Dodaj do ulubionych

Sezon truskawkowy

03.06.04, 09:36
Inauguracja: wczoraj nabyłem i spożyłem ustyma swymi truskawek garść
nielichą, były niezłe, choć nie rewelacyjne (a pamiętam dużo lepsze sezony!!!
to tak w nawiązaniu do wątków pogodowych).
Cena coś poniżej 2 euro, tfuuuu, chciałem napisać: 8 złotych (daruj o boski
Andrzeju L.: Balcerowicz musi odejść!).
Ale przyjemność wyceniam na więcej - rozpasana konsumpcja deseru
truskawkowego z gęstą wiejską śmietaną i cukrem! po prostu bomba kaloryczna.
No ale jak to mawiała matka mojej byłej szefowej - co mi tam, mam zdrowe
ciało kłaść do trumny? jak to pisał poeta: hej użyjmy żywota!

Lubicie truskawki?
Obserwuj wątek
    • aleks44 Re: Sezon truskawkowy 03.06.04, 16:30
      bardzo lubie ,ale poczekam jak beda tansze,w tedy z odrobina cukru i smietany
      bede sie roskoszowal ich wspanialym smakiem.
      • adam.67 Racja brachu, wypijmy za to 03.06.04, 16:33
        też zaczekam, bo inaczej to widzę widmo bankructwa za oknem, a komornika za
        drzwiami :-)
      • ellenai Re: Sezon truskawkowy 03.06.04, 16:34
        o matko to truskawki macie faktycznie drogie!!!!!!!!! U nas zawsze drogie sa
        niezaleznie czy jest sezon czy nie,bo tutaj one nie rosna:(((Ja uwielbiam
        truskawki,kocham wlasnie jak adam napisal z cukrem i smietana! bomba kaloryczna
        to pewno jest,ale jaka dobra! no i uwaga o tym ze nie ma co klasc zdrowego
        ciala do trumny jest wyjatkowo dobra!
        dajcie mi dobrych truskawek z polski!!!!!!!!! bo te tutejsze nie smakuja tak
        dobrze niestety jak te galicyjskie!
        • adam.67 He he a co nie jest drogie??? 03.06.04, 16:37
          nawet do żony mówię: moja DROGA żono :-))))))
          ale ją to akurat cieszy, szczególnie że wtedy czuje się upoważniona do
          debetowania konta podczas zakupów.

> dajcie mi dobrych truskawek z polski!!!!!!!!! bo te tutejsze nie smakuja tak
          > dobrze niestety jak te galicyjskie!
          No to zaraz się zabieram, pakuję do worka, nadaję kurierem i dostaniesz pyszny
          dżemik z tegorocznych truskawek ;-) chyba że da się to jakoś teleportować???
          • ellenai moj drogi (a jakze drogi!) adamie 03.06.04, 16:47
            niestety truskawka nieco przypomnia swym ksztaltem bombe, wiec moga byc
            klopoty!!! heheheheh nie da rady wyslac!cmok:)))))ja musze siebie teleportowac
            z majdanem do was i najesc sie truskawek ehhe
    • elp1 o! mniammniammniammniam to je dobre!!!!! 03.06.04, 18:04
      w każdej postaci smakuje wyśmienicie i w "bombie" i w pierogach i w placku
      z galaretką i w kompocie i podpowiedzcie w czym jeszcze być może?
      • ellenai Re: o! mniammniammniammniam to je dobre!!!!! 03.06.04, 18:25
        u nas sie robi takie cos co sie nazywa strawberry shortcake,czyli placek jak
        biszkopt i to sie polewa truskawkami z cukrem,pycha!!!!!!!
        • elp1 wygląda mi to na biszkopt w musie truskawkowym 03.06.04, 20:24
          i trochę wielkanocną moczkę śląską przypomina - przynajmniej w konsystencji :-)
          • ellenai a co to jest tam moczka slaska> 03.06.04, 21:04
            nigdy o tym nie slyszalam!elpik przybliz temat prosze3 cmok
            • elp1 a ja znam nawet rodzaje dwa 03.06.04, 21:39
              nie wiem, czy dobrze zostalam poinformowana ze jedna moczka jest na Boże
              Narodzenie, a druga na Wielkanoc ale tak mi ktoś powiedział to i ja Tobie także
              samo mówię

-----------------------------

Wigilijna "moczka" śląska
              składniki: 25 dag miodowego piernika, 1 szklanka kompotu porzeczkowego,
              5-10 fig suszonych, sok z 1/2 cytryny, po 5 dag migdałów, orzechów włoskich
              i rodzynków.

Piernik pokruszyć, zmieszać z posiekanymi bakaliami, skropić sokiem z cytryny,
              zalać kompotem, wymieszać. Bardzo mocno schłodzić. "Moczka" powinna mieć
              gęstość budyniu.

----------------------------

Wielkanocna "moczka" śląska
              składniki:
              bułka słodka maślana albo tzw. chałka
              mleko dosłodzone do smaku miodem albo cukrem
              masa makowa:
              1 szklanka maku, 1 szklanka przegotowanego mleka, 1/2 szklanki miodu, 4 łyżki
              masła, po 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, rodzynków, orzechów włoskich,
              migdałów.
              Umyty mak zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 25 minut, ostudzić, osączyć,
              2-3 razy zemleć w maszynce. Dodać płynny miód, masło, bakalie. Wszystko razem
              wymieszać i krotko przesmażyć.

Wkładać do salaterki takie skubane cząstki bułki, przekładając masą makowa,
              następnie zalać to wszystko mlekiem tak aby lekko przykryło bułkę z masą
              mlekowa i mocno schłodzić.
              • ellenai elpiku co za niesamowity przepis 04.06.04, 01:46
                kochana ty jestes skarbnica przepisow! ja zakladam watek w ktorym bedziesz
                zamieszczac przepisy!!!!!:)))))))
                • elp1 lep[iej nie zakładaj 04.06.04, 13:49
                  już i takie wątki tu są i to kilka nawet a i tak sie te przepisy wszędzie plączą
                  • ellenai Re: lep[iej nie zakładaj 04.06.04, 16:26
                    hehehe, no niby tak,ale fajnie byloby miec elpikowe przepisy w jedym miejscu:)
                    cmok
    • elp1 Re: Sezon truskawkowy 06.06.04, 12:16
      dzisiaj u mnie widać w niedzielnym placku, póki jeszcze jest placek hihihi :-)
      • ellenai Re: Sezon truskawkowy 06.06.04, 20:19
        ooo dawaj kawalek, u nas nie ma niestety takich pysznych truskawek!
        • elp1 a czego im brak? 07.06.04, 09:19

• ellenai aromatu 07.06.04, 17:11
            smaku,nie maja tego intensywnego smaku,sa wodniste i niefajne:(nasze zawsze
            byly slodkie i pyszne a te tutaj sa okropne,podobnie jak pomidory! ja nie
            znosze pomidorow kupowanych w supermarkecie tutaj,ale jak sie wyhoduje swoje w
            ogrodku to jest pycha!
            • aleks44 Re: aromatu 07.06.04, 23:11
              a ja dzisiaj kupilem troszke do sprobowania,byly po 3.99,wiec kupilem kilogram
              wszystkie zostaly zjedzone.
              • ellenai a to chyba drogie sa 07.06.04, 23:17
                jak taka cena:) ale zazdroszcze bo dobre sa te wasze truskawki cmok
                • aleks44 Re: a to chyba drogie sa 07.06.04, 23:34
                  juz nie byly po 10,potem po 8 a teraz po 3.99,zobaczymy jakie jutro na rynku.
                  Ja kupowalem w takim sklepie na piekarskiej(Kubus),a na targu byly po 6 zlotych
                  moze jutro bedzie jeszcze taniej ?????
                  • ellenai Re: a to chyba drogie sa 08.06.04, 00:12
                    o rany ale ceny sie u was zmieniaja!
                    • aleks44 Re: a to chyba drogie sa 08.06.04, 00:30
                      to zalezy od sprzedajacego,bo widzialem takich,ktorzy chcac
                      sprzedac,sprzedawali na pniu i jechali do domu,a inny trzymal cene i stal przez
                      caly dzien w pelnym słońcu
                      • ellenai no tak kazdy chce 08.06.04, 00:32
                        zarobic na swoj sposob!
                        • aleks44 Re: no tak kazdy chce 08.06.04, 00:43
                          z jednej strony dobrze dla kupujacych,bo taniej kupia,gorzej dla innych ktorzy
                          chca sprzedac drozej,no to jest gospodarka rynkowa,wiec mozna regulowac
                          wysokosc cen.
                          • aleks44 Re: no tak kazdy chce 11.06.04, 23:54
                            oj dzisiaj przegapilem ,kupilem kilogram,zjedlismy ze sietanka,a na obiad mialy
                            tez byc i juz w sklepach ,ani na targu nie bylo he he tak to byc łakomym he he
                            • ellenai no to moze ja kupie 12.06.04, 05:50
                              jutro truskawek w sklepie i zrobie ze smietanka!?tak mnie kusisz aleks ze hej!
                              • aleks44 Re: no to moze ja kupie 12.06.04, 17:50
                                dzisiaj kupilem dwa kilogramy,byly po 4 zlote/kg i polowe juz zjedismy ze
                                smietanka mniam mniam ,ale to kalorii !!!!!!!!!
                                • ellenai Re: no to moze ja kupie 12.06.04, 22:22
                                  a tam kalorie, raz sie zyje, truskawki tez raz do roku, ale widze ze tanieja!
                                  fajnie
                                  • aleks44 Re: no to moze ja kupie 12.06.04, 22:43
                                    tak tanieja widzialem nawet po 3 zlote,tylko drobniejsze,w sumie to tez
                                    truskawka
                                    • ellenai Re: no to moze ja kupie 13.06.04, 20:38
                                      niby tak ale ciezko to obrac z zielonego!
                                      • aleks44 Re: no to moze ja kupie 13.06.04, 21:20
                                        tak ciezko ale ja i tak musialem je krois na mniejsze kawalki,bo mi sie za duze
                                        wydawaly,a tak to bym nie musial.Ale jedno jest pewne ze wyglad to tak
                                        truskawka to ma.potezne owoce byly te co kupilem,pewnie na jakis nawozach,ale
                                        dzisiaj do wszystkiego daja nawozy
                                        • ellenai Re: no to moze ja kupie 13.06.04, 21:23
                                          te mniejsze sa zwykle slodsze niz te wielkie, wielkosc nie idze w parze z
                                          aromatem!
                                          • aleks44 Re: no to moze ja kupie 13.06.04, 22:25
                                            tak ale te wielkie sa takie jakby jalowe,choc smaczne
                                            • ellenai Re: no to moze ja kupie 13.06.04, 22:29
                                              ja w polsce mialam wielki"zagon"truskawek,ale byly dobre! swoje wlasne sa
                                              najlepsze a ty masz truskawki na dzialce?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka