piq 19.06.08, 00:49 ...czy zaglądacie na portal polskaxxi? Co sądzicie o tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hymenaios Re: szanowna braci prawico z forum tego,... 19.06.08, 14:41 Właściwie to ja tam nie zaglądałem. Ale dzięki za przypomnienie. W pierwszej kolejności wykorzystałem opinie o eurotraktacie ) Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Zajrzałem przy starcie 19.06.08, 14:50 Obejrzałem stare (niektóre dobre) teksty i jakoś mnie nie wciągnęło. Ostatnio czytałem (ale w salon24.pl) tekst JMR o eurotraktacie. Tekst sensowny choć te nowe polityki UE to raczej furtka dla eurokratów. Unia przecież już buduje drogi. Zbudowała nawet drogę przed moim domem, co sumiennie zaświadcza odpowiednia tablica. Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 piczkowi ctrl-c 19.06.08, 16:09 www.cichociemni.ovh.org/42.html Tajemniczy mudzinBolesław Kontrym, znany doskonale pod pseudonimem "mudzin" (jak wiele osób z tego pokolenia,posługiwał się wieloma pseudonimami, ten jednak najbardziej przyrósł do niego), zasłuył się swojąpostawą podczas Powstania Warszawskiego. Był doskonałym dowódcą swojego zgrupowania,szanowanym przez ołnierzy, odwanym, nie oszczędzającym się w rozmaitych akcjach, a zarazemświetnym taktykiem, a nawet - na skalę Powstania - świetnym strategiem. Stał się nawet jedną z legendtego zrywu. Jego imieniem został nazwany skwer w centrum Warszawy, opodal ulicy Świętokrzyskiej,obok znanego budynku "Pasty". A jednak pewne fragmenty jego yciorysu, tak wcześniejsze, jak ipóźniejsze, stanowią zagadkę. Nie dlatego, by były nieznane. Przeciwnie, są znane. Lecz właśnie z tegopowodu mona je nazwać tajemniczymi, gdy wiadome są fakty, ale nieznane i tajemnicze są powody,którymi kierował się w swoich poczynaniach yciowych. Co nim mianowicie kierowało lub czym on siękierował, decydując się tak, a nie inaczej postępować. Zwłaszcza e jego zwroty yciowe byłyzaskakujące, przeciwstawne nawet sobie, nie do wytłumaczenia elementarną logiką. A moe logiczne,tyle e widać ich wierzchołek, ale niewiadome korzenie.Tę postać starał się rozszyfrować Witold Pasek w ksiące "Bolesława Kontryma ycie zuchwałe". Borzeczywiście trzeba było zuchwałości, by w niektórych sytuacjach postępować jak on. A moe nie tylkozuchwałości? Pochodził z rodziny wywodzącej się z Wileńszczyzny. Jego niektórych przodków dotknęły represje poPowstaniu Listopadowym, wobec czego inni przodkowie uznali, e rzemiosła wojennego trzeba uczyć się uwroga, by pokonać go później jego własną bronią, przeto robili kariery oficerskie w Rosji. Do takiejkariery był przewidziany bohater opowieści, acz ju w tym miejscu zaczynają się sprzeczności w jegoyciorysie przez siebie samego prezentowanym. W jednej wersji opowiadał, e w 1915 r. zostałwyrzucony z Korpusu Kadetów, w drugiej, e Korpusu nie skończył, bo wstąpił jako ochotnik do armii, wtrzeciej, e ukończył sześć klas Korpusu Kadetów i wstąpił do szkoły oficerskiej. Wojna, walki, przewrótbolszewicki, Kontrym na przełomie lat 1917 i 1918 wstępuje do oddziałów II Korpusu Polskiego. Porozbiciu Korpusu przez Niemców pod Kaniowem dostaje się do niewoli, ale ucieka. I w październiku 1918r. odnajduje się w Armii Czerwonej. Jednak nie próbował ani wcześniej, ani wtedy, ani później przedostaćsię do Polski, jak tysiące rodaków. Przeciwnie, nawet brał udział w wojnie polsko-bolszewickiej 1920roku, a za udział w tzw. kampanii polskiej został odznaczony Orderem Czerwonego Sztandaru. Po tejprzegranej przez Rosję wojnie gromił w Rosji, nadal będąc w Armii Czerwonej, tzw. bandyantybolszewickie. Nagle w grudniu 1922 r. Kontrym przedostaje się do Polski. Bez większego trudu zostaje przyjętywprawdzie nie do wojska, ale do Stray Granicznej - przemianowanej w lipcu 1923 na Policję Graniczną.Dosyć, e Kontrym ostatecznie słuy w Policji Państwowej, funkcjonując w województwach wschodnich,wyłapując komunistów i agentów przerzucanych z Sowietów. Rok 1939. Wojna. Internowany na Litwie, przedostaje się do Francji, walczy w kampanii norweskiej, znówwe Francji, ostatecznie przedostaje się do Anglii, zostaje cichociemnym, po przeszkoleniu skacze wewrześniu 1942 r. do kraju. Tu działa w "Wachlarzu", dostaje przydział do Państwowego KorpusuBezpieczeństwa (andarmeria czy policja podziemna), bierze udział w Powstaniu Warszawskim. Po klęsceniewola, pobyt na emigracji. Lecz słuąc w jeszcze istniejących Polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie, w1946 r. nawiązuje kontakt z misją wojskową z "ludowego" ju kraju, dostarczając jednemu z oficerówmisji tajne regulaminy i instrukcje wojskowe. W maju 1947 r. wrócił do Polski. Aresztowany w październiku 1948 r., nie wiadomo dlaczego. Śledztwo, tortury, oskarenie chaotyczne inie trzymające się logiki, wyrok, powieszony 2 stycznia 1953 r. Piękne karty bojowe. Dlaczego jednak Kontrym miast przedostawać się ze zbolszewizowanej Rosji,wstępuje do Armii Czerwonej, bierze po tamtej stronie udział w bitwie warszawskiej 1920 r. i wraca doPolski dopiero w końcu 1922 r.? Dlaczego na emigracji w 1946 r. nawiązuje kontakt z wojskowymprzedstawicielem władzy "ludowej"? Postacie kryształowe, fundamenty legend patriotycznych nie liczą sięna pęczki. Ale są grzeszki i grzechy: bycie karciarzem, kobieciarzem, łgarzem, to inne kategorie przewin.Acz za okupację, walki na Zachodzie, Powstanie Warszawskie, naleały mu się odznaczenia i uznanie.Lecz pytania o pozostają.Marek Arpad- Kowalskihyzlotto.pl - HYZLOTTO Warto znaleźć info o jego bracie... pl.wikipedia.org/wiki/Boles%C5%82aw_Kontrym "Jeśli tego nie zrobisz proszę Moderatora o usunięcie tego tematu i postu w całości! Czytam "więcej": Uzasadnienie przyznania Kontrymowi trzeciego orderu Czerwonego Sztandaru: "towaszyszowi Kontrymowi za wyjątkowe opanowanie i męstwo wykazane w okresie natarcia na Warszawę i w późniejszym okresie odwrotu" [strona 48] Zapis w teczce personalnej Bolesława Kontryma w Moskwie: "w tym okresie [1921-22] został współpracownikiem sowieckiego wywiadu wojskowego" [str. 61] I dalej [strona 71-72] cytat za oficjalną rosyjską historią GRU; gdzie KOntrym figuruje jako jeden z zaledwie 467 "pracowników operacyjnych GRU" (iojeden z 14 Polaków w tym zestawieniu). Zadałem pytanie, bo właśnie chcę się dowiedzieć wiecej, podyskutować z tymi, którzy czytali (ze zrozumieniem i bez emocji) zarówno tę książkę , jak i inne traktujace o tych zagadnieniach. "Życie zuchwałę" wygląda na dość rzetelne opracowanie historyczne; są przytoczone źródła, jest spora bibliografia. Autor zastanawia się na przykład, dlaczego w podległym Kontrymowi "Starcie" ilość agentów GL-u i bezpośrednio sowieckich była wyższa nią w ajkiejkolwiek innej strukturze AK czy Delegatury. "Wymoderować" wątek można zawsze. A książkę nalepiej spalić! Cezane roody102Oct 1 2006, 02:08 PM O, jak milutko... Czlowiek cos przeczytal, moze nie zrozumial, moze niedokladnie. Gdyby dostal rzetelna odpowiedz, watek moglby miec swoj sens, ktos by sie moze z niego czegos nauczyl. Ale oczywiscie latwiej personalnie... forum.1944.pl/lofiversion/index.php?t1926.html Różański słowa jednak nie dotrzymał, rozpoczynając aresztowania WiN- owców. Po latach winę zrzucał na innych - twierdził, że jego honor ma swoją wagę, ale zwolnieniu aresztowanych kategorycznie sprzeciwił się Bierut, który - dodatkowo - zarzucił mu uleganie drobnomieszczańskim przesądom. Z kolei radziecki doradca MBP - płk NKWD Jurij Nikołaszkin zdziwił się ponoć: "Co to znaczy, że ty dałeś słowo honoru? Jeśli dałeś, to znaczy ono było twoje, a jak było twoje, to możesz je odebrać". mazowsze.kraj.com.pl/117589462285788.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
hasz0 pytam masz nazwisko i twarz plugawy oszczerco? 19.06.08, 16:11 czy robisz jaja na czyjeś zlecenie? Odpowiedz Link Zgłoś
piq mam, ci_pciu, cię odstrzelić na zlecenie kulczyka. 20.06.08, 00:14 ...z krauzem. Za to, że wyhaftowałeś sobie na wyjściowych stringach herb, na który miały ochotę ich rosyjskie flamy. Masz tu, durny maminsynku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=81052231&a=81115832 Nie dostawałeś lania za kłamstwo, co, bezstresowo wychowany bubku? Odpowiedz Link Zgłoś
kasz0 Re: piczkowi ctrl-c 19.06.08, 18:01 hasz0 napisał: > Dlaczego jednak Kontrym miast przedostawać się ze > zbolszewizowanej Rosji Haszu, moge Ci jedynie przekazac leninowskie uczitsia, uczitsia i jeszczo raz uczitsia. Rozumiem Twoja fascynacje ludzmi czynu. Typowa dla popaprancow. Otumaniony swymi haselkami nigdy ich nie zrozumiesz. > Różański słowa jednak nie dotrzymał, rozpoczynając aresztowania > WiN-owców. Zapewne byl rok 1953. Wystarczy abys sie dowiedzial o przygotowaniach do III Wojny Swiatowej. Przeciez jestes Besserwisserem. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0k nie zaglądałem i nie zamierzam 19.06.08, 18:34 Ale z tego co słyszałem to są to te same mordy co zwykle, dupokraci, którzy już byli gdzieś tam u rządów i jak wszyscy pogłębiali tylko socjalizm... Dla mnie dupokrata nie może być prawdziwym prawicowcem, dlatego ci panowie mnie nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś