Dodaj do ulubionych

Wybory samorządowe w Pruszkowie

18.06.13, 10:27
Witam- od paru lat jestem mieszkańcem Pruszkowa, chciałbym założyć platformę - ponad podziałami która miałaby szansę na start w wyborach samorządowych w naszym mieście. Szukam osób chcących coś zmienić "by żyło się lepiej" nie było tylko pustym sloganem. Patrząc na nasze elity , potrzeba zmian, osób które usłyszą potrzeby mieszkańców i zaczną je realizować.Pozdrawiam i liczę na ciekawą dyskusję.
Obserwuj wątek
    • maariusz01 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 18.06.13, 16:40
      Marne szanse. Pruszków to sypialnia Warszawy i większość tubylców posiada "tumiwisizm". To beton nie do skruszenia. Pokazują to ostatnie choćby poczynania naszych władz i reakcje ludzi na to. Na przykład stawki za śmieci w poszczególnych gminach dookoła zostały zrewidowane i zmniejszone. Nawet w Warszawie. A Pruszków co ? NIC!!! Płać i cicho siedź. I co najgorsze ludzie nie chcą tego zmieniać. Jak poczytasz to forum to zorientujesz się że to co interesuje ogół to srające pod oknami psy, nieuprzejmi kierowcy, promocje telewizji kablowych itp. Niewiele jest wpisów dotyczących zmian na lepsze w naszym mieście. Żal to mówić ale to "szara masa" a taką najłatwiej się rządzi. A do tego jeszcze propaganda w postaci "telewizji pruszkowskiej" pokazująca niezwykłe osiągnięcia naszych władz takie jak np. oddanie 100m. odremontowanego chodniczka.
      Od długiego już czasu jesteśmy nękani "zaplanowanymi awariami magistrali wodnej". Nikt do chwili obecnej nie wpadł na pomysł aby uniezależnić się pod tym względem od stolicy. Niby 2013 mamy a miasto które ma 59tys. ludzi ma tylko w czasie takich rewelacji podstawione dwa beczkowozy.
      • leo48 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 18.06.13, 17:28
        A ja się nie zdziwię, jeśli parę znanych mi osób, właśnie z kategorii "mieszkam tu od paru lat", zabierze głos na ten temat. Oni wszystko wiedzą najlepiej i oczywiście problemy miasta są im znane dogłębnie.

Po raz któryś przypominam, że kampanię wyborczą należy zaczynać nazajutrz po poprzednich wyborach a nie na krótko przed kolejnymi. Całą kadencję poprzedników trzeba poświęcić na solidną pracę i wyłanianie własnych liderów. Gdzie oni są? Co mają do zaprezentowania oprócz niezadowolenia?

Przybysze (nie chcę tu użyć tego warszawskiego "neonowego" określenia) na wszystkich forach i portalach hałaśliwie wszystko krytykują. Na ich miejscu pomyślałbym: "po kiego diabła się tu sprowadziłem, skoro tu jest najgorzej na świecie?"

Powodzenia. Czuję, że znów będziemy mieli ubaw patrząc na to z boku. Ja na miejscu Starzyńskiego cieszyłbym się z takiej opozycji i już chłodziłbym szampana :)
        • zibi-pruszkow Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 18.06.13, 18:00
          zamiast wesprzeć człowieka, to go zdołowali, powinniście być z siebie dumni ... w sprawie WiFi też wszyscy krzyczeli, że nie można, że jak się uda to pomnik mi postawią, WiFi działa od paru lat, pomnika jak nie było tak nie ma ... jak coś, to ja chętnie.
          • leo48 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 18.06.13, 18:57
            Jeśli mówimy o miejskim necie, to od wczoraj bawię się tabletem i dziś robiłem zabawy testowe wi-fi na ławeczce przed pałacem ślubów. Oceniam, że tzw internet miejski w obecnym kształcie do niczego się nie nadaje. Gorszego muła nie pamiętam od czasu, kiedy jeszcze leciałem przed szerokopasmówką na impulsach TP SA.

Dla wyjaśnienia dodam, że na zewnętrznym routerze (umowa z Plusem) śmiga szybciej niż Neostrada 1000.
            • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 18.06.13, 19:41
              Dziękuję za opinie. Wasze opinie potwierdzają trudność w skruszeniu muru w Pruszkowie.Trudno, próbować trzeba bo jak nie to nic nie zmienimy a nawet tworząc opozycję i/ lub patrząc na ręce "betonu" jest jakiś wpływ na decyzję. Ja bym próbował jako opcja niezależna, nie będąca pod szyldem jakiejś partii politycznej. Jak sami się nie zaczniemy organizować to niestety nie zmieni się nic. Pozdrawiam
              • leo48 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 18.06.13, 19:53
                Kliniczny przykład ogólności. Jakie w tym przesłanie? Dla mnie jest to tak samo wymowne jak zdjęcie krawata przez jednego z liderów. Może jakieś konkrety.

"Jeżeli nie teraz, to kiedy? Jeżeli nie my to kto?"
                Ale to już było.
              • wfe416n Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 18.06.13, 21:54
                marcin0707 napisał(a):

> Dziękuję za opinie. Wasze opinie potwierdzają trudność w skruszeniu muru w Prus
                > zkowie.Trudno, próbować trzeba bo jak nie to nic nie zmienimy a nawet tworząc o
                > pozycję i/ lub patrząc na ręce "betonu" jest jakiś wpływ na decyzję.

Patrzenie na ręce "betonu" jest zawsze bezpieczniejsze od rządzenia. Przynajmniej na czas nauki wydawania publicznych pieniążków.

> Ja bym próbował jako opcja niezależna, nie będąca pod szyldem jakiejś partii politycznej.
                > Jak sami się nie zaczniemy organizować to niestety nie zmieni się nic. Pozdraw
                > iam

Wielkiego organizowanie nie trzeba, wystarczy 100 głosów i zostaje się radnym. Tyle chyba można uzbierać, nawet wśród znajomych.
                Jestem za.
                • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 18.06.13, 22:11
                  Na konkrety - przyjdzie czas. Zresztą trzeba wysłuchać potrzeb mieszkańców i próbować ich realizacji. Ja nie chcę robić wielkiej kariery politycznej. Frustrujące jest otaczające marudzenie i nic nie robienie.Dlatego zadałem takie pytanie gdyż mam nadzieję , że znajdzie się parę osób które mogą spojrzeć na ręce władzy samorządowej z bliska i walczyć o poprawę naszego życia codziennego. Ja mieszkam w tym mieście i tak jak Wy chcę coś poprawić , nie sobie a naszym dzieciom. Zdaję sobie sprawę , że to pachnie populizmem i możecie mi nie wierzyć , dlatego ten temat. Pozdrawiam, ludzi którzy chcą coś zrobić zapraszam do kontaktu prywatnego.
          • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 19.06.13, 18:49
            Miło przeczytać coś pozytywnego, do wyborów ponad rok, można spróbować niż tylko narzekać.Im więcej chętnych tym lepiej i można więcej. Próbujemy?
            ps. Jak za dawnych czasów- Pomożecie?
            • szczupak72 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 19.06.13, 22:26
              marcin0707 napisał(a):

> Miło przeczytać coś pozytywnego, do wyborów ponad rok, można spróbować niż tylk
              > o narzekać.Im więcej chętnych tym lepiej i można więcej. Próbujemy?
              > ps. Jak za dawnych czasów- Pomożecie?

Trochę chyba to za mało, że chcesz zrobić coś aby było lepiej. Może jakieś konkrety? Co byś chciał zmienić, jak miałoby to wyglądać po zmianie i przede wszystkim skąd wziąłbyś pieniądze na te zmiany. Z samego patrzenia na ręce "betonowi" nic nie wyjdzie dobrego dla miasta i mieszkańców.
              Jak na razie rzuciłeś faktycznie kilka populistycznych haseł podobnych do tych jakie rzuca się nie będąc przy władzy.
              Więc do dzieła, opracuj program, najlepiej bardzo szczegółowy i może zdobędziesz większe poparcie.
              Nie traktuj tego jako zniechęcenia tylko wręcz przeciwni jako zachętę gdyż głosząc samo hasło "zrobię wszystko aby było wam lepiej" spora część ludzi może to odczytać zupełnie odwrotnie.
    • gaz.lupkowy Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 18.06.13, 23:11
      Dżizzz.
      Znowu...
      • putain_de_toi Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 19.06.13, 21:07
        Kręci się, kręci...
        • pruszkow_w_budowie Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 20.06.13, 12:15
          Marcinku kochany nasz mieszkańcu co chciałby coś zmienić zakładając platformę (chociaż to słowo kojarzy się nie najlepiej).
          Słowa, słowa, słowa ... mają siłę wielką wypowiadane w odpowiednim momencie, ale szybko tracą na wartości kiedy za słowami nie idą czyny.
          "Rządzenie" miastem - czyt. podejmowanie kluczowych decyzji dla 59 tys mieszkańców jak i dla każdego z nich osobna nie jest sprawą łatwą.
          Przemyśl dobrze czy jesteś gotowy udźwignąć taką odpowiedzialność?
          To nie jest zabawa na zasadzie wybiorą mnie a potem jakoś to tam będzie. Szumnie zapowiadane zmiany przez każdego z Radnych obecnej lub przeszłych kadencji które zostały zrealizowane w trkacie trwania kadencji jednej można policzyć na palcach jednej ręki albo i nie można. Generalnie Radni w każdym mieście dzielą się na trzy kategorie - tzw. celebryci - wszędzie ich pełno, w lokalnych mediach, na spotkaniach, protestach, zabierający głosy na sesjach przed kamerami i w błyskach fleszy zadający pytania zaliczne do merytorycznie pustych ale błyszczą "gwiazdeczki" nasze, druga kategoria - pod tytułem "co ja robię tu uu, co ja tutaj robię??" - zasiadający, bywający i nie bywający, merytorycznie również nie bardzo przygotowani ale wybrani przez tzw. znajomych (to te 100 głosów jak ktoś tu wspomniał). Ostatnia kategoria - wyrobnicy - nie szukający poklasku, cisi, pracowici ludzie którzy mają jakąś wspólną koncepcję i rzetelnie uczestniczą w pracach komisji w których pracują, nie szukają poklasku - planujący nie na najbliższe 4 lata ale na najbliższe 40 lat nie zależni od partii politycznych, chęci zrobienia kariery kosztem sprzedania się za przysłowiowe 40 srebrników. Swoją pracowitością tracą dla siebie (czas prywatny, rodzina itp) - ale zyskują dla miasta, dlatego w Pruszkowie ludzi przybywa, a wskaźnik urodzeń na terenie gminy jest dodatni.
          Do której kategorii Radnych będziesz się zaliczał po tym jak dowiesz się w poniedziałek po wyborach że zostałeś Radnym?
          Co chciałbyś poprawić? Co chciałbyś ulepszyć? Czy masz na to czas i jesteś merytorycznie przygotowany do dyskusji z samym sobą?

Czekam na odpowiedź.
          • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 20.06.13, 13:46
            Witam- słowem "platforma" opisuję jakąś formę rzeczywistego ugrupowania czyli np. stowarzyszenia lub komitetu. Nie odnoszę się do partii politycznej gdyż nie o karierę polityczną mi chodzi. Raczej o formę stowarzyszenia mieszkańców chcących poprawić swoje otoczenie. Nie pcham się na salony bo bardziej cenię bezpieczną kładkę przez tory na Żbikowie - którą chodzi moja córka do szkoły niż błysk fleszy czy też bywanie na salonach. Nie mam chęci na politykę ale na próbę poprawy naszego lokalnego środowiska. Często czytam na forum narzekania i problemy dlatego gdy jest szansa na poprawę można spróbować. Na pewno więcej jest ludzi którzy cenią sobie ciężką pracę, może nawet zasiadają w obecnych władzach miasta lecz ich siła przebicia na razie jest dość marna. Podejrzewam Mój Drogi Współmieszkańcu, że nie zadowolę Cię tą wypowiedzią gdyż liczyłeś na konkretny plan wyborczy lecz liczę na to , że to Ty i inni pomogą go napisać. To nasza wspólna sprawa. Znowu wywołam duchy przeszłości "by żyło się lepiej". Pozdrawiam
            • gaz.lupkowy Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 20.06.13, 21:31
              > liczę na to , że to Ty i inni pomogą go napisać. To nasza wspólna sprawa. Znowu wywołam
              > duchy przeszłości "by żyło się lepiej".

Ja bym prosił przy okazji o jeden dodatkowy plan wyborczy dla mnie. Może być taki sam, ale na moje nazwisko. W miarę uniwersalny, bo zamierzam wystartować w kilku gminach.
              • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 21.06.13, 10:12
                Witam- doceniam poczucie humoru, dobre. Mój drogi- gdyby taki plan można by było napisać i mieć gwarancję sukcesu , nie zaczynałbym tego wątku. Napisałbym i przekazał władzy lokalnej do realizacji. Niech się sami bawią w tej piaskownicy. Jak jednak pokazuje życie w naszym mieście bywa różnie. Walka polityczna czasem zasłania potrzeby mieszkańców i o tym chciałem przypomnieć. Bez niezależnego tworu dbającego o realizację "kiełbasy wyborczej" po wyborach znowu będziemy narzekać a tego ani sobie ani Wam nie życzę. Pozdrawiam
                • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 24.06.13, 21:43
                  Witam- widzę słabe zaangażowanie w sprawy lokalne , znowu wybiorą za nas i będzie narzekanie. Pozdrawiam
                  • leo48 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 25.06.13, 06:02
                    Marcinie, z umiarkowaną uwagą śledzę Twoją próbę pobudzenia dyskusji. To się nie uda, jest zbyt nijakie i mdłe. Zostanie to zauważone dopiero wtedy, gdy kogoś obrazisz, przynajmniej w jego mniemaniu. Nie ukrywasz swoich intencji i nie ściemniasz, że kieruje Tobą altruistyczna troska o sprawy miasta. W rzeczywistości chciałbyś znaleźć się "tam" i szukasz sojuszników, po których grzbietach można się wspiąć na iluzoryczne szczyty lokalnej władzy.

Efekt będzie żaden. Takie próby były już podejmowane i myślę, że przy maksymalnej mobilizacji kolejny ruch mógłby wykreować jednego kiepskiego radnego na jedną tylko kadencję. Pod warunkiem wszakże, że udałoby Ci się zmobilizować ludzi skłonnych na Twoją rzecz optować. Ale oni też noszą buławy w plecakach i nie zechcą zrezygnować z ambicji własnych. Na foto blogu Pablo75 bardzo trafnie ocenił pobudki działania tych zawiedzionych nowych Pruszkowian. Otóż Paweł zwrócił uwagę, że ich frustracje wynikają z faktu, że zastana tu rzeczywistość nijak nie przystaje do ich wyobrażeń, jakie sobie zbudowali na podstawie tvn-wskich seriali, gdzie ich generacja tworzy nowy piękny porządek świata.

Pruszków nie okazał się "ziemią obiecaną" tylko miasteczkiem borykającym się z wieloma utrudnieniami w codziennym życiu. Kompletne rozczarowanie bo przodująca z założenia "klasa" stała się armią wyrobników na trudnym rynku pracy. Chciałbyś to zmienić? Sam jednak przyznajesz, że nie wiesz jak i nie masz nawet cienia pomysłu. Dajcie mi program - apelujesz. Jaka więc Twoja rola? Kim jesteś, jakie masz doświadczenie życiowe i zawodowe? Nie masz nawet takiego zaplecza jak niektóre niszowe organizacje, których bardziej lub mniej zakamuflowanym celem jest wprowadzenie "swojego człowieka" do Rady.

Na terenie Pruszkowa przepracowałem wiele lat. Znam bolączki miasta i mam tu wielu znajomych i rodziny. Przez kilka ostatnich lat opublikowałem w lokalnych mediach grubo ponad 200 artykułów, w których poruszałem szereg społecznych problemów. Przysporzyło mi to trochę wrogów na różnych szczeblach, ale to nie są groźne kąsające brytany tylko co najwyżej bezsilne kundelki sikające na nogawkę. Wśród nich również potencjalni "kandydaci". Mnie nieraz pytano, dlaczego ja nie wystartuję do Rady. Sam, bez komitetu wyborczego mógłbym parę setek głosów uciułać. Jednak nawet o tym nie pomyślałem. Nie mam w sobie tyle pychy, by uważać się za zbawcę. Po prostu nie wiem, co należałoby zrobić. A wołanie, że nam się nie podoba i chcemy zmian, samo zmianami nie zaowocuje.

Apeluję o trochę pokory wobec rzeczywistości. Swoją drogą, jeśli uda Ci się doprowadzić do spotkania w gronie liczniejszym niż ławeczka w parku, to z ciekawości bym stanął z boku i posłuchał tej niewątpliwie pasjonującej "debaty".
                    • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 25.06.13, 11:41
                      Witam- drogi Leo 48- oczywiście Masz rację. Jestem w miarę nowym mieszkańcem Pruszkowa. Moje intencje są jasne. Szukam sojuszników. Czemu spytasz? Mam paru znajomych w Pruszkowie i ciągle słyszę , że się nie da nic poprawić. Spoglądając na okres poprzedzający ostatnie wybory , na podstawie swojego otoczenia, bez poparcia partyjnego nic nie wskóram. To straszne acz prawdziwe. Marzy mi się rola samorządu dbającego o mieszkańców i taką rolę na razie pełnią tylko redaktorzy WPR 24, którzy zwracają uwagę na liczne problemy mieszkańców. Pruszków zamienia się w warszawski Ursynów tylko brak wykorzystania potencjału nowych mieszkańców. Z drugiej strony się nie dziwię bo każdy dzięki bliskości Warszawy i często tam pracujący , ma sprawy lokalne w głębokim poważaniu. Pytasz o program- dla mnie duża jego część występuje na forach, trzeba tylko słuchać ludzi . Może masz rację , im wyżej na stanowisku tym ten głos jest mniej słyszalny. Miałem nadzieję na większy odzew mieszkańców tego miasta , bo bez względu na sympatie polityczne , wszyscy tu żyjemy. Może pora zejść na ziemię ? Do wszystkiego się można przyzwyczaić tak więc dalej niech rządzą jak chcą. Pozdrawiam i mam jeszcze iskrę wiary w możliwość zmian. Czy uzasadnioną ? Czas pokaże.
                      • szczupak72 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 25.06.13, 18:33
                        Rzadko zgadzam się z Leo ale tym razem z większą częścią jego postu niestety tak i nie chodzi o to że muszę się z "nim" zgodzić ale chodzi bardziej o ciebie. Twój apel zabrzmiał mniej więcej tak:
                        - dajcie mi program bo sam nie bardzo wiem co robić, następnie mnie wybierzcie a potem może być tak ..... skoro stworzyliście ten program to go realizujcie ja ewentualnie mogę go wesprzeć medialnie moimi fotkami i wywiadami w lokalnej prasie i telewizji.
                        Skoro uważasz, że na forach można znaleźć wszystkie bolączki tego miasta to w czym masz problem aby je spisać do tego dołączyć swój projekt ich rozwiązania, ich finansowania, co w pierwszej kolejności itd. oraz ..... co zrobisz jak nie uda ci się tych celów osiągnąć bo np. stwierdzisz że cię to przerosło bo nie masz doświadczenia.

Niektórzy wolą krytykować i narzekać bo wiedzą, że jest to o wiele bezpieczniejsze niż wzięcie spraw w swoje ręce i zorganizowanie czegoś gdyż można trafić na kogoś kto to też skrytykuje. Dobrze, że jesteś osobą która chce coś zmienić ale za pomocą rąk innych ludzi nawet w tak prostej sprawie jak napisanie programu wyborczego to chyba nie jest chyba najlepszy sposób na start.
                      • ups1982 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 26.06.13, 22:27
                        piszesz ogólnikowo i nic z tego nie wynika, co to znaczy "nic nie da się poprawić" ? co chciałbyś poprawić?
                        • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 27.06.13, 13:40
                          Witam- nie wydaje mi się bym pisał ogólnikowo. Chodzi o listę postulatów i ewentualnych propozycji, napisanych przez nas - mieszkańców, które ułatwiłyby życie. Jakaś forma organizacji , np. przez radnego podjęłaby próbę ich realizacji. Parę pomysłów jest w następnych postach i dyskusji na tym forum. Pozdrawiam
                          • atomowyrobot Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 02.07.13, 13:16
                            Piszesz:

> nie wydaje mi się bym pisał ogólnikowo.

A dalej prawie same ogólniki:

> Chodzi o listę postulatów i ewentualnych propozycji, napisanych przez nas - mieszkańców, które ułatwiłyby życie. Jakaś forma organizacji , np. przez radnego podjęłaby próbę ich realizacji.

> Parę pomysłów jest w następnych postach i dyskusji na tym forum.

Notujesz je sobie? Przeglądanie tematu forum w poszukiwaniu i wyławianiu tych pomysłów będzie dla Twoich potencjalnych zwolenników sporym utrudnieniem. Od czegoś musisz zacząć. Może załóż sobie stronę lub przynajmniej bloga i tam w jednym miejscu spisuj wszystkie zebrane postulaty.
                            • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 02.07.13, 13:37
                              Witam- ja notuję, ponieważ propozycje są ciekawe. Ogólniki są lecz nie o program wyborczy tu chodzi.Wyjaśniałem w poprzednich postach pomysł i podałem przykład Wrocławia. Jako jednostka nie dotrę do mieszkańców z ankietą ale jakaś forma np., stowarzyszenie ma większe szans poprzez gazetę lub internet. Pozdrawiam
    • follow Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 25.06.13, 19:50
      Nie mam żadnych złudzeń co do szans powodzenia "forumowo" tworzonej platformy wyborczej, ale zebranie w jednym miejscu postulatów to chyba nie jest taki zły pomysł. A jeśliby platforma powstała - to śmiało - niech zrealizuje "program" :)

Na dobry początek kilka postulatów (żaden z nich nie jest specjalnie prosty do zrealizowania bo niestety zależy od porozumienia pomiędzy kilkoma jednostkami władzy.

1. Wspólny bilet ZTM na WKD do Pruszkowa
      wielokrotnie opisywany, choćby: www.se.pl/archiwum/zadamy-wspolnego-biletu-na-wkd_109752.html

2. Przejazd z Malich do Piastowa
      różne opcje, wersja minimum to chyba nawet niezbyt wielki koszt, i "tylko" dwa podmioty decyzyjne:
      wiadomosci.wpr24.pl/przejazd_malichy_piastow_swiatelko_w_tunelu__1
      (BTW owo światełko w tunelu było w 2009 r, hehe)

