Dodaj do ulubionych

jestes zwyczajnie nieuczciwym czlowiekiem

16.03.08, 08:59
napisała do mnie Dana. Jestem nie tylko nieuczciwy, ale i zatwardziały w nieuczciwości. Kontynuuję więc kampanię oszczerstw i nienawiści.

pl.wikipedia.org/wiki/Osadnictwo_%C5%BCydowskie_w_Palestynie
Osadnictwo żydowskie w Palestynie - Yishuv (hebr. ישוב, literalnie "osiedle") lub Ha-Yishuv (Yishuv, hebr הישובwink, pełna nazwa הישוב היהודי בארץ ישראל Hayishuv Hayehudi b'Eretz Yisrael ("Żydowskie osadnictwo w Ziemi Izraela") - rozpoczęło się około 1841 roku i doprowadziło do powstania współczesnego państwa Izrael.

Czasami wyróżnia się Stary Yishuv i Nowy Yishuv.

Stary Yishuv odnosi się do wszystkich Żydów żyjących w Palestynie przed Alija rozpoczętą w 1882 roku przez ruch syjonistyczny. Ludzie Stareego Yishuvu byli Ortodoksyjnymi Żydami żyjącymi najczęściej w Jerozolimie,, Safedzie, Tyberiadzie i Hebronie. Niewielkie społeczności były w Jaffie, Hajfie, Peki'in, Akka i Nablusie. Większość z nich koncentrowała się na studiowaniu Tory. Utrzymywali się dzięki pomocy finansowej Żydów z Diaspory.

Nowy Yishuv odnosi się do wszystkich Żydów, którzy zamieszkali poza murami Jerozolimy począwszy od 1860 roku. Byli to wszyscy ci, którzy przyjechali do Palestyny w kolejnych falach Aliji. Rozpoczęte przez nich osadnictwo doprowadziło do powstania państwa Izrael.

W 1841 roku Żydzi zakupili w Palestynie pierwszy gaj pomarańczowy. Uczyniono to za pieniądze brytyjskiego finansisty Sir Mosesa Montefiore, a za namową rabina Cwiego Hirsza Kaliszera. W tym czasie w Jerozolimie żyło 500 Żydów, a naczelnym rabinem Jerozolimy był Samuel Salant.

W 1856 roku w Jerozolimie żyło już ponad 5 tys. Żydów. W 1863 roku Jechiel Brill rozpoczął w Jerozolimie wydawać pierwsze hebrajskie czasopismo "Ha-Lewanon".

W 1870 roku Żydzi z francuskiej organizacji Alliance Israélite Universelle wykupili w Palestynie mały obszar ziemi (nazwany Mikwat Israel), na którym założyli szkołę rolniczą. Dyrektorem szkoły został Charles Nettner. Do tego miejsca przybywali Żydzi z Europy Środkowej i Wschodniej, zwłaszcza z terenów Rosji. Osadnictwo rolnicze w Palestynie finansował baron Edmond de Rothschild. Rothschild założył PICA (The Palestine Jewish Colonization Association). Na wsparcie osadnictwa przekazał ponad 50 mln dolarów, oraz dodatkowo wiele milionów na rozwój przemysłu. W owym czasie w Jerozolimie mieszkało już około 14 tys. Żydów i wkrótce stali się większością w mieście.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Amplituda 16.03.08, 09:13
      "jestes zwyczajnie nieuczciwym czlowiekiem"

Co do nieuczciwosci to niezbyt widze. Co widze to upor (jest baran, koziorozec albo byk), ktory zla cecha nie jest.

A co do meritum, to ponoc z przeszlosci mozna przewidziec przyszlosc. A tu nijak nie da sie przewidziec. Zaczynasz od malego osiedlania sie i wielkiej diaspory na wschodzie Europy, poprzez probe zaglady Zydow europejskich, stworzenie wlasnego panstwa, wygrane wojny, straszny los i proba pacyfikacji tych, ktorzy jeszcze 100 lat temu byli wiekszoscia w Jerozolimie.

Z tego nic nie mozna zrozumiec. To jest historia o niezwyklej amplitudzie. I czego mozna sie obawiac to kontynuacji tych nieslychanych zmian.

A biorac pod uwage wybuchowosc regionu, to jest problem calego swiata.

Sorry, ze ci tak watek z historii w przeszlosc balansuje. Jedynym usprawiedliwieniem jest koherencja z te wielka amplituda...

PF
      • oleg3 Re: Amplituda 16.03.08, 11:06
        polski_francuz napisał:

> baran, koziorozec albo byk)

Waga!

Co do amplitudy. Nie bardzo lubię dywagować historiozoficznie, bo to mętna
        sprawa. Ale widzę współczesny Izrael jako niechrześcijańską wersję Królestwa
        Jerozolimskiego. Krzyżowcy utrzymali się w Palestynie niespełna 200 lat (zdobyli
        Jerozolimę w 1099, Akka padła 1291).

Oleg
        • polski_francuz Re: Amplituda 16.03.08, 11:59
          "Ale widzę współczesny Izrael jako niechrześcijańską wersję Królestwa
          Jerozolimskiego. Krzyżowcy utrzymali się w Palestynie niespełna 200 lat (zdobyl
          i Jerozolimę w 1099, Akka padła 1291)."

Ciekawe.

Dana will be not amused again...

PF
      • webaholic długi rozwój żydów 16.03.08, 12:42
        potrzebowali 5 tysiecy lat, zeby zaczać uprawiac ziemie....
        • oleg3 Re: długi rozwój żydów 16.03.08, 12:47
          smile))

To nie do końca tak. Kiedy żyli w Palestynie to ją uprawiali. Poza Palestyną
          uprawiali ziemię Falasze i Karaimi. Być może i inni, ale nic o tym nie wiem.

Oleg
    • pro100 usiłujesz stosować logikę cywilizacji 16.03.08, 09:39
      białego człowieka do cywilizacji azjatyckiej. I zasada CA brzmi: gdzie Jojne 2000 lat temu narobił pod krzaczkiem, tę ziemię pan dał na zawsze plemieniu izraela. I mniejsza o Mustafę co pod tym krzaczkiem walił przez nastepne dwadzieścia wieków.
      • dachs ostroznie z taka filozofia pro100 16.03.08, 09:59
        Hans robil pod wroclawskim krzaczkiem przez 600 lat. Jan wali pod nim z gwinta
        dopiero od 60-ciu.
        • pro100 Re: ostroznie z taka filozofia pro100 16.03.08, 10:16
          dachs napisał:

> Hans robil pod wroclawskim krzaczkiem przez 600 lat. Jan wali pod nim z gwinta
          > dopiero od 60-ciu.

per analogiam - pozostajemy w granicach do 67. Decyzje wielkich mocarstw i onz. Stosując logike azjatycką Polska od łaby do dniestru, od bałtyku po czarne, ba moskwa też ........Trza znać miarę jak mawiał princ Radecki - odtąd, dotąd. I halucynacje pustynne w buty włożyć.
        • oleg3 Re: ostroznie z taka filozofia pro100 16.03.08, 10:56
          Cytat z olega smile

Żydzi jako tacy żadnego prawa (współcześnie) do Palestyny nie mają. Prawo takie mają natomiast Izraelczycy, którzy od paru pokoleń tam żyją. Nie zamierzam i nie zamierzałem podważać tego prawa. W końcu
          polskie prawo do Wrocławia jest takie same. Nie lubię tylko fałszowania faktów,bo tak jest wygodniej.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=76974493&wv.x=2&a=77021761
      • oleg3 Re: usiłujesz stosować logikę cywilizacji 16.03.08, 11:08
        Nie. Ja tylko realizuję prawo białego człowieka do posiadania własnej historii.

Oleg
        • pro100 Re: usiłujesz stosować logikę cywilizacji 16.03.08, 11:25
          oleg3 napisał:

> Nie. Ja tylko realizuję prawo białego człowieka do posiadania własnej historii.
          >
          > Oleg

nu, i dana też ma własną historię. a że się rozjeżdżają - siłą wyższa, stanowiska wspólnego nie będzie nigdy. w logice to się nie pogodzi, może jedynie na zasadzie empatii coś .... np dana też człowiek i chce w spokoju, bezpiecznie choć trochę pożyć a tu ani jedna ani druga logika tego nie zapewni, stresująca sytuacja.
    • aaki zwyczajna retoryka dany 16.03.08, 09:44
      wszem i wobec.
      nihil novi sub sole smile
      • dana33 Re: zwyczajna retoryka dany 16.03.08, 10:01
        dzien dobry, chloptasie...... w jerozolimie sloneczko...
        u was jak widze mozgi zamrozone do -100.
        i tak trzymac dalej....
        • aaki Re: zwyczajna retoryka dany 16.03.08, 14:39
          nadmierne upały też szkodzą.
          jak widzę mózg ci sie zlasował od gorąca i to dawno.
          proponuje głowę do zamrazalnika.
          i tak trzymać dalej....
    • dana33 Re: zwyczajna retoryka dany 16.03.08, 18:14
      alez rochellina..... znow rzucasz jakimis klamstwami.... gdzie to ja
      sie uzalam nad moim nieudanym zyciem i moja bieda?
      ty to nie antysemityzm, tylko klamstwa wyssalas z mlekiem matki,
      rochellino... bez tego u ciebie nie idzie...
      3 zamkniete fora
      1 zamkniety blog smile))))
      • marouder.eu + 1000 zabanowanych nickow przyjaciela Kuby:)/nt 16.03.08, 18:21
        dana33 napisała:

> alez rochellina..... znow rzucasz jakimis klamstwami.... gdzie to ja
        > sie uzalam nad moim nieudanym zyciem i moja bieda?
        > ty to nie antysemityzm, tylko klamstwa wyssalas z mlekiem matki,
        > rochellino... bez tego u ciebie nie idzie...
        > 3 zamkniete fora
        > 1 zamkniety blog smile))))
    • vicky17 oops wypadlo mi z glowy 16.03.08, 18:23
      ze rowniez strata czasu jest konwersacja z f..nieta bez nicka i panna horowitz a
      ta czasem nadaje jako chlopsmile
      widze dzieci,ze zjawiliscie jak na zawolania i dobrze..po to was tu trzymajasmile
      • dana33 Re: oops wypadlo mi z glowy 16.03.08, 18:26
        co sie tak dziwisz, ze ci z glowy wypadlo? mnie nie dziwi.... same
        dziury, to i wypada bez problemow... smile

zjawilismy sie jak na zawolanie? jassssssssssne..... rochellina....
        przeciez czekamy na ciebie z zapartym tchem....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka