andgie 18.10.24, 21:13 Wlasnie jest piatkowy wieczor i popijam sobie muscato. Slodkie, deserowe wino. Jakie sa wasze ulubione napitki na piatkowy wieczor? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glasscraft Re: Muscato 19.10.24, 12:34 Piatkowego nie mam, ale mam raz roczne :-) na Bozne Narodzenie - montbazillac chateau le fage - dostalam kiedys w prezencie butelke i od tego czasu raz na rok sobie kupuje i urzadzam "pijanstwo". Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Muscato 19.10.24, 12:43 Odkad nie moge juz pic wina, bo mam niesamowity hangover nawet po dwoch kieliszkach potem, to 3 albo 4 cups of tea az do zasniecia, z przerwa na banana milkshake okolo 10pm. Odpowiedz Link
andgie Re: Muscato 19.10.24, 15:13 A jak robisz banana milkshake? Mleko i banan do wirowki i gotowe? Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Muscato 19.10.24, 13:00 Moj organizm nie toleruje juz alkoholu, kiedys jeszcze z sentymentu sobie lampke wina urodzinowo wypijalam, ale od dawna juz nawet to nie. Natomiast moim wieczornym rytualem jest kubek rumianku. Poznym wieczorem, jak juz mam wszystko ogarniete, siadam sobie z tym kubkiem rumianku i sie delektuje😂 Odpowiedz Link
glasscraft Re: Muscato 19.10.24, 13:03 Bardzo lubie rumianek (mam zawsze w pracy do picia w ciagu dnia); chodzi za mna zeby sobie wysiac i "z wlasnego" pic. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Muscato 19.10.24, 13:41 Ja kupuje w torebkach, ale chyba sobie kupie w zielaraskim slepie taki suszony na wage. Pamietam w domu rodzicow byla szafka z roznymi ziolami, zdrowotnymi do picia, wiekszosc uzbierana wlasnoreznie i ususzona, ale spory zapas suszonych ziol ze skeplu zielarskiego, jak to pieknie pachnialo. Pamietam wlasnie taki silny zapach rumianku, jest bardzo specyficzny, ale i dziurawiec, bratek oraz piolun. Czy ktos kiedys probowal pic piolun? Jakie to jest gorzkie, pilam jako gdziecko na rozne zoladkowe problemy Odpowiedz Link
glasscraft Re: Muscato 19.10.24, 13:52 Przypomnialas mi, jak z bracmi ciotecznymi w czasie wakacji szkolnych latem zbieralismy lipe, ktora ciotka potem suszyla. Czesc zostawala na domowy uzytek, czesc do herbapolu. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Muscato 19.10.24, 14:09 Wiem, ze ten watek idzie w zupelnie innym kierunku, ale jakos tak poplynelam w strone beztroskiego dziecinstwa i z kolei Twoje wsponienia zbierania lipy i przekazywania do herbapolu wywolaly z jakiegos powodu u mnie wspomnienia moich wakacji u rodziny na wsi i cioci dojacej krowy i zostawiania przy drodze mleka w blaszanych bankach, ktore potem trafialo do mleczarni. - Jakby nie bylo tematycznie dalej pozostajemy przy napojach😊 Odpowiedz Link
lisa_56 Re: Muscato 19.10.24, 23:37 Tez mam wspomnienia z dzieciństwa z napojami ze wsi. Mój dziadek robił wino z czerwonych porzeczek. Nie wiem niestety czy dobre bo jeżdziłam tam tylko jako dziecko. A z ziół lubie lipę i kwiat czarnego bzu. Pamiętam jak byłam mała i miałam kaszel to dostałam do picia domowy syrop z kwiatu czarnego bzu, nie pamiętam czy pomógł ale był pyszny. Odpowiedz Link
lucasa Re: Muscato 20.10.24, 21:42 Watek o alkoholu a dyskusja o rumianku :) A ja mam duzy sentyment do lipy bo babcia tez zbierala... Odpowiedz Link
niyaa Re: Muscato 19.10.24, 16:23 Herbata z sokiem malinowym i cytryną 🤣 tak, jestem po 40 🤣! Chodzę spać wcześnie też 🤣 Odpowiedz Link
lisa_56 Re: Muscato 19.10.24, 23:31 Nie pije często bo zaraz mi się kręci w głowie i chodzę zygzakiem, nie wiem jak można mieć az tak słabą głowę. Ale raz kupiłam fajne słodkie wino w polskim sklepie, jeżynowe, ale było dobre, czuć było smak owoców. Odpowiedz Link
ta_ruda Re: Muscato 20.10.24, 11:08 Lubie Cecilia Simon Tokaji ale najczesciej to jednak kubek herbaty, juz coraz mniej toleruje alkohol wiec jesli juz to w bardzo malych ilosciach Odpowiedz Link
klimea Re: Muscato 20.10.24, 14:08 nie pije w ogole, nie lubie ani wina ani mocnego alkoholu, kiedys lubilam zimne piwo latem. Jedyne co bardzo lubie to dobry gin z tonikiem, ale to i tak raz na rok wypije szklaneczke czy dwie. Z napojow niealkoholowych kocham czerwona herbate rooibos Earl grey z mlekiem lub sama. Odpowiedz Link
illegal.alien Re: Muscato 20.10.24, 20:49 Jak pije alkohol to merlot, Malbec albo aperol spritz :) Bezalkoholowo lubię tonik. Co zabawne, moje dzieci myślały, że z połączenia G&T to tonik jest alkoholowy i w ogóle się nie przejęły, ze mamusia potrafi litr złoić ;) Odpowiedz Link
andgie Re: Muscato 20.10.24, 22:37 Dzieki za wpisy 🙂 Mnie chodzi o napitki tak w ogóle, niekoniecznie alkoholowe. Teraz popijam sobie herbatę. Ale na weekend lubię słodkie wino. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Muscato 20.10.24, 23:04 w temacie napitkow to jeszcze napisze, ze jakis czas temu odrzucilo mnie od kawy, nagle przestala mi smakowac. Lubilam sobie zaparzyc kawe w zaparzaczu, z mlekiem, bez cukru,mialam swoja ulubiona i nagle nie moglam odnalezc w tej kawie takiego lekkiego gorzkawego posmaku ktory lubilam, wyprobowalam kilka innych i nie podeszlo mi. Dodatkowo druga kawa mnie usypiala a kawa po sniadaniu (wogole po posilku) mnie odrzucala, Wiec sie przerzucilam na zielona herbate i pije ja zawsze rano Odpowiedz Link
glasscraft Re: Muscato 21.10.24, 09:21 U mnie bez kawy rano "niedasie" (tzn na pewno da sie, ale tak sie przyzwyczailam i tak jest i bedzie) - wstaje o totalnie glupiej godzinie, wiec jakiekolwiek sniadanie by mi sie zbuntowalo juz miedzy ustamu a brzegiem pucharu :-D; robie sobie kawe do ktorej dodaje czekolade na mleku - i tak popijam w drodze do pracy. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Muscato 21.10.24, 09:42 Brzmi super, zwlaszcza ta kawa z czekolada. Czasem tesknie za kawa a juz jak czuje gdzies jej zapach to az mam ochote sie napic. Ale ten dziwny "zjazd" po kawie ktory zaczelam odczuwac mnie powstrzymuje. Przez dlugi czas jak bylam na kawowym odwyku to mnie bolala glowa. Moze sobie kupie i sprobuje , moze jajas slaba bezkofeinowa. O ktorej godzinie wstajesz? Ja wstawalam przez jakis czas o 5 i nie wyrabialam na zakrecie, ale tez chodzilam niestety pozno spac, teraz wstaje po 6 i tez jestem wiecznie niedospana Odpowiedz Link
glasscraft Re: Muscato 21.10.24, 09:53 Wstaje o 4.45 precisely :-) grafik opracowany do perfekcji ale jak nie musze (wtedy, gdy pracuje zdalnie) to nie jestem bardzo zawiedziona, ze nie musze. Ide spac z kurami, wiec teoretycznie powinnam byc wyspana, ale nie jestem - zart w pracy "w koncu udalo mi sie przespac 8 godzin... przez ostatnie trzy dni". Mikolaj pod choinke wsadzil maszynke do czekolady do picia kilka lat temu - jest w uzyciu codziennym. Czekolade kupuje wysokoczekoladowa z roznymi smakami - moje ulubione to chilli i imbir. Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Muscato 21.10.24, 10:26 4:45 jest pora nieludzka do wstawania, nawet jesli sie chodzi spac z kurami. Musialam sobie wyszukac maszynke do hot chocolate, bo nawet nie wiedzialam, ze takie ustrojstwo istnieje. Musze sobie kupic, byc moze sobe spakuje pod choinke😊 Jakiej masz firmy i czy pojemnosc tego jest na jeden kubek czy wiecej? Jak to dziala wlewasz zimne mleko i czekolade i to sobie podgrzewa i miesza? Moja corka bedzie zachwycona Odpowiedz Link
glasscraft Re: Muscato 21.10.24, 10:48 No wiem - zastanawiam sie czasami ile jeszcze dam rade tak ciagnac, ale aktualnie - niedasie inaczej. Teoretycznie nie musze - w pracy jestem po 7 chociaz zaczynam o 8, wiec "zegarkowo" moglabym wyjechac z domu o 6.45. Tylko, ze o tej porze ruch jest duzo wiekszy, glownie stoi sie w korkach, wiec niby bym pospala godzine dluzej, a do pracy dojezdzala spozniona codziennie i zestresowana na maksa. Mam Hote Chocolat, uzywam tez ich czekolade (ma byc w wiorkach, nie w proszku do tego ustrojstwa), wlewam zimne mleko (ma pojemnosc na jeden przyzwoity kubek), to pogrzewa i miesza. Tak wiem, w mikrofalowce albo w garnku tez mleko da sie podgrzac i reka bie idpadnie zeby wymieszac z czekolada, ale ladnie wyglada, duzo miesca nie zajmuje i odrobina "luksusu" o piatej rano nalezy mi sie, jak moim kotom micha :-P Odpowiedz Link
wiwi1 Re: Muscato 21.10.24, 11:09 Ciezko z tym wstawaniem. Godzin pracy pewnie nie mozesz troche przesunac? Ja wstawalam o 5 przez dosyc dlugi okres czasu, ale tez chodzilam pozno spac i niedosypialam, bylam cieniem samej siebie. Mikrofalowki nie posiadam, bo nie mam miejsca nawet a taki kubek elektryczny to sie gdzies tam wstawi. Najlpeiej to by mi psaowalo pojemnosc na dwa kubki, musze zaraz poszukac Odpowiedz Link
lucasa Re: Muscato 30.10.24, 23:19 Ja się bardzo długo zastanawiałam na tym Hotel chocolate, ale po x opiniach w których była mowa o tym, że czekolada nie jest gorąca, kupiłam zwykły spieniacz elektryczny za ułamek ceny. Wiadomo, ze wiórek czekoladowych sobie nie ubije, ale i tak w większości używam do mleka do kawy Odpowiedz Link
lucasa Re: Muscato 04.11.24, 20:36 A propos picia - ostatnio u znajomych piłam te Jordanska herbatę - przepyszna. Na ebayu znalazłam 80 torebek za £20 😱😱😱 Szukam tańszej opcji.. Piłam też coś takiego (w ramach ograniczenia ilości kawy)... Piłam to z mlekiem owsianym. Pyszne bylo www.amazon.co.uk/AM-Nutrition-Cordyceps-Functional-Mushrooms/dp/B0DJ152BY6/ref=mp_s_a_1_3_pp?crid=3KUSWETOLIVCE&dib=eyJ2IjoiMSJ9.tI-zJ9noNO3-K6sFgjymmvPJF_-KNJzI3mpNY5aJnUJdsna24rOxSjPs6Hof_lHLeRjtpW0U3nYLhBsPyvOySQrpG7dgrKWFhakN3VouQ0pjZO5MiOc5pE7JiS929R9PvSdUYEyOh5mgPbvXOjZn_VPJDxfWJK0bSzpz2GYk7d1CxH2ZpOH568e4GYwKtckOQEw03mpiSF1t1cUaTVoYZQ.w83yzVoY4k8T28ZEdOc5HBrIFzeOBQQLAkz-dAXOdYY&dib_tag=se&keywords=mushroom+coffee&qid=1730748688&sprefix=Mash+room+coffee%2Caps%2C151&sr=8-3 Odpowiedz Link