Dodaj do ulubionych

CO zgubilo UW? prosze o opinie

23.09.01, 23:33
Moim zdaniem .
1.Poparcie budzetu -zamias w pore zareagowac i uratowac twarz i kraj przed
jeszcze wieksza degregolada.
2.Targi o stanowiska gdy juz byli poza koalicja -wy nam stolek my wam glosy.
Mysle ze gdyby doszlo do wczesniejszych wyborow UW dzis bylo by w parlamecie .
Miala by atut- dzieki jej postawie ludzie mieli by nadzieje na zmiane sytuaci.
Przez te kilka miesiecy rzadow miejszosciowych kryzys poglebil sie lawinowo a
Gieremek metorskim tonem bronil i atakowal az tak zaplatal UW ze ludzie uznali
ja za partie (przepraszam)pierdzacych dziadow .
Obserwuj wątek
    • mama57 Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie 23.09.01, 23:39
      buta
    • Gość: Scan Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie Jajacek IP: *.home.net.pl 23.09.01, 23:47
      Czołem Belgu, przez szacunek dla Mamy nie odpowiem Ci dłużej,bo należałoby
      skomentować Jej post, ale ja już z forumowych polemik wyrosłem.Sądzę, że
      zgodnie z umową, będzie na to czas przy kaszance (patrz jaki znak czasu) i przy
      1/2. Długo by o tym mówić.
      Scan
      • Gość: Abaddon Re: CO zgubilo UW? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.01, 11:46
        O tym co zgubiło UW nie chcę akurat dyskutować bo jest to dla mnie oczywiste .
        Jeżeli nie jest to oczywiste dla Ciebie to pozostaniesz głuchy na moje
        argumenty . Mam osobistą satysfakcję , że środowisko "mędrców opatrznościowych"
        Rzeczpospolitej poszło w diabły razem ze swym cheerleaderem Geremkiem . Szkoda
        tylko , że trwało to tyle lat . Nie pomogło wsparcie mediów ani apele dyżurnych
        artystów , noblistów itp. Nie pomógł największy dziennik w Europie Środkowej .
        Dla Was - wyborcy Unii - to także korzystna lekcja . Zobaczycie , że Polska
        naprawdę się nie zawali , że nikt poza Wami braku tej partii nie zauważy a
        Zachód szybko znajdzie sobie nowych pupilków .
        Ostatecznie zawsze mogą zarejestrować sie jako partia mniejszości żydowskiej -
        powrót do parlamentu gwarantowany .
    • Gość: Porter Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.ppp.polbox.pl 24.09.01, 00:14
      UW zgubila arogancja. Uznali sie za narod wybrany polskiej polityki, wiec nie
      dopuszczali do siebie mysli o klesce. A zaczelo sie to dawno, dawno temu w roku
      1991, kiedy to zamiast poprzec w wyborach prezydenckich Lecha Walese, Unia
      Demokratyczna wystawila Tadeusza Mazowieckiego. Abstrahujac od oceny
      prezydentury Walesy, wyborcy uznali ten gest za objaw krancowej nielojalnosci,
      bo mieli jeszcze w pamieci zdjecia z Walesa sprzed dwoch lat, stanowiace -
      takze dla Mazowieckiego - przepustke do sejmu kontraktowego. Co wiecej, jezyk,
      jakim probowala sie UDecja komunikowac z narodem, byl dla wyborcow
      niezrozumialy. W konsekwencji na Mazowieckiego prawie nikt nie glosowal i
      przegral on nie tylko z Walesa (co bylo od poczatku oczywiste dla wszystkich
      spoza UD) ale i ze Stanem Tyminskim, czlowiekiem znikad (co stanowilo prawdziwa
      niespodzianke). Pamietam jak dzis, ze wowczas w studiu telewizyjnym, Ernest
      Skalski, czlowiek z Gazety Wyborczej i sztabu Mazowieckiego wyszedl z nerwow i
      zaczal pyskowac na spoleczenstwo, ze wolalo Tyminskiego niz Mazowieckiego...
      Oto cymbal, pomyslalem sobie, jako ze wlasnie wrocilem z paruletniego pobytu w
      Stanach, gdzie nawet najglupszy polityk wie, ze:
      1. Wyborca zawsze ma racje
      2. Jezeli wyborca wolal gorszego kandydata, to jest to wina lepszego,
      przegranego
      3. Cala sztuka w tym, by po przegranej przeanalizowac jej przyczyny i nie
      ponowic bledow
      4. Twierdzenie, ze winien jest wyborca nie sprzyja takiej analizie
      5. Wyborcy nie lubia, kiedy wymysla sie im od glupcow i pamietaja takie
      zachowanie.

Minelo 10 lat degrengolady. Unia Demokratyczna (a pozniej Wolnosci), partia,
      bedaca poczatkowo "najbardziej obiecujaca sila polityczna w Polsce", potem
      stala sie "stalym elementem systemu politycznego, ze stabilnym elektoratem".
      Umilowani przez media, uwierzywszy w ich peany, Unici coraz bardziej oddalali
      sie od elektoratu, ktoremu rola Unii przestala wystarczac. Elektorat ten stal
      sie podstawowa grupa wyborcow do zagospodarowania dla nowej formacji na
      polskiej scenie politycznej - Platformy Obywatelskiej.

Dzis w telewizji Puls slyszalem, jak mecenas Wende publicznie lkal nad glupota
      wyborcow, ktorzy woleli Samoobrone niz Unie... Mozna by rzec, ze historia
      zatoczyla kolo, gdyby nie to, ze kiedy mec. Wende zapytal, drzacym glosem
      innych uczestnikow programu, czy nie woleliby z nim zasiadac w przyszlym sejmie
      niz z Lepperem, zamiast ze zrozumieniem (jak Skalski 10 lat temu) spotkal sie
      jawnym lekcewazeniem wobec takiego braku klasy: Nikolski z SLD popatrzywszy na
      Wendego z pogarda powiedzial: "ale ja mam twoj numer telefonu, zadzwonie jakby
      co..."
      • jajacek Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie Scan 24.09.01, 00:22
        Dziki za pamiec !
        Juz kapletoje na te okazje cala kolekcje przedniego piwka .
    • Gość: ethanol Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: 151.112.27.* 24.09.01, 00:30
      UW zgubil wujek Bronen, za badzo pewny siebie, zadufany i oderwany od
      rzeczywistosci. On to rozpieprzyl UW w drzazgi !!!!
    • Gość: Terek Porażka partii to wielkie wyzwanie dla jej kierownictwa ! IP: *.chello.pl 24.09.01, 00:44

Sytuacja socjologicznie dość skomplikowana, ale na żywo widzę to tak:

1. Brak wyrazistości politycznej w ostatnim okresie,

2. Poddanie się dyktatowi koalicjanta - to chyba jest główna przyczyna,

3. Grzech zaniechania radylanych zmian w stosunku do otoczenia (brak pozyskania
      nowych środowisk),

4. Bazowanie na historii, która dzisiaj już nikogo nie interesuje,

5. Brak przywódcy - bardzo twardego i wyrazistego (to bardzo ważna, a może i
      najważniejsza przyczyna!),

6. Niedopuszczenie do kierowania partią młodego pokolenia,

7. Brak należytej reakcji na rozbicie wewnętrzne UW i tworzenie różnych układów
      przez jej przywódców poza nią.

Można by mnożyć. Ale na gorąco tak to widzę. Choć w sercu jestem z różnych
      względów sympatykiem UW, jednak przed urną stanąłem przed trudnym zadaniem: czy
      głosować na partię, która nie ma szansy istnieć dalej, którą czeka radykalny
      remont, na partię, z którą w ostatnim okresie nie było mi po
      drodze ??????????????????????????

Inni zadecydowali i niech to będzie zimny deszcz dla UW. Trzeba odnowy we
      wszystkich obszarach dotychczasowej działalności; potrzeba poszukiwania nowego
      zaplecza politycznego.

Bardzo mnie boli, że przywódcy UW patrzą na swoją partię, jakby to był rok
      1989! A tuż już zdarzyło się kilka rewolucyj po drodze. Ha, za błędy się płaci.
      Problem jednak w tym, aby błedy swoje zrozumieć, a nie obrazić się na
      społeczeństwo. Zobaczymy.

• Gość: Blong Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 24.09.01, 03:01
      racje maja wszystcy wypowiadajacy sie w tym watku, od siebie bym dodal jeszcze
      cos takiego.
      Wydawalo mi sie wyjatkowo dziwne, ze UW caly czas sie zwracala do jednego i
      tego samego elektoratu, ignorujac fakt, ze wlasnie temu elektoratu uszkodzila
      najwiecej /albo pomogla najmniej/ -> chodzi mi o tzw. elite, czyli ludzi
      kultury, naukowcow, nauczycieli, lekarzy etc. /do tego mozna dodac jeszcze
      dobrze wyksztalconych emerytow, dla ktorych na poczatku lat 90 UW byla idealem
      a teraz jest najgorszym mozliwym wyborem/.
      Powinni sie bardziej otworzyc na inne srodowiska /ale uprzejmnie mowiac nie
      wiem jak by to mogli osiagnac, bo poza intelektualistami i przedsiebiorcami dla
      reszty UW to koncentrat zla/.
      • Gość: jolka Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.01, 03:04
        Gość portalu: Blong napisał(a):

> racje maja wszystcy wypowiadajacy sie w tym watku, od siebie bym dodal jeszcze
        > cos takiego.
        > Wydawalo mi sie wyjatkowo dziwne, ze UW caly czas sie zwracala do jednego i
        > tego samego elektoratu, ignorujac fakt, ze wlasnie temu elektoratu uszkodzila
        > najwiecej /albo pomogla najmniej/ -> chodzi mi o tzw. elite, czyli ludzi
        > kultury, naukowcow, nauczycieli, lekarzy etc. /do tego mozna dodac jeszcze
        > dobrze wyksztalconych emerytow, dla ktorych na poczatku lat 90 UW byla idealem
        > a teraz jest najgorszym mozliwym wyborem/.
        > Powinni sie bardziej otworzyc na inne srodowiska /ale uprzejmnie mowiac nie
        > wiem jak by to mogli osiagnac, bo poza intelektualistami i przedsiebiorcami dla
        >
        > reszty UW to koncentrat zla/.

Koledzy !
        Zachęcam do zapoznania się z wynikami na jednym z Osiedli Wrocławskich z których
        wynika, że UW ma 5,52 % (KRAJ); po co te pochopne opinie.
        Trzeba będzie póżniej odszczekiwać - daj Boże.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Blong Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.zabkowska.sdi.tpnet.pl 24.09.01, 03:26
          Gość portalu: jolka napisał(a):

> Koledzy !
          > Zachęcam do zapoznania się z wynikami na jednym z Osiedli Wrocławskich z który
          > ch
          > wynika, że UW ma 5,52 % (KRAJ); po co te pochopne opinie.
          > Trzeba będzie póżniej odszczekiwać - daj Boże.
          > Pozdrawiam.

Oj Jolu watpie, roznice miedzy sondazami i rzeczywistoscia raczej nie przekrocza
          1% wiec nie rob sobie nadziei
          Porownaj sobie wyniki sondazy i rzeczywistosc z poprzednich wyborow
          http://info.onet.pl/150860,11,item.html
          Pozdrawiam
    • Gość: Stoik Przywódcy IP: *.toya.net.pl 24.09.01, 04:33
      Padło tu wiele słusznych ocen słabości polityki UW, wystarczy poczytać Terka i
      Blonga, ale i inni mają sporo racji. Skoncentruję się tylko na jednym aspekcie
      jej działalności politycznej - wyborze przywódców.
      Najpierw Balcerowicz - kompletne nieporozumienie. Żeby nie było wątpliwości -
      bardzo cenię Balcerowicza i uważam, że bardzo dużo mu zawdzięczamy. Natomiast:
      1) został importowany - to nigdy nie robi dobrego wrażenia, pierwsze co mi
      przyszło do głowy (choć krzywdzące), to Rokossowski.
      2) był ministrem finansów - takich dwóch funkcji nie wolno łączyć, to powinno
      być oczywiste dla każdego.
      3) mówił prawdę, i to w sposób zrozumiały tylko dla wykształconej części
      naszego społeczeństwa, w dodatku byty ekonomiczne wydawały mu się ważniejsze od
      ludzi - może go krzywdzę, ale takie sprawiał wrażenie.

Następny - Geremek. Znowu zasłużony mąż stanu, który zrobił dla Polski wiele
      dobrego. Jako szef partii, w moim odczuciu, do niczego. Tusk zresztą nie byłby
      wiele lepszy, bo jest politykiem o wiele mniejszego formatu, ale może dałoby
      się jednak kogoś innego znaleźć. Wady Geremka:
      1) jest inteligentny, ale nie jest mądry. Nigdy nie studiował socjotechniki.
      Byłem na spotkaniu z nim, na którym pięknymi zdaniami zapewniał, jak to
      nieuczciwość w polityce nie popłaca. Nie rozumie, że ludziom trzeba mówić to,
      co chcą usłyszeć i to językiem dla nich zrozumiałym.
      2) jest człowiekiem salonów, nie widać go wśród robotników, jego wizerunek z
      nieodłączną fajeczką robiłby dobre wrażenie na dworze angielskim, ale w Polsce
      się nie sprawdza. W moim odczuciu jest w nim sporo z bufona.
      3) jest Żydem. Dziwię się, że Ci wszyscy, którzy walczyli z polityczną
      poprawnością (i ze mną w odpowiednim wątku) jak przychodzi co do czego, to sami
      zachowują się poprawnie. Nikt tu Geremkowi pochodzenia nie wyciągnął. A szkoda.
      Nie twierdzę, że Polacy są antysemitami i Żyda nie wybiorą. Jeśli im się będzie
      podobał, to i tak go wybiorą. Ale w kraju, w którym ponad 50% ludzi deklaruje,
      że nie chce mieć za sąsiada Żyda, w sytuacji gwałtownie malejącej popularności
      partii, jest to gwóźdź do trumny. To mogą być te 2%, których Unii brakuje.

Jak widać, o przyczynach porażki UW można pisać długo. Mimo to uważam, że jest
      to partia, w której odsetek ludzi na poziomie jest wyjątkowo wysoki. Dlatego
      głosowałem na Unię i jeśli partia ta nie zniknie całkowicie, pewnie nadal będę
      to robił.
      • Gość: jędrek pyrrusowe zwycięstwo Geremka IP: *.optimus.waw.pl 26.09.01, 00:00
        Gość portalu: Stoik napisał(a):

> > Najpierw Balcerowicz - kompletne nieporozumienie. Żeby nie było wątpliwości -
        > bardzo cenię Balcerowicza i uważam, że bardzo dużo mu zawdzięczamy. Natomiast:
        > 1) został importowany - to nigdy nie robi dobrego wrażenia, pierwsze co mi
        > przyszło do głowy (choć krzywdzące), to Rokossowski.
        > 2) był ministrem finansów - takich dwóch funkcji nie wolno łączyć, to powinno
        > być oczywiste dla każdego.
        > 3) mówił prawdę, i to w sposób zrozumiały tylko dla wykształconej części
        > naszego społeczeństwa, w dodatku byty ekonomiczne wydawały mu się ważniejsze od
        > > ludzi - może go krzywdzę, ale takie sprawiał wrażenie.

J: popieram twój osąd , Balcerowicz to dobry ekonomista ale słaby polityk .był
        osobiście uprzedzony do AWS-u , do Krzaklewskiego , czuł się sfrustrowany że musi
        grać rolę słabszego koalicjanta , aż wreszcie obrażony że nie osiąga sukcesu na
        miarę I poł.lat 90 rzucił zabawki i opuścił piaskownicę . a partia nie po to
        dostaje kredyt zaufania od wyborców żeby w połowie kadencji go olać , wyjście z
        rządu to było dla Unii saobójstwo , pokazała że jest partią na którą nie warto
        głosować bo i tak nie zależy jej na realizacji swojego programu , poprawą
        niedociągnięć reform itd.
        - następny powód : fatalna strategia na wybory prezydenckie i ostatnie
        parlamentarne .
        W pierwszych nie zaisnieli w ogóle , jeżeli nawet nie chcieli nikogo wystawiać ,
        mogli poprzeć Olechowskiego ,przynajmniej zasygnalizować swoje logo na jego
        plakatach , być jakoś widoczni.
        W drugich było widać przważnie zmęczoną twarz Geremka , mądrego człowieka , ale
        jako przywódcy partii mało dynamicznego i zadufanego w swoje racje. nic nie
        zrobili aby ten wizerunek zmienić.
        poza tym już wcześniej w wyniku wewnętrznego konfliktu odpłynęła wraz z Tuskiem
        duża część unijnych tuzów ,
        Geremek walcząc z Tuskiem takiego obrotu sprawy nie przewidział , było to jego
        pyrrusowe zwycięstwo , które obróciło się w wyborczą klęskę.
        Gdyby wtedy Tuska doceniono nie byłoby dziś Platformy i tym samym konkurencji o
        ten sam elektorat.

> Jak widać, o przyczynach porażki UW można pisać długo. Mimo to uważam, że jest
        > to partia, w której odsetek ludzi na poziomie jest wyjątkowo wysoki. Dlatego
        > głosowałem na Unię i jeśli partia ta nie zniknie całkowicie, pewnie nadal będę
        > to robił.

J : Unia wróci na scenę polityczną pod innym szyldem , z nowym wizerunkiem i
        przywódcą ( Frasyniukiem ? ) .Mam nadzieję że jej najlepsi ludzie nie dadzą się
        kupić przez SLD.

• Gość: P.C. UW nic nie zgubilo - rozpadla sie IP: *.dorms.usu.edu 24.09.01, 04:37
      UW (a zwlaszcza wczesniej ROAD i UD) byla konglomeratem skrajnosci, ideowo od socjaldemokracji, po
      konserwatywnych liberalow. No i sie to rozlecialo: socjaldemokracja poszla do UP i SLD, liberalowie tez w koncu mieli
      dosc i utworzyli PO, jednoznaczna zas deklaracja ideowa PO bylo wystawienie wspolnych list z UPR.

Sytuacja sie wyklarowala, a to, co zostalo z UW, to byla kanapa kumpli z dawnej opozycji, nie majacych ani programu,
      ani nawet wyraznej opcji politycznej. Laczyla tych ludzi historia i przynaleznosc do pewnego salonu, z ktorym
      wyborcy nie mieli nic wspolnego. No i kto niby mial na to-to glosowac?
      P.C.
    • Gość: Karol Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: 10.0.201.* / 212.191.188.* 24.09.01, 06:48
      Prof. G. jest bardzo mądrym człowiekiem, ale liderowanie partii to nie sa
      wykłady w prestiżowym uniwersytecie.Pan G. powinien raczej być doradca
      młodszych ludzi umiejących nawiazać kontakt z szerszym elektoratem. Ale cos mi
      sie wydaje,że większośc młodych przeszła juz do PO.Głosując nie oddałem głosu
      na UW, poniewaz wiedziałem,że mój głos będzie stracony.Takie miałem wrażenie
      przynajmniej.UW potrzebuje nowych liderów z charyzmą.Jestem zaskoczony tym,ze
      ludzie wykształceni w UW tak mało wiedzą o psychologii tłumu.Borąc pod uwagę
      poparcie jakie kiedys miała AWS i UW to niestety przychodzi mi na myśl słynny
      cytat z "Wesela". Sorry.
      • Gość: karol popieram imiennika IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 24.09.01, 11:05
    • Gość: Tom Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: 213.77.14.* 24.09.01, 09:26
      Podział na UW i PO.
      Poza tym nic się nie stało - ci sami wyborcy (nawet niewielki przyrost). Teraz
      nastąpi wielkie połączenie i dalej to samo (samouwielbienie).
    • Gość: karol Re: CO zgubilo UW? - GEREMEK IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 24.09.01, 10:10
      idealny typ ANTYLIDERA
    • Gość: Skrzypek Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.interklub.pl 24.09.01, 10:49
      Odpowiedz jest złozona.W skrucie..

1wyróznikiem partii jest ich stosunek do:
      a)wartosci-szeroko rozumianych
      b)gospodarki

Ad a)
      W sprawach wartosci Unia była lewicą:
      1)Niejasny stosunek do aborcji-czyli kary smierci dla nienarodzonych(np.Władek
      Frasyniuk i spora częsc UW),
      2)wrogosc wobec tradycji polskiej-dla ludzi UW swiat zaczął się w marcu 1968
      roku.Po 1989 r ludzie UW sprawujący władzę,za granicą gdy Polskę podziwiano za
      obalenie przez elektryka Imperium Zła-komunizmu za wszelką cenę starali się
      wmówić,ze Polacy to ciemnogród,antysemici itp.
      3)wrogosc do słowa naród,Polacy,Polskosc.Zamiast tego
      preferowanosurprisedbywatele,wyborcy itp.Ministrowie UW za granicą np.w USA woleli
      odwiedzac muzea holokaustu,niz spotkac się z Polonią(Polonia to przeciez nie
      tylko Eddy Moskal).
      4)Sprawa Żydowska.UW czy słusznie czy nie jest uważana przez Polaków za partię
      Żydów.To osoby pochodzenia zydowskiego,a scislej zydo-komuny(czyli Żydów o
      poglądach lewicowych-wrogich wszelkim odwołanią do narodu,tez do
      zydowskiego).Prawicowi zydzi(prawica jest zawsze bardziej patriotyczna)
      wyemigrowali do Izraela po 1945.Te osoby + tzw kosmopolityczni Polacy stanowiły
      kręgosłup UW,którego mózgiem de facto był Adas Michnik.Hucpa Jedwabnego to
      tylko ukoronowanie jej stosunku do Polaków.Nikt z UW słowem nie wspomniał o
      Koniuchach gdzie Żydzi wymordowali w 1941 roku wioskę z 300 Polakami-za to nie
      nalezy przepraszac...Natomiast Jedwabne gdzie wina Polaków jest co najmniej
      wątpliwa,a to co innego.
      5.Stosunek do Koscioła katolickiego,raczej wrogi,(jezeli juz to popieranie
      srodowiska Tygodnika Powszechnego-delikatnie mówiąc,niezbyt przychylnie
      nastawionego do głównego nurtu polskich katolików i mające w stosunku do niego
      postawę pouczającą),a elektorat"antykoscielny"zgarnął juz dawno SLD z kanapową
      UP.
      6.Postrzeganie przez Polaków UW jako masonerii.nota bene np.Taki Smolar jak i
      wielu Unitów zapewne nim jest lub sympatyzuje...
      7.Próba narzucania Polakom szeroko rozumianej politycznej poprawnosci(załozyłem
      na ten temat osobny wątek-chętni mogą go poszukać na tym forum-ostatnie
      wypowiedzi gdzies ok 10 wrzesnia...),co w kraju mimo wszystko katolickim
      zdumiewa

Ad b) gospodarka
      To wszystko byłoby jeszcze nie decydujące.UW w 1997 zdobyła 13% dzięki
      liberałom i Balcerowiczowi(który nie do konca jest nim- to etatysta).Ok połowa
      wyborców głosowało nie tyle za Unią,ale mając alternatywe AWS czy SLD wolała
      UW,a raczej byłych KLDiaków,nie trujących o polskim
      antysemityzmie,nietolerancji zasciankowosci faszyzmie itp tylko zwolenników
      wolnego rynku.W grudniu 2000 po wygranej Bronka pokazano im miejsce w szeregu,a
      potem oburzano się Gdy Donald pokornie przyjął pozycje przylepy do mędrców z UW
      zabrał kolegó i załozył PO,na którą jako partie antysocjalistyczną zagłosowało
      większosc elektoratu UW.
      UW z załozenia miała łączyc umiarkowanych Chadeków,liberałówi umiarkowanych
      socjalistów de facto stawała się partią gazety wyborczej jednoznacznie
      lewicowej przeciez.Jak mozna głosować na wolnorynkowca np Syryjczyka i potem
      widziec min pracy socjalistę Kuronia itp?Dlatego PO jednoznacznie prorynkowa i
      nie postrzegana za Zydów(Olechowski w kampanii prezydenckiej nie unikał słów
      Polacy,uwolnimy energię Polaków itp-analogicznie w wyborach do sejmu PO)
      zgarnęła cały elektorat,a UW poparł zblizony elektorat do ludzi,którzy czytają
      i zarazem popierają poglądy dziennikarzy Gazety Wyborczej.
      Gospodarczo jak juz wielokrotnie pisałem AWS to pobozni socjalisci,SLD
      ateistyczni socjalisci,PSL chłopscy socjalisci,UW Euro-socjalisci.Zwolennicy
      zupełnie wolnego rynku-antysocjalisci odeszli do PO i dołączyli do UPR.
      Upadek UW to tez efekt koalicji medialnej SLD-PSL-UW w Tv+Gazeta
      wyborcza.Hołubiąc SLD i atakując od kazdej strony AWS,wychodowała sobie
      zmije,która niedawno zrozumiała,ze przy poparciu 50% wyborców juz nie
      potrzebuje sprzymierzenców,zgarniając częsc wyborcó UW i tym samym topiąc ją.
      To tyle po krótce.
      Na marginesie podobała mi się opinia jednego z forumowiczów bodajze "Noego
      Panstwa",iz nowo wybrany sejm to moze byc jeszcze większa szopa niz poprzedni.
      • Gość: Skrzypek Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.interklub.pl 24.09.01, 10:52
        Powyzej-powinno byc "Nowego Panstwa".
    • Gość: axe Re: CO zgubilo UW? - Gazeta Wyborcza IP: *.*.*.* 24.09.01, 11:36
      GW i "sprawa Jedwabnego" walkownego tygodniami zgubila unitow. Wiekszosc znanych
      mi osob (w tym ja sam) nie mogla juz zniesc tego tematu. W kazdym dziale - czy to
      reportaz, czy informacje z kraju, czy opinia - wszedzie "Jedwabne". I to ciagle
      wmawianie ludziom ze powinni sie czuc winni i ze ponosza za to odpowiedzialnosc.
      A ludzie sie winni wcale nie czuja, tak samo jak mlodzi Niemcy nie maja zadnego
      stusunku emocjonalnego do nazizmu. To dlatego spadl naklad GW a Unia
      zostala "ukarana". Wiekszosc pomyslala w tym stylu - "Zydzi przeginaja! Dosc!". I
      tyle.
    • Gość: Jean-B. Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.inetia.pl 24.09.01, 13:42
      Jaja-cku,
      jak mnie uczył wielce złotousty pan profesor doktor zrehabilitowany Grzegorz K.
      zwany popularnie kłodą (uwaga! nie mylić z pałą i belką), STABILIZACJA TO
      PIERWSZY KROK W STRONĘ STAGNACJI. A niestety drużyna wuja Brona zrobiła naraz dwa
      kroki.
      Żywotność partii UW była taka, jaką mają ludzie w prosektorium.

• Gość: dix Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.zm-skawina.com.pl 24.09.01, 14:19
        Były dwie UW. Jedna dobra, taka co to przytuli i ulituje się nad każdym. I
        druga, która zwłaszcza pod wodzą Balcerowicza uczyniła z fiskazlizmu niemalże
        religię państwową. Watowano i akcyzowano wszystko. Celem było zbicie inflacji
        i mrożenie gospodarki. Zgubiono człowieka. Ostrzegano Pana B. nie podwyższać
        akcyzy na najtańsze samochody. Podwyższył 2x. Efekt, kryzys w przemyśle
        samochodowym i całym jego otoczeniu. Benzyna,czy my juz teraz musimy mieć
        zrealizowane wskaźniki podadkowe UE w cenie paliwa skoro niektóre państwa
        należące do Unii tego nie zrealizowały? W Polsce VAT w paliwach to 22 %, Niemcy
        16 %. Kolejny niwypał tzw. Ekspres Wolności. Jak można mówić, że ma się recepty
        na zwalczanie bezrobocia w Polsce jeżdżąć po kraju autobusem Mercedes symbolem
        gospodarki niemieckiej? Wyjasnienia Frasyniuka, że złożono go w Polsce są
        nieprzekonywujące. Politycy UW nie docenili swojego elektoratu ( już
        byłego ).Elektorat ten czyta nie tylko GW,ale także inne tytułu, w których nie
        zawsze pisano dobrze opomysłach gospodarczych tej partii.
        • Gość: Beta Re: CO zgubilo UW? Dwie atrapy IP: *.wielopole.sdi.tpnet.pl 24.09.01, 15:10
          Przeczytałem wszystkie dotychczasowe wypowiedzi w "Wątku" i podziwiam celność
          znakomitej większości. Nie powtarzając przytoczonych argumentów dorzucę nowy,
          można powiedzieć, historyczny.
          Przeczytałem ostatnio po raz wtóry, po wielu latach, "Lalkę" B.Prusa. Nie
          przejęła mnie nic a nic bajeczka pt. Wokulski - panna Izabela Łęcka, natomiast
          zainteresował mnie obraz ówczesnego społeczeństwa polskiego, jaki w jej tle
          odmalował autor. Zwłaszcza jego dwóch przeciwstawnych biegunów: wykwintnej,
          pasożytniczej arystokracji i upodlonego, nędznego plebsu miejskiego.
          Od 10 lat głoszę, że polski zegar historii cofnął swe wskazówki o 250 lat.
          Odrodziły się tamte wartości, megalomania, fobie i zachwyty, kłótnie, egoizm
          stanowy, polonocentryzm, klerykalizm, zaściankowość i co tam jeszcze kto
          zechce. Odradziły się też w naszym neokapitaliźmie niepotrzebne nikomu,
          bezrobotne enklawy plebsu chłopskiego i miejskiego. Jednak nic nie było i nie
          jest w stanie przywrócić tamtej herbowej, dumnej, pasożytniczej arystokracji:
          książąt, hrabiów, jenerałów, ziemian. Nie miała tej szansy, choć próbowała, ani
          intelektualna elita Unii Wolności, ani tym bardziej awuesowscy gołodupcy,
          usiłujący usadowić się na tym dawnym świeczniku narodowym. I oto wreszcie
          ostatnie wybory zdmuchnęły ostatecznie te dwie atrapy co lamusa historii.
    • Gość: doku To samo co i AWS - złe rządy IP: *.mofnet.gov.pl 24.09.01, 16:25
      Z tą tylko różnicą, że AWS zawiniło nieudolnością i niekompetencją polityków, a
      UW zawiniło tym, że swoją obecnością w takim rządzie pokazali, że ważniejsza
      jest dla nich władza niż dobre imię. Popularność UW zawdzięczała swojemu image
      partii ludzi mądrych i odpowiedzialnych. Przykładając rękę do rządów głupich i
      nieodpowiedzialnych, trzymając się kurczowo rządowych stołków, godząc się na
      odwołanie Balcerowicza z MF - UW doprowadziła się niemal do granicy
      sprostytuowania. Dla dobra kraju i dla przyszłości UW, UW powinna wyjść z rządu
      w tej samej chwili, w której odszedł Balcerowicz. Unia nie powinna dłużej
      wspierać złych rządów. Jednak głosowałem na UW i cieszę się, że uratowała
      chociaż 3%, bo są to ludzie, którzy potrafią uczyć sie na błędach
      • eliot Re: To samo co i AWS - złe rządy 24.09.01, 16:43
        Gość portalu: doku napisał(a):
        Jednak głosowałem na UW i cieszę się, że uratowała
        > chociaż 3%, bo są to ludzie, którzy potrafią uczyć sie na błędach

Taaak...!
        Szczegolnie ostatnie 10 lat potwierdza ta niezwykla umiejetnosc Unii uczenia sie
        na bledach... Moze dla wlasnego dobra zacznie sie ona uczyc czegos innego...wink

Eliot

• Gość: miki Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.09.01, 22:16
      1. Balcerowicz i jego katastrofalne w skutkach pomysły na schładzanie gospodarki
      2. Geremek i jego intelektualizm wykluczający jakiewkolwiek skuteczne działanie
      3. Kampania wyborcza -skierowana do, de facto nie istniejącej jeszcze w Polsce,
      klasy średniej
      4. Bezkrytyczne podejście do wyników grabieżczej prywatycji oraz zaleceń UE
      (np. walka o prawa "ciemiężonych" polskich kobiet)
      5. Powstanie Platformy Obywatelskiej
    • Gość: maurycy Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 24.09.01, 23:11
      Koalicja z AWS-em
    • Gość: mmx Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.104.252.64.snet.net 24.09.01, 23:12
      Ludzie mieli dosc zydowskiej UW, ktora chciala Polakom wpoic poczucie winy
      za holocoust Zydow, obstawianie przy Grossie jako historyku a nie szarlatanie,
      oraz bezplciowe podejscie do spraw gospodarki.
      • jajacek Re: Mam nadzieje ,ze ktos z UW czasem tu zglada ! 24.09.01, 23:23
        Moze wyciagna jakies wnioski,w koncu wiele niektorym z Unitow zawdzieczamy.
        Dzikoje wszystkim za dotychczasowe opiniesmile
        PS.
        Moze jakis Unita pokusil by sie o mala analize?
      • Gość: Al Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: 192.168.1.* / *.piwet.pulawy.pl 25.09.01, 08:28
        Niebieskie baloniki na druciku.....smile
    • Gość: max zgubiło - "wiedzy klucz" ;) IP: *.net.bialystok.pl 24.09.01, 23:50
      potęgą jest i basta! :>
    • Gość: jędrek opinia sprzed pół roku IP: *.optimus.waw.pl 26.09.01, 00:18
      Przytoczę list który wysłałem na ten temat w lutym 2001 do Darka Bugalskiego z
      radia TOK FM :
      "Szanowny p.Darku! parę słów nt.Unii Wolności ,AWS , ich słabych notowań i czy
      mogą coś jeszcze zrobić aby je poprawić. Niestety podobnie jak pan uważam że
      szanse na to są nikłe . Partie które jeszcze 4 lata temu stanowiły nadzieję
      dużej części społeczeństwa , obdarzone były sporym kredytem zaufania teraz
      dryfują z poparciem oscylującym wokół 5 % progu .
      Piszę o tym z żalem gdyż świadczy to o porażce również moich nadziei na zmiany
      na lepsze , na rozczarowaniu wywołanym niespełnionymi obietnicami , nieudolnym
      stylem rządzenia ,kłótniami wewnątrzkoalicyjnymi zakończonymi niesławnym
      wyjściem Unii z rządu , co dla mnie - wyborcy Unitów od zawsze - było już za
      wiele. Partia która ma poczucie obowiązku wobec społeczeństwa , Państwa ,
      poczucie pewnej misji do spełnienia i w poczuciu owej misji proponuje
      społeczeństwu pewien program ,następnie w wyniku wygranych wyborów dostaje od
      społeczeństwa możliwości jego realizacji nie może przy
      pierwszym czy drugim zakręcie wyskoczyć zza kierownicy pozostawijąc własnemu
      losowi rozpędzony pojazd pod pretekstem , że nagle przestał im się podobać
      drugi kierowca. Taka wolta po 2,5 roku wprowadzania reform była dla wielu
      jej sympatyków całkowicie niezrozumiała , pretekst ( spory wokół koalicji
      warszawskiej) mało poważny , postawa wielce nieodpowiedzialna .
      Kontestowanie rządu , który samemu się tworzyło jako żywo przypominało mi
      praktyki PSL-u z lat 96-97 , który zapłacił za to porażką wyborczą w 1997 r.
      patrząc dalej wstecz podobnie zachował się poseł Pietrzyk z Solidarności który
      wbił gwóźdź do trumny rządu H.Suchockiej .
      ( gdy Unia wychodziła z rządu wysłałem maile do ok.30 polityków Unii
      ostrzegając ich że popełniają polityczny błąd , większość podobne opinie
      zlekceważyła , odpowiedziało mi zaledwie dwóch asystentów panów posłów.)
      Być może patrząc na sondaże wielu unitów dostrzega fakt,że okres przewodnictwa
      p.Balcerowicza był dla Unii okresem straconym , uważam Balcerowicza za
      wybitnego ekonomistę ,lecz przeciętnego polityka ,który doprowadził swoją
      partię z poparcia 15 % do 5-6 % .
      Niestety na swoim niedawnym zjeździe unici pochłonięci walką o wybór nowych
      władz nie pokusili się o krytyczną ocenę działań partii pod kierownictwem
      odchodzącego przewodniczącego.
      Unici wybrali zachowawczego p.Geremka zamiast dynamicznego p.Tuska ( dzisiaj
      pewnie Tusk cieszy się że jednak nie został szefem Unii )
      Ostanie nasilone ze strony Unii różnorakie inicjatywy ( fundacja
      edukacyjna ,propozycje zmian w MIn,Zdrowia itp. ) są niestety spóźnione ,
      wyglądają jak gwałtowne ruchy topiącego się pływaka ,są niewiarygodne również
      dlatego że Unia wychodząc z rządu sama pozbawiła się możliwości realizacji
      swoich czasami nawet mądrych pomysłów.
      Inni postrzegają Unię jako liberalne zło , które dporowadziło do rozplenienia
      się aferzystów i pseudo biznesmenów ( cytat z listu jednego internauty : " Ci
      biznesmeni, to ludzie, którzy nie wiedzą ile jest dwa do trzeciej, bo edukację
      zakończyli na poziomie szkoły podstawowej, ale za to wiedzą komu i kiedy dać
      łapówkę i jak omijać prawo, nie płacąc np. państwu należnych podatków.
      Zaczynali przeważnie od małych szwindli, handlu walutą na rogu albo
      przemycanego nielegalnie na początku lat 90 do Polski alkoholu i papierosów
      (czego jeszcze, Bóg jeden raczy wiedzieć). Wśród im podobnych jest też grupa
      uwłaszczonych po cichu pod koniec 80-tych lat towarzyszy z PZPR-u i nowych
      namaszczonych z obecnych układów politycznych. Odnoszą się oni do wszystkich
      wokół z pogardą, wykrzywiając usta, chodzą w markowych garniturach i tylko
      czasem zapominają, że skarpetki trzeba prać częściej niż raz na dwa tygodnie, a
      na koncercie w filfarmonii nie charkać i nie klaskać w przerwach wykonywanych
      utworów. Nasza klasa polityczna, a szczególnie liberalna Unia Wolności
      stworzyła im istny raj w Polsce, czyniąc z polskiego prawa gospodarczego mętną
      wodę, w której świetnie się pływa wszelkiego rodzaju kanciarzom i chamom")
      Zarówno unici jak i AWS dali dorobić sobie gębę aferzystów ( niektórzy
      posłowie: vide pp.Bielecki , Goryszewski sporo im w tym pomogli ) , kreowanie
      wizerunku , działania politycznego public relations w ich wykonaniu były
      żałosne. nie da się wszytskiego usprawiedliwić wrażym kierownictwem mediów
      publicznych.
      Podobnie jak drzewo w lesie , dobry wizerunek traci się szybko , osiąga się go
      z powrotem z dużym trudem,powoli.
      O tej podstawowej prawdzie marketingowej niestety wykształceni politycy z Unii
      i AWS-u chyba zapomnieli."

• Gość: S Re: CO zgubilo UW? prosze o opinie IP: *.avamex.krakow.pl 26.09.01, 14:41
      Czy zgubila - nie wiem, ale dobila ja PO.
    • Gość: Indris Wreszcie mam przykład IP: *.ibspan.waw.pl 13.10.01, 15:43
      W polityce UW wyczuwało się coś obrzydliwego. I tu NIE chodziło o konkretne
      posunięcia czy hasła a raczej pewien styl. To się czuło, ale - mnie
      przynajmniej - trudno było podać jakiś jednoznaczny przykład - aż ostatnio
      znalazłem.
      W ostatnich dniach sporo się dyskutowało (również na tym forum) o nowelizacji
      kodeksów karnych - ostatecznie zawetowanych. Byli ich zwolennicy i byli
      przeciwnicy, ale i jedni i drudzy zgadzali się, że najpoważniejszym mankamentem
      nowego kodeksu była możliwość jednoosobowej decyzji o przeprowadzeniu rozprawy
      bez udziału oskarżonego (tylko ex-min. Kaczyński publicznie tego bronił).
      Otóż dowiedziałem się niedawno, że ta możliwość została wprowadzona dzięki
      przyjęciu poprawki zgłoszonej przez J. Wierchowicza - szefa Klubu
      Parlamentarnego UNII WOLNOŚCI !!! Z zawodu adwokata.
      A środowisko UW należało akurat do tych, które zaostrzanie kodeksów
      najenergiczniej krytykowało i najgłośniej apelowało o prezydenckie weto.
      Czyli że szef klubu UW uczynił nowe kodeksy bardziej restrykcyjnymi i
      sprzecznymi z Konstytucją niż to przewidywał sam Kaczyński a potem ludzie UW
      krytykowali restrykcyjność i niekonstytucyjność kodeksów.

Ten styl który tutaj wystąpił z całą jaskrawością wyczuwało się w UW mniej
      konkretnie ale wyraźnie od dłuższego czasu. I dlatego m. in. skończyła tak jak
      skończyła.

• Gość: niewazne Co ja o tym sadze? Smieszy mnie to,ze wielu przypisuje porazki... IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 13.10.01, 15:58
        Smieszy mnie to,ze wielu przypisuje porazki Geremkowi i Mazowieckiemu.
        To tacy politycy jak Frasyniuk,Syryjczyk,Balcerowicz przysporzyli
        Unii Wolnosci tylu przeciwnikow!
        • Gość: niewazne Dodane: Bezposredni wplyw na porazki mieli tez tacy uciekinierzy jak.. IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 13.10.01, 16:03
          ...Piskorski i wielu znanych (szczegolnie znanych i lubianych,na szczeblach
          lokalnych) politykow UW,ktorzy zaczeli nagle identyfikowac sie z Platforma.Tak
          naprawde to gdyby nie te skoki,UW przekroczyloby prog wyborczy.Piskorski to
          wyjatkowy warchol.Przeciez kariere polityczna (Prezydent Warzsawy!) zawdziecza
          w pelni Unii Wolnosci!
          • Gość: misiatu Co zgubiło UW? IP: 10.129.131.* / *.acn.pl 13.10.01, 16:38
            Brak solidarności.
            • Gość: niewazne Solidarnosc to byla... IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 13.10.01, 16:50
              Solidarnosc to byla,ale - z woli spoleczenstwa - nie bylo juz "Solidarnosci"!
    • Gość: kitek Re:koniec UW IP: *.opole.dialup.inetia.pl 13.10.01, 16:46
      UW po prostu przestala istniec, za trudna to partia na polsatwo-discopolowa
      mentalnosc poradziecko-zamerykanizowanego narodu, bez wlasnej tozsamosci
      historycznej
      • Gość: wil x IP: *.u-strasbg.fr 15.10.01, 16:06
        co to za brednie o braku tozsamosci historycznej! spoleczenstwo polskie nie
        jest glupsze od innych europejskich spoleczenstw, wystarczy popatrzec na
        sukcesy radykalnych partii chocby we francji (15% dla le pena, 9% dla
        komunistow plus pare % dla trockistow w wyborach 1995), austrii, wloszech czy
        nawet danii. natomiast rodzaj ludzki jest w ogromnej wiekszosci krwiozerczy,
        nietolerancyjny i ciemny - ale to zupelnie inna kwestia.
        uw jest potencjalnie partia socjalliberalna. przegralo z powodu kompletnej
        niewyrazistosci programowej oraz fatalnej, niedostosowanej do oczekiwan
        potencjalnych wyborcow polityki medialnej.
        • Gość: kitek Re: x IP: *.opole.dialup.inetia.pl 15.10.01, 17:02
          cie koles myslenie boli, to oddaj glowke do naprawy
          • Gość: Porter Żegnaj Gienia IP: *.orion.pl 15.10.01, 17:16
            Gość portalu: kitek napisał(a):

> cie koles myslenie boli, to oddaj glowke do naprawy

Kolega symaptyk UW, jak sadze?
            Czyli UW jest swietna, tylko wsrod 40.000.000 Polakow nie znalazlo sie pol
            miliona dostatecznie inteligentnych, ktorzy potrafiliby to zauwazyc?
            Mysle, ze elektoratem UW sa po prostu polinteligenci, ktorzy w pogoni za wyzsza
            kultura, inteligenckoscia, europejskoscia, uczciwoscia, glosowaly na ta partie,
            jako szczegolnie godna i pelna mezow dostojnych. No ale w koncu nawet
            polinteligenci zauwazyli, ze politycy UW w samorzadach sa gwarantami
            gigantycznej korupcji, ze za dostojnym sztafazem kryje sie arogancja, ze powazne
            i madre miny przywodcow UW to maski.
            I bylo po UW.
            Po prostu:
            Zegnaj Gienia,
            Swiat sie zmienia
            Coraz trudniej o jelenia!
            Wcale mi nie zal UW. Szkoda mi zmarnowanej energii tych, ktorzy UW 10 lat temu
            uwierzyli.
          • Gość: w.i.l. y IP: *.proxy.aol.com 15.10.01, 22:16

> cie koles myslenie boli, to oddaj glowke do naprawy

kitek jest najwyrazniej subtelnym intelektualista. goraco polecam jego gleboka
            analize porazki unii wolnosci (supra). jednoczesnie chcialbym przeprosic, ze
            swoim chamskim belkotem osmielilem sie polemizowac z takimi racami intelektu.
            • Gość: kitek Re: do wila i portera IP: *.opole.dialup.inetia.pl 15.10.01, 22:55
              pozdrawiam lepperszczyzne, czas dziejowej zmiany nastapil, hej mloty do roboty
              • Gość: Porter Kitek, ty tak serio? IP: *.orion.pl 16.10.01, 10:49

> pozdrawiam lepperszczyzne, czas dziejowej zmiany nastapil, hej mloty do roboty

Ty naprawde uwazasz, ze ludzi nie glosowali na UW dlatego, ze glosowali na
                Leppera? Czy z zalu pomieszalo Ci sie pod sufitem i tak tylko bredzisz?
                Prawda jest taka, ze politycy musza byc skuteczni. Jezeli nie sa - nie powinni
                byc politykami. W Polsce potencjalny elektorat UW jest powazny. Tylko partia ta
                popelnila serie strasznych bledow, za ktore teraz placi. A jej potencjalni
                wyborcy nie maja na kogo glosowac i nie ida do wyborow.
                • Gość: kitek Re: Kitek, ty tak serio? IP: *.opole.dialup.inetia.pl 18.10.01, 23:15
                  serio lepperku
                  mozna byc politykiem skutecznym, ale czy to swiadczy o czyms, oprocz tego
    • Gość: doku Balcerowicza IP: *.mofnet.gov.pl 16.10.01, 10:39
      Bez niego to gromada pierdołów
      • Gość: # Re: Balcerowicza IP: *.wroclaw.tpnet.pl 16.10.01, 14:29

Cel i tak jest realizowany przez Rade Polityki Pienieznej
        i Platforme Obywatelska przy wsparciu Pana Prezydenta i SLD.

UW i SLD tylko na szczytach wladzy udawala werbalnie rozne partie.
        Na nizszych szczeblach wszedzie zawierano sojusze uzyskujac przewage nad tzw. "prawica"
        Nawet w W-wie.
        To skad taki placz ?

Mialyby pozostac i wygrac teraz
        ROAD, Unia Demokratyczna, Unia Wolnosci i Platforma Obywatelska naraz?
        I tez byloby za malo ?

Byly min. s. wewnetrznych pisal, ze w Polsce dla Amerykanow jedynymi
        godnymi zaufania w latach 80-tych byli agenci Mosadu . Chyba cos o tym wie.

No i nasycono nimi opozycje. To by tlumaczylo Bagsikow, FOZZy, Jedwabne,
        nagrody Nike, antypolskie filmy, blamaz Bartoszewskiego w Knesecie,
        reforme Sascha, izraelskie rakiety do Sokola itp itd.

Potwierdzila by to tez "teoria spiskowa" - gdyby nie byla tak usilnie tepiona.
        • Gość: doku Dlaczego do mnie piszesz te pierdoły IP: *.mofnet.gov.pl 16.10.01, 14:37
          Nie myślisz chyba, że Balcerowicz to agent Mosadu? Balcerowicz to ostatni
          polski patriota.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka