ciupazka 19.05.05, 14:01 ...Będziemy pili aż do dna: schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/Czerwone_wino.mp3 Z pozdrowieniami i do spotkania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 19.05.05, 15:32 oj, nie slyszalem tego utworu kope lat,spiewalo sie ,oj spiewalo hehe pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .....Czerwone wino .... 19.05.05, 16:13 nie no piekne hehehhehe dzieki ciupazko!hehehehheheh,ja nawet tego utworu nawet nie znam! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 19.05.05, 17:18 serio ????,no tak malutka bylas hehe Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 19.05.05, 18:41 tym sie nie przejmuj ja wielu utworow nie znam .Natomiast jeden ,ktory zawsze bede pamietal to Bolero Ravela,wpadl mi w ucho juz bardzo dawno Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .....Czerwone wino .... 19.05.05, 18:41 tak bo jedne rzeczy latwiej wpadaja w ucho inne trudniej! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 19.05.05, 18:50 mnie slon nadepnal na ucho ,wiec jestem nie muzykalny,ale lubie piosenki i rozne takie dzwieki,szczegolnie jak mnie cos ruszy rzuca mnie sie na uszy.... Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .....Czerwone wino .... 19.05.05, 18:53 ja lubie bardzo muzyke ale nie umiem ani spiewac ani grac Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 19.05.05, 19:13 robisz bizuterie ,to Ci nie wystarczy ???? zreszta jeden muzyk w domu to malo ??? Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 19.05.05, 19:32 chyba wie jak temu zaradzic hihi,slyszalem o takich rodzinnych zespolach Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .....Czerwone wino .... 19.05.05, 19:46 c.d.n.: schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/BIESIADNE_Smieszne.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai linkuj ciupazko 19.05.05, 19:50 a noz wynajdziesz cos czego od dawna nie slyszalam Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: linkuj ciupazko 19.05.05, 19:57 wprawdzie ja myslalem o Waszych dzieciach,Ty tez mozesz na jakims trojkacie z nimi grac(prosze bez skojarzen)nie wiem jak sie nzazywa ten instrument Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .....Czerwone wino .... 19.05.05, 19:49 no tak ale jak tylko on gra a ja nie to trudno mowic o rodzinnym zespole heh Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: .....Czerwone wino .... 02.12.05, 23:15 hi, hi! Przy "Bolerze" szlam przez cala glowna nawe do slubu (wlasnego)!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 02.12.05, 23:32 lubie Bolero,ale na slubie nie pamietam co mi grali,bylem troszke w szoku Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .....Czerwone wino .... 03.12.05, 00:31 ja mialam grane journey-faithfully i led zeppelin thank you,:)pamietam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .....Czerwone wino .... 15.07.05, 20:35 ciupazka napisała: > ...Będziemy pili aż do dna: > > > schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/Czerwone_wino.mp3 > > > Z pozdrowieniami i do spotkania. CYGANERIA Znają nas knajpki i koty w zaułkach, Letnią nocą lubimy włóczyć się, I zgubić nas łatwo, i łatwo odszukać. Śmiech przed nami biegnie i gitary dźwięk. Już późno, a nam się wcale nie chce spać, Wysoka północ zegarów biciem wita nas. Znów dzień przeminął, dał może mniej, niż mógłby dać, Czerwone wino będziemy sączyć aż do dna. Już północ, a nam ta noc nie daje spać. Wysoka północ cygańską drogą wiedzie nas Znów dzień przeminął, nie wszystkim jutro szczęście da, Czerwone wino będziemy sączyć aż do dna. Nasze piosenki zbierane z ulicy Mają wszystko co nam przynosi dzień. Szczyptę radości, kropelkę goryczy, Wiele barw miłości i zawodu cień. Już późno, Cyganie, młodości wielkich miast Wysoka północ pod nogi rzuca tyle gwiazd. Znów dzień przeminął, nie wszystkim los wygrany padł Czerwone wino będziemy sączyć aż po brzask Macie ochotę? Na czerwone wino? Zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 15.07.05, 21:42 a to pech hehe mam straszna alergie na wino,tak mi po wojsku zostalo,jak Wy mozecie to pic hi Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .....Czerwone wino .... 15.07.05, 22:39 Musiałeś nieźle tankować pryte, nie dziwota, że organizm powiedział dosyć trucizny! Dobre wino czerwone to lek! Sama wypiję, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .....Czerwone wino .... 15.07.05, 22:41 hehe wlasnie ciupazka, aleks niezle wlal tego wina w siebie,teraz nie lubi hehe Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: .....Czerwone wino .... 15.07.05, 23:33 Bo to bylo mlode wino,a co mlode to nie dobre,nooo moze nie wszystko,hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .....Czerwone wino .... 15.07.05, 23:45 A takie z malin piliście kiedy? Mnie już w głowie szumi , może i wam po wierszykach Leśmiana... i puszczających się w malinach..., hehe...: services.eng.uts.edu.au/~benr/personal/wiersze/lesmian/maliny.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 16.07.05, 15:34 piekne,ale jakies"kosmate mysli" mam czytajac go a tak w realu,to na dzialce maliny mam ,ale wiecej tam pokrzyw ,wiec z tym puszczaniem to troszke teoria hehe Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .....Czerwone wino .... 17.07.05, 11:07 To bardzo dobrze, a ja częstuję kawą, choć masz uczulenie, to pij, z czerwonym winem. To jedna z czarcich kaw Weź: dwie śklonki mocnego naparu kawy jednom śklonke cyrwonego wina dwa kieluski wódki. Napar kawy podgrzywoj wlywajecy pomału, stopniowo cyrwone wino, nie dopuscajęcy do zawrzynio. Gorący napój wlyj do filiżanek a przed podaniym do kozdyj dolyj odrobine wódki. Tak przygotowanom kaweckom postawis syćkie nogi syćkim Forumowicom nawet po przetońconyj u "Sabały" nocy, a co dopiyro po wspięciu sie na szczyt pod Giewontym z postem na Forum Zokopane. Z podziękowaniym jo stawiom carciom kawe syćkim Forumowicom na Forum Zokopane! Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 17.07.05, 18:28 wlasciwie moglbym takie cos zaserwowac,ale nie mam gosci,a z lapanki to nie to samo,hehe,ale jak tylko bede mial to sprobuje. ale skad ja wezme Giewnot ,zeby przeprowadzic test Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .....Czerwone wino .... 20.08.05, 15:11 No teraz zrob praktykę w drinkach, jaki wybór, dla najwybredniejszych mniam... Tylko zaproś... Hehe...: www.tomex.kom.pl/index.php?page=drinki Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 20.08.05, 19:08 nie wiem ,ja jestem jakis dziwny,nie lubie drinkow,wole jeden a dobry kileonek jakiegos przedniejszego trunku,np sliwowiczki ,co Wy na to ????? Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .....Czerwone wino .... 20.08.05, 19:49 Śliwowicą łącką nie pogardzę... Pewnie nie masz! Bo nie czas na nią. U mnie ani jednego owocu na drzewkach, u Was też? Mam chandrę, może kielonka rzeczywiście wypijymy, co? Gdzies na działce chyba podmarzłam i jestem podziębiona. Herbata gorąca , kielusek do niyj i na pościel! Twoje zdrówko, nie godajęcy o moim... Częstuję, jest tam ktoś jeszcze? Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 20.08.05, 21:06 dzieki bardzo,chetnie walne jedego,wprawdzie nie zmarzlem i nie jest mi zimno,ale dla lepszego samopoczucia wrecz wskazane. pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ....Dni Enologii w Zakopanem ..14-15 X... 14.10.05, 11:38 E n o l o g i a jest działem nauki, która zajmuje się kwestiami związanymi z produkcją wina. Obejmuje m.in. uprawę winorośli, sposoby określania składu poszczególnych gatunków wina, produkcję, sposoby przechowywania, zasady degustacji. Nazwa wywodzi się z języka greckiego (oínos to wino, a logos - nauka). W niektórych krajach (np. we Francji) enologia jest przedmiotem studiów w wyższych uczelniach. - Naszą ambicją jest, aby spotkania w Zakopanem stały się imprezą, której nie można pominąć i na której będą zjawiać się wszyscy zakochani w winie - podkreśla jeden z organizatorów, dr Pierre Chevaller z Instytutu Współpracy z Europą Wschodnią. Świat winnic pod Tatrami!!! Dziś w Zakopanem rozpoczynają się "Dni enologii w Polsce. Wino: kultura wina, przyjemność i zdrowie". Dwudniowa impreza pozwoli zaprezentować uczestnikom trzy regiony winne: francuską Langwedocję Dolinę Loary węgierski Tokaj. Przedstawiciele Uniwersytetu Jagiellońskiego, Centrum Kształcenia i Badań Enologicznych z Montpellier, Collegium Vini i Akademii Wina w Krakowie przez dwa dni spotykać się będą w Ośrodku Konferencyjnym UJ "Pod Berłami". No to sobie popija czerwonego wina... Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: ....Dni Enologii w Zakopanem ..14-15 X... 14.10.05, 16:58 znajac amatorow cudzej wlasnosci i starej dewizy co twoje to i moje, to zadna winnica nie nie wytrzyma dlugo,ja mialem tez na dzialce,to zanim dojrzalo to jakas gnida wszystko oberwala i zdeptala,wiec wykarczowalem krzak i teraz mam swiety spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: ....Dni Enologii w Zakopanem ..O winie..... 22.11.05, 13:08 "O ekonomii czyli o winie" - dawniej: WINO nie ludzką zinwentowane jest industryą, jako piwo, gorzałka, miód, ale od samego BOGA kreowane, którego usum & virtutem pierwszy dociekł Noe Patriarcha po Potopie świata, kiedy nim podpił sobie. WINO człowiekowi jest pomocą, bo mu żywność i posilenie przynosi, pomiarkowanie zażywane, gdyż się w krew przemienia czystą, w której zawisła trwałość zdrowia i zachowanie. Rufus Medyk naucza, iż Wino nie tylko potwierdza naturę, ale też mętną krew czyści, drogi w żyłach otwiera, zatkanie wątroby oddala, fumy smutek sercu przynoszące odwraca, w starych ludziach zimność ogrzewa, konkokcji pomaga, stąd się zowie Lac senum, a zaś venenum iuvenum, bo Wenusa zapala żądze. W Krajach zimnych służy wino klarowne, same pite, w gorących z wodą zamieszane. Młode wino nie wiele czyni skutku, owszem zimnej konstytucji ludzie niech go nie piją, jako radzi Galenus, starożytny Medyk. Wino stare, iż jest suche w trzecim gradusie, ma być pite od osób pełnych wilgotności. Takie wino zbyt pite rozum psuje i bystrość zmysłów. Wino średnie najlepsze, iż gorące i suche w stopniu wtórym. Wino słodkie nieco jest wilgotne, dla tego jest grubej strawności, laxuje bardzo i rodzi kamień w nerkach. Wino ostre albo cierpkie z trudnością żyły otwiera, nie mnoży dobrej krwie, przecież posila wnętrzności. Wino bez smaku, niby woda, żołądkowi gorącej natury najlepsze, lubo mało tuczy. Wino męskie mocne, szkodzi zażywane, chyba wody przymieszaniem utemperowane, najlepiej rozgrzewa, ale rozum obraża. Wino wonne przyjemne czystą krew mnoży, serce rozwesela, troski oddala, złość obraca w dobroć, oziębłość w Nabożeństwo; łakomstwo w szczodrość; pychę w pokorę; niedbałość w pilność; bojaźń w śmiałość; ale miernie pijąc. Bodaj Panowie i Katolicy takim sobie podpijali winem ad hilaritatem, nie upijali się, gdyż wtedy jeszcze większe w pijącym wzbudza vitia. Generalnie mówiąc: Wino naturze ludzkiej służy dwuletnie, albo trzyletnie; a starsze tylko na lekarstwo ma być zażywane. Żółtawe jest zbyt gorące; zdrowsze i lepsze jest zielonawego koloru i białawego. Wino jeśli chcesz komu od pieluszek obrzydzić, ten podaje sekret Jarcas: Uważaj pilno, gdzie sowa gnieździ się i niesie, zabierz jej z gniazda jaja, uwarz albo usmaż, daj niemowlęciu do zjedzenia, już odtąd wina nieskosztuie. Żeby się zaś kto nie upił aż do stracenia reflexyi, pierwszy sekret moderacja w napoju. Drugi ten, niech kozie płuca zje upieczone, pijaństwa w głowie nie uczuje, choćby był nie wiem w jak pijatykę lubiącej kompanii i był na pojedynek wyzywany kuflowy, mówi Africanus in secretis. monika.univ.gda.pl/~literat/ateny/0043.htm Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: ...O winie..... 22.11.05, 13:38 Dwóch zapijaczonych gości popija sobie wino pod sklepem. Nagle podjeżdża samochód, z którego wysiada jakieś eleganckie małżeństwo. Kupują w sklepie niegazowaną wodę mineralną i zaczynają sobie popijać. - Popatrz - mówi jeden z pijaczków - piją wodę! Na to drugi podnosi wzrok, ustawia ostrość widzenia i mówi: - Noo, jak zwierzęta .. Ciupazko OK,moze to i zdrowe,ale jakos wole kielicha pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: ...O winie..... 22.11.05, 16:17 ja tam wole wino! kielich to nieeeee Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: ...O winie..... 22.11.05, 20:45 eetam,najlepsza pedziuszka,wiesz jak rozgrzewa ??? hehe Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: ...O winie..... 22.11.05, 20:57 e to ja chyba bym sie przekrecila po tej pedziuszcze heheh Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: ...O winie..... 22.11.05, 21:00 po jednym ??? no co Ty,po buteleczce to co innego hehe Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .....Czerwone wino .... 24.11.05, 04:11 a ja teraz pije biale wino i ciesze sie tym ze mam wolne,hura! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .Białe wino .... 24.11.05, 10:13 nie pij tyle,wpadniesz w nolog,podziel sie z kims Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .Białe wino .... 24.11.05, 10:37 Ach, białe wina.... tak sie zaczyna ta pieśń o winach: www.wineonline.pl/teksty/wina_biale.html To wasza wina...hehe... że się upiłam... Wasze zdrowie! Z rana ... oj dana, oj dana.. Telo Pozdr.. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .Białe wino .... 24.11.05, 10:43 Twoje zdrowie Ciupazko,ale ja wypije jeden a dobry ,jakiegos bardziej przedniego trunku np pedziuszki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .Białe wino .... 24.11.05, 17:31 my dzis swietujemy wiec pijemy razem,na zdrowko! Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: .Białe wino .... 24.11.05, 19:15 Ja kupilem dla dziewczyn Sangrie,podobno dobre,musze sprobowac,hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
zenek-szufla Re: .....Czerwone wino .... 26.11.05, 20:30 łotwierom butelcyne co mi jom ciupazka zapodała i spozirom a tu, popaczcie sami; pusta, wychlana i telo. schlesien.nwgw.de/Polsko_Biesiada/Czerwone_wino.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .....Czerwone wino .... 26.11.05, 21:03 Sama wypiyłak! Hale mom drugom flaske i zaprosom na: Czerwone włoskie "Ponti" Vermouth Rosso di Torino. Pycha! I Wasze zdrówko! Fakt, muzykę ktoś mi sprzątnoł....A moze to zenek szufla? Oddawaj! Andrzejkowo ma być! Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: .....Czerwone wino .... 26.11.05, 22:06 a ja Wasze zdrowko,ale do lustereczka,Hej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .....Czerwone wino .... 26.11.05, 22:15 Hej! www.terror.org.pl/~jimi/baska_wilczki.mp3 Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .....Czerwone wino .... 27.11.05, 00:24 no to przylaczam sie do was z winkiem! uf zlatany dzien mialam,dzis przystroilam dom swiatecznie ,ubralam choinke,no my tak wczesnie tutaj zaczynamy,cmoki Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .....Czerwone wino .... 03.12.05, 05:42 no i pije biale wino jednak!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: .....Czerwone wino .... 03.12.05, 11:39 o proszę, a tak się zastanawiałam, zktórego forum tak winkiem pachnie, a wy sobie tu tak pocichutku i nawet zuzanki nie zaprosicie to za Baśki wszystkie i za was kochani Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .....Czerwone wino .... 03.12.05, 16:29 zuza ty zawsze czuj sie zaproszona kiedykolwiek poczujesz alkohol u nas eheheh Odpowiedz Link Zgłoś
ciupazka Re: .....Czerwone wino .... 03.12.05, 14:43 Właśnie kupiłam czerwone wino...dla Barbary, dalszym wysłałam życzenia z życzeniami aby im się spełniły wszelkie marzenia. Wiwat Baśkom ! Odpowiedz Link Zgłoś
ellenai Re: .....Czerwone wino .... 03.12.05, 16:30 ciekawe czy tu sa jakie barbary na forum! Odpowiedz Link Zgłoś