Gość: Mosze IP: 5.3.1R* / 212.25.109.* 30.12.03, 15:11 Teraz deportowany byl niejaki Jozef Jedruch do Polski...po roku w izraelskim wiezieniu.... Nie chcial dostac izraelskie obywatelstwo...(potrzebowal zrobic Brit Mila) .... wiec jest juz u siebie w domu... ) Mosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gini Re: Paczka... 30.12.03, 15:14 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Teraz deportowany byl niejaki Jozef Jedruch do Polski...po roku w izraelskim > wiezieniu.... Nie chcial dostac izraelskie obywatelstwo...(potrzebowal > zrobic Brit Mila) .... > wiec jest juz u siebie w domu... > ) > Mosze Mosze alez on chcial dostac izraelskie obywatelstwo, mogliscie dopakowac Gasiorowskiego do tej paczki. Co to jest Brit Mila? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Izrael nie jest schron...dla kryminalow... IP: 5.3.1R* / *.red.bezeqint.net 30.12.03, 15:27 Moze raz powiedziec: "Brawo Izrael"... Na poczatku atakuja ze tutaj ktos przyjechal. (moze nie pamietacie Izrael jest kraj demokratyczny i kazdy moze przyjechac kiedy chce...) Pozniej, kiedy juz deportowany to Izrael tez winny...!!! No to powiedzcie co robic??? Mosze P.S. Brit Mila to po heb. zdejmuje sie na 8 dzien chlopcowi...nazywa sie "Przymierze Slowa"... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Izrael nie jest schron...dla kryminalow... 30.12.03, 15:31 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Moze raz powiedziec: "Brawo Izrael"... > Na poczatku atakuja ze tutaj ktos przyjechal. (moze nie pamietacie Izrael jest > kraj demokratyczny i kazdy moze przyjechac kiedy chce...) > Pozniej, kiedy juz deportowany to Izrael tez winny...!!! > No to powiedzcie co robic??? > Mosze > P.S. > Brit Mila to po heb. zdejmuje sie na 8 dzien chlopcowi...nazywa > sie "Przymierze Slowa"... Mosze, ja wiem doskonale , ze wydaliscie Jedrucha dlatego, ze nie jest Zydem, to pierwsze, drugie to scigaja go rowniez Amerykanie za bigamie. Co z Gasiorowskim? Taki sam przestepca dlaczego jego nie wydaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Gasiorowski... IP: 5.3.1R* / 212.25.109.* 30.12.03, 15:45 O ile ja wiem, nie ma go tutaj... P.S. Nie wiedzialem ze za bigamie tez deportuja ludzi...jesli tak, to ja ide sie juz skrywac i przemieniac Nick... M Odpowiedz Link Zgłoś
rycho7 chrzczenie scyzorykiem 30.12.03, 17:27 Brit Mila to po heb. zdejmuje sie na 8 dzien chlopcowi...nazywa sie "Przymierze Slowa"... Slowa mowisz. Dobre!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Izrael nie jest schron...dla kryminalow... IP: *.75.0.8.Dial1.Boston1.Level3.net 31.12.03, 23:44 Ja sluszalem o Bris.Czy to jest to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Paczka... 30.12.03, 15:15 a gdyby chciał dostać to pewnie by dostał i nie byłby w Polsce Rozumiem potrzebę ochrony swoich obywateli ,ale czy nie jest przesadą ochrona tych co starają się dopiero o obywatelstwo i je dostaja , bo mają jakis ułamek zydowskiej krwi ? W ten sposób jawnie i bez żadnych skrupułów chronicie najnormalniejszych przestępców,nawet tych z wyrokami legalnych sadów. A. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Jeszcze jedno 30.12.03, 15:32 Kto obwinia Izrael o deportacje Jedrucha?Skad to wziales? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Paczka...dorzuc Mosze Morela 30.12.03, 17:17 Ekstradycja byłego komendanta ze Świętochłowic? Morel podejrzany o zbrodnię komunistyczną Salomonowi Morelowi, byłemu komendantowi obozu pracy w Świętochłowicach, zostaną przedstawione zarzuty zbrodni przeciwko ludzkości stanowiące zbrodnię komunistyczną. Do sądu w Katowicach trafi wniosek IPN o aresztowanie byłego oficera UB - dowiedziała się "Rz". A to otworzy drogę do jego ekstradycji z Izraela. Sprawę Morela zaczęto badać na początku lat 90. Mieszkał wtedy jeszcze na Śląsku. Gdy zaczęło się wokół niego robić głośno, wyjechał do Izraela. Po zebraniu kilkudziesięciu zeznań odnalezionych więźniów obozu w Świętochłowicach Ministerstwo Sprawiedliwości wystąpiło w 1998 roku do władz Izraela o ekstradycję Morela, któremu postawiono wtedy zarzut znęcania się nad więźniami. Izrael wniosek odrzucił. Teraz śledztwo w sprawie Morela od kilku lat prowadzi prokurator Andrzej Majcher z oddziału IPN w Katowicach. - Przesłuchaliśmy wielu świadków. Ich zeznania oraz materiały otrzymane z niemieckiej prokuratury w Dortmundzie umożliwiają postawienie Morelowi m.in. zarzutu popełnienia zbrodni komunistycznej oraz odpowiedzialności za stworzenie w tym obozie złych warunków bytowania, które spowodowały śmierć ponad półtora tysiąca więźniów - wyjaśnia prokurator Majcher. Wkrótce do Sądu Rejonowego w Katowicach prokurator IPN skieruje wniosek o tymczasowe aresztowanie Morela. Następnym krokiem do postawienia byłego komendanta obozu w Świętochłowicach przed polskim wymiarem sprawiedliwości będzie list gończy i wniosek o ekstradycję. Prokurator Majcher nie chce spekulować na temat szans na ekstradycję Morela z Izraela. Zwraca jednak uwagę, że zarzut zbrodni przeciwko ludzkości, który postawiono Morelowi, jest ścigany na całym świecie. Morel był m.in. komendantem obozu pracy dla Niemców w Świętochłowicach. Obóz, będący w czasie wojny filią obozu koncentracyjnego w Auschwitz, podlegał po wyzwoleniu początkowo NKWD, a potem UB. W obozie tym przebywali jednak nie tylko Niemcy i volksdeutsche, zsyłano do niego także ludzi niewygodnych dla komunistycznych władz. Od lutego do listopada 1945 r. więziono w nim ponad 3 tys. więźniów - 1698 z nich zostało zamordowanych lub zmarło z wycieńczenia, tortur i głodu. Na początku lat 90. Okręgowa Komisja Badania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Katowicach (poprzedniczka IPN) wszczęła śledztwo w sprawie śmierci w 1945 roku więźniów w świętochłowickim obozie i przesłuchała Morela jako świadka. Komendant zaprzeczył, że w obozie umierali ludzie i że miał jakikolwiek wpływ na sytuację bytową więźniów. W połowie lat 90. OKBZpNP przekazała sprawę Prokuraturze Wojewódzkiej w Katowicach, Morel wyjechał jednak do Izraela. Sprawa byłego pułkownika UB i MO Salomona Morela wciąż wywołuje emocje. Morel nadal otrzymuje z Ministerstwa Sprawiedliwości około 3 tys. złotych emerytury. Prawa do niej nabył jako m.in. naczelnik Wojewódzkiego Aresztu Śledczego w Katowicach, skąd odszedł na emeryturę w 1968 roku. Komisja lekarska orzekła jego trwałą niezdolność do służby. Tomasz Szymborski Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Paczka...dorzuc Mosze Morela 30.12.03, 17:33 Jeśli Morel ma obywatelstwo Izraela, to przecież normalne, że go wydać nie chcą. Swoich obywateli się nie wydaje. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Paczka...dorzuc Mosze Morela 30.12.03, 17:37 snajper55 napisał: > Jeśli Morel ma obywatelstwo Izraela, to przecież normalne, że go wydać nie > chcą. Swoich obywateli się nie wydaje. > > Snajper. A szkoda, ze sie nie wydaje ludzi, ktorym stawia sie zarzuty takiego kalibru jak zbrodnie przeciw ludzkosci, tylko dlatego, ze sa Zydami. Szkoda, ze takim ludziom daje sie obywatelstwo panstwa Izrael. Mosze pisal zdaje sie cos o tym, ze Izrael nie jest schroniskiem dla zbrodniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Paczka...dorzuc Mosze Morela 30.12.03, 17:46 gini napisała: > snajper55 napisał: > > > Jeśli Morel ma obywatelstwo Izraela, to przecież normalne, że go wydać nie > > chcą. Swoich obywateli się nie wydaje. > > A szkoda, ze sie nie wydaje ludzi, ktorym stawia sie zarzuty takiego kalibru > jak zbrodnie przeciw ludzkosci, tylko dlatego, ze sa Zydami. > Szkoda, ze takim ludziom daje sie obywatelstwo panstwa Izrael. > Mosze pisal zdaje sie cos o tym, ze Izrael nie jest schroniskiem dla > zbrodniarzy. Takie jest prawo. Tak samo w Izraelu, jak i w Polsce. Tak samo jak Izrael i Polska ma obowiązek odmówić ekstradycji swego obywatela, choćby był największym zbrodniarzem. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: U Re: Paczka...dorzuc Mosze Morela IP: *.75.0.8.Dial1.Boston1.Level3.net 31.12.03, 23:47 Jesli tak,to dlaczego ci sami domagaja sie deportacji obywateli innych panstw? Odpowiedz Link Zgłoś
pan_pndzelek [...] 01.01.04, 07:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
maamut [...] 01.01.04, 18:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Paczka... 30.12.03, 17:36 andrzejg napisał: > a gdyby chciał dostać to pewnie by dostał i nie byłby w Polsce Dokładnie tak. Takie jest prawo w większości państw świata. > Rozumiem potrzebę ochrony swoich obywateli ,ale czy nie jest > przesadą ochrona tych co starają się dopiero o obywatelstwo i > je dostaja , bo mają jakis ułamek zydowskiej krwi ? > > W ten sposób jawnie i bez żadnych skrupułów chronicie najnormalniejszych > przestępców,nawet tych z wyrokami legalnych sadów. Kto ma prawo do obywatelstwa, ten je dostaje. Nieważne przy tym jest czy jest gdzieś poszukiwany, czy też nie. To, czy ktoś jest Polakiem, Żydem czy Innuitem nie zależy wszak od jego kondycji moralnej, tylko od obiektywnych faktów. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Znamienne, ze 30.12.03, 17:42 Zarowno i Morel i Gasiorowski zaczeli sie starac o obywatelstwo Izraela, gdy zaczeto ich scigac sadownie... Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Znamienne, ze 30.12.03, 17:48 gini napisała: > Zarowno i Morel i Gasiorowski zaczeli sie starac o obywatelstwo Izraela, gdy > zaczeto ich scigac sadownie... Bo mając te obywatelstwo są w Izraelu bezpieczni. Tak samo byliby bezpieczni w Kostaryce, Kuwejcie czy Mozambiku, jednak na tamte obywatelstwa mieli mniejsze szanse. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Znamienne, ze 30.12.03, 21:19 snajper55 napisał: > Bo mając te obywatelstwo są w Izraelu bezpieczni. Tak samo byliby bezpieczni w > Kostaryce, Kuwejcie czy Mozambiku, jednak na tamte obywatelstwa mieli mniejsze > szanse. > _______________________________________________________________________ Czy jest pan pewien? Czy to co pan napisał wynika z pańskiego przekonania czy wiedzy i doświadczenia? Z tego co pan napisał międzynarodowe listy gończe nie miały by żadnego sensu. Przesatępcy zmienialiby obywatelstwa jak rękawiczki (ile jest biednych krajów które szybko uczyniły byto dochodowym interesem) a tak się nie dzieje. P.S. Zaznaczam ze nie jestem prawnikiem więc mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Znamienne, ze 31.12.03, 09:15 abstrakt2003 napisał: > Czy jest pan pewien? Czy to co pan napisał wynika z pańskiego przekonania czy > wiedzy i doświadczenia? Czytałem, że ochrona swoich obywateli przed ekstradycją jest międzynarodowym standardem. Co potwierdza na przykład polska konstytucja zakazująca ekstradycji obywatela polskiego. > Z tego co pan napisał międzynarodowe listy gończe nie miały by żadnego sensu. > Przesatępcy zmienialiby obywatelstwa jak rękawiczki (ile jest biednych krajów > które szybko uczyniły byto dochodowym interesem) a tak się nie dzieje. > P.S. Zaznaczam ze nie jestem prawnikiem więc mogę się mylić. Uzyskanie obywatelstwa nie jest taką łątwą sprawą, ale niewątpliwie jest ten mechanizm wykorzystywany. Niech przykładem będzie choćby ten Morel. Oprócz tego występowanie przez przestępcę o obce obywatelstwo jest obarczone pewnym ryzykiem. Musi on ujawnić swoją obecność, a w przypadku nieuzyskania obywatelstwa grozi mu ekstradycja. Ekstradycja w wielu przypadkach grozi mu także ZANIM to obywatelstwo będzie miał szansę uzyskać. Poza tym skorzystanie z takiej opcji wiąże się z zawieszeniem przestępczej działalności, gdyż taka osoba będzie pod czujną opieką lokalnych służb porządkowych. Nie każdy przestępca jest gotowy do przejścia na >emeryturę<. Pozdrawiam Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Paczka... 30.12.03, 17:46 prawo tworzy człowiek i jakos dziwnym zbiegiem okoliczności różnego rodzaju aferzyści uciekają do Izraela , a nie do sąsiedzkich Czech.Czy boją się ,że Rutkowski wyskoczy w weekend za granicę i ich 'zdejmie'? A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Paczka... 30.12.03, 17:50 andrzejg napisał: > prawo tworzy człowiek i jakos dziwnym zbiegiem okoliczności różnego rodzaju > aferzyści uciekają do Izraela , a nie do sąsiedzkich Czech.Czy boją się ,że > Rutkowski wyskoczy w weekend za granicę i ich 'zdejmie'? Bo mają szansę na obywatelstwo Izraela (wielu z Polaków ma żydowskich krewnych), a nie mają szansy na obywatelstwo czeskie. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Paczka... 30.12.03, 17:57 snajper55 napisał: > > Bo mają szansę na obywatelstwo Izraela (wielu z Polaków ma żydowskich > krewnych), a nie mają szansy na obywatelstwo czeskie. > > Snajper. Ze względu na sąsiedztwo Polski i Czech i wspólną historię ,jakby który chciał to znalazłby u siebie domieszke krwi czeskiej, a jak nie znalazł to kupił , ale tego nie zrobi ,bo wie że Czechy w 'try miga' deportowałyby go do Polski.Odnoszę wrażenie ,że Izrael chroni swoich rodaków bez oglądania się na toczone przeciw nim sprawy i jest to świetna asekuracja dla robiących przekręty, bo mając odpowiednią ilość gotówki będą mieli gdzie uciec. A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Paczka... 30.12.03, 21:02 andrzejg napisał: > Ze względu na sąsiedztwo Polski i Czech i wspólną historię ,jakby który > chciał to znalazłby u siebie domieszke krwi czeskiej, a jak nie znalazł > to kupił, Żyliśmy OBOK Czechów, żylismy RAZEM z Żydami. Dlatego duzo łatwiej znależć sobie krewnego Żyda, niż Czecha, czy Slowaka, czy Niemca. A obywatelstwa się tak łatwo nie kupuje. > ale tego nie zrobi ,bo wie że Czechy w 'try miga' deportowałyby > go do Polski.Odnoszę wrażenie ,że Izrael chroni swoich rodaków bez oglądania > się na toczone przeciw nim sprawy i jest to świetna asekuracja dla robiących > przekręty, bo mając odpowiednią ilość gotówki będą mieli gdzie uciec. Andrzeju, każde państwo ma OBOWIAZEK chronić swych obywateli bez oglądania się na toczone przeciw nim sprawy. Polska także ma taki obowiązek. Nie wazne, czy ci obywatele mają dużo gotówki, czy mało, czy zamordowali małą dziewczynkę, czy pluton babć. Pozdrawiam Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Paczka... 30.12.03, 21:12 snajper55 napisał: > Andrzeju, każde państwo ma OBOWIAZEK chronić swych obywateli bez oglądania się > na toczone przeciw nim sprawy. Polska także ma taki obowiązek. Nie wazne, czy > ci obywatele mają dużo gotówki, czy mało, czy zamordowali małą dziewczynkę, czy > > pluton babć. > > Pozdrawiam > > Snajper. _______________________________________________________________________________ W takim razie co ze zbroniarzami wojennymi? Co z ludobójstwem hitlerowskim i komunistycznym? Na jakiej podstawie Izrael domagał się ścigania ludzi odpowiedzialnych za zagładę? Służby specjalne Izraela stosowały także porwania. Czy to w świetle pańskiej wypowiedzi nie jest naganne postępowanie? P.S. Ciekawe dlaczego Izrael nie ma umowy o ekstradycji z Polską (pytam całkiem poważnie bez cienia ironi ani żadnych niecnych podtekstów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM [...] IP: *.nas36.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 30.12.03, 21:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 [....] 30.12.03, 21:48 wypowiedź została usunięta za załamanie regulaminu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM Re: [....] IP: *.nas36.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 30.12.03, 22:37 No co? Zamurowało Cię. Krople na serce? Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: [....] 30.12.03, 22:42 Sam się ocenzurowałem bo to co chciałem powiedzieć i tak by wyleciało! Ale jeżeli inteligencji ci nie braknie sam sie domyślisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polishAM Re: [....] IP: *.nas36.philadelphia1.pa.us.da.qwest.net 30.12.03, 22:47 Dlatego właśnie piszę, że Cię zamurowało. Ochrona ludobójców Cię oburza, a antysemityzm powoduje u Ciebie reakcje niezrozumiałe. Czy nie o tym właśnie pisałem. O gojowskiej mentalności. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Mój komentarz miał moc sprawczą! ;-)))) 02.01.04, 08:24 polish coś tam Wiedziałem że wytną! Ha! Ha! Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Paczka... 30.12.03, 23:58 abstrakt2003 napisał: > W takim razie co ze zbroniarzami wojennymi? Co z ludobójstwem hitlerowskim i > komunistycznym? Konstytucja zabrania ekstradycji obywatela polskiego. Przypuszczam, że zakaz ten obowiązuje w każdym przypadku. Chyba, że wydanie zbrodniarza trybunałowi międzynarodowemu nie jest ekstradycją. Choć takie tłumaczenie wygląda mi raczej na falandyzację prawa. > Na jakiej podstawie Izrael domagał się ścigania ludzi odpowiedzialnych za > zagładę? Domagać się zawsze można. Oprócz tego mogli oni nie być obywatelami państw, na terenie których mieszkali, lub przyjęli fałszywą tożsamość. > Służby specjalne Izraela stosowały także porwania. Czy to w świetle > pańskiej wypowiedzi nie jest naganne postępowanie? Jak najbardziej uważam to za postepowanie naganne. > P.S. Ciekawe dlaczego Izrael nie ma umowy o ekstradycji z Polską (pytam > całkiem poważnie bez cienia ironi ani żadnych niecnych podtekstów) To nie jest prawda. Podstawowym aktem prawa międzynarodowego regulującym zagadnienia związane z ekstradycją jest Europejska Konwencja o ekstradycji z dnia 13.12.1957 r. Stronami tej Konwencji jest aktualnie 41 państw europejskich oraz Izrael, Polska przystąpiła do niej w 1993 r. Pozdrawiam Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Pakt IP: 5.3.1R* / 212.25.109.* 31.12.03, 05:23 > To nie jest prawda. Podstawowym aktem prawa międzynarodowego regulującym > zagadnienia związane z ekstradycją jest Europejska Konwencja o ekstradycji z > dnia 13.12.1957 r. Stronami tej Konwencji jest aktualnie 41 państw europejskich > > oraz Izrael, Polska przystąpiła do niej w 1993 r. > Ale mozna pisac klamstwa ze Izrael nie podpisal sie z Polska... Wszystko co jest nie dobre o Izraelu automatycznie wierza... Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Pakt 31.12.03, 08:50 Gość portalu: Mosze napisał(a): >Ale mozna pisac klamstwa ze Izrael nie podpisal sie z Polska... >Wszystko co jest nie dobre o Izraelu automatycznie wierza... Drogi Mosze! Nie zarzucaj mi kłamstwa! PROSZĘ Co najwyżej możesz wytknąć mi niewiedzę! Co ani grzechem ani zbrodnią nie jest. Poza tym nie miałem złych intencji (co podkreśliłem) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze To nie wstyd... IP: 5.3.1R* / 212.25.109.* 31.12.03, 19:09 Jesli nie wiesz to nie jest wstyd... Ale jesli posadzasz kogos i pozniej mowisz nie wiedzialem to jest wstyd... Nie jest mozliwe rzucac bloto/g..no na czlowieka i mowic przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Mocne słowa Mosze 31.12.03, 19:30 to napisałem: P.S. Ciekawe dlaczego Izrael nie ma umowy o ekstradycji z Polską (pytam całkiem poważnie bez cienia ironi ani żadnych niecnych podtekstów) Na co to ty odpowiedziałeś: Ale jesli posadzasz kogos i pozniej mowisz nie wiedzialem to jest wstyd... > Nie jest mozliwe rzucac bloto/g..no na czlowieka i mowic przepraszam. Czy ja kogokolwiek posądzałem? Byłem przekonany że nie ma takiej umowy (gdzieś to słyszałem przy okazji sprawy Gąsiorowskiego). Zadałem pytanie takie a nie inne. Powiedz mi Mosze jak powinienem się zapytać dysponyjąc taka wiedzą a nie inną żeby nikogo nie urazić? P.S. Kiedy rzucałem, czym i na kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Mozna tylko zapytac, IP: 5.3.1R* / 212.25.109.* 31.12.03, 20:37 czy ktos wie lub zna itd...? Ale zostaw teraz idzie na Nowy Rok i jak wiesz nasi/wasi wrogowie nie swietuja, oni planuja jak przerobic ten przychodzacy Rok, wedlug ich "systemu". Ale my nie dajemy sie i tez szykujemy niespodzianki... ) Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Mozna tylko zapytac, 31.12.03, 21:58 Gość portalu: Mosze napisał(a): > czy ktos wie lub zna itd...? Mozna, Mosze. Ale jeśli ktos uważa (mylnie), że takiej umowy nie ma, to ma się prawo zapytać, a dlaczego jej nie ma. I w takim pytaniu nie ma niczego złego. Ja to pytanie odebrałem całkiem normalne, szczególnie, ze jego autor wprost zastrzegł swoje dobre intencje. Pokoju dla Ciebie i Twoich bliskich w nadchodzącym roku. Może w końcu... ) Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze InaszaAllah...! IP: 5.3.1R* / 212.25.109.* 01.01.04, 06:45 Oczywiscie, ze mozna pytac i prosic o pomoc...(na to jest Forum) Ja zrozumialam od postu, ze to jest juz potwierzdzeni ze Izrael nie jest obowiazany extradycji, co okazuje sie jako nie prawda...to moj drogi nie bylo pytanie. Wiem ze pytanie konczymy znakiem ??? Ale dla protokol zostaw, otwozylem watek zeby pokazc ze Izrael "tez" prowadzi sie jak "normalne" panstwo i co wyszlo...? Przypominuja rzeczy od lat itd...chocby jeden jedyny raz powiedzieli tylko jedno slowo "Brawo Izrael", ale to jest ciezko, moj drogi... To nic nie kosztuje przecie, ale ciezko pochwalic Izraela...po prostu jest to nie mozliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: InaszaAllah...! 01.01.04, 07:53 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Oczywiscie, ze mozna pytac i prosic o pomoc...(na to jest Forum) > Ja zrozumialam od postu, ze to jest juz potwierzdzeni ze Izrael nie jest > obowiazany extradycji, co okazuje sie jako nie prawda...to moj drogi nie bylo > pytanie. > Wiem ze pytanie konczymy znakiem ??? > Ale dla protokol zostaw, otwozylem watek zeby pokazc ze Izrael "tez" prowadzi > sie jak "normalne" panstwo i co wyszlo...? > Przypominuja rzeczy od lat itd...chocby jeden jedyny raz powiedzieli tylko > jedno slowo "Brawo Izrael", ale to jest ciezko, moj drogi... > To nic nie kosztuje przecie, ale ciezko pochwalic Izraela...po prostu jest to > nie mozliwe! .A za co bic brawo?Za to, ze wydaliscie przestepce, bo nie byl Zydem? A innych przestepcow nie wydajecie bo sa Zydami? Przeciez ten facet skopiowal dokladnie co zrobil Bagsik i Gasiorowski i dlatego uciekl do Izraela, bo gdyby mu sie udalo uzyskac obywatelstwo, to bylby bezkarny tak jak bezkarny jest Morel . Chcesz pochwal za Jedrucha ale o Morelu i o Gasiorowskim to juz wolalbys nie mowic, nie ma tak dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: InaszaAllah...! 01.01.04, 10:28 Drogi Mosze rzeczywiście gdzieś mi umknął ?????????????????????????? Moja wina!! Ale powinien tam być (wydaje mi się że z konteksu też to wynika) Mosza! Dużo szczęścia w nowym roku! Oby nie był gorszy od ostatniego! A naszym wrogom niech Bóg ześle łaskę opamiętania! Trzymajcie się! I nie dajcie terrorystom wszelkiej maści! Abstrakt2003 Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: nie dajcie SIĘ.... ;-)) 01.01.04, 11:03 Przeciez sie nie daja , beda budowac nowe osiedla na Wzgorzach Golan i w meczu Palestynczycy-Zydzi caly czas wygrywaja cos 9:1 Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: nie dajcie SIĘ.... ;-)) 01.01.04, 12:53 I co ja mam zrobić? Z jednej strony szalona d_nutka, a z drugiej niemniej zakręcona gini! Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: nie dajcie SIĘ.... ;-)) 01.01.04, 13:08 abstrakt2003 napisał: > I co ja mam zrobić? > Z jednej strony szalona d_nutka, > a z drugiej niemniej zakręcona gini! > A gdzie mnie tam do Danusi, no wiesz?Ona sie zaraz na Ciebie obrazi za samo porownanie. Zdaje sie, ze umowilismy sie, ze nie musimy sie we wszystkim zgadzac. Nudno strasznie by bylo . Pozdrowka noworoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: nie dajcie SIĘ.... ;-)) 01.01.04, 15:19 Nawet nie zdajesz sobie gini sprawy jak się nie zgadzamy Ale uważam ze sposób w jaki to robimy jest bardzo sympatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Paczka... 31.12.03, 08:44 Dziękuję za wyjaśnienia. P.S. Nie uważam porywania zbrodniarzy aby ich osądzić sprawiedliwe za czyn nagannym. W takiej sytuacji naród powinien mieć prawo do zemsty. Sczęśliwego nowego roku! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejg Re: Paczka... 31.12.03, 06:12 snajper55 napisał: > andrzejg napisał: > > > Ze względu na sąsiedztwo Polski i Czech i wspólną historię ,jakby który > > chciał to znalazłby u siebie domieszke krwi czeskiej, a jak nie znalazł > > to kupił, > > Żyliśmy OBOK Czechów, żylismy RAZEM z Żydami. Dlatego duzo łatwiej znależć > sobie krewnego Żyda, niż Czecha, czy Slowaka, czy Niemca. A obywatelstwa się > tak łatwo nie kupuje. > > > ale tego nie zrobi ,bo wie że Czechy w 'try miga' deportowałyby > > go do Polski.Odnoszę wrażenie ,że Izrael chroni swoich rodaków bez oglądan > ia > > się na toczone przeciw nim sprawy i jest to świetna asekuracja dla robiący > ch > > przekręty, bo mając odpowiednią ilość gotówki będą mieli gdzie uciec. > > Andrzeju, każde państwo ma OBOWIAZEK chronić swych obywateli bez oglądania się > na toczone przeciw nim sprawy. Polska także ma taki obowiązek. Nie wazne, czy > ci obywatele mają dużo gotówki, czy mało, czy zamordowali małą dziewczynkę, czy pluton babć. > > Pozdrawiam > > Snajper. Wszystko się zgadza z tym obowiązkiem ochrony swojego obywatela, ale nie podoba mi się nadawanie w tempie ekspresowym obywatelstwa w celu ochrony.Piszesz ,że jest tyle pokrewieństwa ,bo zylismy razem, a nie obok.Zgoda.To dlaczego tak mało (w ogóle czy są?) jest przypadków ucieczki z Izraela do Polski tamtejszych przestępców ( a może scislej podejrzanych o przestepstwo).Polska nie jest skora do tej ochrony? A. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Paczka... 31.12.03, 08:48 andrzejg napisał: > Wszystko się zgadza z tym obowiązkiem ochrony swojego obywatela, > ale nie podoba mi się nadawanie w tempie ekspresowym obywatelstwa > w celu ochrony. Obywatelstwo nie jest nadawane, aby ICH chronić. Oni występują o nadanie obywatelstwa, aby SIĘ chronić. Różnica niby drobna, ale istotna. Tryb nadawania obywatelstwa jest jeden dla wszystkich, choć być może osoby z pewnymi możliwościami finansowymi mogą go w pewien znany wszystkim sposób przyspieszyć. Nie wiem tego, mogę jedynie przypuszczać na podstawie tego, z czym mam w Polsce do czynienia. > Piszesz ,że jest tyle pokrewieństwa ,bo zylismy razem, > a nie obok.Zgoda.To dlaczego tak mało (w ogóle czy są?) jest przypadków > ucieczki z Izraela do Polski tamtejszych przestępców ( a może scislej > podejrzanych o przestepstwo).Polska nie jest skora do tej ochrony? Nie wiem czy są. Pewnie są. Wiele osób z tamtąd łatwiej obywatelstwo Polskie może zdobyć, niż nam - izraelskie. A że takie przepływy mają miejsce, świadczą ostatnie artykuły o kolejkach po polskie obywatelstwo. Ile z tych osób ucieka przed odpowiedzialnością, nie jestem w stanie powiedzieć. To są w końcu jedynie pojedyńcze przypadki. A te przypadki są do tego głośne jedynie tam, skąd dana osoba ucieka. Wątpię, aby w Izraelu ktokolwiek wiedział kto to jest Bagsik, Gąsiorowski czy Jędruch. Na podobnej zasadzie my nie wiemy kto to jest Icek Blumsztajn, który osiadł w Polsce po uzyskaniu naszego obywatelstwa. Ba, my nawet nie jesteśmy świadomi, że taka osoba ucekła z Izraela przed odpowiedzialnością za swe czyny i osiadła w Polsce. Pozdrawiam Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG Re: Paczka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.04, 14:25 Nie zmienia to faktu ,ze proceder ekspresowego przyznawania obywatelstwa mimo prowadzonej sprawy przeciw występującemu o to obywatelstwo jest dla mnie nagannym i budzacym podejrzenia.Dziwnym trafem drobny złodziejaszek raczej nie ma szans na takie rozwiązanie. Piszesz ,że nie wiesz czy izraelscy przestępcy uciekają do Polski w celu unikniecia kary.To może Mosze wie?Mosze ,ilu malwersantów uciekło z Izraela i dostało polskie obywatelstwo ? A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Nie wiem... IP: 5.3.1R* / 212.25.109.* 01.01.04, 20:16 Co ja wiem tylko, zeby dostac obywatelstwo Polski to potrwa okolo 2 lat i prezydent Polski ma podpisywac sie...(chcialem zrobic, ale spadlem ....) Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Nie wiem... 02.01.04, 00:12 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Co ja wiem tylko, zeby dostac obywatelstwo Polski to potrwa okolo 2 lat i > prezydent Polski ma podpisywac sie...(chcialem zrobic, ale spadlem ....) A musisz udowadniac, ze jestes Polakiem.Musisz pokazac jakies papiery, ze Twoi przodkowie byli Polakami , prawdziwymi katolikami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Papiery... IP: 5.3.1R* / *.red.bezeqint.net 02.01.04, 06:25 Tylko ze urodzilem sie w Polsce...nie pytaja jaka mam wiare. Nie dawaja obywatelstwo tylko katolikom...(maja ich dosyc... )) ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejG Re: Papiery... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.04, 08:22 ja tam dałbym Ci polskie obywatelstwo bez wahania , a zresztą skoro urodziłes się w Polsce , to je miałeś i sadzę ,że nie powinno być takich ceregieli z ponownym przyznaniem. A który prezydent nie podpisał i papierów? A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Ani jeden... IP: 5.3.1R* / 212.25.109.* 30.12.03, 22:34 Nie moze pisac tylko jedno slowo "brawo Izrael". Tylko szukaja co jeszcze jest nie dobre, co jeszcze Izrael jest winny itd, itd... nie mozecie chocby jeden raz napisac cos dobrego, jeden jedyny raz.... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Ani jeden... 30.12.03, 22:40 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Nie moze pisac tylko jedno slowo "brawo Izrael". Tylko szukaja co jeszcze jest > nie dobre, co jeszcze Izrael jest winny itd, itd... > nie mozecie chocby jeden raz napisac cos dobrego, jeden jedyny raz.... Ale za co bic brawo Mosze?Za co powiedz mi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Re: Ile on zabral....? 345 mil? 430 mil??? IP: 5.3.1R* / 212.25.109.* 30.12.03, 22:51 Jędruch wraca do Polski piet 29-12-2003, ostatnia aktualizacja 29-12-2003 22:31 Podejrzany o wyłudzenie 345 mln zł Józef Jędruch, szef KFI Colloseum, w asyście policji we wtorek przyleci do Polski. Prosto z Okęcia zostanie przewieziony do aresztu śledczego w Katowicach. Tam będzie czekała na niego zupa ziemniaczana oraz leczo z ryżem. W Nowy Rok na obiad dostanie świąteczny stek. Podejrzany o wyłudzenie ponad 345 mln zł szef Colloseum przyleci do Polski z Tel Awiwu na pokładzie rejsowego samolotu izraelskich linii lotniczych. Lot nr 152 będzie ochraniany przez polskich i izraelskich funkcjonariuszy. Lądowanie na Okęciu przewidziano na godzinę 9.20. Prosto z płyty lotniska biznesmen zostanie przewieziony w pancernej furgonetce do aresztu śledczego w Katowicach. Jeszcze nie wiadomo, czy trafi do pojedynczej celi. - Będziemy się nad tym zastanawiać, ale decyzja w tej sprawie jeszcze nie zapadła - powiedział nam wczoraj płk Piotr Stęczniewski, dyrektor katowickiego aresztu. Wiadomo natomiast, że pierwszy posiłek Jędrucha na polskiej ziemi będzie odbiegał od tego, co jadał w ostatnich czasach. Kucharze w areszcie zupełnie nie przejęli się bowiem jego wizytą. Dzisiaj zaserwują mu to samo, co innym więźniom, czyli zupę ziemniaczaną oraz leczo z ryżem. Natomiast w Nowy Rok szef Colloseum będzie mógł się rozkoszować smakiem pomidorowej oraz świątecznego steka z ziemniakami i czerwoną kapustą. - Nie będzie również żadnego specjalnego traktowania. Będzie takim samym osadzonym jak inni - zapowiada płk Stęczniewski. Przypomnijmy, że Jędruch uciekł z Polski półtora roku temu, kiedy Centralne Biuro Śledcze ustaliło, że dopuścił się gigantycznych oszustw. Przez RPA dotarł do Izraela. Mimo że tropił go Interpol, jeździł tam luksusowym mercedesem na poznańskich numerach rejestracyjnych. Po monitach polskich władz w lipcu został w końcu zatrzymany. Kilka dni temu sam zgodził się na deportację do kraju. Katowicka prokuratura prawdopodobnie jeszcze dzisiaj przedstawi mu kolejne zarzuty. - Z oczywistych względów nie mogę jeszcze ujawnić, jakie - mówi prokurator Tomasz Tadla. Mecenas Tomasz Pawyza, obrońca Jędrucha, cieszy się z powrotu swojego klienta. Telefonicznie prosił go jednak, żeby w Polsce przestał już udzielać wywiadów. - Zainteresowanie mediów tą sprawą mocno jej przeszkadza. Zależy nam na jej wyjaśnieniu, dlatego potrzebujemy spokoju - mówił mecenas Pawyza, który nie wybiera się witać Jędrucha na lotnisko. - Jednak na pewno spotkam się z nim w Katowicach - zapowiada. ------------------------------------------------------------------------------- - Tekst pochodzi z portalu Gazeta.pl - www.gazeta.pl - 2003 © Agora SA ------------------------------------------------------------------------------- ================++++++++++++ Józef Jędruch w Polsce piet 30-12-2003, ostatnia aktualizacja 30-12-2003 19:19 Podejrzany o wyłudzenie 430 mln zł śląski biznesmen Józef Jędruch został wczoraj przewieziony z Izraela do aresztu w Katowicach. Katowiccy prokuratorzy za kilka dni przedstawią mu zarzuty. Szef KFI Colloseum uciekł z Polski w marcu 2002 r., kiedy katowickie CBŚ ustaliło, że wyłudził ponad 430 mln zł z Będzińskiego Zakładu Elektroenergetycznego oraz Polskich Sieci Energetycznych. Jędruch osiadł w Izraelu. Bezskutecznie starał się o izraelskie obywatelstwo. Izraelska policja zatrzymała Jędrucha w lipcu br. Znaleziono przy nim paszport polski, fałszywy południowoafrykański oraz kradziony ukraiński. Szef Colloseum robił wszystko, żeby uniknąć deportacji. W październiku tamtejszy sąd zdecydował jednak o wydaniu Jędrucha. Kilka dni temu biznesmen sam zgodził się na powrót do kraju. Wcześniej jednak ujawnił, że był asystentem społecznym zamieszanego w aferę starachowicką posła Henryka Długosza, twierdził też, że jego firma finansowała kampanię wyborczą aż 21 parlamentarzystów SLD. - Jeżeli złoży takie wyjaśnienia, zostaną one sprawdzone - zapowiada Leszek Goławski, rzecznik prokuratury apelacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Mosze a ile zabral Gasiorowski? 30.12.03, 22:53 Wiesz czy nie?I dlaczego Gasiorowskiego nie wydal Izrael? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Re: Mosze a ile zabral Gasiorowski? IP: 5.3.1R* / *.red.bezeqint.net 30.12.03, 22:55 Jak bede glownym prokuratorem Izraela to odpowiem tobie, narazie jestem tylko jego zastepca... Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Mosze a ile zabral Gasiorowski? 30.12.03, 22:57 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Jak bede glownym prokuratorem Izraela to odpowiem tobie, narazie jestem tylko > jego zastepca... Wiesz ile zgarnal Jedruch to myslalam, ze wiesz ile zgarnal Gasiorowski. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Ile on zabral....? 30.12.03, 22:46 Mosze a co ty się przejmujesz jedny złodziejem z Polski który chciał zostać Żydem i mu się nie udało. Chwała Izraelowi że pomógł go przekonać do powrotu do Polski. Ale, jak znam życie to on zaraz wyjdzie, wyrok dostanie w "zawiasach" a forsy nie odda! "A to Polska właśnie!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Wlasnie masz racje... IP: 5.3.1R* / 212.25.109.* 30.12.03, 22:54 Jesli nie wiedza ile zabral 345/430 milionow....to kupa forsy ... on wazmie najlepszego adwokata, dostanie troche a pozniej :" The sky is the limit..." Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Wlasnie masz racje... 30.12.03, 22:59 Gość portalu: Mosze napisał(a): > Jesli nie wiedza ile zabral 345/430 milionow....to kupa forsy ... > on wazmie najlepszego adwokata, dostanie troche a pozniej :" The sky is the > limit..." Ale wiemy, wiemy, wiedzielismy jeszcze wczesniej, dlatego, ze udalo sie Gasiorowskiemu, to i on myslal , ze uda sie jemu, dlatego schronil sie w Izraelu, ale biedaczek papierow na pochodzenie nie mial. www.venco.com.pl/~zuzanka/muzeum/graf/aniol.jpg Gdyby teraz zgaslo swiatlo, to z pewnoscia zobaczylibyscie panstwo nad moja glowe aureole. Jestem bez skazy . Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Jedrucha nie dostal obywatelstwa 30.12.03, 22:56 Wyjasnil bardzo ladnie Oozie Snajperowi. vRe: Jeśli ma obywatelstwo Izraela nie zostanie wy Autor: Gość: Oozie IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se Data: 30.12.2003 15:41 + dodaj do ulubionych wątków + odpowiedz na list + odpowiedz cytując -------------------------------------------------------------------------------- snajper55 napisał: > A gdzie ja napisałem, że nie ma ? Ale może mieć także Izraelskie. A JEŻELI je > ma, to wydany nie zostanie, tak jak nie zostałby wydany z Polski przestępca - > Polak, poszukiwany w jakimś innym państwie. Snajper alle na prawie to ty się nie znasz. Może nie sil się na analizy czegoś co poza twym zasięgiem, mniej się zbłaźnisz... A jędruch żadnym Żydem nie jest - ot wiedział że żeby dostać obywatelstwo Israela na mocy Prawa Powrotu trzeba być halachicznym Żydem to po przyjeździe nagle se przypomniał o pochodzeniu. Alle choćby jego mamusia nie wiem ile se przypominała to musi mieć papiery na pochodzenie...i tyle. Nie mial papierow na pochodzenie , gdyby je mial z pewnoscia Jedrucha bysmy w Polsce nie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Dlaczego Jedrucha nie dostal obywatelstwa 30.12.03, 23:08 Józefa Jędrucha ściga amerykański departament sprawiedliwości Józef Jędruch porowadzony na przesłuchanie do Prokuratury. Luty 2002. Fot.Robert Krzanowski/ AG ZOBACZ TAKŻE • Aresztowany w Izraelu Józef Jędruch dwa razy dziennie dzwoni do Polski (07-08- 03, 00:03) • Józefa Jędrucha broni były minister sprawiedliwości Izraela (01-08-03, 00:13) • Nie będzie deportacji Jędrucha (28-07-03, 22:06) • Kim jest Józef J. (18-02-02, 22:10) • Ekstradycja Jędrucha prawie pewna (15-10-03, 00:21) Marcin Pietraszewski 23-09-2003, ostatnia aktualizacja 23-09-2003 00:24 Prokuratura Krajowa dostała od Amerykanów dokumenty, z których wynika, że Józef Jędruch jest bigamistą. Najpierw miał się ożenić ze swoją konkubiną w USA, gdzie urodził się jego syn, a następnie, po uciecze z Polski, poślubił obywatelkę Izraela. Ten drugi ślub miał go uchronić od ekstradycji do kraju. W ciągu najbliższych dni katowiccy prokuratorzy polecą do Izraela z dowodami jego winy czytaj dalej » r e k l a m a Kilka dni temu oficer łącznikowy FBI przekazał kierownictwu Prokuratury Krajowej w Warszawie dokumenty, które powinny pogrzebać szanse podejrzanego o wyłudzenie 345 mln zł szefa Colloseum na uzyskanie izraelskiego obywatelstwa. - Wynika z nich, że kilka lat temu Józef Jędruch zawarł ślub w Stanach Zjednoczonych, nigdy się nie rozwiódł. Oznacza to, że jego późniejszy ślub w Izraelu jest nieważny - powiedział nam wczoraj prokurator Andrzej Kępiński z biura obrotu zagranicznego Prokuratury Krajowej. Bigamia jest przestępstwem federalnym, więc Jędruch powinien być też ścigany przez amerykański departament sprawiedliwości. - Jeżeli szef Colloseum naraził się też Amerykanom, władze Izraela raczej nie powinny się długo zastanawiać nad jego ekstradycją - mówi osoba związana ze sprawą. $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ Widzisz Mosze , dlaczego z Jedruchem tak latwo poszlo? Amerykanom podpadl. Z naszych informacji wynika, że Jędruch miał się ożenić w USA ze swoją konkubiną, która urodziła mu tam syna. Chłopczyk dostał amerykańskie obywatelstwo. Jednak po powrocie do kraju Jędruch nikomu nie mówił o ślubie. Kiedy w 2002 r. Centralne Biuro Śledcze rozbiło jego imperium finansowe i zatrzymało najbliższych współpracowników, szef Colloseum uciekł z Polski. Prokuratura wysłała za nim międzynarodowy list gończy. Wiosną tego roku Jędruch został zatrzymany w Izraelu i trafił do aresztu ekstradycyjnego. By nie wrócić do kraju, powołując się na żydowskie korzenie matki, próbował załatwić sobie obywatelstwo. Kiedy to nie wyszło, ożenił się z obywatelką Izraela. Wkrótce Jędruch spotka się z katowickim prokuratorem, który od roku stara się go zamknąć za kratkami. Na początku października poleci on do Izraela na konsultacje prawne z przedstawicielami tamtejszego ministerstwa sprawiedliwości. Zawiezie również dokumenty przekazane przez Amerykanów. - Na razie nie mogę zdradzić nazwiska prokuratora, który poleci do szefa Colloseum - mówi Tomasz Tadla, rzecznik katowickiej prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Dlaczego Jedrucha nie dostal obywatelstwa 31.12.03, 00:22 gini napisała: > Wyjasnil bardzo ladnie Oozie Snajperowi. > vRe: Jeśli ma obywatelstwo Izraela nie zostanie wy > Autor: Gość: Oozie IP: *.sth.shb.se / *.handelsbanken.se > Data: 30.12.2003 15:41 + dodaj do ulubionych wątków > > + odpowiedz na list > > + odpowiedz cytując > > ------------------------------------------------------------------------------ - > - > snajper55 napisał: > > A gdzie ja napisałem, że nie ma ? Ale może mieć także Izraelskie. A JEŻELI > je > > ma, to wydany nie zostanie, tak jak nie zostałby wydany z Polski przestępc > a - > > Polak, poszukiwany w jakimś innym państwie. > > Snajper alle na prawie to ty się nie znasz. > Może nie sil się na analizy czegoś co poza twym zasięgiem, mniej się > zbłaźnisz... A z czym KONKRETNIE się nie zgadzasz, bo jakoś z twojego postu tego nie widać. > A jędruch żadnym Żydem nie jest - ot wiedział że żeby dostać obywatelstwo > Israela na mocy Prawa Powrotu trzeba być halachicznym Żydem to po przyjeździe > nagle se przypomniał o pochodzeniu. > Alle choćby jego mamusia nie wiem ile se przypominała to musi mieć papiery na > pochodzenie...i tyle. > > Nie mial papierow na pochodzenie , gdyby je mial z pewnoscia Jedrucha bysmy w > Polsce nie mieli. Snajper. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Dlaczego Jedrucha nie dostal obywatelstwa 31.12.03, 08:57 Co za odkrycie! Myślałem że wszyscy wiedzą, że obywatelstwo izraelskie (podobnie jak nie niemieckie) nadawane jest na podstawie "prawa krwi" czyli pochodzenia rodziców lub dalszych krewnchy! W przeciwieństwie do USA czy Fancji gdzie obowiązuje "prawo ziemi" czyli o obywatelstwie decyduje miejsce urodzenia! Szczęśliwego Nowego Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Dlaczego Jedrucha nie dostal obywatelstwa 31.12.03, 09:33 abstrakt2003 napisał: > Co za odkrycie! > Myślałem że wszyscy wiedzą, że obywatelstwo izraelskie (podobnie jak nie > niemieckie) nadawane jest na podstawie "prawa krwi" czyli pochodzenia rodziców > lub dalszych krewnchy! W przeciwieństwie do USA czy Fancji gdzie > obowiązuje "prawo ziemi" czyli o obywatelstwie decyduje miejsce urodzenia! > Szczęśliwego Nowego Roku! czy to oznacza, że Palestyńczycy na terenie Izraela nie mają paszportów? d_nutka Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Dlaczego Jedrucha nie dostal obywatelstwa 31.12.03, 12:47 d_nutko sprawa jest bardzo ciekawa. Jest duża grupa Arabów posiadających obywatelstwo Izraela. Są to Arabowie z którzy pozostali w Izraelu po wojnie w roku 1948. Mają wszelkie prawa obywatelskie (Służą nawet w armi). Po zajęciu Zachodniego Brzegu i Strefy Gazy w 1967 roku Palestyńczycy z tych terenów nie dostali Izraelskiego obywatelstwa ponieważ te tereny nie zostały formalnie włączone do państwa Izrael (W Izraelu mówi się o "Ziemiach Spornych"). Może coś pokręciłem, ale nie jestem ekspertem. Może Mosze coś sprostuje. A jakimi paszportami się posługują Palestyńczycy nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosze Obywatel... IP: 5.3.1R* / 212.25.109.* 31.12.03, 19:18 Paszport moze dostac obywatel panstwa. Palestynczycy nie sa obywatelami Izraelskimi, nie placa zadnych podatkow, wiec jak moga dostac paszport? Jesli chca wyjechac do zagranicy dostaje paszporty krajow arabskich. Najpierw wyjezdzaja do Jordanii lub Egiptu i tam dostaja... Tam tez sa mobilizowani do terroru...i przechodza cwiczenia...pozniej wracaja i pokazuja co juz nauczyli sie... Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Paczka... 30.12.03, 23:06 A nie ma tam u Was w okolicy niejakiego Morela? Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Paczka... 30.12.03, 23:10 pollak napisał: > A nie ma tam u Was w okolicy niejakiego Morela? Jest , jest nawet polska rente mu posylaja , a co. Tego nie przesla, spokojna glowa, on ma papiery na pochodzenie i Amerykanom za bigamie nie podpadl.. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Paczka... 31.12.03, 07:40 gini napisała: > pollak napisał: > > > A nie ma tam u Was w okolicy niejakiego Morela? > > Jest , jest nawet polska rente mu posylaja , a co. > Tego nie przesla, spokojna glowa, on ma papiery na pochodzenie i Amerykanom za > bigamie nie podpadl.. niezła paczka... gini i iluś tam jeszcze jaki by temat nie zacząć o żydach i izraelu, to i tak zawsze się kończy u gini mantrą "a morela, tego ludobójcy, nie chcecie nam oddać". czasami doda innych żydów do kolekcji o ukaranie za ludobójstwo kobiet i dzieci palestyńskich. sama gini kiedyś o sobie napisała, że antysemitką zrobila się dopiero w czasie uczestnictwa na forum po zapoznaniu się z przedstawicielami polskiego żydostwa na forum. a jacy to przedstawiciele? kulturalno-oświatowa kwietna Miriam z dorobkiem faksowym Mosze z dalekiego Izraela d_nutka znęcająca się swoją obecnością nad sąsiadami i jeszcze dana33 ze świata co to swoje dzieci wychowuje na morderców też niezła paczka...do deportacji z forum co najmniej jeszcze tylko mały dowodzik na szerzenie antypolonizmu przez tą paczkę i .... po dokonaniu deportacji (z forum np)polonizm rozkwitnie pełnią zalet tłumionych do tej pory przez pejsakowatych, jakby to obrazowo ujął siódemka. no to moi drodzy polanie co was jeszcze powstrzymuje do wysłania tej paczki czworga? brak adresu na przesyłce? a fantazja ułańska? nie podpowiada? d_nutka jedna z paczki czworga Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re: Danusiu nie wiem znow o co pretensja 31.12.03, 12:54 d_nutka napisała: > gini napisała: > > > pollak napisał: > > > > > A nie ma tam u Was w okolicy niejakiego Morela? > > > > Jest , jest nawet polska rente mu posylaja , a co. > > Tego nie przesla, spokojna glowa, on ma papiery na pochodzenie i Amerykano > m > za > > bigamie nie podpadl.. > > niezła paczka... > gini i iluś tam jeszcze > jaki by temat nie zacząć o żydach i izraelu, to i tak zawsze się kończy u gini > mantrą "a morela, tego ludobójcy, nie chcecie nam oddać". czasami doda innych > żydów do kolekcji o ukaranie za ludobójstwo kobiet i dzieci palestyńskich. > sama gini kiedyś o sobie napisała, że antysemitką zrobila się dopiero w czasie > uczestnictwa na forum po zapoznaniu się z przedstawicielami polskiego żydostwa > na forum. > a jacy to przedstawiciele? > kulturalno-oświatowa kwietna Miriam z dorobkiem faksowym > Mosze z dalekiego Izraela > d_nutka znęcająca się swoją obecnością nad sąsiadami > i jeszcze dana33 ze świata co to swoje dzieci wychowuje na morderców > też niezła paczka...do deportacji z forum co najmniej > > jeszcze tylko mały dowodzik na szerzenie antypolonizmu przez tą paczkę i .... > po dokonaniu deportacji (z forum np)polonizm rozkwitnie pełnią zalet tłumionych > > do tej pory przez pejsakowatych, jakby to obrazowo ujął siódemka. > > no to moi drodzy polanie > co was jeszcze powstrzymuje do wysłania tej paczki czworga? > brak adresu na przesyłce? > > a fantazja ułańska? > nie podpowiada? > > d_nutka jedna z paczki czworga Watek jest o ekstradycji, to dlaczego, mamy nie pisac o Morelu, o ktorego ekstradycje Polska wystapila juz dawno. Temat niewygodny?Coz bywaja i takie . Nie pisalam, ze zrobilam sie antysemitka , tyle, ze zmienil sie moj stosunek do Zydow, a to mala roznica . A co do deportacji z forum, to powinnas wiedziec, ze deportowani zostali kwietni, z Twoim przyjacielem Tyu na czele, przez kogo wiesz moze? Nie mowiac juz o tym ile razy probowalas deportowac mnie , Ty i nie tylko Ty . Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re: Paczka... 31.12.03, 13:02 d_nutka Zachowaj dystans. Nie ma dla mnie znaczenia kto Żyd a kto nie-Żyd. Przyznaję się do odrobiny filosyjonizmu, a to dlatego że nie lubię terrorystów zabijających niewinnych ludzi i staję po stronie ofiar. Lubię Mosze ale gdy napisał kiegyś jakąś głupote to go zaatakowałe ale nie jako Żyda tylko jako Mosze a właściwie zaatakowałem jego poglądy. Ciebie też już objechałem i to zdrowo w wątku o Tybecie (nieporozunienia z Bogiem- abstaktem nie wspominam bo mi wstyt). Ale czy twoje pochodzenie miało jakieś znaczenie? Też zaatakowałem ale twoje wypowiedzi! d_nutka ja wiem że zima, że koniec roku to i humor podły. Ale nie można się poddawać. Musisz nad tym zapanować! Dużo radości w Nowym Roku! )) Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re:Do abstrakta 31.12.03, 13:16 Nie wiem czy wiesz, ze na tym forum istnieje maniera, dyskutowania przeciw ludziom a nie przeciw pogladom... Jak kogos sie lubi to sie nie odzywa gdy ten ktos napisze chocby najwieksza bzdure, ale gdy napisze juz cos identycznego, ktos kogo sie nie lubi, to wtedy rusza sie do walki. Danusia nie lubi bardzo gini wiec za kazdym razem gdy cos napisze gini , Danusia opatrzy to glupawym komentarzem czasami nic nie majacym wspolnego z tematem watku. Szczesliwego Nowego Roku zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
abstrakt2003 Re:Do gini 31.12.03, 16:14 gini widocznie tu nie pasuję. Ale nie mam zamiaru się zmieniać. Koterie mnie nie interesują! Pewnych ludzi już nie czytam - szkoda zdrowia. Szczęśliwego i radosnego Roku 2004 życzy Abstrakt2003 Odpowiedz Link Zgłoś
gini Re:Do abstrakta 31.12.03, 16:23 abstrakt2003 napisał: > gini widocznie tu nie pasuję. Ale nie mam zamiaru się zmieniać. Koterie mnie > nie interesują! > Pewnych ludzi już nie czytam - szkoda zdrowia. > Szczęśliwego i radosnego Roku 2004 życzy > Abstrakt2003 Pasujesz jak najbardziej, moze wlasnie dlatego, ze nie interesuja Cie koterie. Do siego roku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pollak Re: Paczka... IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 31.12.03, 16:29 d_nutka napisała: > gini napisała: > > > pollak napisał: > > > > > A nie ma tam u Was w okolicy niejakiego Morela? > > > > Jest , jest nawet polska rente mu posylaja , a co. > > Tego nie przesla, spokojna glowa, on ma papiery na pochodzenie i Amerykano > m > za > > bigamie nie podpadl.. > > niezła paczka... > gini i iluś tam jeszcze > jaki by temat nie zacząć o żydach i izraelu, to i tak zawsze się kończy u gini > mantrą "a morela, tego ludobójcy, nie chcecie nam oddać". Widzisz Mosze, było zaczynać o Żydach, Izraelu i wydawaniu przestępców? Nasza forumowa Pani Rozhisteryzowana, znowu zacznie lamentować. I to przed Sylwestrem jeszcze. > d_nutka znęcająca się swoją obecnością nad sąsiadami Ja poniekąd Twoim sąsiadom współczuję, to musi być piekło. Przychodzi de_nutka i zaczyna swoją stałą śpiewkę 'ja jestem z pochodzenia Żydówką, ojejej, jak mi w tej Polsce ciężko, jakie mam przez to problemy...' i w końcu zniecierpliwiona sąsiadka, która sama ma na głowie mnóstwo rzeczy (o mase ważniejszych niż jej pochodzenie) powie 'no to idź pani razem z tymi żydowskimi problemami w cholere bo mi obiad właśnie wykipiał'. I w ten oto sposób wredna sąsiadka ze swoim obiadem (który wykipiał), dołączyła do sprawdców holokaustu Żydów (niekoszernych z resztą). > i jeszcze dana33 ze świata co to swoje dzieci wychowuje na morderców > też niezła paczka...do deportacji z forum co najmniej > > jeszcze tylko mały dowodzik na szerzenie antypolonizmu przez tą paczkę i .... > po dokonaniu deportacji (z forum np)polonizm rozkwitnie pełnią zalet tłumionych > > do tej pory przez pejsakowatych, jakby to obrazowo ujął siódemka. Was trzeba by (może to trochę po amerykansku) do psychoanalityka wysłać. Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Paczka...do pollaka 01.01.04, 06:54 Pollak o mnie i do mnie „'no to idź pani razem z tymi żydowskimi problemami w cholere bo mi obiad właśnie wykipiał'. „ nie pozostaje mi nic innego jak podziękować ci za te noworoczne życzenia na ten rok czy tylko na ten? d_nutka Odpowiedz Link Zgłoś
pollak Re: Paczka...do pollaka 01.01.04, 10:22 d_nutka napisała: > Pollak o mnie i do mnie > > ??'no to idź pani razem z tymi żydowskimi problemami w cholere > bo mi obiad właśnie wykipiał'. ?? > > nie pozostaje mi nic innego jak podziękować ci za te noworoczne życzenia na ten > > rok > czy tylko na ten? Widzisz Danka jak Ty nic nie rozumiesz... A na ten NOwy Rok to wszystkiego najlepszego. I uśmiechaj się kobieto! Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 O Morelu i Snajperze 01.01.04, 11:01 Snajper pisze, że Izrael ma obowiązek chronić swoich obywateli, i dlatego nie zgadza się na ekstradycję Morela. Jak daleko sięga ten obowiązek ochrony? Czy Izrael NIE MOŻE wydać Morela, choćby tego pragnął, bo nie zezwala mu na to prawo, czy też zgodnie z prawem MOŻE go wydać, ale NIE MUSI, słowem ma w tej mierze swobodę decyzji? Zajmijmy się drugą możliwością. W tym przypadku zarówno zgoda na ekstradycję jak i odmowa ekstradycji mieszczą się w ramach prawa izraelskiego ( i międzynarodowego?). Jeśli w tej sytuacji Izrael ekstradycji odmawia, to nie prawo stoi tu na przeszkodzie, lecz inne czynniki. Jak to właściwie wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś