Dodaj do ulubionych

Żądam przeprosin!!!

IP: 140.171.121.* 15.07.03, 14:34
Za lata wyrzecen i cierpien !!!! Za wszytko
Obserwuj wątek
    • eliot Oddawaj parówkę !!! ntx 15.07.03, 15:18

• Gość: babariba i 'hot doga' z pieczarkami :))) IP: *.sokolka.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 15:55
        eliot napisał:

>
        • eliot Hot Dog będzie się odszczekiwał naszym... 15.07.03, 15:59
          ... prześladowcom... wink))))
    • Gość: AdamM Ale ja dałem podwawelską..... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 16:50
      smile
    • Gość: jokasty Parowkowym skrytozercom mowimy: NIE!!! nt IP: 212.14.60.* 15.07.03, 16:55
    • Gość: AdamM I nie boi sie tak pan wegla wozić? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 17:32
      Strach jest....

• gini Re: A ja zadam pomnika 15.07.03, 18:14
        Skoro ilus tam Polakow ratowalo Zydow podczas wojny to mnie sie dzis jako Polce
        pomnik nalezy.
        Jak^podziekowania to indywidualne, jak przeprosiny to od wszystkich.
        Nie ma lekko!!!
        Ja chce pomniku z napisem z podziekowanie m dla wszystkich.
        • Gość: EUROMIR ZYDOWSKIE PODZIEKOWANIE........................... IP: *.cm-upc.chello.se 15.07.03, 19:13
          Droga Pani Aniu,

dolaczam sie do Pani postulatu.

Pomnik dla wszystkich Polakow, za uratowanie przed zaglada wielkiej grupy
          Zydow, w czasie hitlerowskiej okupacji, nalezy sie nam, calemu naszemu
          narodowi, calej spolecznosci Polakow, jako moralnym spadkobiercom bohaterow
          ryzykujacych, a czesto oddajacych zycie swoje i swoich rodzin, w obronie
          przesladowanych i unicestwianych bliznich.

Na terenie okupowanej Europy (rzadko sie o tym mowi) Polacy uratowali
          najliczniejsza grupe Zydow. Za proby niesienia pomocy najwiecej zginelo tez
          nas - Polakow.

Pomnik wiec, bylby milym gestem wdziecznosci ze strony panstwa, ktore dzis
          poczuwa sie do bycia spadkobierca wszystkich Zydow. Moglby oddac sprawiedliwosc
          tym, ktorzy stracili zycie i mienie ratujac zydowskich wspolbraci. Moglby byc
          tez doskonalym dowodem na to, iz panstwo Izrael nie identyfikuje sie z tymi
          grupami amerykanskich Zydow, ktorzy z Holocaustu uczynili industry, i w pogoni
          za zyskiem sklonni sa zaprzeczyc niepodwazalnym faktom historycznym.

Pozdrawiam Pania :

Euromir
          • Gość: AdamM Euromirze, IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.03, 22:33
            Pod tak madrym postem mogę się jedynie wirtualnie podpisać obiema rękami. W
            pelni popieram.

AdamM
          • Gość: BarryKent Re: ZYDOWSKIE PODZIEKOWANIE...................... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 23:01
            Kurna nie dołączajcie do mojego żadania jakis chorych
            ideologii. Mam w nosie Zydów,Murzynów,Francuzów i Marsjan.
            JA ŻADAM PRZEPROSIN BO SIE CZUJE OBRAZONY.
            • Gość: EUROMIR Re: ZYDOWSKIE PODZIEKOWANIE...................... IP: *.cm-upc.chello.se 15.07.03, 23:05
              Szanowny Panie Barry Kencie,

Pan surrealista ? Czy po prostu zwykly jajacarz ?

Pozdrawiam :

Euromir
            • gini Re: ZYDOWSKIE PODZIEKOWANIE...................... 15.07.03, 23:25
              Gość portalu: BarryKent napisał(a):

> Kurna nie dołączajcie do mojego żadania jakis chorych
              > ideologii. Mam w nosie Zydów,Murzynów,Francuzów i Marsjan.
              > JA ŻADAM PRZEPROSIN BO SIE CZUJE OBRAZONY.

W czym problem?
              Juz Cie przepraszam.
              Ulzylo.
          • jenisiej Euromirze, co tak skąpo? 15.07.03, 23:08
            Kiedy kolejny odczyt?
            Nawet tego postu nie przeczytałem -
            co to jest? Abstrakt? Wszak nie pisujesz
            abstraktów.

Pozdrawiam serdecznie -
            jeni

PS Buzi dla Zuziwink
          • cs137 Re: ZYDOWSKIE PODZIEKOWANIE...................... 15.07.03, 23:18
            No, tak, Panie Euromirze, ale jak Pan zamierza w ramach tego pomnika zaatwi
            delikatną sprawę tzw. szmalcowników? Podobno takich osób było0 w sumie
            kilkadziesiąt tysiecy (gdzieś czytałem jakiś artykuł, w którym cytowano
            oryginalne dokumenty AK na ten temat).

Szmalcownicy byli częścią narodu, tego nie da się ukryć
            • Gość: BarryKeny Re: ZYDOWSKIE PODZIEKOWANIE...................... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 23:23
              Czy was naprawdę POPIERDOLIŁO??? Jestescie bandą
              frustratow ktora w kazdym watku wciska swoje chore
              teorie. Wara z mojego watku. Powtarzam jeszcze raz MAM
              GŁEBOKO GDZIES ŻYDOW,SZMALCOWNKOW,KOMBATANTOW idt itd.
              Nawet jaj nie mozna sobie zrobic bo zaraz kilku poprancow
              bedzie sie na noze zarzynało.
              • cs137 Re: ZYDOWSKIE PODZIEKOWANIE...................... 15.07.03, 23:32
                Gość portalu: BarryKeny napisał(a):

> Czy was naprawdę POPIERDOLIŁO??? Jestescie bandą
                > frustratow ktora w kazdym watku wciska swoje chore
                > teorie. Wara z mojego watku. Powtarzam jeszcze raz MAM
                > GŁEBOKO GDZIES ŻYDOW,SZMALCOWNKOW,KOMBATANTOW idt itd.
                > Nawet jaj nie mozna sobie zrobic bo zaraz kilku poprancow
                > bedzie sie na noze zarzynało.

Drogi BarryKerry,

Nie wściekaj się, proszę! Widzisz, Ania-Gini i Pan Euromir to są tutaj dwie
                postaci znane z tego, że z poczuciem humoru u nich jest, że tak powiem,
                troszeczkę nietęgo. Więc jak sie ich odpowiednio "podpuści", to czasami
                potrafią wyjśc całkiem zabawne "jaja". Ale takie podpuszczanie na początku
                przynajmniej musi wygladać, że jest całkiem na serio.

Po tych wyjasnieniach wynoszę się z wątku pośpiesznie,

Ceesiak
                • gini Re: ZYDOWSKIE PODZIEKOWANIE...................... 16.07.03, 08:49
                  cs137 napisała:

> Gość portalu: BarryKeny napisał(a):
                  >
                  > > Czy was naprawdę POPIERDOLIŁO??? Jestescie bandą
                  > > frustratow ktora w kazdym watku wciska swoje chore
                  > > teorie. Wara z mojego watku. Powtarzam jeszcze raz MAM
                  > > GŁEBOKO GDZIES ŻYDOW,SZMALCOWNKOW,KOMBATANTOW idt itd.
                  > > Nawet jaj nie mozna sobie zrobic bo zaraz kilku poprancow
                  > > bedzie sie na noze zarzynało.
                  >
                  > Drogi BarryKerry,
                  >
                  > Nie wściekaj się, proszę! Widzisz, Ania-Gini i Pan Euromir to są tutaj dwie
                  > postaci znane z tego, że z poczuciem humoru u nich jest, że tak powiem,
                  > troszeczkę nietęgo. Więc jak sie ich odpowiednio "podpuści", to czasami
                  > potrafią wyjśc całkiem zabawne "jaja". Ale takie podpuszczanie na początku
                  > przynajmniej musi wygladać, że jest całkiem na serio.
                  > ***********

> Po tych wyjasnieniach wynoszę się z wątku pośpiesznie,
                  >
                  > Ceesiak
                  >
                  Obiecanki cacanki
            • gini Re: ZYDOWSKIE PODZIEKOWANIE...................... 15.07.03, 23:49
              cs137 napisała:

> No, tak, Panie Euromirze, ale jak Pan zamierza w ramach tego pomnika zaatwi
              > delikatną sprawę tzw. szmalcowników? Podobno takich osób było0 w sumie
              > kilkadziesiąt tysiecy (gdzieś czytałem jakiś artykuł, w którym cytowano
              > oryginalne dokumenty AK na ten temat).
              >
              > Szmalcownicy byli częścią narodu, tego nie da się ukryć
        • cs137 Re: A ja zadam pomnika 15.07.03, 23:25
          gini napisała:

> Skoro ilus tam Polakow ratowalo Zydow podczas wojny to mnie sie dzis jako
          Polce
          >
          > pomnik nalezy.
          > Jak^podziekowania to indywidualne, jak przeprosiny to od wszystkich.
          > Nie ma lekko!!!
          > Ja chce pomniku z napisem z podziekowanie m dla wszystkich.

Od razu dodaj, z jakiego materiału ma byc ten pomnik wzniesiony: ze skorup
          potłuczonych garnków najlepiej! smile)))))

Pozdrowienia (wg. zasady A.S.), Ceesiak

• gini Re: A ja zadam pomnika 15.07.03, 23:34
            cs137 napisała:

> gini napisała:
            >
            > > Skoro ilus tam Polakow ratowalo Zydow podczas wojny to mnie sie dzis jako
            > Polce
            > >
            > > pomnik nalezy.
            > > Jak^podziekowania to indywidualne, jak przeprosiny to od wszystkich.
            > > Nie ma lekko!!!
            > > Ja chce pomniku z napisem z podziekowanie m dla wszystkich.
            >
            > Od razu dodaj, z jakiego materiału ma byc ten pomnik wzniesiony: ze skorup
            > potłuczonych garnków najlepiej! smile)))))
            >
            > Pozdrowienia (wg. zasady A.S.), Ceesiak
            >
            W czym problem??Jezeli za kazdego psychôpate jest odpowiedzialny caly narod to
            za bohaterstwo tez jest
            udzialem tego narodu bo dlaczego nie?
            Jzstes ponoc fizykiem kwantowym.
            Wiec wytlumacz mi laczego raz sie oskaeza calynarod za winy jednostek, a za
            innnne jednostki to juz sie mowi -a to byly jednostki.
            • jenisiej BUZI DLA ZUZI!!!............n/t 15.07.03, 23:48
            • cs137 Re: A ja zadam pomnika 15.07.03, 23:57
              Wszystko sie daje załatwic przy pomocy odpowiednich sformułowań, tak, by
              ludzie z jednej strony nie mieli poczucia, że ichj się obarcza winami
              niepopełnionymi
              • gini Re: A ja zadam pomnika 16.07.03, 00:07
                cs137 napisała:

> Wszystko sie daje załatwic przy pomocy odpowiednich sformułowań, tak, by
                > ludzie z jednej strony nie mieli poczucia, że ichj się obarcza winami
                > niepopełnionymi
                • gini ReProsze o definicje szmalcownika 16.07.03, 00:12
                  Kto to nyl szmalcow,ik.Ja sie urodzilam po wojnie i nie wiem.Wiec pytam a kto
                  pyta nie bladzi.
                  • jenisiej Zuzia się obraziła? :(((............n/t 16.07.03, 00:16
                    • _zuza Re: Zuzia się obraziła? :(((............n/t 16.07.03, 00:19
                      Nigdy w zyciu!!!
                      Buziaczki !!!!!
                      Zuza pacunka nieduza
                      • jenisiej No i cacy! n/t 16.07.03, 00:33
                        _zuza napisała:

> Nigdy w zyciu!!!
                        > Buziaczki !!!!!
                        > Zuza pacunka nieduza
                  • cs137 Re: ReProsze o definicje szmalcownika 16.07.03, 00:34
                    gini napisała:

> Kto to nyl szmalcow,ik.Ja sie urodzilam po wojnie i nie wiem.Wiec pytam a
                    kto
                    > pyta nie bladzi.

"The one who wonders is not lost"
                    • _zuza Re: ReProsze o definicje szmalcownika 16.07.03, 00:43
                      cs137 napisała:

> gini napisała:
                      >
                      > > Kto to nyl szmalcow,ik.Ja sie urodzilam po wojnie i nie wiem.Wiec pytam a
                      > kto
                      > > pyta nie bladzi.
                      >
                      > "The one who wonders is not lost"
                      • cs137 Re: ReProsze o definicje szmalcownika 16.07.03, 02:39
                        _zuza napisała:

> Gini***********Profesorku blad.
                        > Zydzi nigdy nie ukrywali sie sami wiec szmalcownik szantazowal nie
                        ukrywajacego
                        >
                        > sie , ale tego co go ukrywsal szantazo<al Polaka.

Pomazurzymy troche na poczatek:

Zuza,
                        Calkiem nieduza,
                        A na dodatek
                        Strasny gagatek!

Byli i tacy, co szantazowali ukrywajacych, jak i tacy, ktorzy szantazowali
                        bezposrednio ukrywajacych sie. Na przyklad, to ostatnie moglo miec miejsce w
                        przypadku Zydow ukrywajacych sie na zasadzie "udawania aryjczyka". Mogly to
                        robic osoby z tzw. "dobrym wygladem". W taki sposob przetrwala wojne, na
                        przyklad, matka znanego pisarza, Henryka Grynberga (wraz z nim samym,
                        oczywiscie). Polska pomoc polegala wtedy na dostarczeniu "dobrych" dokumentow,
                        i innych rzeczach, ale ukrywajacy sie w ten sposob nie mieszkal naogol ze
                        swym "opiekunem". Zatem szmalcownikowi trudno bylo owego "opiekuna"
                        szantazowac.

Polacy byli jednak duzo lepsi od Niemcow w rozpoznawaniu semickich rysow.
                        Bralo to sie stad, ze Zydzi w Niemczech byli juz praktycznie calkowicie
                        zasymilowani i nie roznili sie ubiorem ani jezykiem od "aryjskich" Niemcow. W
                        Polsce natomiast wiekszosc Zydow albo nosila tradycyjny stroj, albo mowilo z
                        silnym akcentem
                        • gini Re: ReProsze o definicje szmalcownika 16.07.03, 10:33
                          cs137 napisała:

> _zuza napisała:
                          >
                          > > Gini***********Profesorku blad.
                          > > Zydzi nigdy nie ukrywali sie sami wiec szmalcownik szantazowal nie
                          > ukrywajacego
                          > >
                          > > sie , ale tego co go ukrywsal szantazo<al Polaka.
                          >
                          > Pomazurzymy troche na poczatek:
                          >
                          > Zuza,
                          > Calkiem nieduza,
                          > A na dodatek
                          > Strasny gagatek!
                          >
                          > Byli i tacy, co szantazowali ukrywajacych, jak i tacy, ktorzy szantazowali
                          > bezposrednio ukrywajacych sie. Na przyklad, to ostatnie moglo miec miejsce w
                          > przypadku Zydow ukrywajacych sie na zasadzie "udawania aryjczyka". Mogly to
                          > robic osoby z tzw. "dobrym wygladem". W taki sposob przetrwala wojne, na
                          > przyklad, matka znanego pisarza, Henryka Grynberga (wraz z nim samym,
                          > oczywiscie). Polska pomoc polegala wtedy na dostarczeniu "dobrych"
                          dokumentow,
                          > i innych rzeczach, ale ukrywajacy sie w ten sposob nie mieszkal naogol ze
                          > swym "opiekunem". Zatem szmalcownikowi trudno bylo owego "opiekuna"
                          > szantazowac.
                          >

> Polacy byli jednak duzo lepsi od Niemcow w rozpoznawaniu semickich rysow.
                          > Bralo to sie stad, ze Zydzi w Niemczech byli juz praktycznie calkowicie
                          > zasymilowani i nie roznili sie ubiorem ani jezykiem od "aryjskich" Niemcow. W
                          > Polsce natomiast wiekszosc Zydow albo nosila tradycyjny stroj, albo mowilo z
                          > silnym akcentem
                          • cs137 ==> Ania/Gini/Zuza: no, toś sobie dała upust... 16.07.03, 10:40
                            ...swojej złości na mnie. Mam nadzieje, że pomogło!

Dla mnie zas nauczka, żeby Twoje pytania zbywać. Człowiek się namęczy
                            odpowiadając, a potem taka ślicznotka sobie na nim używa, jak na łysej kobyle!

Pozdrowienia, Cees
                            • Gość: Ania Re: ==> Ania/Gini/Zuza: no, toś sobie dała upu IP: 213.46.162.* 16.07.03, 13:56
                              cs137 napisała:

> ...swojej złości na mnie. Mam nadzieje, że pomogło!
                              >
                              > Dla mnie zas nauczka, żeby Twoje pytania zbywać. Człowiek się namęczy
                              > odpowiadając, a potem taka ślicznotka sobie na nim używa, jak na łysej kobyle!
                              >
                              > Pozdrowienia, Cees

Nie sadz innych wg siebie.Czemu cie meczy odpowiadanie?Mnie nie sprawia zadnej
                              trudnosci.
                              Wiesz ale ty profesur a ja garkotluk.
                • cs137 Re: A ja zadam pomnika 16.07.03, 00:23
                  gini napisała:

>
                  > Dobra co nam da silna nacjonalistyczna Ukraina?
                  > Skoro nas traktowali jako wrogow a zapomnieli kto im kilka lat wczesniej
                  > zalatwil "wielki glod" w wyniku , ktorego zmarlo okolo 4 milionow ludzi to
                  o
                  > czym my rozmawiamy?

Nie męcz mnie, tylko poczytaj sobie dzieła niejakiego Józefa Piłsudskiego i
                  tam wszystko masz wyłożone. Według mnie wizja Piłsudskiego jest nadal aktualna.

U mnie w domu panował zawsze silny kult Marszałka. Ojczym mojej Mamy i dwaj
                  rodzeni bracia mojej babci po mieczu byli w Legionach (ci dwaj bracia zgineli,
                  obaj w jednej minucie, w jednej z pierwszych bitew). Stąd na pewno silny
                  sentyment do postaci Wodza Legionów. Ale, oczywiście, był tez Roman Dmowski,
                  który miał całkiem inne wizje. Jeśli Ty pochodzisz z rodziny zwolennik
                  ów "Pana Romana", to pewnie nie będzie nam siełatwo dogadać.

Pzdr.A.S.St., Ceesiak

• Gość: EUROMIR DOKTOR TO NIE CADYK, A PROFESOR NIE SWINIA IP: *.cm-upc.chello.se 16.07.03, 00:23
                Szanowny Panie Ceesiaku,

Pan juz sie staje nudny z tym wiecznym swoim uniwersalnym propagowaniem teorii
                wzglednosci, jako niezawodnej (rowniez) w stosunkach miedzyludzkich. Tylko
                mojemu zmeczeniu (wrocilem kilka godzin temu z Estonii, mam kaca /giganta/)
                zawdziecza Pan, ze nie rozprawie sie z Nim i gloszonymi przez Pana pogladami
                (tak jak na to niewatpliwie zasluguja). (Zostawiam te niewatpliwa przyjemnosc
                Pani Ani, z jej swietna znajomoscia odpowiednich ustepow z Hemara.)

A poza wszystkim b. wzruszyl mnie zupelnie nieswiadomie (zapewne), przez Pana
                uzyty (w Jego ostatnim poscie) tak Mu specyficzny zwrot :

"Wszystko sie daje załatwic przy pomocy odpowiednich sformułowań (...)"

Swietna szkola ! Gratulacje.
                Z wielka przyjemnoscia dowiedzialbym sie (jesli laska), na ktorej z Akademii
                pobieral Pan nauki moralnosci i erystyki ? Nie mogla to byc zapewne zwykla
                prosta wiejska jesziwa. Stawiam na porzadna szkole rabinacka. Gora Kalwarii ?
                Myle sie ?

Pozdrawiam Pana :

Euromir
                • cs137 Re: DOKTOR TO NIE CADYK, A PROFESOR NIE SWINIA 16.07.03, 00:28
                  Gość portalu: EUROMIR napisał(a):

> Szanowny Panie Ceesiaku,
                  >
                  > Pan juz sie staje nudny z tym wiecznym swoim uniwersalnym propagowaniem
                  teorii
                  > wzglednosci, jako niezawodnej (rowniez) w stosunkach miedzyludzkich. Tylko
                  > mojemu zmeczeniu (wrocilem kilka godzin temu z Estonii, mam kaca /giganta/)

Dobra, rozumiem, ze alkohol jeszcze calkiem Panu z glowy nie wywietrzal, wiec
                  potraktuje ten Pański pijacki bełkocik pobłażliwie i nie będę nawet sie silił
                  na odpowiedź.

Szybkiego powrotu do trzeźwości życzy

Ceesiak
                  • nurni cs poczul sie zaniepokojony 16.07.03, 01:22
                    pomysl Anii by wreszcie postawic pomnik Polakom
                    ktorzy gineli w obronie Zydow wzbudzil hm... kontrowersje

kombatant i obronca polskich interesow w usa
                    urobiony po lokcie w przelamywaniu stereotypow u amerykanskich Zydow
                    forumowy trefnis cs17iles poczul sie pomyslem wyraznie zaniepokojony

nie dziwota
                    pomnik dla narodu polskiego ..tez mi cos

wiadomo przecie ze takiego obrazu Polski promowac nie wolno!!!!

ani na forum ani w usa gdzie nasza swinka walczy ze stereotypami
                    stereotypami na temat Polakow

mamy dwoch takich rzecznikow Polski jak cs i krzys52
                    ktorych laczy nie tylko komnatancka przeszlosc
                    ale i wspolna im delikatnosc i ostroznosc
                    kiedy przychodzi czas w ktorym moze by w koncu warto cos dobrego napisac

o Polakach

hm... nasz emigrant cs poczul sie wyraznie zaniepokojony

nurni

ps

czy ci twoi znajomi ktorym tlumaczysz te nieszczesne stereotypy
                    wiedza ilu Polakow zginelo w obronie Zydow?

no chyba nie zapomniales ich o tym drobizgu poinformowac....
                    • cs137 Roger 16.07.03, 01:55
                  • Gość: EUROMIR Re: DOKTOR TO NIE CADYK, A PROFESOR NIE SWINIA IP: *.cm-upc.chello.se 16.07.03, 01:47
                    Szanowny Panie Ceesiaku,

moje zmeczenie jest dla Pana (jak zapwne Pan juz spostrzegl) wymarzona taryfa
                    ulgowa. (Niech Pan korzysta, poki co, do woli.)

Teraz faktycznie, nie tylko mi (Pana) zal, ale i niechce mi sie (wprost),
                    wyciagac na swiatlo dzienne, wszystkich popelnionych, tu przez Pana - Panie
                    Doktorze - zenujacych fopasow, (alternatywnie) dokonanych (zdies) przez Pana,
                    (jakze jednoczesnie) filuternych, a przecie slodkich (na swoj
                    sposob) "podkolorowan" i falszerstw.

Historii zenujacych (bezwzglednie) dzis nie mniej, anizeli kilka tygodni temu,
                    gdy bezczelnie wciagal Pan, w przyblizenie, nam "prostym forumowiczom",
                    swej "wspanialej, fascynujacej, szlachetnej" sylwetki, poslugujac sie przecie
                    calkiem anonimowa, (ze swada Panskiej podobna piszacej), polskiej, niezaleznej
                    (pewnie zupelnie) od Pana (i jego motorbajka?) studentki, (a przecie jednak,
                    niewykluczone (tez), iz biduli (czy to w ogole prawdopodobne ?) bedacej tylko
                    (i jedynie) uroczym, acz prostym produktem Panskiej bogatej, szlacheckiej, a
                    jakze jednoczesnie kosmopolitycznej /mimo wszystko ! / fantazji).
                    Studentki, ktora tak ochoczo i bezinteresownie, (rownoczesnie) nad wyraz
                    plastycznie (!), nakreslila nam tak barwnie Panski (wspanialy) narcyztowski,
                    niezapomniany portret.

(Jesli jest kogo) prosze Persone (studentke) serdecznie ode mnie pozdrowic. Mam
                    ja we wdziecznej pamieci. Pyszne zarazem Jej pioro.
                    Mam nadzieje, iz (pod Panskim zwierzchnictwem) rozwinie sie, i jeszcze nie raz
                    da nam, tu zgromadzonym, wiele radosci, i okazji do dobrego (z Pana powodu)
                    samopoczucia.

Pozdrawiam Pana, w sposob Mu wlasciwy (i zapewne oczekiwany) - relatywny :

Euromir
                    • cs137 Re: DOKTOR TO NIE CADYK, A PROFESOR NIE SWINIA 16.07.03, 01:59
                      Panie Euromirciu slodki... do lozeczka luli i wytrzezwiec...
                      (nie zapomniec o paciorku, bo Bozia sie pogniewa!).

Ceesiak
                      • Gość: siedem Re: DOKTOR TO NIE CADYK, A PROFESOR NIE SWINIA IP: 213.216.66.* 16.07.03, 09:30
                        czesiek, a wiesz gdzie dupy dałeś z tą "pierwiastek kwadratowy z minus jeden
                        kasią"? juz mowie. BIEDNE STUDENTKI NIE STUDIUJĄ W STANACH! a jak już to robią
                        to w Polsce tez maja internet. moze cie tu zaskoczy ale u nas daja juz telefony
                        bez zgody I Sekretarza POP.

5040
                        • cs137 Re: DOKTOR TO NIE CADYK, A PROFESOR NIE SWINIA 16.07.03, 09:50
                          Gość portalu: siedem napisał(a):

> czesiek, a wiesz gdzie dupy dałeś z tą "pierwiastek kwadratowy z minus jeden
                          > kasią"? juz mowie. BIEDNE STUDENTKI NIE STUDIUJĄ W STANACH! a jak już to
                          robią
                          > to w Polsce tez maja internet. moze cie tu zaskoczy ale u nas daja juz
                          telefony
                          >
                          > bez zgody I Sekretarza POP.
                          >
                          > 5040

Stypendium sportowe dostaje sie od tutejszego uniwersytetu, nie od rodziny w
                          Polsce. A co do telefonu: faktycznie moze i ma, ale dziewczyna (ktorej na imie
                          zupelnie inaczej, niz "Kasia") KATEGORYCZNIE nie zyczyla sobie, by podawac
                          jakakolwiek informacje, ktora moglaby zdradzic jej tozsamosc w realu. Wiec nic
                          juz wiecej nie powiem. Zreszta, sam nawet jej adresu w Polsce nie znam.

Pozdrowienia, Cees
    • jenisiej Nie wiem, o co Ci chodzi... 16.07.03, 00:37

> Za lata wyrzecen i cierpien !!!! Za wszytko

...ale to z pewnością wina króla Kazimierza, zwanego Wielkim.
    • Gość: cs137 Nurniaszku, Nurniaszku! Kaj ty se podziwas... IP: *.library.orst.edu 16.07.03, 03:04
      ... Przyjdze tutaj, pomus nom,
      Nie doj gnebic panom!

Panom Euromirom, oczywiscie!!
    • Gość: cs137 Podpuszczam Anie-Gini: IP: *.library.orst.edu 16.07.03, 03:09
      Aniu! A kuku! Zyg-zyg-zyg-Marchewka!!! Tere-fere-kuku! Strzela Gini z luku!

No, daj sie podpuscic, powiedz znow cos wesolego...

Pzdr. A.S. Style, Ceesiak
    • Gość: cs137 Do Pana Euromira IP: *.library.orst.edu 16.07.03, 03:43
      Panie Euromirze,

Ponizej jest kopia mojego e-mailu do Kuby. Bedzie on wiec juz wiedzial, ze Pan
      moze sie skontaktowac i zapytac o moje "credentials".
      Adres internetowy Kuby w naglowku mojego listu do niego.
      Gdyby zas wygodniej bylo Panu zadzwonic, to numer telefonu znajdzie Pan na
      ponizszej stronie internetowej:

www.ui.se/redaktor.htm

Z Uszanowaniem,

Ceesiak

=====================================================

Od: cs137@gazeta.pl
      Data: 2003-07-16 03:35
      Do: swiecicki@ui.se
      Temat: Rekomendacje

Drogi Kubo!

Wyobraz sobie, ja teraz czesto udzielam sie na forum internetowym
      Gazety Wyborczej. Daje mi to ciekawy kontakt z zyciem codziennym w
      Polsce
      • nurni malowany autorytet cesiek 16.07.03, 10:39
        Gość portalu: cs137 napisał(a):

> Panie Euromirze,
        >
        > Ponizej jest kopia mojego e-mailu do Kuby. Bedzie on wiec juz wiedzial, ze
        Pan
        > moze sie skontaktowac i zapytac o moje "credentials".

to chyba nie wystarczy pocieszny pierwiastku
        moze ogloszenie w NYT cos by jeszcze pomoglo

mielismy juz Kasie
        teraz trwaja goraczkowe poszukiwania kolejnych autorytetow
        autorytetow ktore moglyby zaswiadczyc ze cesiek to jest duza swinka
        a nie jakby to wynikalo z jego tworczosci na forum...b mala

niesprawiedliwy osad jakiego doznal cesiek od sporej grupy forumowiczow
        forumowiczow ktorzy poszli na latwizne i ocenili ceska
        tak jak innych czyli tylko na podstawie jego wlasnych tekstow
        oburzyl go do zywego

festiwal sponsorow protektorow i kolejnych faktow z realu
        obnaza cierpienia ceska jako osoby nie ROZPOZNANEJ przez forumowiczow

dramat naszej malej swinki nieco kloci z deklarowanym luzem
        luzik to zreszta specyficzny...i typowy ndla innych pragmatycznych swinek
        nie tylko w dalekim stanie oregon

pojawia sie on zawsze gdy trzeba stanac w obronie 'wartosci'
        o ktorych cesiek dosyc enigmatycznie pisze w powyzszym liscie

pozorna lekkosc ma oczywiscie swoj kres

co innego spiew w politpoprawnym
        tropiacym antysemityzm i koltunstwo Polakow chorze /to te wartosci????/
        co innego obrona wlasnej widac calkiem sporej jak na taka mala swinke
        dupki

spodziewam sie dalszego festiwalu autoreklamy na forum
        byc moze kiedys wreszcie swinka osiagnie swoj cel
        i wszyscy zobaczymy cceska takim jakim jest /podobno/
        czyli osoba znana i powazana w tzw srodowisku

cesiek wreszcie zyska spokoj i rownowage
        a my...

nie wiem jak inni
        ja zadaje sobie od pewnego czasu jedno pytanie
        czy festiwal protekcji zaswiadczen zapewnien
        i spontanicznych listow od kasi jednej czy piatej

slowem od mniej czy bardziej WAZNYCH OSOB

czy festiwal ten wbrew intencjom nie rozpoznanego jeszcze przez nas autorytetu
        nie mowi nam o cesku czegos zgola niepotrzebnego i wstydliwego

a mianowicie
        ze trudna droga do kariery i szerokiego uznania mozna pokonac tez na skroty
        wystarczy poszukac sobie i podpiac sie pod moznych sponsorow czy nazwiska

latwosc z jaka cesiek siega po wszystko co mogloby poprawic jego image
        pokazuje nam tez malo oryginalne i niestety typowe sciezki karier
        tysiecy tzw autorytetow

totez trudno naszemu nierozpoznanemu jeszcze 'autorytetowi'
        pogodzic sie z gorzka i zupelnie dla niego nowa refleksja
        ze w zyciu moze liczyc sie cos wiecej niz odpowiedni kat dupy
        ustawionej do wiatru

czyli cos wiecej niz zaswiadczenia czy wzajemne poklepywanie sie po plecach

forum obnazylo juz nie jeden nadmuchiwany autorytet
        nad czym oczywiscie nie ubolewam

nurni
        • cs137 ==> Nurniaszku, przeczytałem 3 pierwsze linie. 16.07.03, 10:44
          Dalej juz nie, bo wiedziałem, co bedzie.

nurni napisał:

> Gość portalu: cs137 napisał(a):
          >
          > > Panie Euromirze,
          > >
          > > Ponizej jest kopia mojego e-mailu do Kuby. Bedzie on wiec juz wiedzial, ze
          >
          > Pan
          > > moze sie skontaktowac i zapytac o moje "credentials".
          >
          >
          > to chyba nie wystarczy pocieszny pierwiastku
          > moze ogloszenie w NYT cos by jeszcze pomoglo
          >
          > mielismy juz Kasie
          > teraz trwaja goraczkowe poszukiwania kolejnych autorytetow
          > autorytetow ktore moglyby zaswiadczyc ze cesiek to jest duza swinka
          > a nie jakby to wynikalo z jego tworczosci na forum...b mala
          >
          > niesprawiedliwy osad jakiego doznal cesiek od sporej grupy forumowiczow
          > forumowiczow ktorzy poszli na latwizne i ocenili ceska
          > tak jak innych czyli tylko na podstawie jego wlasnych tekstow
          > oburzyl go do zywego
          >
          > festiwal sponsorow protektorow i kolejnych faktow z realu
          > obnaza cierpienia ceska jako osoby nie ROZPOZNANEJ przez forumowiczow
          >
          > dramat naszej malej swinki nieco kloci z deklarowanym luzem
          > luzik to zreszta specyficzny...i typowy ndla innych pragmatycznych swinek
          > nie tylko w dalekim stanie oregon
          >
          > pojawia sie on zawsze gdy trzeba stanac w obronie 'wartosci'
          > o ktorych cesiek dosyc enigmatycznie pisze w powyzszym liscie
          >
          > pozorna lekkosc ma oczywiscie swoj kres
          >
          > co innego spiew w politpoprawnym
          > tropiacym antysemityzm i koltunstwo Polakow chorze /to te wartosci????/
          > co innego obrona wlasnej widac calkiem sporej jak na taka mala swinke
          > dupki
          >
          > spodziewam sie dalszego festiwalu autoreklamy na forum
          > byc moze kiedys wreszcie swinka osiagnie swoj cel
          > i wszyscy zobaczymy cceska takim jakim jest /podobno/
          > czyli osoba znana i powazana w tzw srodowisku
          >
          > cesiek wreszcie zyska spokoj i rownowage
          > a my...
          >
          > nie wiem jak inni
          > ja zadaje sobie od pewnego czasu jedno pytanie
          > czy festiwal protekcji zaswiadczen zapewnien
          > i spontanicznych listow od kasi jednej czy piatej
          >
          > slowem od mniej czy bardziej WAZNYCH OSOB
          >
          > czy festiwal ten wbrew intencjom nie rozpoznanego jeszcze przez nas
          autorytetu
          > nie mowi nam o cesku czegos zgola niepotrzebnego i wstydliwego
          >
          > a mianowicie
          > ze trudna droga do kariery i szerokiego uznania mozna pokonac tez na skroty
          > wystarczy poszukac sobie i podpiac sie pod moznych sponsorow czy nazwiska
          >
          > latwosc z jaka cesiek siega po wszystko co mogloby poprawic jego image
          > pokazuje nam tez malo oryginalne i niestety typowe sciezki karier
          > tysiecy tzw autorytetow
          >
          > totez trudno naszemu nierozpoznanemu jeszcze 'autorytetowi'
          > pogodzic sie z gorzka i zupelnie dla niego nowa refleksja
          > ze w zyciu moze liczyc sie cos wiecej niz odpowiedni kat dupy
          > ustawionej do wiatru
          >
          > czyli cos wiecej niz zaswiadczenia czy wzajemne poklepywanie sie po plecach
          >
          > forum obnazylo juz nie jeden nadmuchiwany autorytet
          > nad czym oczywiscie nie ubolewam
          >
          > nurni
          • nurni Re:Nurniaszku, przeczytałem 3 pierwsze linie 16.07.03, 11:27
            akurat smile)))
            • sekretariat_pana_cs137 Re:Nurniaszku, przeczytałem 3 pierwsze linie 16.07.03, 11:39
              nurni napisał:

> akurat smile)))
              =========================
              Powyzszy post został skopiowany do akt Sekretariatu i zakwalifikowany jako
              sprawa nieistotnej wagi. Odpowiedż zatem nastapi w terminie nieokreślonym
              badź w ogóle nie nastąpi.

Za Pana Cs137, Sekretarz
    • institoris1 a w pysk bys nie chcial -:) ??? n/t 16.07.03, 05:26
    • Gość: jeja jestes zydem ??!!!! IP: 194.251.142.* 16.07.03, 09:10
      • gini Re: cesiek przemysl sobie 16.07.03, 09:21
        Sam Ringelblum od jesieni 1942 r. był formalnie zatrudniony w szopie Hallmana
        (niemieckie warsztaty stolarskie), co przynajmniej do pewnego czasu
        zabezpieczało go przed deportacją do obozu zagłady. Pod koniec lutego 1943 r.
        wraz żoną i synem przedostał się na stronę aryjską. Ubywał się w podziemnym
        schronie przy ul. Grójeckiej 84 u Władysława Marczaka. Przed wybuchem powstania
        w getcie powrócił do dzielnicy zamkniętej, skąd został wywieziony do obozu
        pracy w Trawnikach. Udało się go stamtąd wydostać dzięki wysiłkom polskiego i
        żydowskiego podziemia. Został przetransportowany do Warszawy. Początkowo
        przebywał w mieszkaniu przy ul. Radzymińskiej 2, a potem trafił do tego samego
        schronu, który opuścił przed kilkoma miesiącami. Po powrocie podjął ponownie
        pracę, której efektem były stu-dium na temat obozu w Trawnikach oraz książka
        Stosunki polsko-żydowskie w czasie drugiej wojny światowej: uwagi i
        spostrzeżenia, która stanowi symboliczne zamknięcie biografii wybitnego
        historyka i szczególny dokument czasu pogardy. 7 marca 1944 r. schron, w którym
        przebywał wraz z żoną i synem, został otoczony przez Niemców. Nastąpiło to w
        wyniku denuncjacji. Winny jej Jan Łakiński, który także wydawał żołnierzy AK,
        został potem zlikwidowany przez polskie podziemie. Całą grupę ukrywających się
        (24 kobiety i 16 mężczyzn) oraz opiekujących się nimi Mieczysława Wolskiego i
        rodzinę Marczaków wraz z akuszerką, która odebrała poród w schronie, zabrano na
        Pawiak, a po paru dniach rozstrzelano.

Zobacz na proporcje ilu Pölakow pomagalo -zdradzil jeden.
        Czy nalezy pamietac jednego zdrajce a zapomniec o reszcie o takiej rodzinie
        Mroczkow?O akuszerce, ktora mogla odmowic odebrania porodu?
        • cs137 Re: cesiek przemysl sobie 16.07.03, 10:26
          Aniu, dzieki za poniższy tekst, jest bardzo ciekawy
          • xiazeluka Re: cesiek przemysl sobie 16.07.03, 10:36
            cs137 napisała:

> Jesli jakas grupa Polaków dopuściła się zbrodni, to, choć nie braliśmy w tym
            > udziału, jednak pewna moralna odpowiedzialność ponosimy
            • cs137 Roger 16.07.03, 10:41
          • nurni Re: cesiek przemysl sobie 16.07.03, 11:29

Jesli jakas grupa Polaków dopuściła się zbrodni, to, choć nie braliśmy w tym
            udziału, jednak pewna moralna odpowiedzialność ponosimy
            • sekretariat_pana_cs137 Re: cesiek przemysl sobie 16.07.03, 11:35
              nurni napisał:

>
              > Jesli jakas grupa Polaków dopuściła się zbrodni, to, choć nie braliśmy w tym
              > udziału, jednak pewna moralna odpowiedzialność ponosimy
              • nurni Re: cesiek przemysl sobie 16.07.03, 11:40
                tak tak
                wszystko rozumiem

pan cesiek zajety
                oczywista gdy pojawi sie jakas okazja by dokuczyc
                temu czuy innemu forumowiczowi cesiek wyzebrze troche czasu

jeszcze szybciej to mu sie uda
                gdy trzeba bedzie stanac w obronie tzw wartosci
                czyli zginania polskiego karku

wymyk typowy dla dmuchanych autorytetow

nurni
                • sekretariat_pana_cs137 Re: cesiek przemysl sobie 16.07.03, 11:47
                  nurni napisał:

> tak tak
                  > wszystko rozumiem
                  >
                  > pan cesiek zajety
                  > oczywista gdy pojawi sie jakas okazja by dokuczyc
                  > temu czuy innemu forumowiczowi cesiek wyzebrze troche czasu
                  >
                  > jeszcze szybciej to mu sie uda
                  > gdy trzeba bedzie stanac w obronie tzw wartosci
                  > czyli zginania polskiego karku
                  >
                  > wymyk typowy dla dmuchanych autorytetow
                  >
                  > nurni

===========================================
                  Niniejszy post zostal skopiowany do akt Sekretariatu i zakwalifikowany jako
                  sprawa TRZECIORZĘDNEJ wagi. Odpowiedź nastąpi więc (patrz zasady
                  wyszczególnione poziżej) w terminie do 8 tygodni.

Za Pana Cs137, Sekretarz
                  • Gość: AdamM do cs137 IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 16:46
                    To, co wyprawiasz tu na forum staje się coraz bardziej załosne. Chcę Ci z calą
                    odpowiedzialnością powiedziec, ze zmierza to wszystko w zlą strone, zwlaszcza,
                    jesli weźmie się pod uwagę twoje usilne proby wpasowywania się do realu.
                    Opisujesz się odnosząc się czesto do realu, ale wyniki tego nie sa dla Ciebie
                    pozytywne. Doprawdy, już mialem się nie wtracać, ale ten list do kogoś tam w
                    Szwecji zrobil tak nieprzyjemne i zalosne wrazenie, ze czuję się zobowiązany Ci
                    o tym powiedzieć. Jeszcze nie jest za pozno, ale obawiam się, ze Ty koniecznie
                    chcesz się jak najbardziej tu na FA osmieszyć. Jeszcze tu nie bylo nigdy
                    forumowicza, ktory realem by tak usilnie się podpierał, aby wspomoc swoj
                    autorytet. Czy Ty nie potrafisz normalnie dyskutować? Przecież Twoje argumenty
                    przeciwko pomnikowi wdzieczności wolają o pomstę do nieba. Tak myslac nie
                    byloby zadnych pomników, bo przecież nierzadko wielki twórca na ten przyklad
                    bil zonę. W Twojej argumentacji nistety, pobrzmiewają tony najgorszej odmiany
                    antypolonizmu, ktorym, obawiam się bardzo, mogles się w USA zarazić.

A.
                    • Gość: cs137 Re: do cs137 IP: *.library.orst.edu 16.07.03, 21:29
                      Gość portalu: AdamM napisał(a):

> To, co wyprawiasz tu na forum staje się coraz bardziej załosne. Chcę Ci z
                      calą
                      > odpowiedzialnością powiedziec, ze zmierza to wszystko w zlą strone,
                      zwlaszcza,
                      > jesli weźmie się pod uwagę twoje usilne proby wpasowywania się do realu.
                      > Opisujesz się odnosząc się czesto do realu, ale wyniki tego nie sa dla
                      Ciebie
                      > pozytywne. Doprawdy, już mialem się nie wtracać, ale ten list do kogoś tam w
                      > Szwecji zrobil tak nieprzyjemne i zalosne wrazenie, ze czuję się zobowiązany
                      Ci
                      >
                      > o tym powiedzieć. Jeszcze nie jest za pozno, ale obawiam się, ze Ty
                      koniecznie
                      > chcesz się jak najbardziej tu na FA osmieszyć.
                      ============
                      cs137: Drogi Adamie! Dam Ci prosta rade: nie czytaj moich postow i juz!
                      Usilnie Cie prosze, kliknij zaraz na "moje forum" i w odpowiednim miejscu
                      wpisz moj nick, tak, zeby zaden post ode mnie Ci sie w ogole na ekranie nie
                      ukazywal. Bedziesz mial swiety spokoj i nic Ci nie bedzie dzialac na nerwy.
                      Jeszcze raz Cie prosze, zrob to zaraz!
                      ============

Jeszcze tu nie bylo nigdy
                      > forumowicza, ktory realem by tak usilnie się podpierał, aby wspomoc swoj
                      > autorytet. Czy Ty nie potrafisz normalnie dyskutować? Przecież Twoje
                      argumenty
                      > przeciwko pomnikowi wdzieczności wolają o pomstę do nieba.
                      ==============
                      Przedstawilem swoj poglad w tej sprawie, to wszystko. Czy "normalnie
                      dyskutowac" to znaczy wylacznie popierac to, co Ty mowisz?

Przykro mi, ale pomysl domagania sie od Izraela czy wszystkich Zydow na
                      swiecie stawiania pomnika calemu "Narodowi Polskiemu" za ratowanie Zydow w
                      czasie okupacji hitlerowskiej uwazam za nalezacy do gatunku "pomyslow
                      poronionych".

W ogole, czy istnieje gdzies na swiecie jakikolwiek pomnik wystawiony jakiemus
                      calemu narodowi?

Ja rozumiem, ze z pomyslem takiego pomnika moze wyjsc taka Ania-Gini, ktora,
                      jesli ma jakis olej, to tylko na patelni. Ale Ty? Przeciez, u licha, Ty masz
                      chyba troche oleju W GLOWIE?!

Przy obecnych niezmiernie zabagnionych stosunkach polsko-zydowskich samo
                      podniesienie takiej idei ze strony polskiej moze wywolac jedynie szyderstwa ze
                      strony tych, ktorzy maja ow pomnik Narodowi Polskiemu wzniesc. Trzeba miec
                      troszecke poczucia realizmu! Wyskakiwanie z pomyslami, ktore w oczywisty
                      sposob nie moga zostac zrealizowane, jest bez sensu.

Ponadto, ja osobiscie uwazam, ze pomniki stawiac nalezy wylacznie bohaterom.
                      Zas bohaterstwem wykazaly sie JEDNOSTKI w narodzie, nie zas narod jako calosc!
                      Co najmniej 80% Polakow, a prawdopodonie i 90%, nie pomagala czynnie ani
                      nawet posrednio ukrywajacym sie Zydom. Jest to "przytlaczajaca wiekszosc". Za
                      co tym ludziom stawiac pomnik, ja sie pytam? Poza tym, faktem jest, ze w
                      narodzie istnieli renegaci, czyli szmalcownicy. Wy, kochani, chcecie ten
                      fakt "wmiesc pod dywan" i udawac, ze tego zjawiska w ogole nie bylo!

============================

Tak myslac nie
                      > byloby zadnych pomników, bo przecież nierzadko wielki twórca na ten przyklad
                      > bil zonę. W Twojej argumentacji nistety, pobrzmiewają tony najgorszej
                      odmiany
                      > antypolonizmu, ktorym, obawiam się bardzo, mogles się w USA zarazić.
                      >
                      > A.
                      ==========================

Drogi Adamie, przypuszczam, ze poglady podobne do moich uslyszysz od
                      niejednego Polaka mieszkajacego w Polsce. Wiec te swoje argumenty o
                      moim "zarazaniu sie antypolonizmem" to Ty sobie wsadz, prosze, do... szuflady.
                      Ja Ci podsune taki pomysl. Osoba, ktora moze sie bardzo kompetentnie
                      wypowiedziec w sprawie pomyslu pomnika, o ktorym mowiecie, jest na pewno Pan
                      Wojciech Adamiecki, dziennikarz i byly Ambasador RP w Izraelu. Proponuje,
                      zebys sie z nim skontaktowal i porosil o opinie
                      • nurni Re: do cs137 16.07.03, 21:48

> Przy obecnych niezmiernie zabagnionych stosunkach polsko-zydowskich samo
                        > podniesienie takiej idei ze strony polskiej moze wywolac jedynie szyderstwa
                        ze
                        > strony tych, ktorzy maja ow pomnik Narodowi Polskiemu wzniesc. Trzeba miec
                        > troszecke poczucia realizmu! Wyskakiwanie z pomyslami, ktore w oczywisty
                        > sposob nie moga zostac zrealizowane, jest bez sensu.

ciekawostka

czemu wg naszego autorytetu /ciagle nierozpoznanemu niestety/
                        stosynki owe sa zabagnione...

czemu tak niebezpieczne jest przypominanie oczywistej prawdy:
                        zaden narod w czasie II ws nie dal tak wielkiej daniny krwii w obronie Zydow

czemu strona zydowska tak bardzo domagala sie wymienienia Polakow z imienia
                        na pomniku masakry w jedwabnem?

czemu cesiek mysli ze teraz mialaby cos przeciwko innemu pomnikowi
                        na ktorym Polacy wymienieni byli jako nacja majaca najwieksze zaslugi
                        w obronie Zydow?

czy aby cesiek nie maluje nam obrazu Zydow jako wyjatkowych niewdziecznikow
                        gotowych odbierac jedynie holdy a pozbawionych elementarnego poczucia symetrii

czy nasz ambasador cesiek kresli tak ponury obraz Zydow
                        z glupoty jeno
                        czy moze to wlasnie takie ceski opowiadaja za przywolane bagno
                        w stosunkach polsko zydowskich

cesku
                        moze byc.... roger

pytanie wszak retoryczne

nurni

• sekretariat_pana_cs137 Re: do cs137 16.07.03, 21:55
                          OFFICE TEMPORARY CLOSED TODAY BECAUSE THE PERSONNEL IS ATTENDING A WORKSHOP.
                          WE APOLOGIZE FOR THE INCONVENIENCE.
                      • Gość: AdamM Ależ IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.03, 08:26
                        ja chce czytać Twoje posty - takie, po ktorych widać, ze jakieś przemyślenie im
                        towarzyszylo. Jak ten chociazby, na ktory odpowiadam. Ale takie madrzejsze
                        nieco posty pojawiaja się dopiero po pewnym "wstrząsnieciu" autora, ktory jesli
                        pozostaje "nieruszany" to wkracza na manowce forumowe. Zwracam jednak uwagę po
                        raz kolejny, ze na FA nie ma potrzeby wspierania się realem. Wszyscy oczekujemy
                        tu przede wszystkim madrego slowa. I ono wystarczy. A w sprawie pomnika to
                        zwroc uwage jak wiele zależy od umiejetnosci tworzenia odpowiedniej atmosfery w
                        sprawie. Dla mnie na przyklad idea pomnika dla tych Polaków, ktorzy pomogli
                        Zydom jest o wiele bardziej uzasadnoiona niż idea pomnika dla wypedzonych
                        [Niemcow], ktorzy nierzadko byli bardzo goracymi zwolennikami swoich wodzów -
                        budowniczych krematoriow.

A.
          • Gość: Ania Re: cesiek przemysl sobie IP: 213.46.162.* 16.07.03, 14:13
            cs137 napisała:

> Aniu, dzieki za poniższy tekst, jest bardzo ciekawy
            • sekretariat_pana_cs137 Re: cesiek przemysl sobie: Do Szan. Pani Ani Gini 16.07.03, 21:37
              Pan Cs137 prosil, zeby Pani uprzejmie przekazac, ze on juz nie ma sily czytac
              postow od Szanownej Pani i w zwiazku z tym tego ostatniego postu juz nie
              przeczytal i teraz na niego nie odpowie
      • Gość: cs137 Re: jestes zydem ??!!!! IP: *.client.attbi.com 16.07.03, 09:40
        To do mnie pytanie?

Odpowiedz brzmi: TAK. Dokladnie, Zydem z Marsa jestem. Jak musisz wiedziec,
        wszystkim na Marsie trzesie mafia marsjanskich Zydow. Teraz przygotowujemy sie
        do opanowania Ziemii. Ziemscy Zydzi pojda w odstawke! My, Zydzi marsjanscy,
        nie chcemy zadnej konkurencji.
        • Gość: wojciec j. Re: jestes zydem ??!!!! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 11:48
          no to jak jestes zydem to jeszcze oprocz przeprosin zaplacic ci trza
          odszkodowanie !!!!!!!!!!
          • sekretariat_pana_cs137 Re: jestes zydem ??!!!! 16.07.03, 11:52
            Sekretariat na dziś zamknięty. Proszę się zgłaszać w godzinach urzędowania.
        • d_nutka Re: ku prawdzie i pamięci 16.07.03, 12:58
          istnieje w Jerozolimie las drzewek posadzonych dla upamiętnienia tych co z
          narażeniem własnego życia ratowali żydowskie życie
          byłam w tym lesie i widzialam tabliczki z nazwiskami, polskimi nazwiskami też.
          ten las-pomnik naprawdę istnieje i jest chyba tym cenniejszy, że żyje i
          rozrasta się a nie karłowacieje.
          las, który przetrwa jak długo będzie woda w tamtej ziemi
          las, którego istnienie nie zależy od akurat sprawujących władzę
          las, którego istnienie jest jednak zagrożone, bo jak nie będzie tam tych, co
          pamiętają, to inni mogą ten las wyciąć
          istnieją też medale przyznawane tym co ratowali żydowskie życia.
          pomysł pomnika dla całego narodu polskiego?
          iście szatański pomysł zmiany prawdy historycznej
          gini
          czy zważyłaś proporcje?
          czy zastosowałaś równe miarki?
          6mln Żydów na terenie Polski przed wrześniem 39r i ilość obecnie
          zamieszkujących Żydów teren Polski w/g spisu z 2002 roku liczony na 1100 Żydów.
          i ty chcesz pomnik podziękowania Żydów dla całego Narodu?
          którego Narodu i dla którego Narodu?
          tego, którego już tu nie ma?
          różne rzeczy działy się w historii ludzkości, ale żeby ofiary stawiały pomnik
          oprawcom to ja jeszcze nie słyszałam z wyjątkiem może tych pomników, które
          stawiano w Polsce Leninowi, Stalinowi, Dzierżyńskiemu.
          na jakie ty kursy dokształcające uczęszczasz Gini?
          w Sopocie istnieje jeszcze przedwojenny cmentarz żydowski usytuowany pomiędzy
          cmentarzami:komunalnym i katolickim. taki malutki, ale zadbany nawet przez
          władze miasta. w dzień 1 listopada tysiące ludzi przechodzi obok niego a tylko
          palą się na nim pojedyńcze świeczki, w większosci zapalone przez pracowników
          cmentarza z polecenia... nieważne. ważne, że chociaż te kilka się pali.
          taka jest pamięć po tych co byli z obcych matek na tej ziemi
          i ty domagasz się pomnika wdzięczności dla Narodu?
          w imię czego?
          och, szkoda moich słów
          d_
          • Gość: Ania Re: ku prawdzie i pamięci IP: 213.46.162.* 16.07.03, 13:54
            d_nutka napisała:

> istnieje w Jerozolimie las drzewek posadzonych dla upamiętnienia tych co z
            > narażeniem własnego życia ratowali żydowskie życie
            > byłam w tym lesie i widzialam tabliczki z nazwiskami, polskimi nazwiskami też.
            > ten las-pomnik naprawdę istnieje i jest chyba tym cenniejszy, że żyje i
            > rozrasta się a nie karłowacieje.
            > las, który przetrwa jak długo będzie woda w tamtej ziemi
            > las, którego istnienie nie zależy od akurat sprawujących władzę
            > las, którego istnienie jest jednak zagrożone, bo jak nie będzie tam tych, co
            > pamiętają, to inni mogą ten las wyciąć
            > istnieją też medale przyznawane tym co ratowali żydowskie życia.
            > pomysł pomnika dla całego narodu polskiego?
            > iście szatański pomysł zmiany prawdy historycznej

GINI******Ale osadzanie calego narodu za zbrodnie jednostek to juz jest w
            porzadku?To nie jest szatanski pomysl?

> gini
            > czy zważyłaś proporcje?
            > czy zastosowałaś równe miarki?
            > 6mln Żydów na terenie Polski przed wrześniem 39r i ilość obecnie
            > zamieszkujących Żydów teren Polski w/g spisu z 2002 roku liczony na 1100
            Żydów.
            > i ty chcesz pomnik podziękowania Żydów dla całego Narodu?
            >
            Gini ********a teraz bedzie o proporcjach
            Aktualności

Dużo nieprawdy
            Autor: jerzy_lewski@NOSPAM.gazeta.pl
            Data: 05-06-2003 04:31 + odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując

--------------------------------------------------------------------------------
            Większość danych podawanych w tym wątku jako fakty to zwykłe zmyślenia.
            Dokładnych liczb odtworzyć się nie da, ale wystarczy sięgnąć do źródeł
            historycznych. Oto dane z podręcznika Roszkowskiego i Radziwiłł (dla
            szukających wszędzie Żydów - Radziwiłł to na pewno żydowskie nazwisko), według
            pracy Piesowicza "Demograficzne skutki II wojny światowej".
            W 1939 roku (w starych granicach) było w Polsce 35 mln osób, w tym 24,3 mln
            Polaków. Na obszarze bez ziem wschodnich Polaków było 20,1 mln. Straty wojenne
            wśród Polaków są szacowane na 3,1 mln, wychodźctwo wojenne na 0,6 mln, ludność
            pozostała poza granicami RP z powodu zmian granic i deportacji na 5,8 mln.
            Ludność "przedwojenna" w granicach z 39 bez ziem wschodnich w maju 45 na 16,7
            mln, do tego dochodzi 1,1 mln Polaków zastanych na Ziemiach Zachodnich i
            Północnych, razem po wojnie 17,8 mln Polaków. Uważny czytelnik łatwo
            stwierdzi, że te dane muszą zawierać błędy, bo Polaków zostało "za dużo".
            Obecnie "rewizjonistycznie" nastawieni Polacy szacują straty polskie na 2 mln
            ludzi.
            W tym samym opracowaniu straty wojenne żydowskie są szacowane na 2,8 mln ludzi
            (chodzi oczywiście o Żydów obywateli polskich). Martin Gilbert w
            książce "Atlas of the Holocaust" podaje takie szacunki (niektóry z nich są
            niezwykle dokładne, inne mniej):

Albania: 200
            Germany: 160,000
            Belgium: 28,518
            Bessarabie: 200,000
            Bucovine: 124,632
            Crete: 260
            Denmark: 77
            Estonia: 1,000
            Finland: 11
            France: 83,000
            Greece: 65,000
            Holland: 106,000
            Hungary: 200,000
            Italy: 8,000
            Kos: 120
            Lettonia: 80,000
            Libya: 562
            Lituania: 135,000
            Luxemburg: 700
            Macedonia: 7,122
            Memel: 8,000
            Norway: 728
            Poland: 3,000,000
            Rhodes: 1,700
            Roumania: 40,000
            Rhutenia: 60,000
            Czechoslovakia: 217,000
            Thrace: 4,221
            Transylvania: 105,000
            Soviet Union 1,000,000
            Yougoslavia: 60,000
            TOTAL: 5,693,851

.Zobacz sobie Danusiu proporcje.Nie dosc, ze podwoilas liczbe Zydow w Polsce co
            swiadczy, ze nie czytasz, ze nie wiesz nic, piszesz bzdury.
            Porownaj sobie, liczby wszedzie Zydow liczono w tysiacach w Polsce bylo ich
            trzy miliony, czy moze zastanowisz sie dlaczego w Polsce sie osiedlali?

. którego Narodu i dla którego Narodu?
            > tego, którego już tu nie ma?
            > różne rzeczy działy się w historii ludzkości, ale żeby ofiary stawiały pomnik
            > oprawcom to ja jeszcze nie słyszałam z wyjątkiem może tych pomników, które
            > stawiano w Polsce Leninowi, Stalinowi, Dzierżyńskiemu.
            > na jakie ty kursy dokształcające uczęszczasz Gini?
            > w Sopocie istnieje jeszcze przedwojenny cmentarz żydowski usytuowany pomiędzy
            > cmentarzami:komunalnym i katolickim. taki malutki, ale zadbany nawet przez
            > władze miasta. w dzień 1 listopada tysiące ludzi przechodzi obok niego a
            tylko
            > palą się na nim pojedyńcze świeczki, w większosci zapalone przez pracowników
            > cmentarza z polecenia... nieważne. ważne, że chociaż te kilka się pali.
            > taka jest pamięć po tych co byli z obcych matek na tej ziemi
            > i ty domagasz się pomnika wdzięczności dla Narodu?
            > w imię czego?
            > och, szkoda moich słów
            > d_

I jeszcze o proporcjach Danusiu, czy Polakow uwazasz za oprawcow?Czy te
            czterdzisci osob czy nawet tysiac z Jedwabnego to byli przedstawiciele narodu?A
            dlaczego nie Ci , ktorzy zgineli broniac Zydow?
            Dlaczego dla jednych drzewko indywidualne a za drugich ma odpowiadac caly narod?
            Dalej nie wiesz kto wywolal druga wojne swiatowa?Dalej nie wiesz kto
            organizowal getta w Polsce dla Zydow?
            Czy za dzialalnosc judenratow, za policje zydowska, za kapo w obozach tez
            obwniasz wszystkich Zydow?
            Rzeczywiscie szkoda slow.Choc przykro troche.
            Jak widzisz w Niemczech bylo 160 tysiecy Zydow, w Polsce trzy miliony a kto
            wymyslil ustawyt norymberskie?
            Ciekaw<e czy rodzina Mroczkow, ktora zginela w obronie polskich Zydow ma jakies
            drzewko w Jerozolimie.Czy jest drzewko dla kazdego czlonka rodziny, ktory
            zginal?A moze nie ma bo nie mial sie kto upomniec....
            Ci ludzie, ktorzy zgineli broniac innych, pomagajac sa dzis przez Ciebie
            traktowani jako oprawcy.
            Wrzucacie ich do jednego worka.Sadzicie drzewko, a za chwile ich opluwacie.
            Nie chce byc wulgarna ale napisalabym ci co masz zrobic sobie z tymi
            drzewkami...
            Nie mam nawet nadziei , ze sie domyslisz.
            • d_nutka Re: ku pamięci Ani 16.07.03, 14:29
              GINI******Ale osadzanie calego narodu za zbrodnie jednostek to juz jest w
              porzadku?To nie jest szatanski pomysl?

ja NIGDY nie słyszałam o oskarżeniu CAŁEGO NARODU POLSKIEGO o zbrodnię
              ludobójstwa na Narodzie Żydowskim.
              nie wiem kto preparuje podobne oskarżenia

a twoje europejskie liczby strat żydowskich?
              co one mają do twojego pomnika wdzięczności?
              bądź choć raz konsekwentna w swoich oskarżycielskich tezach
              przed wojną w Polsce mieszkało 6 mln Żydów
              ostatni spis powszechny ludności Polski z 2002r mówi o 1100 tych co przyznali
              się do bycia Żydami
              czy nie uważasz, że koszty postawienia takiego pomnika przekraczają wszelkie
              możliwości tych 1100 Żydów?
              i po raz drugi ci przypominam o istnieniu żywego pomnika pamięci tych co
              ratowali Żydów, który jest w Jerozolimie
              chyba, że zależy tobie na pomniku z podziękowaniem, że nie każda polska wioska,
              miasto i miasteczko było kolejnym Jedwabnym lub Kielcami z 46r.
              taki wniosek ewentualnie mogę z tobą podyskutować.
              i daruj sobie obszerne cytaty ze swojej biblioteki, bo ja nawet tego nie czytam.
              szkoda twojej pracy przy ich przepisywaniu
              i nawet już ciebie nie zapytam po co to wszystko robisz, bo doskonale wiem
              a odpisuję ci tylko z nudów
              nie jesteś w stanie już niczym wpłynąć na moje jakiekolwiek emocje
              jestem z nich kompletnie już wyprana
              uszły wraz z moimi jękami forumowymi z poprzedniej mojej działalności
              a jak tak bardzo pragniesz zobaczyć pomnik wdzięczności żydowskiej, to sobie go
              postaw w swoim ogródku, albo nawet i gdziekolwiek chcesz. może nawet sponsorów
              znajdziesz.
              powinnaś już od dawna wiedzieć, że Żydzi to niewdzięczny naród i pomników swoim
              wybawicielom nie stawiają . nawet Mojżesz , co ich wybawił z niewoli egipskiej
              i przeprowadził przez morze, nie doczekał się pomnika do tej pory.
              tacy niewdzięcznicy ci Żydzi, nawet dla swoich a co dopiero dla obcych.
              chyba jasno wyraziłam niewdzięczność Żydów?
              do której należy dołączyć najnowszą, czyli moją niewdzięczność dla czołowego
              filosemity forum snajpera
              to masz już cały obraz żydowskiej niewdzięczności
              d_nutka
              • gini Re: ku pamięci Ani 16.07.03, 14:42
                d_nutka napisała:

> GINI******Ale osadzanie calego narodu za zbrodnie jednostek to juz jest w
                > porzadku?To nie jest szatanski pomysl?
                >
                > ja NIGDY nie słyszałam o oskarżeniu CAŁEGO NARODU POLSKIEGO o zbrodnię
                > ludobójstwa na Narodzie Żydowskim.
                > nie wiem kto preparuje podobne oskarżenia
                >

Gini°°°°°°°A szkoda, ze nie slyszalas bo pisalas o tym dosc czesto.

> a twoje europejskie liczby strat żydowskich?
                >
                GINI************
                To nie sa liczby strat to sa liczby okreslajace w przyblizeniu liczbe Zydow na
                terenie Europy.

> bądź choć raz konsekwentna w swoich oskarżycielskich tezach
                > przed wojną w Polsce mieszkało 6 mln Żydów
                >
                GINI*********Daj linka na to, ze przed wojna mieszkalo w Polsce 6 milionow
                Zydow, ja dalam na to, ze mieszkalo trzy miliony.

> się do bycia Żydami
                > czy nie uważasz, że koszty postawienia takiego pomnika przekraczają wszelkie
                > możliwości tych 1100 Żydów?
                GINI*********
                Ale oskarzac Polakopw o holocaust to juz mozna?Na calym swiecie, gdzie sie da

> i po raz drugi ci przypominam o istnieniu żywego pomnika pamięci tych co
                > ratowali Żydów, który jest w Jerozolimie
                > chyba, że zależy tobie na pomniku z podziękowaniem, że nie każda polska
                wioska,
                >
                > miasto i miasteczko było kolejnym Jedwabnym lub Kielcami z 46r.
                > taki wniosek ewentualnie mogę z tobą podyskutować.
                > i daruj sobie obszerne cytaty ze swojej biblioteki, bo ja nawet tego nie
                czytam
                > .
                > szkoda twojej pracy przy ich przepisywaniu
                > i nawet już ciebie nie zapytam po co to wszystko robisz, bo doskonale wiem
                > a odpisuję ci tylko z nudów
                > nie jesteś w stanie już niczym wpłynąć na moje jakiekolwiek emocje
                > jestem z nich kompletnie już wyprana
                > uszły wraz z moimi jękami forumowymi z poprzedniej mojej działalności
                > a jak tak bardzo pragniesz zobaczyć pomnik wdzięczności żydowskiej, to sobie
                go
                >
                > postaw w swoim ogródku, albo nawet i gdziekolwiek chcesz. może nawet
                sponsorów
                > znajdziesz.
                > powinnaś już od dawna wiedzieć, że Żydzi to niewdzięczny naród i pomników
                swoim
                >
                > wybawicielom nie stawiają . nawet Mojżesz , co ich wybawił z niewoli
                egipskiej
                > i przeprowadził przez morze, nie doczekał się pomnika do tej pory.
                > tacy niewdzięcznicy ci Żydzi, nawet dla swoich a co dopiero dla obcych.
                > chyba jasno wyraziłam niewdzięczność Żydów?
                > do której należy dołączyć najnowszą, czyli moją niewdzięczność dla czołowego
                > filosemity forum snajpera
                > to masz już cały obraz żydowskiej niewdzięczności
                > d_nutka
              • gini Re: ku pamięci Ani 16.07.03, 15:03
                d_nutka napisała:

> GINI******Ale osadzanie calego narodu za zbrodnie jednostek to juz jest w
                > porzadku?To nie jest szatanski pomysl?
                >
                > ja NIGDY nie słyszałam o oskarżeniu CAŁEGO NARODU POLSKIEGO o zbrodnię
                > ludobójstwa na Narodzie Żydowskim.
                > nie wiem kto preparuje podobne oskarżenia
                >

Gini*********A sama nigdy nie oskarzlals?Poszukac twoich watkow?

> a twoje europejskie liczby strat żydowskich?
                >
                GINI******
                To nie sa liczby zydowskich strat, tylko liczby dotyczace ilosci Zydow
                zamieszkalych w Europie,czy zastanowilas sie juz dlaczego osiedlali sie tak
                chetnie w Polsce?
                Dlaczego w Polsce byly miliony a w innych krajach Europy tysiace?
                Wiesz jaka roznica jest pomiedzy milionem a tysiacem?
                W ogromnej Rosjii milion a w mniejszej o duzo Polsce trzy miliony.

> bądź choć raz konsekwentna w swoich oskarżycielskich tezach
                > przed wojną w Polsce mieszkało 6 mln Żydów
                >
                Gini********* daj jakiegos linka, by udowodnic, ze przed wojna mieszkalo w
                Polsce 6 milionow Zydow, ja juz ci dawalam ale podrzuce ci jeszcze raz.
                Choc nie dotrze i tak.

> się do bycia Żydami
                >
                GINI*********
                I co z tego wynika?Polacy wymordowali Zydow?

czy nie uważasz, że koszty postawienia takiego pomnika przekraczają wszelkie
                > możliwości tych 1100 Żydów?
                >
                Gini************
                A ci co pisza klamastwa to maja mozliwosci finansowe?Modliby zrobic zrzutke na
                pomnik dla rodziny Mroczkow co zginela ratujac Zydow.

i po raz drugi ci przypominam o istnieniu żywego pomnika pamięci tych co
                > ratowali Żydów, który jest w Jerozolimie
                > chyba, że zależy tobie na pomniku z podziękowaniem, że nie każda polska
                wioska,
                >
                GINI++++++++Pomnik?Jeszcze raz ci przypominam, ze na kazdym pomniku jest
                nazwisko a w przypadku Jedwabnego domagacie sie napisu, ze mordowi Polacy.

> miasto i miasteczko było kolejnym Jedwabnym lub Kielcami z 46r.
                > taki wniosek ewentualnie mogę z tobą podyskutować.
                > i daruj sobie obszerne cytaty ze swojej biblioteki, bo ja nawet tego nie
                czytam
                >

GINI***********
                Nie czytasz bo jestes betonowa, nie chcesz wiedziec nic wiecej.
                Wiesz za co szanuje Lady H , za to, ze w podobnej dyskusji, przyznala, ze
                poczyta, jak map rozmawiac to wole sto razy z Nia niz z Toba.Ty jestes betonowa
                glupia i leniwa, nawet informacji z encyklopedii nie chce ci sie przecztytac
                tylko, piszesz bzdury, czym sie osmieszasz.
                > szkoda twojej pracy przy ich przepisywaniu
                GINI*********
                Nie przepisuje , tlko kopiuje, i wcale nie szkoda, bo zawsze znajdzie sie ktos
                kto przeczyta i przemysli, na ciebie nie licze.
                > i nawet już ciebie nie zapytam po co to wszystko robisz, bo doskonale wiem
                > a odpisuję ci tylko z nudów
                > nie jesteś w stanie już niczym wpłynąć na moje jakiekolwiek emocje
                > jestem z nich kompletnie już wyprana
                > uszły wraz z moimi jękami forumowymi z poprzedniej mojej działalności
                > a jak tak bardzo pragniesz zobaczyć pomnik wdzięczności żydowskiej, to sobie
                go
                >
                > postaw w swoim ogródku, albo nawet i gdziekolwiek chcesz. może nawet
                sponsorów
                > znajdziesz.
                > powinnaś już od dawna wiedzieć, że Żydzi to niewdzięczny naród i pomników
                swoim
                >
                > wybawicielom nie stawiają . nawet Mojżesz , co ich wybawił z niewoli
                egipskiej
                > i przeprowadził przez morze, nie doczekał się pomnika do tej pory.
                > tacy niewdzięcznicy ci Żydzi, nawet dla swoich a co dopiero dla obcych.
                > chyba jasno wyraziłam niewdzięczność Żydów?
                > do której należy dołączyć najnowszą, czyli moją niewdzięczność dla czołowego
                > filosemity forum snajpera
                > to masz już cały obraz żydowskiej niewdzięczności
                > d_nutka

Wyobraz sobie, ze Zydzi to nie ty,Szpilman byl Zydem cos tam napisal, Polanski
                Zyd zrobil o tym film, Zydowka Arendt tez cos tam pisywala, i jeszcze jest Zyd
                Hemat, i Baczynski podobno tez Zyd, lista bylaby dluga.
                Ciebie nie traktuje wcale jako przedstawiciela narodu zydowskiego, bo i z
                jakiej racji?
                • Gość: Ania Re: A moze sprobuj przeczytac Danusiu? IP: 213.46.162.* 16.07.03, 15:35

Żydzi w Polsce, wg źródeł historycznych pierwszymi Żydami, jacy pojawili się na
                  ziemiach polskich, byli kupcy przybywający tu już w X w. W okresie XI-XVII w.
                  do Polski napływała ludność żydowska uchodząca przed prześladowaniami z
                  Zachodu, tworząc w miarę upływu czasu największe skupisko Żydów w Europie - pod
                  koniec XV w. było ich tu 30 tys., w połowie XVII w. już 350-500 tys., a u
                  schyłku Rzeczypospolitej ok. 800 tys. (głównie Aszkenazyjczycy).

Ich prawa i obowiązki określały wydawane przez rządzących przywileje, wśród
                  których najważniejszy był statut kaliski Bolesława Pobożnego (1264),
                  potwierdzony przez Kazimierza III Wielkiego (1334, 1364, 1367) i kolejnych
                  władców. Dzięki nim Żydzi uzyskali pozycję jakby odrębnego stanu. Oprócz
                  bezpieczeństwa i wolności religijnych zapewniono im swobodę uprawiania handlu i
                  działalności finansowo-gospodarczej (pożyczki na procent, dzierżawa opłat
                  państwowych, później prowadzenie karczem), a także samorządność. Podstawę tej
                  ostatniej stanowił kahał, czyli gmina wyznaniowa, autonomiczna w sprawach kultu
                  i szkolnictwa, w pewnym zakresie także sądownictwa. W XVI w. działały
                  przejściowo żydowskie senioraty generalne dla Małopolski i Wielkopolski. 1580-
                  1764 zbierał się, najczęściej podczas jarmarków w Lublinie lub Jarosławiu, tzw.
                  Waad (nazwa polska: Sejm Czterech Ziemstw, a od 1623, po oddzieleniu się Żydów
                  litewskich - Sejm Żydów Korony), skupiający ok. 70 przedstawicieli kahałów,
                  który zajmował się m.in. sprawą dystrybucji i egzekucji pogłównego od
                  poszczególnych gmin oraz wewnętrznymi sprawami wspólnoty.

W miarę wzrostu siły ekonomicznej Żydów pojawiały się i potęgowały nastroje
                  niechęci wobec nich. Konkurencji z ich strony próbowali pozbyć się przede
                  wszystkim kupcy i rzemieślnicy. Do pogromów doszło m.in. 1407 w Krakowie. 1495
                  przesiedlono wszystkich Żydów mieszkających w tym mieście do pobliskiego
                  Kazimierza, który stał się wkrótce ich ważnym ośrodkiem religijno-kulturowym i
                  gospodarczym (pełnił tę funkcję do 1939). Również niektóre inne miasta starały
                  się zamknąć ludność żydowską w gettach lub zupełnie usunąć ją ze swego obszaru
                  (przywilej De non tolerandis Judaeis uzyskało ok. 20 z nich). Równocześnie
                  rządzący i bogata szlachta, głównie ze względów ekonomicznych (znaczne wpływy z
                  podatków, korzystne arendy), okazywali Żydom przychylność.

Upadek miast w XVII w. pogorszył sytuację ludności żydowskiej, pewna jej część
                  przeniosła się na Ukrainę. Obejmowali tam m.in. arendy i uprawiali lichwę, co
                  wzbudziło wkrótce niechęć miejscowej ludności. Do wystąpień antyżydowskich
                  doszło 1648 w czasie powstania B. Chmielnickiego (zabito wówczas blisko 125
                  tys. Żydów, w literaturze żydowskiej okres ten zwany jest Gezerah - Wielką
                  Katastrofą) i 1768 podczas tzw. koliszczyzny (ok. 50 tys. ofiar).

Sejm Czteroletni (1788-1792) pracował nad ustawami dotyczącymi położenia Żydów,
                  1792 zapewniono im nietykalność osobistą. U schyłku XVIII w. 2/3 polskich Żydów
                  żyło w miastach, 1/3 uprawiała handel, a 1/3 rzemiosło, mniej niż 1/6 żyła z
                  szynkarstwa i arend (stanowili 80% arendarzy wiejskich).

Państwa zaborcze wprowadziły zarządzenia dyskryminujące Żydów. Prusy i Austria
                  krępowały żydowską samorządność i handel, prowadziły też akcję germanizacyjną i
                  politykę proemigracyjną. Rosja ograniczała ich swobody osobiste, głównie w
                  zakresie nabywania ziemi i osadnictwa. Antyżydowską politykę prowadzono również
                  w Rzeczypospolitej Krakowskiej i w Królestwie Polskim (w 90 miastach Żydzi
                  mieli zakaz osiedlania się, w 30 mogli mieszkać tylko w gettach) - ograniczenia
                  wobec nich zniosły co prawda reformy A. Wielopolskiego (1862), ale pojawiły się
                  one ponownie po upadku powstania styczniowego 1863-1864 (nie dopuszczano Żydów
                  do urzędów, ograniczano ich dostęp do szkół średnich i wyższych, zakazano im
                  nabywania i dzierżawy gruntów na wsi).

Pod koniec XIX w. w Królestwie Polskim żyło 1,3 mln Żydów, w Galicji 800 tys.,
                  w Poznańskiem i na Pomorzu ok. 50 tys. Ich liczba wzrosła na początku XX w.,
                  głównie w wyniku napływu ludności żydowskiej ze Wschodu (w następstwie
                  prześladowań i administracyjnych posunięć władz rosyjskich) i 1921 wynosiła już
                  2,8 mln (10% mieszkańców odrodzonej Polski), z tego 76% żyło w miastach (25% w
                  Warszawie, Łodzi, Krakowie, Lwowie i Wilnie) - 1/3 utrzymywała się z handlu,
                  2/5 z rzemiosła i pracy w drobnym przemyśle, wielu uprawiało wolne zawody.

Tzw. mały traktat wersalski (1919) gwarantował Żydom w Polsce (i innym
                  mniejszościom narodowym) wolność wyznania i posługiwania się własnym językiem
                  (jidysz), swobodę w zakresie zrzeszania się i oświaty oraz równe prawa
                  obywatelskie. Gwarancje takie umieszczone zostały także w konstytucjach 1921 i
                  1935.

Równocześnie wielu Polaków ulegało nastrojom antysemickim. Nie powtarzały się
                  co prawda pogromy, do jakich w wyniku posądzeń o sympatie proukraińskie i
                  prokomunistyczne doszło we Lwowie (1918) i Pińsku (1919), ale Żydzi stanowili
                  przez cały czas obiekt ataków prasy i publicystyki o orientacji narodowej, a w
                  2. połowie lat 30. także zarządzeń dyskryminujących (1936 ograniczenie uboju
                  rytualnego, 1937 dopuszczenie tzw. getta ławkowego na wyższych uczelniach).
                  Wielu Żydów wyemigrowało z Polski do Palestyny w okresie reform W. Grabskiego
                  (tzw. alija Grabskiego), dotknął ich też kryzys gospodarczy 1929-1935 (bojkot
                  sklepów żydowskich).

Podczas II wojny światowej Polska była miejscem eksterminacji narodu
                  żydowskiego (Żydów zagłada).
                  GINI***********Wez pod uwage, ze Polska byla miejscem ale to nie Polacy
                  byliautorami holocaustu.

Po wojnie ok. 137 tys. osób tej narodowości przybyło do Polski w ramach
                  repatriacji z ZSRR - dołączyły one do ok. 50-80 tys. tych, którzy przeżyli
                  zagładę w kraju. Jednak ogólny klimat polityczno-społeczny nie sprzyjał ich
                  pobytowi (m.in. pogrom kielecki 1946), choć niektórzy z nich, związani jeszcze
                  przed wojną z ugrupowaniami lewicowymi, włączyli się w budowę nowego ustroju w
                  Polsce. W okresie 1946-1950 z Polski do Palestyny wemigrowało 120 tys. Żydów,
                  kolejne masowe ich wyjazdy nastąpiły po 1956 i po wydarzeniach marcowych 1968.
                  Obecnie ich liczbę w Polsce ocenia się na 15 tys., z czego niewielką część
                  zrzesza Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich w Rzeczypospolitej Polskiej.

GINI**********Co powiesz o tych 120 ooo , ktore wyjechaly do Palestyny?
                  Mosze pisal, ze wyjechali polaczyc sie z bracmi i siostrami.
                  Czyzby klamal?

W czasie pobytu na ziemiach polskich Żydzi rozwijali swoją kulturę oraz myśl
                  religijną i społeczną. Już od 2. połowy XV w. kształtowały się ośrodki studiów
                  talmudycznych w Poznaniu (gdzie od 1474 nauczał rabbi Mojżesz ben Izaak Mintz -
                  wielki autorytet w zakresie prawa rabinicznego) i Krakowie (gdzie m.in.
                  działali od końca XV w. Jakub ben Josef Polak - znakomity egzegeta, główny
                  rabin Małopolski, a w XVI w. Mojżesz ben Israel Isserles zwany Rema, uznawany
                  za najwybitniejszego wśród talmudystów na ziemiach polskich). W XVII w. żywy
                  był wśród nich ruch mesjanistyczny. W XVIII w. działali tu m.in. frankiści,
                  toczyły się też polemiki między reprezentantami judaizmu rabinicznego a
                  upowszechniającym się chasydyzmem (ruch społeczno-religijny o charakterze
                  mistycznym, którego twórcą był Baal Szem Tow z Podola), zwalczanym też przez
                  przedstawicieli żydowskiego oświecenia, haskali. Pod koniec XIX w. narodził się
                  syjonizm, powołano do życia Światową Organizację Syjonistyczną, której
                  struktury działały na terenie ziem polskich już na początku XX w.

Działacze pochodzenia żydowskiego byli też aktywni w różnych ugrupowaniach
                  socjalistycznych i robotniczych (m.in. w Powszechnym Żydowskim Związku
                  Robotniczym, tzw. Bundzie, 1897). Wśród Żydów polskich zaznaczyły się też pewne
                  tendencje asymilacyjne. Wiele organizacji żydowskich istniało w odrodzonej po
                  1918 Polsce, m.in. ortodoksyjny Agudas Isroel (Związek Izraela, oficjalnie od
                  1919 jedn
                  • Gość: Ania Re: A moze sprobuj przeczytac Danusiu? IP: 213.46.162.* 16.07.03, 15:42
                    Historia powszechna, Europa
                    Żydów zagłada (1939-1945) widok strony
                    znajdź podobne
                    pokaż powiązane

Informacje ogólne
                    Prześladowania przed wybuchem II wojny światowej
                    Polityka eksterminacyjna w czasie II wojny światowej
                    Plan "ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej"
                    Następstwa polityki Holocaustu
                    Informacje ogólne
                    Żydów zagłada, Holocaust, Szoah, eksterminacja Żydów zamieszkujących Europę
                    dokonana 1939-1945 przez Niemcy przy udziale sojuszników i rządów państw
                    zależnych. Zagłada Żydów zgodna była z programem politycznym A. Hitlera
                    zapisanym w Mein Kampf (tom 1-2, 1925-1926).

Prześladowania przed wybuchem II wojny światowej
                    Prześladowania rozpoczęły się zaraz po jego dojściu do władzy. 1933 usunięto
                    Żydów z urzędów państwowych, 1935 pozbawiono ich praw obywatelskich (tzw.
                    ustawy norymberskie) - odbierano im majątek, ograniczano możliwości pracy,
                    zakazywano podejmowania studiów. Próbowano też zmuszać ich do emigracji, jednak
                    znaczna część państw Europy i Ameryki oraz Australia zamknęły przed Żydami
                    granice (ustalenia konferencji w Évian-les-Bains 1938), pewne możliwości
                    przyjazdu stworzyły im USA. Do wybuchu II wojny światowej spośród 540 tys.
                    niemieckich Żydów wyemigrowało ponad 200 tys. Kulminację wstępnej fazy
                    prześladowań stanowiła noc kryształowa - pogrom, w wyniku którego zginęło ok.
                    90 Żydów, zniszczeniu uległo 191 synagog i znaczna liczba żydowskich sklepów w
                    Niemczech i Austrii, a do obozów koncentracyjnych trafiło ok. 35 tys. osób. W
                    listopadzie 1938 ok. 17 tys. Żydów pochodzących z Polski Niemcy deportowali na
                    wschód do pasa przygranicznego, gdzie przetrzymywano ich pod gołym niebem - ok.
                    6 tys. spośród nich Polacy internowali w Zbąszyniu.

Polityka eksterminacyjna w czasie II wojny światowej
                    Wybuch i pierwsze lata II wojny światowej stanowiły nową fazę polityki
                    eksterminacyjnej. Na terenach zdobytych przez Niemcy do 1941 żyło ok. 7,8 mln
                    Żydów - w tym 3 mln w Polsce, gdzie już jesienią 1939 nakazano im nosić znak
                    identyfikacyjny z gwiazdą Dawida (w III Rzeszy obowiązek taki istniał od
                    jesieni 1941, na okupowanych ziemiach zachodniej Europy od wiosny 1942).
                    Odebrano im wszelką własność, ograniczono swobodę poruszania się itp. Od
                    listopada 1939 w miastach powoływano żydowskie rady starszych, tzw. Judenraty,
                    mające ułatwić wykonywanie rozporządzeń władz okupacyjnych. Zaczęto też tworzyć
                    getta: najpierw w Polsce (ok. 400), a od 1941 również na Litwie, Łotwie,
                    Białorusi i Ukrainie - pokazową placówkę tego typu zorganizowano w czeskim
                    Terezínie ( 1943 Niemcy udostępnili ją inspektorom Międzynarodowego Czerwonego
                    Krzyża). Zarzucono natomiast plany zorganizowania rezerwatów żydowskich na
                    Lubelszczyźnie, Madagaskarze i Syberii. Warunki życia w gettach były tragiczne,
                    a próby ucieczki karano śmiercią. W okupowanej Polsce stworzono ponad 400
                    obozów pracy przymusowej przeznaczonych dla Żydów, w niektórych śmiertelność
                    sięgnęła 50%.

Plan "ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej"
                    Inwazja na ZSRR wyznaczyła kolejny etap zagłady Żydów - na zajmowanych przez
                    Wehrmacht terenach wymordowano do końca 1941 ok. 500 tys. osób (zasłużyły się w
                    tym zwłaszcza tzw. Einsatzgruppen). Jednocześnie Niemcy przygotowywali się
                    do "ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej". Na mocy ustaleń konferencji w
                    Wannsee (styczeń 1942) za realizację tego programu w Europie Zachodniej i na
                    Węgrzech odpowiadał A. Eichmann, a w Generalnym Gubernatorstwie - O. Globocnik
                    (Reinhard Aktion). Już w grudniu 1941 w obozie zagłady w Chełmnie po raz
                    pierwszy uśmiercono Żydów gazem spalinowym. W 1942 ośrodki zagłady powstały w
                    Bełżcu, Sobiborze, Treblince, następnie w Brzezince i Majdanku - Żydów prosto z
                    ramp wyładowczych kierowano do komór gazowych, zabijając dziennie 6-8 tys.
                    osób. Latem 1942 w wyniku wielkiej akcji deportacyjnej z getta warszawskiego
                    uśmiercono w Treblince ok. 300 tys. Żydów. Ginęli też mieszkańcy gett innych
                    miast polskich oraz Żydzi z całej Europy, ponieważ ośrodki zagłady ze względów
                    ekonomicznych (bliskość największych skupisk ludności żydowskiej) i
                    propagandowych (optymalne możliwości zachowania operacji w tajemnicy przed
                    światem) organizowano wyłącznie na terenie okupowanej Polski. Pozbawiono w nich
                    życia ok. 4 mln Żydów i osób pochodzenia żydowskiego (badano narodowość
                    przodków do trzeciego pokolenia).

Następstwa polityki Holocaustu
                    Łącznie (tj. w obozach i poza nimi) hitlerowcy zamordowali w czasie II wojny
                    światowej ok. 6 mln Żydów, w tym wielu wybitnych uczonych, artystów, pisarzy.
                    Największe straty poniosła ludność żydowska na okupowanych terenach ZSRR
                    (blisko 99%) i Polski (89%), znacznie mniejsze w Niemczech i Austrii (ok. 30%),
                    we Francji (ok. 22%) oraz we Włoszech (ok. 17%), stosunkowo niewielkie (poniżej
                    1%) były one wśród Żydów bułgarskich, fińskich i duńskich.

Zagładzie Żydów przeciwstawiały się przez dłuższy lub krótszy czas Włochy,
                    Węgry, Bułgaria i Rumunia, współdziałała z Niemcami Słowacja. Sami Żydzi
                    próbowali stawiać opór eksterminacji (np. powstanie w getcie warszawskim), ale
                    wobec skrajnej dysproporcji sił miał on charakter symboliczny. W wielu
                    przypadkach pomocy udzielała im miejscowa ludność, której w Polsce groziła za
                    to kara śmierci.

Odwiedź w Internecie
                    Żydów zagłada

Powiązania
                    • Gość: ania-gini Re: A moze sprobuj przeczytac Danusiu? IP: 213.46.162.* 16.07.03, 15:45
                      polish-jewish-heritage.org/Pol/zegotapl.htm
                      • d_nutka Re: Aniu 16.07.03, 16:04
                        nauczyłam się ostatnio pewnej sprytnej sztuczki
                        jak coś mi się w komputerze nie podoba to go po prostu wyłączam
                        czy ja muszę mówić?
                        czytałam kiedyś opowiesć o pewnym mądrym Jezusie, co nawet w obliczu grożącej
                        mu śmierci nie otworzył ust by się bronić
                        a ja mam o wiele prostrzą sprawę, bo tylko odłączyć sieć od komputera
                        i właśnie to za chwilkę zrobię
                        i upiekę od razu dwie pieczenie na jednym ogniu, a nawet trzy
                        nie przeczytam tego co z takim wysiłkiem dla mnie przygotowałaś i będę miała
                        więcej czasu na polecany mi przez Rycha spacer by wydobyć się z tego szamba
                        to dwie pieczenie
                        a trzecia?
                        przygotuję ją sobie na spacerze, pogoda taka śliczna, że aż żal tracić ją
                        czytając niezrozumiałe teksty
                        pozdrawiam
                        d_nutka
                        d_
                        • gini Re: Aniu 16.07.03, 16:25
                          d_nutka napisała:

> nauczyłam się ostatnio pewnej sprytnej sztuczki
                          > jak coś mi się w komputerze nie podoba to go po prostu wyłączam
                          > czy ja muszę mówić?
                          > czytałam kiedyś opowiesć o pewnym mądrym Jezusie, co nawet w obliczu grożącej
                          > mu śmierci nie otworzył ust by się bronić
                          > a ja mam o wiele prostrzą sprawę, bo tylko odłączyć sieć od komputera
                          > i właśnie to za chwilkę zrobię
                          > i upiekę od razu dwie pieczenie na jednym ogniu, a nawet trzy
                          > nie przeczytam tego co z takim wysiłkiem dla mnie przygotowałaś i będę miała
                          > więcej czasu na polecany mi przez Rycha spacer by wydobyć się z tego szamba
                          > to dwie pieczenie
                          > a trzecia?
                          > przygotuję ją sobie na spacerze, pogoda taka śliczna, że aż żal tracić ją
                          > czytając niezrozumiałe teksty
                          > pozdrawiam
                          > d_nutka
                          > d_

Danusiu, nie przeczytasz Ty przeczyta kto inny.Co zyskasz nie czytajac?
                          Zgoda mozesz wylaczyc komputer ale czy tym zmienisz rzeczywistosc?
                          Czy jak zamkniesz oczy to swiat przestanie istniec?
                          Nie chcesz wiedziec pewnych rzeczy to twoja prywatna sprawa, tylko nie zmuszaj
                          innych by przyjmowali twoj punkt widzenia.
                          Przyjemnego spacerku zycze.Tylko otworz oczy od czasu do czasu .
                        • rycho7 szczere wyznanie 16.07.03, 17:32
                          d_nutka napisała:

> przygotuję ją sobie na spacerze, pogoda taka śliczna, że aż żal tracić ją
                          > czytając niezrozumiałe teksty

Bywa jeszcze rozwiazanie, ze jak nie rozumiemy to pytamy sie rozmowcy co mial
                          na mysli. Jezeli jednak podswiadomie obawiamy sie, ze nawet wyjasnienia nie
                          zrozumiemy wtedy powstrzymujemy sie przed dialogiem i umieszczamy rozmowce w
                          szambie.

Ot takie sobie taktyki komunikacji miedzyludzkiej.

Szalom
                    • rycho7 liczydelko powiedz przecie 16.07.03, 17:27
                      Gość portalu: Ania napisał(a):

> Największe straty poniosła ludność żydowska na okupowanych terenach ZSRR
                      > (blisko 99%) i Polski (89%)

Przed wojna w Polsce bylo 3 miliony Zydow (na jakich terenach? z 1939 czy z
                      1945 ?). Pozostalo 11 procent. Z prostego wyliczenia wynika, ze pozostalo 330
                      tysiecy. Rozumiem, ze w Jad Waszem posadzili nasi milusinscy 330 000 drzewek
                      oliwkowych. I cala produkcje z tych drzewek przesylaja bezplatnie do Polski. To
                      doprawdy wspanialy dowod wdziecznosci. A moze w czyms sie myle?

Policzmy w druga strone. Z krajow bylego ZSRR przyjechalo w ostatnich latach do
                      Izraela ze 3 miliony Zydow. Zakladajac, ze ich ilosc od 1945 podwoila sie, to
                      po wojnie bylo ich 1,5 miliona. Czyli przed wojna bylo ich 150 milionow. Hitler
                      wymordowal ich 6 milionow wiec Stalin zapewne pozostale 142,5 miliona. A nikt
                      nie mowi o takim dokonaniu Stalina. Moze wiec stalinizm jest nieodmienna
                      miloscia syjonistow? A moze ktos najbardziej kocha kroliki Lejzorka Rojtszwanca?

Jak nie wiadomo o co chodzi to zawsze chodzi o pieniadze. Polacy maja po prostu
                      zaplacic i basta.

Szalom
    • Gość: Polityczny Re: Żądam przeprosin!!! IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.03, 12:38

> Za lata wyrzecen i cierpien !!!! Za wszytko

Przepraszam, ale to nie ja to ONIIII !
    • maretina a ja dostepu do morza!:)/nt 16.07.03, 17:34
      • rycho7 wyjdz z grajdolka n/t 16.07.03, 17:37
    • Gość: cs137 Cus dlugo Pan EUROMIR tego kaca goi, nie? n/t IP: *.library.orst.edu 16.07.03, 22:51
    • fakty_i_mity Ja chce barykad i szumu kul rewolucji 16.07.03, 22:57
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka