Dodaj do ulubionych

Serwis aut japońskich

17.10.09, 18:06
Od ponad roku jeżdżę Mazdą 6, 2004, diesel 2.0, i robię autko za Grodziskiem na drodze na Błonie,w Chrzanowie Dużym, ale zaczynam szukać nowego warsztatu.
Pan Michał zatrudnił niestety Ruskich do roboty(dwóch panów w wieku około 50lat), a to źle wróży...
- zmieniali mi olej - dzisiaj, obserwowałem ich robotę. Na wejściu jeden staruszek zaczął kwękać, że 'jakaś osłona pod spodem' i 'od groma śrubek, krzywe jakieś'...o co chodzi????, pomyślałem. Pal sześć, idźmy dalej. Olej jeszcze zlatywał już cieniutką strużką, ale zlatywał... a Panowie co? Zakręcili koreczek, no bo co tam..mało już zostało - kuźwa ruska robocizna, rok temu robił to Polak - młody chłopak- czekał kurna do ostatniej kropelki prawie...cóż...ktoś może powie, że się czepiam...
- miałem mieć do tego pasek klinowy zmieniony, ale nie zamówiono tej części, a umówiony byłem 1.5tygodnia przedtem!"Pasek piszczy"-tak mieli zapisane, bo zgłaszałem w ten sposób. Pro forma nie można było tego paska zamówić??? Nie.Sprawdzono dotknięciem ręki, że pasek do wymiany i dopiero teraz mam przyjeżdżać drugi raz z Pruszkowa 15 km?
- kontrolka ręcznego się nie świeci na desce rozdzielczej, a ruskie oglądają klocki i tarcze hamulcowe...i od razu diagnoza 'do wymiany', ale ja tłumaczę, że owszem tak, wiem, ale teraz proszę zająć się tym hamulcem ręcznym. Wyszło na to, że trzeba demontować panel środkowy, a jest zimno i to za dużo roboty (po tym co zobaczyłem i tak nie chciałem żeby brali się za ten panel, ponoć dla niewtajemniczonych - czyli ruskich - łatwo można złamać pewne plastikowe zatrzaski).
Generalnie sprawiali wrażenie nieobytych z urządzeniem typu komputer...menu było po angielsku, jeden z nich tylko coś tam udawał, że kuma, drugi chodził po warsztacie i szukał wczorajszego dnia...
- klimatyzacji w ogóle nie ruszyli -Pan Michał dał tylko wskazówki, co by w warsztacie dedykowanym robić...cóż, miało być robione u nich.
Także po tej wizycie jestem zdegustowany i wolałbym spróbować tego mojego japończyka robić gdzieś indziej.
Generalnie do tej pory robiłem go u nich - Chrzanów Duży, no ale co ja tam mogłem 'robić'. Auto prawie nowe, wymienili rozrząd (Polscy pracownicy wtedy), olej, filtr paliwka tyle było do roboty...
Jeśli nie będę miał wyjścia - pojadę jak zwykle do nich...ale
Bardzo proszę o jakieś namiary ludzie na solidny warsztat aut japońskich w okolicach !!!.
Obserwuj wątek
    • algaria Re: Serwis aut japońskich 17.10.09, 18:47
      Ja swoją Mazdę 6 diesel z 2006 roku oddaje w najlepsze ręce
      p.Augustyniaka z Wojska Polskiego "perfect serwis" wymieniał mi
      cały rozrząd z pompą chłodzenia, naprawił i nabił klimatyzację,
      zrobił kilka przeglądów (zaraz po kupnie, i po podróży 4 tyś km)
      Nikomu innemu mojej "Madzi" nie pozwolę dotykać.
      Polecam
      • zibi-pruszkow Re: Serwis aut japońskich 17.10.09, 22:19
        smigam japonczykiem, nie bede sie chwalil jaki model, ale silnik
        diesel d4d 2.0 i juz mam kilka przygod z serwisem.
        p. Augustyniak jest super jezeli chodzi i drobne sprawy typu
        rozrzad, filtry itd, niestety, gdy idzie o tajniki silnika d4d nie
        daje rady i odsyla ...
        bylem w Nowej Wsi przy stacji wkd jest spec od silnikow diesla, ale
        odradzam ...
        lecial mi czarny dymek z rury i silnik nie mial mocy, wspomniany p.
        Augustyniak nie podjal sie roboty i tu brawo za szczerosc, nie
        udawal speca, pojechalem do wspomnianego warsztatu w Nowej Wsi,
        koles chcial auto na 2-3 dni zeby pomierzyc, posprawdzac a raczej
        wyjac lepsze czesci i oddac zlom, wiec podziekowalem ...
        usterka byl oberwany intercooler, wjechalem w dziure i jakos
        nieszczesliwie sie urwal, zdiagnozowanie tego zajelo doslownie 5
        sekund specom z warsztatu w Oltarzewie, robotka od reki, choc trwala
        ze 2 godziny, gdyz intercooler nalezalo kompletnie zdemontowac,
        sprawdzic szczelnosc, przyspawac uchwyty i zamontowac, a nie mieli
        wolnego podnosnika i za wszystko krzykneli bardzo malo, ale nie
        powiem ile, zeby nie bylo pozniej, ze kolega na forum pisal ...
        stronka warszatatu w Oltarzewie www.gt4.com.pl
        • paulou33 Re: Serwis aut japońskich 18.10.09, 13:59
          Dzięki zibi - skorzystam z tego namiaru na Ołtarzew- stronkę widziałem, opis załatwienia Twojej usługi w serwisie jest zachęcający , nawet bardzo powiem... więc po moich ostatnich doświadczeniach z dziadkami w Chrzanowie zmiana mam nadzieję wyjdzie mi na dobre.
          Co do pana Augustyniaka...tudzież Kloca...rutynowani "fachowcy": klocki zmienią, filtry, płyny... Gdy w grę wchodzi instalacja gazowa, czy wielowtrysk to rozkładają ręce...
          Zresztą swoje doświadczenia z panami opisałem już w innych postach.
          Dzięki Wielkie!!! Może ktoś inny doda swoje namiary jeszcze???
          • dakoolk Re: Serwis aut japońskich 19.10.09, 14:02
            Połowicznie w temacie - znaczy nie japońce, jak w tytule, ale tylko
            Madzie, jak szuka autor wątku.
            Jeżeli chodzi o Mazdę to jednym z najlepszych speców w Polsce
            jest "Jaksa" w Broniszach, przy ul. Poznańskiej 81 - o kompetencjach
            tego Pana można poczytać na forum mazdaspeed, poza tym mój kierownik
            serwisuje tam swoją Madzię - dokładnie taką samą, tylko 3 lata
            młodszą i kiedyś właśnie miał sytuację, że w ASO chcieli mu
            rozmontować pół silnika i wymienić części za parę tysięcy, a Jaksa
            rozwiązał problem za parę stówek (dokładnie nie pamiętam, o co
            chodziło).
            Namiary z Googla: Auto Jaksa - tel. (22) 72.114.72, tel. komórkowy 0
            601.323.626
    • wfe416n Re: Serwis aut japońskich 22.04.13, 12:46
      emgielka napisała:

> bardzo dobrym serwisem będzie auto-serwis PIOTRA WACHOLC tu

Rany, temat z przed trzech lat to jeszcze proponujesz serwis w Koszalinie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka