Gość: nell IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.07.03, 10:30 Boję się tego powrotu jak cholera. Laskowik odszedł w największym blasku a teraz może zepsuć wszystko. Będzie klapa, jak myślicie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uriel1 Re: 'TEJ' powraca! 11.07.03, 10:39 Wcale - NIE WRACA. Przeczytaj uważnie tekst. LAskowik nie wraca na scenę tylko jako "szara eminencja" oceniająca młode talenty. ======= Zenon Laskowik - lider poznańskiego kabaretu "Tey" działającego w latach 70. i 80. XX wieku - zapowiedział swój powrót do życia artystycznego. W czwartek podczas spotkania z poznańskimi fanami poinformował o planach stworzenia nowej platformy artystycznej "O.B.O.R.A.". Sam Laskowik nie zamierza powrócić na scenę w roli kabareciarza -będzie promował młode talenty. - Obserwuję polskie kabarety, mamy dużo zdolnej młodzieży. Ale to tak jak z diamentami - obróbka musi być. O.B.O.R.A., czyli Ostatni Bastion Obrony Rozumu (Rozwoju) Artystycznego, ma za zadanie promować młode talenty. Pierwszym widzem chcę być ja" - powiedział Zenon Laskowik. Na czwartkowe spotkanie z Laskowikiem do poznańskiego EMPiK-u przyszło kilka tysięcy fanów. Niektórzy po autograf ustawili się już na trzy godziny przed planowanym spotkaniem. Laskowik przyznał, że Poznań to niekoronowana stolica kabaretu. Spotkanie z fanami związane było z promocją płyty kabaretu "Tey", z utworami z lat jego świetności 1971-1980. Ówczesny "Tey" według krytyków był kabaretem nowych czasów - poddawał wesołej analizie zastaną rzeczywistość. "Fenomen +Tey-a+ polegał na tym, że myśmy głośno potrafili mówić to, co ludzie po cichu myśleli, w obecności osób, które nie kazały tak myśleć. To szokowało - powiedział Laskowik - Sztuka powinna być apolityczna. Musi dobierać się do wnętrza człowieka i tam burzyć ołtarzyki, które sobie ludzie pobudowali" - dodał. Zenon Laskowik w latach osiemdziesiątych porzucił scenę kabaretową i został doręczycielem pocztowym. W czwartek zapewnił, że mimo planów artystycznych nie rozstanie się z torbą listonosza. === Odpowiedz Link Zgłoś
dachs Re: 'TEJ' powraca! 11.07.03, 11:28 A szkoda, ze tylko w tej roli. Wraca nowe, to i Laskowik by sie przydal. Odpowiedz Link Zgłoś
cheech Wróci, wróci... 11.07.03, 11:33 dachs napisał: > A szkoda, ze tylko w tej roli. > Wraca nowe, to i Laskowik by sie przydal. Eee tam, mogę się założyć, że nie wytrzyma w tej roli. Facet ma niespotykaną vis comica. Już sam jego widok przyprawia o dobry humor. A jeszcze jak coś powie?! ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgr Re: 'TEJ' powraca! IP: *.blue.pl 11.07.03, 11:32 Laskowik ma więcej rozumu od Pietrzaka, Wałęsy (tak,tak !) i im podobnych. Nie da się wejść dwa razy do tej samej rzeki. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
cheech Re: 'TEJ' powraca! 11.07.03, 11:38 Gość portalu: pgr napisał(a): > Laskowik ma więcej rozumu od Pietrzaka... Pietrzak to wyjatkowo żałosna figura. Satyryk, który na estradzie jest zgorzkniały to chodząca (choć niezamierzona) satyra na satyryka. ) Satyryk, który z estrady wygłasza kazania zamiast monologów jest podwójnie żałosny. > Nie da się wejść dwa razy do tej samej rzeki. Tinie Turner też tak mówili przed "The Private Dancer". ))) Być może Laskowik też wejdzie do zupełnie innej rzeki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pgr Re: 'TEJ' powraca! IP: *.blue.pl 11.07.03, 11:42 Może i racja, ta rzeka wtedy i dziś to ten sam czerwony ściek ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziobak Re: 'TEJ' powraca! IP: *.opisik.pulawy.pl 11.07.03, 12:01 Wracaj... czekamy na Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
bykk Re: do Cheecha 11.07.03, 12:12 Cheechu, nie zgadzam się z Tobą. Pietrzak miał różniste występy, można go lubić lub nie. Nie można jednak stwierdzać, że to "żałosna postać"! Laskowik jest po prostu inny, jest super! Chciałbym dożyć chwili, aby się połączyli razem ze Smoleniem i "Zenkiem", wiesz o kogo? Myślę jednak, że to nie jest możliwe, tak jak połączenie zdrajcy Michnika z Wałęsą! pozdrawiam hej! Odpowiedz Link Zgłoś
cheech Re: do Bykka 11.07.03, 12:40 bykk napisał: > Cheechu, nie zgadzam się z Tobą. Pietrzak miał różniste występy, można go > lubić lub nie. Nie można jednak stwierdzać, że to "żałosna postać"! > Laskowik jest po prostu inny, jest super! Chciałbym dożyć chwili, aby się > połączyli razem ze Smoleniem i "Zenkiem", wiesz o kogo? > Myślę jednak, że to nie jest możliwe, tak jak połączenie zdrajcy Michnika > z Wałęsą! > pozdrawiam > hej! Bykku, witaj! ) Nie chodzi mi tu o "dawnego" Pietrzaka i jego "Egidę" z Pszoniakiem, Fronczewskim (pamiętny "Awas" ) Kaczorem ("Durszlak"). Chodzi mi o to, co robi teraz. Chyba dwa lata temu byłem na jego programie. Uwierz mi - totalna żenada! Jego, śmieszne zapewne w założeniu, monologi momentami przypominały mi tyrady Gabriela Janowskiego, z tym, że Gabriel jest znacznie śmieszniejszy. )). Wyszedłem w połowie. Powtarzam, satyryk, który wygłasza monologi z manierą Piotra Skargi jest dla mnie skończony. Co do Laskowika. Nie wierzę we wskrzeszenie "TEYa". I mam nadzieję, Laskowik też nie wierzy. Mam nadzieję, że przez te kilkanaście lat podładował sobie twórcze akumulatory i zechce być czymś więcej, niż tylko dinozaurem, odcinającym kupony od dawnej sławy. Nie sądzę też, by doszło do wspólnych występów ze Smoleniem i Schuberthem. Oni już zbyt daleko odeszli w zupełnie inne klimaty i image'e, niż "hibernatus" Laskowik, dla którego ostatnim dziełem artystycznym był właśnie "TEY". Tak więc zgadzam się z Tobą, że połączenie ich razem, będzie równie niemożliwe, jak połączenie Michnika ze zdrajcą Wałęsą. )) Pozdrawiam serdecznie, Cheech. Odpowiedz Link Zgłoś
uriel1 Re: Do Bykk'a 11.07.03, 12:42 bykk napisał: > Pietrzak miał różniste występy, można go lubić lub nie. Nie można jednak stwierdzać, że to "żałosna postać"! ===== A pamiętasz jak się zachowywał, gdy odpadł w pierwszej turze wyuborów prezydenckich? Na prawdę był żałosny. Najpierw wystartował na fali "PPPP", że to niby takie śmieszne, że satyrycy pociągną za sobą ludzi - tak dla jaj. Udało się Rewińskiemu, to jemu tym bardziej. Akurat. Jak sie okazało, że ludzie mają go w d*, to zaczął opowiadać, że on jako żołnierz zowodowy - wie co to musztra i ordnung i wprowadzi porzadek. Na końcu, jak zobaczył wyniki głosowania - to się obraził na ludzi. Żenada. Masz rację pisząc, że: > Laskowik jest po prostu inny/.../ Jest lepszy. Inna liga. Dla mnie nie ma różnicy między Pietrzakiem, a durmym Drozdą. Wątku politycznego: > Myślę jednak, że to nie jest możliwe, tak jak połączenie zdrajcy Michnika > z Wałęsą! > pozdrawiam > hej! nie komentuję. Po co kogoś obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: 'TEJ' powraca! IP: 213.216.66.* 11.07.03, 12:45 jezeli jest dobrym człowiekiem to bedzie miał rece pełne roboty poniewaz komuna teraz jak nigdy wczesniej szaleje. 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
bykk Re: do Cheecha i Uriela 11.07.03, 13:00 Cheechu, prawie się zgadzam, ale z końcówką nie! Pozostaję przy swoim, Michnik zdrajca, a W. to tępak, co sie dał tym podupconym omamić, tyle! Uriel, oczywiście, że masz rację! Nigdy nie mogłem pojąć po co się Pietrzak ugnoił w politykę! Mam właśnie do niego o to pretensję, też byłem na jego kameralnym występie u nas, były pytania na ten temat, głupio się tłumaczył, ale cóż, wolno mu, tylko po jaką cholerę? Rozmienił się, moim skromnym zdaniem, na drobne! Takie jest też zdanie naszych krakowskich jajcarzy. Myślę jednak, że Zenek zrobi cosik pozytywnego z powrotu swego. Czekam z niecierpliwością. Byłem ostatnio na spotkaniu z nim. Wcale się nie pali do powrotu, szkoda. Moim zdaniem teraz jest właśnie czas na Jego powrót! pozdrawiam hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nell Re: 'TEJ' powraca! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.07.03, 17:34 nie chcę się chwalić, ale mam "wejścia" i wiem, że wraca. Może nie w najbliższym czasie, ale to zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś