andrzejg 08.06.05, 19:06 Czy Wojciech Jaruzelski był sowieckim TW (typowany na rezydenta) ? Za TVN24 A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rycho7 czy moglbys to przetlumaczyc? 08.06.05, 19:11 andrzejg napisał: > Czy Wojciech Jaruzelski był sowieckim TW (typowany na rezydenta) ? Wydaje mi sie, ze znam slowa, ktorych uzywasz. Niestety zdanie w calosci jest puste. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: czy moglbys to przetlumaczyc? 08.06.05, 19:21 rycho7 napisał: > andrzejg napisał: > > > Czy Wojciech Jaruzelski był sowieckim TW (typowany na rezydenta) ? > > Wydaje mi sie, ze znam slowa, ktorych uzywasz. Niestety zdanie w calosci jest > puste. Mogę poprzekręcać nazwy, bo słyszałem informacje zajmując się czym innym. Ogólnie chodziło o to, że w IPN odnaleziono dokument mówiący o Wojciechu Jeruzelskim (nazwiska nie przekręciłem), który świadczy o rekrutacji tegoż jako tajnego współpracownika wewnętrznej policji (czy czegoś podobnego) wojskowej. Miał działać przed 1957 r. Podali pseudonim 'Wolsk' i zapewniali ,że Jeruzelski może być (a nawet jest ) tożsamy z Jaruzelskim. Sam zainteresowany nie odniósł się do wyciągniętych rewelacji. A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 czy slowa sowiecki i rezydent mozna juz skreslic? 08.06.05, 19:28 andrzejg napisał: > tajnego współpracownika wewnętrznej policji (czy czegoś podobnego) wojskowej. To sie nazywa kontrwywiad. Rekrutacja oficera do czegos takiego bylaby zapewne bardzo trudna. Zazwyczaj nazywa sie to oddelegowaniem. Moze pod obca flaga werbowal go wywiad japonski tak jak Pilsudzkiego? Ci z IPNu pisza przesmieszne scenariusze. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg ja nie mogę 08.06.05, 19:36 takie słowa padły - zarówno sowiecki jak i to ,że był typowany na rezydenta. o 20:30 mają rozwijac temat Jak mnie nic nie odciągnie od TV , to się wsłucham A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Sowieci przekazali archiwa IPN ? 08.06.05, 19:45 andrzejg napisał: > takie słowa padły - zarówno sowiecki Sierow oddal papiery do polskich archiwow? Rozumiem, ze mam w to uwierzyc? > jak i to ,że był typowany na rezydenta. Co znaczy to slowo? Mial kierowac sowieckimi "doradcami"? Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Sowieci przekazali archiwa IPN ? 08.06.05, 20:07 > Sierow oddal papiery do polskich archiwow? Rozumiem, ze mam w to uwierzyc? Nie, powinieneś wierzyć koniecznie Jaruzelskiemu, a gdybyś miał wątpliwości to zapytaj Urbana. Oni Ci wyjaśnią jak było. Na ten przykład Jaruzelski wytłumaczył, że Solidarność doprowadziła do krachu gospodarczego i, kiedy już miała nastąpic katastrofa, powodowany patriotycznymi pobudkami generał Jaruzelski postanowił wziąć odpowiedzialność na siebie i wprowadził stan wojenny. Wcześniej wziął na siebie odpowiedzialność i kazał strzelać do robotników na Wybrzeżu w 1970, a jeszcze wcześniej dowodził udzielaniem bratniej pomocy Czechosłowacji w 1968. Jest to prawdziwy polski patriota i mąż stanu, który, jak to z kolei wynika z akt archiwum kremlowskiego, w trosce o uspokojenie nastrojów prosił sowietów o pomoc wojskową w 1981 roku. Jeśli nawet był tajnym szpiclem, to nie może przekreślić jego zasług i tego, że przez kilkadziesiąt lat służył całkiem jawnie rządom sowietów w Polsce, za co ostatnio dostał od Putina nagrodę, za co podziękował, elegancko merdając ogonkiem. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Czym była wedlug Ciebie 08.06.05, 20:45 Informacja Wojskowa w 1949 roku? A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Czym była wedlug Ciebie 10.06.05, 19:53 andrzejg napisał: > Informacja Wojskowa w 1949 roku? Polaczeniem kontrwywiadu z zandarmeria polityczna. Jak w czasach Dreyfusa. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Czym była wedlug Ciebie 10.06.05, 20:20 rycho7 napisał: > andrzejg napisał: > > > Informacja Wojskowa w 1949 roku? > > Polaczeniem kontrwywiadu z zandarmeria polityczna. Jak w czasach Dreyfusa. z tego co wyczytałem , mozna powiedzieć ,że bezpośrednio podległa sowietom czyli określenie 'sowiecki' było jak najbardziej na miejscu. Tak samo kandydat na rezydenta - skoro ktoś go typował do tej funkcji A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 oficer patriota powinien byl stawiac czynny opor 11.06.05, 08:48 andrzejg napisał: > z tego co wyczytałem , mozna powiedzieć ,że bezpośrednio podległa sowietom > czyli określenie 'sowiecki' było jak najbardziej na miejscu. Ciekawy problem w kraju gdzie czesc obywateli podlega prawu kanonicznemu uchwalanemu w Watykanie. Ale zgodze sie, ze bezpośrednia podległosc sowietom cos znaczyla. Rozumiem, ze oficer patriota powinien byl stawiac czynny opor jak Dziwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 A, to co innego! 11.06.05, 12:44 Skoro część obywateli podlega prawu kanonicznemu, to Jaruzelski nie robił nic złego donosząc na kolegów sowieckiej Informacji Wojskowej. To przecież takie proste. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: oficer patriota powinien byl stawiac czynny o 12.06.05, 10:57 rycho7 napisał: > > Ciekawy problem w kraju gdzie czesc obywateli podlega prawu kanonicznemu > uchwalanemu w Watykanie. Ale zgodze sie, ze bezpośrednia podległosc sowietom > cos znaczyla. Rozumiem, ze oficer patriota powinien byl stawiac czynny opor > jak Dziwisz. Problem leży w mentalności. Rozumiem,ze ktos mógł uwierzyć w idee głoszone przez sowietów i uważał ich popieranie za najwyższy patriotyzm, a w dodatku chciał się spełnic służbe wojskową.Jaby nie było , to LWP było polskim wojskiem. Nie rozumiem natomiast skłonności do donoszenia na kolegów. Czy musiał być TW?Z tego co słyszałem to w wojsku w tamtych czasach na 8 żołnierzy był 1 TW (a w lotnictwie 1 na 4). Czyli nie wszyscy byli TW. Ba jakie motywy takiego postepowania wskażesz? A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 UPA, WIN, NSZ, MI6, CIA, BND, Mossad, ... 12.06.05, 11:44 andrzejg napisał: > Rozumiem,ze ktos mógł uwierzyć w idee głoszone przez sowietów i uważał ich popi > eranie za najwyższy patriotyzm, a w dodatku chciał się spełnic służbe wojskową. > Jaby nie było , to LWP było polskim wojskiem. > > Nie rozumiem natomiast skłonności do donoszenia na kolegów. Szpieg Kuklinski kolega? Problem oczywiscie, ze lezy po stronie mentalnosci. Frontowy oficer obawia sie ostrzalu kierowanego przez "kolege"-szpiega. > Czy musiał być TW? Moze wolal znalezc sie w kregu wyzszego zaufania. Aktywniej zwalczac "kolegow" przekazujacym UPA gdzie organizowac zasadzki. Albo "kolegom" wspolpracujacych z WINem, NSZetem lub innymi wychwalanymi obecnie patriotami. Co raz wiecej osob ujawnia, ze jednak strzelali do LWP. > Czyli nie wszyscy byli TW. Nie wszyscy tez pracowali dla UPA, WIN, NSZ, MI6, CIA, BND, Mossad, ... > Ba jakie motywy takiego postepowania wskażesz? Mial inne zdanie o wspolpracy z legalnym panstwem. Nie znal Twojego pogladu, ze legalne panstwo nalezy zbrojnie zwalczac. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: UPA, WIN, NSZ, MI6, CIA, BND, Mossad, ... 12.06.05, 13:50 Jakbyś nie kręcił, i tak zawsze wychodzi, że Jaruzelski był agentem sowietów i działał na szkodę Polski. Najpierw, jako kapuś, potem, jako prawdziwy zdrajca. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 200 000 ofiar Powstania Warszawskiego 12.06.05, 13:53 porter11 napisał: > Jakbyś nie kręcił A co krece? > i tak zawsze wychodzi, że Jaruzelski był agentem sowietów i > działał na szkodę Polski. Najpierw, jako kapuś, potem, jako prawdziwy zdrajca. Nie watpie, ze chcialbys abym powtarzal Twoj tekst bezrefleksyjnie jak mantre. Mnie 200 000 ofiar Powstania Warszawskiego wystarczy. Ponawianie po wielokroc to Twoje marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: 200 000 ofiar Powstania Warszawskiego 12.06.05, 14:14 Oczywiście masz rację - Jaruzelski, nie dopuszczając do nowego Powstania, donosząc, zamykając do więzień i zabijając polskich patriotów, jest tak samo godny szacunku, jak polscy szpicle Gestapo i Abwehry, którzy również działali na rzecz uniemożliwienia jakichkolwiek zrywów niepodległościowych i posługiwali sie identycznymi metodami. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 dziekuje za jasny stosunek do panstwowosci w ogole 12.06.05, 16:17 Mnie jak na razie wystarczy. Nie bede Ci zabieral kubelka i lopatki z piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: dziekuje za jasny stosunek do panstwowosci w 12.06.05, 16:49 To po co zaczynasz dyskusję, skoro nie masz argumentów i nie potrafisz uzasadnic swojego stanowiska? Wszystko, co potrafisz z siebie wydzielić, to próby przeniesienia dyskusję na inny, wygodniejszy dla ciebie temat. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 rozumiem Twe potepienie dla swiadkow koronnych 12.06.05, 13:50 andrzejg napisał: > Nie rozumiem natomiast skłonności do donoszenia na kolegów. Taki Masa to niechybnie kanalia. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: rozumiem Twe potepienie dla swiadkow koronnyc 12.06.05, 14:16 A masz jakiekolwiek w tej kwestii wątpliwości? ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 dziekuje za jasny stosunek do panstwowosci w ogole 12.06.05, 16:15 porter11 napisał: > A masz jakiekolwiek w tej kwestii wątpliwości? Mnie jak na razie wystarczy. Nie bede Ci zabieral kubelka i lopatki z piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: dziekuje za jasny stosunek do panstwowosci w 12.06.05, 16:47 Mylisz pojęcia. Czym innym jest ocena moralna, czym innym pragmatyka wymiaru sprawiedliwosci, wykorzystującego zeznania jednych przestepców przeciwko innym. A twoim zdaniem - Masa nie jest kanalią? ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: rozumiem Twe potepienie dla swiadkow koronnyc 12.06.05, 17:58 rycho7 napisał: > andrzejg napisał: > > > Nie rozumiem natomiast skłonności do donoszenia na kolegów. > > Taki Masa to niechybnie kanalia. To zalezy z którego spojrzysz punktu widzenia. Dla kolegów - był Dla wymiaru sprawiedliwości jest tylko świadkiem ,któremu podaruje się karę za jego przestępstwa. Załóżmy ,że Masa złamał się pod wpływem wyrzutów sumienia i postanowił walczyć ze złem, którego też był autorem.Czy Jaruzelski działał pod wpływem tych samych czynników ,że przytaczasz jego przykład? Gdyby jeszcze Jaruzelski w porywie patriotyzmu donosił polskiej IW, to byłbym skłonny zrozumieć Twoją argumentację. Z przedstawionych materiałów wynika ,że współpracował ,gdy IW była kierowana przez oficerów sowieckich i podlegała wprost radzickiemu kontrwywiadowi. Współpraca sojuszników? Ta tez ma swoje granice. A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Jaruzelski zalamal sie i przestal donosic dla UPA? 12.06.05, 21:38 andrzejg napisał: > Załóżmy ,że Masa złamał się pod wpływem wyrzutów sumienia i postanowił walczyć > ze złem, którego też był autorem.Czy Jaruzelski działał pod wpływem tych samych > czynników ,że przytaczasz jego przykład? Opisuje metody dzialania wymiaru sprawiedliwosci uniwersalne dla wszystkich krajow. To naganne powolywac sie na uniwersalne zasady? > Gdyby jeszcze Jaruzelski w porywie patriotyzmu donosił polskiej IW, > to byłbym skłonny zrozumieć Twoją argumentację. A byla jakas inna IW ? > Z przedstawionych > materiałów wynika ,że współpracował ,gdy IW była kierowana przez > oficerów sowieckich i podlegała wprost radzickiemu kontrwywiadowi. Walki z UPA byly prowadzone poza polskim terytorium? Do jakiego kontrwywiadu mial sie zwracac? > Współpraca sojuszników? > Ta tez ma swoje granice. Ty wyznaczasz je obecnie? Warunki sprzed 60 lat nie maja znaczenia? Powinien byl wspolpracowac z kim? Z Niemcami? Z Francuzami? Z blednymi rycerzami z tego watku? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Jaruzelski zalamal sie i przestal donosic dla 13.06.05, 08:14 rycho7 napisał: > > A byla jakas inna IW ? Nie było. Czy działania jako TW mogły pomóc w powstaniu innego IW? > > > Z przedstawionych > > materiałów wynika ,że współpracował ,gdy IW była kierowana przez > > oficerów sowieckich i podlegała wprost radzickiemu kontrwywiadowi. > > Walki z UPA byly prowadzone poza polskim terytorium? Do jakiego kontrwywiadu > mial sie zwracac? > Obok walk z UPA była walka z politycznym przeciwnikiem wewnątrz wojska. Przytoczyłeś wczesniej przykład Kuklińskiego.Jak dobrze pamiętam , to on tłumaczył swoje postępowanie 'ocknięciem się', zrozumieniem zasad według których kierował się ówczesny system, a to było w latach gdy już nie było takiego terroru jak zaraz po wojnie.Myslsz ,że Jaruzelski nie widział tych zasad? Nie wiedział o fizycznej eliminacji przeciwnika politycznego? > > Współpraca sojuszników? > > Ta tez ma swoje granice. > > Ty wyznaczasz je obecnie? Warunki sprzed 60 lat nie maja znaczenia? Powinien > byl wspolpracowac z kim? Z Niemcami? Z Francuzami? Z blednymi rycerzami z > tego watku? Realia powojenne były określone i skazani bylismy na 'sojusz' z ZSRR. Myslę ,że tajna współpaca z organami bedącymi bezpośrednio podległymi sojusznikowi jest wychodzeniem przed szereg. Wyobraż sobie nierealną sytuację - nikt nie chce współpracować z 'sojusznikiem' Czy wtedy mozliwe byłoby wprowadzenie sojuszniczego systemu w Polsce? A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: Jaruzelski zalamal sie i przestal donosic dla 13.06.05, 08:27 andrzejg napisał: > Nie było. Czy działania jako TW mogły pomóc w powstaniu innego IW? Tak, jest nawet dowod, ze w 1956 powstalo inne. Mialo doswiadczone polskie kadry. > Obok walk z UPA była walka z politycznym przeciwnikiem wewnątrz wojska. Walki w bialostockim trwaly jeszcze w latach 50-tych. Mowisz przeciwnik polityczny, a walczyl bronia a nie slowami. Wspolczesni bohaterowie tych walk mowia juz otwartym tekstem o swych zaslugach. > Przytoczyłeś wczesniej przykład Kuklińskiego.Jak dobrze pamiętam , to on > tłumaczył > swoje postępowanie 'ocknięciem się' Ja kurna nie mialem okazji ocknac sie w burdelu w Sajgonie. CIA tak werbowala. > Myslsz ,że Jaruzelski nie widział tych zasad? Organizujac stan wojenny wykazal, ze zasady znal lepiej niz kazdy z dyskutantow na FA. > Nie wiedział o fizycznej eliminacji przeciwnika politycznego? Przez UPA, czy przez patriotyczne podziemie? Wspolczesnie bohaterowie jawnie potwierdzaja, ze IW mialo co robic. Nie chodzilo jedynie o montowanie prowokacji. > Realia powojenne były określone i skazani bylismy na 'sojusz' z ZSRR. > Myslę ,że tajna współpaca z organami bedącymi bezpośrednio podległymi sojusznik > owi jest wychodzeniem przed szereg. > > Wyobraż sobie nierealną sytuację - nikt nie chce współpracować z 'sojusznikiem' > Czy wtedy mozliwe byłoby wprowadzenie sojuszniczego systemu w Polsce? > > A. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Jaruzelski zalamal sie i przestal donosic dla 13.06.05, 08:37 rycho7 napisał: > > Walki w bialostockim trwaly jeszcze w latach 50-tych. Mowisz przeciwnik > polityczny, a walczyl bronia a nie slowami. Wspolczesni bohaterowie tych walk > mowia juz otwartym tekstem o swych zaslugach. > > > Przez UPA, czy przez patriotyczne podziemie? Wspolczesnie bohaterowie jawnie > potwierdzaja, ze IW mialo co robic. Nie chodzilo jedynie o montowanie > prowokacji. > Nie dziwi mnie tak radykalna ocena Jaruzelskiego przez przedstawicieli , którzy utożsamiają się ugupowaniami zwalczanymi w tamtym okresie, w tym z AK.Czy działaniom AK odbierzesz pobudki patriotyczne?Czy jedynymi patriotami w tamtym czasie był Jaruzelski i jemu podobni? A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 istota panstwa 13.06.05, 08:56 andrzejg napisał: > Czy działaniom AK odbierzesz pobudki patriotyczne? Oczywiscie nie bede odbieral patriotycznosci smierci 200 000 ofiar Powstania Warszawskiego. Tyle, ze patriotycznosc to nie jedyne kryterium ocen. > Czy jedynymi patriotami w tamtym czas > ie był Jaruzelski i jemu podobni? Moze nawet byli mniejszymi patriotami. Ale nie chcieli sie bawic w Borow- Komorowskich. Skutki byly znane i namacalne. Mozna bylo sobie ogladac Warszawe i groby jej mieszkancow. Panstwo nie moze tolerowac terroru niepanstwowego. Kazde panstwo musi zlikwidowac obce zbrojne osrodki wladzy na swym terytorium. Jest tragedia, ze wspolczesni Polacy nie znaja elementarza polityki. To nie jest swiat dla pieknoduchow. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: istota panstwa 13.06.05, 10:45 rycho7 napisał: > > Panstwo nie moze tolerowac terroru niepanstwowego. Kazde panstwo musi > zlikwidowac obce zbrojne osrodki wladzy na swym terytorium. Jest tragedia, ze > wspolczesni Polacy nie znaja elementarza polityki. To nie jest swiat dla > pieknoduchow. Według tej teorii w 1989 powinno sie albo powywieszać komuchów, albo solidaruchów. A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 zgodnie z Twoja koncepcja to komuchow 13.06.05, 12:14 andrzejg napisał: > rycho7 napisał: > > > > Panstwo nie moze tolerowac terroru niepanstwowego. Kazde panstwo musi > > zlikwidowac obce zbrojne osrodki wladzy na swym terytorium. Jest tragedia > , ze > > wspolczesni Polacy nie znaja elementarza polityki. To nie jest swiat dla > > pieknoduchow. > > Według tej teorii w 1989 powinno sie albo powywieszać komuchów, albo solidaruch > ów. Nie wiedzialem, ze solidaruchy byly uzbrojone. Wiec powywieszac nalezalo jedynie komuchow. Tyle, ze wtedy to oni byli uzbrojeni. Powywieszac mozna bylo ze znacznymi stratami u solidaruchow. Bilansowo 10 milionow Polakow na minusie. Widze, ze masz przemozna tendencje niedostrzegania istotnych szczegolow i w teorii i w praktyce. Ja pisalem o UZBROJONYCH osrodkach wladzy. Moze dla Ciebie nieistotny szczegol. Takie czepialstwo sie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: zgodnie z Twoja koncepcja to komuchow 13.06.05, 12:27 rycho7 napisał: > > Widze, ze masz przemozna tendencje niedostrzegania istotnych szczegolow i w > teorii i w praktyce. Ja pisalem o UZBROJONYCH osrodkach wladzy. Moze dla > Ciebie nieistotny szczegol. Takie czepialstwo sie. Zauwazyłem ten szczegół, Chcę tylko dojść do przyczyny z jakiej miałbym pochwalać czyn Jaruzelskiego.Z jednej strony mieliśmy zbrojne ośrodki konkurujące o władzę mające zaplecze polityczne w Londynie (choć sam Londyn dstąpił nas już dawno), a z drugiej uzbrojonego kandydata do władzy popieranego przez sowietów.Społeczeństwo nie miało szans na wypowiedzenie się czyjej chce władzy (3 razy Tak pomińmy jako śmieszne referendum). Czyli TW działający na rzecz IW zwalczali uzbrojoną opozycję w Polsce (czy tylko?). Prawem silniejszego wygrali tą batalię i wprowadzili system rodem z ZSRR.W dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego mam ich pochwalać.Gdyby nie oni , może mielibysmy inny system w Polsce? A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 III Rzesza bylaby wspanialym przezyciem 13.06.05, 18:28 andrzejg napisał: > Chcę tylko dojść do przyczyny z jakiej miałbym pochwal > ać czyn Jaruzelskiego. Widzisz, ja sie deklaruje jako anarchista fatalista. Potepiam kazde panstwo. Ale rozumiem logike dzialania panstw. I nadzwyczajnych roznic nie dostrzegam. Najbardziej lubie panstwa maksymalnie samoograniczajace sie. No ale panstwa samobojcy juz mnie nie interesuja. Bo fatalizm mowi, ze przyjdzie mafia i bedzie gorzej. Oceniam Jaruzelskiego z tego punktu widzenia. Jak dotad ruska mafia u nas nie rzadzi. Soso jednak potrafil powstrzymac NKWD swego czasu. > Z jednej strony mieliśmy zbrojne ośrodki konkurujące o wł > adzę mające zaplecze polityczne w Londynie Powinny te osrodki w 1939 zdobyc Berlin. Jak nie mialy sily to mogly sie osrodki nie wyglupiac i nie narazac na odwet. > Spo > łeczeństwo nie miało szans na wypowiedzenie się czyjej chce władzy Wbrew obecnej propagandzie spoleczenstwo wypowiedzialo sie czynem. Zle na tym nie wyszlo. Opozycjonisci byli garstka. Ale apetyty do 1980 wzrosly. No i teraz zostaly zaspokojone. > (3 razy Tak > pomińmy jako śmieszne referendum). Mowisz o checi PO zredukowania Senatu. PO kontra Mikolajczyk. Co to sie porobilo? > Czyli TW działający na rzecz IW zwalczali uz > brojoną opozycję w Polsce (czy tylko?). No wlasnie. Sa jakies materialy, dowody, czy jedynie gotowy koncowy wyrok? > Prawem silniejszego wygrali tą batalię > i wprowadzili system rodem z ZSRR. To sie nazywa polityka. Dzilaania naszych aliantow sprzed 1939 tez wynikly z polityki. Mieli nas gdzies. > W dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego mam ich > pochwalać.Gdyby nie oni , może mielibysmy inny system w Polsce? Niewatpliwie III Rzesza bylaby wspanialym przezyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: III Rzesza bylaby wspanialym przezyciem 13.06.05, 21:35 > To sie nazywa polityka. Dzilaania naszych aliantow sprzed 1939 tez wynikly z > polityki. Mieli nas gdzies. No, ale był to piękny przykład, że tchórzostwo w polityce nie popłaca. Bo mieli gdzieś - jak się okazało - nie tylko nas, ale i swoje własne interesy. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 naiwniaczek 13.06.05, 21:41 porter11 napisał: > Bo mieli > gdzieś - jak się okazało - nie tylko nas, ale i swoje własne interesy. Stryjek Ci mowil? Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 A jednak. 13.06.05, 21:51 To przecież oczywiste, że gdyby ok. 8-10 września Francuzi zaatakowali tym, co mieli zmobilizowane Niemców, to z Hitlera nie byłoby co zbierać. W takiej sytuacji z całą pewnością Stalin nie uderzyłby na Polskę. Wystarczyłoby, żeby alianci nie stchórzyli, a nie ponieśliby strasznej klęski, po której juz sie nie podnieśli. Bo tchórzostwo na ogół nie popłaca. No, ale tego miłośnik Jaruzelskiego nie zrozumie. Oczywiście pod warunkiem, że Mossad by nie pokrzyżował im planów. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 logistyka 14.06.05, 08:03 porter11 napisał: > Bo tchórzostwo na ogół nie popłaca. No, ale tego miłośnik > Jaruzelskiego nie zrozumie. Do wojny trzeba sie przygotowac logistycznie, gospodarczo. Alianci nie byli bo kombinowali w Monachium. Mysleli, ze sie uda. A USA pod wplywem wlasnej opinii publicznej musialy czekac na Pearl Harbour. Ty tego nie musisz rozumiec. Generalem nigdy nie zostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 To jest względne 14.06.05, 09:11 Oczywiście, że do wojny trzeba się przygotować, ale: 1. Pomiędzy rokiem 1939 a 1940 dysproporcja pomiędzy siłami francuskimi i niemieckimi wzrosła. 2. Na te parę dywizji na krzyż, które zostały na niedokończonej linii Zygfryda, najprawdopodobniej Francuzom sił by starczyło. Przecież oni mieli pod bronią ponad pół miliona ludzi, mnóstwo (całkiem niezłych) czołgów, sporo (całkiem niezłych) samolotów... A potem? Policz sobie, ile trwa przerzucenie dywizji znad Bzury - nad Ren. 3. Ja nie jestem pewien, czy Francuzom udałoby się wygrać wojnę, ale mieliby jakąś szansę. A z powodu tchórzostwa sami sobie tą szansę odebrali. Bo w roku 1940 nie mieli już najmniejszej szansy. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: pogadaj sobie z Jaruzelskim 14.06.05, 12:00 To niemożliwe! Że ty się na nie znasz, to widać, ale że sam to spostrzegłeś, to zaskakujące. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: III Rzesza bylaby wspanialym przezyciem 15.06.05, 07:40 rycho7 napisał: > > Widzisz, ja sie deklaruje jako anarchista fatalista. Potepiam kazde panstwo. > Ale rozumiem logike dzialania panstw. I nadzwyczajnych roznic nie dostrzegam. > Najbardziej lubie panstwa maksymalnie samoograniczajace sie. No ale panstwa > samobojcy juz mnie nie interesuja. Bo fatalizm mowi, ze przyjdzie mafia i > bedzie gorzej. Oceniam Jaruzelskiego z tego punktu widzenia. Jak dotad ruska > mafia u nas nie rzadzi. Soso jednak potrafil powstrzymac NKWD swego czasu. Parząc z punktu widzenia skuteczności działania , to Jaruzelskiemu można wystawić ocenę dość wysoką. Samo wprowadzenie stanu wojennego wykazało jego skuteczność. Inaczej nie skończyłoby się na strzelaninie w kopalni Wujek. Patrząc z Twojego punktu pojmowania państwa należałoby przyklasnąć Jaruzelskiemu , bo w tamtym czasie był skuteczniejszy i rozwalił Solidarność w drobny mak, która z tego stanu tak naprawdę się juz nie podniosła. Według Twojej logiki należy chwalić zwycięzcę, bo przecież nie pochwalasz przegranych. A ja tego nie rozumiem, bo idąc po ulicy możesz spotkać dresiarza z bejzbolem , z którym w konfrontacji wyjdziesz co najmniej obolałym. Czy dlatego mam pochwalać dresiarza,że był on skuteczniejszy w swoim działaniu? Gdy upadnie państwo i jego strukturami zacznie rządzić mafia (Czeczenia?), to będzie oznaczać skuteczność mafii i 'głupotę państwa' skoro nie przewidziało i nie przeciwdziałało.Logicznie rzecz biorąc powienieneś w tym przypadku chwalić mafię. A. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 anarchizm fatalistyczny wymaga przemyslen 15.06.05, 08:01 A Ty sobie odpowiedziales z marszu bez zastanowienia. andrzejg napisał: > A ja tego nie rozumiem, bo idąc po ulicy możesz spotkać dresiarza z bejzbolem , > z którym w konfrontacji wyjdziesz co najmniej obolałym. Czy dlatego mam pochwa > lać dresiarza,że był on skuteczniejszy w swoim działaniu? Powiniennes w tym przypadku ganic panstwo, ze zaniechalo deklarowanej Ci ochrony, za ktory pobiera mafijny riket nazywany dla niepoznaki podatkiem. > Gdy upadnie państwo i jego strukturami zacznie rządzić mafia (Czeczenia?), to b > ędzie oznaczać skuteczność mafii i 'głupotę państwa' skoro nie przewidziało i n > ie przeciwdziałało.Logicznie rzecz biorąc powienieneś w tym przypadku chwalić m > afię. Wybacz ale nie zrozumiales. Bede ustawowo zobowiazany do chwalenia panstwa. Bo to Czeczeni beda w tym momencie panstwem. Obiektywnie nie roznia sie oni wiele od SLD, AWS czy POPiSu. Moze jedynie mowiliby w obcym jezyku i wyznawali islam. Nie odroznialbym ich od moich antysyjonistycznych wspomnien z dziecinstwa gdy nie rozumialem jidisz. Z punktu widzenia moich swobod obywatelskich moze byloby lepiej. W szkole zamiast Biblii studiowalbym Koran po arabsku. Dla ateisty niewielka roznica. A arabski jako jezyk jest bardzo rozpowszechniony. Nauke jezykow pochwalam. Roznice moze sprawiac jedynie przynaleznosc lub nie do rzadzacej mafii. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 stachanowszczyzna Bora-Komorowskiego 13.06.05, 08:45 andrzejg napisał: > > Realia powojenne były określone i skazani bylismy na 'sojusz' z ZSRR. > > Czy wtedy mozliwe byłoby wprowadzenie sojuszniczego systemu w Polsce? Doswiadczenia zaborow wskazuja, ze to awans cywilizacyjny miec polskich poslow w Berlinie. Polacy cwiczyli rozne uklady. W 1944 w Warszawie nawet sie rzucali jako kamienie na szaniec. Jak Jaruzelski ma sie do Bora-Komorowskiego? Stachanowcem nie byl. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: 'Wolski'=Jaruzelski? 08.06.05, 19:24 Według tego dokumentu od 1946 roku był tajnym informatorem ps. Wolski Informacji Wojskowej, typowanym jako kandydat na rezydenta. Biorąc pod uwagę jego błyskawiczną karierę i postawę, trudno się dziwić jeśli okaże się to prawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Kiszczaka wyslali wtedy do Londynu 08.06.05, 19:35 kataryna.kataryna napisała: > Według tego dokumentu od 1946 roku był tajnym informatorem ps. Wolski > Informacji Wojskowej, typowanym jako kandydat na rezydenta. W czasie IIWS WJ byl w zwiadzie. Od 1946 oddelegowano go do wywiadu? Czy dobrze rozumiem? Typowano go na kierownika placowki za granica. Czy dobrze rozumiem ten belkot? Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Kiszczaka wyslali wtedy do Londynu 08.06.05, 19:41 rycho7 napisał: > kataryna.kataryna napisała: > > > Według tego dokumentu od 1946 roku był tajnym informatorem ps. Wolski > > Informacji Wojskowej, typowanym jako kandydat na rezydenta. > > W czasie IIWS WJ byl w zwiadzie. Od 1946 oddelegowano go do wywiadu? Czy dobrze > > rozumiem? Typowano go na kierownika placowki za granica. Czy dobrze rozumiem > ten belkot? Nie wiem czy dobrze rozumiesz i nie mam czasu na zajmowanie się gburowatymi forumowiczami specjalnej troski. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 IPN specjalnej troski 08.06.05, 19:52 kataryna.kataryna napisała: > Nie wiem czy dobrze rozumiesz i nie mam czasu na zajmowanie się gburowatymi > forumowiczami specjalnej troski. Jezeli cytujesz belkot to nie oznacza, ze dokonuje oceny twojego tekstu. IPN mial czas przygotowac tekst profesjonalnie. Wybrali wersje belkotu. Mozesz uznawac, ze wymagam specjalnej troski gdy zauwazam naklad pracy IPN. Mnie oceny flejtuchow nie dotykaja. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: IPN specjalnej troski 08.06.05, 20:08 Miłość do Jaruzelskiego, to zboczenie gorsze od zoofilii. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 prawda sie nie liczy? 10.06.05, 20:04 porter11 napisał: > Miłość do Jaruzelskiego, to zboczenie gorsze od zoofilii. W porzadku kochajmy Kuklinskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: prawda sie nie liczy? 10.06.05, 20:09 jaruzel ma w dupie milosc pseudonarodu ktory go opuscił.... szukajta se inną ofiare , ten facet popelnil 2 bledy w zyciu : 1. ze, qrwa skonczylo sie pijanstwo w kasynie ( b.cierpalem z tego powodu) 2. ze dal sie nabrac na TV-dyskurs z lesiobełkocikiem ------------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Zasługi Jaruzela w hodowli... 11.06.05, 00:03 Czyżbym miał do czynienia z trepem? Jak miło! LWP wyhodowało nie wystąpujący nigdzie indziej w przyrodzie gatunek: oficer-tchórz śmierdzący. W normalnych krajach, jak kto zostawał oficerem, to musiał mieć cos na kształt honoru i odwagi. Ale nie w LWP. W LWP na honorowych oficerów donosił do Informacji Wojskowej TW Wolski i jego koledzy, tak, że w wojsku zastali śmierdziele bez honoru, służący Sowietom, gotowi strzelać do Polaków - cywilów, byle tylko kacapy byli zadowoleni. Jakby doszło do jakiejkolwiek wojny, to te cykory posrałyby się w ciągu pierwszego kwadransa. Ja sie nie dziwię, że bronisz Jaruzela, bo gdyby nie on, taki śmierdziel bez honowu jak ty nie mógłby w o ogóle marzyć, by zostać zawodowym wojskowym. A jak najważniesze stało się merdanie ogonkiem - to tacy tchórzliwi śmierdziele mogli liczyć na awanse. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
lisekrudy Zle rozumiesz, Rychu - to bylo co innego 08.06.05, 21:30 rycho7 napisał: > W czasie IIWS WJ byl w zwiadzie. Od 1946 oddelegowano go do wywiadu? Czy dobrze > rozumiem? Typowano go na kierownika placowki za granica. Czy dobrze rozumiem > ten belkot? Nie, zle rozumiesz. Jesli informacja nt. Jaruzelskiego jest prawdziwa, to oznacza ona, ze Jaruzelski zostal zwerbowany w 1946 r. na agenta Informacji Wojskowej, tj. kontrwywiadu, pelniacego w owym czasie (1944-1956) przede wszystkim role policji politycznej wewnatrz wojska i bedacego narzedziem stalinowskich represji. To nie ma nic wspolnego z wywiadem wojskowym ani placowka zagraniczna. Wedlug owczesnego nazewnictwa agentura Informacji Wojskowej dzielila sie (podobnie jak agentura UB) na informatorow, agentow i rezydentow. Rezydent byl "najwyzsza kategoria" tajnego wspolpracownika, czyli takim, ktory kierowal siecia kilku informatorow. Ten podzial i nazewncictwo byly przejete wprost z sowieckich sluzb specjalnych. W przypadku Informacji Wojskowej rola oficerow sowieckiego kontrwywiadu wojskowego "Smiersz" byla szczegolnie duza - zajmowali w niej kluczowe stanowiska, w tym stanowisko szefa IW: Piotr Kozuszko (1944-1945) i Dymitr Wozniesienski (1950-1953). W poczatkowym okresie dzialalnosci dominacja sowieckich oficerow byla tak wielka, ze dokumentacje Informacji Wojskowej sporzadzano po rosyjsku. Informacja Wojskowa byla jednym z najokrutniejszych narzedzi stalinowskiego terroru w Polsce. Prowadzila m.in. sledztwa w sprawie tzw. spisku w wojsku (sprawa Tatara, Utnika, Kirchmayera, Nowickiego i innych), ktore doprowadzilo do skazania za rzekome szpiegostwo kilkudziesieciu wyzszych oficerow WP, z ktorych 20 rozstrzelano. Informacje Wojskowa smialo mozna nazwac organizacja zbrodnicza. Na temat Informacji Wojskowej zob. m.in.: Jerzy Poksinski: Tatar-Utnik-Nowicki "TUN". Represje wobec oficerow Wojska Polskiego w latach 1949-1956, Warszawa 1992. Zbigniew Palski: Agentura Informacji Wojskowej w latach 1945–1956, Warszawa 1993. Władysław Tkaczew: Powstanie i działalność organów Informacji Wojska Polskiego w latach 1943–1948. Kontrwywiad wojskowy, Warszawa 1994. Lisek Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Zle rozumiesz, Rychu - to bylo co innego 08.06.05, 21:44 Daj spokój. Jakby Urban o tym napisał, to co innego. Zresztą wiadomo, że Jaruzelski dał się zwerbować, bo walczył o polskość Informacji Wojskowej, a nie wypisał się, bo nie słyszał o zbrodniach, ani czystkach. Z propos: czy wiesz, że Jaruzelski był jedynym członkiem polskiego korpusu generalskiego, który odmówił podpisania listu z żądaniem zdymisjonowania Rokossowskiego? Wiesz, że był pierwszym Polskiem na stanowisku szefa Sztabu Generalnego (wcześniej to stanowisko zajmowali sowieci)? ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 nie przecze 10.06.05, 20:11 lisekrudy napisał: > Informacje Wojskowa smialo mozna nazwac organizacja zbrodnicza A jaka instytucja pelnila role kontrwywiadu? Przykladowo zajmowala sie penetracja wywiadowcza Ukrainskiej Powstanczej Armii albo "szkolonymi" w aferze Bergu? Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: nie przecze 11.06.05, 00:05 Uważasz, że TW Wolski śledził UPAę? On nie działął w konbtrwywiadzie, tylko był TW w jednostce liniowej LWP. Donosił na kolegów, nie na upowców. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 poziom prawicowosci 11.06.05, 08:52 porter11 napisał: > Uważasz, że TW Wolski śledził UPAę? On nie działął w konbtrwywiadzie, tylko był > TW w jednostce liniowej LWP. Donosił na kolegów, nie na upowców. Ja nie mam dowodow. Zadaje szereg pytan. Zadawanie pytan jest przestepstwem i brakiem moralnosci? Zamkniesz mnie w Berezie Kartuskiej czy w Auschwitz? Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: poziom prawicowosci 11.06.05, 12:57 No, akurat dowody na to, że Jaruzelski był TW w Informacji, to są. Do tego są dowody, że błagał sowietów o interwencję w 1981. Oczywiiście, dla ciebie to nie są dowody, bo ty nic, co świadczy o zdradzie kierownictwa pezetpeerii i ich działąnia na rzecz sowietów nie uznajesz dowodów. Wszelkie stawianie pytań, to tylko pozór. W istocie uważasz, że tej zdrady nie było, więc nie mogą istnieć dowody o niej świadczące. A zatem odrzucasz dowody a priori. Zwracam ci uwagę, że ty zadajesz pytania, ja ci na nie odpowiadam, nigdzie cie nie zamykam, ale już twój idol Jaruzel, taką dyskusję z pewnością by zapodał, gdie nada i wówczas opcja zamknięcia byłaby jedną z bardziej korzystnych, bo oprócz tego w grę wchodziłby jeszcze ostrzegawszy strzał w tył głowy. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 poziom prawicowosci (odslona druga) 12.06.05, 10:36 porter11 napisał: > > Oczywiiście, dla ciebie to nie > są dowody, bo ty nic, co świadczy o zdradzie kierownictwa pezetpeerii i ich > działąnia na rzecz sowietów nie uznajesz dowodów. A mozesz wskazac choc jeden dowod, ktorego nie uznalem? > Wszelkie stawianie pytań, to > tylko pozór. W istocie uważasz, że tej zdrady nie było, więc nie mogą istnieć > dowody o niej świadczące. A masz jakakolwiek moja wypowiedz na potwierdzenie tych pomowien? Ty wiesz co mysle bez proby z mojej strony otworzenia ust. Po prostu dlatego, ze pytam nie po twojej mysli. Powiniennem Twoje pomowienia pryzjmowac bezrefleksyjnie. Tak jak to w systemach Hitlera i Stalina bywalo. > A zatem odrzucasz dowody a priori. Ktory odrzucilem? Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: poziom prawicowosci (odslona druga) 12.06.05, 15:14 Chwileczkę. Ja się troszkę w Twojej argumentacji zgubiłem. Czy mógłbys napisać, które z dowodów uznałeś? Bo mi się, najwyraźniej niesłusznie, wydawało, że starałeś się dyskutować "obok". Ja o Jaruzelskim i jego wyczynach, a Ty o Powstaniu. UPie i czym tam jeszcze. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 dziekuje za jasny stosunek do panstwowosci w ogole 12.06.05, 16:20 porter11 napisał: > Ja się troszkę w Twojej argumentacji zgubiłem. > Ty o Powstaniu. UPie W 1946 bylo dosc niedawmo do Powstania i nie do UP lecz do Ukrainskiej Powstanczej Armii. Wyraznie wiec nie znasz tematu. Mnie jak na razie wystarczy. Nie bede Ci zabieral kubelka i lopatki z piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: dziekuje za jasny stosunek do panstwowosci w 12.06.05, 17:53 Więc uważasz, że Jaruzelski został kapusiem z powodu Powstania... To szalenie ciekawe. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 jaka instytucja zabezpieczala kontrwywiadowczo 11.06.05, 09:06 przed UPA. Takie pytanie zadalem. Unikasz odpowiedzi, bo niewygodna. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: 'Wolski'=Jaruzelski? 08.06.05, 19:53 wedle pewnych zrodeł , był również agentem eskimosów , natomiast australijskim aborygenom nie udało się go zwerbowac.... -------------------------- katolant chlubiacy się chrystianizmem , krzyżuje od kilkunastu swego ziomka... qrwa, można się zniechęcic do własnego narodu... ------------------------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: anex 08.06.05, 20:07 dodam , ze podczas 2.w.swiatowej kooperował z czerwona armią biorąc udział w wyzwoleniu kraju..... ironia historii , po co to czynił .. trzeba było nie nadstawiac dupy na froncie , a siedziec na dupie w londynie ,tak jak to sławetny „rząd londynski” zrobił żrąc banany ,a narod w kraju sacharyne i marmoladę z buraków wpier'dalał.... i bylby dzisiaj na rączkach niesiony... qrwa , dalej nie piszę bo mnie zamkną jak pinochety dojdą do wladzy.... --------------------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: anex 08.06.05, 20:09 Zachowaj umiar, proszę Cię. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: anex 08.06.05, 20:12 abprall napisał: > dodam , ze podczas 2.w.swiatowej kooperował z czerwona armią biorąc udział w > wyzwoleniu kraju..... > ironia historii , po co to czynił .. Też się zastanawiam po co bo to co zrobił przez wszystkie lata powojenne tysiące razy przekreśliło jego zasługi z wojny. > --------------------------- > pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: stan wojenny zachowaniem substancji narodowej 08.06.05, 20:30 w historii powojennej , wykonał big-zadanie ratując narod od horror- masakry....... wyczyn , który jest solą w oku niedowartosciowanych aktualnych tzw. polityków ... -------------------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
karlin Zapomnialeś o warchołach 08.06.05, 20:37 Z karabelami w zębach. A pozując na trepa po notorycznej konsumpcji spryskiwacza szyb w migach 21, powinieneś pamiętać o nienadużywaniu anglijskowo jazyka. Z raboczim priwietom! Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: stan wojenny zachowaniem substancji narodowej 08.06.05, 20:47 Ja często o tym czytam. I nikt nie mówi, kto miał rzeczony naród maskrować. Ty chyba znasz ten temat, więc napisz. Kto planował masakrę narodu polskiego, którą powstrzymał Jaruzelski. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: stan wojenny zachowaniem substancji narodowej 08.06.05, 20:53 należałoby ustanowic IPN-bis by to udokumentować..... szef bis-instytutu nie musiałby być wcale tak gorliwy , jak konkurent.... -------------------------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: stan wojenny zachowaniem substancji narodowej 08.06.05, 21:28 Zaraz, zaraz. Czyżbyś przyznawał się włąśnie, że z tą masakrą, to jakieś głupoty napisałeś? No, bo pytanie jest proste: Skoro twierdzisz, że Jaruzelski uratował naród przed grożącą mu (narodowi) masakrą, to kto miał zamiar masakrować? ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: stan wojenny zachowaniem substancji narodowej 08.06.05, 23:30 Coś mi się zdaje, że wymiękłeś i nie będziesz chciał odpowiedzieć, przed czyja próbą masakrowania uratował Polaków Jaruzelski. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: stan wojenny zachowaniem substancji narodowej 08.06.05, 23:38 porter11 napisał: > Coś mi się zdaje, że wymiękłeś i nie będziesz chciał odpowiedzieć, przed czyja > próbą masakrowania uratował Polaków Jaruzelski. Są dwie wersje. Pierwsza, że przed próbą zmasakrowania przez tych, którym na dwóch łapkach służył. Druga, że przed Solidarnością. Być może słyszałeś o listach proskrypcyjnych i takich tam. Generał wszystko opisał w swojej wspaniałej najnowszej książce, tu masz fragment: "Jesienią 1981 roku otrzymałem odręcznie napisaną notatkę od ministra Stanisława Cioska. Licząc się z drastycznym niedoborem węgla, energii, ciepła, proponował przygotowanie specjalnych planów przesunięć ludności zamieszkującej wielkie aglomeracje. Chodziło o czasowe przegrupowanie i skoncentrowanie mieszkańców w wytypowanych dzielnicach. Tylko one byłyby ogrzewane. Ciosek, człowiek spokojny, rzeczowy, kompetentny, miał świadomość miary zapaści. Rząd podzielał ten niepokój. Ilu ludzi nie przeżyłoby tej zimy?" Gdyby nie generał może nie przeżyłbyś tej zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: stan wojenny zachowaniem substancji narodowej 08.06.05, 23:49 To dlatego wykonano szturm na wyższą szkołę pożarnictwa w gryudniu 1981! Ona jest tuż obok IMGW i chłopakom się adresy pomyliły. A to było w trosce o łagodniejszą zimę! ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 bardzo interesujace pytanie 10.06.05, 20:27 porter11 napisał: > Coś mi się zdaje, że wymiękłeś i nie będziesz chciał odpowiedzieć, przed czyja > próbą masakrowania uratował Polaków Jaruzelski. Od 1939 do 1945 przeprowadzano w Polsce transformacje gospodarcza. Czesc sprzeciwiala sie postepowi. Odpowiedz Link Zgłoś
enemy-at-the-gate Re: 'Wolski'=Jaruzelski? 08.06.05, 22:54 jezeli ktos nie pamięta , albo jeszcze nie był na świecie , niech zobaczy z kim walczył m.in generał....remember it.. shop.spiegel.de/img/cat/SPON/Buch-2.Weltkrieg-s.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: 'Wolski'=Jaruzelski? 08.06.05, 23:25 I tak mu sie dobrze walczyło, że potem bidulek nie mógł skończyć. No i zapisał się do Informacji Wojskowej, która walczyła dalej. www.ipn.gov.pl/biuletyn/6/biuletyn6_4.html na przykład z oficerami marynarki wojennej. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
enemy-at-the-gate Re: 'Wolski'=Jaruzelski? 08.06.05, 23:35 mowimy o generale czy IW....? jezeli idzie o nikczemną rolę informacji w stosunku do of. mar.woj. zgadzam sie z tobą w całej rozciagłości.... Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: 'Wolski'=Jaruzelski? 08.06.05, 23:47 Mówimy o TW Wolskim z IW. IW była organizacją, której tajni współpracownicy uplasowani w armii i korpusie oficerskim szpiegowała innych oficerów, donosiła na nieprawomyślnych i zapewniała dowody na poparcie zarzutów. Podałem link do zbrodni na dowództwie MW, podobne zasługi położyła w czystce w pozostałaych broniach - że przypomnę procesy gen. gen. Tatara, Kuropieski, Skalskiego. A Wolski to Jaruzelski. Zaczynał jako kapuś, został zdrajcą psi.ece.jhu.edu/~kaplan/IRUSS/BUK/GBARC/pdfs/poland/pol81-5b.pdf wzywającym sowietów do interwencji w Polsce. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
enemy-at-the-gate Re: 'Wolski'=Jaruzelski? 09.06.05, 00:14 lista ofiar oficerow mar.woj jest niepełna. niestety srodowisko to (rodziny ofiar i ci ktorym się "udało" ) jest juz teraz "rozproszone po swiecie" i kontakt z nimi bylby trudny...a szkoda ... Odpowiedz Link Zgłoś
lisekrudy Dokument nt. Jaruzelskiego - facsimille 09.06.05, 23:50 Jezeli to kogos interesuje: www.ipn.gov.pl/sygn_IPN_BU_MBP_4314.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Widze Lisku, ze sie chyba 10.06.05, 00:13 radykalizujesz. I bardzo dobrze. Komune trzeba tepic, poki sil starczy. A potem wypalic i przebic kolkiem osikowym. Ale co do info o Jaruzelu, to sa raczej smieszne rzeczy. W kazdym razie dla mnie. Ze ten sqrwiel byl zaufanym sowieckim agentem, to bylo chyba dla kazdego oczywiste od 100 lat. No dobra, ciekawe moze byc dla jego biografistow, w ktorym roku zostal zwerbowany, jakie mial poczatkowo zadania etc. Ale tak, ogolnie rzecz biorac - odkrycie, ze super komuch byl na sowieckich uslugach chyba nie jest az taka sensacja. Jakbyscie mogli gdzies dowiesc, ze ktorys z nich nie byl na sowieckim zoldzie - o, to byloby ciekawe. A tak... pzdr sc-k Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Widze Lisku, ze sie chyba 10.06.05, 00:20 sceptyk napisała: > radykalizujesz.I bardzo dobrze. Komune trzeba tepic, poki sil starczy. A potem > wypalic i przebic kolkiem osikowym. > > Ale co do info o Jaruzelu, to sa raczej smieszne rzeczy. W kazdym razie dla > mnie. Ze ten sqrwiel byl zaufanym sowieckim agentem, to bylo chyba dla kazdego > oczywiste od 100 lat. No dobra, ciekawe moze byc dla jego biografistow, w > ktorym roku zostal zwerbowany, jakie mial poczatkowo zadania etc. Ale tak, > ogolnie rzecz biorac - odkrycie, ze super komuch byl na sowieckich uslugach > chyba nie jest az taka sensacja. Jakbyscie mogli gdzies dowiesc, ze ktorys z > nich nie byl na sowieckim zoldzie - o, to byloby ciekawe. A tak... No koniec świata, w 100% zgadzam się ze Sceptykiem. ) Ja też nie rozumiem tej atmosfery sensacji. Jakby znaleziono dowód, że na usługach sowietów była Thatcher, Kennedy, de Gaulle, to bym ten hałas rozumiał, ale nasz czerwony Jaruzelski ??? To ma być sensacja ??? S. Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Widze Lisku, ze sie chyba 10.06.05, 23:12 Też się zgadzam ale sensacja w czym innym: mieli wszystko spalić a tu nagle... I d... blada. I bardzo dobrze. Na przyszłość. pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
lisekrudy Re: Widze Lisku, ze sie chyba 10.06.05, 00:24 sceptyk napisała: > radykalizujesz. I bardzo dobrze. Sie nie radykaluzuje, tylko wskazuje material pogladowy. Zeby ludzie, dyskutujac, wiedzieli, o czy mowia. Dalszy ciag tutaj, jesli jestes zainteresowany: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=25009728&a=25009728 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 pelna zgoda 10.06.05, 20:20 sceptyk napisała: > Komune trzeba tepic, poki sil starczy. A potem > wypalic i przebic kolkiem osikowym. Wedlug Hasza jedynymi niekomunistami w Polsce sa Hasz, Olszewski i Macierewicz. O ile nie jestes jedym z tych trzech to natychmiast "przebij sie kolkiem osikowym". Odpowiedz Link Zgłoś
lisekrudy Re: pelna zgoda 10.06.05, 20:33 rycho7 napisał: > Wedlug Hasza jedynymi niekomunistami w Polsce sa Hasz, Olszewski i Macierewicz. > O ile nie jestes jedym z tych trzech to natychmiast "przebij sie kolkiem > osikowym". Kiedy ja akurat jestem Macierewicz.... Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: pelna zgoda???Widze, ze 11.06.05, 00:21 Wysoka Komisja(pewnie sejmowa) ustalila juz poza wszelka watpliwoscia agenturalna przeszlosc generala. Jako zywo racja! Dowod prosty jest, general byl szefem sztabu, podlegal mu wydzial II, czyz nie? No to nie jest tylko agentem, jest super agentem, szefem agentow nawet. To i po co powiedzcie mi tez bzdetne kwiki na temat.? Podejrzany, winny, skazany-aksjomat. Gdzies juz tak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: pelna zgoda???Widze, ze 11.06.05, 00:36 jaski nie gadaj z amatorami cywilami... zrobili sobie z generała szope, a dawniej dupą trzesli na kazda komende.. ta cywilibanda odreagowuje teraz... karły , ze tez dziewczyny ich pod kołdre biorą...takich niedonoszonych idiotów...ale baby mają tez swojego pie..a... ------------------------------ pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: pelna zgoda???Widze, ze 11.06.05, 00:41 Taa jest! Ja podejrzewam, ze to banda, cywilbanda gnoi i gowniarzy, co to nawet teleranka jak zabraklo nie pamietaja, tylko co jaki pojeb napisze to podem pieprza wkolo. Armia jest po to zeby ku.. sluchac i wykonywac " rozkaz wykonac, o trudnosciach zameldowac po wykonaniu rozkazu"- proste. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Do budy, kundle. To rozkaz. 11.06.05, 01:26 No, bo LWP to przecież było superwojsko! Np. w 1956 roku, dzielnie rozstrzelali Poznań, w 1968 pomogli kacapom napadać na Czechosłowację, w 1970 strzelali do ludzi na Wybrzeżu, a w 1981 bohatrersko pilnowali koksowników. Jakby ruskie plany wykorzystania LWP do ataku na Danie wypaliły, to byłby wstyd, jak cholera, bo "nasi" oficerowie spierdzieliliby nawet przed armią duńską. Wykonywali rozkazy, dobre sobie. Mój pies też wykonuje rozkazy i też się cieszy. I nawet nie melduje, że miał tryudności. Tak, że kundle - do budy. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: Do budy, kundle. To rozkaz. 11.06.05, 01:34 co ty qrwa wiesz o wojsku...?! pewnie ,ze po 45r nie bylo to co przed 1939 r ... qrwa tamta kadra , ja pierdule byloby o czym gadac... ale po 45 r tez byli fajne chlopaki.. oni nie strzelali do cywilow , nie pier'dol głupot... --------------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Oczywiscie. Oni bronili niepodleglosci 11.06.05, 01:47 i demokracji. A cywile sami sie wystrzelali. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: Oczywiscie. Oni bronili niepodleglosci 11.06.05, 01:52 mało ci cywilów...masz ich ponad 30 mln...moim zdaniem przynajmniej o 20 mln za duzo.... ------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: Oczywiscie. Oni bronili niepodleglosci 11.06.05, 02:04 Czy jest ich za duzo, czy nie - to mozna oczywiscie przedyskutowac. Natomiast rozmowa byla o tym, czy wojsko strzelalo do cywili, czy nie strzelalo. Ty twierdzisz, ze nie strzelalo. Wbrew faktom. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Oczywiscie. Oni bronili niepodleglosci 11.06.05, 02:09 "Cichaj, matka. To wariat". ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Do budy, kundle. To rozkaz. 11.06.05, 01:50 Ja odpękałem dwa lata, jeżdząc T-55 więc conieco wiem. Np. wiem do czego się LWP i jego "oficerowie" nadawali. No i mam pokolenia tradycji w rodzinie. Więc mi nie pier... że to w ogóle była armia. Tą kadrę z 39 roku, co przeżyli wojnę i wrócili do kraju, to Informacja wojskowa LWP i jej TW, wsadzali do pudła i wysyłali pod ziemię. Jak ktoś miał fart, jak gen. Skalski, to przyeżywał. Jak nie miał - jak tysiące - to szedł pod mur. A w LWP zostały kołki z właściwym pochodzeniem, ideologicznie sprawdzeni, wierni PZPR i Sowietom. Jak trzeba było strzelać w Poznaniu z czołgów do ludzi, to strzeleli. Jak trzeba było strzelać do robotników Wybrzeża, to też strzelali. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: Do budy, kundle. To rozkaz. 11.06.05, 02:05 zgadzam sie z twoim textem w 80 procentach....tez mam rodowod wojskowy, syn tzw. przedwojennego oficera sanacyjnego ( termin znany wsrod wojskowych nekanych przez informacje woj)..natomiast dyskutowalbym "strzelanie" do cywilow formacji LWP...moze sentyment do wojska mną powoduje...proponuje przerwac dyskusje (ja sie wyłączam) temat jest zbyt delikatny i nie wymaga tzw."szerokiej publicznosci" , ktora najpewniej mało wie... powojenna marynarka wojenna jest czysta i nie ma nic na sumieniu ... to wiem dokładnie... mar.woj. nigdy nie skalała swojego zolnierskiego honoru... ------------------------ pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Do budy, kundle. To rozkaz. 11.06.05, 02:08 No, ale jak możesz bronić Jaruzela, który pomógł zniszczyć tradycję wojskową, sqrwił armię i jeszcze za młodu donosił na nieprawomyslnych oficerów? ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 prawda pomowien 11.06.05, 09:00 porter11 napisał: > No, ale jak możesz bronić Jaruzela, który pomógł zniszczyć tradycję wojskową, > sqrwił armię i jeszcze za młodu donosił na nieprawomyslnych oficerów? Gdy brak jest dowodow wtedy oskarzenia sa pomowieniami. Jestes zwolennikoem "demokracji linczu"? Czy przedwojenne oddzialy w skaladzie Zarzadu II Sztabu G. byly armia? To uwazasz, ze ich dzialania przynosily przed 1939 roku chlube? Panstwo ma swe organa terroru. Kazde panstwo. Udawanie nic nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: prawda czasu, prawda ekranu, prawda 11.06.05, 14:55 Jestem zwolennikiem bezwzglednego wymierzania sprawiedliwości przez państwo. Nie linczu, tylko wymiaru sprawiedliwości. Uważam, że Wojciech Jaruzelski poełnił kilka przestępstw: 1. Zdrada stanu. Działał na rzecz ZSRR, a na szkodę Polski, dowodzął inwazją na Czechoslowację w 1968r. 2. Sprawstwo kierownicze przy masowym mordzie dokonanym na robotnikach Wybrzeża w 1970 roku. 3. Zdrada stanu. Wzywanie sowietów do interwencji w 1981 roku. 4. Naruszenie konstytucji PRL przy wprowadzeniu stanu wojennego. JA uważam, że Jaruzelski popełnił te zbrodnie. Toczą się przeciwko niemu postępowania, ale polski wymiar sprawiedliwości robi wszystko, aby nigdy sie nie skończyły, zaś sam Jaruzelski, honorowy oczywiście oficer, bierze na siebie odpowiedzialność, nie unikia jej, co to, to nie, ale co i raz słabe zdrowie uniemożliwia mu stawianie sie na sali sądowej. Już 15 lat słabuje bidaczek. Wprawdzie brać udział w spotkaniach, imprezach towarzyskich, konwencjach SLD może, ba - nawet do Moskwy do batiuszki po order poleciał, ale niestety sala sądowa tak wstrząsająco na niego działa. Co do tego, że w II RP były nieprawości, to poza dyskusją. W każdym państwie się zdarzają. Zostawiając na boku różnicę w skali tych nieprawości - państwo stalinowskie było przecież zupełnie rekordzistą świata pod tym względem, należałoby zwrócić uwagę na to, że II RP była państwem polskim, kierowała się polską racją stanu, a nieprawości stanowiły margines, podczas, gdy PRL i LWP to były organizacje działające na rzecz kacapów, zaś nieprawości stanowiły główny motor jej działania. Zacząłem cytatem z Misia i pozwolę sobie zakończyć takimż cytatem, opisującym Jaruzela i jego słabe zdrowie: "i niech on nie miauczy!" ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 prawo nie dziala wstecz 12.06.05, 11:05 porter11 napisał: > Nie linczu, tylko wymiaru sprawiedliwości. Oznacza to, ze zgodnie z prawem obowiazujacym w chwili popelnienia czynu. W konstytucji byla WTEDY "milosc" do ZSRR. > Uważam, że Wojciech Jaruzelski > poełnił kilka przestępstw: > 1. Zdrada stanu. Działał na rzecz ZSRR, a na szkodę Polski, dowodzął inwazją na > Czechoslowację w 1968r. > 2. Sprawstwo kierownicze przy masowym mordzie dokonanym na robotnikach Wybrzeża > w 1970 roku. > 3. Zdrada stanu. Wzywanie sowietów do interwencji w 1981 roku. > 4. Naruszenie konstytucji PRL przy wprowadzeniu stanu wojennego. > JA uważam, że Jaruzelski popełnił te zbrodnie. Mozesz sobie uwazac. To nie kreuje prawa. > Toczą się przeciwko niemu > postępowania, ale polski wymiar sprawiedliwości robi wszystko, aby nigdy sie > nie skończyły Pytanie pierwsze, a czy te postepowania w ogole moga byc zakonczone? Pytanie drugie, jak zdyscyplinujecie niezaleznych sedziow? > zaś sam Jaruzelski, honorowy oczywiście oficer, bierze na siebie > odpowiedzialność, nie unikia jej, co to, to nie, ale co i raz słabe zdrowie > uniemożliwia mu stawianie sie na sali sądowej. Już 15 lat słabuje bidaczek. Jak zdyscylinujecie lekarzy sadowych wydajacych opinie o stanie zdrowia czlowieka kolo 80-letniego? W tym wieku nie slyszales jak choruja ludzie? > Wprawdzie brać udział w spotkaniach, imprezach towarzyskich, konwencjach SLD > może, ba - nawet do Moskwy do batiuszki po order poleciał, ale niestety sala > sądowa tak wstrząsająco na niego działa. Sad moze wyznaczac rozprawy gdy oskarzony czuje sie lepiej. Robi to? > Co do tego, że w II RP były nieprawości, to poza dyskusją. W każdym państwie > się zdarzają. Zostawiając na boku różnicę w skali tych nieprawości - państwo > stalinowskie było przecież zupełnie rekordzistą świata pod tym względem, > należałoby zwrócić uwagę na to, że II RP była państwem polskim, kierowała się > polską racją stanu, a nieprawości stanowiły margines, podczas, gdy PRL i LWP to > były organizacje działające na rzecz kacapów, zaś nieprawości stanowiły główny > motor jej działania. Jest wiele prawdy w tym co piszesz. Co do nieprawosci jako glownego motoru dzialania to podyskutuj o tym ze wspolczesnymi bezrobotnymi i zyjacymi ponizej poziomu ubostwa. Mnie nie chce sie uzywac adekwatnych argumentow. W koncu mogliby mnie sadzic za zabicie czlowieka a nie prawicowca. > Zacząłem cytatem z Misia i pozwolę sobie zakończyć takimż cytatem, opisującym > Jaruzela i jego słabe zdrowie: "i niech on nie miauczy!" Rozumiem, ze dotyczy to wolnosci wypowiedzi. Tak jak u Hitlera i Stalina. Gratuluje wyrazistosci wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
enemy-at-the-gate Re: prawo nie dziala wstecz 12.06.05, 11:17 porter napisał: uważam, że Wojciech Jaruzelski > poełnił kilka przestępstw: > 1. Zdrada stanu. Działał na rzecz ZSRR, a na szkodę Polski, dowodzął inwazją na Czechoslowację w 1968r. > 2. Sprawstwo kierownicze przy masowym mordzie dokonanym na robotnikach Wybrzeżaw 1970 roku. > 3. Zdrada stanu. Wzywanie sowietów do interwencji w 1981 roku. > 4. Naruszenie konstytucji PRL przy wprowadzeniu stanu wojennego. > JA uważam, że Jaruzelski popełnił te zbrodnie. ---------------------------------------- Bzdety....wynurzenia niedowazonego błazna...który nie ma wyobrazni i nie umie wejsc w specyfikę tamtych czasow...... Dyskusja bezprzedmiotowa... ("masowy mord na wybrzezu" kolejne zapotrzebowanie pewnych grup , albo czechoslowacja ..pewnie trzeba bylo pojsc na moskwe na ich migach zbombardowac kreml i poleciec do wasshingotonu po medale...oj glupia ty małgoska,oj głupia) Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: prawo nie dziala wstecz 12.06.05, 14:59 Dla ludzi, którzy nie wyobrażają sobie, że Polska może mieć swoją rację stanu, jest to dyskusja bezprzedmiotowa. Dla tych, którzy zaprzeczą oczywistym faktom, byle nie spojrzeć w oczy oczywistej prawdzie, że PZPR i LWP to były zbrodnicze organizacje działające na szkodę Polski, jest to dyskusja bezprzedmiotowa. Dla tych, którzy nie przyjmują do wiadomości zbrodni popełnianych na Polakach przez renegatów w rodzaju Jaruzelskiego, jest to dyskusja bezprzedmiotowa. Każde draństwo uzasadnicie, każde świństwo usprawiedliwicie. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 dziekuje za jasny stosunek do panstwowosci w ogole 12.06.05, 16:25 porter11 napisał: > Dla ludzi, którzy nie wyobrażają sobie, że Polska może mieć swoją rację > stanu, jest to dyskusja bezprzedmiotowa. Dobrze sie okresliles. Nienawisc to racja stanu? Tez tak mozna. Mnie jak na razie wystarczy. Nie bede Ci zabieral kubelka i lopatki z piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: dziekuje za jasny stosunek do panstwowosci w 12.06.05, 16:53 Nienawiść nie jest racją stanu. Jakby ci powiedzieć, racja stanu, posługuje się nieco innym aparatem pojęciowym i nie uwzglednia uczuc, jak miłość, czy nienawiść. Ale twoja pomyłka jest symptomatyczna: dla ciebie uczucie miłości do Jaruzela jest tożsame z racją stanu. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 prawo nie dziala wstecz, a jakiś głupek 12.06.05, 14:49 ... czepia się Eichmanna, mimo, że działał w ramach istniejącego ładu prawnego III Rzeszy. Ale, abstrahując od tego, jakie było prawo PRLu, nawet z jego punktu widzenia Jaruzelski powinien być osądzony. Nawet konstytucja PRL zabraniała wzywania obcych wojsk. Rada Państwa nie miała prawa wprowadzać Stanu Wojennego, bo działo sie to w czasie sesji Sejmu. Rozkaz dla wojska, żeby strzelać do bezbronnych robotników idących do pracy na apel urzędującego wicepremiera też był niezgodny z peerelowskim prawem. To, co wyprawia sąd, to są kpiny ze sprawiedliwości, a nie przejaw niezawisłości. To, co wyprawia Jaruzelski, na przemian deklarując odpowiedzialność i udając chorego, to komedia. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall [...] 12.06.05, 14:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: prawo nie dziala wstecz, a jakiś głupek 12.06.05, 15:00 Ale kogo? ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Rasowy pudelku 11.06.05, 08:34 Nie ma superwojska.LWP nimnie bylo, wojsko 3repy nie jest i nawet us army tez daleko. A rozkay, to ja od swojego dowodcy dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Czym innym jest wykonywanie rozkazów, 11.06.05, 09:15 a czym innym donoszenie dowódcy na swoich kolegów. a. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 kolega Kuklinski ? 11.06.05, 10:59 andrzejg napisał: > a czym innym donoszenie dowódcy na swoich kolegów. Wojsko to zabawa w przedszkolu? Kule sa prawdziwe a nie sa jedynie dzwiekami "z paszczy". Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: kolega Kuklinski ? 11.06.05, 11:10 przecież wiem ,że istnienie wojska wymaga wojskowych służb wewnętrznych, ale konieczność istnienia TW nie zmusi mnie do pozytywnej oceny ich postawy. A. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: kolega Kuklinski ? 11.06.05, 12:49 Tymi prawdziwymi kulami, to wypełniając rozkazy, LWP strzelało do cywilów - Polaków. I nie była to zabawa w przedszkolu. A teraz dorabia się do tego jakąś patriotyczną legendę. Banda opryszków, gotowych dla kariery strzelać do własnych obywateli, służyć sowietom i pezetpeerii nagle mianowała się spadkobiercami polskiej tradycji wojskowej! I nawet nie widzą, jacy są śmieszni. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 pelna zgoda 12.06.05, 10:49 porter11 napisał: > LWP strzelało do cywilów - > Polaków. I nie była to zabawa w przedszkolu. Cywile Polacy z Ukrainskiej Powstanczej Armii nie uwazali sie z Polakow i podszywali sie pod zolnierzy. I jak ja mam sie w tym rozeznac. Wspolczesnie "rozkoszniaczki" "wolnosciowcy" twierdza, ze bohatersko strzelali do zolnierzy sowieckich w Polsce. A NKWD bezprawnie i bezczelnie zsylala tych gerojow na Syberie. Kto tu ma schizofrenie? > patriotyczną legendę. Banda opryszków, gotowych dla kariery strzelać do > własnych obywateli, służyć sowietom i pezetpeerii nagle mianowała się > spadkobiercami polskiej tradycji wojskowej! I nawet nie widzą, jacy są śmieszni Slusznie nie powinni brac w usuwaniu wojsk niemieckich od wschodu. Powinni w obozach na Syberii czekac az obce wojska pojda sobie same. Takie sa sluszne tradycje? Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Równaj, jaski. 11.06.05, 12:45 Bo ściągnę kolcztkę! ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Równaj, jaski. 11.06.05, 19:08 Porter, juz Ci kiedys pisalem, ze tego pseudo piwa nie cierpie. Bzdury piszesz, ale zakladam, ze w nie wierzysz, to juz jednak cos. Powiedz mi , jak jaruzelski zadradzil polske w 68? Nie wykonal rozkazu? spie..l z pola bitwy? Pomysl za min nabazgrasz, polska nieco inna wtedy byla. Jaruzelski byl "tam", znal ten system od podszewki, znal krasna armie i sovieckie podejscie. Wiec moze doszedl do jedynie slusznego wniosku, ze nie ma o co walczyc? Ze ruskie czolgi by po tej polsce w tydzien przejechaly i zostaloby z tej polski tyle co z warszway w 45? W 68 pewnie mial oglosci powszechna mobilizacje i uderzyc na lwow? Do cywilow wojsko i przed 39 strzelalo, nic nowego, poszanowanie prawa po prostu. A tak juz personalnie, to mysle, ze jestem wyzszy stopniem, tak ze uwazaj bo Cie moge kazac zamknac. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Równaj, jaski. 11.06.05, 21:53 Twoje gusta, co do napitków, guzik mnie obchodzą. To raz. Zbrodnią Jaruzelskiego było wówczas nie tyle to, że wykonywał rozkazy, ale to, że je wydawał. To on służąc ruskim wykorzystywał w ich interesie LWP. To dwa. Nie chodzi też o to, co powinien zrobić (ogłaszać mobilizację, uderzać na Lwów i tp bzdury). Chodzi o to, czego zrobić nie powinien. Nie powinien pomagać ruskim niszczyć Polskę. To trzy. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Równaj, jaski. 11.06.05, 23:43 No to moze tak konkretniej obrzydliwcu? Kazdy glupek moze powiedziec, zwlaszcza iles tam lat po fakcie czego nie powinno sie robic. To moze wespnij sie na wyzyny intelektualne i powiedz co powinnien zrobic. Widze, ze dalej nie rozumiesz istoty problemu i wiesz, jakos mnie to nie dziwi. Ty w tym 55 za czeresniaka robiles, nie? Zaladuj-rozladuj? Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Równaj, jaski. 12.06.05, 00:30 A ja wiem, co Jaruzelski powinien robic w 68? Mógł kwiatki zrywać, żonę pieścić, grać w brydża. G... mnie to obchodzi, tępy trepie na gumie. To jest tak, jakby przed sądem włamywacz pytał wysoki sąd: "no to moze konkretniej, wysoki sądzie. Co, zdaniem Wysokiego Sądu, powinienem robić 20. maja zeszłego roku zamiast włamywać się do narzędziowni Zakładów Naprawczych Taboru Kolejowego w Gorzowie Wielkopolskim?" Jaruzelski nie powinien byc sowieckim agentem i wtedy nie miałby takich dylematów. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Tomciu 12.06.05, 02:04 Idz lepiej zbieraj co niemiec rozkradl. Albo w brydza sobie pograj, wiesz leb to nie scyzoryk, nie kupisz kompletu do ostrzenia. Zawiodles mnie czeresniak, myslalem, ze jakims konkretem rzucisz, albo wizja mniej lub bardziej pijana, ale ty tylko lejek jestes, taki co dzwieki wzmacnia, nie swoje zreszta. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Tomciu 12.06.05, 13:56 Buda, jaski i nie skamleć tam. Jaruzelski to przestępca, sowiecki zdrajca i tchórzliwy donosiciel. W 68 roku powinien być nauczycielem, inżynierem, naukowcem. Nie sowieckim agentem stojącym na czele LWP. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 zabral miejsce Twemu stryjowi Rokossowskiemu 12.06.05, 13:59 porter11 napisał: > Jaruzelski to przestępca, sowiecki zdrajca i > tchórzliwy donosiciel. W 68 roku powinien być nauczycielem, inżynierem, > naukowcem. Nie sowieckim agentem stojącym na czele LWP. No i sprawa jasna. O stolek Ci chodzi. Kumplom zabral. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Mojego stryja, to akurat do mamra IW wsadziła 12.06.05, 14:25 ...za odmowę strzelania, jak to określił, "do sąsiadów" w czasie Akcji Wisła. Wcześniej był w zwiadzie artylerii (kto wie, co to jest zwiad artylerii, ten rozumie) I Armii i dostał Virtuti Militari V klasy za Kołobrzeg. Został wcielony do KBW i jak zobaczył, na czym polega walka z UPA, to nie zdzierżył. Chyba, że chodzi ci o mojego drugiego stryja, sierżanta - pilota, który zginął nad kanałem La Manche w 1940. Z tym, że on raczej nie miał szans dybać na wysoki stołek w LWP. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 dziekuje za jasny stosunek do panstwowosci w ogole 12.06.05, 16:23 porter11 napisał: > Mojego stryja, to akurat do mamra IW wsadziła > ...za odmowę strzelania, jak to określił, "do sąsiadów" w czasie Akcji Wisła. To wyjasnia Twe deficyty umyslowe. Rodzinne. Mnie jak na razie wystarczy. Nie bede Ci zabieral kubelka i lopatki z piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: dziekuje za jasny stosunek do panstwowosci w 12.06.05, 17:18 Ja tam jestem ze stryja dumny, ale oczywiście jak komu imponuje taki kapuś, jak Jaruzelski, gotów dla kariery zrobić dowolne świństwo, podłość, a nawet popełnić zbrodnię, to może się ze mną nie zgadzać. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: Tomciu 12.06.05, 14:02 wez zimny prysznic...pier'dolnij whiskiego i zacznij gadac ad rem czyli od rzeczy..... --------------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Tomciu 12.06.05, 14:27 abprall napisał: > wez zimny prysznic...pier'dolnij whiskiego i zacznij gadac ad rem czyli od > rzeczy..... > > > --------------------- > pieprzone cywile O czym tu gadać? Jakby LWP było wojskiem, to inna sprawa. Ale tak? Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Tomciu 12.06.05, 23:04 Porter, Ty to jednak farta masz zes w 55 sluzyl, potem to juz Cie automat eliminowal i rozumiem teraz te pretensje.Rozumiem, ze w 68. nauczycielem byles? I uczyles dziatki z ich pierwszej, marksistowskiej czytanki? No to ku.. zdrajca jestes! Osobiscie nigdy nie bylem zwolennikiem automatu typu"korzina", ale jakbym mial miec takie cos jak Ty w zalodze, to juz wole automat. I co Ty mi o stryjku pieprzysz, wiesz z kim gadasz pajacu? Moj pra pra dziadek zginal w Mexico, powstaniec stycznowy z legionu cesarza, dezerter, pulkownik Juareza. (kawleria dowodzil), dziadek ZWZ-AK Szare Szeregi, harcmistrz RP w 38. Brat (starszy i to duzo) Matki, ppor. II Korpus, 5.KDP, Monte Cassino, Padwa, D-ca plutonu rozpoznania. To co licytujemy sie dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: Tomciu 13.06.05, 01:39 No proszę. To skąd u ciebie jaruzelofilia... Czyżbyś zdał sobie sprawę, że służyłeś świniom i zdrajcom? Czy szanowny wujek nie walczył aby pod Monte Cassino o coś, co twój idol zwalczał, a mianowicie wolną Polskę? Czy na dziadka harcmistrza TW Wolski nie donosił? ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Tomciu 15.06.05, 02:56 skad? och to proste, nie bylo innej drogi.( A jak byla, badz lasakaw mi ja przedstawic). Wiesz, to jak szwacrkopf pisal, nie tarezba bohatera, zeby innych rzucic na linie. Samemu dupe nadstawic, to juz co innego. I zeby pozytek byl jakis z tego. I to proste jest uwazam, od 44 bylismy w objeciach misia, a po co draznic zwierza, jak amunicji nie ma?I to nie jest jakies gowno, to byt 30 paru milonoe. Ty bys wzial odpowiedzialnosc? I co, wolna poland? Precz z ruskimi. EEEE, tam, trzeba wiedziec z kim sie moczy. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: Tomciu 13.06.05, 02:04 no prosze! jakie zuchy. wnusio Jasky tez militarnie sie przysluzyl: VI dywizja ZOMO bitwa pod Monte Wujek. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re:10-3! 15.06.05, 03:01 Widze, ze awansuje u Ciebie, jeszcze niedawno mi ORMO proponowales, a teraz, no prosze, vi dyw ZOMO! Jeszcze ciut i mnie do SB przeniesziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: Równaj, jaski. 12.06.05, 16:47 rabi jaski a czy jaruzelski powinienbyl zaczynac kariere od kapowania na przelozonych, wspoltowarzyszy broni? 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 koledzy z UPA, WIN, NSZ, MI6, CIA, BND, Mossad,.. 12.06.05, 17:55 7em napisał: > czy jaruzelski powinienbyl zaczynac kariere od kapowania na przelo > zonych, wspoltowarzyszy broni? A gdy przelozeni, wspoltowarzysze broni pracowali takze dla UPA, WIN, NSZ, MI6, CIA, BND, Mossad, ... To co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: koledzy z UPA, WIN, NSZ, MI6, CIA, BND, Moss 12.06.05, 20:23 > A gdy przelozeni, wspoltowarzysze broni pracowali takze dla UPA, WIN, NSZ, MI6, > > CIA, BND, Mossad, ... To co wtedy? To wtedy oczywiście rozpracowywali ich TW Wolski z kolegami, podsłuchując, co mówią. No, bo przecież każdy taki agent zwierzał sie kolegom, czyim jest agentem. Tak to sobie, mój niepełnosprawny kolego, wyobrażasz? Do tego wydaje mi się, że zapomniałeś o wywiadzie urugwajskim. Na jego rzecz pracował gen. Skalski, co wykryła Informacja Wojskowa. Generał Skalski dostał za to karę śmierci, a tacy śmiecie jak ówczesny kapitan Jaruzelski szli w majory i dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: koledzy z UPA, WIN, NSZ, MI6, CIA, BND, Moss 12.06.05, 20:29 ty qrwa uspokuj sie.... nie lubię jak węże pierdzą.... a widziałem dużo w zyciu nawet rzygające konie.... zachowujesz sie jak prawicowy tłuk , ktory nie wie co gada...bo tępy... jestes znerwicowany...qrwa , przyjdz do mnie na izbę....nie pomyl z kasynem... ---------------------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: koledzy z UPA, WIN, NSZ, MI6, CIA, BND, Moss 12.06.05, 20:54 Co się przypiertego? IW takich ludzi, jak Skalski zamykała, torturowała, oskarżała o bzdury i wspierała bzdurne akty oskarżenia. Np. o współpracę z wywiadem urugwajskim. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: koledzy z UPA, WIN, NSZ, MI6, CIA, BND, Moss 13.06.05, 08:48 > oskarżała o bzdury i wspierała bzdurne akty oskarżenia. Np. o współpracę z > wywiadem urugwajskim. one nie byly takie bzdurne polska przed woja dysponowala karabinem przeciwczolgowym. rzecz absolutnie nieslychana, ale w tej historii jest watek urugwajski. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra usprawiedliwiacz ludowej władzy Rycho 12.06.05, 20:35 rycho7 napisał: > A gdy przelozeni, wspoltowarzysze broni pracowali takze dla UPA, WIN, NSZ, MI6, > > CIA, BND, Mossad, ... To co wtedy? wystarczyło, że współtowarzysze byli wojskowymi sprzed 1939 roku, andersowcami, członkami AK, sympatykami PSL,jeńcami oflagów. To był wystarczający powód, by na nich donieść. By ich w następstwie donosu aresztować, wywieźć w głąb sowietów,wydać smierszowi, torturować, czy zamordować. i jeszcze jedno - w 1994 roku Sejm specjalną uchwałą stwierdził, że Informacja Wojskowa była przeznaczona do zwalczania organizacji i osób działających na rzecz suwerenności i niepodległości Polski i jest odpowiedzialna za cierpienia i śmierć wielu tysięcy obywateli polskich. Nie ma więc miejsca na dyskusje, na szukanie argumentów za i przeciw. a Kuhl, o któym chyba nie słyszałeś - ten który chciał wzmocnić obsadę Informacji protegując Jaruzelskiego, miał dwóch zastepców Wozniesienskiego i Fejgina. bliżej ci dyskutancie fejgina czy wozniesienskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 uchwala a ustawa 12.06.05, 21:47 rekontra napisał: > wystarczyło, że współtowarzysze byli wojskowymi sprzed 1939 roku, > andersowcami, > członkami AK, sympatykami PSL,jeńcami oflagów. To był wystarczający powód, > by na nich donieść. To nie wynikalo z akt personalnych? Trzeba bylo ustalac agenturalnie co zolnierze ukryli ze swego zyciorysu? No to IW rzeczywiscie musialo sie narobic. > w 1994 roku Sejm specjalną uchwałą stwierdził > Nie ma więc miejsca na dyskusje, > na szukanie argumentów za i przeciw. Prawo stanowi sie ustawami. Uchwaly to literatura kosmetyczno-zyczeniowa. Mozna jak najbardziej dyskutowac. > bliżej ci dyskutancie fejgina czy wozniesienskiego? Daleko mi od Twojego zamordyzmu. Wspolczesnego. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: uchwala a ustawa 12.06.05, 22:01 rycho7 napisał: > Daleko mi od Twojego zamordyzmu. Wspolczesnego. a ty murzynów bijesz, co? 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 obowiazek posiadania identycznych pogladow 12.06.05, 22:13 7em napisał: > a ty murzynów bijesz, co? Nie mialem jeszcze okazji. Demonstrujesz swoja bezradnosc polemiczna? Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: obowiazek posiadania identycznych pogladow 12.06.05, 23:10 core nie podlega polemicie. twoje core jest czerwone jak przejrzała wiśnia. nawet gdyby jaruzelski był kreacjonista i wyslal po kasete ze stowrzenia swiata to i tak jak co wieczor zapalisz mu kadzidelko i walniesz kilka pokłonow pomstujac przy tym na kułaków, burżujów i akowską reakcję. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 doswiadczenia Husa 13.06.05, 07:58 7em napisał: > core nie podlega polemicie. Gdyby porownywac to JPII byl zapewne bardziej postepowy od Husa. Co to jest core? Manipulacja na dzis? Pieknie sie prezentujesz 7emko. > i tak jak co wieczor zapalisz mu kadzidelko i walniesz kilka pokłonow pomstuja > c przy tym na kułaków, burżujów i akowską reakcję. Kazdy sadzi wedlug siebie. Opisujesz to co widzisz co niedziela. Absolutny brak oryginalnosci. Ja ateista do sekty zen tez nie naleze. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: doswiadczenia Husa 13.06.05, 08:46 core [sam to chyba wprowadziles] ja zmodyfikowalem. jadro osobowosci. mikrograwitacja twojej lewicowej duszy tak zagina rzeczywistosc, ze wszystko widzisz w podczerwieni. dodatkowo nie masz swiadomosci istnienia tego zjawiska i utzumujesz, ze jestes kapłanem obiektywizmu i logiki. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 doswiadczenia Zaporoza 13.06.05, 09:01 7em napisał: > core [sam to chyba wprowadziles] Falszywy adres. > ja zmodyfikowalem. jadro osobowosci. > mikrograwitacja twojej lewicowej duszy tak zagina rzeczywistosc, ze wszystko > widzisz w podczerwieni. dodatkowo nie masz swiadomosci istnienia tego zjawiska > i utzumujesz, ze jestes kapłanem obiektywizmu i logiki. Wedlug mnie skutkiem kontreformacji byly rozbiory. Ty masz wiec znacznie dluzsze tradycje aberacji osobowosci. A dostrzegac nie chcesz. Poczynajac od tolerancji dla prawoslawnych z Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
xiazeluka Rysiu Husie 14.06.05, 10:16 Pseudoargument "Kazdy sadzi wedlug siebie" dowodzi braku wyobraźni... Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra głupiec czy antypolska swołocz? 13.06.05, 09:32 rycho7 napisał: > To nie wynikalo z akt personalnych? Trzeba bylo ustalac agenturalnie co > zolnierze ukryli ze swego zyciorysu? No to IW rzeczywiscie musialo sie narobic. Zwróciłem Ci łagodnie uwagę, że Informacja Wojskowa, to nie kontrwywiad wojskowy, to nie WSW w 57 roku. Rozpoczynanie współpracy z IW, to coś diametralnie różnego od bycia agentem WSW. IW była całkowicie uzależniona - kadrowo i strukturalnie - od Związku Sowieckiego. Jedyne pole możliwej dyskusji - w jakim zakresie był to kontrwywiad Armii Czerwonej? Moje stanowisko - stuprocentowy zakres. Delikatnie zwróciłem Twoją uwagę na kogo i do kogo donosili informatorzy IW. Delikatnie zasugerowałem, że jesteś niedoukiem. Jaruzelski zaczynając współpracę w 1946 roku nie mógł - jak piszesz - zwalczać agentury CIA, gdyż takiej oraganizacji jeszcze nie było. Nie mógł tropić mossadowców gdyż nie było jeszcze Izraela dyletancie. Mossad powstał kilka lat później. Podobne jak BND (Bundesnachrichtendienst) który przywołujesz, a który powstał dopiero wówczas gdy Niemcy wstapiły do NATO. Pierwsza hipoteza robocza - jesteś oczytanym matołem. Pojawia się wątpliwość, gdy do Mossadu, CIA, BND (wklep w wyszukiwarkę Stefana Kuhla) dołączasz WiN oraz NSZ - i usprawiedliwiasz w ten sposób donoszenie na członków i zwolenników tych organizacji. Może nie jesteś zacietrzewionym i zaślepionym głupcem? Jeżeli w jednym zdaniu dołączasz Wolność i Niezawisłość - organizację, której główną ideą było, by Armia Czerwona i NKWD Polskę, do UPA, to zadaję sobie pytanie - dlaczego to czynisz? Głupiec? Jeżeli w tym kontekście usprawiedliwiania agentów IW umieszczasz NSZ, drugą największą organizację walczącą o niepodległość Polski - to się zastanawiam, jako kto to piszesz? Głupiec czy antypolska swołocz? > Prawo stanowi sie ustawami. Uchwaly to literatura kosmetyczno-zyczeniowa. > Mozna jak najbardziej dyskutowac. Chcesz przez to powiedzieć, że gdyby była to ustawa a nie uchwała, to nie możnaby dyskutować? Czy to nie zarzucasz dyskutantom bezradność polemiczną? Celowo podałem datę podjęcia uchwały - 1994. Jako niedouk nie wiesz zapewne jakie ugrupowania miały większiść sejmową. > > bliżej ci dyskutancie fejgina czy wozniesienskiego? > > Daleko mi od Twojego zamordyzmu. Wspolczesnego. Wszelkie wycieczki osobiste, były spowodowane tym "moim" zamordyzmem który wciskasz. To jest Twoja "poradność polemiczna" ? Nie wiem, czy jesteś ignorantem, czy partaczem. Partacz, czyli antypolska swołocz. Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra uzupełnienie 13.06.05, 09:43 rekontra napisał: > Może nie jesteś zacietrzewionym i zaślepionym głupcem? Jeżeli w jednym zdaniu > dołączasz Wolność i Niezawisłość - organizację, której główną ideą było, by > Armia Czerwona i NKWD Polskę, do UPA, to zadaję sobie pytanie - dlaczego to > czynisz? Głupiec? zagineło "opuściły" - powinno być - główną ideą WiN było, by Armia Czerwona i NKWD opuściły Polskę. ps. jest rok 2005. Są dostępne opracowania. Jeżeli chodzi o bepośrednie "skutki" działalności Informacji Wojskowej, to wystarczy sięgnąć po Poksińskiego TUN - TATAR - UTNIK - NOWICKI - represje wobec oficerów. Jeżeli jest to niemożliwe to wystaczy odszukać w sieci raport Mazura - tylko zapoznać sie z faktami, które są przedstawione w bardzo ograniczonym zakresie. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 afera Bergu 13.06.05, 13:04 rekontra napisał: > główną ideą WiN było, by Armia Czerwona i NKWD opuściły Polskę. Jakie mieli mozliwosci do zrealizowania swych celow? Modlitwy? Od II Komendy WiN wszystkie nastepne szkolily "swe" kadry w kraju "sojusznika" sprzed 1945. Roila im sie III Wojna Swiatowa. Wyznaczali cele atomowe jak Kuklinski. > Są dostępne opracowania. > represje wobec oficerów. To byla jedyna dzialalnosc? Nikt nie strzelal poza LWP ? > zapoznać sie z faktami, które są przedstawione w bardzo ograniczonym zakresie. Wajcha w drugie strone. Zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 Re: głupiec czy antypolska swołocz? 13.06.05, 12:46 rekontra napisał: > Jaruzelski zaczynając współpracę w 1946 roku nie mógł - jak piszesz - > zwalczać > agentury CIA, gdyż takiej oraganizacji jeszcze nie było. Wymienialem wspolczesne nazwy organizacji wywiadowczych aby innym bylo latwiej zrozumiec o czym pisze. Nie pisalem o organizacji Gehlena, bo nieiwlu wie co to. Trudno ja tez okreslic, czy ona niemiecka czy amerykanska. Moge byc dla takiego "elokwenta" glupcem. Nie specjalnie mi zalezy na licytowaniu sie nazwami i datami. Zasady sa wspolne i prawie niezmienne od 4000 lat. > Nie mógł tropić mossadowców gdyż nie było jeszcze Izraela dyletancie. Z II Korpusu zolnierze zydowskiego pochodzenia uciekali do nikad. W kosmos. Ciekawie prawisz. No i kosmici nie mieli wywiadu lecz jedynie dezerterow z dostawami broni. > Pierwsza hipoteza robocza - jesteś oczytanym matołem. Masz racje, jedyna bo objawiona. > Pojawia się wątpliwość, gdy do Mossadu, CIA, BND (wklep w wyszukiwarkę Stefana > Kuhla) dołączasz WiN oraz NSZ - i usprawiedliwiasz w ten sposób donoszenie na > członków i zwolenników tych organizacji. Jakie panstwo moze sobie pozwolic na istnienie na swym terytorium wrogich zbrojnych osrodkow wladzy? ONZ wyznaczyl Polske jako obszar mandatowy aliantow? > Może nie jesteś zacietrzewionym i zaślepionym głupcem? Dla Ciebie moge byc. Zaden problem. > Jeżeli w jednym zdaniu > dołączasz Wolność i Niezawisłość - organizację, której główną ideą było Powojowac, jakby 6 lat bylo malo. Mogli wojowac w Jalcie. > by > Armia Czerwona i NKWD Polskę Niezrozumiale. , do UPA, to zadaję sobie pytanie - dlaczego to > czynisz? Pisze o wrogich zbrojnych osrodkach wladzy na terytorium panstwa utworzonego w nastepstwie Manifestu PKWN. Kolor nie ma znaczenia. > Głupiec? Monotonia. > Jeżeli w tym kontekście usprawiedliwiania agentów IW umieszczasz NSZ, drugą > największą organizację walczącą o niepodległość Polski - to się zastanawiam, > jako kto to piszesz? Jako realista i praktyk. W koncu jak mogli to dlaczego w 1939 nie doszli do Berlina? Musieli czekac do 1945 aby przeszkadzac Sowietom? > Głupiec czy antypolska swołocz? W stosunku do "Twojej Polski" moge byc swolocza. Swoim zacietrzewieniem pokazujesz, ze nie mamy wspolnej ojczyzny. > Chcesz przez to powiedzieć, że gdyby była to ustawa a nie uchwała, to nie > możnaby dyskutować? Ustawami stanowi sie prawo. Prawo sie egzekwuje. Tez przy pomocy IW. Dyskutowac mozesz w pierdlu ze stryjem psychola. > Celowo podałem datę podjęcia uchwały - 1994. Jako niedouk nie wiesz zapewne > jakie ugrupowania miały większiść sejmową. Wlazidupstwo lewusow mnie nie interesuje. Potepiali naduzycia w IW. A nie istnienie kontrwywiadu wojskowego. Z Twoich tekstow wynika jednak, ze naduzycia nie byly az takie jak sie wczesniej wydawalo. Bohaterowie z WIN i NSZ potwierdzaja wspolczesnie, ze cos bylo na rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
rekontra polskojęzyczny manifestant 14.06.05, 10:25 rycho7 napisał: > Pisze o wrogich zbrojnych osrodkach wladzy na terytorium panstwa utworzonego w > nastepstwie Manifestu PKWN. Kolor nie ma znaczenia. i to by było na tyle, po cóż dyskusja ? stoisz na stanowisku, że w 1944 roku UTWORZONO (SIC !) państwo w "następstwie Manifestu PKWN" masz rację, państwo Jaruzelskiemu utworzno w Moskwie. fragment: "Krajowa Rada Narodowa, powołana przez walczący naród, jest jedynym legalnym źródłem władzy w Polsce. Emigracyjny „rząd” w Londynie i jego delegatura w Kraju jest władzą samozwańczą, władzą nielegalną, opiera się na bezprawnej faszystowskiej konstytucji z kwietnia 1935 roku. „Rząd” ten hamował walkę z okupantem hitlerowskim, swą awanturniczą polityką pchał Polskę ku nowej katastrofie." co to było - ta KRAJOWA (SIC) rada narodowa można JUŻ poczytać. to jest Twój PUNKT WIDZENIA, dlatego też, przeczytawszy w jakim kontekście umieszczasz WiN i NSZ nazwałem Ciebie antypolską swołoczą jesteś zaledwie polskojęzycznym dyskutantem i masz rację pisząc "zacietrzewieniem pokazujesz, ze nie mamy wspolnej ojczyzny" usprawiedliwiasz sowiecki punkt widzenia, kontynuujesz wszystkie wybory Jaruzelskiego, które leżały w interesie Moskwy nie Polski. 46, 49, 56, 68 x 2, 70, 81, do pozostałych Twoich "merytorycznych" uwag się nie odniosę. Erystyczne bredzenie ! Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 PRL byl panstwem uznanym miedzynarodowo 14.06.05, 11:45 rekontra napisał: > i to by było na tyle, po cóż dyskusja ? Faktow nie zmienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: jest 14.06.05, 13:20 Wydaje mi się, że jest też państwem zbrodniczym... Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 PROTESTUJĘ! 14.06.05, 11:54 Napisałeś: > do pozostałych Twoich "merytorycznych" uwag się nie odniosę. > Erystyczne bredzenie ! Stanowczo protestuję przeciwko określeniu bredzenia rycha jako "erystycznego". Erystyka to sztuka prowadzenia sporów, a o tym rychu nie ma pojęcia, czego najlepszym dowodem jest wychodzenie przezeń na idiotę w kolejnym wątku. Swoją drogą, chciałbym, żeby ktoś wreszcie uczciwie i planowo przedstawił argumenty wspierające swoje wysokie mniemanie o Jaruzelskim. Np. szanuję Jaruzelskiego bo: i tu uzasadnienie nie wzięte z księżyca. Niestety, w każdym wątku, w którym mowa o miłości do Jaruzela dominują akty strzeliste w rodzaju "jeszcze zobaczycie, będzie miał generał w Warszawie pomnik" oraz wyrazy przekonania, że miłośnicy Jaruzela są depozytariuszami jakiejś wiedzy wyższej, niedostępnej dla jego przeciwników, która to wiedza pozwala im we właściwy sposób ocenić generała. Sama zaś wiedza wyższa (której istnienie sygnalizowane jest uwagami w rodzaju: "co ty wiesz o wojsku?") jest po prostu niemożliwa do przekazania osobom spoza grupy zwolenników generała. Wszelkie zastrzeżenia wyrażane pod adresem Jaruzelskiego są dla przedstawicieli jego zwolenników dowodem, że zgłaszający te zastrzeżenia nie ma racji. Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 nie o to chodzi 14.06.05, 12:21 porter11 napisał: > Swoją drogą, chciałbym, żeby ktoś wreszcie uczciwie i planowo przedstawił > argumenty wspierające swoje wysokie mniemanie o Jaruzelskim. Moje zdanie o Jaruzelskim nie ma zanczenia przy tej dyskusji. Interesuje mnie jedynie panstwo bez kontrwywiadu. > wyrazy przekonania, że miłośnicy Jaruzela są depozytariuszami jakiejś wiedzy > wyższej, niedostępnej dla jego przeciwników, która to wiedza pozwala im we > właściwy sposób ocenić generała. Ta wiedza to opis panstwa bez kontrwywiadu. Czekam na popis. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: nie o to chodzi 14.06.05, 13:21 > Moje zdanie o Jaruzelskim nie ma zanczenia przy tej dyskusji. Interesuje mnie > jedynie panstwo bez kontrwywiadu. No, to masz bardzo wąskie zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: PROTESTUJĘ! 17.06.05, 00:41 Swoją drogą, chciałbym, żeby ktoś wreszcie uczciwie i planowo przedstawił > argumenty wspierające swoje wysokie mniemanie o Jaruzelskim. Np. szanuję > Jaruzelskiego bo: i tu uzasadnienie nie wzięte z księży Alez sluze, w duzym skrocie. Szanuje Jaruzelskiego za: 1. Sluzbe liniowa w czasie wojny(liniowa, z pepesza a nie sranie w stolki gieneralow co zapomnieli z ktorej strony lufy kulka wylatuje). 2. Za brak oszolomstwa i realne spojrzenie na rzeczywistosc 3. za to ze nie podpisal sie pod listem o usunieciu Rokossowskiego wraz z tymi co jeszcze wczoraj marszalowi dupe lizali 4. Swietnie przeprowadzona operacje ad 1968 5. Za noc grudniowa i trzymanie betonow w miare daleko od wprowadzania w zycie jedynej jeszcze sluszniejszej lini, za "ja ponosze odpowiedzialnosc za stan wojenny". 6. za rok 89. NAtomist mam duzo pretensji za zmarnowane lata 82-88, czas ktorego absolutnie nie potrafil wykorzystac, czas stracony na bzdety i pseudo reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: koledzy z UPA, WIN, NSZ, MI6, CIA, BND, Moss 12.06.05, 21:55 > CIA, BND, Mossad, ... To co wtedy? jajco 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 no wlasnie 12.06.05, 22:10 7em napisał: > jajco To sila Twoich argumentow. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: no wlasnie 12.06.05, 23:11 po co ci argumenta skoro zachowujesz sie jak głuchoniemy z rozladowana bateryjka w aparacie? 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 prawda objawiona 13.06.05, 07:51 7em napisał: > po co ci argumenta skoro zachowujesz sie jak głuchoniemy z rozladowana > bateryjka w aparacie? Dogmaty to Twoja domena. Pomawiasz mnie o bateryjke gdy wymagam weryfikacji dogmatu. To jest wlasnie postawa religianta i prawicowca. Bog nie dal mi laski latwowiernosci. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: prawda objawiona 13.06.05, 08:44 > Dogmaty to Twoja domena. Pomawiasz mnie o bateryjke gdy wymagam weryfikacji > dogmatu. To jest wlasnie postawa religianta i prawicowca. Bog nie dal mi laski > latwowiernosci. moja domena jest cad.pl. porter wysypał na ciebie ciezką wywrotke rzeczowych argumentow, ty wygrzebales sie spod tej gory i udajesz nietutejszego. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 errata: Prawda objawiona (przez duze P) 13.06.05, 09:05 7em napisał: > porter wysypał na ciebie ciezką wywrotke rzeczowych > argumentow, ty wygrzebales sie spod tej gory i udajesz nietutejszego. Nie widze potrzeby dyskutowania z psycholami. Bohaterski zolnierz odmowil wykonania rozkazu na obszarze dzialan zbrojnych, wsadzili go do paki, a psychol jest dumny z takiego przodka. Wywrotka belkotu to nie sa argumenty. A Ty masz klopoty z pojeciami obiektywnosci i logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: errata: Prawda objawiona (przez duze P) 13.06.05, 09:51 Otóż, nie była to żadna wojna. To była pacyfikacja ludności cywilnej, już po zakończeniu wojny. Stryjek, weteran I Armii WP, kawaler Virtuti Militari V klasy, wylądował w KBW. Liczny zwiad artylerii przestał być niezbędny, ale zwiadowcy, ludzie potrafiący działać za linią frontu, byli nadal w cenie. W 1946 wziął udział w pacyfikacji wsi ukraińskiej. Pacyfikacja polegała na bohaterskim otoczeniu wsi, spaleniu jej i strzelaniu do wszystkiego, co się rusza, w odwecie za akcję UPA. Po tej akcji, stryj uznał, że więcej strzelać do cywilów nie będzie, nawet, jeśli oznaczać to będzie dla niego karę śmierci. Ja wiem, że miłośnikom Jaruzela może to się nie mieścić w głowie, ale faktycznie, bardzo jestem ze stryja dumny. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
abprall Re: errata: Prawda objawiona (przez duze P) 13.06.05, 09:58 jezeli stryj rypał do tych bestii upa, to wspaniały fellow... nasze chlopaki z msz-u i inne politykiery winny dozywotnio nosic pomaranczowe odzienie....z siedzibą w guantanamo... ---------------------------- pieprzone cywile Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 Re: errata: Prawda objawiona (przez duze P) 13.06.05, 10:13 Kiedy właśnie rypał, owszem, ale do cywilów. Z UPA KBW sobie nie radziło, więc pacyfikowało im zaplecze. Dokładnie tak samo czyniło NKWD po swojej stronie granicy. Swoją drogą tu wychodzi ciekawa kwestia - kiedy żołnierz powinien odmówić wykonania rozkazu i kiedy, wykonując rozkaz, popełnia przestępstwo. ----------------------------------------- Kibice piłki nożnej lubują sie w dobrych zespołach, nieważne skąd pochodzą. (c) bzyk7 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 logika psychola 13.06.05, 12:22 porter11 napisał: > Otóż, nie była to żadna wojna. > Liczny zwiad artylerii przestał być niezbędny, ale > zwiadowcy, ludzie potrafiący działać za linią frontu, byli nadal w cenie. Front bez wojny. No, logiczne, inaczej. A zwiad oczywiscie dostarczal informacji, z ktorych wsi wywodzili sie partyzanci UPA, po godzinach pracy. Bohaterski zwiadowca dobrze wykonywal swoja robote. Tyle, ze wredny dowodca chcial sie zemscic, ze mu z innej wsi nie dali dziewczyny. Innej wsi na Wolyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
porter11 A co ja mogę zrobić... 13.06.05, 13:05 skoro ty uważasz za przejaw psycholstwa to, że ja nie orgazmuję na sam widok Jaruzela? Na dodatek masz przyjemny zwyczaj nie zaprzątania sobie głowy odpowiadaniem na argumenty. Pozwoliłem sobie zarzucić twojemu idolowi, że wojsku kazał strzelać do własnych obywateli, idących do pracy na apel wicepremiera, dowodził inwazją na Czechosłowację, prosił sowietów o pomoc zbrojną w wojnie przeciwko własnemu narodowi, sprawujący na rzecz sowietów rządy nad tym narodem i doprowadzający do makabrycznego kryzysu. No, i okazuje się, że dla ciebie to są objawy bohaterstwa. Bycie TW w Informacji tłumaczysz zagrożeniem ze strony Mossadu... Wizjoner był z tego Wojciecha, nie ma co. W 1946 roku przewidział powstanie nie tylko Eretz Israel, ale i Mossadu. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: A co ja mogę zrobić... 13.06.05, 13:52 > z tego Wojciecha, nie ma co. W 1946 roku przewidział powstanie nie tylko Eretz > Israel, ale i Mossadu. kto wie! moze nawet dzieki wojtkowi 007 izrael tak pozno powstal. oni go w zarodku dusili. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 felga zawodzi, ze niehonorni przeszkadzali 13.06.05, 18:35 7em napisał: > dzieki wojtkowi 007 izrael tak pozno powstal. oni go w > zarodku dusili. Berman, Swiatlo, Brystygierowa i rzesze innych w zarodku dusili knowania moczarowcow. Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Równaj, jaski. 12.06.05, 22:48 Goju 10 - 3, jak zwykle pojecia mylisz, co zapewne z niedowladu umyslu sie bierze, wiec i dziwic mnie przestalo. Jaruzelski zaczynal kariere z pepesza, czego i Tobie zycze, moze by Ci sie kaprawe slepka otworzyly. Nie rozumiesz? Ah, proste to, dla kazdego kto widzial czolg w realu a nie ogranicza sie do Blitzkrieg, the game(platforma dowolna). I popatrz, juz jakies 20 prawie lat wolnosci i dalej lwow nienasz, wilno tez, kowno rowniez.Ale nic to, przynajmniej niemce nie napadli, wodzu prowadz!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: Równaj, jaski. 12.06.05, 23:17 33 lata i generał, sztolcman 26 i minister i tez ubek, belkowitz wyskoczyl kozie z dupy i od razu gubernator iraq - ubek. kiedys myslalem ze ta toja sowiecka kanalie wiele lat po smierci odkopia i MPO przekaza. jest pieknie. spawacz bedzie ogladal swoja wywozke na smietnik historii na wlasne szujskie oczeta. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
jaski Re: Równaj, jaski. 12.06.05, 23:24 A Ty wiesz co ja Ci powiem? A powiem Ci, ze jeszcze w samym center warsaw bedzie kiedys pomnik i to nie twoja pomnik,to bedzie generala pomnik. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: Równaj, jaski. 12.06.05, 23:32 > A Ty wiesz co ja Ci powiem? A powiem Ci, ze jeszcze w samym center warsaw > bedzie kiedys pomnik i to nie twoja pomnik,to bedzie generala pomnik. całkiem mozliwe. wrocisz wtenczas z wygnania. cofna ci azyl polityczny. gdy znowu ucisniesz ten kubistyczny kalfas helmem zomowca, rozryczysz sie jak mały pafka, zrobisz znak czerwonej gwiazdy na piersi i bedziesz plakal dalej a Wielki Wodz Narodu Biedron rozswietli ci odbytnice i droge ku łagrom. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
7em dla Rysia 13.06.05, 23:21 interesujacy blog polishcollaborators.blogspot.com/ spojrzenie z oddali na sovieckich pacholkow. bez katooszolomstwa. rysiu gdybys jednak chcial z siebie wyrzucic TO. tzn powiedziec: "jestem ryszard i jestem komunista od 14 roku zycia, od 10 lat juz nie praktykuje", to sluze rekawem w ktory mozesz sie wysmarkac. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 podpisy sprawdzales? 14.06.05, 08:39 7em napisał: > spojrzenie z oddali na sovieckich pacholkow. bez katooszolomstwa. Znasz angielski? Podpisy sprawdzales? Czy niezmiennie mijasz sie z prawda? > rysiu gdybys jednak chcial z siebie wyrzucic TO. tzn powiedziec: "jestem ryszar > d i jestem komunista od 14 roku zycia, od 10 lat juz nie praktykuje" W dyskusjach z Haszem juz ustalilismy, ze w Polsce jedynie Hasz, Olszewski i Macierewicz nie sa komunistami. Przy takiej definicji zalpuje sie i ja i Ty. To jest problem definicji 7emko a nie pogladow. to sluze > rekawem w ktory mozesz sie wysmarkac. Taki masz rekaw soba obsmarkany? Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: podpisy sprawdzales? 14.06.05, 09:27 rycho7 napisał: > to sluze > > rekawem w ktory mozesz sie wysmarkac. > > Taki masz rekaw soba obsmarkany? ? 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
babariba666 bez sensu jest to jakby... 17.06.05, 08:58 ...bo chciałbym ja zobaczyć kiedyś oficera jakiejkolwiek armii świata, który by odmówił rozmowy z przedstawicielem kontrwywiadu. Pracownik konrwywiadu (z jakiegoś powodu 'wydział II' to się nazywa bardzo często, szczególnie w polskiej armii). Taki pracownik kontrwywiadu po to, żeby udowodnić, że na emeryturę zasługuje - zakłada teczkę, którą tytułuje: 'kataryna.kataryna', albo 'basia.basia'. I wszystko jest cacy, buzi, dupci... Bo po kikudziesięciu latach na takim gó..e pismacy jeszcze rózni składkę emerytalną sobie uzupełnią. Odpowiedz Link Zgłoś
7em andrzej 17.06.05, 09:00 jakbys chcial zrobic 4 stówki to ci pomoge po znajomosci. teraz tylko musisz rzucic cos polowicznie kontrowersyjnego tak by rozgorzala dyskusja. cos w stylu: jestem prawicowcem dlatego zagłosuje na cimoszewicza. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg bardzo proszę 17.06.05, 09:13 7em napisał: > jakbys chcial zrobic 4 stówki to ci pomoge po znajomosci. teraz tylko musisz > rzucic cos polowicznie kontrowersyjnego tak by rozgorzala dyskusja. cos w > stylu: jestem prawicowcem dlatego zagłosuje na cimoszewicza. > > 5040 jesteś głupek i prowokator , bo przeinaczas moje słowa. A. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: bardzo proszę 17.06.05, 09:21 andrzejg napisał: > jesteś głupek i prowokator , bo przeinaczas moje słowa. dobre, ale ja mialem na mysli cos kontrowersyjnego. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: nie masz 7emko zludzen wobec siebie? 17.06.05, 10:14 mam wysoki poziom asertywnosci we krwi. uznaje prawo kazdej ludzkiej jednostki do wlasnego zdania. nie siegam po prozak po przeczytaniu, ze jestem gupkiem. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 wyszedles przed szereg 17.06.05, 13:22 Wykazales klase znacznie przekraczajaca sfore ksiazat co psy wiaza. Uwazaj bo Cie skaza na banicje. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re: Divide et impera w wykonaniu mantyka /nt 17.06.05, 14:40 bo Rysio nie wie ze Prawi działaja w pojedynke. nie ma czego dzielic. formujemy szyk tylko w okresach wyjatkowo ponurej, mrocznej zimy [forum: aktywacja czynnika lewicowego na skutek podniesienia aktywnosci plam slonecznych] ... i wtenczas nazywamy sie Dróżyną Pietrścienia. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 to daje sie zauwazyc empirycznie 17.06.05, 17:49 7em napisał: > bo Rysio nie wie ze Prawi działaja w pojedynke Nie doznalem objawienia, wiec jestem skazany na swe oczy. Stad mylne wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś