Dodaj do ulubionych

Sad lustracyjny

10.08.05, 15:17
Sąd lustracyjny spyta Sąd Najwyższy, jak ma traktować osoby publiczne proszące
o lustrację, które na pierwszy rzut oka lustracja nie obejmuje

Sąd lustracyjny badał wczoraj zażalenie Henryka Szlajfera na odmowę wszczęcia
jego procesu lustracyjnego. Szlajfer był kandydatem na ambasadora w
Waszyngtonie. W czerwcu "Wiadomości" TVP podały, że mógł on być w latach 70.
informatorem służb specjalnych PRL. Miał donosić m.in. na Jacka Kuronia,
Karola Modzelewskiego i Adama Michnika. Szlajfer poprosił sąd o zlustrowanie go.

W lipcu sąd lustracyjny I instancji odmówił. Uznał - niejednogłośnie - że jako
dyrektor departamentu w MSZ nie pełni on funkcji publicznej w rozumieniu
ustawy lustracyjnej, a zatem nie podlega lustracji. Ustawa lustracyjna bowiem
wylicza stanowiska i funkcje, które podlegają lustracji. Stanowiska
dyrektorskiego zajmowanego w MSZ przez Szlajfera ona nie obejmuje.

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,2862196.html
Obserwuj wątek
    • patience PS. Pokrzywdziony Michnik? 10.08.05, 15:19
      Pierwsza informacja GW oraz Wiadomosci TV nie byla o Michniku tylko o tym, ze
      Henio byl agentem KGB. To juz nie jest z KGB?
      • hasz0 Pokrzywdziony Michnik? Który? Stefan? 10.08.05, 15:36
        patience napisała:

> Pierwsza informacja GW oraz Wiadomosci TV nie byla o Michniku tylko o tym, ze
        > Henio byl agentem KGB. To juz nie jest z KGB?
        >
        >

Największą bzdurą "ekstremalnie udziwnionej" ustawy lustracyjnej jest
        pozostawienie bez rozliczenia tych którzy werbowali i prowadzili
        tych agentów - funkcjonariuszy UB i SB.

W takim małym NRD było ich 90.000.
        Gdzie są ci "chłopcy" z tamtych lat?
        Już "nie ma" ich?

Tych rekinów biznesu, mediów, polityków, idoli dla młodzieży?

• dokowski Szlajer popełnił błąd i bez naprawienia go nic ... 10.08.05, 15:38
      ... sensownego nie można zrobić. Szlajer powinien oskarżyć dziennikarzy TVP o
      oszczerstwo i zażądać odszczekania potwarzy wszem i wobec. Wtedy sąd
      lustracyjny nie musiałby zadawać głupich pytań SN
      • patience Dziennikarzy GW tez powinien oskarzyc? 10.08.05, 15:42
        Oraz na przyklad ciebie? Co to znaczy "popelnil blad"? Byl agentem KGB? Czy
        zgodnie z aktualna teoria, pokrzywdzil Michnika? Wyborcza oraz Wiadomosci TV
        podaly ze Henio jest z "Legionu Dzierzynskiego", a Henio zamiast przeprosic obie
        redakcje oddal sprawe do sadu, i na tym polega jego blad? Ciekawa teoria...
        • hasz0 Byłeś już na jakimś urlopie, Doku?/nt 10.08.05, 15:46
          • dokowski Już od dawna jestem na urlopie. nt 10.08.05, 16:43

• dokowski Zwrócił się do niewłaściwego sądu 10.08.05, 16:42
          patience napisała:

> Co to znaczy "popelnil blad"?
          • patience Do wlasciwego 10.08.05, 16:53
            Gdyby sie zwrocil z powodztwa cywilnego o te paszkwile, to by dalej bylo mozna
            uprawiac ta propagande i rzucanie klatw w celach aparatowych. Na przyklad ze
            wygral proces z powodztwa cywilnego, no ale to nic nie znaczy, bo "wicie
            rozumicie" w IPN "moga" byc kwity... Na tej zasadzie np. Bugaj powiedzial
            dziennikarzom w Rzepie, ze on zawsze Henia "obserwowal" i wyszlo mu z tej
            obserwacji ze Henio to buc. I z ta informacja zadzwonil do Cimoszki, a potem
            obaj popedzili do Kwacha zeby go "przstrzec przed bledem". A poza tymn Bugaj to
            oczywiscie antykomunista, ze hej. No nie? Z Kwachem i Ciomoszka dekomunizuje
            Henia, za to, ze buc...
            • zupagrzybowa Rzucanie klatw ;) 10.08.05, 23:45
              www.licho.pl/eblis.html
              Siedzi w oknie wariat i krzyczy do ludzi
              -Jestem wysłannikiem boga! Jestem wysłannikiem boga!.
              Na to drugi wariat
              -Nieprawda! Nie słuchajcie go! Ja nikogo nie wysyłałem!

• pacyniarz Idiotyczna sytuacja tak w sumie. /nt 10.08.05, 15:46
      • patience Idiotyczna glownie dla Michnika. 10.08.05, 16:03
        Najpierw KGB, potem procesy marcowe, a teraz lata 70. Tylko ze akurak sam
        Michnik wie najlepiej ze Henio chodzby chcial, to na niego donosic nie mogl, z
        tej prostej przyczyny, ze sie z nim nie kontaktowal. GW uprawia propagande w
        stylu "On jest winien", jak jedno oskarzenie upadnie to sie pojawia nastepne.
        Niedlugo napisza ze Henio jest oskarzony dlkatego ze bedzie donosil,
        oczywiscie na Michnika. W latach 30 XXI stulecia.
        • szach0 Otworzyć archiwa! Całe! Te od Gaucka też../nt 10.08.05, 16:08
          • patience Tak jest. 10.08.05, 16:16
            Heniu jest za otwieraniem archiwow, zeby bylo jasne.

A to co zrobila Wyborcza, to sie nazywa "presupozycja". W zdaniu "W czerwcu
            "Wiadomości" TVP podały, że mógł on być w latach 70. informatorem służb
            specjalnych PRL. Miał donosić m.in. na Jacka Kuronia, Karola Modzelewskiego i
            Adama Michnika."
            • hasz0 Jesli jesteś kobietą to 10.08.05, 16:20
              dam Ci buzi za to.

Ileż ja się narozpisowywałembył o wieży Babel...
              • hasz0 Corrige:- narozpisowywałem był (osbno)/n 10.08.05, 16:22
              • patience Re: Jesli jesteś kobietą to 10.08.05, 16:26
                Jestem kobieta i mam na to swiadkow, ktorzy mnie widzieli. Dzieki za buziakawink A
                z ta propaganda to jest tak, ze ona ma krotkie nozki. Zgadnij kto moze byc
                wezwany na swiadka w takim procesie?
                • szach0 Re: Jesli jesteś kobietą to_________Ty?/nt 10.08.05, 22:05
                  • pacyniarz No pewnie, ze to __________Ona. Pisze przeciez /nt 10.08.05, 23:12

• zupagrzybowa Swiat wedlug Adasia Michnika...;) 10.08.05, 23:35
                      If you're powerful, you are much more likely to be blind and deaf to signals
                      from outside.
                      Adam Michnik
                      www.brainyquote.com/quotes/authors/a/adam_michnik.html
                      -------------------------------------------------------------------
                      www.deafblind.com/groups.html
                      Jak widac Adam Michnik stosuje sie do tej wlasnej maksymy....w sytuacji w ktorej
                      moglby powiedziec poprostu : "Odpieeerdoooolcie sie od Szlajfera!!!"

JD

• patience Re: Swiat wedlug Adasia Michnika...;) 14.08.05, 14:58
                        Ale jeśli, jak powiedziałem, jest tu konflikt to pomiędzy czym a czym? Aby
                        odpowiedzieć na to pytanie należy wprowadzić nowy termin: ja-idealne. Krótko
                        mówiąc, takie problemy, jak opisywane, wynikają z konfliktu pomiędzy wymaganiami
                        rzeczywistości a ja-idealnym. Cóż to takiego owo ja-idealne? Jest to taka sfera
                        w nas, w której uważamy się za doskonałych, pełnych, niczego niepotrzebujących,
                        niemających żadnego braku. Aby istnieć, "część" ta musi być izolowana od świata,
                        gdyż rzeczywistość bardzo szybko by ją zweryfikowała, rozbiła. Przeciętnemu
                        człowiekowi - że tak to ujmę - "aż tak strasznie nie zależy na tym ja-idealnym"
                        i potrafi konfrontować się z rzeczywistością. Jednak niektóre osoby, szczególnie
                        takie, których dzieciństwo było bardzo urazowe (różne formy braku opieki i
                        ochrony), są bardzo przywiązane do swojego ja-idealnego. Dlaczego? Odpowiem na
                        razie krótko: po prostu rzeczywistość straszliwie zraniła ich ja i dlatego
                        schroniły się w swoim ja-idealnym. To tak, jak ktoś chroni się przed złym życiem
                        w świat marzeń. Można to przedstawić jeszcze inaczej... Osoby te niejako mówią:
                        "W porządku, tutaj mi nic nie wychodzi, jestem słaby bezradny, tak dużo
                        potrzebuję, a tak mało mam, ale to nie jest ważne, bo naprawdę jestem kimś innym
                        - prawdziwy ja, jest głęboko schowany, mocny, wspaniały, samowystarczalny".
                        Czyli ludzie ci przenoszą swoją energię psychiczną z ja i z zaangażowania w
                        rzeczywistość zewnętrzną na swoje ja-idealne. A jeśli ktoś utożsamia się z
                        ja-idealnym, musi w jakimś sensie unikać rzeczywistości, aby zapewnić temu ja
                        ochronę. Dlatego woli stracić połączenie niż spytać o godzinę. W przeciwnym
                        bowiem przypadku zyskałby coś w realiach, lecz mógłby stracić w świecie
                        wewnętrznym...

www.racjonalista.pl/kk.php/s,4312
                        • patience Re: Swiat wedlug Adasia Michnika...;) 14.08.05, 15:44
                          Adas sie poczul papiezem atakowanym przez narkomanow.

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,2867495.html

patience napisała:

> Ale jeśli, jak powiedziałem, jest tu konflikt to pomiędzy czym a czym? Aby
                          > odpowiedzieć na to pytanie należy wprowadzić nowy termin: ja-idealne. Krótko
                          > mówiąc, takie problemy, jak opisywane, wynikają z konfliktu pomiędzy wymaganiam
                          > i
                          > rzeczywistości a ja-idealnym. Cóż to takiego owo ja-idealne? Jest to taka sfera
                          > w nas, w której uważamy się za doskonałych, pełnych, niczego niepotrzebujących,
                          > niemających żadnego braku. Aby istnieć, "część" ta musi być izolowana od świata
                          > ,
                          > gdyż rzeczywistość bardzo szybko by ją zweryfikowała, rozbiła. Przeciętnemu
                          > człowiekowi - że tak to ujmę - "aż tak strasznie nie zależy na tym ja-idealnym"
                          > i potrafi konfrontować się z rzeczywistością. Jednak niektóre osoby, szczególni
                          > e
                          > takie, których dzieciństwo było bardzo urazowe (różne formy braku opieki i
                          > ochrony), są bardzo przywiązane do swojego ja-idealnego. Dlaczego? Odpowiem na
                          > razie krótko: po prostu rzeczywistość straszliwie zraniła ich ja i dlatego
                          > schroniły się w swoim ja-idealnym. To tak, jak ktoś chroni się przed złym życie
                          > m
                          > w świat marzeń. Można to przedstawić jeszcze inaczej... Osoby te niejako mówią:
                          > "W porządku, tutaj mi nic nie wychodzi, jestem słaby bezradny, tak dużo
                          > potrzebuję, a tak mało mam, ale to nie jest ważne, bo naprawdę jestem kimś inny
                          > m
                          > - prawdziwy ja, jest głęboko schowany, mocny, wspaniały, samowystarczalny".
                          > Czyli ludzie ci przenoszą swoją energię psychiczną z ja i z zaangażowania w
                          > rzeczywistość zewnętrzną na swoje ja-idealne. A jeśli ktoś utożsamia się z
                          > ja-idealnym, musi w jakimś sensie unikać rzeczywistości, aby zapewnić temu ja
                          > ochronę. Dlatego woli stracić połączenie niż spytać o godzinę. W przeciwnym
                          > bowiem przypadku zyskałby coś w realiach, lecz mógłby stracić w świecie
                          > wewnętrznym...
                          >
                          > www.racjonalista.pl/kk.php/s,4312
                          • drf Nie wymieniaj nazwisk !!! Boj sie Boga!!! 14.08.05, 16:58

"Są tam - szkoda, że tak nieliczni - i porządni badacze, ale ich nazwisk nie
                            wymienię, żeby im nie zaszkodzić."

Hehe oskarzenie o narkomanstwo???
                            Adasiu... co ty palisz za trawe?Widze ze stales sie religijny...wink))
                            jd
                            • zupagrzybowa grzebales?deptales?znalazles? lustracja adasia 14.08.05, 17:04
                              "Nie przypuszczam, by jakiekolwiek argumenty mogły odmienić pogląd polskich
                              miłośników lustracji, .czyli ................... :.grzebania* w ubeckich
                              teczkach i deptania** godności ludzkiej za pomocą znalezionych*** tam spisów,
                              raportów i donosów."
                              ==============================================================
                              *(adasiu: grzebales?)
                              **(deptales?)
                              ***(znalazles?)

drf
                              • patience Re: grzebales?deptales?znalazles? lustracja adasi 14.08.05, 17:59
                                Królestwo kłamstwa nie jest tam, gdzie się kłamie, lecz tam gdzie się kłamstwo
                                akceptuje. Karel Čapek

===

Klub Mysli Politycznej im. Lesława Maleszki
                                Autor: ratatatam
                                Data: 13.08.2005 20:28
                                Jeszcze raz na spokojnie przeczytalem tekst Adama Michnika "Jan Pawel 2 i
                                narkotyk lustracji". Byl bardzo inspirujacy. Postanowilem zalozyc Klub Mysli
                                Politycznej im. Lesława Maleszki. W sprawach dot. czlonkowstwa, wysokosci
                                skladek itp prosze o kontakt na priv. Wtedy tez zredagujemy pismo do pana
                                Adama z prosba o objecie honorowej prezesury i objecie dzialan Klubu
                                patronatem medialnym Gazety.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=27668964&v=2&s=0
                                wink)
                                • patience Re: grzebales?deptales?znalazles? lustracja adasi 14.08.05, 18:04
                                  ups, poprawiony link
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=27692585

patience napisała:

> Królestwo kłamstwa nie jest tam, gdzie się kłamie, lecz tam gdzie się kłamstwo
                                  > akceptuje. Karel Čapek
                                  >
                                  > ===
                                  >
                                  > Klub Mysli Politycznej im. Lesława Maleszki
                                  > Autor: ratatatam
                                  > Data: 13.08.2005 20:28
                                  > Jeszcze raz na spokojnie przeczytalem tekst Adama Michnika "Jan Pawel 2 i
                                  > narkotyk lustracji". Byl bardzo inspirujacy. Postanowilem zalozyc Klub Mysli
                                  > Politycznej im. Lesława Maleszki. W sprawach dot. czlonkowstwa, wysokosci
                                  > skladek itp prosze o kontakt na priv. Wtedy tez zredagujemy pismo do pana
                                  > Adama z prosba o objecie honorowej prezesury i objecie dzialan Klubu
                                  > patronatem medialnym Gazety.
                                  >
                                  > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=27668964&v=2&s=0
                                  > wink)
                                  • zupagrzybowa Re: grzebales?deptales?znalazles? lustracja adasi 14.08.05, 18:28

• Re: Klub Mysli Politycznej im. Lesława Maleszki
                                    homosovieticus 13.08.2005 20:35 + odpowiedz

Jezdem chetny.Kocham prawdę i szlachetne ideały.Nienawidzę lustracji i nie
                                    szanuję słuchaczy RM.
                                    ps
                                    Podziwiam obu generałów.Liczę na Frasyniuka i Kwacha.Popieram Cimoszewicza.Nie
                                    znoszę Kaczyńskich i wszystkich, którzy inaczej myślą jak Pan Michnik.

terra.blox.pl/html;jsessionid=AA68DC9AB9273F0260C8409240EEE372.tomcat2==============================================================================
                                    minimum przyzwoitości i zdrowego rozsądku........ 0?-) oto obraz swiata wedlug
                                    adasia, ktorego minimum zbliza sie sie bardzo do ZERA a maXsimum nie zna
                                    granic...wink))

"Historyk winien objaśniać mechanizmy instytucji i systemu, który zrodził zło i
                                    je tolerował..."
                                    wiec adas do qrwy nedzy OBJASNIAJ !!! wink))
                                    • aquanet Re: grzebales?deptales?znalazles? lustracja adasi 14.08.05, 21:08
                                      zupagrzybowa napisała:

> "Historyk winien objaśniać mechanizmy instytucji i systemu, który zrodził zło i
                                      > je tolerował..."
                                      > wiec adas do qrwy nedzy OBJASNIAJ !!! wink))

Nie na darmo media to czwarta władza, którą właśnie wręczono Adaśkowi po
                                      obradach okrągłostołowych. Stanowisko nadredaktora “...okazało się dla niego
                                      bardziej pociągające od kariery politycznej, z której szybko zrezygnował ...“
                                      (cyt. Fokus, sierpień 2005, str 15 -”Zawodowi opozycjoniści lat 70”- fajny
                                      artukuł i ciekawe zdjęcia (sic!) .... ) no cóż może też zapomniał, że jest
                                      historykiem...

aquanet
                                      • zupagrzybowa SUPERNOVA : ADAS MICHNIK 14.08.05, 21:29
                                        1:ile ma bokow i w jakich kolorach ta gwiazda?
                                        2:JEZUS SIE POJAWIL?... to byla mocna trawa...
                                        3:"jedni czynia historie a inni ja opisuja..."z wyjatkiem Adasia Michnika ktory
                                        robi sobie z historia...
                                        4: cos w rodzaju stosunkow coitus interruptus...wink))...
                                        --------------------------------------------
                                        joda
                                        • aquanet Re: SUPERNOVA : ADAS MICHNIK 14.08.05, 21:59
                                          zupagrzybowa napisała:

> 1:ile ma bokow i w jakich kolorach ta gwiazda?
                                          > 2:JEZUS SIE POJAWIL?... to byla mocna trawa...
                                          > 3:"jedni czynia historie a inni ja opisuja..."z wyjatkiem Adasia Michnika ktory
                                          > robi sobie z historia...
                                          > 4: cos w rodzaju stosunkow coitus interruptus...wink))...
                                          > --------------------------------------------
                                          > joda

Zupo_prawdziwkowa

Supernova ma to do siebie, że od czasu do czasu zabłyśnie światłem, nawet 100
                                          mln razy silniejszym od Słońca, a potem powraca do wartości początkowej. Adaś ..
                                          też zabłysnął ... kiedyś.

a na metodzie z pkt :4) big_grinbig_grinbig_grinbig_grin - łatwo się przejechać i nerwicy można się
                                          nabawić. Tym bardziej, że historia lubi zataczać kręgi, ale Adaś jako historyk
                                          chyba wie i pamięta o tym, nieprawdaż?

aquanet
                                          • zupagrzybowa Re: SUPERNOVA : ADAS MICHNIK 14.08.05, 22:46
                                            Adaś jako historyk
                                            chyba wie i pamięta o tym, nieprawdaż?
                                            ...........................
                                            ale co my o tym wiemy co on wie czego nie wie
                                            a jak z pamiecia adasia ...kiedy jest magnetofon?
                                            za kogo sie uwaza? czy zmiesci sie w historii?
                                            mozna miec nadzieje ze jest na odwyku antylustracyjnym
                                            eh te opium dla mas? wink
        • drf Panstwo to Ja ..... i ona 13.08.05, 03:47
          Krol jest nagi!

a krolowa tez?
          • zupagrzybowa Czerwone i czarne...wdlug drf 13.08.05, 09:42
            Moj znajomy Salomon Schulman napisal dzisiaj w WiadomosciachDnia zwanych w Naszym
            Kraju WuuuDeee (wymawia sie woooodeeee i brzmi po SEmI©Qu: LetSteNojes z
            akcentem na o ooooo NooooooYeeeeees co jest czysta sprzecznoscia w samej
            sobie...ale to jest Czysty IDish ...)
            tekst pod tytulem , oto fragmenty...

==============================================================

"CZARNE CZERWONE DNI
            Jako Zyd jestem katastrofa. Kazdy dzien w moim kalendarzu jest uswiecaniem jakiejs
            nowej tragedii.Smierc smierc i znowu czerwony dzien w kalendarzu ...swieto...
            Swieto pogromow na ukrainie w 16astym wieku albo wyprawy Krzyzowe mordowanie
            Zydow nalezalo do zwyklego rytualu a ...Dzisiaj jest taka rocznica swieto..
            TiszeBeov jak my mowimy w iddish ..Zniszczenie dwoch swiatyn a jkby tego nie
            bylo dosyc to dokladnie tego dnia roku 1492 wygnanie zydow z Hiszpanii stalo sie
            faktem crying((
            Moj smutek zabrania mi jedzenia.Tak jak aktywista praw zwierzat zdjalem buty
            zrobione ze skory zwierzat i nie zuje ani kawalka miesa gdzies od tygodnia....
            Dzisiaj wieczorem mozecie mnie zobaczyc siedzacego na podlodze,nieogolonego
            nieumytego i w glebokim smutku litanie Jobba i Jeremiasza na melodie najbardziej
            niebieskiego bluesa...
            Pobozni swieca nawet ten dzien jako dzien pamieci ofiar Holocaustu.A mniej
            religijni swieca to zdarzenie w kwietniu a PierwszyMinisterPanstwa w koncu
            stycznia.Pomysl swiecic ten sam dzien trzy razy na rok.To tak jakby swietowac
            BozeNarodzenie w lipcu i we wrzesniu..
            Nawet gdy moj klaendarz jest czarny i zmoczony z tego placzu to widze sens w
            moim smutku.To mi daje tyle rownowagi ducha ktorej nam goje z pewnoscia zazdroszcza.
            Na pewno bedziecie potrzebowali jakiegos dnia aby sie solidnie wyplakac zeby
            wrocic do rownowagi...Najblizej jest 1szy maj ale juz nie ma kto go
            swietowac,zebrac trzeba wszystkie katastrofy Poznan Pazdzienik Marzec Grudzien i
            od razu nabralby innego znaczenia ..Wtedy wpadniemy w wielki placz ,zapalimy
            swiece , sluchali reqviem i zawezwiemy zawodowe placzki z egiptu zeby nauczyly
            nas lamentowac zamiast uprawiania tanca brzucha..Albo dla tych nie czuja zadnego
            smutku stworzyc specjalne warsztaty placzu gdzie mozna trenowac jak sie odczuwa
            jak my inni to odczuwamy.
            Cale Cierpienie ma wartosc jedynie gdy jest dzielone przez wielu.Nasz kraj
            cierpi na spore braki wiekszego cierpienia ismutku.
            Aby tylko przezyc Wielkanoc i WielkiPiatek nie daje tyle kontrastow ktore my
            Zydzi a takze Murzyni mamy w nadmiarze.
            Dlatego jestesmy bardziej szczesliwsi ni wy...Bylismy niewolnikami w kraju
            Egipcie a takze na plantacjachBialych...KrwistyBlues...
            Dzisiaj spotykam tez najwieksza moja katastrofe...
            Wszystkiego Najlepszego Dzisiaj ..Dzien dobry Polsko!
            Salomon Szulman"

(text przetlumaczony bez wiedzy autora)
            13.08.2005
            MiastoWszoQu
            Szwcja

• drf Re: Czerwone i czarne...wdlug drf 20.08.05, 21:38
              community.webshots.com/photo/428201279BYYwug STRONA

community.webshots.com/photo/428200780RjeqxK
              community.webshots.com/photo/428199555/428199555oLSMHi
              community.webshots.com/photo/428198290/428198290QHZPqB
              • zupagrzybowa HENRYK SZLAJFER 20.08.05, 21:54
                community.webshots.com/photo/428201279BYYwug 6,7
                community.webshots.com/photo/428200780RjeqxK 4,5
                community.webshots.com/photo/428199555/428199555oLSMHi 2,3
                community.webshots.com/photo/428198290/428198290QHZPqB 1

================================================================

KRAJOBRAZ PO SZOKU 1988

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka