Dodaj do ulubionych

Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam....

19.07.05, 21:17
Żegiestów.... Piękne, pełne uroku i magii miejsca, wspaniali ludzie, moje
najpięknejsze wspomnienia z dzieciństwa i pyyyycha jagódki. Jestem z
Wrocławia, ale raz na rok tam jeżdżę; zazdroszczę Wam tych gór, zapachu lasu
i szalonego czasem Popradu.
Obserwuj wątek
    • zuzanna6 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 19.07.05, 21:25
      ech, masz racje

byłam kiedyś w Zegiestowie - Zdroju w sanatorium, ale mam cudowne
      wspomnienia :), piekne widoki

ale mało wtedy chodziłam, bo byłam po operacji nerek, al0e małe spacerki,
      widoczki i powietrze cudne :)
      • grodek1 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 19.07.05, 21:40
        A ja mam mile wspomnienia z Krynicy, chyba to tez Sadeczczyzna, czy sie myle,
        bo nie mam mapy pod nosem.
        • zuzanna6 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 19.07.05, 21:41
          nie wiesz? a piszesz w takim tonie jakbys wszystko wiedział :)
          • grodek1 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 19.07.05, 21:45
            No,bez obrazy, ale ten Wasz Zegestow to slysze po raz pierwszy, gdzie lezy
            dokladnie ten Zegestow ?
            • adam.67 Żegiestów 19.07.05, 21:58
              > No,bez obrazy, ale ten Wasz Zegestow to slysze po raz pierwszy, gdzie lezy
              > dokladnie ten Zegestow ?
              Na trasie z Nowego Sącza do Krynicy, między Wierchomlą a Muszyną (a dokładnie
              jeszcze przed Milikiem i Andrzejówką). Żegiestów składa się z części
              uzdrowiskowej przy drodze (Ż.Zdrój) i Żegiestowa wsi (droga na Palenicę),
              jakieś 6 km w górę.
              :)
              Pozdr.
    • adam.67 Dziękujemy 19.07.05, 22:04
      > Żegiestów.... Piękne, pełne uroku i magii miejsca, wspaniali ludzie, moje
      > najpięknejsze wspomnienia z dzieciństwa i pyyyycha jagódki. Jestem z
      > Wrocławia, ale raz na rok tam jeżdżę; zazdroszczę Wam tych gór, zapachu lasu
      > i szalonego czasem Popradu.

Tej magii jest tam dużo więcej... miejscowość wygląda troszkę jak wymarła
      (nawet w sezonie), a kiedyś w czasach minionej epoki, sanatoria tętniły życiem.
      Ale najbardziej magii jest na Łopacie Polskiej, to niesamowite miejsce. Zawsze
      zatrzymuję się tam w czasie podróży, żeby przejść na zakole Popradu i posłuchać
      Popradu i drzew z trzech stron otaczających człowieka...
    • grodek1 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 19.07.05, 22:05
      Dzieki Gangsta.eve, teraz moge w wolnej chwili i ja do Zegiestow Zdroj se
      pojechac i moze uda mi sie cos podgladnac i zrobie sobie z mojej Urlopowa
      Wioska Grodek , GRODEK ZDROJ kolo Grybow, ciekawy Pomysl mi przyszedl wlasnie
      teraz , chyba byloby jeszcze duzo do zwiedzania w tym Zegiestow Zdroj.
      • gangsta.eve Re: No tak... Zegiestów rulezz ;D, a czy wiecie, 19.07.05, 22:56
        ze w Zegiestowie Zdroju jest czakram? A najlepsze -jak dla mnie- mleko, masełko
        i serki ma pani Wiewiórkowa z Zega Palenicy. Mniam!
        • gangsta.eve Re: cd. 19.07.05, 22:58
          Kliknęłam za szybko masz ci los! A o pani Wiewiórkowej to we wsi 'gadajom', ze
          czarowac potrafi. I ja w to wierzę- jej krowa daje duuuuzo mleka... ;)
          Trzymajcie się cieplutko, Sądeczaki :*
          • aleks44 Re: cd. 19.07.05, 23:16
            z tymi czarami to lepiej glosno nie mowic hehe,kiedys to palono ,a dzisiaj ???
            Zegiestow znam tylko z przejazdu,ale ladna miejscowosc,podoba mi sie
            wzajemnie pozdrawiam
            • ellenai Re: cd. 20.07.05, 03:31
              swietny watek! brawo za pisanie o swoich ulubionych miejscowosciach ! w
              zegiestowie nigdy nie bylam,ale kiedys daawno temu moja babcia byla tam w
              sanatorium,zal tylko ze teraz te sanatoria upadly i miejscowosc wymiera:(
    • grodek1 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 20.07.05, 08:40
      Uzdrowisko Zegiestow Zdroj pl.wikipedia.ogr/wiki/%C5%BBegiest%C3%B3w
      Czytalem i tam pojade, a teraz robie Reklama dla Uzdrowisko Zegiestow Zdroj
      Taki jestem. Pozdrawiam.
      • grodek1 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 20.07.05, 08:42
        Uzdrowisko pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBegiest%C3%B3w
        • ellenai Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 20.07.05, 16:47
          no prosze info od razu!
          • zuzanna6 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 20.07.05, 17:45
            ale jesteś zdolny facet, slicznie się postarałes, podrawiam cię cieplutko :)
            • ellenai Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 20.07.05, 18:29
              no ja to mowie ,ze grodek to fajny gosc, przypadl mi do gustu ze hej!
              i wierze ze napewno dobry jest takze do wynoszenia smieci,cmok
              • zuzanna6 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 20.07.05, 18:35
                he he he, no tak
                • ellenai Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 20.07.05, 19:03
                  ale z ciebie zgodny czlek!cmok
                  • gangsta.eve Re: Dziewczęta... 20.07.05, 21:27
                    Wy mi tutaj Grodka nie podrywajcie ;).
                    • ellenai czemu? 20.07.05, 22:12
                      to grodek juz zajety jest?hehe cmok
                      • gangsta.eve Re: ojej,no dooobrze... 20.07.05, 23:03
                        mozecie go czasem sobie pozyczyc i pokokietowac ;P. Dobrej nocki!
                        • ellenai hehe 20.07.05, 23:12
                          gangsta! dzieki!!my tylko ciut grodka chcemy podszczypac,nieduzo!i ty tu tez
                          przchodz bo z ciebie jakas fajna osobka jest!
                          • gangsta.eve Re: łokej! 20.07.05, 23:58
                            Bardzo chętnie pooszczypię i pomiętoszę z Wami Grodka ;P Wy tez mi się
                            podobacie. A skąd jestescie dokładnie???
                            • ellenai Re: łokej! 21.07.05, 02:39
                              my na to jak na lato! to sie na forum zrobi weselej! hura! a czy ty tu trafilas
                              dzieki grodkowi?
              • grodek1 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 20.07.05, 23:08
                Witaj serdecznie Ellenai, piszesz, Grodek to fajny Gosci wierze, ze napewno
                dobry jest takze do wynoszenia Smieci, Ellenai? jak to mam rozumiec ? Co Ty
                takiego piszesz, co ja nie moge zrozumiec, Ellenai, moze wyrazisz sie prosze
                jasniej ?
                • gangsta.eve Re: Grodeczku nasz Ty najmilejszy..... 20.07.05, 23:57
                  z tego co moja łepetynka rozumuje,to dziewczyny chcą Ci powiedzieć, żeś jest
                  debeściarski zarówno do tańca, jak i do różańca. I oczywiście do wynoszenia
                  smieci :D A swoją drogą, to gdy patrzę na Twój nick to widzę mordkę Zgredka
                  z 'Harry Potter 2'. Nie obraz się, Zgrodziu za to skojarzenia. Pozdroski dla
                  Cię :)
                • aleks44 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 21.07.05, 09:00
                  tak mamy wiele,ale lepiej sie do wszystkiego nie przyznawac hehe
                  np.mieszkalismy,lub mieszkamy na ziemi Sadeckiej i lubimy forum NS
                  • ellenai Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 21.07.05, 23:18
                    gangsta mnie ratuje z opresji!grodkowi smieci nie przypadly do gustu! a tu mi
                    sie najzwyczajniej przypomnialo ze moj maz smieci wynosi u nas w domu bo nie
                    lubie lazic pod oknem sasiadki ktora jest wredna a moj maz lepiej ja toleruje!
                    czyli to wielka zaleta z tymi smieciami! cmok
                    • aleks44 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 21.07.05, 23:28
                      widzisz jak bys Miala dzieci ,to by za Ciebie ta robote robily,u mnie tak robia
                      • ellenai Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 21.07.05, 23:44
                        no jeszcze przychowku nie mamy!
    • rilian a można coś innego zaproponować? 20.07.05, 18:40
      Byłem u Was kilka razy (w NS i okolicach), może nie aż tak bardzo turystycznie
      i bez zaangażowania jakie przytrafia mi się w innych rejonach, ale na szeroko
      pojętej sądecczyźnie uwielbiam Tylmanową i Dunajec, zakole przy rezerwacie
      Kłodne, góry Błyszcz i Basztę, które dały mi w kość, nieprzygotowanemu na
      niespodzianki, które tam napotkałem, lecz które wspominam nawet we snach...

Wybaczcie, że zboczyłem w bok od Żegiestowa, którego nie znam wcale, ale... ;)
      • ellenai Re: a można coś innego zaproponować? 20.07.05, 19:02
        rilian przeca chyba widzisz ze my tu lubimy zboczenia! to na dobre czasem
        wychodzi jak w tym przypadku bo sobie poczytalam o twoich miejscach na
        sadecczyznie,teraz mnie zafrapowaly te niespodzianki jakie cie tam
        spotkaly,napisz o nich!
        • zuzanna6 Re: a można coś innego zaproponować? 20.07.05, 20:34
          a ja wam mówię, ze w Polsce wszędzie jest piknie, ech piknie bardzo :)
          • ellenai Re: a można coś innego zaproponować? 20.07.05, 20:46
            dokladnie zuzanno!eh!lezka sie w oku kreci na widok znajomych pagorkow i lasow!
        • rilian tłumaczę ;) 21.07.05, 10:17
          to opowiem, pośmiejecie się ze mnie, albo z politowaniem pokiwacie głową.

jak część z Was wie, napisałem doktorat o pomnikach Papieża. w związku z
          powyższym kilkukrotnie odwiedzałem Waszą ziemię. i jakoś zawsze tak się
          zdarzało, że musiałem trafiać do Tylmanowej i coś mnie zaskakiwało. za
          pierwszym razem miałem złą mapę, która błędnie określała położenie Błyszcza,
          pobłądziłem w pustym lesie i gdyby nie drwale, których usłyszałem z kilkuset
          metrów, nie znalazłbym drogi do znajdującego się przy ołtarzu popiersia JP2.
          miast 1,5 godziny zeszło mi na tej wędrówce ponad 2, rozbiłem sobie komórkę,
          potłukłem się upadłszy zbiegając w kierunku rzeki...

za drugim razem wybrałem się jesienią. przy okazji kwerendy i spotkań w
          Krakowie. stąd na nogach były półbuty skórzane, no ale skoro Tylmanowa ma
          kalwarię na górze Baszta, to pewnie jest ona jakoś utrzymana i da się na nią
          wejść bez trudności. niestety, wchodziłem i schodziłem naokoło, bo zwały
          mokrych liści, błota i wilgoci nie pozwoliły na żadne skróty, kilka razy o mały
          włos nie wyrżnąłem na twarz, po zejści i tak pojawiła się nowa trudność - mimo
          wyjścia na rogatki Tylmanowej, w zatoczkę autobusową, żaden samochód nie chciał
          się zatrzymać (nie, nie byłem od stóp do głów oblepiony błotem), w dodatku
          samochdów było jak na lekarstwo...

w końcu jednak dotarłem do NS i przeżyłem jedną z najfajniejszych podróży - do
          Chomranic i z powrotem, pan kierowca miejskiego autobusu pędził pustym
          autobusem krętymi, wąskimi drogami jak szalony...
          • ellenai Re: tłumaczę ;) 21.07.05, 17:18
            hehhe,no to zaliczyles prawdziwy beskidzki survival!samo zycie!cmok mam
            nadzieje ze jednak mimo wszyskto bedziesz nas odwiedzal tam!
            • maladanka Re:Los powtórzony... 21.07.05, 22:29
              ..to tytuł powieści Janusza Wiśniewskiego, tego od "Samotności w sieci" -
              głowny bohater pracuje w muzeum w Nowym Sączu....poczytajcie...dużo sympatii do
              sądeckiej krainy
              • ellenai Re:Los powtórzony... 21.07.05, 23:16
                a to ciekawe! jakos musze dostac te ksiazke!
    • zuzanna6 Re: Na Sądeczczyżnie najbardziej uwielbiam.... 20.07.05, 23:07
      a ja najbardziej uwielbiam Ellenai :)
      • gangsta.eve Re: No, fajna Babeczka z Niej jest.. 20.07.05, 23:59

• aleks44 Re: No, fajna Babeczka z Niej jest.. 21.07.05, 00:04
          sie przystraszyli i sie nie odezwa ,zreszta teraz godzina duchow,to lepiej im z
          droge nie wchodzic
          • zuzanna6 Re: No, fajna Babeczka z Niej jest.. 21.07.05, 00:09
            duuuuuuuuuuuuuuchyyyyyyyyyyyyy brrrrrrr
          • gangsta.eve Re: Alex, a Ty się duchów nie boisz, 21.07.05, 00:09
            co tu tak klikasz koło północka?
            • aleks44 Re: Alex, a Ty się duchów nie boisz, 21.07.05, 00:14
              ja sie duchow,prawie nie boje
              • ellenai Re: Alex, a Ty się duchów nie boisz, 21.07.05, 02:41
                aleks to prawie tak samo jak ja!popatrz ile mamy wspolnego ze soba!
        • ellenai zuza przesadza! 21.07.05, 02:41
          ale nie powiem milo mnie to polechtalo!cmoki !
          • zuzanna6 Re: zuza przesadza! 21.07.05, 23:35
            a mozez byc duchem ? choc dziś?
            • ellenai Re: zuza przesadza! 21.07.05, 23:38
              roztopionym duchem moze byc>?
              • zuzanna6 Re: zuza przesadza! 22.07.05, 00:27
                nie roztopionym, weż przykład z Aleksa, ubierz białe prześcieradło i pomóż mi u
                mnie straszyć, tylko to troche na niektórych działa, kurcze smuteczki u nas
                chodź bardzo sie staram
                • ellenai Re: zuza przesadza! 22.07.05, 00:29
                  nie mam bialego przescieradla!!!!!!!!!!!!!!
                • aleks44 Re: zuza przesadza! 22.07.05, 00:29
                  pewnie poszla straszyc u swoich
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka