Gość: f IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 27.12.02, 20:11 Nagle-z tej na wpół ciemnej sali Wybiegłas ze mną w lekkim szalu Nikomu to nie przeszkodziło I śpiącej służby nie zbudziło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada08 Re: Kocham Osipa Mandelsztama 27.12.02, 20:26 Był sobie skrzypek Hercowicz, Co grał z pamięci, jak z nut. Z Schuberta on umiał zrobić No, brylant, no, istny cud (...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Kocham Osipa Mandelsztama IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 27.12.02, 21:17 Nie mam się kogo poradzic, Nie wiem,czy go mogę znależć; Nie ma takich płaczących kamieni Ni na Krymie,ni na Uralu. Naród musi mieć rdzenny,zatajony wiersz, Zeby wiersz ten budził go wiecznie: i jak falą kasztanową,płowowłosą- Jego śpiewem-żeby mył się bezpiecznie. 1937 Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Kocham Osipa Mandelsztama 27.12.02, 21:27 Kłują mnie rzęsy, a w piersi łzy mi się burzą, Czuję bez lęku, że się zanosi, zanosi się na burzę. Ktoś dziwny ponagla i każe mi o czymś zapomnieć, Duszno - a jednak chce mi się życ nieprzytomnie. Tak właśnie, z nar się zrywając na pierwszy dźwięk usłyszany, Dziko dokoła wodząc jeszcze sennymi oczami, Zaczyna nucić kajdaniarz swą pieśń chropowatą W chwili, gdy zorzy pasemko rozkwita nad kazamatą. (Moskwa, marzec 1930) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Kocham Osipa Mandelsztama IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 27.12.02, 21:44 O weż i ciesz się,z moich dloni, Tu słońce masz,tu masz okruchy miodu, Jak nam kazały pszczoły Persefony. A kto odwiąże łódz,gdy łódż odpływa? A kto usłyszy cień obuty w futra? Kto w płóśnie zywy przemógł kiedyś strach? Nam co zostało? Tylko pocałunki, A tak włochate niby pszczoły małe, Co umierają,gdy wylecą z ula. 1920 Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Kocham Osipa Mandelsztama 27.12.02, 22:14 Jaka to jest ulica ? Ulica Mandelsztama. A cóż to za takie dziwo ? Jak to wymówić mamy ? Choćbyś wywrócił na nice, Nie prosto brzmi, ale krzywo. Gardził ten człowiek szablonem, Serce miał trochę szalone I właśnie stąd ta ulica - Albo dokładniej: ta jama - Teraz się zowie imieniem Tego tam Mandelsztama. (Woroneż, kwiecień 1935) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wild Re: Kocham Osipa Mandelsztama IP: *.acn.waw.pl 29.12.02, 00:56 Gość portalu: f napisał(a): > Nagle-z tej na wpół ciemnej sali > Wybiegłas ze mną w lekkim szalu > Nikomu to nie przeszkodziło > I śpiącej służby nie zbudziło. A to paradne . Antysemita kocha Żyda . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Kocham Osipa Mandelsztama IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 20:35 Dziki to jest! Głupol! Antyjudaizm to uczucie pozytwne! Filosemityzm prowadzi do pogromów! Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex Re: A gdzie poezja papieska! 30.12.02, 20:47 Kochac to nalezy poezje Wojtyly szczegolnie kiedy jest sie egzaltowana panienka z prowincjonalnej Polski.Mandelsztam to Zyd a po drugie pisal po rosyjksu i te dwie rzeczy eliminuja go jako poete.Wojtyla jest swiety,polski i tez wiersze pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: A gdzie poezja papieska! IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 20:51 Wredny antyjudaista! Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex Re: A gdzie poezja papieska! 30.12.02, 21:08 Nie wredny antyjudaista ale Polak patriota,propagujacy polska kulture i polskich artystow,szczegolnie jak sa swieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: A gdzie poezja papieska! IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 21:17 Idz pinczerku Michnika spać! Podejrzewam ,że Bułhakow też ci się nie podoba! za to Konwicki,Andrzejwski,Eile,Tuwim itd- nuda wyliczać pachołkow Stalina to TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Jeszcze raz ''Skrzypek...'' 30.12.02, 21:21 Osip Mandelsztam Był sobie skrzypek Hercowicz, Co grał z pamięci , jak z nut. Z Schuberta on umiał zrobić - No brylant, no istny cud. Dzień w dzień, od świtu po wieczór, Zgraną jak talia kart, Tę samą sonatę wieczną Wciąż pieścił jak jaki skarb. I co pan powiesz, Hercowicz ? Za oknem ciemność i śnieg .... Dałbyś pan spokój, Sercowicz ! Takie jest zycie, nie ? .... Niech harmonijka-Cyganka, Jak długo ściska mróz , W ślad za Schubertem na sankach Zawija kreskami płóz. Nam z muzyka tak bliską, Niestraszny i nagły zgon, A potem z wieszaka zwisnąć Jak płaszcz z oskubanych wron. Dawno już , panie Sercowicz, Wszystko skołował śnieg ... Dałbyś pan spokój Scherzowicz. Takie jest życie, nie ? (27 marca 1931) PS Szczęśliwego nowego roku, panowie a. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Jeszcze raz ''Skrzypek...'' 30.12.02, 21:23 Zapomniałam dodać, że jest to przekład dokonany przez Wiktora Woroszylskiego a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Jeszcze raz ''Skrzypek...'' IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 21:26 Czarna jest noc,duszny barak, Tłuste wszy. 1938 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Jeszcze raz ''Skrzypek...'' IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 30.12.02, 21:30 Cytowane przeze mnie fragmenty są przekładami Jarosława Marka Rymkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Jeszcze raz ''Skrzypek...'' 30.12.02, 21:44 Pozbawiwszy mnie mórz , rozmachu i rozpędu, Dając stopie oparcie w zniewolonej ziemi, Cóżeście osiągnęli ? Rachunek bez błędu: Nie mogąc warg poruszających się oniemić. (Woroneż) Przekład Seweryna Pollaka Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex Re:Tarnobrzeg-hallo 31.12.02, 03:35 Och jakie te poematy wszystkie piekne,ale nudne i nic do zycia nie wnosza,Idz dziecko do pracy albo zakochaj sie,albo wstap do klasztoru,albo wez udzial w nowej edycji Big Brother ale juz tak tego Rosjanina tu nie propaguj az nie wypada,komunizm sie skonczyl w roku 89-ym.Teraz walczymy o cos innego,dream baby dream Odpowiedz Link Zgłoś
luzer Re: Kocham Osipa Mandelsztama 31.12.02, 05:41 Najczulsza z czułych opromieniona twoja twarz... Najbielsza z białych twoja dłoń. Obcy tobie cały swiat i wszystko twoje nieuniknione... Nieuniknione twe zapatrzenie i palce rąk niechłodniejących, cichy dzwięk twych słów niemilknących i oczu twych oddalenie... *** Mogę tylko dla ciebie czarną świeczką zapłonąć. Czarną świeczką zapłonąć, nawet modlitw się bojąc... Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex Re: Kocham Osipa Mandelsztama 31.12.02, 20:23 Wbieglas do pokoju taka biala i drzaca a ja tam spokojnie stalem i czekalem az twoja delikatna raczka dotknela mego czlonka. Odpowiedz Link Zgłoś
cheech Re: Kocham Osipa Mandelsztama 01.01.03, 03:22 pl.adex napisała: > czekalem > az twoja delikatna > raczka dotknela > mego czlonka. Uważaj! Masturbacja stała się już twoim nałogiem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: Kocham Osipa Mandelsztama IP: *.tarnobrzeg.sdi.tpnet.pl 31.12.02, 20:43 Po naszym życiu,unurzanym w bajorze błota,w rzekach krwi- zaszemrze Wielka Wiosna łanem zaszumi nowy Wielki Las... I z serca,co boleśnie drwi, wykwitnie Miłośc;kwiat przed Panem, gdy przydzie lepszy czas po naszym zyciu zmarnowanym. (...)E.Małaczewski Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex Re: Kocham Osipa Mandelsztama 01.01.03, 05:04 Wiatr wieje od morza od wolnych pszenicznych pol a do moich drzwi starosc puka co robic otworzyc jej czy tez czekac na Ziute co milosc niesie z daleka W Broniewski-tlumaczenie. W orginale lepiej to brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś