Dodaj do ulubionych

Slodkie wejscie

30.04.04, 01:58
Obserwuj wątek
    • ouimet Re: Slodkie wejscie 30.04.04, 02:05
      do Unii. /przypadkowo kliknalem poprzednio/
      Zamykano cukrownie,poniewaz byly/?/nierentowne.Obecnie cena cukru kupowanego z
      krajow unijnych bedzie wysoka w porownaniu z cena krajowa,obecna.Czy faktycznie
      bylyby nierentowne nasze,krajowe cukrownie przy narzuconych
      cenach /unijnych /cukru?
      • 0kowita Re: Slodkie wejscie 30.04.04, 16:45
        To jest właśnie młody kapitalizm......powinieneś więcej o tym wiedzieć niż ja.
        Zamyka się rentowne fabryki bo......polityka, bo konkurencja, bo ktoś kogoś
        podpłacił, bo układy, bo komus ważnemu na tym zależy, bo jakiś rynek trzeba
        zamknąć aby inny się otworzył................itd.

Jakie to jest ?????
        To jest bardzo złe !!!!!
        Ale (moim zdaniem) o wiele było gorsze to gdy za czasów komuny ewidentnie
        nierentowne przedziębiorstwa dopłacało się i dopłacało. Dotacje podmiotowe.
        Dotacje do węgla, do chleba, do butów i setek innych produktów byle utrzymać
        kraj w iluzji szczęśliwości i dobrobytu.

Cóż "młodzi kapitaliści" szaleją .....nie mamy na to wpływu. Tylko ponarzekać
        możemy.
        Ja mam nadzieję, że ich synowie będę myśleć nie o tym co napisałam wyżej ale o
        ekonomii.Tego się trzymam .....a że to już nie dla mnie.....trudno.
        • ouimet Re: Slodkie wejscie 01.05.04, 01:59
          Tak Okowito.Swieta prawda.Szkoda tylko,ze roztrwoniono dobra wypracowane przez-
          w tym przypadku rolnikow uprawiajacych buraki cukrowe.W istocie nie jest to
          tylko sprawa zamkniecia cukrowni.Wielu rolnikow stracilo podstawowe dochody,a
          ile drozej trzeba bedzie/i juz teraz/sie placi za cukier...
          Mialem praktyke w cukrowni,wiec cukier jest mi bardziej slodki...Od teraz z
          odrobina ..."goryczy".
          • 0kowita Re: Slodkie wejscie 01.05.04, 07:26
            Mój Boże, gdybyśmy zaczeli tu wymieniać co w tym kraju roztrwoniono serwer GW
            by tego nie wytrzymał. Nie myślę o tym. Nie myślę o czymś na co żadnego wpływu
            nie mam.
            • bomzoo zapytajcie Kozaka i zająca co roztrwoniono 01.05.04, 12:24
              Polski juz nie ma :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka