Dodaj do ulubionych

Poki Balcerowicz trzyma nasza kase

IP: *.netlandia.pl 23.01.05, 18:39
jestem w miare spokojny, ze oszolomstwo populistwo z prawa i lewa nie wywroci
gospodarki kraju.
Obserwuj wątek
    • Gość: atp Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase IP: *.rev.stofanet.dk 23.01.05, 21:19
      A ja myslalem ze ta kasa to juz w innych rekach. Znaczy to ze
      mozna "prywatyzowac" od poczatku. To jeszcze nie tak zle jak trzymamy kase,
      Boze blogoslaw.
    • Gość: bat Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 22:02
      Będzie dalej duszenie popytu wewnętrznego, czyli bezrobocie i największa bieda
      w UE. I ciągłe modlitwy pseudoexpertów o cud, czyli wzrost inwestycji. A tu
      przykrość złoty rośnie i lokomotywa wzrostu - jakim jest export - dostaje
      zadyszki. Za to płace realne ciągle maleją. Tylko idiota inwestowałby w takiej
      sytuacji.
      • Gość: X Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 22:10
        Temu nie jest winny Balcerowicz!
        To populistyczni politycy uchwalają ustawy prawa podatkowego, ustawy o
        ubezpieczeniach zdrowotnych, po cichu finansują z budżetu kosztem słabszych
        silne grupy społeczne typu górnicy, mnożą urzędników różnej maści, uchwalają
        ustawy o KRUS-sie itp, itd.
        Więc do nich miejcie pretensję. Oczywiście politycy działają z przyzwolenia
        uprzywilejowanych grup. Więc tak naprawdę za sytutację w kraju są odpowiedzialni
        wyborcy. Nie przerzucajcie winy na Balcerowicza.
        Powiem tak
        Niech opatrzość nad nim czuwa!!!!!!!!!!!
        • Gość: atp Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase IP: *.rev.stofanet.dk 23.01.05, 22:20
          Ale on przeca byl marksista a tera on je kapitalista. Wedzal to kto takego
          cudaka!
        • Gość: bat Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 21:25
          Oczywiście nie tylko Balcerowicz jest winny, bardziej RPP, która przez lata
          forsowała politykę horendalnie wysokich realnie stóp % rozpoczętą przez prezes
          Gronkiewicz, co było początkiem kryzysu w gospodarce. A co do Balcerowicza to
          warto przypomnieć, że wcześniej jako minister finansów podniósł VAT do
          najwyższego poziomu w Europie równocześnie obniżając próg opodatkowania,
          rozszerzył stosowanie tego podatku hamując rozwój drobnych firm, sukcesywnie
          rozszerzał i podnosił podatek akcyzowy itd. Robienie z niego liberała to jakaś
          pomyłka, zwłaszcza biorąc pod uwagę niedocenienie przez niego zagadnień
          mikroekonomicznych na początku zmian ustrojowych.
    • abprall Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase 23.01.05, 22:17
      ja sie na tym nie znam, ale wiekszego rzeznika polskiego exportu ku uciesze
      europy nie widziałem...
      za moich czasow zwało sie to dywersją...
      balcer jest odpowiedzialny za upadlosc wielu firm..w heimatlandzie takiego
      faceta by wybatożyli..ale wy robta co chceta...
      • Gość: X Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 22:31
        Ile masz lat kolego abprall? Bo ja dokładnie pamiętam schyłek lat 80-tych i
        początek 90-tych. kiedy wrowadzono plan Balcerowicza. Inflacja 1000%, obciążanie
        kosztami spłat kredytów całego społeczeństwa z uwagi na tak wysoką inflację.
        Wszystkie dobra nie były kopowane a załatwiane. Potworzyły się ogromne grupy
        społeczne które żerowały na tym wiecznym niedoborze. Za pralkę która w sklepie
        kosztowała X ja musiałem płacić 1,8X, za lodówkę i telewizor podobnie. Za
        ziemniaki rolnicy na rynku żądali dolarów. Samochód był dla mnie dobrem
        niedostępnym itd itd.No i ocet i herbata ULUNG na pólkach. Potem kartki !!!!!
        Więc komuchy pie..ne zamknijcie mordy !!!!!!! bo wielu pamięta tamte czasy!!!!!!
        • abprall Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase 23.01.05, 22:34
          to był udany debiut (prolog) balcera , a epilog !!???
          • Gość: X Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 22:40
            Epilog już jest ja osobiście nie narzekam! Wielu których znam również. A jak się
            komuchów z prawa i z lewa z Sejmu i Senatu wypie.. i pojawi się wiekszość
            liberalna (w odniesieniu do gospodarki) to większej części społeczeństwa się
            poprawi. Zrzędzić będą tylko nieroby i zwykłe patafiany.
            • abprall Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase 23.01.05, 22:46
              X-sie, znam wielu szlachetnych producentow, ktorych niestety balcer ubił, a
              byli to b.operatywni biznesmeni...
              im nic nie grozi zgodnie z doktryną urbana "rzad się wyzywi", ale ludzie....
              • Gość: X Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:01
                Niestety mylisz się. Winni za stan obecny Polski ( sytuacja mogłaby być o wiele
                lepsza, tj. byłoby więcej beneficjentów zmian)są ci którzy reformy Balcerowicza
                rozmyli! gdyby odcięto od koryta całe pasożytnicze grupy społeczne typu górnicy,
                rolnicy , kolejarze, hutnicy, energetycy, fałszywi renciści, wcześniejsi
                emeryci, armię urzędasów różnego szczebla, a nade wszystko polityczną hołotę
                która dławi gospodarkę i w dalszym ciągu rozdaje karty w postaci zezwoleń,
                akcyz, lobbystycznych ustaw itd. Ponadto nadmierny fiskalizm państwa dusi
                przedsiębiorczość i gospodarkę. Zakładając firmę przeszedłem "drogę cierniową".
                Czy np. wiesz o tym że podatek VAT płacisz nie wtedy kiedy otrzymasz zapłatę,
                lecz wtedy gdy wystawisz fakturę!!!. A co jak nie dostaniesz zapłaty. Urzędu
                skarbowego to nie interesuje. Czy wiesz ile firm z tego powodu poległo!!!!!!.
                Za to wszytko nie odpowiada Balcerowicz!
                • abprall Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase 23.01.05, 23:09
                  you are perfectly correct saying that..a kto odpowiada? ksiądz Jankel z
                  Oksywia ?
                  • Gość: X Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:20
                    No przecież napisałem kto odpowiada!!!!. Przeczytaj jeszcze raz moje posty!!!!!!!!!!
                    • Gość: GH Zdrowy mocny pieniadz jest podstawa IP: *.netlandia.pl 24.01.05, 13:13
                      zdrowej gospodarki na dlugie lata. Roznej masci politycy z bozej Laski chca sie
                      dobrac do kasy aby podlizac sie wyborcom. Balcerowicz nie daje im wyciagnac
                      pieniedzy z naszej kieszeni. Chwala mu za to.
                      • agnieszka_kolakowska nie mam nawet na telefon do 24.01.05, 13:15
                        ksiecia Panasmile))

Gość portalu: GH napisał(a):

> zdrowej gospodarki na dlugie lata. Roznej masci politycy z bozej Laski chca
                        si
                        > e
                        > dobrac do kasy aby podlizac sie wyborcom. Balcerowicz nie daje im wyciagnac
                        > pieniedzy z naszej kieszeni. Chwala mu za to.
                        • Gość: GH O czym Ty Agnieszko pi......sz? IP: *.netlandia.pl 24.01.05, 13:28
                          Jacy kapusie? Chcesz 1000% inflacji i gole polki. Bedziesz wtedy miala na telefon?
                          Wez sie do ciezkiej roboty.
                • Gość: Epsilon Re: Poki Balcerowicz trzyma nasza kase IP: *.chello.pl 24.01.05, 14:01
                  Gość portalu: X napisał(a):
                  Winni za stan obecny Polski ( sytuacja mogłaby być o wiele
                  > lepsza, tj. byłoby więcej beneficjentów zmian)są ci którzy reformy
                  Balcerowicza
                  > rozmyli! gdyby odcięto od koryta całe pasożytnicze grupy społeczne typu
                  górnicy
                  > ,
                  > rolnicy , kolejarze, hutnicy, energetycy, fałszywi renciści, wcześniejsi
                  > emeryci, armię urzędasów różnego szczebla, a nade wszystko polityczną hołotę

I grube miliardy utopione w nieefektyne zakłady przeznaczono na zmianę
                  struktury naszego przemysłu, nowe inwestycje i nowe miejsca pracy.
          • Gość: ZYbi Silna zlotowka! To malo? IP: *.netlandia.pl 26.01.05, 20:01
      • wolomin_w_nocy abprall 24.01.05, 18:14
        abprall napisał:

> ja sie na tym nie znam, ale wiekszego rzeznika polskiego exportu ku uciesze
        > europy nie widziałem...
        > za moich czasow zwało sie to dywersją...
        > balcer jest odpowiedzialny za upadlosc wielu firm..w heimatlandzie takiego
        > faceta by wybatożyli..ale wy robta co chceta...

He, he. Czy wiesz o czym piszesz? Czy tylko cytujesz Andrew Leppera? Póki co to
        eksport polski wzrasta kilka, kilkanaście procent. Cały wzrost PKB,
        kilkukrotnie wyższy niż wasz heimatlandowy, jest zasługą eksportu. Czy
        przystąpiliście już do batożenia waszych polityków? Tych co to przyjęli Euro?
        Czy tych z ECB? Euro umocniło się z 0,84 USD/EUR do 1,3 w ostatnich kilkunastu
        miesiącach. W przeciwieństwie do Polski to umocnienie niestety odbiło się na
        eksporcie niemieckim o ogólnie europejskim. Wasza gospodarka stoi w miejscu i
        nie tylko euro jest winne ale tragiczna polityka gospodarcza również.
        • Gość: X Re: abprall IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 19:54
          No wreszcie odezwaliście, bracia w rozumie! Bo myślałem że sam jestem !
          Dla komuchów mam informację która potwierdza tezę że zmniejszenie fiskalizmu
          państwa przynosi wymierne korzyści otóż przychody z podatku CIT wyniosły 134 %
          planowanych przychodów w 2004 r. A pamiętam jak komuchy wieszczyły upadek
          finansów państwa z tytułu obniżki tego podatku.
    • zen16 Ale to pezetpeerowiec, a my się nimi brzydzimy 24.01.05, 13:45
      i bedziemy ich lustrować, lustrować i lustrować, a później nasza wszechpolskie
      dzieci.
      • agnieszka_kolakowska Bo nie mam! 24.01.05, 16:57
        zen16 napisał:

> i bedziemy ich lustrować, lustrować i lustrować, a później nasza
        wszechpolskie
        > dzieci.
        • Gość: GH Oszolomy wszystkich krajow nie laczcie sie! IP: *.netlandia.pl 24.01.05, 20:28
    • dokowski Tylko jemu zawdzięczamy że czerwoni nie... 24.01.05, 21:40
      ... zmienili przez ostatnie 4 lata Polski w kompletną ruinę
      • agnieszka_kolakowska A ja nie mam na telefon 25.01.05, 08:37
        dokowski napisał:

> ... zmienili przez ostatnie 4 lata Polski w kompletną ruinę
        • dokowski Ja też nie 25.01.05, 21:53
          • dokowski Ale kocham Balcerowicza, bo dzięki niemu mam telef 31.01.05, 22:02
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka