP robi Woodstock. >zasady dwajcie jedna reka, a my to rozpuscimy druga Tu się zgodzę. O to właśnie przecież w fundacjach chodzi. Zbierają pieniądze jedną ręką a drugą rozpuszczają na sprzęt. Pozdrawiam Kamil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamisia Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 10:33 a ja jestem pod wrażeniem charyzmy tego człowieka. I życzę żeby jeszcze 100 takich akcji sie odbyło, bo jak go zabraknie to kościół tego nie zrobi Ponadto chciałam jeszcze powiedzieć, że to co wyemitowała TV Trwam nadaje się do prokuratury a kontrakcja Caritasu, odarła polskie dzieci z mozliwości pomocy. I to sie nazywa katolicyzm... żarty jakieś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.hitmedia.pl Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 10:40 Orkiestra jest piękna, trzeba trzymać tak dalej i pomagać dzieciakom www.hitmedia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.bg.am.poznan.pl 10.01.05, 11:03 mój wnuczek korzystał z badania słuchu. Aparatura do szpitala zostala nabyta za pieniądze Orkiestry. I to mi wystarczy. Popieram Owsiaka. Zawsze tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
alberth Orkiestra - dobra czy zła? 10.01.05, 12:09 Orkiestra od początku swojego istnienia budziła wiele emocji i skrajnych opinii. A gdyby tak pokusić się o chłodną ocenę jej działalności? Spróbuję. Nie można mylić Owsiaka z Rydzykiem bo ten drugi prowadzi interesy finansowe bez żadnej kontroli a fundacja WOŚP działa przy otwartej kurtynie i publikuje swoje sprawozdania finansowe www.wosp.org.pl/fundacja/finanse/bilans2003.php Plus dla Orkiestry. Wartość sprzętu przekazanego szpitalom jest wymierna. Dobre samopoczucie Polaków raz w roku może nie jest wymierne ale niewątpliwie pozytywne. Ludzie to lubią i za drobny datek kupują sobie współudział w wielkiej narodowej akcji. Owsiaka za to trudno winić bo pomysł jest iście genialny. Znalazł sobie facet sposób na życie i to jego sprawa ale ja nie lubię być manipulowany. Owsiak za pieniądze włożone do puszek wyręcza w naszym imieniu Państwo. Czy tego akurat chcecie? To jest psucie Państwa na dużą skalę. Każdy pracujący odprowadza niemałą składkę na ubezpieczenie zdrowotne, z których to pieniędzy finansowana powinna być służba zdrowia. Czy składka jest za mała, czy może system działa źle to już inna sprawa. Orkiestra jest utrwalaczem tego złego systemu opieki zdrowotnej. W moim przekonaniu Orkiestra zebrane pieniądze przeznacza na przysłowiową "rybę" a nie na "wędkę". Wydatki na Ochronę zdrowia zapisane w ustawie budżetowej na 2003 rok to ponad 2 mld zł na wydatki bieżące i ponad 421 mln zł na wydatki majątkowe. Fundacja daje sprzęt za 20-30 mln zł rocznie, który trzeba obsłużyć, zapłacić za prąd, konserwcje i naprawy. Szpitale mają długów "po uszy". Może najpierw należałoby je spłacić? Hasło "Pomoc dla chorych dzieci" jest chwytliwe i mało kto potrafi mu się oprzeć. Warto się zastanowić czy gdyby Owsiak wspierał Państwo w innej sferze też tak chętnie wrzucalbyście pieniądze do puszek? Wyobraźmy sobie, że tegorocznym hasłem Orkiestry jest "Naprawa polskich dróg" bo ginie na nich corocznie mnóstwo ludzi ze względu na ich zły stan techniczny. Państwo nie jest w stanie budować nowych i naprawiać starych, zniszczonych nawierzchni. Trzeba mu pomóc! Wrzucajcie ludziska a Orkiestra Wam za to zagra! A może ktoś policzy ile istnień ludzkich (w tym dzieci) uratowalibyśmy w ten sposób? Więcej czy mniej - nie dowiemy się bo wiem na pewno, że nikt nie dałby na taki cel złamanego grosza bo przecież to Państwo ma naprawiać drogi za nasze podatki. Dlaczego zatem dajemy się nabrać na wspieranie Państwa pod hasłem "Ratujemy życie dzieciom"? Owsiak za pomocą Orkiestry gra na ludzkich emocjach, na naiwności młodych wolontariuszy, na żądzy popularności lokalnych polityków. Urządził nam narodowy wyścig - "Kto da więcej - ten lepszy". "Bydgosz uzbierała tylko milion? Hahaha, a Toruń 1.2 mln. Toruń górą! Niech się Bydgoszcz wstydzi!" A wszystko to pięknie zapakowane w sztuczne ognie, anioły i światełka do Nieba. Telewizyjni reportrzy pieją z zachwytu na wzór i podobieństwo Owsiaka, bez cienia refleksji. Pamiętacie Chełstowskiego(o ile nie przekręciłem), który współtworzył WOŚP? Nie wytrzymał tej obłudy i odszedł. Ludzie, którzy nie dają muszą się tłumaczyć dlaczego tego nie robią - "tato, dlaczego nic nie wrzycisz - pyta mnie syn. Wrzucam synku co miesiąc i to znacznie więcej niż 2 zł tyle, że do innej puszki, bez jupiterów, sztucznych ogni i ogólnej wrzawy." Czego chcemy uczyć nasze dzieci? Tego, że ktoś wie od nas lepiej na co wydać nasze pieniądze? Tym, którzy potrafią, proponuję analizę sprawozdań finansowych Fundacji (link na początku posta). Niech każdy sam oceni dlaczego w 2003 roku koszty działalności statutowej były tylko o 2.7 mln większe od przychodów z tej działalności gdy fundusz własny pozostawał na poziomie 38,7 mln a środki pieniężne na poziomie 32 mln zł. Na koniec 2001r. fundusz własny - 31.4 mln a środki pieniężne - 22.7 mln zł, na koniec 2002 - 41.2 mln zł a środki pieniężne 38.3 mln zł. Dobrze to czy źle? Odpowiedz Link Zgłoś
pablo123 Re: Orkiestra - dobra czy zła? 10.01.05, 15:46 Albert, Twoje rozwazania sa poniekad sluszne. Ale odpowiem na nie krotko: w sytuacjach kryzysowych (a za kryzys mozna uznac kondycje sluzby zdrowia w Polsce) lepiej przejsciowo dac glodnemu rybe niz nie dac nic. Poczekajmy az bedzie w tym kraju lepiej i wtedy WOSP nie bedzie musiala dofinansowywac szpitali. Co do chwytliwosci akcji, bo na dzieci. A jak sobie wyobrazasz akcje budowania drog? Ze WOSP (czy inna fundacja) za zebrane pieniadze w Slomczynie polozy 20 m chodnika, w Elku wymaluje pasy, w Ostrodzie machnie 30 m obwodnicy miasta, w Przemyslu zalata dziury w ul.Kosciuszki itp.?? Dajemy na WOSP nie dlatego ze haslo "dzieci" chwyta za serce, ale dlatego ze widzimy na wlasne oczy skutki naszej dobroczynnosci! Nie ma w Polsce szpitala bez chocby jednego urzadzenia zakupionego za pieniadze z akcji Owsiaka! Pod tym wzgledem WOSP jest unikatowa! Pokaz mi inna akcje charytatywna, ktorej pozytywne efekty dzialania mialbys tak czarno na bialym! To jest ewenement na skale swiatowa. Last but not least - WOSP jest jedna z nielicznych organizacji charytatywnych, ktorym po prostu ufam. I nic nikomu do tego. W Polsce sie zawsze znajda malkontenci. Czasem mam wrecz wrazenie ze ten kraj nie zasluguje na Owsiaka... Odpowiedz Link Zgłoś
alberth Re: Orkiestra - dobra czy zła? 10.01.05, 16:01 Pablo! Nikomu nie sugeruję co ma mysleć i co robić. Wyrażam swój pogląd, który sformułowałem świadomie i bez emocji. Niestety Twój argument - "na drogi nie dawajmy w żadnym razie bo nie można na nich nalepić serduszka" nie przemawia mi do przekonania. Nie buntujmy się, że zostanie podniesiona akcyza na paliwo żeby była kasa na drogi - potraktujmy to jako akcję charytatywną. Ministerstwo Finansów podobno już szykuje stosowne naklejki dla właścicieli samochodów. A tak na marginesie - to nie Owsiak kupuje sprzęt do szpitali tylko tylko darczyńcy WOŚP, którzy na codzień nie są skłonni zapłacić za leczenie w szpitalu bo słusznie uważają, że im się należy (tak jest w Konstytucji). Nie widzisz sprzeczności? Zgadzam się, że cel jest szczytny ale manipulacja pozostanie manipulacją. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo123 Re: Orkiestra - dobra czy zła? 10.01.05, 16:40 Z tymi drogami to tylko tak pokazalem, ze nonsensem by bylo wyreczac panstwo w dziedzinie drogownictwa. Bo za to, co uzbiera WOSP, mozna by bylo zbudowac moze z 10 km autostrady. Chodzi mi o jasne przelozenie: wplacam - widze ze sie poprawilo. Nie jest tajemnica ze opieka nad noworodkami w Polsce jest jasna wysepka szczesliwosci w oceanie beznadziei calej naszej sluzby zdrowia. Wlasnie dzieki WOSP, dzieki zdolnosciom menedzarskim, socjotechnicznym, manipulatorskim (tak, tak) Owsiaka. Ale gdyby nie on, nie byloby tego. Mi taka manipulacja nie przeszkadza. Bo ma ona swiatly cel. Zreszta - kazde przywodztwo, ba, nawet koordynacja, jest jakas tam manipulacja. Wiec nie robmy scen o slogany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WiCiO Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 11:01 Za okazane serce... ? P******LISCIE Kazdy okazalby serce gdyby dostal % z banku za 22mln. Kasa trafia na konto na rok - i wlasnie z tego zyje Pan Owsiak. Wszyscy pchaja tam tylko lapy po kase, dobrym przykladem byl BIAŁYSTOK !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: *.devs.futuro.pl 10.01.05, 11:24 Mam propozycję dla wszystkich którzy krytykują WOŚP, zamiast szukać dziury w całym zastanówcie się komu Wy pomogliście. Może czas rozejrzeć się wokół siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
misiabella Re: Ruszył XIII Finał WOŚP 10.01.05, 11:52 Jestem w ciazy i niestety musialam polezec w szpitalu. Widzialam na jakim sprzecie pracuja lekarze i ile z tego sprzetu jest zakupione przez WOSP.Powiem Wam jedno,gdyby nie ludzie wplacajacy na Orkiestre naprawde wiele z dzieci nie mialoby szans na zycie,na zdrowie. Moze nastepnym razem ten sprzet uratuje zycie Waszemu dziecku? Nie wiem,czy wiecie jakie to wazne,jaki to cud uratowac takie malenstwo,jak wiele dzieci mozna uchronic przed chorobami wzroku,serca? Nasza sluzba zdrowia to parodia,dlatego sami musimy pomoc ratowac nasze dzieci. Jezeli ktos pomaga nam sie zorganizowac w tym celu,to nie mozna go opluwac. Ktos wczesniej napisal,ze Owsiak zyje z procentow od wplat z Wosp.Tymczasem orkiestra wydala wiecej na sprzet niz zebrala-jak to mozliwe?Wlasnie dlatego,ze inwestuje te pieniadze i bardzo dobrze nimi gospodaruje.Nie wypominajcie im fajerwerkow.To nie tylko zbiorka pieniedzy,to tez zabawa dla dzieci. Dlaczego my Polacy jestesmy tacy malostkowi i zlosliwi?Wszedzie widzimy zlo,sami uwazamy sie za pepek swiata i jedynych sprawiedliwych i uczciwych. src="lilypie.com/days/050204/0/0/1/+1" alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smolka Re: Ruszył XIII Finał WOŚP IP: 212.160.172.* 10.01.05, 12:01 Tak, właśnie tak jest. Zdrowia dla Ciebie i Twojego dzieciątka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej sztuczka Błąd w artykule IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 11:58 Witam "Do godziny 00.45 w poniedziałek na konto Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy wpłynęły 23 mln 218 tys. zł." Ta informacja jest nieprawdziwa. Powinno być napisane: "Do godziny 00.45 w poniedziałek zadeklarowano zbiórkę pieniędzy w kwocie 23 mln 218 tys. zł. na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy". Do tej pory na konto Orkiestry wpłynęło ok. 7 tys. zł. Można o tym przeczytać na stronach WOŚP. (www.wosp.org.pl/) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aska-polka Jurek przeznaczyłbyś te pieniądze na jakiś szczytn 10.01.05, 12:01 Jurek przeznaczyłbyś te pieniądze na jakiś szczytny cel!!! Np. na Świątynię Opatrzności zbudowanie jej w stanie surowym pochłonie ok.70mln(do tej pory zebrali 'tylko' 14mln, a już są na 6mln zadłużeni, jak tak dalej pójdzie to biedny prymas Glemp będzie musiał sprzedać kilka nieruchomości), a ile jeszcze pochłoną złocenia, ołtarze, wygodne ławy, comiesięczne utrzymanie tego kolosa..............istna 'czarna dziura'. Może nawet 'dziewczynki' będą musieli posłać na ulice i spieniężyć.............. jakiś obecnie zajmowany klasztor;0) Ale w takiej świątyni naraz będzie mogło modlić się kilka tysięcy wiernych. CZY WY WIECIE ILE DOBREGO MOZE UCZYNIC MODLITWA KILKU TYSIECY WIERNYCH W JEDNYM MIEJSCU!!! Co tam jakieś 'nowoczesne aparatury', przecież od tysięcy lat dzieci rodzą się, dorastają bez nich.........tu powinno iść o CHWAŁĘ.....O WIĘKSZĄ CHWAŁĘ BOGA, a nie o jakieś 'nowinki techniczne'. KOMU TO POTRZEBNE???????????!!!!!!!!!!!!! Nowinki techniczne, postęp, nauka to sprawka szatana,............................ zresztą za kilka lat 'te owsiakowe NOWE aparatury' będą już przestarzałe, a taka świątynia może stać wieki........ ILE DOBREGO MOZE UCZYNIC MODLITWA KILKU TYSIECY WIERNYCH???!!!!!! ps. można by jeszcze do świątyni dokupić kilka świętych relikwii, aby miała większą moc........leczniczą. Czy jesteśmy w stanie stwierdzić jaka moc uzdrawiania posiada modlitwa, taka zwykla modlitwa na kleczkach, czy tez na ziarnie grochu z włosienicą, skoro Bóg jest tak wielki(transcendentny), że nie jesteśmy w stanie go pojąć? Nowy 'Zakład Pascala': 'Ale jezeli Boga nie ma to na cholerę nam taka świątynia'? Czy Bog mieszka w Świątyni? Czy taka jest współczesna ofiara? Nie z baranka, ale z.... Iluś tam tysięcy noworodków i małych dzieci, które dzięki tym pieniądzą mogłyby żyć/przeżyć/wyzdrowieć. 70mln(stan surowy) + raz tyle na marmurowy ołtarz, złote tabernakulum i sede z bakelitu. Współczesna ofiara z 'niewinnych'. LUB ODDAJ NA WOJSKOWY CARITAS: RAPORT ROCZNY CARITAS'u TO WIELKA KICHA RAPORT ROCZNY CARITAS'u 2002 caritas.pl/download/raporty/cp2002.pdf www.caritas.pl/ordynariat_polowy/ I. 1. WPŁYWY CARITAS POLSKIEJ W 2002 ROKU Razem:11.254.455,89 zł II. 2.WYDATKI NA PROJEKTY KRAJOWE CARITAS POLSKIEJ W 2002 R. (wliczone są dotacje z budżetu i darowizny rzeczowe) Projekty krajowe razem (z dotacjami i darowiznami): 10.021.484,93 zł III. 3. WYDATKI NA PROJEKTY ZAGRANICZNE CARITAS POLSKIEJ W 2002 R. (wliczone są dotacje z budżetu i darowizny) Projekty zagraniczne razem (z dotacjami i darowiznami): 5.776.877,19 zł RAZEM: Projekty krajowe i zagraniczne Caritas Polskiej: 15.798.362,12 zł 11.254.455,89 zł - 15.798.362,12 zł = - 4.543.906,23 zł WYTLUMACZCIE MI DRODZY SKAD ONI WZIELI DODATKOWE 4.543.906,23 zł Moze „CUDOWNIE ROZMNOZYLI” Dlaczego nie ma ich w sprawozdaniu? Dlaczego nie ma w sprawozdaniu "Wojskowego Caritasu". Moze dlatego, ze kasa z wojskowego Caritasu w ogole nie idzie na potrzebujacych? ILE Z BUDZETU WYDAJEMY NA WSZYSTKIE CARITAS’y (a moze jest ich wiecej niz 2 :o [ ????????? Czy nie lepiej przeznaczyc ta kase na organizacje o wyzszym zaufaniu spolecznym (WOŚP) i publikujacym prawdziwe oswiadczenia, a nie zbior poborznych zyczen. Poza tym: DLACZEGO NIE NAPISALI NIC O WPLYWACH DO CARITAS’u Głódzia tzw. „Wojskowego Caritas’u”? „Polityka” 06/2004 Sporą konfuzję w MON wzbudziło wykazanie finansowych powiązań pomiędzy budżetem resortu a zyskami fundacji o. Rydzyka z handlu płytami z patriotycznym i religijnym repertuarem. Zarabia wojskowa Caritas, będąca jednostką Ordynariatu Polowego, na który i tak w 2004 r. z budżetu MON pójść ma 12 mln zł. Zarabia także dystrybutor – jedna z fundacji Radia Maryja. Bp Leszek Sławoj Głódź z jednej strony przewodniczy powołanemu przez episkopat Zespołowi Duszpasterskiej Troski o Radio Maryja, a z drugiej strony podległa biskupowi Caritas związała się gospodarczo z tą kontrowersyjną rozgłośnią. Czy płyt z wojskowym repertuarem Reprezentacyjny Zespół Artystyczny WP nie może wydawać na własny rachunek? Otóż nie, bo jako wojskowa jednostka budżetowa nie ma uprawnień do prowadzenia samodzielnej działalności gospodarczej. Dlaczego w takim razie działalność gospodarczą może prowadzić jedna z agend Ordynariatu Polowego, który sam jest wojskową jednostką budżetową, utrzymywaną z bud¬żetu MON? I do tego jednostką, która mimo kurczenia się armii pochłania coraz więcej pieniędzy (w 2004 r. o 2,9 proc. więcej niż w 2003 r.). Ale czy ktokolwiek w MON odważy się zmniejszyć środki na Ordynariat Polowy? Pracownicy wojskowej Caritas zajęli się nie tylko wydawaniem płyt, ale także kalendarza Ordynariatu Polowego WP na 2004 r. Biskup Leszek Sławoj Głódź przewodniczy Zespołowi Duszpasterskiej Troski o Radio Maryja, który ma dyscyplinować kontrowersyjną rozgłośnię. Jednocześnie podległa mu wojskowa Caritas związała się gospodarczo z imperium o. Rydzyka. Wojskową Caritas powołał bp. gen. Leszek Sławoj Głódź w 1996 r. Kieruje nią dyrektor ks. Robert Mokrzycki, który mimo ledwie 8-letniego kapłańskiego stażu zdążył już awansować na stopień podpułkownika oraz był już kapelanem: podhalańczyków, Kompanii Reprezentacyjnej WP, Wojskowych Służb Informacyjnych oraz dyrektorem Papieskich Dzieł Misyjnych. Przy Caritas, co dopuszcza jej statut, powołano zakład działalności gospodarczej – Wydawnictwa Muzyczne, które (jak się reklamują) „są na polskim rynku fonograficznym jedynym wydawcą płyt i kaset zawierających pieśni patriotyczne, marsze wojskowe i państwowe oraz piosenki żołnierskie – nie tylko dla wojskowych”. polityka.onet.pl/162,1149085,2,,druk.html caritas.pl/download/raporty/cp2002.pdf www.caritas.pl/ordynariat_polowy/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smolka Re: Jurek przeznaczyłbyś te pieniądze na jakiś sz IP: 212.160.172.* 10.01.05, 12:33 taaaak!!! i jeszcze BURSZTYNOWY OŁTARZ księdza Jankowskiego, który to OŁTARZ, w chorych urojeniach i zamierzeniach ww. księdza ma być większy i wspanialszy od bursztynowej komnaty! Brawo legiony moherowych beretów RM, to jest dopiero szczytny cel!!!!!!!!!!!!!! Brawo legiony mocherowych beretów RM, to jest dopiero szczytny cel!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Jurek przeznaczyłbyś te pieniądze na jakiś sz IP: *.cca.pl 10.01.05, 15:14 > Czy Bog mieszka w Świątyni? > Czy taka jest współczesna ofiara? > Nie z baranka, ale z.... Już nawet nie dzieci. Ale ile z tego wszystkiego dałoby się wyżywić głodujących rodzin? Ile przytułków dla bezdomnych utrzymać? Kościół ponoć zbiera na biednych. W większości jest nawet do tego celu specjalna puszka. A gdzie ci biedni, na których posiłki i ubranie się zbiera? Żebrają pod kościołem, dopóki ksiądz proboszcz nie pogoni. Odpowiedz Link Zgłoś