Dodaj do ulubionych

Prosię pieczone w sabaśniku

19.08.10, 21:58
"Prosię pieczone w sabaśniku
Zabij prosiątko niewinne cyrwono- różowe
jak leluja na górze zwano złotogłowem
Wydłub ocka
wróź śliwki susone
brzusek ozerznij wybebes i zakręć ogonek
A do środka to różni różne rzecy kładom
(o takim jedzonku nie śnije sie dziadom)
-bątrówke z bułeckom parzątkom i solom
-zaś inni jabłuska z pietruseckom wolom
-mogom być grzyby albo mełto śtucka
(porządnej kucharce nie trza do łba tukać)
I kie jus w brytfance jak dziecie w kołysce
połóz na główce
na uskak
na grzbietku
masełka po łyzce
Wtej wyjmij kie jus całe złote
a wzmocnij se do jodła kieluskiem ochote
Przywryj ocka
weź kozik i widełki w łapke
ale przódzi pomodlij sie kapke
-Przyboc se Panie w jakiej trza godzinie
ze dzięki mnie to małe
nie wyrosło na świnię
Ament"
Obserwuj wątek
      • sietniok_zatracony Łoscypkowy placek Janosika. 20.08.10, 20:53
        Do dziesienci oskrobanyk i utartyk gruli:
        -dosuć 4 deko łowsiny monki/pasuje kozdo/,
        -dołozyć duzom, drobno zesiekanom cebule,
        -5 deko pokrojony i zeskwarcony spyrki,
        -5 deko śmolcu
        -łyzecke majeranku,
        -zombek czosku, utarty z kapeckom soli,
        -wyrobiać dodajency 2 jojka,
        Wyłozyć na blache, posuć tartym oscypkiem i piec w sabaśniku do zrumieninio.
        Jeś ciepły. W som roz na zime do Smadnego, abo z cym ta kto kce.
        • sietniok_zatracony Babcyn smolcyk 20.08.10, 21:08
          Trza urznąć pół kilo masne spyrki (dobrze choć i takie na trzy palce) jesce ze
          spyrnika( jak jes) przyniyś uciąć końduś – świńskie podgarle. To drobniućko
          pokrojić ,na patelni na ciepłyf blachaf śparcheta zeskwarzyć jaz skwarcki bedom
          złociuśkie, mozecie drobniućkie kawołki cebule dołozyć. ( Ile przytem płakanio
          tyle wasego) dejcie scypte soli, majeranku do smaku pilnujcie zeby nie skuchcić
          łomasty wlyjcie do gliniocka, przechódzcie – bo i na jarmaku takiego dobrego
          smolcu przecie nie najdziecie jesce kwasonego łogórka prościutko z becki i chlyb
          mamin z cornuskom nolepsy na świecie jydzcie za smakiem chodoki i dziopecki.
          • sietniok_zatracony Kwaśnica ze zimiockami na ziobraf 20.08.10, 21:09
            Pół kilo kwaśne kapusty w becce ukisone bez 10-if deko kilo ziober z wieprzka
            wędzonyf 15 deko spyrki, 2 łyski mółki ( nie razowe) jarzyny z grządek
            (babcynyk) urośnięte, gotowe a to marchewka,seler ,cebula i pietruska liter
            rosołku ino prowdziwego na kościaf ze dwa prowdziwecki piyknie ususone ze trzy
            kwatyrki zimiocków w ćwiortki pokrojonyf końduś soli, pieprzu, cosnyku, ziela
            angielskiego. I tak kapuste trza cisnąć do gorcka doś duzego jarzyny sie trze na
            tarołku co mo duze łocy jesce wloć rosołek ziobra i grzybek niek wskocy
            przyprawy, to wszystko warzyć do miętkości dodać zasmazke z mółki przyparzone na
            spyrce – lo gości na łostatek ugotuwane zimiocki – bo pojeś potrzeba nifto nie
            bedzie głodny a ponieftorem zrosną ...cerewa.
            • sietniok_zatracony Paśtet piecony po gazdosku 20.08.10, 21:10
              70 deko miysa z wieprzka łod karku i łopatki warzyć do miętkości kawołecek
              gładki na som koniec dać wątróbki drobiowe ze 30 deka pockać zeby łostygło, nie
              sparzyło cłeka wtencos zemleć dodać jesce pół kilo podgarla ząbek cosnku ,30
              deka cebule coby smak przezarła To wszyściutko wymiysać dodać jojecka śtryry zaś
              ząbecek cosnyku, pieprz, sól a jak fto jes scyry to gałke muśkatułowo , wegete i
              co ta lubicie takiego paśtetu godom Wom- byle dzie nie zjycie.
              • sietniok_zatracony Ryba nolepi pstrąg z potócka 20.08.10, 21:14
                Ryba to jes chojco z cejcem skąd ją weźniecie – fras jeden wiy jak pstrąg z
                potócka na wasem stole nie pomyślicie juz ło rosole. Nopiyrwy trza mu zwyjmuwać
                flaki wypłukać, sokiem z cytryny natrzyć i do środecka kapinke masła moze być
                jesce zielono pietruska tak z gałązecke zeby nie przebrać na śtyry pociyrze
                wszytko dać do zimna jak sie łodsoji, jak zimne bedzie na nowocesny śparchet sie
                kładzie wiycie – pod ruśt trza podłozyć buka niek innyk smaków nifto nie suko
                Jak sie przypiece juz jeś mozecie ćwiortkom cytryny przyłozdobicie do smaku
                końduś krzonu tartego i powiyńsuwać gościom – Smacnego!
                • sietniok_zatracony Kruchy placek z jabkami(szarlotka) 20.08.10, 21:15
                  Dobry kruchy placek z jabkami co po pańsku na niego szarlotka godajom pnie śtuka
                  go upiyc gazdynie swoje sposoby majom. Ze śtyry śklonki mółki, kostusie
                  margaryny jesce ze śtyry zółtka, 5 łyzek śmietany kwaśne śtyry łyzecki prośku do
                  piecenio, wanilije do smaku pół śklonki cukru i jabka nie kwaśne straśnie. Mółke
                  z proskiem wymiysać, dać cukier, wanilije wbić żółtka i margaryne i śmietonke –
                  mecyje. Na spodek rozwałkuwać jednom ciasta połowe dać jabka starte na tarle,
                  późni ciasto wiyrchowe. Nie piyc w piekarzkiem piecu moze bardzi w bradrurze
                  posypać cukrem i krajać gościom kawołki duze.
                  • sietniok_zatracony Moskol 20.08.10, 21:17
                    Zimioki trza ugotuwać, ukłucić i bez masynke zemleć dać drugie tyle mółki takie
                    z mojna pszenne Nie wlywać zodnego mlyka ino jedno jojecko wyrobić rąckami,
                    roztyltać placki na łokrąglućko. Piyc na blachaf kuchennyf ani kapki tłuscu nie
                    dawać z masłem i kwaśnem mlykiem głodnem moskole podawać. Downi jak łod łobiadu
                    cystyf zimioków łostało to cęsto na wiecerze moskole sie piykuwało.
                    • sietniok_zatracony Karcek z wieprzka 20.08.10, 21:19
                      Karcek z wieprzka w myśliwskiem sosie z kluseckami śląskiemi

                      Karcek z wieprzusia namocyć w marynacie ze scypty soli peklowej(0,002) , ziela angielskiego listecków bobkowyk i cosnyku Na trzy dni łodstawić, jaz do stanu kruchućkiego W moździyrzu utłuc pieprzu i cosnyku wyjąć miyso, natrzyć i piyc w sabaśniku łobłozone kawołkami cebule, marchewki, selera Pótora godziny casami polywać i zaziyrać.

                      Sos myśliwski

                      Uwarzyć 3 grzybki, 5 deko łogórków z zalewy łoctowe 1 cebule, suche kiełbaski, końduś synki – koniecnie wieprzowe to wszystko pokrajać w poski, smazyć ze sosem z pieceni z mółki zrobić na maśle zasmazke i niech sie jesce cerwonem winem mieni.

                      Kluski śląskie

                      Ugotuwane zimiocki zemleć, dać jojko , mółki zimiocane Dać scypte soli, pieprzu i wyrobić cud-ciasto kluscane Z tego ciasta tyltomy maluśkie łokrągłe kulecki Ciskomy do waru na trzy zdrowaśki, jaz na wiyrch wyjdą klusecki.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka