Dodaj do ulubionych

Pałacyk Porcelitu

30.10.10, 19:15
Czytając dyskusję na temat komunikacji w dniu 01-11-2010 zaskoczyła mnie pewna informacja zawarta w wypowiedzi pana Andrzeja Kurzeli ( przynajmniej tak się podpisuje )

"Andrzej Kurzela Dodano: 2010-10-28 - 11:19
Kolejna manipulacja i kłamstwo WPR.Szanowna Pani Redaktor zadzwoniła w czsie odbywającego się ważnego spotkania dotyczącego przejęcia przez Miasto Pruszków Pałacyku Porcelitu poprosiłem więc o przekazanie pytań na piśmie to szybko odpowiemy. Ponieważ moje wypowiedzi telefoniczne często są przekręcane będzie to już stałą praktyką.Oczywiście bedzie funkcjonowała jak zawsze specjalna komunikacja w dniu 1 listopada a zainteresowanych odsyłam do strony www.pruszków.pl. Bardzo proszę Mieszkańców Pruszkowa o kożystanie z różnych źródeł informacji ponieważ takich "informacji" przed wyborami będzie więcej."
wiadomosci.wpr24.pl/pruszkow_1_listopada_nie_bedzie_komunikacji_
Myślałem, że deweloper budujący osiedle na terenie byłej fabryki zobowiązał się do wyremontowania pałacyku w zamian za powiedzmy "przychylność" w sprzedaży terenu. Teraz okazuje się że brakuje kasy na remont ale jakoś nie brakuje na prowadzenie dalszej części inwestycji. Mam nadzieję że miasto przejmie pałacyk z parkiem za darmo a za niewywiązanie się dewelopera z umowy dostanie odszkodowanie, oczywiście pałacyk i park będzie dla mieszkańców miasta a nie tylko mieszkańców strzeżonego osiedla. Jak na razie straciliśmy drzewa na Prusa, mamy zniszczoną ulicę Prusa, obecnie jest niszczona Ceramiczna i Komorowska oraz świeżo wyremontowana ulica Armii Krajowej czy deweloper naprawi szkody?
Obserwuj wątek
    • radoslavvv Re: Pałacyk Porcelitu 30.10.10, 20:29
      Jestem mieszkancem Osiedla przy Pałacu i chcialem poinformowac osobe ktora zamiescila ten tekst, iż te pare drzewek ktore szumnie nazywacie Parkiem jest wlasnoscia powstałej Wspolnoty Osiedla. I bardzo sie z tego cieszymy oraz dbamy o ten "park". Kazda z osob kupujaca mieszkanie w I etapie zaplacila za ten kawalek ziemi. To czesc wspolna i prywatna!
      Co do Palacyku, to jest to zobowiazanie developera,ale z tego co sie orientuje remont Palacyku planowany jest dopiero po III etapie budowy Osiedla. Obecnie trwa budowa II etapu.
      • michart Re: Pałacyk Porcelitu 30.10.10, 20:48
        Oby im go jak najszybciej odebrali, pod warunkiem, że sami go wyremontują. Szkoda żeby taki budynek niszczał przez czyjąś zachłanność. Zresztą, po remoncie przez dewelopera, zapewne ludzie spoza "Pałacu" mogliby go oglądać tylko z zewnątrz.
        • radoslavvv Re: Pałacyk Porcelitu 30.10.10, 20:58
          Ludzie z poza "Pałacu" są niedoinformowani ! ;) A wystarczy uwaznie prase czytac.
          Remont Palacyku ma przeprowadzic developer ale użytkować miasto!
          Miasto za uzytkowanie wieczyste dzialki liczyło na remont za prywatne srodki,jednak kryzys i developer na dorobku moze ten proces znacznie opoźnic
      • wfe416n Re: Pałacyk Porcelitu 30.10.10, 21:05
        radoslavvv napisał:

> Jestem mieszkancem Osiedla przy Pałacu i chcialem poinformowac osobe ktora zami
        > escila ten tekst, iż te pare drzewek ktore szumnie nazywacie Parkiem jest wlasn
        > oscia powstałej Wspolnoty Osiedla. I bardzo sie z tego cieszymy oraz dbamy o te
        > n "park". Kazda z osob kupujaca mieszkanie w I etapie zaplacila za ten kawalek
        > ziemi. To czesc wspolna i prywatna!

Widzisz, problem polega na tym że deweloper zobowiązał się do remontu pałacyku a obecnie chce się go pozbyć tłumacząc się brakiem kasy - nie wywiązał się z umowy. Ciekawe czy park ( te parę drzewek tak nazwał deweloper - zapomniałeś ? ) był przynależny do pałacyku czy do zakładu. Skoro jest Waszą własnością to niech deweloper zapłaci odszkodowanie.

> Co do Palacyku, to jest to zobowiazanie developera,ale z tego co sie orientuje
        > remont Palacyku planowany jest dopiero po III etapie budowy Osiedla. Obecnie tr
        > wa budowa II etapu.

"Niby kondycja pałacyku jest ogólnie znana, a jednak od kilku lat stoi i marnieje bez nadziei na zmiany. Do remontów prawnie zobowiązany jest właściciel, czyli deweloper. O plany zapytaliśmy dyrektor ds. sprzedaży Long Bridge, Agnieszkę Litwińską. – Trwają ustalenia konserwatorskie, nie wiadomo ile to potrwa – usłyszeliśmy odpowiedź. O tych ustaleniach nie wiedzą jednak w biurze konserwatora, gdzie dowiedzieliśmy się, że nie wpłynął żaden projekt dotyczący remontu pałacyku."
        wiadomosci.wpr24.pl/osiedle_przy_palacu_bez_palacu_
        tak było rok temu, chyba nie wiele się zmieniło?
        • radoslavvv Re: Pałacyk Porcelitu 30.10.10, 21:16
          Co do Parku to mysle ze to kwestia podziału działki
          przypominam ze Osiedle przy Palacu jest oddzielone płotem od samego Palacyku i mysle ze w lini ogrodzenia biegnie dzialka, tak wiec park jest wspolnoty osiedla a Palacyk developera. Co do odszkodowania to w nie watpie, ktos w koncu sie zgodzil na podział dzialki...
          Mysle ze remont Palacyku nie nastapi szybko, to kwestia 10-15 mln zł. Zaczynam watpic w III etap Osiedla przy Palacu a gdzie dopiero remont Palacyku. Developer jest raczkujacy i nie ma nabitej jeszcze kabzy ;)
          Moze po zakonczeniu inwestycji w Poznaniu i Gdansku...
          • michart Re: Pałacyk Porcelitu 30.10.10, 21:29
            W takim razie w dupie mam kto to zrobi, byle to w ogóle zostało zrobione. Mamy zbyt mało efektownych zabytków, żeby marnować ten budynek.
            • radoslavvv Re: Pałacyk Porcelitu 30.10.10, 21:37
              jestem tego samego zdania!
              ale powinnismy byc czujni, by nie rozebrali go jak praskiej parowozowni...
              • michart Re: Pałacyk Porcelitu 30.10.10, 21:42
                > jestem tego samego zdania!
                > ale powinnismy byc czujni, by nie rozebrali go jak praskiej parowozowni...

Racja. Mam nadzieję, że kogoś, to co się dzieje z tym miastem (nie tylko politycznie) jeszcze obchodzi.
            • wfe416n Re: Pałacyk Porcelitu 30.10.10, 21:57
              michart napisał:

> W takim razie w dupie mam kto to zrobi,

Właśnie jesteś d..........y przez dewelopera, kasę robi a obietnice ma też w d.pie.
          • ridgeley Re: Pałacyk Porcelitu 30.10.10, 22:44
            radoslavvv napisał:

> przypominam ze Osiedle przy Palacu jest oddzielone płotem od samego Palacyku

grodzenie osiedli powinno zostać zakazane, a przynajmniej w centrum
            • sqz Re: Pałacyk Porcelitu 31.10.10, 08:37
              Nie zakazujmy grodzenia całych osiedli, poprostu zakazujmy wychodzenia na tereny nieogrodzone z pieskami, kotkami, dziećmi itd itp. Skoro mieszkańcy osiedla uznali że sa na tyle samowystarczalni żeby odcinac sie od świata , niech będą konsekwentni i obsrywają swój teren a nie chodzą do sąsiadów.
              • radoslavvv Re: Pałacyk Porcelitu 02.11.10, 08:14
                PATRZCIE PUNKT 7
                wybory.wpr24.pl/pruszkow_szczegolowy_program_spp
                Mam watpliwosci czy w tym miejscu zmiesci sie Centrum Kultury z prawdziwego zdarzenia
                Moze i Multipleksu faktycznie nie powinno byc, ale jakas kregielnia, pub, sala widowiskowa z funkcją kino-teatralna. Palacyk nie jest duzy. Tak wiec watpie
                • radoslavvv Pałacyk Porcelitu 03.11.10, 09:57
                  A co bedzie w Pałacu Sokoła?
                  Wiadomo juz? Poza tą sceną...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka