Dodaj do ulubionych

Narodziny IV RP

05.02.06, 01:02
Odbyły się uroczyście w siedzibie rządowej TV Trwam. Przypadły w szczególnej
chwili, bo zbiegły się z pielgrzymką parlamentarzystów na Jasną Górę - bardzo
ładnie określił ten moment szef klubu parlamentarnego PiS Przemysław
Gosiewski :

,, . - Dzisiaj była taka szczególna sytuacja zespolenia parlamentarzystów,
takiego duchowego połączenia’’.

Ojciec chrzestny IV RP, który nie zdążył jeszcze rozpakować walizek po
powrocie z Rzymu wyznał do słuchawki telefonicznej :

,, porozumienie między partiami jest darem od Jana Pawła II, u którego grobu
współkoncelebrował w czwartek rano mszę. - Oby wam wyszło, że pochylicie się
nad biedną Polską, że skończycie z korupcją. Może właśnie dzisiaj zaczyna się
prawdziwa IV Rzeczpospolita’’ –

To zaiste historyczny moment. Wyobrażam sobie jak Palnick się ucieszy !

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3147143.html
Obserwuj wątek
    • wild kto to ten Palnik? to Palnik na Vat?:)) 05.02.06, 01:05
    • wikul O. Rydzyk: Może dziś zaczyna się IV RP 05.02.06, 01:56
      Jacek Hołub, Toruń 04-02-2006,

Oby wam wyszło, że pochylicie się nad biedną Polską, że skończycie z korupcją -
      mówił o. Rydzyk podczas audycji TV Trwam i Radia Maryja, nawiązując do paktu
      stabilizacyjnego PiS'u, Samoobrony i LPR'u

Czwartek przed godziną 22. Do siedziby TV Trwam w Warszawie przyjeżdżają
      bohaterowie dnia, negocjatorzy podpisanego kilka godzin wcześniej przed
      kamerami stacji o. Rydzyka paktu stabilizacyjnego. W studiu pojawiają się: szef
      klubu parlamentarnego PiS Przemysław Gosiewski, poseł LPR Bogusław Kowalski i
      szef zespołu ekspertów Samoobrony Kazimierz Zdunowski.

- Liberałowie zawyli - triumfował Zdunowski. - Stała się rzecz ogromnie ważna.
      Jest szansa na to, że zostanie odrzucona liberalna droga rozwoju Polski, a
      będzie uruchomiona droga rozwoju prospołecznego.

Gosiewski wskazał, że podpisanie paktu zbiegło się z pielgrzymka
      parlamentarzystów na Jasną Górę. - Dzisiaj była taka szczególna sytuacja
      zespolenia parlamentarzystów, takiego duchowego połączenia - oznajmił.

Szef Klubu Parlamentarnego PiS powiedział, że liczy na to, iż do sygnatariuszy
      paktu dołączy partia Waldemara Pawlaka. - Nasze trzy ugrupowania stanowią 250
      szabel. Mam nadzieję, że zostanie to wzbogacone o 25 szabel Polskiego
      Stronnictwa Ludowego - wskazał Gosiewski.

- Tu się zgadzamy absolutnie - potwierdził Kowalski. - Ale być może w
      niektórych rozwiązaniach dostaniemy jeszcze szersze poparcie poszczególnych
      posłów czy jakichś środowisk.

Zdaniem Gosiewskiego niektórzy posłowie Platformy mogą poprzeć część ustaw
      proponowanych przez koalicję.

- Nie należy traktować klubu PO jako jednorodnego - podkreślił lider PiS w
      Sejmie. - Są różni posłowie Platformy. Liczymy na tych, którzy nie są
      liberalni, a bardziej konserwatywni, prawicowi. Oni mogą być osobami, z którymi
      chcemy współpracować.

Do warszawskiego studia dodzwonił się o. Rydzyk świeżo po powrocie ze stolicy
      Włoch.

- W Rzymie niejeden Polak tam pracujący mnie pytał: co z Polską? Czy jest jakaś
      nadzieja? I wy dajecie dzisiaj tę nadzieję - stwierdził dyrektor Radia Maryja. -
      Okazuje się, że jest nieprawdą, że Polacy nie potrafią się dogadać. Wy się
      różnicie, a jednak wszystkim zależy na ojczyźnie.

Redemptorysta wskazał, że porozumienie między partiami jest darem od Jana Pawła
      II, u którego grobu współkoncelebrował w czwartek rano mszę. - Oby wam wyszło,
      że pochylicie się nad biedną Polską, że skończycie z korupcją. Może właśnie
      dzisiaj zaczyna się prawdziwa IV Rzeczpospolita - podsumował o. Rydzyk.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3147143.html?nltxx=856991&nltdt=2006-02-04-09-05
      • dachs To fajne jest i wzniosłe 05.02.06, 08:56
        Podoba mi się.
        Szcególnie Zdunowski mnie zachwycił:
        " - Liberałowie zawyli - triumfował Zdunowski. - Stała się rzecz ogromnie ważna.
        Jest szansa na to, że zostanie odrzucona liberalna droga rozwoju Polski, a
        będzie uruchomiona droga rozwoju prospołecznego."

Nawet sobie zawyłem na próbę, ale mi nie wyszło, bo zachrypniety jestem od
        tłumaczenia samozwańczym prawicowcom na forum, żw "droga rozwoju prospołecznego"
        nie ma z prawicowym światopoglądem nic wspólnego.
        Tak, tak moi drodzy bolszewicy. Socjalizm zbliża sie wielkimi krokami.
        • ewa8a Re: To fajne jest i wzniosłe 05.02.06, 10:39
          dachs napisał:

>Nawet sobie zawyłem na próbę, ale mi nie wyszło, bo zachrypniety jestem od
          tłumaczenia samozwańczym prawicowcom na forum, żw "droga rozwoju prospołecznego"
          nie ma z prawicowym światopoglądem nic wspólnego.

Tego chyba nikomu na tym forum nie musisz tłumaczyć (piszę chyba, bo nie mam
          pewności co do Hasza, a nie czytuję go na tyle często, by mieć na ten temat
          wyrobione zdanie). Spróbuj to wytłumaczyć tym wszystkim popaprańcom, którzy
          parają się polityką, a nie potrafią odróżnić prawicy od lewicy. Albo potrafią,
          tylko udają blondynkę, bo słowem lewica się brzydzą i nie pasuje im do ich
          chrześcijańskich korzeni. Odwagą nazywania siebie lewicą wykazał się w ostatnim
          czasie jedynie Lepper i był to dla lewicy obciach, bo nie każdy potrafi,
          podobnie jak Jarosław Kaczyński docenić walory tego jegomościa tudzież całej
          zgrai przyczepionych do jego boku przestępców na tyle, by wchodzić z nim w
          jakiekolwiek układy.
        • jaceq Re: To fajne jest i wzniosłe 05.02.06, 10:50

> Podoba mi się.
          > Szcególnie Zdunowski mnie zachwycił:
          > " - Liberałowie zawyli - triumfował Zdunowski.

Ja również jestem pod wrażeniem triumfującego Zdunoszczaka. Zaraz pójdę sobie
          do łazienki poćwiczyć kontrolnie wycie. Dzięki!

"Lepper odniósł do fragmentu piątkowego oświadczenia, iż "uniemożliwienie
          dziennikarzom mediów publicznych i prywatnych przeprowadzenia relacji z momentu
          podpisania paktu stabilizacyjnego, wydarzenia ważnego dla polskiego
          społeczeństwa, budzi głęboki niepokój i jest praktyką szkodliwą dla demokracji".

"Stwierdzenie to jest nieprawdziwe, gdyż rzekomego +uniemożliwienia+ po prostu
          nie było" - napisał Lepper."

Jakie to proste, ta cała IVRP, jak konstrukcja cepa. Napisał, że "nie było" i
          już, pstryk! i nie było.

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3147738.html

Za to brzydki, oj, brzydki numer wykręcił "katolickiemu głosowi w... zaraz...
          ich domu" Episkopat:

"W związku ze znanymi wydarzeniami, jakie miały miejsce podczas spotkań z
          dziennikarzami przy okazji zawarcia paktu stabilizacyjnego, informuje się, że
          uczestniczące w nich media wiązane z Kościołem nie działały w jego imieniu.
          Poczynania te nie były konsultowane z żadnym gremium statutowym KEP" - napisał
          ks. Kloch w oświadczeniu, przekazanym PAP w sobotę."

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3147727.html

No proszę: wszyscy myśleli, że katolickie media... premier myślał, Edgar
          myślał, Przełożony prezia myślał, Lepper myślał, Romek myślał, myśleli,
          myśleli, a tu okazuje się, że to echo grało. Tylko PSL chyba jeszcze nie
          myślał, ale wszystko wskazuje na to, że to przez to, że nie wiadomo o który PSL
          chodzi; ten "stary", czy ten "nowy", chjenopjastowaty trzyosobowy. O ile sobie
          przypominam, za III RP były już dwa peesele: ten pawlaczy i ten świrgoniowsko-
          janowski. No to zrozumiałe, że za IV muszą ich być conajmniej trzy. Czekamy na
          kolejny; może agentura PSLu w LPR (zcicha Pęk) coś wymyśli?

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3147689.html

• ewa8a IV RP = TKM 05.02.06, 11:34
      voila.pl/qg5kc/index.php?get=1&f=2

• dokowski Post jest cudowny, niemal doskonale zmontowany 07.02.06, 14:24
      ewa8a napisała:

> uroczyście w siedzibie rządowej TV Trwam. Przypadły w szczególnej chwili,
      > bo zbiegły się z pielgrzymką parlamentarzystów na Jasną Górę - bardzo
      > ładnie określił ten moment szef klubu parlamentarnego PiS Przemysław
      > Gosiewski :
      >
      > ,, . - Dzisiaj była taka szczególna sytuacja zespolenia parlamentarzystów,
      > takiego duchowego połączenia’’.
      >
      > Ojciec chrzestny IV RP, który nie zdążył jeszcze rozpakować walizek po
      > powrocie z Rzymu wyznał do słuchawki telefonicznej :
      >
      > ,, porozumienie między partiami jest darem od Jana Pawła II, u którego grobu
      > współkoncelebrował w czwartek rano mszę. - Oby wam wyszło, że pochylicie się
      > nad biedną Polską, że skończycie z korupcją. Może właśnie dzisiaj zaczyna się
      > prawdziwa IV Rzeczpospolita’’ –
      >
      > To zaiste historyczny moment

Chyba nauczę się go na pamięć (po zupełnie drobnych poprawkach kosmetycznych),
      bo wygłaszany odpowiednim tonem pozwoli uchodzić człowiekowi za natchnionego, a
      może nawet za proroka.
    • nick.kertiz Przemek umie ładnie, to w końcu nasz kolega, pisu 07.02.06, 14:51
      kolega, pisuje na forum, ma wiele do powiedzenia innym użytkownikom naszego
      forum.

- Więc to nie pan napisał na forum Gazeta.pl o pośle Nowaku, z którym się nie
      lubicie: "Ty pier..., francowata, załgana kreaturo"?

- Ani ja, ani nikt z mojego biura. Ktoś inny. W ogóle nie miałem pojęcia, że
      coś takiego miało miejsce.

- Ale list został nadany z pańskiego komputera.

- Dopiero z prokuratury się dowiedziałem, kiedy to ustalili. Tyle osób się
      kręci po biurze, przychodzą młodzi ludzie, ktoś się mógł wygłupić. Albo jakiś
      haker może

[gazeta.pl]

ewa8a napisała:

> Odbyły się uroczyście w siedzibie rządowej TV Trwam. Przypadły w szczególnej
      > chwili, bo zbiegły się z pielgrzymką parlamentarzystów na Jasną Górę - bardzo
      > ładnie określił ten moment szef klubu parlamentarnego PiS Przemysław
      > Gosiewski :
      >
      > ,, . - Dzisiaj była taka szczególna sytuacja zespolenia parlamentarzystów,
      > takiego duchowego połączenia’’.
      >
      > Ojciec chrzestny IV RP, który nie zdążył jeszcze rozpakować walizek po
      > powrocie z Rzymu wyznał do słuchawki telefonicznej :
      >
      > ,, porozumienie między partiami jest darem od Jana Pawła II, u którego grobu
      > współkoncelebrował w czwartek rano mszę. - Oby wam wyszło, że pochylicie się
      > nad biedną Polską, że skończycie z korupcją. Może właśnie dzisiaj zaczyna się
      > prawdziwa IV Rzeczpospolita’’ –
      >
      > To zaiste historyczny moment.
      • 9119511tu Edgar ma łeb ! 07.02.06, 18:14
        • wikul Re: Edgar ma łeb ! Jak szetlandzki osioł . 07.02.06, 18:25
          Chłopiec panów Kaczyńskich

Marek Łuszczyna 06-02-2006 ,

Kiedy Przemysław Gosiewski mówi o braciach Kaczyńskich, zawsze używa
          formuły "pan". - To ich żołnierz. Wierny i oddany - mówią o nim przeciwnicy i
          koledzy z PiS

Była półnaga. Wyrwała się bandziorom i uciekła na szosę. Akurat przejeżdżał.
          Przez głowę przebiegła mu myśl, że to pułapka. Ale nie wahał się długo:
          zatrzymał się, zabrał dziewczynę do samochodu. Potem spędził na komisariacie
          wiele godzin, pilnując, aby policjanci nadali sprawie nadzwyczajny bieg.

- Bohatersko, panie pośle.

- To żadne bohaterstwo pomagać i być dobrym, to odruch. (...)

serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3146842.html
        • wikul Re: Edgar ma łeb ! 24.02.06, 00:31
          Przemysław Gosiewski z kolei najlepiej bawi się w towarzystwie swojej drugiej
          żony. - Beata ma monopol na taniec ze mną, a ja tańczę tak, że z każdym
          wyjściem na parkiet na nowo ją w sobie rozkochuję - mówi nieskromnie. Szef
          Klubu Parlamentarnego PiS ma własny patent na podgrzanie uczuć w związku. - To
          dancingi w moim rodzinnym Darłówku połączone z oglądaniem wschodu słońca -
          wyjawia.
          • ewa8a Re: Edgar ma łeb ! 25.02.06, 00:41
            wikul napisał:

> Przemysław Gosiewski z kolei najlepiej bawi się w towarzystwie swojej drugiej
            żony

Drugiej ? Politycy PiS jak widać mają lekceważący stosunek do sakramentu
            małżeństwa. Kaczory powinny cos z tym zrobić. Może dyspensa dla tych, którzy
            już zgrzeszyli rozwodem, a od nowego roku całkowity ich zakaz?

> dancingi w moim rodzinnym Darłówku połączone z oglądaniem wschodu słońca –

Romantyczny facet. Wyobrażam sobie jakie tango by odstawił z Renatą Beger !
    • wikul Czarne listy o. Rydzyka krążą po Polsce 07.02.06, 20:14
      Marcin Kowalski 07-02-2006,

Rodzina Radia Maryja mobilizowana na wybory. Jerzy Robert Nowak, główny ideolog
      rozgłośni ojca Rydzyka, jeździ po Polsce i nawołuje do tworzenia "czarnych
      leksykonów". Będą zawierać negatywne charakterystyki niechętnych Radiu Maryja
      kandydatów do samorządów. Broszury mają trafić do każdego "polskiego i
      katolickiego" domu

W sobotę Nowak, profesor toruńskiej Wyższej Szkoły Kultury Społecznej i
      Medialnej ojca Rydzyka oraz stały komentator wydarzeń politycznych w Radiu
      Maryja i Telewizji Trwam, gościł w podwarszawskim Pruszkowie. Spotkanie
      zorganizował Dom Ojczysty i Rodzina Radia Maryja. W wypełnionej szczelnie sali
      domu kultury w pierwszym rzędzie siedzieli lokalni politycy PiS i Domu
      Ojczystego.

Nowak dużo mówił o roli ojca Tadeusza Rydzyka w dzisiejszej polityce. Kiedy
      przypomniał, że to głównie dzięki dyrektorowi Radia Maryja doszło do podpisania
      paktu stabilizacyjnego między PiS, LPR i Samoobroną, dostał owację na stojąco.

- To dopiero początek przełomu - stwierdził Nowak. - Teraz musimy wszyscy
      zaangażować się w budowę Wielkiego Ruchu Poparcia dla IV RP.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3150612.html?nltxx=856991&nltdt=2006-02-07-09-05
      • ewa8a Re: Czarne listy o. Rydzyka krążą po Polsce 07.02.06, 23:49
        Po przeczytaniu tego artykułu jestem całkowicie przekonana, że IV RP
        autentycznie się rodzi.
        Jeżdżenie po Polsce i agitki, nawoływanie do tworzenia list osób niepoprawnych
        politycznie, pretendujących do zajmowania stanowisk państwowych ( nie rozumiem
        dlaczego prof.(?) Nowak czepia się w swoich agitacyjnych mowach Jacka Kuronia
        czy Aleksandra Małachowskiego, oni przecież nie mają zamiaru kandydować do
        samorządów), nazywanie przeciwników ,,wrogimi Polsce’’, wydawanie broszurek,
        mających trafić do każdego "polskiego i katolickiego" domu, stawianie
        kandydatom wymogu bycia katolikiem i chodzenia do kościoła to z pewnością
        zapowiedź nowego.

To, że czołowa działaczka nie musi sprawy przemyśleć tylko ,,przemodlić ‘’, a
        odpowiedzi na nurtujący ją problem poszuka w biblii to nic zaskakującego. Była
        taka, co w kwestiach politycznych rozmawiała z duchem świętym.

Zaczyna robić się coraz bardziej ciekawie. Powiem nawet, że napięcie rośnie.
        • jaceq Re: Czarne listy o. Rydzyka krążą po Polsce 07.02.06, 23:57

> wydawanie broszurek,
          > mających trafić do każdego "polskiego i katolickiego" domu,

Obawiam się, że jak te broszurki "trafią" do niewątpliwie "polskiego i
          katolickiego" domu moich Rodziców, ich roznosiciele mogą w podzięce
          zostać "trafieni" ołowiem przez mojego Starego. Już sobie kiedyś ostrzył zęby
          na Giertycha Pielgrzymującego.

• tony.soprano3 "Prawica zwycięża na wszyskich frontach". Amen. 08.02.06, 11:26
            Prawica ma w sobie coś takiego ... .
            • 9119511tu Re: "Prawica zwycięża na wszyskich frontach". A 09.02.06, 12:52
              tony.soprano3 napisał:

> Prawica ma w sobie coś takiego ... .

Anal .. ?
    • babariba-babariba Ludek Dorn wyszedł za mąż... 09.02.06, 15:54

• babariba-babariba fujjjj... ożenił się... 09.02.06, 15:56
        ...już są z tego dzieci???
        A co na to Mańka nasza Rokita forumowa?
        • niezlomny.prawicowiec Re: fujjjj... ożenił się... 09.02.06, 16:30
          Ale czy żona jest ochrzczona ?!
          • konsekrowana Ochrzczona czy nie 09.02.06, 17:17
            Ślubu kościelnego nie ma. To niewybaczalne !
      • wikul Re: Ludek Dorn wyszedł za mąż... 09.02.06, 22:07
        Za M.Rokitę ?
        • babariba-babariba zdradził Mańkę i za wizażystkę się jakąś... 09.02.06, 22:27
          ...wydał pokątnie
          • wikul Łódź warta modlitwy 09.02.06, 23:54
            Adam Czerwiński, Łódź 09-02-2006,

Bezrobocie, bezdomność, bieda, przestępczość to problemy z którymi Łódź boryka
            się od lat. O ich szybkie rozwiązanie będą zabiegać modlitewne patrole, które
            ruszyły w miasto.

- Jako człowiek jestem bezsilna wobec tych nieszczęść - mówi pani Katarzyna,
            nauczycielka - Ale wierzę, że kiedy pomodlę się w intencji bezdomnych, czy
            bezrobotnych moje prośby będą wysłuchane.

Żeby prośby zostały wysłuchane, Katarzyna i kilkudziesięciu jej znajomych
            ruszyło na ulice. W dwu-, trzyosobowych grupach patrolują Łódź i modlą się o
            rozwiązanie problemów miasta. - Byłam już pod szkołami, schroniskami dla
            bezdomnych i przed Teatrem Wielkim - mówi. Jej znajomi modlili się też pod
            szpitalami, hospicjami, magistratem, a nawet przed siedzibą kurii za łódzkiego
            ordynariusza.

Kajus Augustyniak, rzecznik prezydenta Łodzi: - Każdy potrzebuje modlitwy.
            Jesteśmy za nie wdzięczni.

Patrolami dowodzi specjalista od dróg i mostów Elżbieta Pozorska. - Spotykamy
            się raz na kilka tygodni i ustalamy harmonogram: intencje i skład patroli -
            opowiada.

Na modlitewne patrole najczęściej chodzą studenci i doktoranci z uniwersytetu i
            politechniki. Są też starsi: prawnicy, nauczyciele, farmaceuci. Jest kilku
            emerytów. Wszyscy działają w grupie modlitewnej "Mocni w duchu" u łódzkich
            jezuitów.

Pozorska: - Do tej pory modliliśmy się w domach i na spotkaniach wspólnoty.
            Wyszliśmy na ulice, bo kochamy nasze miasto i uważamy że potrzebuje modlitwy.
            Wierzymy, że wspólna modlitwa ma większą moc. Przecież ewangelia mówi: "Gdzie
            dwóch lub trzech spotyka się w imię moje, tam ja jestem pośród was". Poza tym
            chcemy, by nasze prośby były konkretne. Nie o uzdrowienie chorych, ale o łaskę
            dla konkretnego człowieka.

Ks. Andrzej Luter tłumaczy, że modlitwa jest rzeczą dobra i nikomu nie
            szkodzi. - Chrześcijanin powinien modlić się za bliźniego, ostatecznie każdy
            jest grzesznikiem. Tylko że nie wszyscy mogą sobie życzyć modlitwy
            ostentacyjnej, która może przerodzić się w źle pojętą manifestację i kogoś
            urazić. Przestrzeń modlitwy to przestrzeń intymnego spotkania z Bogiem,
            styl "pielgrzymkowy" modlitwy nie w każdej sytuacji może mieć zastosowanie.

- Wyglądamy na zwykłych przechodniów. Nie mamy gromnic, świętych obrazków ani
            żadnych transparentów - mówi Pozorska. - Ręce trzymamy w kieszeniach i
            dyskretnie odmawiamy po jednej dziesiątce różańca albo "Koronkę do Bożego
            Miłosierdzia" w wybranej intencji. Nie chcemy być nachalni ani nikogo urazić.
            Nasza modlitwa jest cicha i pokorna. Zależy nam, by została wysłuchana
            intencja. (...)

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3154318.html
            • stan.borys Re: Łódź warta modlitwy 11.02.06, 14:41
              Prasa doniosła, że Jarosław Kaczyński przygotował listę 30 osób, które jego
              zdaniem powinny objąć stanowiska w spółkach skarbu państwa.

Bardzo dobrze, iż zarządzono właśnie, że sejmowa komisja śledcza,
              tzw. „orlenowska”, powinna wznowić działalność. Jako pierwszego powinni
              przesłuchać pana Jarosława Kaczyńskiego.

Przypominamy, że gdy prezydent kraju i premier spotkali się i w trakcie
              rozmowy poruszyli temat składu władz płockiej spółki, to jednego z nich
              (premiera) już przed komisją przeczołgano, a na drugiego właśnie polują.
              Prezydent Kwaśniewski na komisję się nie stawił, ale obywatel Kwaśniewski
              będzie musiał. Po to ta reaktywacja. Obu ich postawią następnie przed
              Trybunałem Stanu, który na pewno nie zdaje się na rozwój wypadków, tylko ma
              już gdzieś gotowy, przygotowany do ogłoszenia, wyrok.

Jeśli więc za to, że rozmawiali o PKN Orlen, tak postępuje się (i ma się
              zamiar postąpić w przyszłości), z ludźmi, którzy pełnili najwyższe funkcje
              państwowe, to co zrobić z kimś, kto jest zaledwie kierownikiem jednej z
              partii politycznych, a mimo to typuje aż 30 swoich faworytów do kierowania
              spółkami skarbu państwa. Jakim prawem, na podstawie jakich kryteriów?

To KABARET.

• rycho7 mocni w gebie 25.02.06, 17:00
              wikul napisał:

> Wszyscy działają w grupie modlitewnej "Mocni w duchu"

Chyba sie nie modla cichcem aby ich nikt nie zauwazyl i nie uslyszal. Cichcem
              moga sie modlic w domu i w kosciele.

> dyskretnie odmawiamy po jednej dziesiątce

To mi przypomina dawne scenki w Moskwie. Stoi facet w bramie i w gescie
              Napoleona wystawia na piersiach dwa palce. Oznaczalo to, ze oczekuje jeszcze na
              dwoch kompanow z jednym rublem do zakupu i wspolnego rozpicia butelki.
              Dyskrecja, elegacja, inteligencja, szacunek dla tradycji.

> - Wyglądamy na zwykłych przechodniów. Nie mamy gromnic, świętych obrazków ani
              > żadnych transparentów

Jak za Brezniewa. Dwie osoby to juz zgromadzenie.
    • ewa8a IV RP znalazła sposób na dobre miasta 11.02.06, 16:26

Przykład dała Łódź, mająca słynne na całą Polskę pogotowie.

"Modlące się patrole" na ulicach Łodzi
      Dwu- i trzyosobowe grupy chodzą po ulicach Łodzi i modlą się w intencji miasta,
      instytucji oraz pojedynczych osób. Pomysł nie jest nowy, ale godny
      naśladowania - powiedział o. Marcin Gryz z parafii jezuitów w Łodzi.
      Z inicjatywą zorganizowania "modlących się patroli", wyszli w Łodzi członkowie
      grupy modlitewnej "Mocni w Duchu", która działa przy parafii jezuitów. W akcji
      bierze udział kilkadziesiąt osób.

"Grupy tworzą przede wszystkim studenci, nauczyciele i osoby starsze" -
      powiedział o. Gryz, który zachęca łodzian do modlitwy na ulicach Łodzi. "Nasza
      modlitwa może pomóc tym, za których modlimy się" - dodał.

Żeby nie było, że fantazjuję :
      wiadomosci.onet.pl/1258361,11,item.html
    • ewa8a Mieszkań w IV RP na razie się nie buduje. 25.02.06, 14:38
      Temperatury zresztą nieodpowiednie.Budowa mieszkań ruszy z kopyta na wiosnę.

Na razie buduje się gazociągi.

serwisy.gazeta.pl/im/9/3147/z3147349G.jpg
      • stan.borys Re: Mieszkań w IV RP na razie się nie buduje. 25.02.06, 18:20
        ewa8a napisała:

> Temperatury zresztą nieodpowiednie.Budowa mieszkań ruszy z kopyta na wiosnę.
        >
        > Na razie buduje się gazociągi.
        >
        > serwisy.gazeta.pl/im/9/3147/z3147349G.jpg
        >
        >
        >
        I tak trzymać !
    • ewa8a Dyrektor hobbysta 19.07.06, 21:59
      ,,Szef Samoobrony z Ustki został dyrektorem departamentu rybołówstwa w
      Ministerstwie Rolnictwa.(-)
      56-letni Podlewski pełni obowiązki dyrektora departamentu od poniedziałku.
      Robota trafiła mu się sama.(-)

W lipcu startował w konkursie na szeregowego urzędnika w biurze dyrektora
      generalnego resortu rolnictwa. - Widocznie zobaczyli, że mam dobre CV, a że
      mieli wakat, to mnie wzięli na dyrektora - mówi Podlewski, który nie kryje, że
      karierę zawdzięcza Andrzejowi Lepperowi. - Pan premier mi ufa, pomagałem kiedyś
      w jego biurze poselskim. (-)
      Nowy dyrektor w latach 80. był strażakiem w Stoczni Ustka, potem mechanikiem w
      spółdzielni rybołówstwa morskiego Łosoś. Należał do PZPR. Był też ajentem
      stacji benzynowej, ale zrezygnował, kiedy CPN wytoczył mu sprawę sądową. (-)
      Ostatnio prowadził w Ustce niewielkie biuro turystyczne i sklepik z artykułami
      elektrycznymi (-)
      Pytany o kwalifikacje do pracy w ministerstwie, Podlewski mówi: - Od dwóch lat
      zajmuję się hobbystycznie rybołówstwem, spotykam się z rybakami i piszę na ten
      temat raporty dla posłanki Danuty Hojarskiej. Jestem wrażliwy na krzywdę
      rybaków, ale proszę media o miesiąc spokoju, żebym nie musiał się w tym czasie
      wypowiadać, najpierw chciałbym poznać zasady działania mojego departamentu.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3492885.html
      • pozarski Re: Dyrektor hobbysta 19.07.06, 22:12
        Zupelnie jak w bajce o zlotej rybce.
        • wikul Śmierć IV RP 20.07.06, 22:47
          Odkąd Jarosław K.został premierem nie ma mowy o IV RP. Ciekawe kiedy nastąpi
          pogrzeb.
      • jaceq Re: Dyrektor hobbysta 20.07.06, 22:51
        > Od dwóch lat
        > zajmuję się hobbystycznie rybołówstwem, spotykam się z rybakami i piszę na ten
        > temat raporty dla posłanki Danuty Hojarskiej.

I ciekawe, co tam kabluje w tych raportach Danucie?

Więcej takich dyrektorów. Skłonny jestem przez nich nabrać szaconku dla kapusiów
        SBeckich.
        • wikul Błskotliwy sukces J. Kaczyńskiego 21.07.06, 13:32
          Błskotliwy sukces J. Kaczyńskiego
          Autor: jackmal
          Data: 21.07.06, 12:44
          --------------------------------------------------------------------------------
          Z rosnącym podziwem obserwuję zarówno działania i wypowiedzi koalicjantów, jak
          i ich zwolenników na tym forum. Wydaje się, że Kaczyńskiemu udała się rzecz
          wielka. Zgromadził wokół siebie wszystkich półgłówków Rzeczpospolitej. Całe to
          bractwo, nie mające do tej pory szans w normalnej pracy, czy biznesie (ze
          względu na swój imposybilizm umysłowy) ciągnie do Kaczek jak muchy do g...
          Teraz wystarczy puzderko z wazeliną i już pan prezes-premier stanowiskiem
          wynagrodzi. Jedna w tym nadzieja, że sprzatać będzie łatwiej, bo kupa się
          skupia w jednym miejscu.
          • ewa8a Re: Błskotliwy sukces J. Kaczyńskiego 21.07.06, 20:25
            To jest doskonałe, a ja też mam coś w tym stylu.

Re: Dlaczego lubimy braci Kaczynskich?
            Autor: nautilus.pompilius
            Data: 13.07.06, 17:21 + dodaj do ulubionych wątków

Ja ich lubię za dobieranie sobie współpracowników, przy których Lech Kaczyński
            sprawia wrażenie prawie normalnego. Tak Edgar, to do ciebie.
            • wikul Re: Błskotliwy sukces J. Kaczyńskiego 21.07.06, 20:28
              ewa8a napisała:

> To jest doskonałe, a ja też mam coś w tym stylu.
              >
              > Re: Dlaczego lubimy braci Kaczynskich?
              > Autor: nautilus.pompilius
              > Data: 13.07.06, 17:21 + dodaj do ulubionych wątków
              >
              >
              > Ja ich lubię za dobieranie sobie współpracowników, przy których Lech Kaczyński
              > sprawia wrażenie prawie normalnego. Tak Edgar, to do ciebie.

Dobre !
    • wikul Re: Narodziny IV RP 22.07.06, 16:07
      Kaczyński mówi o "konsolidacji". To się tłumaczy: żeby władza była pełna, na
      długie lata, żeby nikt nie podskoczył. Po tę władzę idzie premier z tak
      nowoczesnymi Polakami jak Giertych czy Lepper, o kwalifikacjach moralnych Jacka
      Kurskiego, rozwadze Macierewicza, horyzontach Hojarskiej.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka