Dodaj do ulubionych

Czosnowskie drogi

17.04.12, 13:45
Czeczotki, to miejscowość w której aktualnie wybudowanych jest kilkadziesiąt domów. Na zdjęciach główna droga przez jej środek. Tędy nasi mieszkańcy chodzą na przystanek autobusowy, a dzieci do szkoły w Kazuniu. Jeździć po tym też ciężko, a co dopiero chodzić.
img849.imageshack.us/img849/1327/16042012084.jpg
img835.imageshack.us/img835/7617/16042012085.jpg
img339.imageshack.us/img339/9933/16042012086.jpg
img821.imageshack.us/img821/9969/16042012088.jpg
A to droga za Czeczotkami którą nasz Pan - wójt, wybudował wzdłuż swoich włości. Na odcinku około 1,5 km tylko las i wójtowe łąki - domów brak, ludzi też. Zdjęcia robione w odstępie 10 minut.
img840.imageshack.us/img840/488/16042012093.jpg
img545.imageshack.us/img545/1764/16042012091.jpg
img88.imageshack.us/img88/3175/16042012090.jpg
Tym którzy zamierzają odpisać, że ta droga łączy Czeczotki z Janowem Mikołajówką przypomnę, że 500 metrów obok jest droga równoległa do tej, także łącząca te miejscowości.

Obserwuj wątek
    • 54-magda Re: Czosnowskie drogi 17.04.12, 19:42
      Nie tylko w Czeczotkach powstają nowe domy i stan dróg jest fatalny .Przejedz sie po drogach w gminie i zobaczysz .Ale Wielmozny Władca woli robić drogi w polach i przejmować drogi od powiatu w lesie a ludzie niech toną w błocie i łamią nogi na tej "równej" nawierzchni.
    • tgserwis Re: Czosnowskie drogi 17.04.12, 21:46
      Nie wiem o co chodzi z tą drogą przez pola, nie znam tematu.
      Ale swoimi zdjęciami pokazałeś bardzo ważną rzecz: bezmyślność i owczy pęd niektórych mieszkańców. Zdjęcia pokazują wyraźnie, że poziom posesji oraz trawniczków pomiędzy drogą a ogrodzeniem jest wyższy niż poziom asfaltu. Bo kiedyś jeden baran chciał mieć 2 metry trawnika przed płotem, a reszta owiec poszła za nim. Woda z jedni nie ma gdzie odpłynąć, tworzą się kałuże, podbudowa drogi niszczeje i się rozmywa. W efekcie pobocza pękają, środek się wybrzusza, robią się koleiny i pęknięcia. Zimą woda zamarza rozsadzając asfalt i tworzą się dziury. Wystarczy kilka lat i efekt jest jak na zdjęciach.
      Wiedzę o rozszerzaniu się wody podczas zamarzania dzieci zdobywają w podstawówce na lekcjach fizyki. Wystarczyło pomyśleć przez moment i albo te trawniczki zrobić o 5 cm niżej niż droga, albo wybrać trochę ziemi, zasypać to żwirem, tłuczniem czy kamyczkami i po problemie. Jak ktoś już musi mieć trawkę, to nie musi być żwiru na 2 metry szerokości, wystarczy 80cm i 40 głębokości.
      Na zdjęciach drogi przez pole widać to bardzo wyraźnie: droga jest powyżej łąk dookoła. Jest bez kałuż, równo i czysto.
      Ale oczywiście zamiast pomyśleć łatwiej jest mieć pretensje do wszystkich świętych. Oto Polska właśnie.
      • chain_reaction Re: Czosnowskie drogi 17.04.12, 23:46
        Tg - kompletnie nie rozumiesz tematu. Nie chcę być złośliwy ale to nie jest twój pierwszy taki przypadek. To, że dana woda podlegająca ciśnieniu napotykając na otwór, czyli szczelinę, wypływa, to wszyscy wiemy. Praw fizyki Pan nie zmienisz, nie bądź Pan głąb. Problem w tym, że nasz majster nic z tym nie robi.

Ja na zdjęciach nie widzę chodnika, rowu odwadniającego, równego i jednolitego asfaltu. Nie interesuje mnie czy to jest wina trawniczka. Mnie interesuje kiedy wreszcie nasz Pan - wójt zadba o to aby dzieciaki z Czeczotek mogły bezpiecznie i suchą nogą dojść do szkoły i na przystanek autobusowy.

Co do polnej drogi, to proponuję ci przejażdżkę po naszej gminie. Sam zobaczysz, że mamy tu jak na moje oko kilkanaście kilometrów dróg asfaltowych wijących się między polami i łąkami. Przy niektórych stoją już hydranty, wykonane są chodniki, a nawet wjazdy na posesje. Niby wszystko OK ale przy tych drogach nie ma domów, chodnikiem nie ma kto chodzić, a samochód przejedzie raz na godzinę. Tymczasem w takich miejscowościach jak Kazuń Polski, Bielany, Cybulice, Czeczotki, Sowia Wola, gdzie w sumie mieszka grubo powyżej tysiąca osób, chodnika nie uświadczysz, a drogi wyglądają może trochę lepiej niż ta w Czeczotkach.

Czy tak powinien wyglądać rozwój gminy?

I mam do ciebie tg prośbę. Nie odpowiadaj na mojego posta, bo twoje polemiki zaciemniają sedno sprawy.

• adserserwis Re: Czosnowskie drogi 17.04.12, 21:51
      Przy tablicy sołtysa najgorzej ? To wszystko kwalifikuje się do natychmiastowego uporządkowania . W latach 80-ych w Adamówku na inwestycje (asfalt ,oświetlenie uliczne ) robiliśmy zbiórkę pieniędzy tzw wkład społeczny i stawialiśmy gminę przed tym faktem . Dzisiaj tylko można o tym po wspominać .
      Również obecnie wobec zahamowania inwestycji w Adamówku ,mieszkańcy tutaj ulegaja ,,zaniepokojeniu " .Niedorzeczne chyba są opinie ,że posłuszny wójtowi sołtys więcej może .
      Chociaż krzywda jaką wyrządziła rada gminy naszej Pani sołtys o tym nie świadczy .

Tak jak tgserwis nie ukrywam się pod forumowy nick .
    • piotr_nowy2 Re: Czosnowskie drogi 18.04.12, 00:04
      Suche działki pod MN2 -Patrz studium (nowe ) do Planu Zagospodarowania .Czy mylę drogę ?
      Różnicowanie działalności rolniczej , uprawa roli jest ciężka i nie opłacalna - jeżeli nie mylę
      • piotr_nowy2 Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 18.04.12, 22:07
        Rzeczywiście sołtys Adamowa jest w nie łasce pańskiej .
        Decyzję rady , wobec tej Pani uważam za hańbiącą . Dyskryminowanie jej działań ?
        A może rewanż za współorganizowanie ubiegłorocznych spotkań (protestów) z mediami .
        Być może Pani A. nie życzy sobie dalszego upubliczniania tych faktów ,dlatego zainteresowanych odsyłam do lokalnej gazetki ,,Wokół Nas " .Nie jestem sympatykiem wydawcy ,ale również jestem zaskoczony że poszerzył horyzont .
        • tgserwis Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 18.04.12, 22:58
          Kolejny raz czuję się dyskryminowany medialnie. Co to jest za gazetka Wokół Nas? Nie widziałem, nie słyszałem, nie dostałem nigdy.
          • piotr_nowy2 Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 18.04.12, 23:21
            Znajdziesz w sklepikach wśród czasopism ,jest bezpłatna . Poprzednie wydania działały na zasadzie -przeczytałeś podaj dalej . Odpowiedzialny to : Stowarzyszenie Powiatu Nowodworskiego FORUM gazeta@spn-forum.org tel 696 398 800 .
            • tgserwis Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 20.04.12, 01:28
              Piotr. Widzisz, tak się składa że nie ma u nas sklepu. Są dwa, owszem, ale w Sadowej, a to gmina Łomianki i nie są zainteresowane gazetkami innej gminy. Przynajmniej tak sądzę, bo nie mają tego wydawnictwa.
              Magda. Trudno chyba na forum znaleźć kogoś, kto jest tak łatwy do identyfikacji jak ja :) Wystarczy troszkę pogrzebać i będziesz miała wszystko. Ale OK, szanuję Twój czas i doceniam dobre chęci. Izabelin- Dziekanówek, ul. Środkowa 14. Taki żółty dom z okrągłym dachem.
              • milenasroczynska Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 23.04.12, 10:15
                Tak się składa, że jest u Was sklep. I tak się składa, że nawet bywa w nim "gazeta" gminna :) Poszukaj dobrze, bo jest trochę ukryty.
                • tgserwis Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 23.04.12, 14:47
                  Rany Boskie, gdzie??? To po to ja kupuję piwo w innej gminie żeby inni ludzie mieli z tego korzyści??? Przysięgam na wszystko, że nie wiem gdzie jest sklep w Izabelinie-Dziekanówku. Jakiś czas temu były sołtys Marcin sklep prowadził, ale dał sobie spokój. Powstał jakiś nowy?
                  Powiedz proszę gdzie, a zyska nowego klienta.
                  • milenasroczynska Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 23.04.12, 19:58
                    Jest, jest. Na ulicy Kolejowej czy jakoś tak. Taka szutrowa droga... nomen omen jej stan adekwatny jest do tematu, w którym piszemy :)
                    • tgserwis Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 23.04.12, 21:10
                      Nie ma u nas ulicy Kolejowej. Czasami tej nazwy używa się w stosunku do posesji położonych przy drodze opaskowej wzdłuż siódemki. Tyle że tam nie ma sklepu. Jest mariodruk i serwis blacharski u Sawickich, spory kawał dalej kamieniołom, stacja benzynowa na lewo dla wtajemniczonych, później drewno kominkowe i już. Dalej jest Pieńków.
                      Możesz to na mapie pokazać?
                      • maaciejkaa Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 23.04.12, 21:35
                        tg, dwója z topografi ;)
                        Sprawdz sobie jutro te lokalizację: g.co/maps/ezrg9

Przy okazji jak juz jestem przy glosie, to droga o ktorej mowa w pierwszym poście nie jest drogą gminną! Jej zarządcą jest powiat. Czyli sytuacja jest identyczna jak z chodnikami w Pieńkowie, powiat nie chce / nie ma / nie da* kasy.

*właściwe podkreslić wg uznania.
                      • milenasroczynska Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 23.04.12, 21:56
                        "Ziemię pomierzył i głębokie morze,
                        Wie, jako wstają i zachodzą zorze;
                        Wiatrom rozumie, praktykuje komu,
                        A sam nie widzi, że ma k... w domu."

Na matematyka - J. Kochanowski :))
                        • tgserwis Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 23.04.12, 22:21
                          Maaciejka,
                          przyznaję się do błędu, nie wiedziałem że to Kolejowa. Co nie zmienia faktu że nie wiem żeby tam jakiś sklep istniał. Jutro przejadę się tam na rowerku i sprawdzę, jeśli faktycznie jest, to zdobędzie kolejnego klienta.
                          Milenko,
                          Rozumiem cel i aluzję zawartą w wypowiedzi, ale na k...ę w domu się nie zgadzam:) Więcej, mam pewność że nie jest to prawda. W tym przypadku słowa Mistrza Jana nie mają zastosowania. Niemniej, głęboki ukłon i szacunek dla Ciebie za cytat. Niechaj młodzież czytająca nasze wypociny uczy się że drzewiej Polacy takoż rymy składać umieli.
          • 54-magda Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 19.04.12, 06:43
            tgserwis witam .Podaj na siebie jakis namiar to osobiscie zawioze ci gazetke "Wokół Nas" jesli czujesz sie az tak dyskryminowany.Pozdrawiam
            • adserserwis Re: Czosnowskie drogi - przez mękę 19.04.12, 22:53
              Wygląda na to , że nie jest to plotkarska gazetka . Informacje w niej zamieszczają radni gminy , tak wynika bynajmniej z ostatniego wydania .
              • piotr_nowy2 Re: Czosnowskie drogi - wstyd 21.04.12, 21:22
                Mimowolnie byłem uczestnikiem dyskusji na temat odebrania (nie udzielenia ) mandatu ławnika przez radę gminy Czosnów .
                Radni nas reprezentują ,a ta decyzja rządziła się kryteriami dla których nawet nie mogę znaleźć określenia .
                Co o tym sądzicie ? -szczególnie Adamówek .
                • adserserwis Re: Czosnowskie drogi - wstyd 22.04.12, 13:25
                  Wyraziłem już swoją opinię na temat decyzji rady w/s wyboru ławników .Zniesmaczenie - jest wiele takich opinii . Również jest pogląd , ze teraz pani sołtys będzie miała więcej czasu dla urzędu i rady - co wyjdzie wymienionym na dobre .
                  Mamy teraz ważniejsze problemy .
                  • piotr_nowy2 Re: Czosnowskie drogi - kara ? 25.04.12, 21:31
                    Dotyczy wyboru ławników , kadencja 2012-2015 .
                    30 września 2011 zespół do spraw opiniowania kandydatów zgłoszonych na ławników czosnow.bip.org.pl/?tree=2432 , wszystkim zgłoszonym wydał pozytywna opinię .
                    Czterech kandydatów , zapotrzebowanie sądu na pięciu .Mimo tego rada w tajnym głosowaniu odrzuciła jedną osobę . Osoba ta w poprzedniej kadencji jak ławnik posiadała pozytywną opinię sądu .
                    Może ten wybór nie jest istotny jak twierdzi adser .
                    Istotne są mechanizmy działania naszej rady przy podejmowaniu decyzji .
                    a może to miało być również ostrzeżenie dla innych ?
                    Co o tym sądzicie ?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka