Dodaj do ulubionych

Czosnek staropolski

01.03.05, 16:55
CZOSNEK czosnek

Czosnek (Allium) jest rośliną z rodziny liliowatych. Jest kuzynem cebuli,
pora, szczypiorku i szalotki. Jest nazywany "cuchnącą różą" smile.

czosnek włoski Jest uprawianych ponad 300 rodzajów czosnku; znany nam
wszystkim jest czosnek z białą łuską, ale np. czosnek włoski lub meksykański
mają łuskę różową lub purpurową i bardziej łagodny smak.

Znany był już ok. 6000 lat temu w Środkowej Azji. Starożytni Egipcjanie
wielbili czosnek, o czym świadczą gliniane jego modele znalezione w piramidzie
Tutenhamona. Czosnek posiadał dużą wartość — był nawet używany jako pieniądz.

Czosnek pospolity (Allium sativum) pochodzi z Azji Środkowej. Jest to bylina o
cebuli (główce) złożonej z cebulek (ząbków), łodydze wzniesionej, zakończonej
baldachem zawierającym oprócz kwiatów liczne cebulki. Kwiatostan okrywa
początkowo łuskowata pochwa. Silny zapach powodują zawarte w czosnku olejki
sulfidowe, zawierające substancje o działaniu bakteriobójczym.

Wiele gatunków czosnku uprawia się jako rośliny ozdobne, np. czosnek
Ostrowskiego (Allium ostrowskyanum) z Turkiestanu lub czosnek olbrzymi (Allium
giganteum) z Azji Środkowej.

Działa tonizująco i odmładzająco. Służy jako pożywienie, przyprawa, lek, a
także jako afrodyzjak. Stosowany jest także w wiedzy magicznej. Czosnek był
często chwalony jako cudowny lek. Jako afrodyzjak znany był już w starożytnym
Egipcie. Rzymianie poświęcili go bogini płodności Ceres i sporządzali z niego
napój miłosny z dodatkiem odrobiny kolendry. W wielu starych książkach
zielarskich można wyczytać, że roślina ta pobudza do nierządu. Poza tym leczy
impotencję spowodowaną złymi czarami. Podobno spożywanie posiłków z dużą
ilością czosnku ma często działanie erotyzujące.

Podobno czosnek hodowany w pobliżu krzewów różanych będzie odpędzał wszelkie
szkodniki i intensyfikował zapach róż.

Substancje czynne zawarte w ostrym olejku eterycznym o charakterystycznym
zapachu działają jak antybiotyk i aktywizują komórki. Czosnek jest silnym
środkiem przeciwmiażdżycowym i obniżającym ciśnienie tętnicze, a także
dezynfekującym jelita i używanym w przypadkach zaburzeń jelitowych oraz
podczas epidemii grypy. Działa żółciopędnie i przeciwpasożytniczo. Łagodzi
również podrażnienia wywołane ukłuciami owadów, ale w razie zbyt długiego
stosowania może spowodować egzemę. Spożywanie 2-3 ząbków czosnku dziennie
zmniejsza ryzyko zawałów. Należy pamiętać jednak, że większe ilości czosnku
mogą powodować wzdęcia. Nadmierne spożywanie czosnku może również mieć
niekorzystny wpływ na mięsień wątroby, u niektórych osób wywoływać nawet
reakcje alergiczne.

Z gatunków dziko rosnących w Polsce wymienić należy czosnek niedźwiedzi
(Allium ursinum), występujący w lasach bukowych w górach i na sąsiadującym
niżu, czosnek siatkowaty (Allium victorialis), rosnący przede wszystkim w
górach, np. w Bieszczadach, czosnek zielonawy (Allium oleraceum) pojawiający
się na niżu w murawach i zaroślach oraz czosnek winnicowy (Allium vineale),
częsty chwast polny.

A jak nazywają czosnek inne narodowości?
Szwedzi Vitlok
Niemcy Knoblauch
Holendrzy Knoflook
Francuzi Ail
Anglicy Garlic
Hiszpanie Ajo
Portugalczycy Alho
Włosi Agilio
Arabowie Thum
Japończycy Ninniku
Chińczycy Suan

www.pk.linux.gda.pl/przyprawy/czosnek.html
medycyna.linia.pl/czosnek.html
www.resmedica.pl/zdart11981.html
Czosnek staropolski

Czosnek jest przyprawą stosowaną w kuchni polskiej już od Średniowiecza. Jest
ceniony nie tylko ze względu na smak i aromat, ale i właściwości lecznicze. W
skład Czosnku staropolskiego wchodzą typowe dla kuchni polskiej przyprawy:
czosnek, majeranek, kminek, szczypiorek, koperek, kolendra i natka pietruszki.
Są one powszechnie stosowane do przyrządzania potraw z wieprzowiny, baraniny,
a także dziczyzny i drobiu. Mieszanką możemy nacierać mięso przed pieczeniem,
smażeniem oraz dodawać ją do sosów, zup, potraw z warzyw, grzybów, jaj i serów.

SKŁAD: czosnek, majeranek, kminek, szczypiorek, koperek, kolendra, natka
pietruszki

.............................

www.wprost.pl/ar/?O=73962
wink
Obserwuj wątek
    • owca_czarna a może romans ... 01.03.05, 17:22
      czosnku z cebulą sad((


      "Czosnek nie ma miłego zapachu
      – legenda mówi, że wykiełkował w odciśniętych na piasku śladach stóp szatana,
      który uciekał z raju po kuszeniu Ewy i Adama."

      a że Aqłanecie trzeba mieć wyjątkową odporność to proponuję

      "Winko na odporność"

      Zmiażdż 300 g cebuli, dodaj 100 g miodu i butelkę białego wytrawnego wina.
      Wymieszaj i pozostaw na 4-5 dni.
      Przecedź.
      Pij 1-3 razy dziennie po 2-4 łyżki.

      www.icons.com.pl/poz_nuke/modules.php?name=News&file=article&sid=545
      łeee - nalewka też zdrowa, aczkolwiek czosnkowa smile))

      czarna_owca
      • drf śladami stóp szatana...? 01.03.05, 17:55
        There is a Mohammedan legend that:
        'when Satan stepped out from the Garden of Eden after the fall of man,
        Garlick sprang up from the spot where he placed his left foot, and Onion from
        that where his right foot touched.'

        www.botanical.com/botanical/mgmh/g/garlic06.html
        thegarlicstore.com/index.cgi/INDEX.HTML
        Garlic Odor on hands and breath has always been a problem for some. In the U.S.
        we suspect the Victorian era, when especially the middle and upper classes took
        pride in presenting an impermeable, prim and proper facade to the world and
        smelling of anything was a great offense, played a great role in the banishment
        of garlic. For garlic undeniably smells! It literally permeates your body if you
        eat enough of it - you breathe it and sweat it - and there is really no way to
        completely remove it. Although not everybody in the past was wimpy about garlic
        odor. Eleanor Roosevelt herself had three chocolate covered garlic cloves a day,
        and history says nothing about her breath and body odor repelling visiting heads
        of state and other dignitaries. Fortunately, perceptions have changed as people
        venture into new cuisines and cook and eat food for its goodness, not for its
        social propriety. Of course there are poeple who simply don't like the smell of
        garlic, but that is different from shying away from it for social reasons. It is
        really no different from inching away from a person wearing a perfume or
        aftershave that is disagreeable to you.
        As for garlic smell on your hands you can avoid contact with the garlic by using
        a garlic peeler. Some rub their hands with salt, lemon or parsley. There are
        soaps that work well. For a long time we carried a coffee soap that worked
        really well, and we were sad when we lost our supplier. There are bar
        soap-shaped metal gadgets out there that will remove the garlic odor quite
        effectively. But more simply and less expensively, you can rub your hands on the
        back of a metal spoon. It works just as well.
        As for garlic breath, some eat parsley or chlorophyll or alfalfa tablets. Some
        suck on a slice of lemon, some chew on anise seed, caraway or fennel seed. Keep
        in mind that cooked garlic leaves much less of an odor than raw, and some, who
        believe in the power of raw garlic, will cook the cloves for about ten seconds
        in the microwave and swallow the garlic like a pill. Personally we believe that
        the best way to deal with garlic odor is to feed garlic to everybody - then no
        one will notice a thing


        thegarlicstore.com/index.cgi/cooking.htm
        www.garlic.mistral.co.uk/

        .: CZOSNEK PODWYŻSZA METABOLIZM :..

        www.kulturystyka.g3.pl/arty/czosnek.php
        Czosnek reguluje ciśnienie, ma dobry wpływ na krążenie krwi i zmniejsza poziom
        cholesterolu. Dodaje też energii życiowej. Najlepiej jeść go na surowo. Na
        niemiły zapach pomoże przegryzanie go ziarenkami kawy, kminku. Zapach zlikwidują
        też natka pietruszki i goździki, które dodatkowo orzeźwiają zmysły. Czosnek
        działa tonizująco i odmładzająco. Uprawia się go głównie dla jego cebuli.
        cudowny lek. Jako afrodyzjak znany był w starożytnym Egipcie, a Rzymianie
        poświęcili go bogini płodności Ceres i sporządzali z niego napój miłosny z
        dodatkiem kolendry. Substancje czynne zawarteA używany bywa także w magii. Od
        wieków pozostaje dobrym sposobem na odstraszanie wampirów. Równie długo chwalony
        bywa jako w ostrym olejku eterycznym czosnku, działają dodatkowo jak antybiotyk
        i aktywizują komórki.

        www.zir.pl/gielda/czosnek.html
        winko na odporrnosc ? trzeba
        sprawdzic...
        • felicia Re: śladami stóp szatana...? 01.03.05, 18:03
          > Czosnek reguluje ciśnienie, ma dobry wpływ na krążenie krwi i zmniejsza poziom
          > cholesterolu. Dodaje też energii życiowej. Najlepiej jeść go na surowo.

          Razowy chleb z ulubionej piekarni. Świeże masło z Mazur. Posiekany czosnek z
          grządki. Sól kamienna z Kłdoawy. Kieliszek zmrożonej wódki, polecam "Polską" z
          żyta, z Polmosu Zielona Górasmile))
          F.
    • leje-sie Kilogram schabu bez kosci 01.03.05, 17:31
      5-6 zabkow czosnku
      trzy-cztery galazki romarynu
      3-4 lyzki oliwy
      sol
      15 dag tlustego boczku w plastrach


      Czosnek ucieramy wraz z listkami rozmarynu (moze byc m mozdzierzu albo w
      robocie kuchennym) wraz z sola i oliwa.

      Robimy w miesie glebokie naciecia waskim nozem na krzyz i wypelniamy ja
      zmielona masa.

      Reszta masy smarujemy mieso.

      Obladamy pieczen plastrami boczku (jesli warstwa tluszczu zostala odkrojona) by
      nie przesychalo w czasie pieczenia, galazkami rozmarynu (jesli cos zostalo) i
      obwiazujemy dratewka.

      Pieczemy w naczyniu zaroodpornym w temp 225 st przez ok 20 min, poczym
      zmniejszamy temp do 175 st na ok 40 min (najlepiej zaopatrzyc sie w termometr
      do pieczenia mies i piec do temp 65 st). Czesto polewac sosem.

      Po wyjeciu z piecia przelozyc na polmisek, odstawic na kilka minut dla
      ochloniecia i pokroic na plastry. W tym czasie mozemy przyrzadzic w rondelku
      sos z dodatkiem bialego (polwytrawnego) wina - redukowac przez kilka minut az
      nabierze esencjonalnego smaku. W razie potrzeby dosolic (raczej nie).

      Podawac z pieczonymi ziemniakami lub lanymi kluseczkami.
    • leje-sie No i teraz rozumiem 01.03.05, 17:34
      dlaczego forumowi czujni tropiciele czosnku maja jednoczesnie problemy z seksem:

      > Działa tonizująco i odmładzająco. Służy jako pożywienie, przyprawa, lek, a
      > także jako afrodyzjak. Stosowany jest także w wiedzy magicznej. Czosnek był
      > często chwalony jako cudowny lek. Jako afrodyzjak znany był już w starożytnym
      > Egipcie. Rzymianie poświęcili go bogini płodności Ceres i sporządzali z niego
      > napój miłosny z dodatkiem odrobiny kolendry. W wielu starych książkach
      > zielarskich można wyczytać, że roślina ta pobudza do nierządu. Poza tym leczy
      > impotencję spowodowaną złymi czarami. Podobno spożywanie posiłków z dużą
      > ilością czosnku ma często działanie erotyzujące.
      >

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka