Dodaj do ulubionych

jak PSM okrada ludzi

23.04.14, 19:33
Przyszło dziś rozliczenie za ostatnie pół roku, zaliczkowo płacę za 4 m3 zimnej i 2 m3 ciepłej wody, w rozliczeniu widnieje taka arytmetyka:
- zimna woda: pobrano zaliczkowo 275,28 zł (6 * 4 * 11,47 zł), wyliczono wg wskazań 275,28 zł
- ciepła woda: pobrano zaliczkowo 132 zł (5,5 * 2 * 12zł), wyliczono wg wskazań 96 zł
Nadpłata: 36 zł
POWINNO BYĆ 6 * 2 * 12 = 144 zł, NADPŁATA 48 zł

ZOSTAŁEM OSZUKANY NA SKROMNE 12 zł, pomnóżmy to przez kilka tysięcy mieszkań, to daje już konkretną kwotę.
Obserwuj wątek
    • temporalitas Re: jak PSM okrada ludzi 23.04.14, 22:46
      Może warto zacząć coś z tym próbować robić.
      Nie jest moim problemem co zrobić z niepłacącymi, ani skąd pozyskać fundusze na tereny zielone.
      Chyba jest jakiś problem z zarządzaniem, nie znam prezesa, ale ze słyszenia wiem, że najlepiej zarządza budżetem własnym, nie zaś naszymi pieniędzmi na cele spółdzielni.
      • mika.1976 Re: jak PSM okrada ludzi 29.04.14, 23:13
        O tak swoim budżetem i całej rodziny zarządza całkiem k..wa nieźle...
        a szaraczki mogą płacić.
        Może jakaś kontrola by się tej instytucji przydała....

> Może warto zacząć coś z tym próbować robić.
        > Nie jest moim problemem co zrobić z niepłacącymi, ani skąd pozyskać fundusze na
        > tereny zielone.
        > Chyba jest jakiś problem z zarządzaniem, nie znam prezesa, ale ze słyszenia wie
        > m, że najlepiej zarządza budżetem własnym, nie zaś naszymi pieniędzmi na cele s
        > półdzielni.
        • kwika Re: jak PSM okrada ludzi 30.04.14, 08:58
          Z tego co wiem co roku badane jest sprawozdanie finansowe przez biegłych rewidentów.
          • zibi-pruszkow Re: jak PSM okrada ludzi 30.04.14, 10:40
            No proszę Cię, Ty naprawdę w to wierzysz, czy tylko chcesz wierzyć. Wszystkie sprawozdania finansowe tworzone są metodą Ctrl+C (kopiuj) oraz Ctrl+V (wklei). Znów jest o tym głośno, gdyż na giełdzie mamy sezon wyników kwartalnych. I proszę nie pisać, że spółki giełdowe, a spółdzielnie mieszkaniowe to inna bajka. Jak sądzisz, czy firmy dopuszczone do realizacja autostrad i stadionów na Euro nie były prześwietlane pod względem finansowym przez biegłych rewidentów przed udzieleniem tak strategicznych zleceń? A ile z nich funkcjonuje do dziś?

W tej sytuacji potrzebne jest grono osób, które pójdzie na zebranie, wymieni część zarządu i będzie sprawowało kontrolę nad tym biznesem. Inaczej forum zamieni się w ścianę płaczu.
          • codar Re: jak PSM okrada ludzi 02.08.14, 10:19
            kwika napisał: > Z tego co wiem co roku badane jest sprawozdanie finansowe przez biegłych rewidentów.

Są specjaliści na forach wspólnot mieszkaniowych od wskazywania wszelkiego rodzaju "potknięć" w sprawozdaniach finansowych. Najważniejsze w sprawozdaniu jest nie tylko rozliczenie "złotówkowe" ale i ilościowe (ile m3 wody zimnej, ile m3 wody ciepłej, ile GJ, itd.).
    • zibi-pruszkow Re: jak PSM okrada ludzi 24.04.14, 09:42
      niby wszystko jest okay, jednak brak informacji w postaci kompletnego rozliczenia z wykazem zaliczek za wodę sprawia, że można poczuć się "wydymanym".
    • wpr Re: jak PSM okrada ludzi 24.04.14, 12:59
      zibi-pruszkow:
      Sprawdź ile płaciłeś zaliczkowo w październiku za wodę.
      Bieżące zaliczkowe wartości obowiązują od listopada.
      A jak już to policzysz, to przeproś PSM za pomówienia jeśli się pomyliłeś.

PSM uważam za relikt przeszłości, to czysta komuna i należy ją zlikwidować, ale na rozliczeniach rzadko się mylą ;)

Pozdrawiam.
    • rene26 Re: jak PSM okrada ludzi 24.04.14, 13:45
      Poprawcie mnie jeśli się mylę ale przecież matematycznie wyliczenie się zgadza:
      5,5x2x12=132.
      Skoro wg licznika było 96, to 132-96=36.
      Tylko nie wiem czemu 5,5 zamiast 6 - rozumiem, że chodzi tu o miesiące.
      • lesny_dziadzio Re: jak PSM okrada ludzi 30.04.14, 09:07
        pobudka jelenie! dla was komuna jeszcze się nie skończyła:
        temidacontrasm.info/category/wiadomosci/
    • zibi-pruszkow Re: jak PSM okrada ludzi 30.07.14, 16:53
      a jednak trzeba dokładnie sprawdzać wszystko co przychodzi z PSM ... wracam z urlopu, w skrzynce leży zestawienie czynszu po obniżce za wywóz śmieci, i tu wielki zonk, w zestawieniu widnieje pozycja "Antena TV - pakiet dodatkowy 15,50 zł", tylko że ja od stycznia mam pakiet cyfrowy w tel-kabie, a więc tej pozycji od lutego nie powinno być, a więc mamy luty - czerwiec 5 miesięcy po 15,50 zł, nadpłata na czynszu 77,50 zł ... tym razem nawalił tel-kab, bo nie powiadomił PSM o moim przejściu na platformę cyfrową, polecam wszystkim dokładną lekturę pism z PSM.
      • jagwek Re: jak PSM okrada ludzi 31.07.14, 12:36
        U nas jest to samo. Czyli mam iść do PSM ,żeby mi wycofali tę opłatę czy najpierw do Telkabu a oni załatwiają sprawę ze spółdzielnią?
        • globtroter7676 Re: jak PSM okrada ludzi 31.07.14, 13:30
          Ja mam internet w telkabie czy mogę zrezygnować z pakietu analogowego ?
          nie korzystam z tego bo mam Talerz a przez rok uzbiera się już niezła sumka.
          • zibi-pruszkow Re: jak PSM okrada ludzi 31.07.14, 13:50
            kabel masz do mieszkania doprowadzony i z tego tytułu płacisz za Antenę TV - pakiet podstawowy, nic z tym nie zrobisz raczej, ale walczyć można, a raczej należy.
            • gargutel Re: jak PSM okrada ludzi 05.08.14, 23:35

> kabel masz do mieszkania doprowadzony i z tego tytułu płacisz za Antenę TV - pa
              > kiet podstawowy, nic z tym nie zrobisz raczej

UKE kilka lat temu dowalił tepsie solidną karę za podobne praktyki. Abonenci rezygnujący z telefonu i zostający tylko z internetem musieli płacić dodatkową opłatę właśnie "za kabel". Nie pamiętam szczegółów alę dziękuję za odświeżenie mi tematu na dniach wybieram się do telkabu w związku z wygaśnięciem umowy i zaniosę im na piśmie pytanie dotyczące opłaty za antenę. Ich odpowiedź dołączę do opisanej sytuacji i wyślę do UKE, zobaczymy co powiedzą.
              • zibi-pruszkow Re: jak PSM okrada ludzi 06.08.14, 13:11
                Sądzę, że wiele osób będzie ciekawych finału.
        • zibi-pruszkow Re: jak PSM okrada ludzi 31.07.14, 13:49
          odwiedź tel-kab i przypomnij im aby powiadomili PSM o zmianie, oni grzecznie Cię przeproszą za zaistniałą sytuację, zobaczymy ile czasu zajmie im przygotowanie dla mnie nowego czynszu oraz aktualizacja opłat za ostatnie pół roku.
    • zibi-pruszkow Re: jak PSM okrada ludzi 29.10.14, 18:50
      temat się ciągnie

dziś przyszło rozliczenie wody i ogrzewania, a przy okazji zestawienie należności i wpłat i tu zonk, wychodzi na to, że tel-kab poinformował PSM w lipcu o moim przejściu na pakiet cyfrowy, jednak bez informacji, że przejście to miało miejsce w styczniu. w zestawieniu obniżony czynsz jest od sierpnia, a powinien być od lutego, a więc 6 miesięcy razy 23 zł, czyli 156 zł. jutro odwiedzę dział rozliczania czynszów w PSM.

ku przestrodze, sprawdzajcie dokładnie papierki z PSM.
      • zibi-pruszkow Re: jak PSM okrada ludzi 29.10.14, 19:03
        ups, 6*23 to oczywiście 138 zł, co nie zmienia faktu, że rozmawiamy o przeciętnej dniówce.
      • gagutek3 Re: jak PSM okrada ludzi 29.10.14, 20:28
        Radzę raczej odwiedzić telkab a nie PSM, gdyż to de facto kablówka dwukrotnie obciążała Cię przez te kilka miesięcy. PSM pobierał te opłaty w czynszy, ale bezpośrednio przekazywał je do telkabu, więc to od nich należałoby domagać się zwrotu nadpłaty, tym bardziej, że to było ich niedopatrzenie.
        • zibi-pruszkow Re: jak PSM okrada ludzi 29.10.14, 20:56
          dziękuję za informacje, obie instytucje maja siedzibę na Prusa, dam znać jutro o rozwiązaniu sprawy.
    • jangorskisld Re: jak PSM okrada ludzi 30.10.14, 19:22
      Sprawa jest co najmniej interesująca. Jakiś % mieszkańców zweryfikuje sprawę...większość machnie ręką bo i zachodu często nie warto... ciekawe!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka