Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo

16.10.05, 18:51
Co myślicie na temat ogrodzenia lub jakiejś formy ochrony?
Obserwuj wątek
    • dj101 Re: Bezpieczeństwo 16.10.05, 21:09
      Jestem za ogrodzeniem podwórka. Co do ochrony to mam wątpliwości.
      • grinti Re: Bezpieczeństwo 17.10.05, 14:46
        Przecież K&K mialo ogrodzić teren. Wydawało mi się, że kupuję mieszkanie na
        ogrodzonym "podwórku". Ochrona to raczej kosztowny zbytek.
        • grinti Re: Bezpieczeństwo 19.10.05, 23:43
          w protokole odbioru technicznego kwituje się odbiór kluczy do furtki, więc
          chyba jednak coś ma być. niestety w umowie nie mam ani słowa o wykończeniu
          otoczenia budynku.
          • jose_arcadio_buendia Re: Bezpieczeństwo 20.10.05, 14:07
            No to spoko, bo jak rzeczywiście ma być ogrodzenie, to już nie ma co sie
            martwić, że każdy kto chce będzie robił co chce na podwódku przy samochodach i
            pod oknami :-)

A może miejca postojowe dla samochodów bedą znajdować się poza ogrodzonym
            terenem?

• groszek292 Re: Bezpieczeństwo 20.10.05, 19:00
              Jeśli chodzi o ochrone to wiem że kilka mieszkań ma ochrone monitoring,
              jeżeli chodzi o ochrone tzw ochrone fizyczna uważam że jest to przy tak małym
              budynku bardzo duży koszt więc najtańszym rozwiązaniem jest ogrodzenie które
              wydaje mi się że napewno będzie i założenie videofonu . a co do parkowania
              samochodów na terenie posesji to nie ma szans przecież miejsca postojowe są
              wykupione i każdy ma swoje albo garaż albo miejsce postojowe na parkingu dla
              tych co nie mają ( a chyba wszyscy mają) to zostaje parkowanie na ulicy przy
              kościele
              • grinti Re: Bezpieczeństwo 20.10.05, 20:49
                Miejsca postojowe, które się kupowało były tylko cztery na terenie ogrodzonym,
                reszta parkuje w garażu - jeśli kupiła, albo wokół kościoła. Moim zdaniem
                videofon jest niepotrzebny. Nic mi nie da obejrzenie twarzy osoby, której nie
                znam - zobaczenie obcej twarzy i tak nie wzbudzi mojego zaufania. Osoby znane
                mi rozpoznaję po głosie i to wystarczy.
              • jose_arcadio_buendia Re: Bezpieczeństwo 20.10.05, 20:55
                Doprecyzuję: chodziło mi o to, czy wykupione miejsca postojowe na "dziedzińcu"
                będą znajdowały się za, czy przed ogodzeniem? Czy będą ogrodzone?

Nie chodziło mi nawet o to, że ktoś inny będzie parkował na "wykupionych" przez
                mieszkańców miejscach (choć to też mógłby być problem) tylko raczej o
                bezpieczeństwo samych samochodów tam zaparkowanych.
                • jose_arcadio_buendia Re: Bezpieczeństwo 20.10.05, 20:58
                  Aha, to już jest i odpowiedź na moje pytanie! :-) Jak szybko... ;-)
                  • beata.wyrozebska Re: Bezpieczeństwo 21.10.05, 10:11
                    Ja uważam, że ogrodzenie terenu to konieczność natomiast ochrona? myślę, że na
                    pewno czulibyśmy się bezpieczniej; oczywiście należałoby sprawdzić jak kosztowo
                    nas to obciąży.
                    • groszek292 Re: Bezpieczeństwo 22.10.05, 21:32
                      Więc jesli chodzi o koszty ochrony to troche coś wiem na ten temat
                      MONITORING ( tzn każde mieszkanie jest monitorowane + na tych samych
                      nadajnikach może być klatka i garaż ) jest to w granicach 70 zł za mieszkanie
                      jeżeli wszyscy chcą to wiem że jest to ok 50 zł ale to raczej + oczywiście
                      każdy zakłada insatlację przypuśćmy że przeciętny koszt na mieszkanińca 1000
                      zł w zależności od rodzaju nadajnika (raqdio dialer czy gsm czy gprs )rodzaj
                      nadajnika bo od tego zalezy cena insatlacji ceny podaje z takiej agencji jak
                      Solid security . bo w tym jestem zorientowana dosyć dobrze
                      OCHRONA FIZYCZNA czyli przez tzw "ciecia" prosze sobie pomyśleć ile taki
                      człowiek zarabia na godzine przeciętnie 3,5 zł + koszty agencji więc stawka
                      przecietnie jest to 8 zł za godzine bo tak sie podpisuje umowe z agencja
                      ochrony , no ale przyjmując najbardziej optymistyczny wariant po kosztach że
                      taki człowiek niech zarabia 3,5 zł za godzine * 24 godziny *31 dni w miesiącu
                      = 2604 podzielić to przez ilość lokali nie wiem ile ich jest ale chyba 25 =
                      104, zł ( wg stawki agencyjnej wyjdzie drożej ) ach i zapomniała bym ten
                      człowiek wypadało by by miał się czym bronić czyli powinien mieć wsparcie
                      grup interwencyjnej bo tak się praktykuje czyli +koszty założenia chociażby
                      sytemu antynapadowego i koszt comiesięczny abonament .
                      Im jest więcej lokali koszty ochrony są znacznie mniejsze , ale czekam na
                      komentarze w tej sprawie .

• karol7979 Re: Bezpieczeństwo 31.10.05, 14:46
                        czy ceny, które podajesz są z VATem?
                        • groszek292 Re: Bezpieczeństwo 03.11.05, 22:00
                          Bez Vat-u ale jakie to ma znaczenie , ja ogólnie nie jestem za taką ochrona
                          bo jesli chce się mieć dobrego ochroniarza to trzeba dosyć sporo zapłacić .
                          Znam sytuacje wiem jak to wygląda od kuchni wiem jak to wszystko działa każdy
                          system każda usługa monitoring serwis ,itd . a ostanie kilka miesięcy
                          pracy w jednej za Agencji ochrony zajmowałam się reklamacjiami i wiem doskonale
                          jakie są koszty i ja jestem za tym żeby tego nie było
                          • karol7979 Re: Bezpieczeństwo 07.11.05, 10:07
                            Dla mnie akurat ma, gdyż nie ma ciągle do końca wyrobionego zdania, a poznanie
                            dokładnych cen może mi pomóc w podjęciu decyzji. Ale rzeczywiście trochę drogo
                            to wychodzi.

Skoro pracowałaś w agencji możesz wyowiedzieć się na temat skuteczności takiej
                            ochrony?
                            • groszek292 Re: Bezpieczeństwo 07.11.05, 21:55
                              chodziło mi o to że czy kwota jest z Vatem czy bez Vat-u i tak jest drogo
                              jest poprostu za mało nas by było to tyle ile np w Warszawie na dużych
                              osiedlach gdzie koszty sie rozkładaja na więcej mieszkań i owszem tam płacą
                              ok 15 zł miesięcznie . A co do skuteczności wiadomo że nawet najlepsza ochrona
                              nie jest nic w stanie zdziałać gdy przyjdzie np banda chociażby wyrostków on
                              jest też człowiekiem i zachowa się jak człowiek to nie są komandosi i nie
                              wiem czy on sam mógłby sobie poradzić . Wiadomo jak jest ochrona to może
                              mniej jest przypadkowych ludzi krecacych się po klatkach a może i mniej
                              włamań tylko że unas z tego co wiem od strony klatek też mają być lokale
                              usługowe więc nie zda to egzaminu bo przecież nie będzie się pytał i śledził
                              każdej osoby czy idzie on do fryzjera czy do zakładu geodezyjnego i czy
                              napewno tam trafi
                      • dj101 Re: Bezpieczeństwo 31.10.05, 16:34
                        Ochrona fizyczna - to dobrze brzmi, ale w praktyce oznacza to emeryta, który
                        przechadza się po osiedlu raz na godzinę z daleka obwieszczając swoje
                        przybycie. Chodzi taki spacerkiem, machając latarką i chrząkając, by kogoś
                        przypadkiem nie zaskoczyć, co by go postawiło w niezręcznej sytuacji.

Zresztą nie dziwię się, bo w tym wieku nie struga się bohatera. Pytanie tylko
                        co to daje i czy warto za to płacić. Moim zdaniem nie warto.
                  • groszek292 Re: Bezpieczeństwo 22.10.05, 21:53
                    Wszystkim zainteresowanym chciała powiedzieć i uspokoić że ogrodzenie
                    oczywiście będzie tam gdzie jest teraz brzydki mur będzie ogrodzenie z
                    siatki , będą dwa domofony jeden przy bramie drugi w klatce wczoraj
                    naodbiorze się dokładnie dopytałam jak to bedzie wygladać .
                    A jeśli chodzi o videofon to chodziło mi raczej o takie przypadki żeby nikt
                    obcy sie nie platał (złodziej jak będzie chciał to wejdzie )) tzn że jeżeli
                    przychodzi listonosz to go pan widzi i wie że to napewno on, a nie ktoś z
                    ulotkami albo z ziemniakami. Ja niestety jestem w tej sytuacji że nie mam
                    okien na furtke wejściową , ale już wiem żę są dwa domofony i nawet jak wejdzie
                    przez furkę to zostaję jeszcze drugi domofon na klatke.
                    • grinti Re: Bezpieczeństwo i ... uroda 09.11.05, 14:41
                      Bezpieczeństwo to jedna rzecz a malunki sprejowe na murze to druga. Myślę, że
                      będzie ich trochę i raczej od zewnątrz. Tego chyba nie unikniemy. Do tego
                      trochę ogłoszeń i plakatów przedwyborczych (w sezonie oczywiście) i nie
                      będziemy odróżniać się od innych, okolicznych. Szkoda.
                      • groszek292 Re: Bezpieczeństwo i ... uroda 09.11.05, 21:51
                        My juz się odróżnamy przynajmniej od tego paskudnego bloku który obok nam
                        zafundowano tzn od tych wściekłych żółtych kolorów (ocieplenia) , to chyba
                        miała być podróba naszego slicznego bloczku i dlatego mam nadzieje że ten
                        wściekły kolor przyciągnie pseudo graficiarzy i tam będą okazywać swój jakże
                        wypaczony talent artystyczny. A co do ogłoszeń to mam nadzieje że razem ze
                        wszystkimi mieszkańcami ustalimy że zakaz jest wpuszczania osób z ulotkami ,
                        kwestujących na zbożne cele , akwizytorów , itp. wówczas będzie przyjemniej .i
                        ładniej i nawet bezpieczniej.
                        • jerry2023 Re: Bezpieczeństwo i ... uroda 10.11.05, 10:10
                          Czy ktoś z państwa już założył alarm z SOLIDu
                          Rozmawiałem z przedstawicielem handlowym - koszt 50 zł miesięcznie (promiocyjny)
                          plus mniej niz 1 tys za czujki.
                          To chyba rozwiązuje problem ochrony :)
                          • groszek292 Re: Bezpieczeństwo i ... uroda 11.11.05, 00:37
                            Coś mie się nie chce wierzyć co do ceny za monitoring+ interwencje proszę
                            sie upewnić ????? co Panu zaoferują ( nie polecam dailera telefonicznego i
                            napadówki - bo za taką ochrone rzeczywiście można tyle wziąć ale to nie bardzo
                            zdaje egzamin ) ja wiem że Solid bardzo schodzi z ceny i mogę się już mylić
                            bo praktycznie z tą firmą rozstałam się pare ładnych miesięcy temu ale te 50
                            zł to napewno jest bez Vat-u a i proszę się zapytać czy to jest monitoring z
                            interwencjami bo sam monitoring też jest tańszy . Ale monitoring to dobry
                            pomysł bo są skuteczni w maire mają kilka samochodów w okolicy
                            A za czujki rzewywiście może być mniej niż 1000 zł droga jest centrala i
                            klawiatura , nadajnik się bierze w użyczenie ( zwrócić uwage czy to nie będzie
                            GSm bo u mnie np komórka nie działa w mieszkaniu a taki nadajnik działa na
                            zasadzie telefonu komórkowego .
                            • jerry2023 Re: Bezpieczeństwo i ... uroda 14.11.05, 12:22
                              No tak brutto Solid liczy sobie 61 PLN miesięcznie co ponoć i tak jest cena
                              promocyjną, jeśli chodzi o nadajnik to sygnał przesyłany jest droga radiową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka