Dodaj do ulubionych

Pytanie do UKE

IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.12, 22:25
Czy przy budowie każdej ulicy, inwestor jest zobowiązany wybudować kanał technologiczny?. Od ponad 3 lat nie mogę podłączyć się do internetu kablowego, ponieważ działająca tu TP nie ma możliwości technicznych. Teraz ma być budowana moja ulica, jednak nie jest w niej przewidziany kanał technologiczny. Dzwoniłem z tym do UKE, jednak zostałem spuszczony na drzewo. Pan stwierdził że teraz nic nie mogą zrobić i kazano mi dzwonić po zakończeniu inwestycji.
Obserwuj wątek
    • Gość: wwwww Re: Pytanie do UKE IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.12, 17:29
      Czy pracownicy UKE wogóle tu zaglądają?
      • Gość: hol Re: Pytanie do UKE IP: *.CNet.Gawex.PL 01.06.12, 21:37
        przez ostatnie miesiące bardzo rzadko... niestety... ludzie mają pewne pytanie i problemy, które wymagają pilnego komentarza lub odpowiedzi eksperta a on milczy... i to niestety wszystkich wątków dotyczy...
        • konsument22 Re: Pytanie do UKE 02.06.12, 09:48
          wysłałam pytanie do UKE ws uczestnictwa na forum.
    • Gość: gosc Re: Pytanie do UKE IP: *.extreme-net.one.pl 01.06.12, 22:00
      A co na to Zarządca drogi? To na na nim spoczywa obowiązek budowy kanału technologicznego, zgłoszenia tego faktu do UKE i udostępnienia zainteresowanym operatorom (odpłatnie).
      • Gość: wwwww Re: Pytanie do UKE IP: 62.244.139.* 02.06.12, 12:23
        Brak kanału zgłaszałem w UM podczas wglądu w projekt. Później zgłaszałem projektantowi. A teraz w ZDiM. Wszyscy byli zdziwieni że o to pytam. Mam dylemat, bo budowa ulicy jest potrzebna i nie chcę jej blokować. Jednocześnie jestem zmuszony korzystać z internetu radiowego i płacić spore rachunki. Może zgłosić UKE brak kanału po wybudowaniu ulicy? Tylko co wtedy? Urząd nakazałby dobudowanie tego kanału? Czy raczej nałożyłby karę na zarządcę albo inwestora? A jeśli tak, to jaką?
      • Gość: wwwww Re: Pytanie do UKE IP: 62.244.139.* 02.06.12, 12:26
        Brak kanału zgłaszałem w UM podczas wglądu w projekt. Później zgłaszałem projektantowi. A teraz w ZDiM. Wszyscy byli zdziwieni że o to pytam. Mam dylemat, bo budowa ulicy jest potrzebna ( mimo niezgodności z Megaustawą) i nie chcę jej blokować. Jednocześnie jestem zmuszony korzystać z internetu radiowego i płacić spore rachunki. Może zgłosić UKE brak kanału po wybudowaniu ulicy? Tylko co wtedy? Urząd nakazałby dobudowanie tego kanału? Czy raczej nałożyłby karę na zarządcę albo inwestora? A jeśli tak, to jaką?
        • Gość: gosc Re: Pytanie do UKE IP: *.extreme-net.one.pl 03.06.12, 12:59
          Wg ustawy o drogach publicznych (art. 39):
          "6. Zarządca drogi w trakcie budowy lub przebudowy drogi jest obowiązany zlokalizować
          kanał technologiczny w pasie drogowym:
          1) dróg krajowych;
          2) pozostałych dróg publicznych, chyba że w terminie 60 dni od dnia ogłoszenia
          informacji, o której mowa w ust. 6a, nie zgłoszono zainteresowania udostępnieniem
          kanału technologicznego
          ."
          Więc jeżeli Zarządca dopełnił obowiązku wynikającego z w/w ustawy to chyba nie wiele można zrobić...
          • Gość: wwwww Re: Pytanie do UKE IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.12, 13:38
            Z tego co mi wiadomo, to zarządca powinien to zgłosić do Prezesa UKE. Prezes "wywiesza" taką informację na swoich stronach. Jeśli o to chodzi, to nie było tam takich informacji. Szukałem tego również na stronach UM i też nic. Mam wrażenie że ktoś poprostu dał ciała i nie zaprojektował tego kanału. Ktoś kto to sprawdzał, również nie zwrócił uwagi na jego brak. A teraz nie ma winnych.
    • Gość: wwwww Re: Pytanie do UKE IP: *.adsl.inetia.pl 17.06.12, 12:05
      Podbijam, bo nadal nie otrzymałem odpowiedzi.
    • ekspert.uke Re: Pytanie do UKE 27.07.12, 12:56
      Obowiązki zarządcy drogi określone zostały w ustawie prawo o drogach publicznych. Krótko wyjaśniając, nie wszyscy zarządcy zobowiązani są do budowy kanałów technologicznych w drogach publicznych. Tylko w przypadku dróg krajowych zarządca drogi ma obowiązek budowy kanału technologicznego w przypadku przebudowy lub budowy nowej drogi. Dla pozostałych kategorii dróg obowiązek powstaje z chwilą zgłoszenia się zainteresowanego operatora telekomunikacyjnego. W opisanym przypadku najlepiej zwrócić się z pytaniem bezpośrednio do zarządcy danej drogi.
      • Gość: energetyk Re: Pytanie do UKE IP: *.free.aero2.net.pl 27.07.12, 23:55
        o Boże - oto typowy przykład odpowiedzi udzielonej przez tzw. "eksperta".... Mój syn z gimnazjum by udzielił o wiele lepszej odpowiedzi (w sposób płynny korzysta z wyszukiwarki google;-)
        • Gość: gosc Re: Pytanie do UKE IP: *.extreme-net.one.pl 30.07.12, 18:59
          No to jak synek tak śmiga po necie to napewno wyczyta te wszystkie "mądrości" którymi tatuś tak namiętnie nas tutaj od jakiegoś czasu raczy.
      • Gość: wwwww Re: Pytanie do UKE IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.12, 21:55
        Budowana droga jest drogą publiczną kategorii gminnej (KDD-G) . Czyli w takim wypadku nie ma obowiązku budowy kanału technologicznego?
        Jednak z drugiej strony, cytat ze strony UKE: "Ustawa o wspieraniu rozwoju usług i sieci telekomunikacyjnych poprzez zmianę ustawy o drogach publicznych nałożyła na zarządców dróg obowiązek lokalizowania w pasie drogowym kanału technologicznego w trakcie budowy lub przebudowy drogi. Obowiązek ten dotyczy dróg krajowych oraz innych dróg publicznych, w tym dróg gminnych.

Ustawa o drogach publicznych przewiduje możliwość odstąpienia od realizacji obowiązku wyłącznie w sytuacji, gdy nie zgłoszono zainteresowania udostępnieniem kanału technologicznego w pasie drogi wojewódzkiej, powiatowej albo gminnej. Na zarządcy drogi (w przypadku drogi gminnej jest to - na podstawie art. 19 ust. 2 pkt 4 ustawy o drogach publicznych - wójt (burmistrz, prezydent)), spoczywa obowiązek zamieszczenia na swojej stronie internetowej informacji o zamiarze rozpoczęcia budowy lub przebudowy drogi i możliwości zgłaszania zainteresowania udostępnieniem kanału technologicznego oraz jednoczesnego zawiadomienia o tym Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej."

Przypominam, że NIGDZIE nie było zawiadomienia o możliwości udostępnienia kanału technologicznego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka