grazbysz 20.12.06, 17:21 Jak to faktycznie wygląda z wspaniałą wódką łącka: wolno im produkować i sprzedawać takim smakoszą jak ja.Ile można kupic oficjalnie czy po cichu.Co z akcyzą na te rarytasy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ellenai Re: Łącka wódka 20.12.06, 22:49 tez jestem ciekwa jak to jest z ta lacka, podobno miala byc opantentowana jako produkt regionalny,prawda to? Odpowiedz Link Zgłoś
majak_m Re: Łącka wódka 21.12.06, 11:08 Narazie wciąż (chyba) Łącka Śliwowica nie posiada krajowego znaku akcyzy. Łącką banderolę natomiast jak najbardziej ;) Nazwa jest zastrzeżona i każdy kto chce ją produkować musi poddać swój produkt dogłębnej kontroli jakości, której dokonuje specjalna komisja kontrolująca:P Oficjalnie śliwowicy sprzedawać nie wolno, ale w Naszym regionie władza przymyka na to oko. Tak więc ilość, jaką chcesz kupić, ograniczona jest tylko Twoim budżetem. Wystrzegaj się tylko "drugiego" gatunku, który w swym smaku jest gorzkawy. Jest to bowiem produkt eksportowy, gdzie ważna jest ilość, nie jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbysz Re: Łącka wódka 22.12.06, 16:31 Dzięki za informacje.A czy gruszkówka,wisniówka to też od nich i nie sztuczna,bo mi bsmakuje.pytam bo tez jestem z gór ale od Żywca.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ouimet Re: Łącka wódka 22.12.06, 21:17 grazbysz napisał: pytam bo tez jestem z gór ale od Żywca.pozdrawiam. jezeli Ci/Wam blisko do Andrychowa-to dam namiary na "domowe specyjaly" Ja tez z tych stron... Boze jak mnie glowa boli...na drugi dzien oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
dunajec1 Re: Łącka wódka 22.12.06, 21:44 Ouimet,jak Cie glowa boli,to ja mysle ze to nie po sliwowicy,no chyba ze za duzo,bo wtedy to po wszystkim boli,heh. Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: Łącka wódka 23.12.06, 17:57 a na koniec picia ,kropeczke ale sliwowiczka jest jedna z najlepszych trunkow pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mario7710 Re: Łącka wódka 25.12.06, 12:42 Do niedawna mieszkałem w n.sączu od 8 grudnia mieszkam w Stalowej Woli 15 lat byłem barmanem w n.sączu i okolicach.Mam też mnóstwo rodziny w Łącku,ale twierdzę że łącka wóda jest najlepsza !!! Pozwolenia oficjalnego to oni nie maja ale każdy wie że tam można ją kupić nawet nasz polski rzad.Pozdrawiam ze Stalowej Woli !!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mario7710 Re: Łącka wódka 25.12.06, 12:58 Jeszvcze jedno dodam z tego co wiem to łącka jest nawet formą łapowkarstwa w kręgach sejmowych i nie tylko !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grazbysz Re: Łącka wódka 26.12.06, 08:54 Mario a wiesz coś na temat gruszkówki.Czy smaczek to tylko dodatek sztuczny a główny trunek to łącko.Własnie wczoraj zjadłem 2 gruszkówki.B mi smakuje.Pozdrawiam z Międzybrodzia. Odpowiedz Link Zgłoś
green31 Łącka wódka tylko ze jest wiekszosc falszowanej 29.12.06, 00:15 A prawdziwa trudno kupic . Moze wiecie gdzie mozna dostac prawdziwa? Odpowiedz Link Zgłoś
majak_m Re: Łącka wódka tylko ze jest wiekszosc falszowa 29.12.06, 17:10 Oczywiscie, ze wiemy :P Odpowiedz Link Zgłoś
mario7710 Re: Łącka wódka 30.12.06, 01:35 Mam tam duzo rodziny w Łącku.Akcycy nie ma ale możersz to to tam kupić.Tylko orginał ma sznureczek i lakowaną plabę !!! Możesz to kupić od 35 zł. do nawet 15 więc się targuj.Nie daj się napić !!!! A tym bardiej nie kupuj podróbek z Podegrodzia czy z innych okolic.Pozdrawiam.Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
majak_m Re: Łącka wódka 31.12.06, 15:53 No nie przesadzaj z tym lakiem i plombą. Wszystko zależy od wytwórcy. Poza tym również podróby są sprzedawane w wydziwnych butelkach. Najlepiej wcześniej skosztować tego co się kupuje. Ja tak właśnie robię. Niestety aby mieć taką możliwość trzeba znać jakiegoś "producenta" ;) Odpowiedz Link Zgłoś