3. Wyjazd z Jerozolimskich na S2 na północ (w kierunku S8)
      forum-pruszkow.pl/komunikacja/jerozolimskich-polnocna-obwodnice-t1230.html
      • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 25.06.13, 21:31
        Witam- konstruktywna krytyka z waszej strony to dla mnie nauka i za to dziękuję. Chciałbym wytłumaczyć powód powstania tego tematu na forum. Po pierwsze pytanie- czy jest możliwe powstanie jakiejś formy, wspólnoty mieszkańców, która może mieć wpływ na decyzję zapadające w samorządzie lokalnym, czyli dla nas najważniejsze. Mając swoich przedstawicieli - jednego lub więcej - forma ta miałaby szansę realizować postulaty mieszkańców a nie partii politycznej. Po wpisach poprzedników widzę złość i bezsilność. Wielu pytało o program, lecz tylko "follow" prawidłowo odczytał intencje. Nie chodzi mi o populistyczne teksty, które mogę wypisać by uradować gawiedź, a o pilne i ważne sprawy dotyczące mieszkańców. Na tym powinni się skupić nasi rządzący. Postulaty które nas dotyczą , zebrane w jednym miejscu , przedstawiają realne potrzeby mieszkańców. Tak więc Leo48 czy inni - jeśli bez pomocy organizacji partyjnych , które już szykują ludzi na 2014 (raczej nie miejmy złudzeń że będzie lepiej), można patrzeć im na ręce to ja jestem za. Dlatego otwierając ten post , byłem ciekawy , czy istnieje możliwość powstania czegoś nowego , niezależnego , nie obciążonego ideologią partii politycznej lecz potrzebami mieszkańców. Pozdrawiam
        • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 25.06.13, 21:49
          Dopiszę jeszcze, że nie uciekam od odpowiedzialności i sonduje możliwości. Jednak nie kieruje mną zbytnie parcie na fotel radnego. Nie liczę na to, że dacie mi program a ja zgarnę profity ,jak się uda i nie zrobię nic. Ktoś musi być pierwszy do działań, bo jak pisał Leo48 - napisał około 200 artykułów co oczywiście chwalebne lecz karawana jedzie dalej. Pytanie- jak długo na to pozwolimy?
          • leo48 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 25.06.13, 22:35
            Marcin jest niepoprawny. Poruszasz się nadal w kręgu ogólnikowych formułek, co dowodzi, że jesteś tu przeraźliwie obcy i ta obcość najbardziej doskwiera Tobie samemu. Najgorsze jest to, że wspomnienie komuś o nietutejszych korzeniach wywołuje agresywne reakcje. Dziwi mnie to bo ja w miejscach skąd pochodzę znajduję tyle pozytywnych stron, że jestem z nich wręcz dumny a przecież każde miejsce ma jakiś kawałek swojej historii.

Nie wiem, jaki stopień integracji z Pruszkowem udało Ci się osiągnąć. Być może żaden bo zdaje się, że chciałbyś tu zmieniać wszystko nie rozdrabniając się na wyliczanki. Spróbuj jednak wniknąć w coś trochę głębiej, żeby poznać problem z autopsji. Dla mnie np ścieżki rowerowe byłyby sprawą, o którą warto kopie kruszyć bo moja rowerowa pasja to 4-6 tys km rocznie. W pierwszej dekadzie lipca znów wyjadę na długie wakacje, gdzie mam prawdziwy rowerowy raj. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Pruszków jest całkiem nieźle usytuowany, ale bardzo źle skomunikowany. Trasy o długości "spacerowej" nieco ponad 15 km zaprowadziłyby nas na Starówkę albo do Lasów Młochowskich a nawet do Puszczy Kampinoskiej. Niestety od nas nie da się na te szlaki wyjechać ani wygodnie, ani bezpiecznie.

Ostatnio testuję właśnie drogę do Puszczy. W niedzielę prawdopodobnie ponownie tam pojadę. Może weź paru zainteresowanych i dołącz do tej wycieczki. Ja nie jadę po to tylko żeby jechać. Na tej trasie mam najpierw Lipków, gdzie ponoć Wołodyjowski "Bohuna usiekł". Stamtąd przez Truskaw udaję się do Palmir na wojenny cmentarz, gdzie są groby Kusocińskiego, Rataja i Niedziałkowskiego. Po drodze mam powstańczy Krzyż Jerzyków i tuż obok krzyże upamiętniające miejsce stracenia więźniów Pawiaka w listopadzie 1939 roku. W samych Palmirach przy cmentarzu usytuowana jest ścieżka edukacyjna w lesie ponad nekropolią oraz pawilon Muzeum, którego ekspozycji podczas ostatniej wizyty nie zdążyłem obejrzeć. W drodze powrotnej można spocząć w Biker Pubie w Stanisławowie. Wycieczka nie należy do najłatwiejszych bo powyższy wariant z Palmirami to trasa zbliżona do 60 km, w tym spory kawałek po wertepach, ale warto.

Zapytasz, dlaczego o tym piszę i co to ma wspólnego z wyborami samorządowymi. Ma i to więcej niż Ci się wydaje. Nasze miejsce na Ziemi nie jest enklawą żyjącą samoistnie. Dopiero ten "kontekst" w promieniu iluś tam kilometrów pozwala zrozumieć to, czego nie wyczytasz z planu miasta ani turystycznych przewodników, których zresztą Pruszków i okolice nie posiadają. Jest na szczęście w miarę bogata literatura wspomnieniowa. Mogę Cię też zaprosić na którąś z kolejnych wypraw po kurhanach i cmentarzach wojennych, które doskonale prowadzi Grzegorz Przybysz z Brwinowa, dysponujący bogatym materiałem dokumentalnym. Zapoznaj się też bliżej z edukacyjną ofertą Muzeum Hutnictwa oraz Dulagu, co pozwoli Ci poznać uwarunkowania Pruszkowa w Starożytności, jak i w trudnym wojennym czasie.

Ta lektura i wędrówki po okolicy wydają mi się podstawowym warunkiem do wstępnego "zrozumienia" Pruszkowa. Jeśli byś się do tego zaczął przykładać już dziś, uczestnicząc jednocześnie we współczesnym życiu miasta, to podobny wątek założony przez Ciebie przed następnymi wyborami miałby sens. Dziś stanowczo nie jesteś na to gotów.
        • follow Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 25.06.13, 22:44
          Korespondowałem swego czasu z jednym z radnych w sprawie wspólnego biletu. Odpisywał na moje maile, jak również przekazywał sprawę dalej (czy było to powodowane moim mailem, czy zrobiłby to i tak - nie wiem). Efekt? W sumie żaden, ale to już raczej nie wina radnego.

Tu "historia" korespondencji:
          follow.salon24.pl/217703,linia-wkd-a-wspolny-bilet
          follow.salon24.pl/224159,linia-wkd-a-wspolny-bilet-c-d
          Wydaje mi się, że bez poparcia politycznego i z zza komputera to mniej więcej tyle co można zrobić. Z pewnością zgromadzenie większego poparcia dla jakiejś sprawy i np. napisanie do radnego "reprezentuje 50 osób zainteresowanych tą sprawą" ma trochę większą moc niż mail jednego wyborcy, więc można próbować, ale wszystkie (znane mi) fora okołopruszkowskie to jednak twory mocno niszowe na których regularnie wypowiada się kilkanaście-kilkadziesiąt osób, więc w oparciu o Internet trudno coś zbudować.

Krokiem dalej z pewnością są różne (działające w "realu") stowarzeszenia. Wiem na przykład, że o ww. kwestię wyjazdu z Malich walczyło Stowarzyszenie Mieszkańców Osiedla-Ogrodu Malichy (ah, co za nazwa!) ogrodmalichy.pl/ . Niestety rezultaty - j.w.

Przy okazji przypomniała mi się jeszcze jedna niedoszła samorządowa inwestycja
          4. Trasa rowerowa Warszawa-Pruszków-... (wzdłuż WKD)

Niestety przetarg (i optymizm) z poniższego linku follow.salon24.pl/209670,sciezka-rowerowa-wzdluz-wkd skończył się niczym. Ale sprawę warto i da się podjąć...
          • leo48 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 25.06.13, 23:05
            follow napisał:

o ww. kwestię wyjazdu z Malich walczyło Stowarzyszenie Mieszkańców Osiedla-Ogrodu Malichy [...] Niestety rezultaty - j.w.

Byłem dwa i pół roku temu na tym pamiętnym burzliwym spotkaniu w Szpitalu na Tworkach. Obszerną relację zamieściłem wtedy w Głosie Pruszkowa. Zajrzałem w tej chwili do archiwalnego pliku z tym artykułem. Poruszonych tam było co najmniej pięć ważnych dla Malich spraw. Padły w miarę konkretne obietnice. Zgadniecie, ile ich zrealizowano? Zgadliście - zero.

PS - Tekst jest zbyt długi, by go tutaj wkleić ale na życzenie prześlę mailem.
            • follow Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 25.06.13, 23:15
              Jeśli tekst nie jest dostępny w sieci to chętnie dostanę mailem i przeczytam.

Niestety to co piszesz potwierdza to co mi się wydaje - że nawet zrobienie w realu 10x tyle ile da się zrobić w Internecie nadal nie ma prawie żadnego przełożenia na rzeczywistość. Myślę, że nawet dobre chęci radnego (nie wiem jak było w tym przypadku, choć zakładam, że były) nie wiele pomagają.

email: follow@juljas.net
              Dzięki
              • leo48 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 25.06.13, 23:31
                Wysłałem mailem. W sieci nie jest dostępny bo wtedy Głos Pruszkowa nie miał jeszcze towarzyszącego portalu i wychodził tylko w wersji papierowej.

Mnie mocno interesuje kwestia tworzenia się społeczeństw obywatelskich. To może być przyszłościowa alternatywa dla nieudolnych samorządów. Stawiałbym w tej dziedzinie na Kostrzewę-Zorbasa, byłem na dwóch spotkaniach z jego udziałem, mam jego niegłupia książeczkę "Mazowsze 24", ale on ostatnio trochę przysiadł. Jeśli zaś chodzi o te społeczeństwa, to ich właśnie zalążek zauważyłem wtedy na Malichach, próbują to utworzyć nawet Pęcice a bardzo zaawansowany jest Komorów, choć on z kolei stał się zbyt hermetyczny i skupiony wokół elitarnie snobistycznego (w dobrym sensie) Stowarzyszenia K40.

W Pruszkowie o takiej formule możemy zapomnieć.
                • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 26.06.13, 09:05
                  Witam- jak piszecie pomysły i projekty są. Może ich być więcej. Spoglądam na projekty wysyłane do budżetu obywatelskiego Wrocławia, program tworzy się sam. I o to mi chodziło. Konsultacje społeczne na przykład w internecie lub naszej gazecie WPR mogą pokazać kierunek w którym powinna zmierzać nasza władza. Oczywiście na pisaniu nie może się skończyć bo efekt będzie mizerny. Realizacja postulatów mieszkańców powinna być w jakiś sposób kontrolowana jak również na bieżąco przedstawiana zainteresowanym. Jakaś forma czytaj organizacja mająca swojego przedstawiciela a najlepiej kilku to chyba jedyna forma nacisku.Pozdrawiam
                  • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 26.06.13, 09:24
                    Drogi Leo48- dlaczego pozbawiasz mnie prawa głosu tylko dlatego, że nie jestem rdzennym mieszkańcem Pruszkowa. Takich jak ja, którzy znaleźli tu swój dom jest coraz więcej. Twoja opinia sumuje się w jedno, siedź cicho i dziękuj Bogu, że możesz tu mieszkać. Historia to piękna sprawa i warto o niej pamiętać lecz życie toczy się dalej. Ścieżka rowerowa i inne postulaty, są ważne dla mnie ale i dla Ciebie. Nie mam prawa ich poruszać bo nie odczytuje intencji tego miasta? Znam piękne historie pierwszego partyzanckiego oddziału Hubala który walczył w stronach moich rodziców co nie znaczy, że Tobie zabronię zwracania uwagi na problemy teraźniejsze mieszkańców tamtych stron i propozycji zmian. Czy na moim rodzinnym Mokotowie znam się lepiej od Ciebie? Czy masz większe prawo do ścieżki rowerowej do Warszawy? Drogi Leo48 jeśli tak, to ja pasuję ale stań i walcz by ona powstała a jak nie to pozwól, że inni przynajmniej spróbują. Niech służy nam wszystkim obojętnie skąd się wywodzimy. Pozdrawiam.
                    • leo48 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 26.06.13, 09:55
                      No i proszę, dałeś prosty dowód na potwierdzenie mojej tezy o nadzwyczajnej drażliwości naszego "napływu" z ostatnich lat. Ja próbowałem udzielić Ci prostej rady, jak powoli wrastać w naszą rzeczywistość, próbować ją zrozumieć i stać się jej integralną częścią.

Jakiś czas temu podobnie urażeni poczuli się przybysze, kiedy Giez2 użył określenia z Pisma o wędrowcach, którzy "jeszcze nie otrzepali sandałów z kurzu swojej wioski" a już wszystko najlepiej wiedzieli i wszystko chcieli zmieniać na podobieństwo swoich wyobrażeń.

Postaram się wstrzymać od dalszych komentarzy choć infantylność Twojej percepcji aż prowokuje do sprostowań. Zwrócę Ci tylko jeszcze uwagę, że kulą w płot jest Twoje wyobrażenie, że środkiem nacisku na władze może być WPR24 lub internet. Myślenie o lokalnych mediach jako niezależnych jest z gruntu fałszywe. Jeśli zaś chodzi o potęgę internetu, to sam zauważ, że w niniejszym frapującym wątku zainteresowanie mierzone ilością dyskutantów jest żadne. Podsumowując - masz moją zgodę na reprezentowanie moich żywotnych interesów jeśli uda Ci się wyjść poza stadium karykatury.

A jeśli chodzi o Twoją dumę z Hubala to wiedz, że niedawno (ostatni weekend kwietnia) byłem na dorocznym święcie Hubalczyków w Poświętnem i uczestniczyłem w uroczystościach przy Szańcu Anielin. Czyżbyś też tam był? Jeśli nie byłeś, to proponuję przeczytać i obejrzeć moją relację z Twoich stron:
                      www.brwinow24.pl/2013/05/z-wizyta-u-hubalczykow/
                      • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 26.06.13, 10:57
                        Drogi Leo48- nie poczułem się urażony ani drażliwość "napływu" nie porusza mnie szczególnie.Zadałem tylko pytanie, czemu mam mniejsze prawo do wypowiedzi niż rdzenny mieszkaniec Pruszkowa? Jak pisałem, nie zabieram komukolwiek głosu w sprawie mojej rodzinnej Warszawy tylko dlatego, że ja tam się urodziłem i mieszkałem x lat. "Mądrego warto wysłuchać" dlatego użyteczne pomysły warte są uwagi. Ja nikomu nie zarzucam, że nie zna klimatu Warszawy. Nam potrzeba dobrego gospodarza i na tym się skupmy,czego Tobie i sobie życzę. Pozdrawiam.
                        Ps. Nie chciałem kogokolwiek urazić.
                      • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 26.06.13, 11:12
                        Drogi Leo - umknął mi ważny wątek. Moim celem nie jest walka z Tobą. Jak zauważyłeś, "infantylność Mojej percepcji" skłania mnie ku wierze w wolne media i możliwość zmian. Oczywiście jestem realistą a nie bujam w obłokach. Taki odzew na forum to kamyczek do Twojego ogródka, masz rację,co nie oznacza, że mi się to podoba i mam to zaakceptować.
                        • marcin0707 Re: Wybory samorządowe w Pruszkowie 02.07.13, 09:18
                          Witam- widzę słabą aktywność tematu, rozumiem wakacje. Liczę, że wątek nie upadnie.Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka