Dodaj do ulubionych

witam wszystkich w Posce

15.11.05, 08:02
Czasem tu bywam chociaz częsciej czytam niż piszę. w tym miesiacu witam
wszystkich z Kazachstanu z Astany gdzie przygało mnie słuzbowo. tu już zima 5
godzin róznicy, ale mimo to wszystkich pozdrwaiam
Obserwuj wątek
    • zwierz.alpuhary Re: witam wszystkich w Posce 15.11.05, 09:05
      Witam serdecznie!:-)
      Moja luba zapewne bardzo chciałaby się teraz znaleźć w Kazachstanie albo ogólnie
      w Azji Centralnej, ale niestety musi siedzieć we Francji:(
    • zetab Re: witam wszystkich w Posce 15.11.05, 09:18
      Oj, chyba juz tęsknisz za swoim miejscem na Ziemi... Jakie wrażenia z pobytu w
      tak "egzotycznym" kraju ? Nie przejmuj się zimą, ponoć w Polsce też za kilka dni
      ma już podać śnieg. Przyjemnego pobytu.
      Zetab
    • sofanes Re: witam wszystkich w Posce 15.11.05, 17:30
      > Czasem tu bywam chociaz częsciej czytam niż piszę. w tym miesiacu witam
      > wszystkich z Kazachstanu z Astany gdzie przygało mnie słuzbowo. tu już zima 5
      > godzin róznicy, ale mimo to wszystkich pozdrwaiam

Zapraszam pieknie do Jankeskich Zaulkow, wbrew nazwie nie tylko przebywajacym w
      USA maja sluzyc...bardzo prosze o relacje z Kazachstanu, bo moja wiedza
      ogranicza sie do smutnych zdjec pomocy dla polakow prowadzonej przez rozne
      akcje humanitarne, a slyszalem, ze to ciekawy kraj...
      • zwierz.alpuhary Re: witam wszystkich w Posce 15.11.05, 17:48
        Szczególnie ciekawa musi być Astana czyli nowa stolica zbudowana zupełnie od
        podstaw. Tutaj można sobie pooglądać trochę zdjęć, niestety linki trzeba
        wprowadzać ręcznie bo są źle wpisane
        www.astana.dan.kz/galereya/index.phtml
        szczególnie urzekło mnie to zdjęcie, jest bardzo ciekawe architektonicznie i
        kolorystycznie
        glr.dan.kz/galereya/spgm.php?g=astana&p=6&frpg=1&f=#pic
        • jarod123 Re: witam wszystkich w Posce 16.11.05, 14:15
          Rzeczywiście to miasto jest budowane od podstaw w stepie. sporo juz zrobiono
          ale i sporo przed nimi do zrobienia. Bywam tu około 3-4 razy do roku. zajmuje
          się szalunkami wiec muszę czasem spojrzeć na realizacje projektów budynkuw i
          ich realizację. Brakuje tu oczywiście wszystkiego bo troche daleko od europy
          ale pra naprzód. Teraz w czasie zimy np. jest ślisko bo nikt tu nie odgarnia
          sniegu. w zime czyli od grudnia może byc poniżej 30 st. C na raie do -10 w nocy.
          Przyjechałem tym razem pociągiem z Moskwy 55 godzin. to też zyciowa przygoda
          droga przez Ural, Samarę, Wołg czelabińsk. a pzrejscia graniczne te osobna
          ciekawa historia
          Tak poza zajęciami słuzbowymi pisze pamiętnik żeby nie zapomniec polskiego,
          więc może kiedys to kogos zainteresuje.
          • cat_s Re: witam wszystkich w Posce 16.11.05, 15:01
            Ach, Jarodzie,
            Czy kogoś to kiedyś zainteresuje?
            Ba, oczywiście, że tak i to nawet nie kiedyś - a już teraz, od ręki! ;-)

Ja osobiście bardzo bym Cię namawiał, byś przemyśleń i impresji pamiętnikowych nie chował 'na zaś' - ale w miarę możliwości i chęci oczywiście - na bieżąco się nimi z nami na FPruszków podzielił!

Ba, jeśli czasu i chęci Ci staje - bardzo-bardzo namawiam wręcz do stworzenia 'Kazachskich Zaułków'...;-) Czy jakkolwiek inaczej miejsce to miałbyś ochotę nazwać...?

Ha, z Twojego postu wnoszę, że z dostępem do netu nie masz specjalnych trudności - więc dwie pieczenie mógłbyś za jednym zamachem upiec: bo wszak na 'nie zapomnięcie' języka polskiego najlepszą receptą jest jego regularne i interaktywne używanie... a i nam przy okazji sprawisz dużą radochę, ot co!

Pozdrawiam:-)
            cat_s
          • zwierz.alpuhary Re: witam wszystkich w Posce 16.11.05, 15:58
            Przy całej mojej wielkiej sympatii do Kazachów i Kazachstanu - ta architektura
            jest niesamowicie kiczowata, przypomina mi stylistykę, która dominowała w Polsce
            na pocz. lat 90. Ale to zarazem ma swój urok bo ja mam taką maleńką słabość do
            kiczu:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka