oleg3 13.10.03, 19:56 Armia urzędników rośnie o 30 tys. osób rocznie, zaś wicepremier Hausner zapowiada likwidację... 65 etatów. dzisiaj.dziennik.krakow.pl/redirect/?link=Kraj/02/02.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oneczko Re: Zaciskanie pasa 13.10.03, 20:00 oleg3 napisał: > Armia urzędników rośnie o 30 tys. osób rocznie, zaś wicepremier Hausner > zapowiada likwidację... 65 etatów. > > dzisiaj.dziennik.krakow.pl/redirect/?link=Kraj/02/02.html > Oleg nie czytaj krakowskich gazet, bo tam taka rawda jal uczciwy jest Jasio Maryśka z Komisji Sejmowej. Powiem krótko- jedno prawda, ze gówno prawda. o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Gdyby stworzyc dla bezrobotnych (18-65lat) etaty w IP: *.proxy.aol.com 13.10.03, 20:16 administracji, to Polska rozwiazalaby palacy problem gigantycznego bezrobocia, przez co jednoczesnie z naplywajacych podatkow uzyskanoby w koncu srodki na utrzymanie tej armii urzednikow ) Nobel z ekonomii dla mnie) . K.P. . PS....W dojsciu do powyzszego pomoglo mi doswiadczenie w uzyskiwaniu zwrotow za butelki po piwie. Po prostu im wiecej pilem piwa tym wiecej mialem butelek do sprzedania, i tym wiecej odzyskanej kasy moglem lokowac na mym bankowym koncie. ) Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Gdyby stworzyc dla bezrobotnych (18-65lat) et 13.10.03, 20:30 Perepetum mobile. Nobel nie tylko z ekonomii -)) Już kiedyś pisałem w innym "biurokratycznym" wątku o swoim mieście. I kadencja samorządu - ok. 50 pracowników w Urzędzie Miasta; II kadencja 98, III 145. Stan aktualny nie jest mi znany, ale pewnie dobijamy do drugiej setki. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan A zaczęło się od Buzka. 13.10.03, 20:38 Obecnie urzędnicy kosztują budżet ok. 10mld PLN - to mniej więcej tyle, ile wydatki na wojsko. Plan Hausnera zakłada redukcję ilości urzędasów do poziomu z roku 2001, kiedy SLD obiecywał znaczącą redukcję w stos. do rządów Buzka, za którego przybyło ich ok. 50.000. No, ale skoro po komputerze trzeba sprawdzać na liczydle, to nie dziwota. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Zaczęło się od Mazowieckiego i stale rośnie 13.10.03, 20:42 pan.scan napisała: > Plan Hausnera zakłada redukcję ilości urzędasów do poziomu z > roku 2001, Hausner OSZUKUJE. Nie będzie redukcji będzie wzrost o (co najmniej) kilkadziesiąt tysięcy etatów. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Na Mazowieckiego złego słowa nie dam powiedzieć. 13.10.03, 20:53 Jednakże wracając do historii problem przerostów biurestwa zaczął być widoczny za schyłkowego pierwszego SLD. Buzek energicznie miał to ograniczyć ( z 200.000 tys.)ale, jak Gierkowi Edwardowi - wyszło mu ok. 250.000. A wic cały polega na tym, że na "państwowym" - marnie, ale bezpiecznie. No i czego chcieć więcej... Z drugiej strony, coś z tymi ludźmi (zredukowanymi) trzeba zrobić, to nie komuna, gdzie można było przesunąć 25% oszczędności z nich na inwestycje. Kolejny garnuszek dla bezrobotnego? Bez stałego zastrzyku kapitału z zewnątrz na inwestycje to kwadratura koła. A ten z kolei (vide pomruki Rovera) woli na Słowację na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Na Mazowieckiego złego słowa nie dam powiedzi 13.10.03, 20:59 Mnie nie idzie o obciążanie Mazowieckiego tylko o stwierdzenie, które jak sądzę podzielasz, że proces postępującej biurokratyzacji jest stary jak III RP. Wszyskie rządy dokładały, jedne więcej drugie mniej. I tak siły "okrągłostołowe" zbudowały państwo oparte o klientelizm biurokrayczny co spowodowało uwiąd gospodarki. Nie ma dla mnie znaczenia czy więcej jest winien Kwaśniewski,Buzek czy Miller. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Sentyment wtrącony. 13.10.03, 21:31 Mazowiecki był tu wtrętem podświadomie niezamierzonym. Za to jego "V" w kontraktowym Sejmie w '89 byłem bliski razem z nim omdlenia. Mam duży szacunek dla jego postaci. Co do reszty Twego wywodu - absolutna zgoda. Z jedną uwagą - o ile klientelizm był głównie właściwy dla rządów SLD/PSL, to w latach 97-2001 rozsądna, wydawałoby się, koalicja powinna postawić temu tamę. Tak się nie stało, że przypomnę TKM. Co nie przeszkadza aktualnie koalicji PiS/PO w W-wie TKM dalej stosować na szczeblu prezydenta miasta. Nie zgodze się natomiast, że ów klientelizm spowodował/powoduje uwiąd gospodarki. To, że klientelizm obciąża budżet w dużym stopniu - zgoda. Wszelkie Fundusze, Agencje, KRUS-y itd. 2-3mld PLN oszczędności (na etatach) jaskółki w budżecie nie uczynią, choć warto ciąć. Gospodarka natomiast, sądzę, ma się w miarę nieźle dzięki temu, że jest w dużej mierze sprywatyzowana - patrz wyniki eksportu. Gorzej jest z - umownie nazwę - "syndykalizmem" w państwowych molochach, co przyczynia się do uwiądu. Choćby na przykładzie Węgla, czy PKP. Da liegt der Hund begraben. Ukłony, Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Tylko jedna uwaga 13.10.03, 21:39 Najlepsze interesy robią biznesmeni powiązani z władzą, wcale nie ci którzy wytwarzają coś pożytecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Jedna, ale celna. 13.10.03, 21:50 Wiem, wiem, Kulczyk, Gudzowaty i paru innych. Cóż, tak się dzieje pewnie w prawie wszystkich krajach świata, żeby Cheney'em spod dużego palca wyjść. Moralność, zasady - masz wpływ na człowieka? Jeszcze niżej, S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Re: Gdyby stworzyc dla bezrobotnych (18-65lat) et IP: *.proxy.aol.com 13.10.03, 20:40 Zasady cudownego rozmnazania sie biurokracji sa znane, ale w Polsce do kiepskiej efektywnosci urzedasa dochodzi jeszcze duze bezrobocie a wiec wspolnymi silami niejako (bezrobocie plus niska efektywnosc) dodaje sie ciagle do istniejacego stanu osobowego. Kazdy ma przeciez kogos, kogo zatrudnienie z cala pewnoscia zagwarantowaloby szybsza i wydajniejsza prace urzedu. . Pzdr. K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Gdyby stworzyc dla bezrobotnych (18-65lat) et 13.10.03, 20:44 Najważniejsza jest POLITYKA. Każdy kacyk utrzymuje tłumy urzędasów. To znany z historii klasyczny klientyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Re: Gdyby stworzyc dla bezrobotnych (18-65lat) et IP: *.proxy.aol.com 13.10.03, 20:59 Racja. Tyle, ze o klientelizm znacznie latwiej w slabym rynku przy wysokim bezrobociu. . Jeszcze troche i partia rzadzaca bedzie zabezpieczala sobie przyszlosc poprzez zatrudnienie calego elektoratu. . K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Zaciskanie pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 21:33 www.nowalewica.org.pl/wyswietl.php3?wid=44 Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Zaciskanie pasa 13.10.03, 21:50 Wybacz VC, ale niewiele zrozumiałem z tego tekstu. Autor nie lubi bogatych, w tym Millera i Hausnera. Lubi Banach i Ikonowicza bo choć są bogaci to płaczą nad losem biednych. Ja też interesuję się losem biednych, jednak uważam że oferta prawicowa (w rozumieniu klasycznym, nie polskim) jest SKUTECZNIEJSZA w likwidacji biedy niż lewicowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Re: Zaciskanie pasa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 22:18 oleg3 napisał: > Wybacz VC, ale niewiele zrozumiałem z tego tekstu. Autor nie lubi bogatych, w > tym Millera i Hausnera. Lubi Banach i Ikonowicza bo choć są bogaci to płaczą > nad losem biednych. > > Ja też interesuję się losem biednych, jednak uważam że oferta prawicowa (w > rozumieniu klasycznym, nie polskim) jest SKUTECZNIEJSZA w likwidacji biedy niż > lewicowa. Wybacz , ale to własnie Ikonowicz jest autorem tego tekstu ... Nie odnalazłem go na liście 100 najbogatszych Polaków pewnego znanego prawicowego tygodnika ... Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Nie jest może aż tak bogaty 13.10.03, 22:21 Gość portalu: V.C. napisał(a): > Nie odnalazłem go na liście 100 najbogatszych Polaków pewnego znanego > prawicowego tygodnika ... Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Meandry polityki podatkowej 13.10.03, 23:07 W ubiegłym roku najwyższy zapłacony podatek dochodowy w PL wyniósł ok.53 mln. Płatnik wcale to, a wcale nie jest klasyfikowany na liście najbogatszych. W tegorocznej "Polityce" o tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Prawicowa oferta likwidacji biedy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 23:00 Boliwia: Stolica odcięta od świata Wszystkie połączenia lotnicze ze stolicą Boliwii La Paz zostały wczoraj zawieszone w następstwie krwawych starć policji i wojska z demonstrantami w miejscowości El Alto, gdzie znajduje się stołeczne lotnisko. Oddalone o 12 km od La Paz El Alto było w sobotę i w niedzielę widownią bardzo brutalnej konfrontacji wzmocnionych oddziałów wojskowych i policyjnych z ludnością. Śmierć poniosło osiem osób. Kościół katolicki oraz organizacje humanitarne i związkowe mówią o prawdziwej masakrze. "Nie możemy już dłużej mówić o starciach, lecz o masakrze" - głosi list wystosowany do prezydenta Boliwii Gonzalo Sancheza de Lozady i dodaje, że "różne media potwierdziły użycie broni ciężkiej, w tym ciężkich karabinów maszynowych, przeciwko ludności boliwijskiej". Kościół, związek zawodowy pracowników prasy oraz stałe boliwijskie zgromadzenie praw człowieka domagają się wycofania z ulic wojska i policji. W Boliwii od blisko czterech tygodni trwają akcje protestacyjne ludności. Mówi się o kryzysie społecznym i politycznym. Niezadowoleni z polityki społeczno- gospodarczej władz górnicy i chłopi blokują drogi. Ludność domaga się ustąpienia prezydenta. Od początku protestów śmierć poniosło tam szesnaście osób. źródło : PAP , www.interia.pl , 13.10.2003 ------------------------------------------------------------------------------- Dla wyjaśnienia : pd 1993 prezydentem Boliwii jest najbogatszy Boliwijczyk , Gonzalo Sanchez de Lozada , wybrany w 1993 z ramienia konserwatywnej partii MNR . Inny przykład SKUTECZNIEJSZEJ "prawicowej oferty" : Argentyna ' 2001/2002 I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. Boliwia : kronika wydarzeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 23:05 www.pl.indymedia.org/pl/2003/10/2880.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Prawicowa oferta likwidacji biedy ? 13.10.03, 23:07 Jeżeli chcesz poważnie podyskutować, to jestem gotów. Oczywiście nie teraz - muszę przygotować "wstępniaka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. do olega IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 23:32 oleg3 napisał: > Jeżeli chcesz poważnie podyskutować, to jestem gotów. Oczywiście nie teraz - > muszę przygotować "wstępniaka". > > Chętnie z Tobą podyskutuję . Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Założę wątek n/t 14.10.03, 09:19 Gość portalu: V.C. napisał(a): > oleg3 napisał: > > > Jeżeli chcesz poważnie podyskutować, to jestem gotów. Oczywiście nie teraz > - > > muszę przygotować "wstępniaka". > > > > > > Chętnie z Tobą podyskutuję . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V.C. O Kuleszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 21:48 Dzięki panu Kuleszy , autorowi reformy administracyjnej , powstało conajmniej kilkadziesiąt tysięcy urzędniczych posad w powiatach ... Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Masz rację 13.10.03, 21:53 dla mnie jest niewiarygodny. Jak dorwał się do "władzy" to zwalczał własne wcześniejsze tezy. Teraz krytykuje. Gość portalu: V.C. napisał(a): > Dzięki panu Kuleszy , autorowi reformy administracyjnej , powstało conajmniej > kilkadziesiąt tysięcy urzędniczych posad w powiatach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Propozycja Wnioskow IP: *.proxy.aol.com 13.10.03, 22:19 bo czy nie zaczynacie dostrzegac, Panowie, ze wzrost biurokracji lezy w interesie wszystkich ugrupowan politycznych z chwila gdy te dorywaja sie do koryta(?) Co za tym idzie nie sadze, ze, wobec powyzszego, wiekszy sens ma oczekiwanie od rzadzacych ograniczenia biurokracji. Oni tego po prostu nie zrobia - nie lezy w ich interesie. Jako zwolennik UPR pokladasz zapewne Oleg nadzieje w tego ugrupowania deklarowanej determinacji do rozprawienia sie z biurokracja. Jesli tak to obawiam sie, iz gorzkie byloby Twoje rozczarowanie po (wyobrazmy sobie, a co ) dojsciu UPR do wladzy. Przede wszystkim obsadzilby UPR administracyjne etaty swoimi ludzmi i obiecal redukcje na pozniej (nie robi sie tego od razu z uwagi na prawdopodobienstwo utrupienia pracy administracji dla obywatela). Pozniej, natomiast, uwiklany bylby juz w taka sama niemoznosc w jakiej siedza aktualni rzadzacy. I kto wie czy nie zaczalby kreowac nowych posadek... . K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Propozycja Wnioskow 13.10.03, 22:27 Gość portalu: Krzys52 napisał(a): > bo czy nie zaczynacie dostrzegac, Panowie, ze wzrost biurokracji lezy w > interesie wszystkich ugrupowan politycznych z chwila gdy te dorywaja sie do > koryta(?) Co za tym idzie nie sadze, ze, wobec powyzszego, wiekszy sens ma > oczekiwanie od rzadzacych ograniczenia biurokracji. Oni tego po prostu nie > zrobia - nie lezy w ich interesie. Dokładnie tak. > Jako zwolennik UPR pokladasz zapewne Oleg nadzieje w tego ugrupowania > deklarowanej determinacji do rozprawienia sie z biurokracja. Jesli tak to > obawiam sie, iz gorzkie byloby Twoje rozczarowanie po (wyobrazmy sobie, a > co ) dojsciu UPR do wladzy. Przede wszystkim obsadzilby UPR administracyjne > etaty swoimi ludzmi i obiecal redukcje na pozniej (nie robi sie tego od razu z > uwagi na prawdopodobienstwo utrupienia pracy administracji dla obywatela). > Pozniej, natomiast, uwiklany bylby juz w taka sama niemoznosc w jakiej siedza > aktualni rzadzacy. I kto wie czy nie zaczalby kreowac nowych posadek... Jak najbardziej. W samorządach radni z UPR w większości zostali przytuleni przez SYSTEM. Jedyna nadzieja to, paradoksalnie !, BANKRUCTWO systemu. To nie Wałęsa obalił komunizm, komunizm zbankrutował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Re: Propozycja Wnioskow IP: *.proxy.aol.com 13.10.03, 23:23 Rowniez paradoksalnie zbankrutowalby system ktory wiekszosc bierze za demokracje, gdy jest to "demokracja lacinska". Czyli dziecko z kapiela wylane zostaloby. Podobnie z wyjsciem kk z panstwa i kieszeni podatnika. To musi niestety upasc razem z kk - jakim go dzis znamy. . K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Wychodząc z założenia, że 13.10.03, 22:04 reforma administracyjna była niezbędna, stanowiska należało obsadzić pracownikami. Pracownik musiał mieć do pracy (tak jak to we współczesnym świecie jest) komputer z oprogramowaniem. Pytanie - czy przy pomocy komputera i dobrych łączy z centralą jeden pracownik na szczeblu gminy jest w stanie: - nadzorować wyręb drzewa w lasach prywatnych, - prowadzić ewidencję skupu mleka, - archiwizować dane gminnego ośrodka zdrowia, - prowadzić kalendarz spotkań sołtysa, - czuwać nad zgonami, ślubami i narodzeniami, - prowadzić ewidencję podatków od nieruchomości, - prowadzić księgę wyjścia i przyjścia korespondencji burmistrza, - ewidencjonować zużycie opału w gminnej kotłowni, - podawać herbatę czy kawę swemu bossowi, czy też należy powoływać stosowne referaty z urzędnikami, naczelnikiem i obowiązkowo jego zastępcą, sprzątaczką i parzącą kawę? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: Wychodząc z założenia, że 13.10.03, 22:09 Wprowadzający reformę administracyjną politycy i klerkowie przysięgali, że per saldo urzędników nie przybędzie. Skończyło się jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś