Gość: Emily IP: *.dc.dc.cox.net 02.11.03, 19:17 www.msnbc.com/news/987695.asp?0cv=KA01 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzys52 Sa tez i takie korzysci z religii IP: *.proxy.aol.com 02.11.03, 20:04 www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=2808 Moze to byc jeszcze ubezwlasnowolnienie kobiet gdy o wybor dot. ciazy idzie, albo moze to byc zmuszanie podatnika do finansowania religii bez pytania go o zdanie, moze to byc przymus do akceptacji panstwa bedacego na uslugach jednego wyznania, moze to byc przymus gdy o badania prenatalne idzie lub metody in vitro, moze to byc przymus niedopuszczania do produkcji i dystrybucji srodkow antykoncepcyjnych lub przymus spowiadania sie ze stosowania ich oraz technik i poz seksualnych. . Gdy podsumowac to wszystko to doprawdy potrzeba jakiegos srodka kojacego dla nerwow i psychiki. . K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żyd Re: Sa tez i takie korzysci z religii IP: *.p.lodz.pl / *.p.lodz.pl 02.11.03, 21:51 Mylisz religię z hierarchią kościelną, a prawdziwą i mądrą wiarę z wymysłami ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Re: Sa tez i takie korzysci z religii IP: *.proxy.aol.com 02.11.03, 22:54 To ty z mojej Lodzi jestes i takie rzeczy opowiadasz? Jak to myle sie?! A ta hierarchia to skad sie wziela? Czyz nie jest ona czescia religii? Czy katol nie modli sie za pomyslnosc swych biskupow oraz reszte Darmozjadow? Hierarchia nie funkcjonuje w prozni. To tez jest "korzysc" z religii. . Pzdr. K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żyd Re: Sa tez i takie korzysci z religii IP: *.p.lodz.pl / *.p.lodz.pl 02.11.03, 23:01 Chętnie bym z tobą podyskutował, ale nie podoba mi się twoje podejście do tematu. Nie widzę możliwości dyskusji z nienawiścią i pogardą, niezasłużoną zresztą. Ale może to dlatego, że do Łodzi jestem importowany, i to zaledwie 6 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Re: Sa tez i takie korzysci z religii IP: *.proxy.aol.com 02.11.03, 23:09 Chętnie bym z tobą podyskutował, ale nie podoba mi się twoje podejście do tematu. Nie widzę możliwości dyskusji z nienawiścią i pogardą, niezasłużoną zresztą. Ale może to dlatego, że do Łodzi jestem importowany, i to zaledwie 6 lat temu. . :: No widzisz, a ja widze mozliwosc dyskusji z kims kto nie znajac mnie, ani tym bardziej moich uczuc, lekka raczka zarzuca mi palanie nienawiscia. Czy nie pomylilo sie Tobie cos? Przeciez to Ty masz byc ten lepszy - z Twojego tekstu wynika, z takim sie czujesz. Tymczasem zdazyles spotkac czlowieka i na dzien dobry oplules go sobie. Bo Tobie opluwac wolno z racji bycia lepszym... . Twoje przeflancowanie do Lodzi, skads, rzeczywiscie wiele by tlumaczylo... Pzdr. K.P. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Sa tez i takie korzysci z religii 03.11.03, 01:57 Gość portalu: żyd napisał(a): > Mylisz religię z hierarchią kościelną, a prawdziwą i mądrą wiarę z wymysłami > ludzi. Ma pan racje , tez kiedys mylilam.Wiara religia nie sa zle,nie powinno sie zwalczac zadnej religii,czyz talibowie, ktorzy zburzyli pomnik Buddy zasluzyli sie jakos dla swiata, chyba nie. Co nam dala religia, a no chocby piekno architekture synagogi, meczety, koscioly, pagody... Malarstwo inspirowane religia .Ciekawe czy nasz Krzys 52 nienawidzi Kaplicy Sykstynskiej czy kazal by ja zburzyc tylko dlatego, ze jest katolicka. Ciekawi mnie co zrobilby Krzys z Pieta.Czy nie tak daleko Krzysiowi od tych co palili synagogi? Przykazanie nie zabijaj.To powinnam wymienic na pierwszym miejscu a jest to przykazanie chyba najwazniejsze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Wiesz co Smierduszko? IP: *.proxy.aol.com 03.11.03, 02:42 spierdalaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily tu chodzi o cos innego IP: *.dc.dc.cox.net 02.11.03, 23:32 - o spirytualnosc/duchowowsc, ktora mozna lub nie polaczyc z pewnymi obrzadkami religijnymi. religijnosc to nie koniecznie slepe posluszenstwo dogmatom ktorejs z oficjanych religii. Ona moze byc calkiem indywidualna i niezalezna, choc wiele wskazuje na to, ze przynaleznosc do duchowej "community" ma tez pozytywne znaczenie. Religie nalezy sobie wysublimowac i brac z niej to co w niej niewatpliwie pozytywne, a odrzucac archaiczne prezesady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Re: tu chodzi o cos innego IP: *.proxy.aol.com 03.11.03, 01:37 Tylko ze Ty nie piszesz dla ludzi z DC, lecz dla zabobonnych kretynow, ktorzy wylacznie na tych archaizmach jada. Tylko tyle znaja. Kazda pozytywna uwaga o religii (np. terapeutycznych wlasnosciach wierzen) odczytywana jest tam wylacznie jako potwierdzenie slusznosci obstawania przy wyznawanych archaizmach, oraz poparcia dla ich manipulatorskich kaplanow - poparcia dla tego wszystkiego co wymienilem wczesniej. Daleki jestem od tego by odrzucac to co mowisz, znane mi sa te wlasnosci od dawna oraz w wydaniu wielu religii, niemniej pianie z zachwytami nad religia w Polsce, aktualnie, to juz lekka przesada. . "Duchowa community" w Polsce - dobre. Tam jest ksiadz i wymozdzony parafian ktory postepuje zgodnie z wytycznymi, zeby go na jezyki inni nie wzieli. Duchowosc tamtego community polega na wzajemnym pilnowaniu sie gdy o przestrzeganie obrzadku idzie, oraz na pozoranctwie. I presji na tych co usiluja wychylac sie - by rownali w prawo. . W Polsce masz do czynienia z narodowo-katolicka koltuneria a nie z jakims duchowym community. Czy zwrocilas uwage na te watki o kondomach? Przeciez to jawny kretynizm, a jednak lud bozy (w tym lekarze, inteligencja reprezentowana tu licznie, ludzie ze swiata nauki ponoc) tradycyjnie slowem nie pisnal na zidiocenie swego kleru, gdyz lepiej nie wychylac sie. A ty im o "duchowej community" tym zaklamanym mlotom. Przeciez to sa kamienie lupane ktore wiedzione sa przypomocy bata, naiwna kobieto.... . Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Krzysiu52 03.11.03, 02:40 Co bys zrobil z Pieta?Czy postapilbys jak Talib, ktory wysadzil przepiekny posag Buddy? Krzysiu jest wiele religii , sa katolicy protestanci, buddysci, shintoisci, muzulmanie Zydzi,wszyscy maja natychmiast zaprzestac wiary.Burzyc i palic swe koscioly, meczety, synagogi. Przemysl sobie troche. Daj ludziom wierzyc w to co chca, niech wierza w Boga jakiego chca niech sobie wierza w duchy, niech sobie wierza w UFo to ich wybor i tyle. , siedzisz na necie to chyba chcesz pogadac z ludzmi, czemu nie przyjaznie? Jestem pewna, ze kaplicy sykstynskiej bys nie wysadzil w powietrze. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Wiesz co Smierducho? IP: *.proxy.aol.com 03.11.03, 02:45 spierdalaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily Re: tu chodzi o cos innego IP: *.dc.dc.cox.net 03.11.03, 02:42 Smutna jest Twoja pogarda dla ludzi. Ludzie w PL sa moze malo wyksztalceni w swojej masie i malo obyci ze swiatem, wiec nie znaja alternatyw. Ale to nie znaczy, ze nalezy ich za to ponizac lub nimi gardzic. Trzeba im pomoc sie wyksztalcic i udoskonalic. Wierze, ze z czasem i polska religijnosc sie wysublimuje. na razie jest dosc zabobonno-pierwotna, ale ty obrzucajac wierzacych obelgami, tylko wzmaniasz te ich religijnosc na zasadzie oporu. Zycze ci, zebys znalazl w sobie troche zyczliwosci dla ludzi, bedzie ci lzej zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Re: tu chodzi o cos innego IP: *.proxy.aol.com 03.11.03, 02:56 Najbardziej ciesze sie ze spotkan z takimi dobrymi paniami jak Ty. O czym Ty mowisz, kobieto? Jakie slabe wyksztalcenie. W swoim poscie mowilem o inteligencji, o ludziach ze swiata nauki, o ludziach oswieconych. Prosty czlowiek ma niejednokrotnie wiecej rozsadku przy tych wyksztalconych ludziach. Prosty czlowiek nie bedzie mial zahamowan przed wyrazeniem opinii na takie kretynizmy jak z tymi kondomami. Inteligent najpierw zastanowi sie czy wypada, pozniej komu to sluzy, a w koncu ostateczna decyzje podejmuje w oparciu o "czy odezwanie sie moze mi zaszkodzic". I nie otworzy geby. I tak to sie kreci, przez stulecia. Duchowosc prostego czlowieka zwiazana jest z "rozmazami szybnymi" a taki intelygent Borsuk czy Septyk stoja z boku i nie odezwa sie nic na te kretynizmy. Udaj sie na F. Religia czy cos w tym rodzaju i tam zawracaj glowe ludziom. Voodoo ma znacznie wiecej duchowosci oraz zdolnosci terapeutycznych w jednym tancu anizeli polski katolicyzm. Ten jest religia dla wolu. I to nie jest zadne pogardzanie kimkolwiek. Tak po prostu jest. I im predzej to sobie uswiadomisz tym lepiej dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n0str0m0 spirytualizm vs religia IP: 61.149.95.* 03.11.03, 04:21 bardzo ciekawy watek pomimo krzysiowego smarkania religia jest tylko instrumentem wprowadzajacym harmonie pomiedzy cialem a dusza osoby u ktorych stan owej rownowagi jest zaburzony latwiej zapadaja na wszelkiego rodzaju chorobska ach - slowko jeszcze do kabotyna doku (gdyby tu przypelz) matka teresa z kalkuty nie LECZYLA umierajacych lecz dawala im komfort plynacy z duchowej rownowagi nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys52 Re: spirytualizm vs religia IP: *.proxy.aol.com 03.11.03, 06:14 religia jest tylko instrumentem wprowadzajacym harmonie pomiedzy cialem a dusza . :: Ale do tego koniecznie trzeba byc poeta, kalafiorze. Inaczej nie ma sie duszy i z harmonii nici. Religia nie pomoze ci zatem na twoja dysharmonie. . K.P. . PS....Nie bez kozery mowia, ze wiara czyni cuda - nie wywazaj wiec otwartych drzwi. Ja takze tego nie podwazalem bo i po co(?) To jest powszechna wiedza, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesio Re: o korzysciach z religii IP: *.hlcrs201.al.comcast.net 03.11.03, 07:25 Podstawowa korzysc z kazdej religii to kontrola, tanio. Niestety, nie jest to korzysc dla kontrolowanego... Przy okazji - 1. zabytki architektury i sztuki (np. posagi Buddy) byly niszczone celowo przez religijnych wyznawcow innej niz niszczona religii, nie przez ateistow. 2. katedry, synagogi etc. sa piekne, ale czesto w danych warunkach piekniejszy bylby np. most (innymi slowy: kupa pary poszla w gwizdek..) Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: o korzysciach z religii 03.11.03, 07:58 Gość portalu: Lesio napisał(a): > Podstawowa korzysc z kazdej religii to kontrola, tanio. Niestety, nie jest to > korzysc dla kontrolowanego... > Przy okazji - > 1. zabytki architektury i sztuki (np. posagi Buddy) byly niszczone celowo przez > Lesio krótko treściwie i mądrze podpisuję się obiema rękami d_nutka > religijnych wyznawcow innej niz niszczona religii, nie przez ateistow. > 2. katedry, synagogi etc. sa piekne, ale czesto w danych warunkach piekniejszy > bylby np. most (innymi slowy: kupa pary poszla w gwizdek..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emily Re: o korzysciach z religii IP: *.proxy.aol.com 04.11.03, 01:53 Lesiu, poza estetyka i sztuka religia daje ludziom komfort duchowo-psychiczny. gdyby nie dawala, ludzie nie uperawialiby religii. Widac do czegos im sie przydaje. Dla Ciebie wazniejeszy jest most, a dla drugiego wazniejszy jest komfort podczas w umierania, albo ukojenie w samotnosci. To sa sprawy niewymierzalne zadna waluta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lesio Re: o korzysciach z religii IP: *.hlcrs201.al.comcast.net 04.11.03, 07:52 Alez ja nikomu ne zabraniam "uprawiania religii", nie mam tez nic przeciwko budownictwu sakralnemu, tj. dopoty, dopoki nie ja za to place. Moja uwaga o moscie miala Ci tylko zademonstrowac, ze znakomita wiekszosc budowli, ktore dotrwaly do naszych czsow przez wieki, zostalo wzniesionych z powodow religijnych. Ogromny czesto wysilek zwiazany z budowa tych przybytkow byl jak najbardziej mierzalny waluta, i nie zawsze wyplywal z potrzeby tych, ktorzy go ponosili. Aha, moim skromnym zdaniem religia NIE DAJE ludziom estetyki i sztuki - co najwyzej ich ograniczenia. Komfort - byc moze. Odpowiedz Link Zgłoś