malopolanin 24.05.02, 22:10 Bo mimo tych wszystkich przekrętów wolę mieć fundusz w regionie, niż żeby znów jak chce rząd, o wszystkich decydowała Warszawa. Także wolę Kasy Chrych od tych funduszy regionalnych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
georghe Re: Co uważacie nt likwidacji Kas Chorych ? 24.05.02, 22:23 Po tych wszystkich "reformach" trudno mieć jakakolwiek nadzieję, że będzie lepiej. W tym tygodniu jeden z jasielskich lekarzy powiedział mi, że miał kontrolę z Podkarpackiej Kasy Chorych w Rzeszowie. Na kontrolę przyjechał pan, który nawiasem mówiąc nigdy nie był lekarzem i stwierdził, że ów lekarz leczy ZA DOKLADNIE bo przepisuje pacjentom zbyt duzo zabiegów !!!!!!! Ręce i nogi opadają. Takiego dupka tylko rozstrzelać ! Jestem za likwidacją Kas Chorych. Jeszcze jedno. Ojciec mojej koleżanki ma poważne problemy z sercem. Leżał ostatnio w naszym szpitalu. Ciśnienie zmierzono mu po tygodniu pobytu (!!!!) i to tylko dlatego, że pojawiła się znajoma lekarka. Załatwił sobie teraz Kraków, ale tam podobno lekarze biorą już tylko w Euro i w "zielonych". Następni pod mur...... Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Jestem za utrzymaniem Kas Chorych 25.05.02, 11:01 Patologii w polskim lecznictwie nie ukróci likwidacja tych instytucji. Wolę niekompetentnych urzędników z Krakowa, którzy jednak mają jakieś rozeznanie w sytuacji, niż takich samych z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
millenik1 Re: Co uważacie nt likwidacji Kas Chorych ? 24.05.02, 22:43 wiesz dla mnie obojentnie jak by sie nie nazywali wszyscy to sk.............. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GammaRay Re: Co uważacie nt likwidacji Kas Chorych ? IP: *.chemia.pk.edu.pl 25.05.02, 13:35 podam inny przykladzik. Niedawno kolezanka mieszkajaca w radomiu ale zameldowana w bodzentynie (k. kielc) miala powazny problem z nerkami. I co sie okazalo. Ano okazalo sie ze zaden szpital radomski mimo najlepszych checi nie moze jej przyjac bo nie ma podpisanej umowy pomiedzy kasa mazowiecka a swietokrzyska. Przeciez to paranoja. Albo pomysl likwidacji jedynego w 45-tysiecznych Pionkach szpitala - "bo 40km dalej w radomiu jest szpital , a nastepny 90km w warszawie !!!!!" Akurat jakiemus niedouczonemu geograficznie kretynowi machło sie cyrklem i stwierdzil (nie odwiedzajac nawet szpitala !) ze trzeba go zamknac. Nie wiem czy fundusze o ktorych sie mowi to dobry pomysl. Ale dzialalnoscia sluzby zdrowia nie moga kierowac wylacznie wzgledy ekonomiczne. A tak jest teraz. Ludzie sie nie licza. Wazne zeby KCh mialam szmal na efektowna siedzibe. A jak braknie na funkcjonowanie jakiegos szpitala to sie go zamknie. Proste nie ? Po amerykansku. Tyle ze my jestesmy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
millenik1 Re: Co uważacie nt likwidacji Kas Chorych ? 26.05.02, 07:48 ale podobno w dawnych czasach np leki w aptekach dla tzw sluzby zdrowia byly za darmo (nie wiem czy to prawda)-przegiecie w druga strone... Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: Co uważacie nt likwidacji Kas Chorych ? 26.05.02, 12:52 millenik1 napisał(a): > ale podobno w dawnych czasach np leki w aptekach dla tzw sluzby zdrowia byly za > > darmo (nie wiem czy to prawda)-przegiecie w druga strone... zgadza się, jeszcze 1982r. tak było, w książecce ubezpieczeniowej była taka duża pieczątka SŁUŻBA ZDROWIA i recepty były wystawiane jako bezpłatne :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwirynna Re: Co uważacie nt likwidacji Kas Chorych ? 26.05.02, 18:27 Nie jest ważne jacy urzędnicy będą decydować ale ważne jest aby system działał prawidłowo. System z KCh jest skopromitowany.Aby się leczyć trzeba mieć dobre dojścia i pełną kieszeń.Może nowy system będzie lepszy bo gorszy już chyba być nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Co uważacie nt likwidacji Kas Chorych ? IP: 207.30.78.* 27.05.02, 19:21 Obawiam się że nowe urzędy będą bardziej chore od istniejących (do czasu aż się nowe urzędasy odpowiednio nakradną). Pamiętajcie: ostrzegałem! Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Co uważacie nt likwidacji Kas Chorych ? 27.05.02, 20:46 Mieliśmy tu powiedzić co myślimy o instytucji, a nie nie poszczególnych lekarzach. O tym, że to środowisko jest skorumpowane wiadomo nie od dziś. Tak było przez cały PRL. Poprzedni system zdemoralizował to środowisko. Ale wracając do głównego pytania, to jestem jak najbardziej zwolennikiem Kas Chorych. Szkoda tylko, że przypadła nam w udziale najgorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: Co uważacie nt likwidacji Kas Chorych ? 27.05.02, 21:05 Kasy chorych w takim kształcie jak Polskie nie zdały egzaminu w Niemczech i strona niemiecka uprzedzała o tym rząd Polski, ale nasi decydenci nigdy nie słuchają ani nie biorą dobrych przykładów, Niemcy postawili teraz na prywatne kasy i te podobno teraz dopiero robią porządek, w Polsce zresztą też był plan tworzenia prywatnych kas chorych ale projekt został zablokowany, wiadomo dlaczego. Wg nowej strategii ma być kierownie centralnie, to następna bzdura mocniejsi dopchają się do forsy a takie biedaki jak nasze rejony znowu będą dostawać odpadki. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Co uważacie nt likwidacji Kas Chorych ? 28.05.02, 21:14 shadok napisał(a): > Ale wracając do głównego pytania, to jestem jak najbardziej zwolennikiem Kas > Chorych. Szkoda tylko, że przypadła nam w udziale najgorsza. Ale od przyszłego roku nasze miały się połączyć :( Jak już mówiłem wolę regionalne zarządanie tak, by składki z mojego województwa trafiały do mojej kasy chorych, niż żeby o wszystkim decydowała Warszawa. A korupcja to zupełnie inna sprawa. Tu likwidacja kas chorych nic nie da. Tu trzeba nauczyć pewnej etyki zawodowej. Pragnę też zauważyć, że w porównianiu z rokiem 1999, trzy lata po powstaniu kas, sytuacja uległa minimalnej poprawie. Dobrym rozwiązanie byłyby prywatne kasy chorych, ale wtedy nie można by obstawiać stanowisk swoimi. Odpowiedz Link Zgłoś
shadok Re: Co uważacie nt likwidacji Kas Chorych ? 28.05.02, 21:59 Połaczenie MKCh i PKCh byłoby optymalnym rozwiązniem. Dzięki temu zyskalibyśmy dostęp do prawdziwych fachowców. Niestety obecny minister ma inną koncepcję i do niczego dobrego to nie doprowadzi. Nasz służba zdrowia wykona po prostu kilka kroków wstecz. Centralne zarządzanie nie sprawdziło się w żadnej dziedzinie życia, to i w tej też się nie sprawdzi :-( A korupcji w służbie zdrowia nie da zlikwidować się administracyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś