Dodaj do ulubionych

______Korupcja, przetargi

24.11.01, 14:43
Odpowiadam w swojej firmie za przygotowywanie ofert przetargowych. Naprawdę
różne rzeczy już widziałem, parę razy komplet ofert kontr oferentów leżał na
moim biurku dzień przed ich odczytaniem ( wiadomo po co), parę razy ofertę
przygotowywał nam ktoś z komisji przetargowej, raz byłem na przetargu gdzie
były złożone 4 oferty i wszystkie przygotowałem ja. Farsa. Najgorsze jest to,
że tak trzeba grać, ponieważ wszyscy to robią. Moi szefowie na "biznesowe"
rozmowy (czyli chlanie wódy) biorą 20-40 tys zł (jesteśmy średniej wielkości
firmą). Myślę, że tego muru nie da się rozwalić.
Obserwuj wątek
    • Gość: Vist¸ ___Korupcja, przetargi_________to_nie_"życie"__ IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.11.01, 14:51
      qubaa napisał(a):

> Odpowiadam w swojej firmie za przygotowywanie ofert przetargowych. Naprawdę
      > różne rzeczy już widziałem, parę razy komplet ofert kontr oferentów leżał na
      > moim biurku dzień przed ich odczytaniem ( wiadomo po co), parę razy ofertę
      > przygotowywał nam ktoś z komisji przetargowej, raz byłem na przetargu gdzie
      > były złożone 4 oferty i wszystkie przygotowałem ja. Farsa. Najgorsze jest to,
      > że tak trzeba grać, ponieważ wszyscy to robią. Moi szefowie na "biznesowe"
      > rozmowy (czyli chlanie wódy) biorą 20-40 tys zł (jesteśmy średniej wielkości
      > firmą). Myślę, że tego muru nie da się rozwalić.

Cześć Kuba !

Życie takie nie jest smile)

Na szczęście...

To wyjdzie, a Ty który siedzisz dziś po szyję w g...

Sam powiesz:
      Jak mogłem myśleć, że nikt sie nie zorientuje ?

smile)

Vist¸_________________/
      • qubaa Re: ___Korupcja, przetargi_________to_nie_ 24.11.01, 16:03
        > Cześć Kuba !
        >
        > Życie takie nie jest smile)
        >
        > Na szczęście...
        >
        > To wyjdzie, a Ty który siedzisz dziś po szyję w g...
        >
        > Sam powiesz:
        > Jak mogłem myśleć, że nikt sie nie zorientuje ?

he,he,he wiesz jakby mieli na raz zamknąc wszystkich zamieszanych w ten czy inny
        sposób w korupcję, to nasz piękny kraj zostałby nagle sparaliżowany. W urzędach
        gmin wielu małych, bidnych miejscowości zostałaby tylko pani sprzątaczka.
        Życie niestety takie jest.
        Pozdrawiam
    • Gość: kunce Re: ______Korupcja, przetargi IP: *.chello.pl 24.11.01, 14:52
      Nie pytam o nazwe firmy. Powiedz, w jakich "kręgach" wygrywacie przetargi? Czy
      dotyczy to gmin warszawskich (jestem z Targówka).
      • qubaa Re: ______Korupcja, przetargi 24.11.01, 16:18
        Gość portalu: kunce napisał(a):

> Nie pytam o nazwe firmy. Powiedz, w jakich "kręgach" wygrywacie przetargi? Czy
        > dotyczy to gmin warszawskich (jestem z Targówka).

"wygrywacie" to złe słowo. Przez 2 lata mojej pracy na 50-60 przetargów, bez
        układów wygraliśmy tylko 1 (słownie - jeden) przetarg, do dziś pamiętam nasze
        zdziwienie smile)) ustawionych (czytaj wygranych) było z 5. Reszta przegrana,
        chociaż nie raz byliśmy najtańsi. Jest taki jeden motyw w zamówieniach, który
        moim zdaniem otwiera furtkę dla przekrętów mianowicie kryteria oceny, np: "60%
        cena, 40% przygotowanie oferenta do wykonania zadania" powoduje to sytuację w
        której komisja na podstawie subiektywnej oceny może wybrać tego kto jej
        hm.. "odpowiada" nie tłumacząc się z tego nikomu. Praktycznie nie ma szans, żeby
        dostać robotę w jakiejś małej gminie nie "mając" tam nikogo. Znam taką jedną
        gminę w woj. Dolnośląskim, wszystko tam padło, bieda jak cholera, ale członkowie
        władz gminnych jeżdzą nowymi samochodami klasy Nubiry, czy Skody Octavii. Jeśli
        nie jest to oczywiste to przynajmniej zastanawiające
        • Gość: kunce Re: ______Korupcja, przetargi IP: *.chello.pl 24.11.01, 16:31
          Jeśli wejdziesz na forum Warszawa i odszukasz wątek (chyba ostatni wpis
          20.11) "Dyrektor Miętus, SLD i lewe interesy," albo o przetargu na Targówku za
          6 mln, (na forum Targówką wątki sprzed paru dni dotyczące wirualnego aquapqrku
          i wzajemnych oskarżeń burmistrzów o łapownictwo i malwersacje)to zrozumiesz,
          dlaczego pytam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka